Keputusan Kemasukan IPTA 2008

Status keputusan permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi Program Pengajian Lepasan SPM atau setaraf dengannya boleh diperoleh mulai 1 Mei yang lalu.

Berikut adalah beberapa cara untuk menyemak keputusan kemasukan ke IPTA iaitu;

 1. Menghubungi talian 03 8883 5858
 2. Semak melalui laman web http://www.mohe.gov.my, http://jpt.utm.my atau http://jpt.uum.edu.my
 3. Melalui sms UPU<jarak>No. Mykad ke 32020, 33310 atau 32300

Pihak IPTA akan mengeluarkan surat tawaran rasmi kepada calon yang berjaya. Calon juga boleh mencetak surat tawaran melalui laman web IPTA yang berkenaan seperti berikut;


Mulai Sesi Akademik 2008/2009, semua calon yang berjaya dikehendaki membuat pengesahan penerimaan tawaran oleh IPTA dalam tempoh 10 hari iaitu pada atau sebelum 15 Mei 2008. Pengesahan penerimaan tawaran boleh dibuat melalui laman web IPTA seperti yang disenaraikan di atas.

Tarikh pendaftaran pelajar baru ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan SPM atau setaraf dengannya adalah pada 29 Jun 2008 ini . Walau bagaimanapun pendaftaran pelajar ke Program Asasi akan dimaklumkan oleh IPTA yang berkenaan melalui surat tawaran mereka.

Kementerian Pengajian Tinggi telah bersetuju untuk melaksanakan dasar tawaran terbuka dengan pelbagai institusi dan agensi penaja yang menawarkan program bagi Program Pengajian Lepasan SPM atau setaraf. Ini bermakna ramai calon cemerlang SPM 2007 akan menerima lebih dari satu tawaran. Pemohon yang berjaya perlu membuat keputusan yang bijak dan tepat serta mendaftar ke program yang dipilih mengikut jadual yang ditetapkan.

Bagi pemohon yang tidak berjaya ke IPTA tetapi menerima tawaran ke institusi lain dinasihatkan mendaftar ke program berkaitan kerana tawaran tempat ke IPTA adalah terhad.

Untuk makluman hanya calon yang gagal menerima sebarang tawaran ke IPTA dibenarkan mengemukakan rayuan melalui Aplikasi e-Rayuan ke BPKP JP IPT dalam tempoh 10 hari bekerja selepas keputusan rasmi permohonan kemasukan ke IPTA diumumkan melalui laman web Kementerian Pengajian Tinggi .  Tarikh tutup permohonan e-Rayuan ialah pada 18 Mei 2008.

Dasar Pemilihan Kes Rayuan adalah untuk mengisi kekosongan tempat yang berlaku mengikut program pengajian dan IPTA selepas pendaftaran pelajar baru.

Keputusan rayuan akan dimaklumkan pada minggu ketiga Julai 2008. Jika tiada sebarang tawaran diterima dari IPTA 4 minggu selepas tarikh pendaftaran IPTA tersebut, maka rayuan mereka dianggap gagal.

Kemudahan “Hotline” dan “Helpline” disediakan untuk membantu menjawab sebarang kemusykilan calon. Calon boleh menghubungi talian telefon: 03-88835858 dan 03-88835848 untuk bantuan.

10 thoughts on “Keputusan Kemasukan IPTA 2008

 1. […] keputusan permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi Program Pengajian Lepasan SPM atau setaraf dengannya boleh diperoleh mulai 1 Mei yang […]

 2. Jegathesan A/L Gunasillan says:

  my name is jegathesan….im 18 yrs old dis year n studying in segi kolej kuala lumpur….im interested in joining the navy in malaysia…but there’s only one thing is freaking me…can i know y indians in malysia are not joining d navy???
  is dat bcoz there are lot of competitions n sufferings to go through??
  pls do help me to join d navy…im really interested….pls mail me ur ans at transformer46_123@yahoo.com

 3. Jegathesan,
  Maaf saya tidak mempunyai maklumat untuk menjawab pertanyaan anda. Mungkin jika ada sesiapa yang ada pengalaman dengan Tentera Laut boleh berkongsi cerita di sini.

  Syarat umum untuk memasuki tentera ialah mempunyai tahap kesihatan yang baik dan tidak rabun warna dan tanpa cermin mata/kanta lekap. Tinggi minimum 162 sm dan berat minimum 50kg bagi lelaki serta Body Mass Index (BMI) antara 18 hingga 27.

  Jika ingin maklumat lanjut sila datang sendiri di Cawangan Tenaga Kerja, Markas ATM, Kementerian Pertahanan, Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur dengan membawa keputusan peperiksaan atau hubungi talian 1-800-88-7588, 03-20712391, 03-20714526, 03-20712387.

 4. aslmkm sy nk ty sy skg ne sudy bljr d kolej komuniti rmpin mengambil jurusan hotel n katerin tpi y menjdi kerunsingan sy skg lpas sy menghbiskn study ne sy xtaw nk brkje d mne..

 5. assalamualaikum.
  Sir,can i extend my study to degree in medic?if i enter the SPA.

 6. Arein,
  Salam… Anda tidak perlu tentang pekerjaan sekarang tetapi fokus untuk tamat belajar dengan keputusan yang cemerlang. Nanti bila di semestar akhir boleh berbincang dengan kaunselor di tempat belajar anda tentang peluang pekerjaan yang ada.

  Arief,
  Salam… Saya rasa sepatutnya boleh tetapi untuk kepastian sila berhubung dengan pihak berkenaan. Jika ada pembaca lain mempunyai maklumat boleh juga berkongsi di sini.

 7. nk tnya,cna nk print out surat tawaran rasmi ke ipta.. sbb yg sy tau,surat twrn rasmi d perlukan utk pdftrn nti..pnt da sy cri tp xjmpa2 ne..

 8. Bb,
  Surat tawaran boleh dicetak di laman web universiti yang berkenaan. Contohnya jika anda mendapat tawaran ke UiTM, surat tawaran boleh dicetak di laman web UiTM http://istudent.uitm.edu.my/intake/

 9. Saya bekerja dijabatan kerajaan….
  saya masuk dengan menggunakan P.M.R kerana S.P.M subjek B.M saya tidak mendapat kepujian hanya pas sahaja..Saya ingin mengambil S.P.M. paper Julai..
  Soalannya…
  Boleh saya melanjutkan pelajaran ke peringkat IPTA dengan menggunakan paper Julai untuk kemaskini matapelajaran B.M sahaja?
  Keputusan yang macam mna dikehendaki oleh pihak IPTA untuk saya dapat melanjutkan pelajaran ke Institusi tersebut?

 10. Dean,
  Setahu saya boleh dan anda adalah di bawah kategori C atau D bergantung kepada tahun anda ambil SPM. Walau apapun untuk kepastian sila hubungi UPU di talian 03-8883 5858 atau 03-8883 5848 atau 03-8883 5801/5802 atau faks 03-8889 4260 atau e-mel : upu@mohe.gov.my.
  Berkenaan keputusan yang diperlukan oleh IPTA sila semak laman web UPU di bahagian Syarat Khas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.