Permohonan Rayuan Ke IPTA 2008 Lepasan STPM & Setaraf

Status keputusan permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi Program Pengajian Lepasan STPM atau setaraf dengannya boleh diperoleh mulai 18 June 2008. Seramai 40,184 pelajar akan ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran dalam program ijazah pertama di 20 IPTA bagi sesi akademik 2008/2009.

Mereka yang tidak berjaya mendapat tempat ke IPTA masih berpeluang untuk membuat rayuan. Permohonan e-Rayuan telah pun dibuka kepada pemohon pada 19 Jun 2008 sehingga 28 Jun 2008. Tarikh tutup permohonan membuat rayuan ialah pada 28 Jun 2008.

Permohonan e-Rayuan ini hanya dibuka kepada Lepasan STPM, Diploma, Matrikulasi KPM, PASUM, Asasi Undang-Undang dan STAM yang tidak berjaya mendapat sebarang tawaran ke IPTA.

Pemohon perlu menggunakan No. Kad Pengenalan atau MyKad yang digunakan semasa membuat permohonan kemasukan ke IPTA dahulu.

Pemohon dikehendaki memasukkan maklumat berikut untuk mengemukakan Permohonan e-Rayuan

 • No Kad Pengenalan/MyKad
 • Unik ID/Kata Laluan
 • Kategori

Tiada sebarang rayuan bagi Program Pengajian Pendidikan dan Temu Duga.

Pemohon hanya boleh mengemukakan permohonan e-Rayuan ini SEKALI SAHAJA dan boleh mengemaskini sebanyak tiga (3) kali sehingga tarikh tutup permohonan. Pemohon tidak perlu mengemukakan permohonan secara bertulis ke IPTA.

Jika pemohon tidak menerima sebarang tawaran selepas 31 Julai 2008, permohonan e-Rayuan tersebut hendaklah dianggap tidak berjaya.

Untuk mengemukakan Permohonan e-Rayuan, sila ke laman web Permohonan Rayuan Ke IPTA Sesi Akademik 2008/2009 bagi program pengajian lepasan STPM dan yang setaraf dengannya.

Pihak Bahagian Kemasukan Pengurusan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (BPKP, JPT) tidak melantik mana-mana ejen dalam pengurusan rayuan kemasukan ke IPTA.

TERKINI : Keputusan permohonan rayuan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi sesi akademik 2008/2009 sudah boleh disemak melalui saluran hebahan yang disediakan Kementerian Pengajian Tinggi mulai 14 Julai 2008.

4 thoughts on “Permohonan Rayuan Ke IPTA 2008 Lepasan STPM & Setaraf

 1. […] akan mengeluarkan surat tawaran kepada mereka yang berjaya manakala mereka yang gagal boleh membuat Permohonan Rayuan Ke IPTA. Tarikh tutup permohonan rayuan ialah pada 28 Jun 2008. addthis_url = […]

 2. sye ada mslah nie….
  cnme nk wat rayuan tok msuk upsi wat dgree..
  tp skg nie sy dah kt ipta..
  cnme ye???

 3. Sizu,
  Jika anda sudah mendapat tempat di IPTA, anda tidak boleh membuat rayuan. Hanya pemohon yang gagal mendapat tempat sahaja boleh membuat rayuan.

 4. Saya ada masalah ni..
  Macam mana ya cara untuk saya masuk ke unimas?