Kemasukan Ambilan Kedua Tingkatan 4 SBP 2012

Semakan tawaran kemasukan ke Tingkatan 4 Ambilan Kedua di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) bagi tahun 2012 boleh disemak mulai hari ini 23 Februari 2012.

Keputusan Permohonan SBP

Mereka yang ada memohon memasuki Tingkatan 4 di SBP Kementerian Pelajaran Malaysia dan gagal mendapat tempat semasa pengambilan pertama pada bulan Januari dahulu boleh menyemak sekali lagi keputusan permohonan mereka.

Semakan Panggilan Kedua SBP

 • Semakan tawaran kemasukan ke Tingkatan 1 ambilan kedua ini boleh dibuat dari 23 Februari sehingga 14 Mac 2012.
 • Keputusan e-Rayuan dan ambilan kedua SBP ini boleh disemak di
 • Keputusan e-Rayuan tertakluk kepada kekosongan tempat yang ada setelah proses pendaftaran murid yang menerima tawaran semasa pengambilan pertama dahulu.

Pertanyaan

Jika terdapat sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan keputusan e-Rayuan dan ambilan kedua SBP ini, sila hubungi Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Kementerian Pelajaran Malaysia di talian 03 8321 7400.

55 thoughts on “Kemasukan Ambilan Kedua Tingkatan 4 SBP 2012

 1. jika mndpt tawaran ke sbp…adakah borang itu akan di hantar ke rumah pemohon terus?

 2. hampa, masih tidak berjaya…

 3. MyLifesMyRules says:

  bile surat tawaran akan di pos?

 4. tak dapat 🙁 ade ambilan lagi ke lepas ni ?

 5. bila surat nak dapat? risau laa

 6. Kalau ambilan kedua tidak berjaya, boleh buat rayuan lagi tak? Saya nak sesangat masuk asrama! 🙁 Please reply ASAP.

  • tidak perlu buat rayuan sebab jika masih ada kekosongan ambilan ketiga akan dibuat berdasarkan permohonan rayuan yang telah dibuat sebelum ini

   • Oh begitu. Terima kasih. Saya masih kecewa kerana tidak dpt asrama sebab saya nk asrama kerana saya tidak mahu menyusahkan kedua ibubapa saya. Jika menghantar surat ke KPM sebab dan rayuan utk ke asrama, adakah KPM akan melayan surat itu? Please reply ASAP. Maaf kerana bnyak soalan.

 7. kalau tak da surat boleh pegi tak ?

 8. Salam kalo sy dpt 8A 1B ade peluang x masuk sbp? Yg dpt B adalah subjek geografi

 9. sejujurnya, saya sangat kecewa dengan keputusan ni. hmm, da tak ada rezeki kan. nak buat macam mana. tapi saya masih mengharapkan kekosongan tempat. insyaAllah.

 10. saya pon tak dapat..huhu kecewa x terkata..teringin laa nk masok asrama penoh…mebi x dak rezeki kot..mintak 2 la ada kekosongan tmpat…insyaAllah

 11. hari hari bukak eputra tunggu ada tak keluar ambilan ketiga for mrsm. bila eh? saya sangat mengharap ni…

 12. Ade call MARA KL, diaorang kata hari ni keluar keputusan pengambilan ketiga MRSM.

 13. klau x de no pin or buat pemohonan..tp,result pmr dlm proses semakan semula,boleh x?sbb x expect dpt keputusan yg baik~

 14. CIKGU ZIZAH says:

  ingin bertanya – sya ingin berpindah semula ke sekolah harian ( sya dari sbp ) , adkah diterima ? saya check di laman bpsbp , mengatakan surat pertukaran pljar sbp ke sekolah harian diterima dlm tmpoh 15 hri wktu bekerja dri tarikh permohonan . tapi sya sudah melebihi tempoh tersebut disebabkan pihak sekolah sruh sya bt sesi kaunseling dgn kauselor . mlangnye , kaunselor tak da seminggu . sya rsau permohonan sya tdk diterima .

 15. ngin bertanya – sya ingin berpindah semula ke sekolah harian ( sya dari sbp ) , adkah diterima ? saya check di laman bpsbp , mengatakan surat pertukaran pljar sbp ke sekolah harian diterima dlm tmpoh 15 hri wktu bekerja dri tarikh permohonan . tapi sya sudah melebihi tempoh tersebut disebabkan pihak sekolah sruh sya bt sesi kaunseling dgn kauselor . mlangnye , kaunselor tak da seminggu . sya rsau permohonan sya tdk diterima .

 16. agak2 bila ambilan ke3 sbp???huuhuu berharap sngt nihhhhh..

 17. adakah pelajar sbp boleh bertukar ke sekolah harian ? jika boleh , boleh tak bagikan caranya macam mana . tolong reply

 18. sya nak msok boleh sbp boleh? sempat lagi tak?

 19. terdapatkah sebarang kemungkinan bahawa saya tidak mendapat kelulusan daripada kementerian pelajaran malaysia untuk bertukar daripada sekolah berasrama penuh ke sekolah harian?lagi satu,berapa lamakah proses pertukaran ini?adakah ianya akan memakan masa yang lama?tolonglah jawab persoalan saya,saya dah buntu dah ne…..

 20. tolonglah balas secepat yang mungkin pertanyaan saya di atas….

 21. PejoZahari says:

  Haha . camne nak buat ? PMR 7A 1D . Kesian nya dekat saya tkleh masuk MRSM , yang D pulak tu maths .

 22. salam…rugi x kalau sy tolak tawaran ke SAHUT??

 23. saya form 1.saya nk tanya berapa bulan kalau saya nk keluar dri sbp nk ke sekolah harian ? Berapa tempoh dia ehh ?

 24. we always love yoou…dont laeve me…i cant forget you…cayok2

 25. saya hendak masuk asrama…tapi keputusan saya gagal ???………………………

 26. sy nk bertanya sekiranya tarikh tutup permohonan ini telah habis tak sempat untuk memohon masih adakah cara lain lagi untuk masuk ke sekolah2 berasrama penuh atau sekolah2 kawalan?

 27. Harap dapat panggilan ketiga . amin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.