Semakan Permohonan Ke Matrikulasi KPM Sesi 2011

Semakan & Kemaskini Permohonan Matrikulasi 2011

Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 yang ada membuat permohonan Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia sesi 2011/2012 akan boleh menyemak dan mengemas kini permohonan mereka. Ini adalah proses mengemaskini permohonan matrikulasi sahaja, tiada permohonan baru yang boleh dibuat.

Tarikh Semakan

  • Semakan dan kemaskini permohonan matrikulasi ini boleh dibuat mulai 21 Februari 2011 sehingga 6 Mac 2011.

Proses Semakan

  • Semakan dan kemaskini permohonan matrikulasi ini boleh dibuat di laman web Kementerian Pelajaran, Aplikasi Semakan Permohonan Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran sesi 2011/2012.
  • Pelajar hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan dan angka giliran SPM untuk membuat pindaan.
  • Proses semakan ini dibuka bagi memberi peluang pelajar yang telah membuat permohonan mengemas kini atau membetulkan mengenai maklumat diri, alamat, nombor telefon, e-mel dan kolej pilihan.

Maklumat

  • Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut sila hubungi talian bantuan Bahagian Matrikulasi di 03 8884 4036/4040 atau kunjungi laman web Bahagian Matrikulasi.
  • Talian bantuan ini boleh dihubungi mulai 21 Februari sehingga 6 Mac 2011 dari jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang pada hari bekerja sahaja.

Lepasan SPM

94 thoughts on “Semakan Permohonan Ke Matrikulasi KPM Sesi 2011

  1. […] Semakan Permohonan Ke Matrikulasi KPM Sesi 2011 […]

  2. alhamdulilah……ade peluang nak kemaskini….

  3. kemasukan ke ipta da diselaraskan bln sept..kmasukan matrikulasi plak bln brape?

  4. nurain, tok lepasan spm masuk bulan jun/julai bkn sept.. hrap maklum

  5. ooo ye ker alya, tp yg sy dgr kemasukn ke ipta bln sept utk thn ni. yg mana satu betul ni?

  6. oh, yg bln sept tu utk lepasan STPM/STAM/asasi/diploma yg nk smbg blajar ke peringkat degree.. utk lepasan SPM yg nak masuk Diploma masuk bulan julai.

  7. Fauzi Latiff says:

    alhamdulillah..;>

  8. KENAPA X DPT???

  9. saya nak kemaskini borang kemasukan ke matrikulasi tapi kenapa maklumat permohonan saya tiada..saya sudah apply sebelum ini..adakah selepas ini saya tidak akan ditawarkan ke matrikulasi…saya sedang menunggu result spm…sila reply dgn segera..terima kasih…

  10. shazleen cuba awak ry byk kali skit.. saya pun jdi mcm awak.. tapi bila sy try lgi alhamdulillah berjaya gak kemaskini…

  11. alhamdulillah….prmohonan kt mtrikulsi sudh slesai……tggl ipta lagi…bla rslt nk kuar ni….nk isi ipta g ni…no pin mktb pulak bila nk da ni…hmm

  12. brape kali blh kmskini matrix?

  13. XJD2 PON.. PENTING KE SEMAKAN NIE?? DAH BUAT TP XDAPAT NAK HANTAR..

    • Penting bagi memastikan semua maklumat betul… jika ada masalah hubungi Bahagian Matrikulasi di nombor di atas

  14. matrikulasi mane yg terbaik?ade sesiapa blh beritahu?

  15. tak silap, masuk belajar balik bg calon spm 2010 pada bulan september kan?

    • apa yg saya dgr utk program asasi & diploma (lpsn SPM) msk bulan 6, program ijazah (lpsn STPM & setaraf) msk bln 9

  16. kalo xkmaskini xpe ke??

  17. knapa sy nk buat semakn permohonan k matrikulasi x bleh??da bnyk kli sy cuba.adkah sy x kakn dtrim amsuk k matrikulasi..sblum ni sy da bt permohonan..tlng bntu sy..

  18. kalau xkemas kini xpe ke? apkh sy xkan ditawarkan ke matrikulasi?

  19. untk kemaskini ada peluang kedua tak..????
    sbb x sempt nk kemas kini….

  20. trkh tpt kluar reslt ble???

  21. klau tak sempat kemaskini adakah permohonan saya tidak diambil kira? tlong reply ye..
    takut lah.. ๐Ÿ™

  22. saya tidak sempat untuk kemaskini..kerana saya terlewat mengetahui tarikh akhir kemaskini..
    saya sudah cuba pada 6hb..tetapi tidak boleh di hantar..mungkin dsebabkn server busy..
    adakan tiada peluang untuk saya msuk ke matrikulasi?saya sangat bimbang akan hal ini…:((

    • Mcm Azhad sebut di atas… permohonan mrk yg tidak membuat kemaskini akan tetap diproses… so jgnlah bimbang…

  23. x smpat kmaskini.. ๐Ÿ™ xde pluang kddua tok kmskini kh???? :((

  24. aida ayob says:

    kelayakan masuk matrikulasi…

  25. sya nak tukar aliran yg sya pilih..tpi xsempatt..tolonggggg!! T…T

  26. Ada perkara baru yang perlu diisi dalam kemaskini tersebut? Kawan saya kata ada, contohnya jenis darah…. Takut perkara tersebut merupakan perkara penting kerana saya tak kmaskininya…

    • Semua permohonan yang lengkap walaupun tidak membuat kemaskini akan dipertimbangkan untuk kemasukan ke Matrikulasi

  27. bile semakan matrik 2011 ea?? xpham betol laa

  28. siti mariam kahar says:

    keputusan masuk matrix bila boleh tau?????

  29. bila semakan utk kemasukan matrikulasi di buka?

  30. aliana mazlan says:

    saya nak buat kemaskini kemasukan ke matrikulasi,,tetapi permohonan telah di tutup, mengikut tarikh sehingga 6 mac.

  31. klu x ingt no pin mcm ne??

  32. Agak-agak bila keputusan masuk matrik boleh diketahui???

  33. kalo pin matrix hilg mcmna?? selalunya kalo dpt twran,, pemohon dpt inform melalui surat ke??

    • x apa krn pin diperlukan masa daftar je.
      Keputusan permohonan blh disemak secara online & biasanya mrk yg mendapat tawaran akan mendapat surat dr kolej yg berkenaan

  34. ami va nella says:

    btol ke klau x kmas kini pown prmohonan akn ttap dproses..?sye brhrap sgt2.sye dpt tawu pown dh lmbt.

  35. kat situh mention tarikh tutup 6 april tapi naper bile buka dah ttp?? ada harapan x agaknyer… sye cume dapat 5A

  36. kptsan mtrix agak2 kuar dlm pertengahan bln april..p bpe date yer??klu dpt tau ble date 2 leh la nk wat prepration ckit..

  37. macm mna nk thu kita dapt kew x matrikulasi nie…..boleh check secara online kan..tpi ape laman web dy??

  38. mcm mna klaw sy nk tukar kos ??? sbb tarik kemaskini dh tamat . . tolog jwb ea:'(

    • Candy :) says:

      kamu boleh tukar jurusan jika kamu mendapat tawaran ke matrikulasi……..contohnya kamu mendapat jurusan sains…..tapi kamu nak ambil jurusan perakaunan…..kamu boleh minta tukar….beritahu kepada pihak kolej…..tapi……jika kamu mendapat jurusan perakaunan……..kamu nak minta tukar ke jurusan sains……tidak boleh tukar……. ๐Ÿ™‚

  39. BM A-

    MATH A

    SEJ A-

    BI B

    EKO B+

    pm b+

    EST C

    ADDSC C

    ADDM3 D

    adakah sa bpeluang masuk matrix??

    • Candy :) says:

      KELAYAKAN MINIMUM AKADEMIK

      Syarat kelayakan minimum bagi mengikuti Program Matrikulasi ialah seperti berikut :

      1. Jurusan Sains (M001)

      6C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan dan Kimia

      4B Matematik

      6C Salah satu mata pelajaran daripada Fizik atau Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan)

      2. Jurusan Perakaunan (M003)

      6C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik

      7D Matematik Tambahan

      6C Dua mata pelajaran daripada Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Keusahawanan, Perdagangan, Sains Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

      3. Aliran Teknikal (M007)

      6C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan, Kimia, Fizik dan Lukisan Kejuruteraan

      4B Matematik

      6C Satu mata pelajaran daripada Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik atau 4B Teknologi Kejuruteraan

      Perlu diingatkan kelayakan di atas merupakan kelayakan MINIMUM, biasanya pihak Matrikulasi akan memilih mereka yang mempunyai keputusan yang cemerlang dan memenuhi mata merit yang ditetapkan (Cuba search โ€œmata merit matrikulasiโ€). Sila baca komen-komen yang terdapat di kategori Matrikulasi untuk lebih memahaminya.

  40. bila nak tau keputusan matriks??

  41. saye tkt saye xdpt kolej yg saye nak ? bole tkar x law saye dpt twaran ?

  42. ain radzi says:

    add math sayer D..mcm x lyak jer nk mohon jurusan sains…

    bm A

    math A

    pai A

    sej A

    s.pertanian B

    bi B

    kimia C

    fizik C

    bio D

    mcm susa nk dpt jer…

  43. terima kasih, tapi i nak tanya skit, jika i dah apply, tapi saya tak sempat nak kemaskini, adakah permohonan saya akan dibatalkan? smasa apply, maklumat saya adalah btul, tapi kawan i asyik ckp jika i tak kemaskini, permohonanku kan rejected, btul ke tu? T_T

    • tak perlu bimbang sebab mrk yg tidak buat kemaskini pun akan tetap diproses permohonan mrk, saya ada terbaca eputra jelaskan perkara ini.

  44. assalamualaikum, boleh saya tanye…..kenapa name sya tdak tersenarai di dalam temuduga sprti
    UPNM dn UITM…….adakah ini sebab program PLKN…..bukan ape sya mendftar melalui UPU…dan saya memilih terlibat dalam PLKN pada bulan dapn?Adakah saya diberi peluang untuk temuduga ini untuk kali kedua?

    • mkomsalam…awak jgn rsau lar sbb x suma course yg dtwarkan mmerlukn temuduga, hny ssetengah jer mgkn course yg awak plih tu mmg xda temuduga..lgpn setau sy jika ada sesi temuduga yg djalankn ole uitm, pihak plkn akn dmaklumkn ole mreka & pelatih plkn yg tlibat ngan temuduga tsebut akn dberi excuse utk kuar mghadiri temuduga kat uitm yg bhampiran pda tarikh yg dtetapkn..nie pn sy dpt tau dr surat pnggilan temuduga yg sy dpt dr uitm ari tue so no worries k..

  45. result sy..
    B. MELAYU – A+
    B. INGGERIS – B
    SEJARAH – A-
    P. ISLAM – A-
    MATE – A+
    ADD MATE – B+
    AKAUN – A
    FIZIK – B
    KIMIA – D
    BIOLOGY – C+

    lyak x st dpat matrik..sy plih aliran sains tp syrat mnimum kimia mst C tp sy dpat D..
    sy nk tukar ke aliran akaun tp tarikh kmaskini tlah tamat..mcm mna sy perlu buat ??
    jika sy x dpat aliran sains adakah sy diserapakn ke aliran akaun??? tolg jwab..:'(

  46. BIO C
    ADM3 C+
    FZK D
    KIMIA D
    MATH A-…..
    layak ka msk matx cz minimum mesti C…

  47. saya dpt tawaran matrik, tetapi saya belum lagi bersetuju untuk menerima tawaran tersebut. Jika saya bersetuju utk terima tawaran tersebut adakah saya mungkin akan ditawarkan ke IPTA yang saya mohon sebelumnya. Adakah benar jika saya terima tawaran matrik, saya tidak akan ditawarkan lagi untuk kemasukan ke IPTA yg telah saya pohon.

  48. Orang yg tak mohon utk matrikulasi sebelum ni boleh ke buat rayuan? Kalau nak buat rayuan dgn pergi Bahagian Matrikulasi macam mana caranya? Tolong jawab soalan ni. Terima kasih. ๐Ÿ™‚

    • mrk yg tidak memohon mmg tidak blh membuat rayuan ttp jika nak benar2 pasti, cuba call bahagian matrikulasi

  49. macam mane nak daftar matrix kalo taun lpas blum daftar.tolongggg

  50. Soalan sya dah mohon masuk tapi bila mau kemaskini dia cakap maklumat permohonan tidak ada mcm mna tu???? sngka giliran dah sya ingt tpi x dpt…..

  51. bolehkah jika sy nak tukar jurusan perakaunan ke sains?

  52. MATH A
    ADM3 B
    FZK C+
    KIMIA D
    BIO D

    panggilan pertama x diterima…layak ka masuk matrix Sains Fizikal PST pada panggilan kedua??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>