Permohonan Program Diploma PPUM 2011

Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) mempelawa warganegara Malaysia lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkelayakan dan berminat untuk mengikuti program pengajian peringkat Diploma di PPUM.

Logo Pusat Perubatan Universiti MalayaProgram pengajian yang dijalankan secara sepenuh masa ini akan mengambil masa 3 tahun dan akan ditaja oleh Pusat Perubatan Universiti Malaysia sendiri. Oleh itu mereka yang berjaya menamatkan program pengajian diploma ini dikehendaki berkhidmat dengan PPUM selama 5 tahun.

Program Pengajian

Program pengajian yang ditawarkan adalah

  • Diploma Kejururawatan ( Diploma in Nursing)
  • Diploma Teknologi Makmal Perubatan (Diploma in Medical Laboratory Technology)
  • Diploma Radiografi (Diploma of Radiography)

Syarat Am

Syarat kelayakan am untuk memohon

  • Berumur di antara 18 hingga 30 tahun
  • Lelaki atau perempuan
  • Masih bujang
  • Sihat fizikal dan mental serta tidak mengalami kecacatan yang menjadikannya tidak sesuai untuk mengikuti latihan.

Syarat Akademik

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengannya dan mendapat :-

  • Kepujian dalam Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan), Bahasa Inggeris dan Matematik, SERTA
  • Bagi program Diploma Kejururawatan memperolehi kepujian dalam dua mata pelajaran Sains Tulen dipilih daripada Biologi, Kimia dan Fizik (keutamaan dalam mata pelajaran Biologi)
  • Bagi program Diploma Teknologi Makmal Perubatan memperolehi kepujian dalam dua mata pelajaran Sains Tulen (keutamaan dalam mata pelajaran Kimia dan Biologi)
  • Bagi program Diploma Radiografi memperolehi kepujian dalam dua mata pelajaran Sains Tulen (keutamaan dalam mata pelajaran Fizik dan Biologi)

Cara Memohon

  • Permohonan hanya boleh dibuat secaraย  online sahaja melalui http://spp.ummc.edu.my
  • Pemohon perlu mendapatkan ID PPUM berharga RM5.00 di Bank Simpanan Nasional untuk membuat permohonan (termasuk RM1.00 caj perkhidmatan Bank Simpanan Nasional)
  • Pemohon atau wakilnya hendaklah membawa bersama kad pengenalan baru atau salinan kad pengenalan baru pemohon untuk mendapatkan ID PPUM. Slip pembayaran hendaklah disimpan sebagai rujukan dan ID PPUM perlulah dirahsiakan.
  • Borang permohonan secara online perlu diisi dengan lengkap dan maklumat yang betul.

Tarikh Tutup

  • Permohonan program diploma PPUM ini akan ditutup pada 10 April 2011.

Temuduga

  • Semakan panggilan temuduga boleh dibuat melalui laman web PPUM mulai 18 April 2011 hingga 30 April 2011.
  • ID PPUM boleh digunakan untuk membuat semakan temuduga.
  • Hanya calon yang disenarai tapis sahaja akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga

Semakan Keputusan

Pendaftaran

  • Program pengajian ini dijangka akan bermula pada 4 Julai 2011.

Maklumat

  • Sila rujuk laman web rasmi Pusat Perubatan Universiti Malaya atau laman web permohonan program PPUM untuk maklumat lanjut.
  • Jika terdapat sebarang masalah semasa permohonan sila hubungi talian 03-79492099 / 03-79493210 / 03-79494240 atau e-mel : [email protected]
  • Jika terdapat sebarang pertanyaan mengenai progam, bagi Diploma Kejururawatan hubungi 03-79492098/ 2099, bagi Diploma Teknologi Makmal Perubatan hubungi 03- 79493267/ 03 โ€“ 79493305 dan bagi Diploma Radiografi hubungi 03 -7949 2524.

129 thoughts on “Permohonan Program Diploma PPUM 2011

  1. mamatsasat says:

    Assalamu'alaikum…nk tnya…permohon sebegini ada ke lgi utk msa akn dtg????mna la tau kn tringin nk msuk bdang mcm ni…

    • Salam… Rasanya setahun sekali je

    • Pengajar says:

      Salam, Program Diploma ada juga di KKM. Latihannya di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu. Nak masuk melalui http://www.spa.gov.my
      Istimewanya setiap pelatih diberikan elaun setiap bulan sehingga tamat 3 tahun. Belajar percuma tak perlu guna PTPTN.

      • i have honda city i-vtec 1.5L says:

        tak masuk KKM ni..bukan universiti ni..tp kalo u all syarat kelayakan spm tu mmg rendah..baik mintak kat KKM bil kekosongan tempat lg byk dr universiti..4 me KKM ni tuk sesape yg tak berapa layak masuk U jer

        • pemohon KKM says:

          kureng jew…. at least kitorg usha kay… kalu harap blaja tgi2 tp pas da graduate x dpt keje gak,, pe gunanye…

          • honda city ivtec says:

            betul kan kamu mmg tak layak masuk u..belajar rendah2 pastu jadi kuli

            • yg ko hiner2 pemohon spa ni ko bagus sngt ke????…ko graduate usm,um ke…????…kalo masuk u keluar nanti jd tokey besar ke???…mintak keje sana sini tp jd kuli jugaj kn…so x pyh la nk hiner2 org…msuk uni pn tp kos lelong,terpaksa berhutang ngn ptptn ape guna nya???….spa pn nanti dpt gak smbung degree…

              • campatoroller says:

                mmg patut kena hina pun budak2 masuk spa..spa kkm only for loser..by the way aku graduan upsi..ko tak puas ati leh dtg dewan suluh budiman..one by one..ader brann

                • yg ko bajet sgt nie knp?? ko ingt ko 2 bgs sgt ke ?? at least bdk KKM x mintak duit mak bapak ko nk msok sne..yg ko emoTioNal sgt knp xpat msok KKM la 2 jadi cmni meroyan cm org giler kutok org je kjenye..

                  • betok kata compatoroller..aku pon pernah dpt tawaran masuk kolej mlt kat imr jln pahang tu..masa tu aku dah first year kat upm..mmg aku tolak la kat cni sbb lepas aku selidik jadi mlt ni setakat jadi kuli jer..diploma=kuli..buat kerja bodoh lak tu..then aku berazam teruskan ijazah aku dl dlm bidang fizik..aku mau jadi pegawai fizik C41 dan bukan U29..

                    • gua pon dpt gak diploma spa tp bidang kejururawatan di kolej Kejururawatan HKL..mmg aku tolak mentah2..mak aku suh pergi tp aku gtaw mak aku cita2 aku nak jadi jurutera bukan jururawat..aku tahu kerja jururawat mulia tp kerja ni utk desperado yg nak kerja sngt..so aku tgk graduan kejururawatan mmg byk yg mcm dungu2 jer sbb tu gak aku tak masuk kolej jururawat tu..by the way aku tak mintak pon spa tu..mak aku mintakkan..sori i mend to be nurse..dirty job not my taste

                • ooo…budak upsi je rupenye….aku ingtkn bdak harvard…aku budak chem engine USM…APEX universiti lg…aku x suke org hiner spa sbb ramai member aku dr matrik yg masuk sane…berjaya gak diorang aku tengok….x payah berhutang ngn ptptn…keluar nanti keje da tunggu…kalau dirang sambung degree nanti pn,pangkat bleh naik…gaji jalan…ko ada???…setakat jd cikgu sekolah menengah je la kan…hahaha…kesian….kalau x puas hati sngt bleh la dtg main campus aku kat penang…aku nk tngok gak mcm mane budak upsi ni berdebate….takat taraf cikgu sekolah je baik x payah la kan

        • HAMBA ALLAH says:

          x baik ckp cm 2..kehidupan manusia ni sume dh ditentukan dan cume kite yg perlu cari jalan tok apa yg dh dtntukan 2…so xyah la nk riak dengan apa yg anda dh ada dan belajar la hormat owg len…kalau ada bekalan pengajian tinggi pn tp adab xda x dipandang mulia pn…pikir la sendiri…tq

      • kira nye saya isi borang bawah spa la ea??cbb saya dah isi borg kat spa da

    • taw x laman web nk check 4 d interview dip PPUM?

  2. boleh bagi link nak apply x??

  3. nur iman says:

    tak boleh ke nak kemaskini borang ppum??

    • Jika telah tekan butang Ya dan Hantar – tidak boleh kemaskini
      Jika telah tekan butang Belum Pasti dan Hantar – masih boleh kemaskini

      Andaikata ada maklumat penting yg perlu diubah ttp dah tidak boleh kemaskini, cuba call nombor di atas utk mendapatkan bantuan

  4. kelayakan utk diploma kejururawatan overated dan berlebih2..

    kat uitm,unisza tak dela perlukan 2 kredit subjek sains utk diploma kejururawatan..

    kat universiti lain budak sastera pon leh mohon,janji dia kredit subjek sains atau kalo budak kelas sains kredit biologi..sapa la yg nak mohon diploma kejururawatan ni..mcm bodoh lak kalo saya kredit biologi & kimia/fizik & kimia/biologi & fizik utk memohon bidang diploma kejururawatan..lg baik dgn kelulusan yg bgs mcm tu saya mohon utk diploma yg lagi bgs kerjayanya..

    kalo 2 diploma lg iaitu radiografi atau teknologi makmal perubatan tu ok la kalo perlukan 2 subjek sains..kalo semua kredit pon tak per sbb bidang tu mmg bidang sains tulen/sains gunaan..

    pengetua kolej kejururawatan ppum ni xleh pk ke.dah la nak ramai jururawa tp letak kelulusan yg tinggi utk kemasukan diploma kejururawatan..saper la yg stupido nak mohon diploma ni.

    aku bukan aper..sbg pensyarah bidang sains,aku tak nampak kegunaan subjek kimia tau fizik dalam bidang kejururwatan..biologi pon sipi2 jer,byk belajar subjek applikasi kesihatan jer which is semua pon mampu belajar..tak der susah pon kejururawatan..

    anak sedara aku nak mohon diploma kejururawatan tak dapat dia dah terlepas thn lepas,nak mohon thn ni tp kelayakan dan berubah.dulu still terima sastera student..skrg ni dah poyo tak terima dah sastera,nak sains jer,

    kawan aku yg kerja jururawat kat ppum dan bekas pelajar ppum nurse pon budak kelas sastera jer..pelik betol ppum punya diploma ni (diploma kejururawatan)

    • kapla donga says:

      betol tu..diploma kejururawatan patut terima lebih ramai pelajar dari calon2 aliran sastera yg mempunyai kepujian sains teras dan math moden..tak perlu budak kelas sains tulen ni..saya berkata sebegini kerana saya jugak jururawat u29 di ppum.dulu mmg dia amek budak kelas sastera.saya pon budak kelas sastera gak masa spm dulu.saya leh jer lulus diploma kejururawatan ni.dapt 3 pointer lg taw.kat tempat saya ni jururawat mmg tak cukup..saya mmg harap lg ramai budak lepasan spm amek diploma kejururawatan ni.leh ringaAn kan kerja saya ni..kalo mcm ni mcm mana nak bg cukup jururawat sedangkan kemasukan wat diploma pon syarat kelayakan mcm sial..weih..tukarler syarat kelayakan seperti dulu..jgn memandang rendah kepada kami budak spm sastera ni..budak kelas sains yg amek sains tulen pon ader yg kantoi amek jururawat ni..bodoh betol la ppum ni..kalo dah kredit subjek sains baik aku mintak matrik lg bgs drp nak jadi jururawat ni..kalo ko dr mrsm ke sbp ke nak ke ko masuk jadi jururawat,,dah la kerja penat hamba doktor..

    • Take it in a positive way. This is actually very good. Bagus untuk memartabatkan profession kejururawatan. So after this whenever people ask, what is your profession? You would proudly says..I am a NURSE..PPUM tak bodoh..malah sebenarnya sgt saya respect kerana mencuba manaik taraf standard jururawatnya, dan pasti standard pegawai perubatan yang lain juga.

    • Nak jadi nurse kena la ada sedikit kebijaksanaan….. baru la produk yang dihasilkan tu berintelektual….. kalau semua yg hampas2 ja yg jadi nurse abis la merudum taraf kesihatan negara…….. apa daa…. itu pun tak boleh pikiq ka…. pttuuiiihh….

    • khairina says:

      As salam,

      Saudara/Saudari..i'm not sure..can't u please be an open-minded person for awhile..I'm a Nursing graduate, age 27 n currently doing my PhD..there's nothing wrong to upgraded our profesionalisme (i mean nursing)..lg satu sy nak share..ilmu kite hanya setitik dari 7 lautan..perlukah kite berlagak????cume sy nak kongsi sikitlah..hasil saya memiliki ijazah dlm jururawat dr USM, sy mampu pegang gaji 7k sebln di usia 25 thn..bukan nak riak..tp sy terkilan bile ramai yg menghina nurses..anda lahir dulu pun anda disambut bidan kerjaan..kalo mati kat hospital pun staff nurse yg uruskan..renung2kan…sapelah kite di muke bumi ini sekiranya rezeki kita ALLAH yg tentukan..buang lah sikap suke memandang rendah pd org lain..sbb kite ni ibarat mikrobs jek..nak tgk pun kn gune elektron mikrsokop bile dibandingkan dgn populasi di muka bumi ALLAH..renung2kan..

    • Sebenarnya lebih baik requirement yg asal diteruskan… Saya Stdnt Nurse dari aliran Vokasional… Sy boleh cakap, learning to be a nurse nie by theory mmg sangat susah kalau x ada basic yang cukup. ๐Ÿ˜€

      • khairina says:

        Maaf saya nak tegur di sini…adakah anda rase tercabar???? buang lah sikap begitu..sama2 lah kita menaiktarafkan profesion kite..kalo farmasi pun dah ade degree.. radiologi pun dah ade degree..silalah buka minda..sedih bila nurses sendiri tidak cukup open minded…

    • tak blaja maka xtau……jgn duk sedap mengutuk ja…..nursesskrg dh upgrade.mlh ad yg jd pengarah hosp. jgn memperlekehkan nurses la….ingt keje nurses tu senang ka? kdg2 lw kt ward pon DR akan tye nurse cz pglmn n ilmu nurse 2 lg byk tw….

    • koingat nurse tu cikai sgt ke????
      klo amek org bodoh yg blaja @ ppum alamatnye hanco la ppum 2…
      nurse bukan hmba dokTOR!!! nurse lmbap dan bodo yg xde knowledge je hamba dr..!
      so lantakla klulusan tnggi pn nk jd nurse sbb nurse mmg hebat pn

  5. universiti girl says:

    kalo aku kredit 2 subjek sains..aku takkan mintak diploma kejururawatan..baik aku mintak matrikulasi sains atau asasi sains atau diploma bidang sains seperti diploma bidang: Mikrobiologi, Kimia Industri, Kejuruteraan kimia, Teknologi Makanan, Teknologi Makmal Perubatan, Farmasi, fisioterpi, Radiografi, Kesihatan Persekitaran.Semua diploma itu kat UiTM..plg2 bodoh pon saya akan ikuti diploma sains UiTM..rugi la jadi nurse ni..selalunya last choice sbb tak tawaran universiti br masuk nurse..bidang yg tak glamer

    • Sapa kata rugi… UiTM paling-paling bodoh… Ye ke cm tu… Fikir sebelum berkata… Dekat UiTM pun ada diploma kejururawatan la… Dah tu yg diploma kejururawatan dekat UiTM tu nak kata apa???

      • budak nursing says:

        yup..saya salah sorg pelajar dip nursing uitm..sebodoh2 uitm pun ada jgk la uni y nk memartabatkan bangsa melayu..ko abeh bgs sagt la stkt nama "UNIVERSITI GIRL" 2..

      • student nursing UITM says:

        i am from diploma in nursing UITM. uitm students ada minimum requirements sebelum nak masuk. nak kejar glamour belajar buat apa kalau dah habis study subjek glamour tiada pekerjaan? penat lelah study 3-4 tahun akhirnya menyandang jawatan yang tak setimpal? glamour nak sangat mula-mula akhirnya takde kerja. BAIK TAK PAYAH.

    • misi ppum says:

      klo kau sakit , kau rawat sndiri la yee ‘universiti girl’ !!! hebat sgt ke kau na kutuk2 ni ? plissss la derrr . nnt kau cari nurse gak kalau kau masuk hospital !

  6. nak tahu, dah buat pmohonan tp..luckily masih boleh buat kemaskini skitar pkl 6am 5April…dan borang telah selamat diterima oleh sistem….adakah masih boleh mendapat kelayak atau mdpt kelulusan masuk IPTA ni???

  7. kalo saya amek diploma teknologi makmal perubatan..ade tak subjek General Chemistry..saya suka subjek stoichiometry..saya mmg suka buat formula kimia..biler selidik kursus ni mcm ader biokimia dan analitikal kimia jer..saya dah mohon dah diploma ni td..apepun saya akan consider utk ke PASUM..my mum ckp kalo msuk diploma kat cni..saya dah susah utk sambung belajar ke degree level sbb kena kerja ngn hospital selepas abeh belajar..tp kalo nak kerja boleh pilih kat cni..xper la..mintak jer la..temuduga pegi jer..sbgai pengalaman

  8. prince_86 says:

    askm,saya merupakan pelajar lepasan spm 2010…saya nak tanya…saya dah buat permohonan ppum nie dan saya dah hantar permohonan saya….masalahnya saya betul2 terlupa utk menyimpan maklumat saya sebelum saya menghantar permohonan…..saya cuma untuk kembali ke laman web permohonan utk mengemas kini……tetapi x boleh….macam mana saya nak buat…..sbb saya belum lg cetak maklumat saya…….tlng beritahu saya cara utk saya mencetak maklumat saya…..satu lagi soalan adakah ianya wajib utk mencetak maklumat permohonan……?????

  9. prince_86 says:

    askm….

  10. cari pelajar lepasan spm

  11. fatin shb says:

    erm,,,x bley ke klau time blaja tu smbung degree?

    susah ke?

  12. mcm mana nak letak gambar pasport ye?harap anda dapat membantu..dah cuba tapi tak boleh.

  13. erm..kalo pljar aliran sastera bly x na amik nursing??mnat sgt..hu2

    • boleh jek..tp ppum nursing ni bengong ckit..tak terima budak sastera..thn lepas terima entah camana thn ni tuptup diorg tukar lak syarat..leh mohon kat SPA8, diploma jururawat UiTM dan Unisza..kolej swasta confirmed mereka tima ajer kalo ader duit

  14. Fona Yucca says:

    sy ada dapat tawaran dr city university college … dlm bidang medic lab technology, lapor diri pada 7 mei ni… nak tanya, berbaloi kah ambil IPTS (sbb dengar2 tuition fees mahal..) ??

    dan apakan dijamin dapat kerja lepas 3 tahun study ni sama ada dng gov atau private….???

    lagipun tawaran dr IPTA blum buka lagi sekarang ni…risau pula kalau tidak dapat apa2 tawaran dr mana2 IPTA.. pening nak fikir.

    • kalo cukup syarat naper tak mintak kat ppum ni..belajar free ajer..abeh belajar kerja terus dgn ppum..swasta mahal adik oooi..belom tentu dpt kerja lak tu..diorg ni terima jer kalo adik ader duit..kualiti diragui..

  15. mcm mana nk taw semakan temuduga tok program diploma??

  16. semakan temuduga boleh di check hari ini kan ?

    semakan tu boeh di check di laman web ummc ke ?

  17. kat mane nak check keputusan?

  18. Engku Diana says:

    saya dah check semakan um tapi x guna no id dye minta no kad pengenalan dekat laman web nie http://spp.ummc.edu.my/DaftarSemak.asp
    betol x yang laman web nw semakan untuk temuduga sbab dye x minta no id ppum pon..

  19. hamba allah says:

    kenapa permohonan sedang diproses..klau sedang di proses mksudnya x dapat ekh.????

    • mula2 saya semak die kata terpilih. lepas itu, bila semak esok hari die kata pulak sedang diproses. peninglah. sebenarnya macam mana?

  20. saya plak mula dia tulis tak layak..pastue bila bukak blik besok dia ckap tgh diproses…. mm mnew nie.????

    • gambir sea says:

      cukup ke syarat permohonan..mohon aper kursus aper..kalo tak cukup mgkn jadi tak layak

  21. saya mula dia kata x terpilih..semak blik besok dia kata tgh diproses..mcm mnew nie.?? nk thu la dapat kew x sebenarnya……..hurmmmmmmmm

  22. salam…
    saya tngah pnink ny…
    sy dapat g tmudga 9/5 ny kt ppum…
    course nursing….
    mslhnyer sy dpat gak uitm course diploma in science….
    sy bkas plajar mrsm…
    mn yg ptot sy plih…
    bila sy bc post2 yg ada kt cniey cam lmah smngt nk g ppum…
    what should i do???

    • pelajar um says:

      pergi je ppum..jangan ikut cakap orang kat atas ni..dorang tak faham yang UM ade kelas die sendiri so perlu jaga standard…itu pemikiran orang dungu je yang cakap ppum bodoh sebab naikkan syarat..n zaman dulu je kerja jururawat ni kerja picisan..sekarang nursing ni dah jadi satu kerja profesional..in fact, kalau ade degree nurse nanti kau boleh apply untuk jadi nurse kat oversea contohnye iran..kawan aku punye mak kerja kat iran gaji sepuluh ribu sebulan..kau xnak?
      kalau kau xnak ambik pon, pergi je interview untuk pengalaman…
      sori la lambat reply sebab baru baca..kau pun lambat tulis..hu2..tapi sekarang sempat lagi pergi sebab interview tutup pukul 5…so pergi la bersiap…
      aku tgk kau baru tanya semalam so aku assume kau dah ada semua dokumen…so GOOD LUCK kalau kau baca ni! ๐Ÿ™‚

      • You are so very true. Listen to her/him. Bangga ade juga ank muda mampu berfikir jauh berbanding yg lain. Two thumbs up for you! ๐Ÿ™‚

    • pelajar matrik says:

      kepada yg buntu..bg saya la..baik tak payah ko amek diploma nursing ppum tu..rugi la setakat amek nursing..tentu ko ni layak jugak utk matrikulasi sbb lepas utk diploma sains..bg saya la kan..baik ko pergi diploma sains uitm..byk benda ko leh buat dgn diploma sains..kerja pon boleh sandang jawatan penolong pegawai sains..kalo ko dpt pointer baik punyer leh sambung ijazah farmasi,teknologi makmal perubatan, pergigian,doktor perubatan..xpayah ler ikut kata pelajar um tu..dia bukan pelajar um tp ppum nursing pelatih jer tu..kalo saya jadi awak lakan..baik amek matrik..awak dpt tak matrik..awak mntak aper sebenarnya di ppum tu..awak mmg mintak ke jadi nurse pelatih tu ke??..or utk diploma radiografi atau teknologi makmal perubatan..kalo awak mintak diploma diploma lain tp ppum bg awak nursing tu maknanya awak kena lelong la tu..diploma radiografi dan teknologi makmal perubatan terhad dan selalunya ppum lebih byk amek nursing ni..sbb tempat utk diploma teknologi makmal dan radiografi telah diisi oleh mereka yg mempunyai keputusan akademik lg baik dr awak so diorg ppum ni pandai2 la tawar kan awak nursing..kena lelong la..baik jgn pergi tu..lg pun awak budak mrsm..buat malu jer bekas pelajar mrsm atau sbp masuk diploma nursing…awak minat ker dgn pekerjaan nurse ni..kerja nurse kerja yg tidak ader tahap keintelektualan..walaupun kerja itu kerja mulia sbb jaga org sakit, basuh najis, beri pesakit kencing,bg pesakit mkn..mcm org gaji pun ader..tak payah la dik pergi temuduga kalo adik tak minat..selalunya adik akan menyesal jika masuk program yg tak minat ni..jgn terpedaya dgn ckp budak yg mengaku konon2nya pelajar um tu..adik pergi jer diploma sains uitm tu atau matrik..saya yakin adik mampu buat keputusan bijak

      • student medic says:

        ko ingt ko blaja kat matrik 2 mase depan ko 2 terjamin ke?blm tntu ko dpat keje..ntah2 keje ko lg hina dr nurse..aku doakn ko skit pasni ek..agk2 pointr ko kat mtrik 2 bgus sgt kew???
        ko bla la weh..agk2 r lau nk hina org pom..xder insurns ko ni kan,,
        erm..reslt spm yang tiptop bkn mnjamin mse dpn gak..dari mane pon ko 2..kta sma,,

        • poyo la sekor ni..medic mana sama dgn nurse..nurse kuli kepada medic..ptuiihhhh

          • bdk nurse says:

            ko igtkn sng ke jd nurse..mcm lar kau tu pndai sgt..msk mtrik ke unvrsti ke tnam angur jer sdahnyer..at least jd nurse msk jgk 2000 smething..slagi kau x skit kau x kn thu mghrgai nurse…ak doakn kau spya cpt skit..kte tgk spe prlu spe..

    • buntu.u better accept for diploma science…i got this program also at uitm jengka..this diploma science is the easy way for u to pursuit degree in scince related field except nursing..so believe me just do confusing ur mind because u going to go for diploma science…

    • buntu..xpayah la terima pergi interview utk diploma nursing ppum tu..awak tu budak maktab rendah sains mara..tak malu ker setakat jadi staff nurse jer..baik akan gunakan potensi diri awak tu utk jadi yg lebih baik dr setakat jururawat hospital yg hanya kakitangan sokongan jer kat spital tu..kursus jururawat ni kat mana2 pon sama jer..xder kat um tu lain..cuma syarat kelayak jer lain..xpayah la adik..sebagai bekas pelajar mrsm saya yg jugak ansara ni rasa betol terhina dan malu jika bekas pelajar mrsm jadi jururawat..kalo minat nak kerja hospital baik la jadi pegawai farmasi ke, doktor perubatan ke, juruteknologi makmal perubatan ke, radiografer ke, fisioterapist ke, atau pegawai sains..jgn jadi nurse sbb kerja yg hanya utk sesiapa yg mempunyai tahap akedemik yg rendah dan yg tak lepas ke universiti

      • WTH, belajar je kat MRSM, tapi fikiran sempit ladi dungu, buat malu para pendidik MRSM je ko ni..tak baik merendah2 kan profession org lain..apa profession pun kita kena hormat..crazy stupid..shallow minded..

        • ko layak ke masuk mrsm..tak pernah aku dgr nurse drp ex sbp atau ex mrsm..maluwoo kalo aku yg pernah belajar kt mrsm setakat masuk nursing jer..baek masuk sekolah biasa jer camtu..jadi nurse baik jadi kerani am rendah lg baek woo..soory la cik misi

          • kipasangin says:

            erm..cetek btol pmikiran ko kan…

            kwn2 aku rmai je dr mrsm + sbp msuk nursing..

            yang tiptop reslt 9a’s..ko per hal nk ktuk2 org..

            ko sdr skt..

            lau x der glngn ni,,spe sdi jga msyrkat yng skit ni..

            aku nk tny la..

            ko msti dr glngn yang hbat kan..

            blh buat smua..wloupon ko angp group nursing dari glngn stkat kuli..

            krja yang dbuat 2 mulia..

            pahala..

      • khairina says:

        As salam..saya bekas pelajar MRSM Muar..n i'am a nurse (degree USM)..siapa anda utk berkata sedemikian..anda merasa gaji 7k at 25 years old..saya yakin anda tidak pernah..dgn Ijazah Nursing sy lah sy mampu dpt duit gaji begitu..sy boleh tunjuk bukti..n right now sy dah smbg PhD..sy br saje 27 thn..bukan nak berlagak..tp nak bukak minda yg nursing pun ade prospek..setakat setitil ilmu dr 7 lautan x perlu lah menghina..Muhasabah lah diri anda..kdg2 kita jatuh..tp bukan utk selamanya..Alhamdulillah sy adelah Tutor / Research Nurse tp mampu pgg gaji sebegitu di usia muda..n rezeki smbg PhD pun ade..hanay kerana sy redha dgn pekerjaan sy sbg nurse..kalo awak sakit, jgn masuk hospital lah yek lain kali..duduk kat rumah..org kat rumah boleh tolong rawatkan kot..TQ..

        • wat malu la dak mrsm jadi nurse..rugi besar

          • bdak nurse says:

            ape nk dmlukn..bangga ader lar..jgn smbng lar glokal..msk matrik blm tntu lg dpt kje..mtlamat kte sme jer..blajr utk dptkn kje kn..krjya nurse bgus wei..sbnyak mna kau PERLUKAN doc mse kau skt, sbnyak itu lar doc PERLUKAN nurse…renung2kn lar..

    • hidup nurses! says:

      depends dgn minat la. kalau minat nk suka2 memula,amiklah uitm.. yg tak menjamin masa depan. but if fikir ke arah hadapan,amik lah ppum sebab confirm2 ada kerja bila keluar.. mcm sy,umjur 20 dah rasa gaji sendiri.. dah boleh buat loan nk beli ruma or kete.. senang,tak terbeban kemudian.

  23. salam..sy nk tnye,bila boleh sy tahu,keputusan temuduga bg diploma kjururwtn di ppum yg sudah ditemuduga pada 6hb mei??

    harap diberi maklumbalas..terima kasih..

  24. nur aina says:

    saya ader mintak diploma radiografi dan diploma mlt tp ppum tawarkan diploma kejururawatan..apela ppum ni..saya tak mintak pun kejururawatan..spm saya dpt 4A tau..subjek sains kimia/fizik.biologi/add math pon saya dpt B tau..naper la diorg bg saya diploma jururawat..bodoh la..saya betol berharap dpt diploma radiografi atau diploma mlt tp bukan jururawat..malu la saya kalo jadi jururawat..mesti kawan2 saya gelak kat saya..belajar pandai2 then end up jadi misi jer..nasib baik saya dpt upu utk asasi sains hayat uia dan juga dpt matrik sains kpm..buat rugi duit saya jer beli id rm5 aritu mohon diploma ppum ni..

    • kak long says:

      cian kat adik ni..xper adik..mungkin ader hikmahnya disebalik kejadian ni..lgpun masuk matrik pun ok juga..atau pergi jer asasi hayat uiam tu..kalo belajar rajin2 leh jadi doktor gak.

    • budak matrik gak says:

      adik..adik telah mmbuat keputusan yg bgs utk tidak memelih diploma kejururawatan..dlm situasi adik..saya nasihat adik pegi matrik..xkisah2 la matrik uia atau kpm..ok jer dua2..kalo adik dpt bidang diploma mlt ke diploma radiografer ker ok gak..sbb ramai gak cerdik pandai yg amek diploma mcm ni..kalo jururawat..sia2 jer aper yg adik telah capai sebelum ni dlm spm adik..bgs adik..saya doakan adik dpt jadi yg terbaik

      • oi matrix… ak nk tgok lpas kje ko leh g mane dok ktuk2 nursing…..
        cari harta kkayaan n nama dunia bila
        radiografi n MLT xde la pndai sangat
        so xpya la dok promot2 jurusan lain

    • student nurse says:

      hummm…jangan mendabik dada sangat dengan results 4a tu…skarang ni..stdnt nurse result tinggi2 dah…yang [email protected] pun ramai…jangan ingat da dapat 4a teror sgt smpai x layak nak jadi nurse..profesion nurse skarang bukan macam dulu dah…ada ada sampai phd level dah…kalau seseorg itu betul2 educated…x de nyer nak kutuk2 profesion nurse neyh…korang jangan ingat…kerja nurse neyh tukang basuh berak kencing orang je kat hospital…cube korg pegi hospital..kalau x de nurse x ke susah…appreciate sket la…

      • hidup nurses! says:

        betul3.. sekarang nih mmg ramai nurse yg pandai2.. setakat 4a/5a? tak pandang beb.. sebab tuh syarat nurse skrg ni naik 5credit.. sebab nurses sekarang semua pandai2 belaka… setakat masuk matrik then ke u,pastu tanam anggur or setakat kerja kilang as a clerk,BAIK TAK PAYAH NK BERLAGAK…

        • tempat aku nurse mcm sampah..spm dpt pangkat 2 pon leh jadi nurse..aper la..xder klass langsung..bodoh la tu..byk yg buta it

          • future nurses says:

            aku mohon kat Allah moga2 Allah membalas segala kutuk caci ko..aku mohon bila mak ayah or fmly ko msuk hospital nurse2 akn lyn mcm sampah..masa 2 kita tgk sape y bodoh n sape y pndai..doa org teraniya akan dimakmul..ko ingt 2..

        • tol 2…. stakat matrix jd tanam papaya ak pn leh wt

    • Bodo la ko ni..ko ingt ko dpt 4A ko da ckup bgus ke??hei..aku dpt 6A tp aku msuk jd M.A..da keje da pun..xde kecoh2 mcm lu,,lu bgga sgt nk msuk U ni..kompem2 ke lu kuar nnti dpt keje??aiseyman..lu dpt je 4A..tp pmikiran kolot..sadis aku ngk org yg xbrpikiran mcm ko..xpela..nanti kalu mak ko msuk hospital,ko jgn soh misi jga mak ko lak..ko soh je bangla yg cuci tndas 2,ngk2 mak ko ye..poyo la lu..bru dpt 4A nk heboh,kecoh..piece of shit la lu..pui !

    • misi ppum says:

      kalau masuk matrik pn ta guna juga sbb sijil matrik TAK LAKU !!!!! klu kau bljar tggi pn then kau keja , bos kau tanak sijil degree kau , last2 dpt gaji yg stndard SPM . sedihh bhaiii . belum tntu kau akn dpt keja nnt sbb ramai la siswazah skrg ni menganggur . org ta pndang skrg sape masuk U . org yg dpt 2A pn bole masuk u tp keja blom tntu dpt . jd nurse pn sbulan rm2k++ . pe yg malu sgt jd nurse ? nnt kau skit , kau pndai ke na rawat sndri ? nurse pn stdy mcm dktor oke.. aku ckp sbb aku pn stdent nurse . mcm2 kau dpt jd nurse , so sape yg ta pnah amek tahu pasal nurse , jgn ckp papa laa .

  25. saya dlm dilema ni samada nak pergi matrik sains program setahun atau just tunggu tawaran utk diploma teknologi makmal perubatan kat ppum ni..saya mmg minat kat diploma ni tp setakat ni status saya hanya layak temuduga jer..selain matrik saya dpt gak asasi kejuruteraan uia..saya mmg tolak awal2 uia sbb tak minat engineering ni..saya minat kat diploma ni..confuse la saya..kalo saya masuk masuk matrik dulu..boleh ke saya keluar pas saya dpt tawaran diploma teknologi makmal perubatan ni..huhuhu..minat lar bidang makmal perubatan ni sbb saya minat forensik mcm csi tu..

  26. Penyesalan tu tak berguna. says:

    asal la aku tgk bebudak kat sini mcm perasan amek asasi ngan matrik then boleh pegi kat science allied punya field. Hey jangan mimpi lah k? korang masuk lah matrik or asasi then kalau sangkut takpayah nak mintak sini k? korg PERASAN bagus je. haih. selamat beramal.

    • matrik 4ever says:

      kalo tak dpt matrik ke asasi jgn jeles k…

      • Penyesalan says:

        Eh hello,aku dapat asasi UIA okay? pastu dapat matrik selangor.
        Korang tu je yg bongkak lebih. sedar lah diri tu kalau dah bodoh tu bodoh jugak. kalau masuk UM pun amek apa sains hayat skali kantoi,dah nangis tak berlagu. aduh bangang ah korang.

      • maaf ye..saya dapt matrik satu tahun n universiti..
        but saya prefer nurse kat ppum
        cetek betul pemikiran korang.. x sangka masih ada kat dunia yang maju ni..
        for me saya kejar kerjaya dan akhirat bukan pandagan dan kemegahan..
        assalm

    • yes..gua memang AMAT BAGUS sbb tawaran asasi sains hayat pasum…ko tu dapat ker..why not ko try masuk kalo dpt..tentu ko akan ubah tangapan kuno ko tu..wat da hell

  27. shinjuku says:

    Tak ok ke amek kejururawatan ni…apasal ta ok ya..tgk tinggi gak syarat kelayakan utk kejururawatan ni..cuba tgk asasi kejururawatan uiam tu..syarat kelayakan lebih kurang sama dgn asasi perubatan/sains kesihatan bersekutu/asasi sains hayat tu..sebenarnya saya tak mintak kejururawatan tp dpt utk asasi kejururawatan uiam tu..tgh pk nak pegi ke tak psl korang dah ckp camni saya mcm rasa tak besh lak nak g..selain tu saya dpt matrik kpm..saya budak kisas.spm dapat 5A.ingat nak amek uiam sbb ader agama dan bahasa arab..senior saya yg bekas pelajar asasi perubatan uia ckp boleh tukar course..tp saya tkt nak amek risiko ni tkt saya end up dgn ijazah sarjana muda kejururawatan tak….saya bukan tahu sgt bidang ni..yg saya tahu kerja jururawat kat hospital tu la jg org sakit..tp jururawat ni bukan mcm doktor perubatan..saya bercita2 nak amek perubatan tp bukan kejururawatan..mungkin sbb kena lelong kot sbb masa isi upu saya mintak semua asasi perubatan, tahmidi perubatan, asasi kat um tu..semua yg top choice punya .saya rasa mungkin sbb saya klik bhgian sanggup ditawarkan ke kursus lain psl tu dpt asasi kejururawatan. uiam.dlm dilema ni.minat nak masuk uiam tp bidang yg tawarkan tak minat lak..tak lama lg nak kena register matrik kpm lak..kalo ikut keadaan semasa saya ptt pergi matrik kpm kot.kawan2 dan org sekeliling pon sokong utk ke matrik kpm..tuhan tolong tunjuk kan jln kepada hambamu yg hina ini..

    • awak masuk jer matrik kpm..kalo awak anak saya mmg saya paksa awak masuk matrik kpm..tak payah la masuk uiam kalo awak tak minat dgn kursus yg diorg offer kat awak tu..matrik kpm lg byk peluang utk sambung ijazah bidang sains

      • kesiannya pada makhluk yang mempunyai mentaliti dungu macam kalian yang mengutuk kerjaya jururawat. aku doakan suatu hari korang kena sakit tenat tersadai kat hospital lepas tu barulah ada sedikit keinsafan.

  28. si GERAM says:

    kenape lah ade lagi manusia yg berpikiran mcm korg ni .jururawat dah menjadi idam2an org tau tak .dah di naikkan taraf di Malaysia ni .faham tak .mcm la matrik tu bgs sgt .kalau kene tendang ,die bukan kesiankan org .sie2 je hidop .

    • tak rugi pon masuk matrik sbb matrik berikan peluang yg lg baik utk mendapat kerja yg bgs maksud saya utk ke peringkat ijazah..cuma setahun jer..kalo masuk terus jadi misi mmg takat tu jer jln hidup..jadi misi tak der klass pon..org pandang sebelah mata jer jd nurse..baik jadi cikgu lg baik..sbb cikgu lg berpendidikan dr jadi nurse..selalunya jadi nurse ni mmg pilihan terakhir bg sesiapa yg gagal dlm hidup..spm tak layak masuk universiti atau pun spm setakat cukup2 mkn jer..kebanyakan yg masuk jadi nurse ni mana pernah dpt matrik..cian korang jadila nurse seumor idup

      • anonymous says:

        ‘cian korang jadila nurse seumor idup’

        ouhh,, saya nak betolkan cket eh.kalo amk nurse x semestinye kne jd nurse seumor idop.kalo sume jd nurse je xde laa owg nak jd lecturer nursing.n fyi skrg ni pun da ad nurse yg da ad phd.

      • future nurses says:

        awk terlalu naif..sy kecian sgt sbb ada owg berjaya mcm awak naif mcm nie..awk xprnh jmpa lecterer y ajar bdk2 nursing..ko cuba jmpa then tnya diowg dlu diowg keje ape..comform2 diowg jwb..dlu kerja staff nurse..xsemestinya keje staff nurse seumor hdp..kita boleh jer nk tkr keje..klu pndai ambek la medic,xpun smbg stdy jd lcter..xpun boleh jer smbg dgree nty mbek fisio or dietition..

    • JURURAWAT says:

      betul tuh.. matrik mmg bagus,tapi ada org yg terlalu membanggakan & menghina jururawat ni je yg tak faham. semoga dia sakit nnt,tade yg sudi jaga. suruh la bibik dia yg jaga kalau pandai.

  29. kpd budak PELAJAR MATRIK.. yang kau nk kata2 jururawat nih apehal? kau bagus sgt ke? at least kami jururawat KKM takde nk beban mak bapak mintak duit. tak yah nk jadi org yg tak bertauliah ke hulu hilir enjoy tanpa mengetahui yg ada ramai org yang sakit kt spital tuh yg perlu khidmat kita. kaw ingat belajar kt matrikulasi tuh,then amek degree or any highest educations,korg berjaya? melambak kt WAD GILA org2 yg study tetinggi or lebih TEPAT konon pandai yg menghuni WAD tuh & JURURAWAT yg menjaganya.. siapa lg. belajar tetinggi pun tak guna kalau tak reti nk kumpul pahala utk bekalan ke akhirat utk yg islam. takyah nk bongkak sgt. melambak je student nurse dr MATRIK & KOLEJ2 lain, oh tak lupa.. yg dah 3kali habis study kolej amik science pun,ada yg study buat kali ke-4 semata-mata utk masa depan yg cerah. kpd yg mengutuk2 jururawat,satu hari nnt korg semua pasti sakit & merempat kt hospital. dan berdoalah agar ada lah jururawat yg sudi jaga korg.. atau korg harap nk org gaji korg jaga? haha..

  30. stdt nurse says:

    btul 2 schu…Jgn la kutuk sgt..pk la matang sikit kat luar sne kalo org sakit sape jaga??sape rawat??kalo stu ari t mak bapak korg sakit korg hantar mane??hospital kan yg merawat n menjaga spe??JURURAWAT kan??so jgn la merendah rendahkan martabat org lain..kte duduk kat dunia ni sme je semua manusia biase..hamba ALLAH..JURURAWAT kerja untuk membantu manusia..kerja yang mulia..kerja JURURAWAT sama tinggi dengan kerja sebagai seorang guru..jururawat skarang le je amik dgree le je amik PHD..korg cuba la jgn menilai satu2 benda 2 dr luaran..korang blajar mcm mne kteorg yg jururawat ni baru korg tahu susah senang kteorg ni..sekurang kurangnye masa depan sebagai jururawat KKM cerah..blajar medic mcm stdnt lain gak..jgn hina sgt ..org yg berlagak sgt ni kutuk KKM korg ingt kteorg bawah bumbung kerajaan..pk la..kteorg kluar KKM trus kerja korg ada mcm kteorg??jgn letak otak kat lutut k..pk sendiri..

  31. kkm student says:

    korg2 yg duk kutuk2 kami yg de dlm bidang nursing nie ape kes??korg igt korg leh masuk matrik,masuk U,bijak sgt ke??aku pn ex-student matrik tp xde pn angkuh mcm korg ..!korg nk hina2 bidang nursing nie,korg x fikir ker??nnt mak bapak korg sakit atau korg sndr yg sakit,sape yg duk rawat klu x JURURAWAT..bidang kami x jijik dan korg sume xlayak hina..!korg kene igt,satu hari nnt korg perlukan kami!! kami x pernah ggu bidang kerjaya korg!so ape kes korg nk hina2 bidang kerjaya kami..tgk je kot2 satu hari nnt de je org tdekat ngan korg jd nurse ke x!!!! cetek btol pemikiran! ape,igt bidang nie stakat diploma jer kot???!!

  32. nilam aisyah says:

    yg mengutuk tu sebenarnya tak bijak…mmg betul syarat utk jadi nurse setakat 5 kredit je….tp bukan maksud nurse bodoh…n one more thing..nurse bukan hamba doktor…yg tu lah kita nak ubah..nurse is nurse..ade jobscope nya sdri…cuba lihat bidang kejururawatan di luar negara,nursing very profesional…langkah UM nak uprade syarat kemasukan tu mmg betull…nurse juge perlu intelek…baru keadaan akan perlahan semakin berubah……sapa kata nurse bodoh…my batch (USM) yg masuk nursing semuanya dari matrikulasi dgn PNGK 3.6 above…result spm 5A's n above…amik nursing n jadi nurse skrang…malah junior kami ade yg 4 flat matrik….setaraf dgn student medic yg amik medic…skang semua jd nurse n ade jugak yg jd pengajar…..so wat the problem….nursing is profesional…kita mmg kearah untuk meningkatkan profesional dlm nursing….ok?

  33. CUteCt LoVe says:

    jgn pndg rendah pd profesion nurse…

  34. cccccccccccccccc says:

    ape kes la nk kutuk2 nurse….cb pk la elok2 lau skit sape yg tlok rwt kat dunia ni kta sling mmrlukn thu……

  35. perlu ke korang nk hine jururawat event kolej org u laen?? mcm ni a.. if korang boleh pkir la.. ade kjayaan korang… tu la mse dpn korang.. bkn utk u @ kolej je.. ade gak yg msuk ppum skung da jdi lacturer.. gaji best pgi mesir siap.. mcm tu jgk dgn KKM.. siap pergi mesir.. boleh jdi ketua jambatan Jururawat utk stu kolej lgi.. peh.. bangge a.. msing2 xyh la hine kaum2 sndri.. kite student kot.. perlu ke korang nk menilai untuk kolej or U?? mcm ni la.. klo korang ade ksedaran.. dsitu ade jalan.. so chill la der.. n spe yg hine JURURAWAT.. plz la.. even DOC pon perlukan JURURAWAT untuk mmbntu.. DOC special die anatomy n physiology mmg top.. but jururawat die ade blaja comunication right..?? n kte ade jagarawatan sndri kot.. so if spe2 skit spe yg kja2 tgk Vital sign patient? adehh dah2 la korang.. dkt sni nk buat utk pemohonan.. bkn untuk penghinaan..!! soo.. Lu pikirlah sndri

  36. xperlu la nak kutuk kerjaya orang lain.sume kje same je.kita semua saling bergantung antara satu sama lain.xperlu la pandang rendah kat orang lain.kalau setakat bekas pelajar MRSM, pelajar matrik korang da bangga giler sampai korg dok hina kerjaya jururawat,korang mmg xbape bijak la.langsung xreti hormat org…blaja tinggi mana pn kalau xde adab,xreti hormat org lain korang mmg useless la.

  37. Admin… Kan comment boleh moderate, sila la pastikan jangan ada bende mcm nie… please… sakit mata…

  38. im a nurse says:

    weh, y korg nk kutok2 career org len pehal???aq ex-sbp aliran sains tulen, bkn nk bngge tp i got 7As n im a nurse now…so kalu setakat korg y x tntu mse dpn ag, prmohonan pon xtw luus ke x, da pndi2 nk kutok career org…siap sedie r korg…tah2 jdik pencacai je 1 ari nnti…tengok la!!!ko x selamenye dok kt atas la weh…

  39. sy pelajar kejururawatan kkm..sblm belajar di kkm ni,sy sudah berada di tahun 2 di uiam..ibu sy yg applykan spa8 utk sy..katanya,lebih menjamin masa hadapan..alhamdulillah..berkat doa ibu,selepas temuduga sy berjaya masuk ke kskb dalam diploma kejururawatan..beban ptpn pon kurg n dapat elaun setiap bulan..xdelah membebankan family..lagipun spa8 ni bagus..sbb selepas belajar,confirm dpt pekerjaan..gaji pon bleh tahan..2000 keatas..n semasa bekerja pon bleh apply utk sambung ke degree..nurse dekat mana2 pon [email protected] in nursing ni laku kat mane2 negara..fikiran tu biar terbuka..luaskan minda n jangan nk mengutuk je..

  40. sbnrnyer diorg jeles kot x dpt spa8 n ppum..sbb tu ngata2 n mengutuk2

  41. hellooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    kalau tak de nurse abis2 kalau korang sakit sape nak rawat kalau bkn nurse so jgn nak down kite orang eh.hormat sikit.dalam dunia ni n dalam profesion pun nurse paling atas n penting.

  42. pelajar ppum says:

    wah wah…dasat komen2 di atas.
    rasanya dorang letak syarat tinggi sngt padan dgn status hospital universiti yg ppum ada.
    ada beza antara hospital universiti dgn hospital bawah kkm ye.
    dan klu x de nurse, mlt dan radiografer lulusan diploma ni…mmg x jalan la operasi hospital. mampu ke doktor buat sorang2? sini malaysia bukan luar negara…

    • samer jer ppum ke kkm..walaupon kkm amek student yg tak bgs kelayakan akademik..spm kantoi tak pon subjek sains fail, tp bila kerja gaji sama jerk.sepatutnya selaraskan syarat kelayakan lg bgs..lg pun kerja kuli doktor jer..

      • ets..bile mase kkm amek student sains fail?skrg ni mkin ketat pemilihannyer..kalau x senang2 je ar org yg apply dapat n xde arr beribu2 yg menunggu!

  43. misi ppum says:

    sape yg ta tahu pasal nurse ni , jgn pndang hina sgt kt nursing ni . setakat matrik n u ni blom tntu jamin masa hadapan korang . ramai siswazah yg menganggur wlupn ada degree . jgn rasa hebat sgt la dgn dgree korang tu -.- sijil matrik lagi la TAK LAKU ! and klu pointer korang ta bagus , u pn ta amek korang . nyesal tak kena struggle giler2 then ta dpat mna2 u . kesiannnnnn . skrg ni keja pnting oke , nnt korang na cari mna duet na idop ? pkir la elok2 . ramai parents yg stju ank2 diorang jd nurse sbb jamin keja n duet mmg ckup ! starting pn rm2k++ . korang tanak lg ke ? hahaha . ni bljar tggi2 tp keja dapat gaji bapa ratus jee . pnat do bljar . so , the point is jgn la pndang hina kt nurse oke

  44. HELP ME SIR! says:

    I NEED SOMEONE HELP HERE. I'M PREFER TO FUT ERE MY STUDY FOR BACHELOR OF MEDICAL IMAGING IN PPUM. SO, ANYONE CAN HELP ME ABOUT:
    -EITHER THIS DEGREE COURSE OFFERED IN PPUM?
    -IF I TRY TO MEET PPUM HO. DEPARTMENT & APPLY BY HAND + RECOMMENDED LATTER. IT'S OKAY? CAUSE I DON'T' WANT TO WAIT FOR NEXT APPLICATION.
    FOR INFO. I'M WAITING FOR RMIT (AUSTRALIAN UNIVERSITY) APPROVAL MY APPLICATION NOW.
    JULY 2012 MAY BE GOING THERE.
    AS LONG AS NATIONAL INSTITUTION GIVE ME GOOD ACCEPTATION, I'LL CHOSE MALAYSIA.
    FINAL YEAR STUDENT | CURRENT CGPA: 3.78

    P/S: I'M SEEKING FOR ANY SCHOLARSHIP TOO. ANY IDEAS?

    THANKS FOR HELPING ME.
    E-MAIL ME: [email protected]
    I really appreciate your comments and info !

  45. aku tak tahu la knp korg rase kerjaya nursing ni hina..tp bg aku nursing is the best…kite blh kejar dunia dan akhiratkan..bila tlg org dgn ikhlas kita dpt pahala…gaji nurse pun mmg blh thn…dulu2mase aku praktikal ada org tny aku..gaji nurse ada dpt rm600 x? time die tny tu tahun 2009 x silap aku..aku pun bg tau la..permulaan je basic + elaun blh dpt 2k…mmg berbaloi kan kerja…PPUM mmg pny standard mmg high..korang kne rase dulu mcm mne blaja kat sana..aku rase nak botak gak kepala aku, gugur rambut sbb stress…kitorg bkn sekadar belajar tentang masalah perawatan nursing…tp kitorg kne jgk tau mengenai penyakit..anatomy n physiology, phatophysiology, treatment, medication, surgery…mcm2 kne tau..aku x jgk nak ckp aku pandai..tp aku lepaskan tawaran matrik semata2 nak masuk PPUM to be a nurse..aku pun dpt twrn kejuruteraan kimia..tp aku tak pergi..sebab..aku mmg nak jadi nurse..nurse ni kj mulia…

  46. sabariah mhammad says:

    Salam bahagia anak2 Malaysia yg tercinta. Saya terpanggil utk menyatakan syukur dan gembira sekirannya insan yg saya didik berjaya menjadi seorang doktor,pembantu perubatan, nurse or what ever yg berkaitan dgn hospital…Sbb satu hari nanti mgkn sebelum ajal saya, saya memerlukan seorang anak didik saya yang akan merawat saya nanti..Jadi jangan lah memperlekehkan di mana you all berada sama ada di ppum atau pun di kkm…Ianya sama saja. Rezeki itu Allah yang tetapkan…..Jgn dipandang hina darjat orang lain….Bersyukurlah apa yag ada dan apa yang you miliki!

  47. ppumboring says:

    saya bekerja di ppum..susah nak ubah mind saya yg nurse2 ni ada yg bijak pandai..ingat yg terbaru ni ader yg dr mrsm pun ada..pastu yg masuk matrik sains pun ader gak..pastu masuk amek diploma nurse..bg saya sapa2 yg masuk matrik sains tu mmg pandai la..ader sembang ngan budak nurse pelatih aritu..dia ckp sebelum masuk nurse ni dia masuk matrik sains dulu pastu dpt nurse masuk ppum..kenapa saya susah yg pandang tinggi kat kerjaya nurse ni..malas nak citer aaarrr..tak kisah la kalo nurse tu pelajar master ke phd sekalipun mmg saya pandang rendah kat depa ni..setinggi mana depa walaupun depa ni mmg bijak bila depa ni jawatan jururawat mmg saya tak pandang sangat..rasa nya staff lain pun camtu gak..kalo yg degree keatas tu lg la poyo..masuk wad pakai lab coat ala2 doktor camtu..plg kelakar yg master tu la..makcik2 yg dah nak menapouse belajar master of nurseing..tu peringkat master kalo diploma ni lagi la..tgk kerja depa ni mcm tak pakai otak langsung..tolak2 katil,tolak2 wheelcha, kuli kepada staff nurse dn mcm2 lagi..sori la..pengamatan aku sebagai kakitangan ppum

    • Sila Sedar Diri says:

      Macam x caya je hang nie kej kat ppum… Nak mengata tu biar logik… kakitangan je kan, lagipun hang bukan nurse pun… apa tau… jangan2 tukang sapu… tak pun ppk…

  48. saya pembaca baru di halaman ini…wow so hot!!!!!! nyesal pulak terkelik dan terbaca semua komen ni…huhu sedih saya:( harap semua bersabar ye:)