Pendaftaran Peperiksaan SPM Dan SPMU 2011

Pendaftaran calon sekolah dan calon persendirian bagi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) 2011 akan dibuka mulai 1 Mac 2011 ini seperti yang telah dimaklumkan oleh Lembaga Peperiksaan, Kementerian Pelajaran.

Pendaftaran SPM dan SPMU

Calon Sekolah

  • Borang pendaftaran boleh diperolehi dan dikembalikan di sekolah masing-masing.

Calon Persendirian

  • Borang pendaftaran boleh diperolehi dan diserahkan di Sektor Penilaian dan Peperiksaan, Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) terdekat.

Tarikh Peperiksaan SPM dan SPMU

Tarikh Tutup

  • Tarikh tutup pendaftaran peperiksaan SPM dan SPMU 2011 adalah pada 31 Mac 2011.
  • Pendaftaran yang lewat tidak akan diterima.

Maklumat

140 thoughts on “Pendaftaran Peperiksaan SPM Dan SPMU 2011

  1. salam, adakah pendaftaran spm persendirian HANYA boleh didaftarkan di JPN sahaja atau pendaftaran juga boleh dibuat di PPD? tq..

    • salam… klau ikut di atas tu cuma sbt JPN xsbt PPD tp klau JPN jauh xkan xblh dftr kat PPD je… cuba pergi je PPD @ call JPN utk pastikan

    • PEROS 2011 says:

      PERGI AJE DEKAT PPD YG BERDEKATAN. TDK PERLU PERGI JPN. NANTI PIHAK PPD AKAN HANTAR BORANG SPM TU KAT JPN NANTI. CONFIRM 100%. JADI JGN RISAU

    • puvenes says:

      bila pendaftaran utk spmu 2012

  2. Ok,dah try tanya PPD dah,memang confirm 100% boleh daftar SPM di PPD.thanks semua..

  3. pdd tu apa ?

  4. Tukang Review says:

    Terima kasih kepada tuan blog atas informasi di atas. Nanti, boleh saya forward kepada adik-adik yang baru lepas SPM aritu. Terima kasih lagi sekali ya.

  5. selamat petang , tuan, saya koh yuan hao sudah membuat pendaftaran calon persendirian spm november 2011 , pembayaran sdah dijelaskan dan resit sdh pun dpt ,tapi bagaimana langkah seterusnya….. tunnggu surat pemberitahuan atau ?? ….dan apa yang perlu sedia utk ujian lisan khusus calon persendirian (ULKCP) BM&BI PADA 23 JUN 2011/ 27 JUN 2011??? ……SEDIAKAN BAHAN SENDIRI ATAU AKN DISEDIAKAN OLEH PIHAK PENTAKSIR ULKCP??

  6. apa yg kita kena bwk tok daftar???
    brapa harga satu kertas tok bm???

    • Salinan MyKad dan sijil SPM atau yg setaraf yg telah disahkan serta kiriman wang utk byrn atas nama Pengarah Pelajaran Negeri
      Byrn asas RM20 dan utk paper BM RM12

  7. Salam ,
    Saya ad msalah d sini .
    Saya terlewat 2 hari utk pndaftaran spm .
    Tkde pape utk sy buat ?
    seperti RAYUAN ke JPN ?
    bantu sy utk msa dpn sy :'(

  8. saya tingal di pandan jaya..bagaimanakah nak register spm ulangan?dimana?

  9. saya nak ambil spm persendirian,apa yang perlu saya buat?

    saya berasal dari sabah,menetap di selangor.bolekah saya mengambil spm persendirian di selangor dan di mana boleh saya membuat pendaftaran?

    • Tentu boleh.. pendaftaran boleh dibuat di mana2 Jabatan Pelajaran Negeri atau Pejabat Pelajaran Daerah.
      Tetapi pendaftaran utk thn ini telah di tutup, jadi kena tunggu thn dpn bulan Mac.

  10. saya pemegang MyKad pemastautin sementara.. bolehkah saya menduduki spm persendirian? adakah saya layak untuk mengambil spm persendirian?

  11. nor azlina says:

    salam.mcm mane nk semak smla borang spmu

  12. sy nk tnye..sy ambil spm ulngan..nnti mse nk g ambil peperiksaan pakai bju ape??

  13. salam..sye nk tnye..sye ambik spm ulngan..masa nk g peperiksaan,kna pkai bju n sluar pe??

  14. hye,bole tnya?sya umur 17 taun spatut nya taun nie ambk spm tp sya tak skola,sya bole mdftar ambk spm lg tak?

  15. hye,bole tnya?sya umur17 sptut nya taun nie sya ambk spm tp sya tak skola,sya bole lg mndftar spm?sya tak tau bila start nak dftar spm,sya tlmbt dah,jd sya bole tak memohon nak ambk spm?tp nak tumpg skola jgk la nak ambk spm atu mcm mna? tema kasi..

  16. hye,bole tnya sya umur 17taun dan taun nie jgk nak ambk spm tp sya tak skola dan sya tak tau bila nak mdftar lalu sya tlewat jd sya bole lg mdaftr spm?jd pelajar menumpang ambk spm kat skola atu mcm mna?

    • pendaftaran utk ambil spm thn ni dah tutup… lyen kena ambil thn depan, xpe blh buat persiapan awal

  17. mohd qalid says:

    assalamualaikum..
    sy nk tanya mcm mna nk semakan calon spm ulangan?????

  18. sy nk tnyer..sye nk ulang s.p.m n nk daftar 3 subjek b.i,math,sejarah…n sye nk tau brape kos yg perlu di bayar n after i ambk s.p.p adakh sy berpeluang untuk mohon u.p.u semula ….tq

    • yang perlu dibayar yuran asas rm20, bayaran matapelajaran rm10.50 x 3
      result spm ulangan blh digunakan utk mohon upu

  19. ::saya nak tanya macam mana nak mohon ipta untuk kali pertama..borong upu untuk permohanan ke ipta boleh dapat di laman web ni ke?ada pembayaran untuk ambil nombor pin kan..selalunya berapa?

  20. rehan mat noor says:

    salam…nk tnya ni.bila tarikh periksa mtematik ulangan ye??

  21. assalam,
    tuan saya ingin bertanya, bolehkan saya ambil july paper BM di luar negara. saya sekarang bekerja di eropah dan ingin mengambil BM. Teriam kasih

  22. salam,sy sdh lwt 3 bln untk ambil paper july…bagaimana hndk sy buat

  23. shaidi mazlan says:

    aslkm saya shaidi bin mazlan…saya ingin smbng balik belajar spm untuk calon persindirian..dulu 2004 saya x dapat ambil spm..saya bersekolah di smk nambayan tambunan..so boleh tolong sdaya bagaimana keh..caranya saya…untuk ambil balik belajar..sebab saya teringib kembali belajar.sekarang saya hanya bekerja swasta je kat sugar bun gaya street..area bb cafe…dan di mana tmpt saya nak daftar…sebab saya sudah bayar spm 2004 tapi x dapat ambil sebab ada masalah kat keluarga di filipin..sebab ayah saya meninggal kat sana…

  24. slm..kalau saye nak drop 1 subjek yg sy ambil ni ..boleh lagi ke ..?? taku dah tak boleh..saya palajar spm 2011..

  25. rahimah alwi says:

    kalau utk bekas spm tahun 2009 boleh ambil july paper lagi ke?

  26. kenalan sy mempunyai anak yg tlh brhenti skolah selepas darjah 3 atas mslh famili.skrg anak beliau berusia 15 thn &sgt brminat utk bersekolah kembali dan ingin menduduki peperiksaan.selama ini dia hanya belajar sendiri di rmh.msh ada lgkah peluang utk anak ini bersekolah semula.tlg lah beri respon utk soalan sy ini.apa yg patut dilakukan???t.ksh

  27. jeyanthi says:

    Saya nak mengambilan semula all subject dan saya berumur 43. Can i do that dan bagaimana.

  28. Salam, saya lepasan spm 2009, dan saya akan menduduki spm ulangan pada tahun ini( nov 2011)
    saya nak tanya sekiranye saya dapat straight A's untuk spmu ini, adakah peluang saya cerah untuk mengambil asasi sains di uitm….
    Saya lepasan matrikulasi sains hayat ( 2010/2011, pngk:3.66), saya dapat usim kos sains komputer dan teknologi, saya tidak minat dalam bidang itu, adakah sijil spmu mempengaruhi keputusab upu ( maksud saya adakah asasi melihat lebih kepada spm berbanding spmu)… tq

    • salam nazreen… peluang itu bergantung kepada saingan yg ada.
      berkenaan spm/spmu tu tidak pasti pula tapi cuba pastikan samada blh mohon asasi guna keputusan spm ulangan

  29. askum smua blh saya tahu bla kputusan ppaper ulangan bm julai akan kluar tlg lah saya gtau ya please saya confisius lalu saya akan perg lpas hari raya nie tolak k kl please kmu gtau saya sblum saya pergi ?

  30. askum smua tlg saya gtau bla kluar kputusan paper ulangan julai sblum saya p kl ? saya akan ke kl pada selpas hari raya ?tlg saya yuk ini emrgency

  31. askum smua blh tak kmu ksih tau bla kluar kputusan spmu ulangan paper julai akn kluar plese sblum saya p kl ?saya akn prgi pada lpas hari raya ?

  32. askum…
    sy hazmeer lepasan spm 2009, sy terlewat dftar untuk mengambil spmu untk tahun ini krane tidak tahu informasi ini sehingga ari ni.. tp jikalau sy dftrr msok untk tahun dpan dn lulus, adkah spm dn spmu mempunyai taraf yg sme.. mksud sy jikalu sy dftr ke mne2 pusat beljr adakah ia lebih rujuk kpd spm atau kedua2 nye skali??

  33. salam. saya telah ambil spmu kertas bm . saya nak tahu format kertas bm ada apa perubahan banding dengan kertas 2009. terima kasih

  34. salam. saya telah ambil spmu kertas bm . saya nak tahu format kertas bm ada apa perubahan banding dengan kertas 2009. terima kasih.

  35. salam,sya penah brskolah,tpi sya berhenti skolah mase tingkatan 3,and dlm mase yang same saya tak ambil exzam PMR,so skrg sya nak sgt ambil SPM . . jdi boleh ke sya nak ambil SPM ?sbb umur sya skrg dah msuk 19thn. . . . . ?tlg la bantu utk mase dpn saya!

    • salam… memang blh.. pada bulan mac 2012 blh mendaftar sbg calon persendirian. sementara itu mulakan persiapan utk peperiksaan dari sekarang

  36. salam kalau kite ambil spm persendirian nanti result kite kne pegi ambil dekat skolah jugak kew ?

  37. ow utk pendaftaran bulan 3 nanti ape yang perlu kita bawa ?

  38. goOd Morning
    i Want to retake the exam on november but i don't no how to register for the exam !! i need to know how to do it .i ask to my school teacher about it but they told me to by own,can u pls help m tell me how to do it ?? tq

    • Pendaftaran peperiksaan adalah dalam bulan Mac setiap tahun.
      Jadi untuk mengambil peperiksaan Nov 2011 perlu mendaftar pada Mac 2011.
      Jika nak kepastian boleh call Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri yg terdekat

  39. sya berumur 18 tahun . . next year saya bole spmu ka ?

  40. spmu….nti kena amek pekse kt mana?….kt sekolah ker?….huhu…mlunyer….dh 23 taun….kena msk seklh blik ker?…

  41. intan tersilah says:

    untuk mengambil paper julai,ada tak perkidmatan pendaftaran secara on line?

  42. ekin_majid says:

    jika xde pmr/kptusan pmr x memuaskan
    BOLEH X NAK AMEK SPM? dan 6subjek tu wajib ambil ke?
    dan peperiksaan akan di jawab di mane ye?
    bayaran juga di kene kan berapa untuk pendaftaran?
    ujian amali dan lisan pun ada? bagaimana?
    pls jawab persoalan sy ,
    umur 23 tahun hadapan , mahu sgt amek SPM

    • memang boleh ambil SPM
      tentang jumlah subjek yg wajib tidak pasti, perlu tanya dengan LPM
      dulu pendaftaran RM20 setiap matapelajaran RM12, skrg xpasti
      tempat peperiksaan akan ditentukan oleh PPD
      ujian amali & lisan tidak pasti tapi kalau ada akan ditetapkan oleh PPD

  43. salam sy lepasan spm 2008…..kalau sy nak ambil SPMU untuk subjek kimia,biology,fizik dan add math sahaja boleh ke?….

  44. Saya berumur 31 thn.Ingin mengambil peperiksaan SPM untuk kali pertama.Saya belajar setakat tingkatan 4 sahaja.Bagaimana caranya untuk mendaftar?

  45. salam.. sy fyka. from sabah. sy skrg tgh ambl foundation in sc. but i think of re-sit my 2008 spm. now im 20, so im thinking of taking it by next year. im goin to further study overseas september 2012, the main reason is maybe with this resitting result help me a bit to apply scholar. nak tya, apa beza ulangan and persendirian? which one i should go to.. thank you.

    • salam… ulangan hanya menawarkan mata pelajaran Bahasa Melayu & Matematik, peperiksaan dlm bulan julai
      persendirian menawarkan semua mata pelajaran & peperiksaan dlm bulan nov

  46. Salam,nk tanya,saya pernah ambil SPM thn 1995,tapi keputusan tidak memenuhi tahap persijilan, boleh ke saya nk ambil subjek penting sj,BM,BI,MATH,SAINS?

    soalan ke2: Kalo saya lulus sume subjek td tu, layak ke saya memohon jawatan Pembantu Tadbir di sektor awam? TQ….

  47. Salam,sya nk tnya,sya pernah ambil SPM tahun 1995,tapi keputusan tdk memenuhi tahap persijilan,kalo sya nk ambil semula subjek,BM,BI,MATH,SAINS sj bole ke..dan adakah keputusan ujian itu layak dguna utk memohon kerja di sektor awam,

  48. salam,
    nk tnya, apa dokumen yang kena bawa masa daftar SPMU/persendirian
    TQ

    • salam… mungkin mykad sahaja, cuba call mana2 PPD utk kepastian

    • Salinan MyKad dan sijil SPM atau yg setaraf yg telah disahkan serta kiriman wang utk byrn atas nama Pengarah Pelajaran Negeri

      Byrn asas RM20 dan utk paper BM RM12 & yg lain2 RM 10.50 satu mata pelajaran

      Boleh ambil borang dulu kemudian baru buat bayaran

  49. salam…bagi orang yg tak de pmr pun boleh ambil spm ke??

  50. salam,saya pernah menduduki spm pada tahun 2008..sekarang saya berumur 20 tahun dan ingin mengambil semula spm ulangan pada tahun 2012 ..saya ingin tahu bilakah tarikh sebenar pendaftaran spmu segera untuk 2012 dan tarikh ingin menduduki spmu segara pada tahun 2012……soalan yang ke dua , saya ingin mengetahui bilakah tarikh keputusan itu akan keluar,,,,,dan soalan yang ketiga adakah saya layak memasuki form6 pada tahun hadapan bila umur saya 21 thn mmadangkn sy mgmbil spm ulgan…..tq

    • salam . saya nak tanya ! macam mana saya nak amik spm persendrian untuk tahun depan ? saya kene amik borang spm tuu dekat mana ? dan perlu ke amik borang tu bersama parents ? atau saya boley datang sendiri mengambilnya ?

    • Salam…
      1. tarikh tutup 31 mac 2012
      2. kalau tidak silap dlm bulan sept
      3. tingkatan 6 hanya utk pelajar spm tahun semasa sahaja

  51. sy kiro prnah membuat ptyaan nmun msih tdk djwb sdangkn ada indiviu yang kmudian tlh dblskan dgn sgare..nmun sya pye saln msh tdk djwb ….sya ingin ksmua slan sya djwb dgn sgera dl dlm mse bbrepa jam sgera….hrp pt mmbantu krn sy ingin dpt jwpn dgn sgera….!!

  52. haii..saya nak ambil pper july utk sbjek bm . jdi sya nak tau brpa hrus sya byar utk pper bm ?slen 2 ble tak klu sya dftar dlm bulan jan or feb ne ??sya hrap sgt dpat jwapan scepat yg mgkin ..TQ

  53. Salam, okkay dlm spm 2010 (LULUS) sy tlh mendpt 2 credit sahaja dalam science dan seni, tetapi bm sy D… Apakah akibat jika saya resit spm pada 2012 dalam subjek bm sahaja untuk mendapatkan keputusan C(credit) tetapi sy gagal subjek tersebut??????? adakah spm sy consider gagal utk selama lamanya , atau masih boleh ikut keputusan yg lama??

    • biasanya x gagal selamanya. xde istilah cam tuh. masih boleh diulang sebab SPMUlangan menggantikan result yang asal

  54. salam sejahtera semua. saya pelajar universiti sekarang. so far pengalaman saya pernah ada roomate yang pernah repeat SPM. n dpt pulak sambung asasi law di uitm n eventually now dah dalam degree law uitm. so what am trying to say is kepada yang repeat spm memang tersangat boleh sambung pengajian di mana2 universiti asalkan memenuhi syarat2 khas setiap program yang ditawarkan. so good luck yang nak repeat n to yang mereply,terima kasih sangat2 sebab banyak info saya boleh dapat n untuk tolong kawan saya yang masih terkandas walaupun mempunyai pointer cemerlang di sijil GiatMara. cuma tersekat di bahagian spm dia x lepas satu subjek jer waima matematik.

  55. BILA TARIKH PENDAFTARAN UNTUK SPMU 2012??

  56. hai.. sy berumur 30th x pernah menduduki PMR.. boleh ke sy mendaftar utk spm calon persendirian???

  57. Assalamualaikum…saya nak tanya ckit…untuk ambil SPMU, hanya subjek bahasa malaysia dan matematik sahaja ke yang ditawarkan?….ada tak subjek lain seperti B. Inggeris ke?…
    Satu lagi, bila tarikh pendaftaran bagi SPMU 2012?…
    Terima kasih…

  58. assalamualaikum…saya mahu bertanya..harap boleh kongsikan maklumat..saya telah pun menduduki SPM pada 2010..dan resultnye amat truk..jadi niat dalam hati ingin repeat…so saya ingin bertnya..jika saya hanya mahu repeat subjek teras contoh bm,bi,math,sains,sejarah dan agama boleh ke?atau saya terpakse mengambil subjek tambahan sekali..seperti sastera,seni dan tassawur? jika boley hanya mengambil subjek teras sahaje saya perlu menduduki peperiksaan jenis ape?paper julai atau follow up budak2 SPM tahun 2012..

  59. salam..saya ingin bertanya..saya mahu mengambil spm semula kerana SPM lepas result nye agak truk, tetapi hanya mahu ambil subjek teras..(bm,bi,sains,math,sejrah,agama) . . subjek tambahan seperti sastera,seni, dan tassawur saya xnk ambik da..boleh ke?dan jika boleh, saya perlu ambil paper julai atau mengikuti SPM2012..? harap boleh kongsikan maklumat..

  60. bila tarikh pendaftaran spmu 2012…tolong saya sebab perkara ini sangat penting untuk saya….

  61. salam..saya ingin bartanya.sy tamat sekolah tgkatan 4.blh ke sy mgmbil peperiksaan spm

  62. Untuk bm spm(u) biasanya dia guna paper yg tahun seblum punye kew atau yang baru??

    Saya keliru sebab dengar cerita buku novel untuk f5 2012 ditukar blik ke konserto terakhir, takut nanti bace konserto untk resit paper bm julai tapi kluar soalan dari buku novel 2011 punye “intelok”?

  63. bila ya …boleh daftar papaer julai niey…n bila trik tutupnya…?

  64. saya dibuang sekolah mase tingkatan 4. layak ke nak amik spm?

  65. salam…sy nk tnya bila tarikh pndaftran spm tahun 2013..sy cdang nak ambil tahun ni…tapi mngkn dah trlambat sbb sy benti skola mse fom4..jd dlm pljran sy tdk tahu ape2…kne ulang kaji btol2….jd soalan sy bile tarikh pndftaran tahun2013…tlong bantu sy….wlaupun lmbt lgi…sy mahu tahu dgn sgera..supaye sy dpt membuat persediaan dgn lbih awl lgi..terima kasih :)

  66. same dengan tarikh SPMU 2012 juga ..tarikh tutup 31 Mac ..Klau x Salah Saye

  67. Hi, I nak Tanya jika keputusan Spm says adalah tahun 2008, and I ambil ulangan spm tahun 2012(this year). Adalah result yang ulangan ni dapat mengantikan atas result 2008 itu?

  68. salam… sy nk ambil tahaun ini tpi tarikh dh trlepas mcm amane sy nk daftar? ade cara lain nk daftar x?

  69. syafiq alwi says:

    Sy berumur 40 tahun..nk sgt amek spm???

    belaja stakat darjah 6 saje dlu..

  70. Salam borg untuk peperiksaan spm tahun 2013 sudah keluar ke borangnye? saya nak mendaftar sebagai calon persendirian..

  71. this is urgent….kawan saya pemastautin sementara dan x skolah, boleh dia amik SPM persendirian?

  72. Mohd Syukri says:

    Salam…..saya nk taye??? kalau kita ambik SPMU result gagal pulak…..adakah kita blh kekalkan result SPM first time kita ambik…….jika kita x nk result SPMU tu…..

  73. Salam…jabatan mana yg perlu kita rujuk tuk menyemak / meminta slip keputusan spm tahun 1995/1996 ?

  74. Saya calon spm 2012…tetapi saya nak repeat untuk semua subject dan mengambil mata pelajaran tambahan seperti tasawwur syariah dan geografi.adakah saya perlu mengambil spm 2013 bersama pelajar lain pada tahun 2013 di bln 11?bolehkah saya mengambil subjek tambahan yang memerlukan kerja kursus

  75. hi im a spm candidate on 2011…now im planning to resit my bahasa malaysia paper….so what is the procedure?…where can i register for that….now im studying in a private university…..im planning to join PDRM after finish my diploma……HELP NEEDED

  76. Dar amin rahim says:

    bole x sye mengambil spm ulangan…
    sye terasa sgt nak amek spm….sye nak smbg belajar tinggi2 bila ade rezeki nnti…..

  77. rancangan sye tahun2012,ingin mengambil spm ulangan tahun 2011.tpi malang nasib sye..tiba''pula ade masalah kuarga….

  78. sye nak amek spm ulangan spm 2011..

  79. Assalamualaikum :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>