Permohonan Kemasukan Program Matrikulasi KPM Sesi 2014

Permohonan Program Matrikulasi 2013

Kementerian Pendidikan Malaysia membuka permohonan kemasukan Ke Program Matrikulasi KPM Sesi 2014/2015 mulai 1 Julai 2013 yang lalu. Para pelajar Tingkatan 5 yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2013 boleh memohon untuk masuk ke Program Matrikulasi KPM ini.

Jurusan/Aliran Program Matrikulasi

Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia menawarkan jurusan dan aliran berikut : Permohonan Program Matrikulasi

 1. Jurusan Sains
 2. Jurusan Perakaunan
 3. Aliran Teknikal

Jangka Masa Program

Program Matrikulasi KPM akan mengambil masa;

 1. Dua semester bagi Program Matrikulasi Satu Tahun (PST)
 2. Empat semester bagi Program Matrikulasi Dua Tahun (PDT)

Kelayakan Memohon Program Matrikulasi

 1. Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
 2. Pemohon adalah pelajar yang berumur tidak melebihi 20 tahun pada 1 Januari 2014.
 3. Pelajar juga perlu mendaftar dan mengambil mata pelajaran berikut dalam Peperiksaan SPM tahun 2013:
  • Bagi mengikuti Jurusan Sains – Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Matematik Tambahan, Kimia dan Fizik atau Biologi.
  • Bagi mengikuti Jurusan Perakaunan – Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Matematik Tambahan dan mana – mana dua mata pelajaran daripada Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Perdagangan, Pengajian Keusahawanan, Sains, Sains Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi dan Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal / Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik / Teknologi Kejuruteraan / Lukisan Kejuruteraan).
  • Bagi mengikuti Aliran Teknikal – Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Matematik Tambahan, Kimia, Fizik, dan mana-mana satu mata pelajaran daripada Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal / Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik / Teknologi Kejuruteraan.

Kelayakan Minimum Akademik PST

Syarat kelayakan minimum bagi mengikuti Program Matrikulasi Satu Tahun (PST) ialah seperti berikut :

Jurusan Sains

 • C dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan dan Kimia
 • B dalam Matematik
 • C dalam salah satu mata pelajaran daripada Fizik atau Biologi

Jurusan Perakaunan

 • C dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik
 • E dalam Matematik Tambahan
 • C dalam dua mata pelajaran daripada Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Keusahawanan, Perdagangan, Sains Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

Aliran Teknikal

 • C dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan dan Fizik
 • B dalam Matematik dan Lukisan Kejuruteraan
 • E dalam Kimia
 • C dalam satu mata pelajaran daripada Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik atau Teknologi Kejuruteraan

Kelayakan Minimum Akademik PDT

Syarat kelayakan minimum bagi mengikuti Program Matrikulasi Dua Tahun (PDT) ialah seperti berikut :

 • C dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Kimia
 • D dalam Matematik Tambahan
 • C dalam salah satu mata pelajaran daripada Fizik / Biologi / Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan)

Mata Merit Permohonan Matrikulasi

Perlu diingatkan kelayakan di atas merupakan kelayakan MINIMUM, pihak Matrikulasi akan memilih mereka yang mempunyai keputusan yang cemerlang dan memenuhi mata merit yang ditetapkan. Pemilihan pelajar dibuat berdasarkan meritokrasi. Pengiraan merit mengambil kira 90% akademik dan 10% kokurikulum.

Sila buat search “mata merit matrikulasi” dan baca komen-komen yang terdapat di kategori Matrikulasi untuk lebih memahaminya. Mereka yang gagal mendapat tawaran mengikuti Program Matrikulasi Satu Tahun (PST) ada kemungkinan akan dipertimbangkan bagi mengikuti Program Matrikukasi Dua Tahun (PDT).

Cara Memohon Program Matrikulasi

Permohonan ke Program Matrikulasi boleh dibuat melalui permohonan melalui internet (PMI). Sebelum mengisi borang permohonan, pemohon perlu mempunyai Nombor Pengenalan Individu (NPI) yang boleh diperolehi di mana – mana cawangan BSN dengan bayaran RM6.00.

Pemohon boleh juga mendapatkan nombor ini melalui guru atau kaunselor sekolah.

Permohonan melalui internet boleh dibuat di portal berikut;

Sila rujuk juga pautan berikut untuk maklumat tambahan;

Tarikh Tutup

 • Tarikh tutup permohonan kemasukan ke Program Matrikulasi 2014 ialah pada 10 Oktober 2013.
 • Permohonan calon yang tidak layak / maklumat tidak tepat / tidak lengkap dan lewat daripada tarikh tutup tidak akan diproses.

Semakan Permohonan Matrikulasi

Pelajar boleh membuat semakan permohonan dengan melayari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia pada awal atau pertengahan bulan Februari 2014 untuk membuat pembetulan maklumat yang dibenarkan sekiranya perlu.

Semakan Keputusan Permohonan Matrikulasi

Pelajar boleh membuat semakan keputusan permohonan dengan melayari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia pada awal atau pertengahan bulan April 2014 untuk mengetahui status permohonan.

Surat Tawaran dan Pendaftaran Matrikulasi

Surat tawaran perlu dicetak sendiri oleh calon yang berjaya dan membawanya bersama semasa mendaftar di kolej-kolej matrikulasi pada tarikh yang ditetapkan. Pelajar boleh mendapat keterangan lanjut mengenai surat tawaran dengan menghubungi terus kolej yang ditawarkan.

Penempatan Kolej Matrikulasi

Penempatan pelajar ke Kolej Matrikulasi akan ditentukan oleh Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia. Sila rujuk senarai Kolej Matrikulasi dan pautan ke laman web mereka di Program Matrikulasi KPM

Rayuan Permohonan Matrikulasi

Bagi pemohon yang tidak berjaya boleh membuat rayuan yang dibuka selama dua minggu bermula dari tarikh pengumuman keputusan permohonan pada pertengahan April 2014 nanti. Pemohon yang tidak berjaya berkemungkinan ditawarkan untuk memasuki Program Matrikulasi Dua Tahun (PDT).

Pertanyaan

 • Jika terdapat sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan maklumat lanjut, sila rujuk portal Aplikasi Permohonan Atas Talian Program Matrikulasi atau laman web Matrikulasi KPM atau Program Matrikulasi KPM atau hubungi Sektor Hal Ehwal Pelajar Matrikulasi di talian telefon 03 8884 4083 atau faks 03 8884 4028.
 • Anda boleh juga datang sendiri ke Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia di Aras 6 – 7, Blok E15, Kompleks Kerajaan Parcel E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62604 Putrajaya.

9 thoughts on “Permohonan Kemasukan Program Matrikulasi KPM Sesi 2014

 1. […] Filed under Matrikulasi Permohonan Kemasukan Program Matrikulasi KPM Sesi 2014 […]

 2. Recently received an interview letter from unit pengambilan pelajar under kpt asking to come for an interview for ipta places . Is this letter a valid one? As the spm is not even finished yet n they charged rm 500 for the handling fees if the interview is sucessful .

 3. Adry Zarith says:

  Bila tarikkh kemaskini permohonan ke matrikulasi ?

 4. […] pelajar yang mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2013 dan telah membuat permohonan memasuki Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan (KPM) sesi 2014/2015 boleh menyemak dan […]

 5. assalamualaiku…saya terlpas untuk mengisi borang pemohonan ke matrikulasi.adakah saya masih boleh untuk memebuat pemohonan secara rayuan umtuk mendaftar ke matrikulasi dalam fasa ke-2 nanti? dan bilakah pemohonan bagi rayuan akan dibuka? ..trima kasih..

 6. fasiha annisa says:

  kalau ambk aliran teknikal tp spm tak ambil subjek kejuruteraan macam mne eh ?
  boleh tak ambk aliran teknikal ,,, saya bljr sains tulen ..

 7. […] lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2013 yang ada membuat permohonan ke Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sesi 2014/2015 sudah boleh menyemak […]

 8. siti norafaziana says:

  Kalau add math lepasan spm gagal..tetapi Bm dan Bi A.biologi,fizik,kimia kepujian.dpt memohon matrikulasi x?

 9. kalau bahasa inggeris tak kredit layakkah untuk masuk matriks?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.