Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar

Latar belakang Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP)

  • Awal 1970-an hingga 10 Oktober 1995 dikenali sebagai Unit Pusat Universiti (UPU).
  • 10 Oktober 1995 hingga 31 Disember 2004 UPU dinaiktaraf dan dikenali sebagai Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar IPT (BPKP IPT), Jabatan Pendidikan Tinggi.
  • 01 Januari 2005 hingga hari ini dikenali sebagai Bahagian Pengurusan Kemasukan pelajar (BPKP)

Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP) adalah satu Bahagian dalam Sektor Pengurusan IPTA, Jabatan Pengurusan IPT, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia yang bertanggungjawab untuk mengurus dan menyelaras kemasukan pelajar ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tempatan.

Perubahan ini adalah selaras dengan penyusunan semula struktur organisasi Kementerian Pengajian Tinggi pada 01 Januari 2005.

Antara tugas utama BPKP adalah:

  1. Menyelaras dan melaksanakan dasar permohonan kemasukan ke IPTA bagi Program Pengajian Sarjana Perubatan, Lepasan STPM/Setaraf dan Lepasan SPM/Setaraf
  2. Menyediakan Buku Panduan/ e-Panduan dan Permohonan kemasukan ke IPTA bagi Program Sarjana Perubatan, Lepasan STPM/Setaraf dan Lepasan SPM/Setaraf;
  3. Menerima dan memproses permohonan;
  4. Menyelaras proses pemilihan permohonan kemasukan ke IPTA;
  5. Menyelaras penempatan pemohon yang berjaya masuk ke IPTA;
  6. Mempastikan urusan kemasukan pemohon ke IPTA berjalan lancar bagi mengelakkan pertindihan tawaran.
  7. Mengurus dan menyelaras Program Outreach dan perkhidmatan kaunseling sebagai persediaan pelajar bagi permohonan kemasukan ke IPTA.

BPKP boleh dihubungi di

Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar
Jabatan Pengajian Tinggi
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
Aras 1, Blok E9, Parcel E, Presint 1
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62505 Putrajaya

Tel : 03-88835801/5802
Helpline: 03-88835848
Hotline: 08-88835858
Faks : 03-88894260
Emel : [email protected]

32 thoughts on “Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar

  1. a’kum…erm…bila tarikh permohonan kemasukan sesi ke 2 untuk ipta di buka..? n adakah unimas buat pengambilan pelajar sesi bulan disember 2008..?

  2. wan,
    Waalaikumsalam…. tarikhnya berbeza bagi setiap IPTA. Wan boleh semak di laman web IPTA yang berkenaan, saya akan paparkan di blog ini bila ada maklumat mengenainya.

  3. saya nak tanya bagaimana handak membuat rayuan semula di uitm..saya tau pemohonan baru telah dibuka 8 jun ini, tapi, macamna nak daftar.. saya dah beli slip..

  4. Azeyan,
    Rayuan untuk UiTM boleh dibuat di eRayuan.
    Setahu saya 8 Jun itu adalah tarikh hebahan untuk keputusan eRayuan Fasa 1 UiTM. Permohonan yang masih dibuka untuk pengambilan Julai adalah untuk program usahasama UiTM yang akan ditutup pada 21 Jun 2009, sila rujuk Pusat Pendidikan Usahasama UiTM.

  5. askum..
    saya nak tanya,ada tak permohonan untuk kemasukan ke program ijazah di ipta
    untuk bulan disember 2009?kalau ada,boleh tak saya nak tau bila tarikh untuk mula memohon?

  6. Farah90,
    Salam… Memang ada dan dijangka dibuka dalam bulan Ogos ini atau September nanti. Sila rujuk di ePutra atau terus ke laman web universiti yang berkenaan.

  7. abdul azim bin muhammad zin says:

    saya ingin bertanya?berapa bilangan universiti yang akan mengambil pelajar pada semester2 dalam jurusan ijazah sarjana muda sepenuh masa pada hujung tahun disember 2009? dan adakah bahagian pengurusan maktab turut sama mengmbil pelajar pada disember 2009. serta bilakah tarikh untuk memohon permohonan bagi sesi semester kedua di setiap universiti?
    sila dail 017-3360791
    emel: [email protected]

  8. Abdul Azim,
    Salam… Permohonan bagi pengambilan sesi Disember/Januari biasanya akan mula dibuka pada bulan Ogos/September ini. Walau bagaimanapun tidak semua IPTA dan program pengajian akan ditawarkan. Saya akan cuba untuk membuat senarai IPTA yang ada membuat pengambilan untuk rujukan semua. Berkenaan institut/maktab perguruan saya tidak mempunyai maklumat buat masa ini.

  9. Kwan2 permohonan sesi disember ke uitm dah mula dibuka pada 17/8/2009…

  10. Jiha,
    Terima kasih dengan maklumat tersebut, sila rujuk Permohonan Pengambilan IPTA Sesi Disember 2009 / Januari 2010.

  11. salam..saya ni pelajar akhir politeknik ,kiranya sekarang sem 6..nak tanya boleh apply Uitm intake des 2009 tapi guna result sem 5?sekian..

  12. Nor09,
    Saya tidak pasti tetapi jika boleh anda akan diberi tawaran bersyarat. Sila rujuk Permohonan Pengambilan IPTA Sesi Disember 2009 / Januari 2010 tetapi permohonan sesi Disember UiTM telah ditutup pada 30 September lalu.

  13. boleh tak tlg kasik tau pengurusan tertinggi utk MRSM..??????? nk kne settle utk projek ni.

  14. erm…nak tny cikit..
    mcm mner nak mohon msok upnm
    lau x melalui mohe…
    ader cara laen x????

  15. aizuddin says:

    a’kum….sy nak tanye ckit la encik/cik….cm ne nak wat rayuan untuk kemasukan ke ipta bg spm2009 setaraf??

  16. salam,
    sy student thun akhr klej profsnal mara,
    mcm mne nk apply uni teknikal melaka???

  17. saya nak tnya bila pengambilan UPSI untuk 2010?saya diploma civil eng. sy nak tanya course apa yang sesuai untuk sy di UPSI?plz

  18. assalam
    tumpang tnyer..boleh saya tahu siapakah nama pengarah kementerian pengajian tinggi sekarang yer???

  19. saya bekas student politeknik… tamat pengajian thn lepas , diploma automotive engineering….. saya ingin memohon utem dalam course yang sama …. bila permohonan akan dibuka??

    • kalau tidak silap saya utem hanya membuat pengambilan sekali setahun… tahun ni dah lepas jadi arjun perlu mohon utk tahun depan. tapi cuba call utem utk kepastian

  20. salam, sy ada masalah berkaitan dgn pengisian upu fasa 1, sy terlupa pasword n so tak boleh nk kemaskini?apa yang sy kna buat?

  21. macam mana nak buat kalau no ID yang saya masukkan salah aje..?

  22. mcm mana nak trnsfer kolej?and berapa lama selalunya proses tu..thnx

  23. rozaima baharuddin says:

    slm,..nak tanya keputusan rayuan politeknik sesi ambilan jun 2012 bila keluar,.. ??

  24. slm,saya lepasan sijil kolej komuniti dan telah membuat permohonan politeknik bagi sesi jun 2012 dengan menggunakan Result CGPA semasa semester 4 kerana hari graduasi saya berlangsung selepas tarikh permohonan politeknik sesi jun 2012 dan saya baru mendapat keputusan sebenar CGPA dan saya juga mendapat Dekan,dengan cara bagaimana saya nk memohon untuk saya melayakkan diri untuk belajar di politeknik sesi jun 2012??

  25. assalamualaikum..
    saya nak tahu penyelesaian utk Masalah yg sedang saya hadapi sekarang..
    macam ni, saya mengambil STPM pd thn 2010 dan mendapat keputusan yg cemerlang, malangnya ketika itu saya masa dlm permohonan daftar lewat dan kini alhamdulilah saya telah mendapat mykad..
    jadi, apa langkah yang harus saya lakukan sekarang? bagaimana pula saya nak memohon ke IPTA?

  26. salam. macam mane nak apply untok masuk ke UTeM ini??

  27. salam.macam mane nk apply untuk masuk ke uthm feb intake?

  28. Saya tidak berjaya dlm rayuan ke ipta…Ada tak peluang lagi untuk saya membuat rayuan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>