Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2011

Permohonan Kursus Perguruan Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (KPLSPM) Ambilan Jun 2011 di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia akan mula dibuka hari ini, 7 Mac 2011. Para lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam dipelawa untuk memohon program perguruan yang ditawarkan.

Permohonan untuk ke Institut Pendidikan Guru atau dulu dikenali sebagai Maktab Perguruan memang dinanti-nantikan oleh mereka yang berminat untuk menjadi guru. Tahun ini permohonan dibuka sebulan lewat berbanding tahun lepas.

Panduan Kerjaya Guru

Program Pengajian Perguruan

Program pengajian yang ditawarkan terbahagi kepada 4 kategori.

1. Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)

Logo Kementerian Pelajaran

2. Program Pelajar Cemerlang ke Universiti Terkemuka Luar Negara (PPC)

3. Program Kembar Bahasa Perancis

4. Program Kembar Bahasa Jerman

Syarat Asas

  1. Warganegara Malaysia.
  2. Umur tidak melebihi 20 tahun pada 20 Jun 2011 iaitu lahir pada atau selepas 20 Jun 1991.
  3. Calon hendaklah sihat fizikal dan mental.
  4. Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
  5. Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran dan sekurang-kurangnya kepujian dalam tiga mata pelajaran berikut:
    • Bahasa Melayu
    • Sejarah
    • Satu mata pelajaran yang lain serta;
    • Lulus Bahasa Inggeris

  6. Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon.

Syarat Khas

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)

  • Program ini dikhususkan untuk melatih guru-guru di Institut Pendidikan Guru (IPG) dan institusi lain yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dalam pelbagai bidang bagi keperluan di sekolah rendah iaitu Sekolah Kebangsaan, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil.
  • Sebagai prasyarat, calon dikehendaki mengikuti dan lulus Kursus Persediaan selama 1 tahun 6 bulan di Institut Pendidikan Guru (IPG) yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia sebelum ditawarkan untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan selama 4 tahun di Institut Latihan Perguruan yang ditetapkan.

Program Pelajar Cemerlang ke Universiti Terkemuka Luar Negara (PPC)

  • Program ini ditawarkan kepada calon-calon lepas SPM yang menepati syarat asas dan syarat tambahan yang ditetapkan bagi mengikuti program Ijazah Pertama di universiti terkemuka di luar negara dalam bidang Fizik, Kimia, Biologi, Matematik, Pendidikan Khas dan Bahasa Cina.
  • Bagi mengikuti Program Penghantaran Pelajar Cemerlang Ke Universiti Terkemuka Luar Negara (PPC), calon hendaklah memiliki sekurang-kurangnya, 7 cemerlang termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia.

Program Kembar Bahasa Perancis

  • Program ini terbuka kepada calon yang mempunyai pengetahuan asas bertutur dan menulis Bahasa Perancis serta memiliki sekurang-kurangnya Delf 1. 2.4

Program Kembar Bahasa Jerman

  • Program ini terbuka kepada calon yang mempunyai pengetahuan asas bertutur dan menulis dalam Bahasa Jerman.

Cara Memohon

  • Permohonan untuk memasuki Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM) Ambilan Jun 2011 hanya boleh dibuat secara atas talian (online) melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia atau terus sahaja ke portal Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2011.
  • Permohonan ini hanya boleh dibuat dengan menggunakan nombor pengenalan individu (PIN) yang boleh dibeli di Bank Simpanan Nasional (BSN) di seluruh Malaysia dengan bayaran sebanyak RM 6.00.
  • Pemohon dinasihatkan mendapatkan maklumat berkenaan bidang pengkhususan dan gred minimum serta kalendar aktiviti sebelum membuat permohonan.
  • Calon dibenarkan mengemukakan hanya satu permohonan sahaja.
  • Calon boleh menggunakan nombor PIN yang sama untuk membuat pindaan butiran kepada permohonan yang telah dihantar. Pindaan butiran permohonan tidak dihadkan dihadkan tiga kali sahaja dan hendaklah dibuat sebelum tarikh tutup permohonan.
  • Maklumat yang tidak benar dan tidak lengkap boleh mengakibatkan permohonan ditolak.
  • Calon dinasihatkan menyemak status permohonan mereka dari semasa ke semasa untuk status panggilan temu duga dan juga tawaran ke IPG yang ditetapkan.

Ujian INSAK

  • Calon yang dipanggil temu duga dikehendaki menduduki ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) semasa menghadiri temu duga.
  • Pemilihan calon untuk mengikuti kursus perguruan adalah bergantung kepada kedudukan pencapaian merit skor akademik, prestasi dan temu duga dan keputusan ujian INSAK.
  • Keputusan oleh Jawatankuasa Pemilihan adalah muktamad.

Ikatan Perjanjian

Calon yang ditawarkan mengikuti kursus di Institut Pendidikan Guru adalah tertakluk kepada ikatan Perjanjian Pendidikan Guru seperti yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Calon hendaklah bersetuju dan patuh dengan kontrak perjanjian untuk berkhidmat di mana-mana sekolah atau institusi pendidikan termasuk di kawasan pedalaman seperti yang diarahkan oleh pihak kerajaan setelah tamat berkursus.

Pendaftaran

  • Calon-calon yang ditawarkan untuk mengikuti Kursus Persediaan akan mendaftar di Institut Latihan Perguruan yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada 20 Jun 2011 (tarikh tertakluk kepada pindaan).
  • Surat tawaran rasmi bagi calon yang berjaya akan diserahkan di IPG yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia setelah calon melapor diri di IPG.

Tarikh-tarikh Penting (Pindaan)

Tarikh Aktiviti
7 Mac 2011 Permohonan Dibuka
31 Mac 2011 Permohonan Ditutup (lanjutan)
12 April 2011 Semakan Temuduga
18 – 29 April 2011 Temuduga
21 Mei 2011 Semakan Tawaran
20 Jun 2011 Pendaftaran

 

Tarikh Tutup

  • Permohonan kemasukan Kursus Perguruan Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (KPLSPM) Ambilan Jun 2011 akan ditutup pada 31 Mac 2011 25 Mac 2011 21 Mac 2011. KPM telah mengumumkan bahawa tarikh tutup dilanjutkan sekali lagi dan kemaskini boleh dibuat tanpa had.
  • Calon yang telah ditemu duga dan tidak menerima sebarang maklumat dalam tempoh 1 bulan selepas tarikh pendaftaran adalah dianggap tidak berjaya.

Maklumat

  • Tiada surat menyurat akan dikeluarkan untuk menyampaikan sebarang maklumat kepada pemohon.
  • Maklumat di sini hanya ringkasan sahaja, sila rujuk laman web Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2011 untuk mendapatkan maklumat lebih terperinci.
  • Sila rujuk juga komen-komen di Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 sebagai panduan.
  • Jika ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan permohonan KPLSPM ini, sila hubungi:
    • BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
      ARAS 3, BLOK E13, PARCEL E
      KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
      62604 PUTRAJAYA
      (u.p : Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar)
      Telefon : 03 8884 1260/ 1254/ 1253/  1371/ 1235
    • URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      Cawangan Sabah
      d/a Institut Pendidikan Guru Kampus Gaya
      Peti Surat 10491
      88805 Kota Kinabalu,
      Sabah
      Telefon : 088 236804
    • URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      Cawangan Sarawak
      Jalan College
      93259 Kuching,
      Sarawak
      Telefon : 082 258045

533 thoughts on “Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2011

  1. [...] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2011 [...]

  2. [...] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2011 [...]

  3. askm…sy nk tnye ckit..klau sy lhir pd disember 1990..lyk ke untk mmohn kplspm??n result sy di bwh:

    perdagangn_A2
    prinsip akaun_b4
    geografi_b3
    bm_b4
    bi_b4
    sains_b4
    pendidikn islm_b3
    sejarah_b4
    math_b4

    lyk ke sy mmohon??

    • mahaguru says:

      Sila rujuk syarat yang utama..umur mestilah tidak melebihi 20 Jun pada 20 Jun 2011

      • sy lhir thun 1991,,but now i'm try to apply mktb,,b4 this sy study kat um,,tp dah bnti,,tp umr sy gnap 20thun sbb bsday sy bln4,,bley x bg pluang tuk org mcm sy?sy sgt mmrlukn bidang ni skun,,n ap effect klo umur sy gnap 20 brbnding another yg 1batch sma dgn sy ha,,???

      • Gadis buntu says:

        Keputusan SPM saya:
        BM=A
        BI=B
        PM=A
        Mathematics=C=
        Science=A+
        SaINS Sukan=B+
        Geografi=A
        Sejarah=B+

        npa saya x lyak utk pnggln tmdga?

  4. man hidayat says:

    salam.. sy nak tnya ni, utk yang lahir tahun 1988 bleh mohon tak?

    • salam.. mmg xblh

    • Salam,
      Saya rasa tak boleh kot. Kalau tak silap saya, kena umur 20 tahun kebawah.
      Macam yang dorang nyatakan dalam syarat asas: "Umur tidak melebihi 20 tahun pada 20 Jun 2011 iaitu lahir pada atau selepas 20 Jun 1991."

  5. Sy nak tanya, inshaallah tahun ini saya akan ambik stam.Adakah mendpt keistimewaan jika saya mendpt SPM 2010 cemerlang & STAM mumtaz 2011.Sy mmg bercita-cita untuk menjadi guru agama dan bercadang utk memohon untuk pengambilan June 2012.Apa2 pun sy akan habiskan bljr STAM dulu walaupun mendpt result cemerlang dlm SPM 2010..

    • Matjeen. says:

      Saya pun nak tau gak hala tuju yang ambik STAM apa kelebihannya dari yg tak mengambilnya………………………

      • Abang_Bob says:

        Calon-calon lulus STAM (sekurang-kurangnya pangkat Jayyid) berpeluang melanjutkan pengajian di peringkat ijazah pertama termasuk ISMP seperti lepasan STPM juga di IPTA yang berkenaan. Sila layari http://www.upu.mohe.gov.my untuk mengetahui IPTA mana yang menawarkan tempat kpd lulusan STAM.

    • sy rasa,kalau awk memang nak jadi guru,masuk la maktab,coz,kalau amk ambik stam,baik pegi mesir je..sy pun ambil stam gak,tapi kalau dapt twrn maktab mybe sy out ambl stam..

  6. salam..
    boleh bg tak link..
    kita nak isi ni kat web mn ye??

    • salam… Ayu dah tak layak utk mohon krn terlebih umur. Ambil Ijazah dulu kemudian cuba mohon DPLI atau KPLI

  7. waa…naseb sempat tengok neh….

  8. selamat manjadi guru!

  9. salam, nak tanya ni. klau pelajar IPTA nk apply kplspm, jd wjib berhenti dlu ka dri IPTA?

    • Salam… rasanya tidak perlu…

    • Rasa2 nya kene berhenti dulu kot. sebab saya apply 2 kali dah (tahun 2009, 2011). Tapi tak dapat tawaran KPLSPM. Mungkin sebab saya tak berhenti dari pengajian yang sekarang kot. Padahal keputusan SPM saya cemerlang.

      Saya rasa Kalau awak nak berhenti IPTA tu agak risky la..sebab tahun ni tak ada lagi iklan kemasukan untuk program ni. yang ada pon iklan sekarang pon "Keputusan Permohonan Program Pelajar Cemerlang(PPC) 2012". Ini link nya: http://esilav2.jpa.gov.my/online_progs/ekeputusan
      Yang saya hairan, result SPM tak keluar lagi, tapi Keputusan permohonan PPC dah keluar. Habis tu pelajar lepasan SPM taun lepas tak boleh nak apply dah ke?

      • saya pelajar PISMP Institut Pendidikan Guru Malaysia.. yep.. memang kena berhenti.. syarat nak mohon KPLSPM IPG adalah tidak terikat dgn mana2 IPTA/S.. saya tgh buat degree di USM shah alam.. sem 1 masa tu.. tp alhamdulilah.. saya berhenti dan sanggup korbankan cita-cita nak jadi doktor demi ibubapa saya nak saya jdi cikgu.. tarikh lahir 31.11.. untong sape yg lahir lewat :P

  10. sumenyer akan mnjd cikgu sek ren je ke? Yg sek men x der?

  11. Boleh tak kalau saya nak memohon program kembar bahasa perancis sekiranya saya mempunyai sijil delf A1 saja???

  12. salam..
    saya nak tanya. saya lahir pada 21 januari 1991..adakah saya masih layak untuk memohon???

  13. salam…
    saya nak tanya, saya lahir pada 21 januari 1991, adakah saya masih layak untuk memohon??

  14. Didi Duffy Bin Ali says:

    Salam,
    layak lagi kah saya memohon sebab saya lahir pada 19.08.1991.

  15. Wan Nur Afiah says:

    assalam…. nak tye..knape permohonan ni dibuat sblum kluar result.. agk sush utk buat pilihan 1&2.. sbb ape2 je boleh jd ngn result nnti…

  16. Wan Nur Afiah says:

    ade sesiapa boleh share mcm mne sesi temuduga maktab ni? gune bahase melayu/english..??

    • Wan Nur Afiah says:

      kalau yg nak apply utk ke luar negara tu, mcm mne temuduga die? inn english or bm>?

    • subjek bm : interview half bi half bm
      subjek bi : fully in english ofcourse
      other subjects : half bm half bi
      interviewer : 2 org , 1 person will ask u in eng , anothr one will ask in bm

  17. salam…sya student IPTA,jd lyakkah sya memohon KPLSPM ni??kementeriaan pelajaran malaysia trima atau tolak prmohonan sya??

    • pelajar spm 2009 hanya layak memohon jika belum berdaftar dgan mane2 institusi pengajian tinggi awam @ swasta…jika menipu semasa isi borang bakal didakwa…

  18. saya baru saja isi kplspm ni. kalau saya nak semak lagi butiran saya tanpa membuat sbarang pindaan adakah tindakan ni dkira sbagai membuat kemaskini yan pertama. saya cuma risau kalau saya tekan butang kemaskini nanti dikira sbagai membuat pindaan pertama daripada 3 pindaan peluang yg diberi

  19. nursakinah says:

    salam

    saya pelajar lepasan spm boleh ka saya mmohon KPLSPM INI?

  20. result spm 23 mac, tarikh tutup kplspm plak 21 mac, so budak2 spm 2010 still dpt apply ke kplspm ni? or apply nex yr? mcm ne ni? x fhm la. somebody please xplain to me.

  21. hye..nak tanya..sekiranya kita dah isi borang kplspm tp masa nak send tuu line internet x berapa sgt n tpksa dttp laz2 sbb masa diambil utk hantar terlalu lm…..so, macam mn nak cek sama ada permohonan kita dh dhantar n diterima???

  22. hye..saya dh isi borang kplspm nie..tp dsbbkn ada mslh line internet masa send borang tuu jd sy x sure borang dh dhntar n dterima @ tdk. jd mcm mn nak check?

    • anda check semula detail anda di mana anda memohon menggunakan pin anda . sekiranya di dalam web tersebut ada maklumat sebagaimana yg anda isi dahulu bermaksud maklumat anda telah berjaya di hantar
      btw, kemaskini maklumat adalah 3 kali sahaja.

  23. salam…sya dpt 2A(SN & PAI),1B+(BM),2B(PSV & TSAWWR ISLM),1C+(PRDAGANGN),1C(SEJ),1D(MATH),1E(BI)..

    bleykah sya mmohon KPLSPM ni???ditrime atau ditlak????

  24. salam…ni kptsan SPM sya:-

    BM-B+
    SJRH-C
    SN-A
    PAI-A
    PSV-B
    TSWWR ISLAM-B
    PRDAGANGN-C+
    MATH-D
    BI-E

    jd,lyakkah sya mmohon KPLSPM ni???dan prmohonan sya akn ditrime or ditlak???

  25. norliza@is mie says:

    salam.. sya dpt 1A(Sains)4B(Matematik,BM,Geo,PAI)2C(ICT,Prinsip Akaun,)1D(Ekonomi)1E(BI)… Ble kh sya dpt??

  26. KALU SY DH JD BDK UITM BLEH MOHON TAK???

  27. assalamualaikum, sy mau tny ni , klykn untk akademik , sy rasa sy layak udh .. tp sy xbrp aktf dlm kokum ni.. adakh sy akn d trima ? lagi 1, adakh pilihan sy dgn mgambil kursus bhs melayu & prasekolah ni btl ?

    • koko x diambil kira sgt..
      mengenai anda dterima @ tidak.. itu bergantung kepada samada anda mendapat temuduga @ tidak.. dan jika anda mendapat temuduga tersebut, ianya bergantung kpd bagaimana body language, cara anda bercakap, tatatertib temuduga anda dan yg penting jgn nervous semasa temuduga.
      megenai pilihan anda, itu bergantung kpd minat anda
      btw sy kursus prasekolah 2010..

  28. npe cpt sgt trikh ttp nye????sy ni bdok spm taun 2010….bleh ke sy memohon…..n sy xphm la syarat2 yg dikemukakn 2…..bgaimane sy nak mhon biasiswa ek????plz help me

    • Mrk yg mendapat tawaran nanti akan ditanggung oleh KPM, sebab itu ada ikatan dengan KPM slepas tamat belajar

    • sya rse just syrt jew kot…tpi member sya tu pon mcm awk,
      xaktif sukan…
      result power tpi dpt..try apply kot2 nk ad rezeki awk..

  29. bape mrkah cgpa ko-kurikulum yg ipg nak tuk klayakn??..
    mklumle sy nie krang aktif dlu kt skola…

  30. adakah permohonan ini utk jadi guru sekolah rendah saja?kalau saya nak jadi guru sekolah menengah, apa perlu saya mohon?

  31. blh buat rayuan x sbb umur dh lebih?

  32. dalam borang tak ada tempat bagi mengisi keputusan spm??

  33. sy pelajar ipta…sy bleh mohon x kplspm…sbb kwn sy ckp budak ipta yng dh kt ipta xbleh buat prmohonn BETUL KER??????????????

    • Tak pasti pula, ni kena tanya Bahagian Pendidikan Guru untuk pengesahan

      • mcm mne nk tnye??? kamal tlng tnye kn bleh x???sbb sy nk kpstian…kn tarikh kplspm di lnjutkn…jadi klu bleh sy nk mohon kplspm….TOLONG SY…….!!!!!!!

        • cuba contact mereka di:

          Alamat: BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
          ARAS 3, BLOK E13, PARCEL E
          KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
          62604 PUTRAJAYA
          (u.p : Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar)
          No. Tel: 03 8884 1260/ 1254/ 1253/ 1371/ 1235

  34. salam…nak tanya kalau saya student uitm skarang SPM 2009..saya nak mhon kplspm,,bole ke?? ada masalah x dengann kementerian pelajaran???

  35. SALAM..
    saya nak tanya agak2 lah tahun ni untuk kemasukkan ke ipg, course ape yang di buka banyak?
    sebabnya masa tahun saya banyak buka untuk pengajian agama dan TESL n alhamdulillah saya dapat masuk ipg..tapi tahun ni agak2 nya pe yer?sbb nak tolong adik dia nak masuk ipg jugak tapi x tahu kos pe yg banyak bukak..sape2 ada maklumat mintak share..thanx..

    • thn ni mrka tak buka pengajian tesl lg… agama ade lg utk pengajaran skolah rendah.. Pengajian utk pengajaran sklah menengah tu rse nye byk buka dan mengutamakan sbjek2 sains dan matematik srta bahasa asing spt cina, jerman, perancis. Klu utk ngajar sklah rendah, hmpir semua jenis sbjek disediakn…

  36. thanks!!! good luck.

  37. Salam. Keputusan SPM pada 23 Mac, tarikh tutup permohonan KPLSMP di IPG atau PPC ditutup pada 21 Mac. Masalah nak memilih kursus keramna result belum keluar. Apakah tarikh tutup di buat selepas 23 Mac.

  38. Bolehkah penuntut yang sedang belajar di kolej Matrikulasi memohon KPLSPM? Bolehkah calon memohon untuk mengubah tarikh temuduga KPLSPM sekiranya ia tidak dapat hadir pada tarikh diberikan atas alasan yang munasabah?

  39. bolehkah student matrikulasi memohon KPLSPM? Bolehkah tcalon memohon untuk megubah tarikh temuduga yang sudah diberikan?

  40. sye nk tnye kalo kite dpt twrn ini..
    adkh kite tk dpt twrn lain??

  41. saya pelajar asasi uitm dan program asasi saya akan tamat mac ini. adakah saya dikira sudah berdaftar dengan ipta?

    • Tak pasti pula tapi ada orang cakap kalau masih di asasi masih belum dikira dah masuk IPTA. Cuba call mereka utk kepastian

  42. cpt sgt tarikh tutup

  43. saya pelajar program matrikulasi….boehkah saya mohon ipg…
    dan masalah nya tarikh intrview bertindih dengan PSPM2 saya…..

  44. eremm salam…kalo gagal sejarah layak ka memohon kplspm????

  45. salam ad prmohonan ke luar ngara ke?

  46. kenapa dalam borang xde isi markah spm…????

  47. kita xperlu senaraikan kputusan spm kite ke bile isi borang?

    sbb saye apply guna spm 2009?

    sesiapa bole bantu….

  48. saya nak tanya, sy berminat nk apply utk pendidikan khas. kalu dpt, mmg akan dihantar ke universiti luar negara ke atau kat universiti tmpatan je? risau pulak nk bljar kt ngara org ni.mcm2 yg blaku

  49. hanya ada yang lepasan jun ke??bila lagi tawaran akan dibuka??amdai kata kita tidak memohon kali ini dan mohon tahun hadapan mrnggunakan result spm 201o boleh??

    • Yup, ofcourse boleh, selagi umur anda belum melebihi 20 tahun nex year ~

    • setahu sy bleh je

    • BOLEH DAN PASTI. Jangan risau…tapi andai kata kamu hbiskan STPM dahulu baru ambil pendidikan kat U, Kmu lewat tamat pgajian 7 bulan je. tapi kalau kamu ambil Matrikulasi, kamu akan tamatkan pengajian dalam bidang pendidikan 6 bulan lebih awal daripada kawan kamu yang masuk IPG..

  50. salam….tarikh tutup permohonan ni 21 mac ni..hari isnin ni…makne nye kalau hari isnin ni baru na apply boleh ta ye..?coz sy baru tahu pasal permohonan ni sekarang…nak mohon sekarang tapi num pin ta beli lagi….ni dah hari ahad takot ta bole beli kat bsn

  51. assalamualaikum..
    sy lepasan spm 2009 dan sdg melanjutkn pelajaran dsebuah ipta,sngt berminat utk mnjd seorg pendidik.ttp sy tidak dberi peluang dlm sesi pengambilan sblm ni.sy harap permohonan kali ni sy dberi peluang.mungkin dsebabkn terlalu ramai yg membuat permohonan bg kplspm ini.jd sy mnyeru dan memohon agar mereka yg bukan betul2 berminat,atau berminat atas sebab2 tertentu tidak membuat permohonan supaya peluang terbuka kpd mereka yg btl2 berminat.fikir2kn lah,jika peluang diberi kpd mereka yg bukan berjiwa pendidik,apa impaknya utk generasi akn dtg,dan bg mereka yg sngt berminat menjd seorg pendidik anak bangsa,sy menyokong anda,bg yg senasib dngn sy,jgn putus asa,usaha dan cuba motivasikan diri kita utk tidak putus asa serta usaha dan tawakal kpd allah s.w.t paling utama,,sama2 kita renungkan

    • btol2..sya mykong ap yg anda ktakan..bhwasa nya sya snasib nga anda n thun sme..prnah kcwa tpi bngkit dmi cita2 sbgai seorg pdidik…doakan semoga thun nie msih brpeluang untk memasuki ipg..
      ssgguhnya rezeki kita hnya allah shja yg taw n bertawakal kpd nya…

    • saye pon stuju degan penyataan anda,kali ni da kali kedua saye cube untuk permohonan maktab ni,dan situasi di mana kebanyakan student mohon kemasukan ke maktab sedangkan mereka tidak berminat langsung dan menjadikan plihan ke maktab sebagai pilihan mereka yang terakhir memang x sepatutnya berlaku.pada hakikatnnya,mereka tidak berminat langsung untuk menjadi pendidik.

  52. slm
    kpd admin dan sesiapa yg thu,pilihan yg mcm mane yg peluangnye besar nk dpt ye?

  53. saya lepasan spm last year,esok still bleh mohon kan?saya mmg nk jadi cikgu muzik sangat3,tp disebabkan sya sibuk sangat bkerja..saya terlupa sal borang maktab ni…uwaaa…nk nanis=(

  54. no pin yg digunakan utk upu boleh x digunakan utk isi borang KPLSPM???

  55. klo sy bdak mbik spm 2008…blh mhon tak…..
    sy sdah hntar prmhonan agak2…blh dtrima ka 2 ya?

  56. uiishhh..selamat sempat tgk…tarikh dipnjngkn lg….tima kasih/..

  57. salam..
    sekarang sy menuntu di uitm tp sy rasa sy tidak dapat untuk mendapatkan CGPA yg baik utk melanjutkn pelajaran ke ijazah kerana kos yg sy ambil sekarang bkn pilihan sy.sy lbih b'minat dalam pendidikan.sy lahir pd 14 januari 1991.layakkah sy untuk memohon maktab?

  58. Tahun ni ada lg ke intake untuk kursus TESL di IPG ni?

  59. lw spm result sye cmerlang n sye b'mnt nk ambk kos biology..de pluang utk blja d oversea ke ??

  60. alhmdulillah…tarikh tutp 25.3.11….. lpas result keluar.. bru dpt wat pilihan yg tepat~!!!

  61. doktor pakar says:

    sy nk tnye ni…….sy ni pljr lepasan phd……sy nk mohon kplspm………..sye bole mohon x………?

  62. sy ambil spm pd thn 2008….dn sy lhir pd bln mac…stlh sy baca dgn teliti syarat khas utk kplspm…hnya blh mmhn lhir pd bln jun dan slpas bln jun jak blh mmhon…ktika itu sy sdah mmhon utk kplspm…..
    adakah permhonan saya itu d trima?

  63. assalamualaikum,camne kita nk buat kemaskini ye?

  64. salam…
    saya mahu bertanya, saya terlibat dalam PLKN 2011, tetapi saya masih tidak tahu saya terlibat diantara kumpulan 2 atau ke 3. kem yang sepatutnya saya pergi juga, masih saya tidak ketahui…
    jadi, bagaimana saya ingin mengisi ruangan itu?

  65. bagaimana saya ingin mengisi ruangan PLKN, sedangkan, saya masih tidak tahu di kumpulan ke berapa dan di kem yang mana yang harus saya pergi????

  66. Assalamualaikum..saya pelajar lepasan spm tahun 2009. sekarang sedang menuntut di IPTA. apa yang menjadi kemusykilan saya ialah pada bukan pelajar berdaftar dengan IPTA/IPTS

    kedua:: ada ura-ura yang mengatakan kalau sy tak hadir temuduga pada tahun lepas nama sya akan diblacklist dari maktab..

    sya berminat untuk mengikuti khusus pen.islam minor arab…

    mengikut result sya rasa oke kot

    BM-A
    BI-B
    ARAB-C+
    PEN.SYARIAH-A-
    PEN.QURAN SUNNAH-A-
    SEJ-A
    MATH-A
    SC-A
    EKONOMI-A
    AKAUN-A
    ADD MATH-C+

    sya sgt2 berminat untuk ke maktab.. harap ada sesape leh tolong jelaskan kemusykilan sya ini..terima kasih

    • Salam… pelajar semasa IPTA/IPTS memang tidak layak untuk memohon dan tidak pasti pula tentang tidak hadir temuduga tu…

      • pelajat IPTA/IPTS boleh mohon. kalau dapat, tamat kontark dgn IPTA/S asal. xda mslh tu..
        kalau thun lpas x datg tmuduga, x blacklist. yg blacklist ialah x datang daftar di maktab slpas diberi tawaran.

  67. kalau menuntut di peringkat asai uiam dikira ipta @ belum lagi??

    sebab sekarang sy menuntut di asasi uia..

    • tak tahu la… ada yg ckp belum & ada yg ckp dah…
      Ada sesiapa yg tahu dgn pasti?

      • alhamdulillah,,sy baru dpt tahu..ayah kawan da col bahagian pendidikan..katanya kalau pelajar asasi,matrik,tamhidi, belum bergelar stdnt ipt lagi..kalau yang dah ke main campus baru bergelar stdnt ipta/ipts…

        cuma yang temuduga tu je la yang tak pasti..sy pon ngah keliru nie..

  68. Sy SPM thn 2009. Mate Modern A1, Add mate B…layak tak minta course Matematik?
    Betul ke Course TESL dah tak ambil thn ni? Kalau tak kenapa ada dlm senarai tawaran?
    Course mana yg paling byk nak ambil calon?

    • hazman pasum says:

      farhan….aku harap kau dapat terima info aku ni…

      aku pelajar asasi um…sama umur dgn kau…result SPM ak Mate Modern A+,Add Math pun A+
      aku dapat 7A+ masa SPM 2009

      tapi nama aku langsung tak disenarai dalam temuduga?Kenapa?Akhirnya,baru aku tahu…course Matematik dan Sains adalah course yang paling ramai dipohon…maka sebab itulah peluang untuk ke bidang itu makin payah…

      tahun ni aku cuba lagi…tapi course sejarah dan kaunseling….harap2 dapatlah!

  69. salam…sy nk tnya…klau isi borang nyh result mmg xyah isi ek???so…camna diorang nk tau result kita???

  70. boleh saya tau..jika sejarah saya E,boleh saya dapat masuk?

  71. mrs_yenna says:

    bahasa melayu b+
    bahasa inggeris b
    sejarah a
    pendidikan islam a
    math a+
    add math a+
    prinsip akaun a-
    fizik a
    kimia a
    biologi a-

    saya layak tak pohon program pelajar cemerlang????

    • bryan midir says:

      layak. tapi persaingan tu yang menakutkan. paling sesuai untuk PPC math. tapi bi kmu jd pblem.. apa yang kmu mohon, x smestinya itu kmu dpt. kadg2 kita apply PPC, tapi dapat PISMP ja..tu pertimbangan pihak atasan. mereka lenih arif. :-)

    • dulu time saya spm, saya dapat 6A1,3A2,1D..Mintak PPC math. Tapi x dapat :'(
      Persaingan sangat hebat! Budak2 Malaysia makin lama makin ramai yang pandai..

  72. nak tanya knpa x dpt masukkan no pin?

  73. DEAR SIR OR MADAM,
    I REALY SO SAD BECAUSE GET MEDIUM LEVEL RESULT BUT GET ALL PASS THE SUBJECT THAT YOU REQUST! CAN I GET SIT IN MAKTAB!

  74. mesti membeli pin no.?s

  75. saye nk tanye skit nih…..saye lepasan spm 2010….layakkah saye untuk memohon…….jika result sye cam nih….
    bm-b+
    bi-c+
    sej-c
    match-d
    science-a-
    bat-e
    pd-c+
    pa-g
    pqs-C+
    psi-d
    tasawwur-b

  76. Cesc Shahrul says:

    assalamualaikum . .
    kpd admin or sape2 je .
    tarikh tutup permohonan belum tamat lg .
    tp kenapa sy xboleh buka permohonan kplspm ???
    sesiapa boleh tolong sy ?
    plizz

  77. Rejoice MaRy says:

    klu sa punya SPM tahun 2006, mcmna mau apply??

  78. bm A
    bi B+
    sej A
    math A-
    sains A
    prinsip akaun B
    bhs arab tinggi D
    addmath E
    p. alquran sunnah A
    syariah b+

    sy layak tak tok mohon kplspm? sy punya addmath e, mathmode sy a, bole ta sy mohon course matematik (SK)?

  79. ulun tokou says:

    hallooo,,

    slmt ptg,,
    sya tanya, tentang permohonan kplspm ini, adakah dinyatakan keputusan spm dalam permohonan atau tidak..

    sya telah mengisi borang tadi tpi tiada keputusan spm di minta,,,, pengalaman sya tahun lalu ada keputusan spm di minta….

    tq

  80. sy xlulus bi..sy msh ad pluang ke utk isi kpl spm..?sy lpsan spm 2010.bm n sej sy mdpt kepujian serta sbjek yang lain.sy llki dan ingin mmhon untuk penddikan khas pmbelajaran(sk) dan prasekolah?hrp tlg jwab>tq!

  81. cmna klo spm 2006 punya..mc ble apply kah

  82. SALAM…

    SY BRU DPT RESULT…

    SY DPT 2 CEMERLANG N CKUP KELAYAKAN YG LAIN..

    BOLEH KE SY MOHON PERGURUAN??

    SEDANGKAN KELAYAKAN NK 3 CEMERLANG..

    TQ.. :-)

  83. .........trrr.. says:

    Kalau ade 2 cemerlang n ckup kelayakan lain bole mohon perguruan?

  84. Elfi Sefley says:

    BM-A
    KETERING & PENYAJIAN-A
    SENI VISUAL- B+
    PIA- B
    SEJ-C
    SN-C
    BI-D
    MATH-D

    bole dpt tak ??

  85. BM=C+

    B.I=D

    P.I=C+

    SEJARAH=B

    MAT=A-

    SAINS=B+

    S.PERTANIAN=C+

    PERDANGANGAN=C

    Lepas x nak masuk.?

  86. Saya nk tnya ckit nie…rmai n tnggi ke p'siangan untk apply bidang pengajian B.Melayu Pen.Sek.Rendah (SJKC) ? plezz

    • hazman pasum says:

      mungkin jugak lah Azim….mak cik saya cikgu…course BM,Math dan Science stream memang cukup fight….

      kalau boleh try untuk course baru dan yang kekurangan guru…(buat research sikit)

      apapun,berdasarkan pemerhatian aku,kau ada peluang yang baik jika result kau dalam tahap sederhana…tak tinggi tak rendah….ramai member2 aku (termasuk aku) yang result baik x dipanggil temuduga….sebab mungkin kementerian anggap mereka x serius utk jadi cikgu

  87. nanyabdjamal says:

    KENAPA TAK BOLEH MASUK WEBSITE PERMOHONAN? DIA KATA “SERVICE IS UNAVAILABLE? KATA 25 MARCH 2011 TUTUP. !

  88. salam..boley x tangguh kn tarikh permohoanan kemasukan
    service unavailable la……..

  89. budak pening ! says:

    salam semua . mahu tanye kalo result saye macam nie lepas tak untuk permohonan IPG .

    BM – B

    BI – D

    P.ISLAM – C+

    SJ – G

    MATE – E

    SAINS – C

    GEOGRAFI – E

    P. SENI VISUAL – A

    EKONOMI ASAS – E

    boleh tak permohonan saye diterime kalau pilihan saye untuk menjadi cikgu seni visual or muzik . saye budak lepasan spm 2010 . minta pendapat . berharap sangat . tapi ade yang cakap sejarah gagal tak d’terima . tapi sye amek plihan seni . sebab minat seni . agak2 lepas tak permohonan saye . (T_T)

  90. Nur Shyafieqka Ashyieqkiyn says:

    salam..tlg la lnjutkan lg tarikh permohonan kemasukan guru.
    tarikh tu xcukup la..paling tidak smpai hjung bln ny…
    itu pun dh ckup…
    bla nk wt prmohonan,slalu srvice unavailable..
    sy pun last mnit bru tau last date prmohonan ny..

  91. asal susah sgt nak keluar page permohonan nih ?susah lahh nak refresh selalu ,melambatkan permohonan . =.=”

  92. sya kat sarawak.knapakah tdk dilanjutkn tempoh permohonan utk 1 bulan?kmi yang kat jauh di pendalaman belum sempat hdk memohon,tau2 aje dah ttup.

  93. assalamualaikum..

    erm trima x prmohonan sy klu kptsan sy cm nie

    BM A+

    BI D

    PAI A-

    SJ A-

    MM B+

    Kimia D

    Fizik D

    Bio D

    Tasawwur Islam A-

    sy minat pnddkan Islam dan bhase Melayu

    tp boleh ke prmohonan sy nie sbb BI sy D.

    tp kptusan trial utk BI sy B.boleh ke

    • hazman pasum says:

      Mungkin ada rezeki….

      Kementerian "takut" untuk ambik pelajar yang resultnya terlampau baik…..
      Masa bentang RMK 10 baru-baru ini,Najib mendedahkan hanya sekitar 7% daripada pemohon lepasan SPM 2009 yang berjaya memasuki maktab dalam kalangan mereka yang mendapat 7A ke atas….

      • yke..umm…sedih la hampa tak dpt tmuduga kplspm utk ambilan jun nanti..x de rayuan ke untuk tahun nii?brminat sgt nak jd ckgu..sepatutnya semua diberi peluang untuk d tmuduga..then,baru boleh menilai seseorg tu sama da layak ke x jadi ckgu..rezeki masing2 kan..sekarang ni tggu UPU …harap dapat la

  94. Nur Wafa Binti Amsain says:

    Assalamualaikum wbt..tumpang tanya,bleh edit prmhonan yg suda di hntr ka?nk tkr plihan?apa yg di klik?

  95. salam, nak tanya… bilakah tarikh untuk temuduga?? dan ka mana ni…. i dpt 7a dlm spm 2010, tapi bm baru a+, boleh masuk maktab ?

  96. Kalista Aleeze says:

    Salam, saya telah membaca syarat asas & khas bagi permohonan kplspm ini. Saya lahir pada 8.8.1990 dan masih berumur 20 tahun pada tarikh permohonan. Nanun, sedikit kesulitan saya hadapi semasa mengisi permohonan melalui talian, saya memduduki spm pada tahun 2004. .tiada opsyen untuk saya memilih tahun ambilan spm. Saya 3 tahun lebih awal bersekolah bersama2 dgn rakan yang lahir pada tahun 1987…tp saya sangat2 berminat dalam bidang perguruan ini..

    • Rasanya blh letak tahun yg paling lama.
      Lebih baik lagi telefon nombor yg diberi di atas utk kepastian

    • Kalau awak dah ada degree, rasa2 nya boleh pohon masuk IPG. nant awak kena amek persediaan selama 1 1/2 tahun sebelum bergelar guru. Gud Luck :)

  97. nur shahirah says:

    salam..saya nak tanya..adakah permohonan masuk ke maktab perguruan akan dibuka semula untuk sesi lepasan spm..

  98. salam… tumpang tanya. pengambilan KPLSPM xbole buka lg ke?

    adk saya x sempat nak isi borang, keputusan x smpt di ambil lg, serve dh tutup permohonan. mcm mna tu?

  99. salam, nak tanya permohonan masuk ke maktab dh tutup ke? dn x buka lg? sbb adk saya x sempat isi. keputusan spm baru je keluar, serve dh tutup permohonan. mcm mna tu?

  100. mm…. kalo sejarah sy x crdt ble msk ktab???

  101. may i know when is the next intake for KPLSPL 2011? THANX..

  102. salam,, saya nak tanya. saya dah isi borang permohonan online KPLSPM. tapi saya tak print out borang tu n ble dah nk cuba buka balik site permohonan tu, dah tak boleh. so, adakah borang saya completely dah dihantar kpd server wlaupun saya xcetak ? tq.

  103. SAYA INGIN JADI GURU says:

    SALAM..
    KAWAN2.. RESULT SAYA:

    BM A+
    BI C
    PI A-
    SEJ B+
    MATH C
    FZK D
    KIMIA D
    BIO D
    AMTH G

    SAYA LELAKI DAN AMEK SUBJEK PRA SEKOLAH DAN PENDIDIKAN KHAS.
    BOLEH KAH SAYA DAPAT?
    HOPE KAWAN2 DAPAT BNTU..
    SAYA BERMINAT SGT INGIN MENJADI GURU.
    SALAM

  104. salamualaikum, saya nak tanya mcm mna nak print out borang tu sbb saya tak print out pun borang tu

  105. Kepada semua yang sudah memohon,anda TAK perlu print,itu hanyalah sebagai bahan bukti,sebab maklumat anda telah selamat diterima melalui sistem komputer,sila semak kembali laman web
    permohonan yang tertera di atas dan klik SEMAKAN / KEMASKINI untuk melihat maklumat anda.Anda akan menerima surat temuduga jika anda terpilih.Semoga Berjaya.

  106. salam..saya ingin mengetahui kenapa permohonan kursus maktab perguruan tidak pinta keputusan spm selepas kputusan telah dikeluarkan???

  107. farrahxiah says:

    permohonan untuk spm 2010 bkn dilanjutkan 31 mac 2011 ke?

  108. amirahdeaf says:

    salam..

    sy n kak sy masalh pdngaran(deaf)… bru2 ne kmi amik result spm 2010..
    result spm sy dpat 2A(Math, SEni Visual) 3B(sains,pend.islam,Mpv elektrik) 2C(sejarah,BM) 1E(Bi) n kak sy dpat 2A(math,seni visual) 3B(sains,pend islam,mpv elektrik) 1C(sjarah) 2D(BM,BI)
    kmi sngat bminat bidang ne untk jd guru…. adkh kmi akn dterima untk masuk maktab?

  109. kembardeaf says:

    salam..

    sy n kak sy mslah pndengaran(deaf)…
    bru2 ne kmi dpat result spm 2010…

    result spm sy dpat…
    2A – ( seni visual,math)
    2B+ (sains,mpv elektrik)
    1B (pend islam)
    2C (sjarah,BM)
    1E (BI)

    kak sy lak dapat…
    2A ( math,seni visual)
    1B+ (mpv elektrik)
    2B ( sains,pend islam)
    1C (sjarah)
    2D (BM,BI)

    adhkah kmi dterima untk masuk maktab pguruan??

  110. Ahmad hanif says:

    klu sye dpt matematik A. addmath C. Bahasa Melayu B. Bahasa inggeris B+. sejarah B+. Pendidikan Islam B+. Fizik C. Biologi D. Kimia D.. sye bleh x msuk martab???? dgn keputusan nieY…….

  111. @Ahmad Hanif anda sememangya layak.

    • akademik bukan segalanya k.. tmuduga tu lbh pnting. untuk memohon, memang layak..tapi untuk dipanggil, serahkan pada nasib..ada kalanya, 10 A tak dipanggilpun temu duga.. so, just wait la..

  112. orang kita says:

    pertanyaan sya cm ni….

    sya sudah isi borng permohonan ini tpi yg merisau kan sya ialah borang tersebut tidak minta keputusan spm….. sebelum ini atau tahun lepas 2010 sya isi borg permohonan , kptusan spm di minta… cm mna ni,,,

  113. ayang mahmmud says:

    salam ….sy nak tnya….perlukh print out borang 2….

  114. AYANG MAHMMUD says:

    BM=BT
    BI=E
    MT=E
    SEJ=B
    GEOGRAFI=BT
    SAINS=B
    AGAMA ISLAM=B
    KESUSASTERAAN MELAYU=A-
    TASAWWUR ISLAM =C

    EA=E

  115. BM : A-

    BI : A

    SEJ : A

    P.ISLAM : A-

    BIO : C

    MAT : D

    AD MT : G

    FIZ : E

    KIM : E

    saya layakkah untuk mengajar Bahasa Inggeris ?

    • Danial cuma cukup 3 cemerlang tetapi tidak cukup utk 3 lagi sekurang2nya kepujian

      • Tetapi saya amat berminat untuk menjadi cikgu Bahasa Inggeris..Ahli keluarga saya juga bekerja dalam bidang perguruan..saya telah pun memohon..adakah permohonan saya akan ditolak terus kerana tidak cukup kepujian ? :(

  116. RESULT SAYA

    BM-A

    BI-C+

    PAI-B

    SCIENCE-D+

    EKONOMI-C

    GRAFIK BRKMPUTER-B

    SEJ-C+

    ADAKAH SAYA LAYAK?????

  117. sya thun ni berumur 23 thun..

    kerana minat..sya memohon..

    adakah sya layak utk menjadi guru walaupun umur sya melebihi had yg ditetapkan..n adakah umur syarat utama?

  118. insan rasa tua says:

    salam..
    umur sya pd thun ini adalah 23 thun..
    oleh kerana minat menjadi pendidik..sya telah memohon..
    adakah sya colan yg layak & adakah umur syarat utama utk menjadi gur?

  119. result syer tak lar memuaskn..

    adkh syer dberi peluang untk mnjalani kursus ini…

    kptsn sayer,,

    bm- A-

    mthe- A-

    sains prtanian- A-

    p.islam- B+

    sjrh- C+

    bi- D

    fzk+kimia+admthe- E…tpi syer masih lulus..

  120. REMPIT SAMBIL STUDY says:

    assalamualikum layak x saya nak apply kplsm berdasarkn result saya nie:
    bm(A-
    BI(A)
    SEJ(A-)
    PI(B+)
    MATE(A)
    ICT(A)
    FZ(B)
    KIM(A-)
    MATE+(B)
    SO SY INGIN TAHU LAYAKKAH SAYA UNTUK MEMOHON PROGRAM INI

  121. Beylla Nabila says:

    salam…sy nk tny:

    BM=A+

    BI=D

    AG=A-

    SEJ=A-

    MT=B+

    SN=A

    SUSTERA=A

    PS=A-

    EKONOMI=B+

    ERT=A……..

    adkah sy layak mhon ipg nih???

  122. my result is not very good but even is not bad…i’m intrest to be a teacher..i wish somebdy there can help me to be a golden key to unlock my ambition..

  123. alhamdulillah..permohonan dilanjutkan lagi..sesiapa yang tak sempat memohon boleh la apply.. semoga berjaya menggapai cita-cita masing2.. :)

  124. BM – B+

    BI -B

    BAT- B+

    MATH-A-

    SEJ-A

    PQS-A

    PSI-A

    FIZ-C

    CHEMSTRY-D

    +MATH – D

    BIOLOGY – D

    lyak ke jdi guru nihhhh?????

  125. SHAKURA DRIFFFFFF says:

    SPM sakura x lorh bpa OK tp sakura tingin sgt jd cigu. . . BM-B+,SJ-B+,SN-B,PI-B,PD-A,GEO-C+,BI-C+,MATE-D and akaun GGGGGGGGGGGGG. .Ley x msok ipg. .shakura ambek jurusan pendidikan khas n pra skolah. .tingin sgt. .

  126. tedy_miq says:

    agak2 brapa taun yek kna ambil kursus prguruan nie??hemm..

  127. khairiey says:

    Sy dh isi brang,adakh sy kene kmaskini??

  128. ari tu mula2 tutup pmhonan untuk lpasan spm 21 mac,pastu 25 mac, ni 31 mac la plak.ni skarang ni sye dh la x sempat nk mhon plak.aritu dgr lanjutkan,bile check tlpas plak,pastu yg trbaru ni check ade lgi dipnjgkn tarikh tutup,tpi tlpas lgi,apsal dri awl2 ari tu x nk wat pnjag trus mcam untuk pmhonan ke ipta dn politeknik…skang ni nnmpknye x leh la nk mhon prguruan nie…

  129. macam mane dgn result saya nie bm c+ bi E math B,sn B ,sej C+ , agame B+ perdagangan D ,ekonomi asas D dan sains sukan C . layak ke ? tolong saya .

  130. layak ke saya dengan result macam nie bm c+,bi E.math B ,sn B ,sej C , agame B+,perdagangan D ,ekonomi asas D ,sn skn C layak ke ?

  131. rasanya dapat tak saya masuk kplspm nie dgn kptsn;

    bm A+

    math A

    sn A

    akaun A

    sej A

    pqs B+

    psi B+

    eko B+

    arab C+

    bi D

    mt E

    DAPAT KE…………

  132. saya berminat ingin menjadi guru.. tapi masalahnye sekarang saye dah terlewat bukak laman web perguruan.. masih boleh mohon lagi ke?? permohonan x dilanjutkan ke??? harap dapat jawab..

  133. Rabiatul Adawiyah says:

    kalo saya lahir 14 Mei 1991 bleh apply ker????

    • slagi umur anda belum melebihi 20 tahun sudah tentu boleh, mslahnya permohonan sudah ditutup, adakah anda sudah memohon? jika untuk tahun hadapan, anda sudah tidak layak lagi memohon kerana sudah berusia 21 tahum

  134. saya dh wat permohonan tp belum cetak lagi. bile na masuk dah x boleh.. cm ne ea?

  135. hello,, ader sesaper boleh cter pglamn korang masa g hadiri uian insak,,,
    camner erk keadaaan die
    temuduge, ujian lg aper erk ???????
    ce citer ce citer…=) tqvm

  136. maafkn sy…

    sy nk tahu..

    kalau sy dpt,

    bm-A

    math-A

    bi-A-

    b.iban-A-

    sj-B

    addmath-C

    fz-C

    p.moral-C+

    kimia-D

    biology-D

    adakah sy layak mjadi guru math dan b.iban????

  137. maafkn sy..
    tmpng tanya…
    sy xyakin dpt jd guru math dan b.iban…
    kalau kptsn spm sy;
    bm-A
    math-A
    b.iban-A-
    bi-A-
    sej-B
    p.moral-C+
    fizik-C
    addmath-C
    kimia-D
    biology-D
    Dpt x sy jd guru math dan b.iban???

  138. Salam. tolong lanjutkan lagi permohonan…plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz , sampai 10 april ?

  139. azhar ahmad says:

    salam,
    saya nak tanya apa beza pendidikan matermatik sekolah rendah dan sekolah menengah. Adakah syarat untuk mengikuti kursus tersebut juga berbeza?

  140. azhar ahmad says:

    salam
    apakah perbezaan antara kursus pendidikan matermatik sekolah rendah dan sekolah menengah ? Bagaimana [ula dengan kelayakannya

  141. azhar ahmad says:

    BI A
    Math & Add Math A
    Sej A
    agama A
    BM B
    Kimia C
    Bio & Fizik D
    layak ke minta pendidikan matematik sekolah rendah & sekolah menengah

  142. azhar b ahmad says:

    BI A
    Math A
    Add Math A
    Sej A
    Agama A
    BM B
    Kimia C
    Fizik D
    Bio D
    Boleh tak mohon pengajian math sekolah rendah dan sekolah menengah

  143. kalo ak dapt 5cemerlang.b dua n c dua.dpat ke masuk nie?ak da mohon.cam mane?

  144. muhammad syakir says:

    sye nk bertnya..sya telah mnjalani PLKN 2011,tetapi tmpat latihan sya tiada dlm senarai yg diberikan..adakah salah jika sya tidak mngisi ruangan tersebut.. .??

  145. erm klu kitew lyak leh kew tkar tmpat temuduga

  146. if rsult sye mcm ni , adakah saya layak ?

    bm : A-

    bi : B+

    p.islam : B+

    math : A -

    sejarah : A+

    p.akaun : A-

    biology : C

    kimia : D

    addmath : E

    please help me , :/

  147. slam.sy dpt bm A+,bi C+,sej mate dgn geog A,bio kmia dgn fzik C,pai dpt B+,n addmate G..blh ke sy msk ke mktab dgn rsult sy ni..sy mntk ksus bm n pj sklh rendah…????????

  148. AyaNg MaHmMuD says:

    bla keputusan kplspm kuar nie…..??????

  149. AyAnG mAhmmUD says:

    BLA kuar keputusan kplspm????

  150. aziz mohamed says:

    result saya…bm A bi B sej B sc A- pqs B+ psi C+ akaun C b.arab C ekonomi D math E add math G

    boleh ke?

  151. minat sangat dalam bidang perguruan says:

    salam, saya berminat sgt dlm bidang perguruan ini. ketika membuat pemohonan online, saya telah memilih untuk menjadi guru bahasa melayu dan pendidikan khas.

    keputusan SPM saya ialah:

    BM : A+

    SJ : C+

    PI : B

    SN : B+

    MATH : C+

    KATERING : B+

    PERDAGANGAN : C

    BI : C .

    adakah saya layak untuk mengikuti kursus perguruan ini?

  152. bolehkan saya tanya,results saya pm—A+,sej—A, bm,bi,bc,pa,math—-B+,phy,che,add math—-G.bolehkan saya berjaya.terima kasih^^

  153. nie result sye thun 2008.BM-4B, BI-8E, KM-1A, PERDAGANGAN-3B, PSV-3B, PM-3B, MATH-9G, SEJ-6C, SC-6C

    Lyk ke , tp sye dah buat pmhnn, adakah dtrma????????????

  154. nur syahirah says:

    sy dpt 6 kredit dlm spm bolehkah sy mohon utk maktab perguruan????………..

    BM – A+

    BI – D

    SJ – C+

    MT – B+

    TASSAWUR ISLAM – B+

    AG – A-

    ADDMATE – D

    BIO – C

    FZ – D

    CHE – D

  155. MATH A-

    SC A-

    PERDAGANGAN B+

    PM B

    SEJ B

    BM B+

    SC SUKAN B+

    GEO B+

    EKO C

    BI E

    Adakah sa layak utk masuk mktb??

  156. MATH A-

    SC A-

    BM B+

    PM B

    SEJB

    GEO B

    SC SUKAN B+

    PDG B+

    EKO C

    BI E

    adakah saya berpeluang masuk mktb??

  157. bolehkah sy masuk dengan keputusan nie??
    bm – A+
    bi – D
    mt – B+
    tasawwur islam – B+
    agama islam – A-
    sejarah – C+
    biologi – C
    fizik- D
    addmate – D
    kimia -D

    sya minat utk kursus bahasa melayu utk sekolah rendah bolehke????,………

  158. says nak minx kplspm ambilan khas for pelajar agama,but saya bukan budak sekolah agama,,tapi saya da mengikuti kelas kemahiran alquran di sekolah..n saya mendapat cemerlang dlm semua matapelajaran iaitu taranum,qiraat,hafazan dan bertulis..bolehjah saya memohon?????????saya sangat berharap…

  159. dh tamat tempoh ke prmohonn utk mnjdi guru ni?

  160. sue_berry says:

    assalamualaikum,
    sy mintak kursus sj&pra sk.
    dgn keputusan sy,
    BM A+
    BI D
    MT A
    SJ&AG A-
    FZ C
    KIMIA C+
    ADD MATH& TEKNOLOGI KJ B
    LUKISAN KJ B+

    layak x sy mohon maktab?

  161. macam mana m0 cek smada kta layak masuk kplspm ne atau tdk??

  162. Sue_Lieyana says:

    ramai sangat guru di luar sana..daripada pengalaman guru2 praktikal saya,dowg kata guru bahasa masih kurang di luar sana..mungkin anda boleh cuba..berbekalkan keputusan nie,adakah saya boleh diterima?

    BM:A+

    BI:A

    MATH:A

    SEJ:A+

    PI:A-

    SN:A+

    EA:A+

    PD:A+

    SENI:A

    just takut ditolak time temuduga..yela kdg2 walau keputusan cemerlang sekalipun,jika takde rezeki nak buat mcm mane kan..all the best tuk korg sume..insyaallah pasti dapat..

  163. SALAM…klo gna no pin ya sma nk isi 2 brg maktab…?..nm isi smu/sma plak

  164. sy dpt 5A 2B 2C 2D…mcm mana pluang sy nk msuk mktab???

  165. salam…….saya dapat A+ in bm dan math,A dlm agama,A- dlm bi dan sej,add math,fiz,bio C+,kim C-……….saya mohon utk jadi guru matematik……layak tak……dan ujian INSAK tu cam ne ye???

    • INSAK Tu ujian sahsiah. dia bagi situasi, kamu tanda pndgan kmu..dulu 120 soalan. contoh kmu blh tgok di internet. buku pun ada dijual. tq

  166. ni result spm saye

    BM – B+

    BI-A+

    SEJ-A

    MORAL-A

    MATHS-A

    BIO-B

    CHEM-B

    ADD MT -B+

    PHYS-C+

    P.AKAUN-C

    saye apply untk BI & MATHS sek rend & menengah

    adakah saye layak utk dpt interview kpspm 2011 ?

  167. hamba Allah says:

    sy ni pompuan n result sy camni…

    BM = A-

    BI = C+

    SE = A-

    PI = A-

    MM = A

    BIO = B

    KM = B+

    FZ = C

    MT = B

    lpas x…..org ckp klau prempuan nak jadi guru s’kurang2 ny kena dpt 7A …..Sy dah apply

  168. Assalamualaikum……saya ni perempuan dan result saya macam ni…
    BM = A-
    SE = A
    MM = A
    PI = A-
    MT = B
    BIO = B
    KM = B+
    FZ = C
    BI = C+
    lepas tak.. ? orang cakap kalau perempuan nak jadi guru kena dapat sekurang-kurangnya 7A……saya dah apply……

  169. assalamualaikum..saya perempuan dan result saya macam ni…
    BM = A-
    PI = A-
    SE = A
    MM = A
    BIO = B
    MT = B
    KM = B+
    FZ = C
    BI = C+
    lepas tak ?…orang cakap kalau perempuan nak jadi guru sekurang-kurangnya kena dapat 7A…..saya dah apply….

  170. assalamualaikum…saya perempuan dan result saya macam ni….
    BM = A-
    MM = A
    SE = A
    PI = A-
    BIO =B
    KM = B+
    MT = B
    FZ = C
    BI = C+
    lepas tak ? orang cakap kalau perempuan nak jadi guru kena dapat sekurang-kurangnya 7a….saya dah apply tuk kplspm ni…

  171. amalina_93 says:

    nape ta bole kemaskini..bole tuka pilihan tak..

  172. Mitchi Bryan says:

    KPLSPM JUN 2011
    x minta result SPM=Memang result tuan2 dan puan2 ada dalam sistem. dia minTa no A.Giliran kan
    Result bukan segalanya- dah penuhi syarat result dan syarat pmohonan, pkara berikut lgi penting:
    KOKUM cemerlng/PLKN
    Ujian INSAK
    PENAMPILAN DIRI
    KEYAKINAN DIRI
    IDEA-IDEA YANG BAIK (TMUDUGA BEKUMPULAN)
    PALING PENTING: SEMUA DOKUMEN ASAL DAN CETAKAN(DISAHKAN) HARUS ADA SEMASA TEMUDUGA. SILA MASUKKAN SIJIL2 ASAL DALAM FAIL A4 CLEAR BOOK.
    SUSUN DOKUMEN LAIN MENGIKUT KEUTAMAAN MACAM NI:
    1. DOKUMEN KP/SIJIL BHNTI/SURAT TDGA=KELOMPOK 1
    2. SIJIL AKADEMIK=1 KELOMPOK
    3. SIJIL KOKUM= 1 KELOMPOK
    tips untuk sijil: letak yang paling cemerlang dan menarik di halaman hadapan.
    ini pgalaman saya je…memang boleh berjaya. GOOD LUCK.

  173. salam…sy nk tya…

    blh ke sy mtk KPLSPM nie??

    dpt k??

    niew result sy..

    BM-A

    SEJ-C

    BI-C

    MATH- B+

    P.ISLAM- B+

    KESUSASTERAAN MELAYU- A

    SAINS- B+

    PERDAGANGAN- B

    SAINS PERTANIAN- A-

    adkah sy lyak nk mtk KPLSPM??

    sy cnfdent..erm…hrap2 dpt sgt maktab..

    coz mnat sgt2 jdi ckgu…

    hrp2 dpt…t’ingin sgt nk msuk mktab..

  174. insan kecewa says:

    salam, sy mempunyai mata korikulum yg tinggi, gred A

    tp keputusan spm sy kurang memuaskn,

    sy dpt

    BM – b+

    SJ – b+

    PI- b+

    Sains- A-

    bi – c+

    math – E

    add math n akaun – G , adakah sy layak??

  175. tol key ney trkh temuduga tunda 12 april?asal asyik tunda jer?

  176. asal tarikh semakan asyik tunda jer?

  177. sasuke kelate says:

    ni result sy..

    BM- A+

    MATH- A+

    SEJ- A

    PAI- A

    BI- B

    ICT- B

    ADD MATH- C+

    BIO- C+

    FIZ- D

    KIM- D

    ADAKAH SY LAYAK DI TEMUDUGA???/

  178. AyaNg MaHmMuD says:

    asyik tunda je tarikh dye nie..hurmm….

  179. adakah permohonan ditutup kerana saya mendengar ura ura mengatakan tawaran permohonan dibuka hingga 16 april ? ?

  180. salam.keputusan keluar 11 april ke??

  181. What About my result.
    I got
    Bm – A-
    ICT – A-
    SC – B+
    PM – B+
    MATHS – B
    Bi – C+
    Sej – C+
    Akaun – E
    Addmaths – E

    LAYAK KE? Pls reply me. THANKS

  182. danny1993 says:

    saya mau apply program pelajar cemerlang bole?? berikut adalah result spm saya baru2 ni..
    bm- A , bi- A , mt- A , sej- A , sains- A+ , moral- A- , addmath- A- , addsains- A- , akaun- B…
    klu sudi bagi2 maklumat k… tq

  183. math A+
    adm A-
    bm A
    sej A-
    kim A-
    pai A-
    phy B+
    acc B+
    bi B+
    layak ke saya apply? :D

  184. math A+
    adm A-
    kimA-
    sej A-
    bm A
    pai A-
    phyB+
    accB+
    bi B+
    boleh ke dpt interview?

  185. Slm n gud afternoon to all…. on behalf of my sis i would like to ask a comfirmation about d exact date for checking d application for KPLSPM…..any comment?….it rather confusing because previously its on 11 Apr….then when i look at it again the date was postponed to 12 Apr 2011….So is it on 11Apr 2011 OR 12 Apr 2011?… TQ very much…

  186. v-keygurl says:

    hello…blh sy tanya…sy mmg nk minat dlm bidang perguruan…tapi…baru sy tau bhw tarikh permohonan sudah pn tutup…maaf bagaimne skrg ye??keputusan sy cam nie:

    bm A –
    bi A –
    M3 B+
    SEJ A
    P.M A
    ADD M3 C+
    CHM A –
    BIO B
    Phy B
    EST C+
    -terima kasih-

  187. V-keygurl Chromatidz says:

    hello…blh sy tanya…sy mmg nk minat dlm bidang perguruan…tapi…baru sy tau bhw tarikh permohonan sudah pn tutup…maaf bagaimne skrg ye??keputusan sy cam nie:

    BM A –
    BI A –
    M3 B+
    P.M A
    SEJ A
    CHM A –
    PHY B
    BIO B
    ADD M3 C+
    EST C+
    -terima kasih-

  188. Arni Shuhada says:

    Assalamualaikum…..

    BM=A+
    BI=B+
    PAI=B+
    SEJ=B
    MAT=B+
    +MATH=D
    LK=C
    RC=A
    FIZ=C
    KIM=E

    LAYAK TAK SAYA DAPAT TEMUDUGA KPLSPM 2011…?SAYA CALON SPM 2010…

  189. Nor Hafizah says:

    salam, nak tya, permohonan untuk jadi guru sekarang x payah nyatakan keputusan spm ke? Sya guru pelatih IPG, dulu sya apply nak masukkan jg keputusan spm, tp tahun ni saya nak apply untuk adik saya, tp xda pun tempat untuk nyatakan keputusan spm. Saya takut saya terlepas pandang sebab tarikh tutp hari tu bertukar-tukar. Jadi x sempat nak uptade.

  190. kenapa x bleh pn check??

  191. salam… mcm mner nk check semakan temu duga?

  192. Hi, saya nak tanya, keputusan Semakan Temuduga KPLSPM 12 April 2011check di mana?

  193. MCAM MANA NAK CHECK TEMUDUGA

  194. fahmiuzali says:

    saya x dapat nak buat semakan permohonan..adakah ynag lain pun begitu?

  195. salam….cmne nk buat smakn tmudga tu…….sy dh pning xtau nk check kt mne….plez rply.

  196. salam…mcm mn ba mw cek keputusan temuduga ne………………dari tdi lg cek xda jua pandai dapat…ada sesiapa y ble bntu ka???????

  197. salam,,kenape page ntuk semakan temuduga x le d bukak??katenye "The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable".ape masalahnye??

  198. salam..cm ne erk nk semak twrn tmuduga kplspm ni//

  199. WHY UNTIL NOW I STILL CANT CHECK WHETHER IM QUALIFY FOR THE INTERVIEW OR NOT?????? ANY SUGGESTION ON HOW TO CHECK?? THANKS

  200. salam..saya nak tanya macam mana nak tahu keputusan kursus perguruan ambilan 2011??

  201. Boleh check semakan temuduga untuk lihat nama jika terpilih mulai pukul 3 Petang ini…Semoga Berjaya ~!

  202. cmne nk check..pngglan tmdga???

  203. macam mane nk tau semakan temuduga????tlggggggggg…..

  204. cmner nk check pngglan tmuduga…. xder pown…

  205. salam..knpe stil x dpt nk check…plezz..bg link tuk bt semakan temuduga..

  206. Gadis Buntu says:

    Keputasan SPM saya;
    BM =A
    BI =B
    Science= A+
    Sejarah=B+
    P.Moral =A
    Geografi=A
    Sains sukan =B+
    Mathematics= C+

    Napa sya x lyak utk dipanggil temuduga?

    • mmm……sy pun x dpt…… :( …… sy dpt tau yg dpt 7A’s ke atas je yg dpt…… tp bagi lelaki x tau la pulak…… selalunya klau lelaki boleh dpt……klau dpt 3A’s ke atas…..

      • hmm… kawan sy prompuan dpt 4A n ad 3 x credit… tp dye dpt interviu jugak…. 2 y saya pelik… mybe kplspm ni amik y bm n sej A kot…. saba je la… kawan sy y spt 7A pon x dapat… x de rezeki kot…

        • slmat sjahtera………saya pun dapat A+ dlm bm……..sjarah dpt B+……science A-…….bi B+…..moral B+…….mpv B…………and math E…………..ade kwn sy dpt G pun bpt…….mcm mana ni……..keliru sy dibuat nye…………sbb kelayakan yg perlu sy dh ade………

      • adk sa lelaki, dpt 4A, 3B. tp npa xdpt juga???

        • xper dik…korang cube lagi next year…abg pown dah 2 taun foundation u.malaya…n alhamdulilah dah dapat…yg prnting kalau btul2 minat jgn putus asa..cube lagi….

    • percaya yang rezeki masing2 ALLAH dah tetapkan… saya dulu pun macam tu jugak… dah dapat pun interview.., tp saya x alert dengan semakan temuduga hinggakan terlepas interview tu… nak buat macam mana kan… kesannya terpaksa amek stpm n dapat sambung degree…

  207. Gadis buntu says:

    Result SPM saya:
    BM=A
    BI=B
    Science=A+
    Geografi=A
    Sejarah=B+
    Sains sukan=B+
    P.Moral=A
    Mathematics=C+

    npa saya x lyk dpnggl tmdga?

  208. salam,saya nak tau..kalo xdapt boleh buat rayuan tak untuk temuduga tu?

  209. klu x tersenarai lyak temuduga,mcm mna mau buat rayuan ?

  210. :’(

  211. ingin tahuuu says:

    salam….camne nak buat rayuan kplspm ni?????xdptla,,,

  212. bolehkah saya memohon untuk menjadi guru saina sukan?

  213. myung_shin says:

    kalo student matrikulasi bleh msuk ke pogram ni???
    sy da dpt temu duga dh…

  214. myung_shin says:

    tmpng tnye…
    kalo student matrikulasi bleh msuk ke pogram ni???

  215. SPM saya:

    BM A-

    BI c+

    Sej B

    Math A

    Sc A

    AddMath E

    Eko nomiAsas B+

    Prinsip Akaun B+

    Pen AlQuran B

    Syariah C+

    Bahasa Arab tinggi C+

    Kokurikulum——aktif, wakil sekolah, daerah hingga ke prkt negeri dalam pingpong, bolasepak dll.

    masih tak dapat bila buat semakan.

    harap pihak BPG pilihlah untuk temuduga…

    KPLSPM ambilan khas pun mohon juga…..

  216. salam..,.bila pula nk buka permohonan kplspm

  217. salam…
    saye nk print borang aritu…
    macam mane nk buat ye??
    boleh kew?

  218. assalamualaikum..ada sesiapa boleh respon tak?sy nak tnye pasal program ppc tu..dlm tawaran tuk temuduga pggilan jun 2011..sy dpt math(sekolah menengah).die dalam kurungan tu tulis sekolah menengah.maksudnye sy nie temuduga utk program ppc atau yg biase pnye je?harap sesiapa boleh respon.terime kaseh..

  219. [...] Tarikh Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2011 [...]

  220. Salam?saya nak tanya,lulus dlm BI tu wajib ke???

  221. rara honey says:

    sya terigin sgat nk jdi gru . .p sye xdpat tmu dga nye . .hurmmm . .aty sdey p nk uat cm ne an xde rzki . .mybe rzki at tmpat len . .

  222. syazana ismail says:

    salam..saya dapat temuduga.. tapi dalam surat temuduga, dia suruh bawak :

    i) Surat Panggilan Temuduga
    ii) Borang Maklumat Diri
    iii) Kertas Penulisan Pengalaman dan Penyataan Hasrat
    iv) Surat Perakuan Diri

    kat mane nk dpt ni? saya just ade yg srt pggilan je..T0LONG..3 HARI LGI NK INTERVIEW NI

    • jejaka bernecktai pink says:

      kat2 laman tuh jugekk laaa…..carik btol2 link dia tuh…haiyooo…jngan terlepasss pndang pulleekkkkk…^_^

  223. vivian lee says:

    bila boleh apply lagi?

  224. pidy.in.da.h0use says:

    slm,,nk tanye la..mcm mane kita nk dptkn ppc under mktb nih?? apa kelayakannya??

  225. bukan.diriku says:

    slm..kesilpn tek tdi..sy ni nk tanye mcm mane sy nk dptkn program pljr cemerlang under mktb?apa syrt kelayakannya??

  226. Cady Liaw says:

    slm…sya lepasan spm 2010…blh saya tau knp saya tak diterima???adakah sbb sej saya tdk dpt sekurang-kurangnya B????@pun ada sbb lain lg???

    BM-A
    BI-B+
    MATH-A
    SC-B+
    SEJ-C+
    MORAL-B+
    AKAUN-A-
    SAINS SUKAN-A-
    REKA CIPTA-A-….

    masih tda kelayakan utk diterima utk ambil bm dan math pendidikan rendah ka??
    sya btl2 harap dpt msk ipg nie!!!

  227. aslmkum…klu sy lahir pada 1991 disember buley x sy nak mohon?
    n ag 1 ble ag kemasukan?sy na mhon tp skwg da bln april….

  228. slm…sya lepasan spm 2010…blh saya tau knp saya tak diterima???adakah sbb sej saya tdk dpt sekurang-kurangnya B????@pun ada sbb lain lg???

    BM-A
    BI-B+
    MATH-A
    SC-B+
    SEJ-C+
    MORAL-B+
    AKAUN-A-
    SAINS SUKAN-A-
    REKA CIPTA-A-….

    masih tda kelayakan utk diterima utk ambil bm dan math pendidikan rendah ka??

  229. NUR AMIRA IBRAHIM says:

    tahun ni xde rayuan k dibuka untuk calon SPM2010

  230. tahun ni x de RAYUAN KE UNTUK IPG LEPASAN SPM ?>?TOLONG EXPLAIN SIKIT…

  231. salam, saya nak tanya.. kalau program PPC, dengar kata 2 tahun kat local ipg, 2 tahun kat oversea.. betul ke? boleh siapa2 kasi penjelasan kat saya mengenai ppc nie? utk bakal guru sek men./. pliz;…….

  232. as salam…sesiapa yg bley bantu.

    kawan saya ex-student matrik 2010/2011.dia tanya, bley ke mhon course penddkan tok Fasa 2 nanti? dia btol2 nk tau….

    harap bantu ye…as salam:-P

  233. salam..mcam mane nak buat rayuan kplspm..bdasarkan semakan saye tidak layak
    jadi saya nak wat rayuan..tolong bagi saya care macam mane nak buat rayuan..ape yang perlu diklik

  234. bila keputusan rasmi KPLSM ne kluar ah? boleh awal skit ka dr pndaftaran uitm n matrik.

  235. sekarang masih dapat apply ke?pls jawab…

  236. dilemma gurlz says:

    apa pndpt u all pasal temuduga terbuka untk kplspm 2 ?
    brapa calon yg akan d ambk ?

  237. mktb ade pnggilan ke2 ta?

  238. ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~lmbt gile mktb kuar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  239. adsape2 tak yg da dpt txt kte korg berjaya masuk mktb? ad kwn sy da dpt, p sy tak dpt lagi,just nak confirmkan je.. tapi,temuduga mse ari tu sy da dpt. agak2, kalau spm2010 dpt 9a ,layak takke mktb? kwn sy dpt 7a da tawu keputusan,pelik la pulak.. ada sape2 tawu, please response ye…

  240. nur syazwan says:

    xde rayuan kew utk kplspm 2011,sy nk sgt2 mktd…plz tlg sy……

  241. assalammualaikum….. saya nk tanya…. bolehkah saya membuat rayuan untuk kemasukan KPLSPM ni… ?? saya berjaya disenaraikan untuk temuduga KPLSPM…tetapi tidak berjaya untuk kemasukan KPLSPM… apakah yang harus saya lakukan untuk menjadi salah seorang yang tersenarai kemasukan KPLSPM?.. harap dapat membantu… :(

    • assalamualaikum… saya nak tanya… apakah yang harus saya lakukan untuk menjadi salah seorang yang tersenarai dalam pengambilan KPLSPM?? untuk pengetahuan encik, saya salah seorang yang berjaya menyertai temuduga KPLSPM 2011, tetapi tidak berjaya untuk menjadi salah seorang yang berjaya ke KPLSPM… adakah borang rayuan ke KPLSPM akan dibuka?? atau memang tidak akan dibuka borang rayuan untuk ke KPLSPM?? ;( harap dapat membantu……

  242. salam…kputusn kplspm pdlmn trmasuk dlm semakan ambln jun nie kha??

  243. salam…klu kputusn spm sya bgini ada hrpn kha lg pmohonn sya d trima….
    BM A-
    SEJ. A-
    MATH B+
    SN B+
    PQS B+
    TSSWUR B+
    PSI B
    B.ARB TGGI C+
    EKO C+
    BI D
    trial bi sya dpt B…

  244. salam…klu kputusn spm sya bgini ada hrpn kha lg pmohonn sya d trima(pnddkn islm sklh rndh)…lg pun sya ada SMU dpt mumtaz…
    BM A-

    SEJ. A-

    MATH B+

    SN B+

    PNDIDIKN AL-QURAN SUNNAH B+

    TSSWUR B+

    PNDIDIKN SYARIAH ISLM B

    B.ARAB TINGGI C+

    EKO. C+

    BI D
    trial BI saya dpt B+……

  245. salam…..klu kputusn sya cm nie mcm mn????ada hrpn kha??

    BM A-

    SEJ. A-

    MATH B+

    SN B+

    PQS B+

    TSSWUR B+

    PSI B+

    BATING C+

    EKO C+

    BI D

    trial ari tue BI dpt B+……..sbnrnya klu bleh sya mo mohon bhgian pnddkn islm sklh rndh sal saya ada sijil SMU jgk….dpt MUMTAZ….(pgkt 1)

  246. sy berminat untuk menjadi seorang guru bahasa inggeris tp bi sy cme kredit jew..adkah sy berpeluang??

  247. emm kalau result spm sy cme dpt..

    BM-A+

    BI-C

    SEJ-B+

    GEO-A-

    PDGNGN-A

    SC-A

    MATH-E

    AKAUN-E

    P.ISLAM-B+…boleh kew nk mhon kplspm nie tuk jd ckgu bm sek rendah???

  248. salam……boleh saya tahu bgaimana utk memohon masuk pra ijazah/asasi/diploma.. intake ujung tahun…bagaimana???..n bagaimana sya nk mohon….dlm bdg perguruan bhgn teknik n voke..

  249. anis annisa says:

    salam. saya nak tanya. bilakah rayuan untuk memohon ke maktab akan dibuka? ada atau tiada?

  250. salam.. sya nak tanya…. kplspm tak ad ambilan ke-2 ke??… sya nak masuk kplspm laaa.. tpi isikan p'tama sya tak dpt…. blh bagi tau mcm mane???

  251. rufina bakri says:

    assalamualaikum,,,,,saya rasa rmai kwn2 yg senasib dgn saya,,,kegembiraan mula terasa apabila nama sya tersenarai dalam pelajar yang layak menghadiri termuduga namun harapan saya untuk mendapatkan kplspm hancur lebur sebaik sahaja mendapt tahu nama saya tidak tersenarai dalam senarai pelajar yang layak,,, saya tlh pun menghantar surat rayuan namun sya tidk berani meletakkan harapan yang terlalu tinggi terhadap rayuan tersebut,,,, apa2 pun serah kan semuanya kpda takdir……salam

  252. [...] Semakan Kursus Perguruan Lepas SPM (KPLSPM) Ambilan Jun 2011 [...]

  253. kenapa kalau nak masuk umur kena bawah dari 20

  254. sy nak tanya,

    berapa limit umur yang boleh apply kursus ni?

    kalau yang sdah berkahwin boleh apply ka?

    intake untuk kursus ni berapa kali 1tahun? setiap June saja ka?

  255. thinking says:

    maktab hanya ade satu prmohonan je ke stiap tahun?ble tlg jawab tak?

  256. thinking says:

    maktab hanya ade satu je ke permohonan stiap tahun ni??please jawab…

  257. bila pengambilan mktab tahun 2011..???

  258. Bila pengambilan mktab tahun 2011..??

  259. nak tanya bla pngambilan mktab perguruan 2012 dibuka??

  260. Nak tanya bla pngambilan mktab prguruan 2012 dibuka..??

  261. Nak tanya bla mktab perguruan 2012 dibuka..??

  262. sy lahir pada 5.11.1991 adakah sy layak lagi untuk memohon maktab untuk 2012 nanti?

  263. sy lahir pada 5.11.1991 adakah sy layak lagi untuk memohon maktab untuk 2012 nanti?

  264. kalau pengambilan untuk 2o12 punya macamana????

  265. bila tawaran maktab 2012 dibuka?????

  266. salam,

    nak tanya.. sy sekarang umur 26 tahun dan tgh bekerja di jab kerajaan.. dan saya sebelum ini merupakan graduate Politeknik dalam bidang diploma pengajian perniagaan.. adakah sy layak mohon maktab perguruan? atau saya perlu mengambil kpli?

  267. salam hormat…bila pengambilan terbru ipg? ssah lah nak cari..dan susuah sangatlah nak terpilih.

  268. nak tnye ble kplspm bukak untuk 2012?

  269. salam.. nak tanya kplspm untuk 2012 bila d buka ?

  270. anita onnik says:

    nak tanye bila lg kplspm 2012 akan keluar?..

  271. bila tarikh online untuk pengambilan lepasan SPM 2012 ?

  272. Mohamad Safuan says:

    Sy lahir pada 5.5.1992.. adakah saya layak memohon kplspm

  273. nak tanya bila boleh mula memohon KPLSPM ambilan 2012

  274. salam…sy berminat untuk menjdi guru smteknik n smvakasional…mcm maner nk apply n kemana sy ingin menyambung pengajian??sy nie lepasan dari politeknik…

  275. salam.saya nak tanya,bila permohonan KPLSPM lepasan SPM 2012 akan dikeluarkan??…

  276. slam semua..nie berita yang terbaru aku dengar..tahun nie permohonan ipg dibukukan selama 2 tahun..hanya dpli and gstt sahaja hanya dibuka,,terkejut n sedih juga la aku dengar berita nie,,,,,erm…

  277. rahmah rahim says:

    saya nk tanya,.. macam mana nak mohon kplspm pada 2012??? saya mohon kplspm pada tahun 2010 tak dapat,.. saya berminat sangat nak jadi guru,.. guru tadika pun boleh,..

  278. rahmah rahim says:

    saya nak tanya,.. macam mana nak mohon kplspm pada tahun 2012 ni???,.. saya sudah mohon pada 2010 tapi tak dapat,.. saya berminat sangat nk jdi guru,.. guru tadika pun saya lagi suka,..

  279. Assalammualaikum wbt,, bila lagi ada pendaftaran KPLSM utk tahun 2012 ni.. kalau ada, tolong share link nya.. TQ:)

  280. Bila permohonan hendak dibuka?

  281. Agak ramai SPM leaver tahun 2008 nak pohon IPG..ngeh3..
    kita serupa :p

  282. atiqah kamaruzaman says:

    mcm sy lahir 8/1/1992 bleh tak memohon utk sesi 2012?

  283. tarikh tu..betol ker..kenapa tahun 2011..bukan 2012?

  284. [...] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 dan Jun 2011 sebagai [...]

  285. boleh bgi link utntuk memohon????????????

  286. MUHD ADIB IQBAL says:

    bagaimana hendak mendaftar KPLSPM untuk sesi 2012??

    laman web moe.gov.my langsung tidak menunjukkan pendaftaran. boleh tolong berikan link pendaftaran yg tepat, sebab saya sudah membeli no PIN KPLSPM.

  287. MiclareMoris says:

    Bm-A
    M3-A
    Bi-B
    Pmo-B
    Sej-B
    Est-C
    Add M3-C
    Fiz-D
    Bio-D
    Kim-D

    Sy lepasan SPM 2010, dgn result spm sy, adakh sy mmpunyai peluang untuk hadir temuduga dan mengikuti kursus perguruan ambilan Jun 2012 tersebut?

  288. sy nk tye ni,kalau subjek admath,kim,fiz xbpe ok,boleh ke memohon?TQ

  289. assalamualaikum w.t.b….pengambilan kplsm sesi 2012 bila start dbuka?????

  290. nak mohon nie…..mcm dh buka ka applyer sesi 2012

  291. Saya nak tahu perkembanagan tentang pemilihan kemasukan ke maktab perguruan 2012.. ?

  292. aslmkum, minta maklumat tentang perkembangan kemasukan maktab perguruan…?

  293. salam,nk tnya,kalau yang membuat rayuan,kputusan tu,bilr dapat tahu?

  294. [...] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010, Jun 2011 dan Jun 2012 sebagai [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>