Tarikh Keputusan SPM 2010

Semakan Keputusan SPM Secara SMS

Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM 2010) akan diumumkan pada hari Rabu 23 Mac 2011 ini.

Maklumat ini disahkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Abdul Ghafar Mahmud apabila dihubungi oleh akhbar News Straits Times semalam.

Peperiksaan bertulis SPM 2010 telah dijalankan dari 23 November hingga 20 Disember 2010 yang lalu. Seramai 467,970 orang calon telah menduduki SPM pada tahun lepas di 3,594 buah pusat peperiksaan di seluruh negara.

Calon Sekolah Kerajaan dan Sekolah Bantuan Kerajaan adalah seramai 410,083 orang, calon MRSM, MTD dan Sekolah Perantis Tentera seramai 7,216 orang, calon Sekolah Menengah Agama Negeri seramai 8,127 orang, calon Sekolah Swasta dan Sekolah Menengah Agama Rakyat seramai 11,248 orang dan calon Persendirian Perseorangan seramai 31,296 orang.

34 thoughts on “Tarikh Keputusan SPM 2010

  1. macana nak isi kplspm ambilan jun sedangkan keputusan spm 23 mac baru klur trkh tutp 21 mac tuk mbilan jun

    • gurupekapelajar says:

      itu gomen kita. sebarang cakap aja, tak fikir orang lain.

    • Ribbygulz says:

      but kputusan spm kna bgi online ja kn…tpi kplspm akn d lanjut kn 25 mac ini…so u all dont worry k…kalo korang lulus mybe pihak krajaan akn tentu kn jga…sb drg x bodo kn…ok god luk 4 u all..yg ambik spm 2010

  2. Nak tanya, permohonon ke UiTM untuk Diploma tak boleh terus mohon ke UiTM macam mohon Politeknik tu ya? Saya memerlukan jawapan. Saya dah terbeli no. pin BSN untuk Pra Diploma sebab orang bank tu kata, mohon Diploma terus ke UiTM sama dengan mohon Pra Diploma.Hmmm.Sangat-sangat runsing kerana ada kawan saya kata kalau mohon terus ke UiTM senang dapat berbanding mohon melalui UPU. T,T

    • sama je syg oi klu mohon kot upu .. dulu sy mohon upu. course pilihan bru uitm.
      psl direct uitm tu xsure la plak..

    • PEROS 2011 says:

      KALAU DIRECT NAK MEMOHON KAT UITM BULAN DISEMBER NANTI. BORANGNYA MGKN KELUAR PADA BULAN AUGUST ATAU SEPTEMBER. KALAU NAK APPLY KEMASUKAN BULAN JULAI KENA MELALUI UPU JUGAK.

      • apa yg PEROS 2011 kata tu betul, 1st intake untk ipta ni semua under permohonan UPU, yg direct tu hanya untuk pengambilan disember kelak (2nd intake)

    • ameerizham says:

      Ada bbrp Program Pra Diploma dan Profesional blh dimohon terus ke UiTM tanpa melalui UPU utk pengambilan sesi Jun 2011, sila rujuk http://online.uitm.edu.my/poster.pdf

  3. sy nak tanye…
    klu umo dah lebih 2o yahun leh x lagi nak pohon maktab perguruan?
    kenapa hadkan umo skrng?

    • sorry , x boleh, sila baca syarat2 ~ ini kerana pihak maktab ign melatih para pelajar lepaan spm sahaja yg x melebihi 20 tahun umurnya

  4. npe x ley cek awl2 result spm ek????????/

  5. marasmartians says:

    saya rasa saya akan berjaya mendapat 10A dlm spm thn ni..tiap2 mlm saya semayang hajat..malu saya kalo tak dapat 10A sebab saya belajar di MRSM dulu..org kg saya cakap saya budak bijak..leh tak lepas SPM saya tak sambung utk diploma atau asasi@matrik..saya nak pergi belajar terus utk ijazah sarjana perubatan dan pembedahan di oversea..kalo boleh di Haward Medical School kat Boston USA..join program dgn MIT..then kalo boleh saya nak kerajaan malaysia taja saya..plg busuk pon MARA..dah la saya belajar di MRSM bestari lg tu..saya mmg ditakdirkan utk jadi org terbilang

    • syed idham says:

      erkkkk ! bangganyaaa
      kalu ye pon jangan laa smpai nk bangga kt sni .. kptsn pon belum dpt lg tkot nnt kecewa kangg..
      lbey baik awk brdoa smga doa awk trmkbul :)

    • HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!! Kelako lerr ko ni.

    • dont be too proud.. it is ok to have faith in u. have faith in who u are.
      but be prepared in both situation.sometimes, we get what we hate.
      anyway, gud luck dear

    • Hamba ALLAH says:

      So kesah 100.??
      bajet ko dpt 10A laa.
      kalo ko bg taw sume org.
      at snie.
      yang kaw solat hajat la.
      then orang KAMPUNG ckp ko bdak bijak la.
      WEyy x payah nak POYO sgt laa.
      derrr.
      aKu Takot kaw x dpt 10A.
      ko BUNO DIri plak.
      So the moral is story.!!
      DONT BE TOO PROUD.!!!!!!!!!!

      • Ribbygulz says:

        hahahahha….jan lar nk bunu dri k,,,kalo x dpt 10A pun jan smpi relakn dri tuk d bunuh…
        sayangi lar ibu bapa anda sb mreka msh mmerlukan anda sbgi teman hidup..
        paya lar kalo mcm 2…god luk 2 u spm result….

      • relax u know ur an envy

    • kalau kau hebat sangat dah sambung blajar dah kau tu ………..
      org2 dr mrsm yg top2 pon dah smbung ikut program FASTREK mara …….
      ape tah kau ni ………
      DONT BE SO PROUD OF YOURSELF – THERE ARE MANY OTHERS BETTER THAN YOU AND ME …..

    • la, x penah sy baca komen se-diva begini, kalau yer pun tunggu la result dulu rabu ni, kalau dpt result cemerlang pun x pyh bongkak, tu baru permulaan, sy ada rakan, yg cmrlang spm, then pergi USA, culture shock sesangat enjoy sakan terlebih, last2 nye kena kick out dr uni, haaa…tgk? jgn bongkak, igt diri

    • LaskarJihad says:

      Weyh..haha
      budak tepeng ke?
      Cm ape je ayt..
      sape ni?

    • kejap aku nak perbetul skit,bukan haward medical school tapi harvard medical school………Harvard medical school is rated as the best medical school so bukan calang2 org yg mampu masuk ke HARVARD……….anyway please jgan terlalu bangga……….Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan…INGAT KEJAYAAN ITU SATU UJIAN WAHAI SAHABATKU

    • kita memang senasib kenapa hidup ini terlalu easy , hahaha (aq rasa budak ni tipu je saje tulis shock sendiri hihih )

  6. kepada marasmartians : entah ape2 yang kmu comment ni….

  7. low2 propile suda... says:

    so hai lOrh …

  8. ipar kak limah says:

    kepada marasmartians; napak benar nipu, sabar aje lah…..kak limah

  9. tak sbar nak tnggu rslt nie….nerves…..hrp2x lh dpt yg terbaik……..

  10. Ribbygulz says:

    hmm…jan bongkak arr…
    tul jga 2 kalo spm tinggi sngat tpi x tw mcm mna nk urus songngeng lar jdi ny…
    so kta kna fkr mcm mna nk trus kn perjuangan kta jan tlalu ego dgn result yg tinggi…
    mcm kwn kta ni,,spm 8A and stpm krdt abis tpi smpi skg kja pun xda..
    msuk U smpi 5 Tahun,,so rsa buang msa ja kt sna kalo xda kja kn…
    THING ABOUT IT…DONT GIVE UP…k frenz

  11. tkotnye result nk kuape hri je lgi…

  12. marasmartian………………….23 Mac 2011……………mesti kamu akan menangis darah kalau tak mendapat 10A………….

  13. [...] tahun ini keputusan peperiksaan SPM 2010 boleh disemak melalui sms. Semakan SMS keputusan SPM 2010 boleh dibuat bermula dari jam [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>