Permohonan Kemasukan SBP Tingkatan 4 2012

TERKINI: Keputusan Permohonan Tingkatan 4 SBP 2012

Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4 2012

Para pelajar Tingkatan 3 yang akan menduduki PMR 2011 dan berminat untuk memasuki Tingkatan 4 2012 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) adalah dipelawa untuk membuat permohonan secara online sekarang. Kementerian Pelajaran Malaysia menyediakan sebanyak 63 buah SBP di seluruh negara yang menyediakan tempat untuk pelajar Tingkatan 4.

Permohonan Sekolah Berasrama Penuh

Aliran SBP

Ketika ini ada sebanyak 63 buah SBP di seluruh negara dengan pelbagai kombinasi aliran iaitu aliran Sains Tulen, Sains Tulen Agama, Agama dan Sains Teknikal untuk pelajar Tingkatan 4. Setiap aliran SBP ini menawarkan sedikit perbezaan pakej mata pelajaran. Kementerian Pelajaran menyediakan 60 buah SBP yang menawarkan aliran Sains Tulen, 15 buah SBP menawarkan aliran Sains Tulen Agama, 1 buah SBP menawarkan aliran Agama Ikhtisas dan 27 buah SBP menawarkan aliran Sains Teknikal di seluruh negara.

Pakej Mata Pelajaran SBP

Pakej mata pelajaran yang ditawarkan untuk setiap aliran adalah seperti berikut;

Sains Tulen : Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam/ Moral, Sejarah, Matematik,   Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi,  Elektif.

Sains Teknikal : Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam/ Moral, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Lukisan Kejuruteraan, Teknologi Kejuruteraan Fizik, Kimia.

Sains Sosial : Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam/ Moral, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Sains, Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Elektif.

Sains Tulen Agama : Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi, Bahasa Arab Tinggi, Pendidikan Al-Quran & Sunnah, Pengajian Syariah.

Aliran Agama Ikhtisas : Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan,  Sains, Pendidikan Al-Quran & Sunnah, Pendidikan Syariah Islamiah, Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas. 

Permohonan SBP Tingkatan 4 2012

  • Permohonan Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4 2012 ini perlu dibuat dengan mengisi borang secara online di portal permohonan atas talian yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
  • Borang Permohonan ini hendaklah dicetak dan mesti ditandatangani oleh pemohon dan dihantar kepada Pengetua sekolah asal untuk disahkan.
  • Pihak sekolah akan menghantar borang yang telah disahkan kepada PPD atau JPN.

Tarikh Tutup

  • Permohonan untuk ke Tingkatan 4 SBP 2012 akan ditutup pada 15 Oktober 2011.

Keputusan Permohonan

  • Keputusan permohonan kemasukan ke Tingkatan 4 SBP 2012 dijangka akan diumumkan pada pertengahan bulan Januari 2012.

Maklumat

438 thoughts on “Permohonan Kemasukan SBP Tingkatan 4 2012

  1. Salam ePutra…saya merupakan pemohon SBP 2012.
    Setelah saya mengisi borang dan mencetak permohonan secara 'online' di KPM,didapati satu maklumat yang saya isikan adalah salah.
    Persoalannya,apa yang perlu saya buat untuk memperbetulkan semula maklumat itu?

  2. Salam ePutra…saya merupakan pemohon SBP 2012.
    Macam mana saya nak ubah maklumat setelah saya mencetak borang permohonan ke SBP 2012?

  3. mcm mne nk tukar maklumat kt borang kalau dah hantar?

  4. dah tekan cetak baru perasan salah isi ! kod 81700 , pegy bandar ASAHAN ! help me !!!! :(

    • Call 03 8321 7400 untuk mendapatkan bantuan

    • Saya mengalami masalah yg sama. Sepatutnya bandar Seremban, jd bandar Asahan. Bila call customer service, dia suruh pergi Pejabat Pelajaran Daerah yg berdekatan sbb hanya pegawai kat situ yg boleh log-in utk buat apa2 pindaan.

  5. saya seorang pelajar sbp,tetapi jika saya ingin memohon untuk berpindah ke sbp yang lain,adakah permohonan saya ini akan diterima?

  6. salam ,saya rase saya sudah menuklis bandar yang betul tetapi kenape ashan pulak ?

  7. nurul nabihah says:

    kenape bandar saya menjadi bandar asahan

  8. saya pun terjadi yang sama…saya rasa saya sudah isi dengan betul, tapi yang keluar benda lain…. kenapa ni?? mujurlah saya tidak cetak lagi kerana takut salah sistem…huh….setiap kali nk update, pasti keluar warganegara ”bukan warganegara” dan pilihan sbp tidak sama dengan apa tg saya isi…. saya risau nak cetak, takut2 sistem tersalah cetak….minta penyelesaian

  9. bile boleh call 0383217400 ni??
    x angkat2 pon
    ade problem nie

  10. sesiapa,boleh tolong saya tak..saya rasa saya dah isi dengan betul,tetapi knape lain pula yang keluar..saya da tlis yang saya ni warganegara tetapi sebaliknya pula yang keluar..and then saya da pilih sbp yang saya nk mohon,tetapi sbp lain pula yang keluar,bile saya nk tukar balik da x boleh..saya x tahu nk buat apa lagi..lepastu saya x isi lagi maklumat penjaga saya..aduh macam mana ni,,boleh x kalau saya isi borang sekali lagi?? please tolong saya!!!!

  11. salam..kenapa saya plih lain tapi lain yang keluar?..sebagai contoh macam saya pilih yang saya ni warganegara,tetapi yang keluar sebaliknya pula,dan saya dah pilih sbp yang saya nak mohon,tetapi kenapa keluar sbp yang lain pula ye? and lagi satu,saya masih lagi belum isi maklumat untuk penjaga saya,tetapi saya dah tertekan butang keluar,so maknanya saya punya borang tak complete la..boleh x kalau saya isi borang baru? ke ad jalan penyelesaian yang lain? please help me..saya nk sangat masuk sbp…

  12. salam. nak isi apa untuk maklumat bapa sekirannya bapa telah meninggal ?

  13. Boleh x kalau kita wat permohonan untuk ketiga-tiga tawaran sprt SBP,MRSM n MTD?

  14. pilihan sbp saya agak jauh dari tempat tinggal. apakah kemungkinan permohonan saya ini akan diterima?

  15. pilihan sbp saya gak jauh dari tempat tinggal saya. apakah kemungkinan tawaran saya akan diterima?

  16. noor ibtisyam says:

    salam.. tumpang tanya, macam mana nak memohon utk ke asrama penuh? melalui online ke perlu isi borang?

  17. saya tak cetak lagi borang permohonan saya tapi dia tulis yang saya sudah mencetaknya..
    macam mana nihh??

  18. knape saya tulis bandar lain, bile saya cetak bandar lain yang keluar???

  19. jasbir kaur says:

    sekiranya seorang murid yang talah ditawarkan ke sbp tetapi menarik diri dan kini menyedari perbezaan sek harian biasa dan kini ingin memasuki sbp kembali,adakah peluang untuk diterima kembali dan bagaimana cara untuk memohon?

  20. Kalo da jd masalah mcm ni,boleh x mintak pihak yg bertanggungjawab reset balik borang 2…kita isi laen

  21. saye tulis bandar lain .tetapi kenapa keluar asahan ?dan saya sudah tekan cetak dan tak boleh di ubah ..harap dibantu .

  22. tak faham la.. asal banyak masalah timbul. mase isi borang , ok je maklumat, semua betul.
    sekali bile print lain plak jadinyer. macam mane nak tukar maklumat ni.

  23. Saya pun same….kenape asahan…..pastu tak boleh isi balik ke.?

    Tolong….tolong,,,…..

  24. sains teknikal sebenarnya ada matematik tambahan ke tak???

  25. saye pon same..bandar jadi asahan pulak..mcam mane ni…
    tolong..tolong

  26. ada sesiapa yang dah call kementerian ? apa yang diorang kata ?

  27. Smua pemohan mengalami masalah yang sama…
    Cuba call Bahagian Pengurusan SBP atau KPM…

  28. apehal bile mohon skolah laen dye tulis laen ???????????

  29. klau tak dpat a (tiada ggal) dalam trial pmr, sdangkn pperiksaan sbenar ckup syarat untuk msuk ke sbp.. adkah prmohonan akn dterima oleh kmentrian?

  30. memeningkan betul…..macam2 masalah yg timbul…pokok pangkal nyer kpm perlu beri penjelasan akan hal ini….harap maklum….kpd pemohon jagn risau, semua pemohon hadapi masalah yg sama…..

  31. salam. nak isi apa ye untuk maklumat parent kalau parent meninggal ?

  32. SBP mana yg menawarkan aliran sains sosial??

  33. atikah azizul says:

    harap2 dapat… insyaAllah

  34. berapa A yg diperlukan utk masuk sains tulen?

  35. assalamualaikum.kalau agama ikhtisas tu, tiada bahasa arab tinggi ke

  36. pmr 9A! insyaallah! says:

    alhamdulillah, sye x hdpi sbrg maslh mse prnt borg ni…
    tp na tnye skit.. prmhnn tok mrsm da bkak ke?? n cmne na mohon mrsm n MTD.. dan ape mksod MTD ni>??

  37. sya bru tgk2 prmohonan sbp ni .. sya trtarik nk ambik aliran sains sosial .. tpi dlm snarai2 skolah sbp , tiada skolah yg mnawarkn aliran trsebut .. mcm mna ni ?

    • ye la…. baru perasan…. mungkin SBPI ada menawarkan sains sosial…. apa2 pun lebih baik call kementerian utk sahkan

  38. permohonan untuk ke sbp depend on trial result ke? EST wajib ke if amek sains tulen or sains teknikal?

    • Secara amnya mengikut merit keputusan sebenar, kokurikulum & socio ekonomi keluarga
      rasanya tak wajib…. subjek pilihan saja

  39. SALAM..
    KPD SESIAPA YG MMPUNYAI MASALH MENGENAI MAKLUMAT YANG SALAH DI BORANG YANG TELAH DICETAK..
    ANDA BOLEH CALL NO KPM…BGTAW KT MEREKA AP YANG PERLU DITUKAR
    KERNA SY PUNYA MAKLUMAT PUN DA OK…..LEGA3X

  40. Salam, saya cuba mengisi borang permohonan ke tingkatan 4 SBP 2012 tetapi awal2 lg dinyatakan " anda tidak memenuhi syarat2 permohanan"..kenapa??..adakah saya dr sekolah swasta, jd x lyk memohon ke?

  41. nurul atikah says:

    salam.. saya ingin bertny.. apakah syarat-syarat utk masuk SBP ni..????

  42. i just want to know if i apply for sbp, is it i still can apply for mrsm too??

    • boleh tapi kalau dah dapat sbp, nama akan digugurkan dari permohonan mrsm

      • saya nak tanye kalau saya nak sangat masuk mrsm tapi saya apply sbp jugak and saya dapat sbp but mcm saya katekan tadi saya nak sangant mrsm.so rasenye saya patut tak apply sbp?

        • Kalau ikut peraturan tahun2 lepas, mmg blh mohon dua2 tapi mrk yg telah mendpt tawaran ke SBP secara automatik nama akan digugurkan utk pertimbangan ke MRSM.

          Jika yakin akan dapat MRSM, tak perlu mohon SBP tetapi ada kemungkinan juga langsung tidak dapat dua2 tempat. Jadi fikirkanlah dahulu

          • kan bagus klu keputusan senarai nama yang dapat masuk sbp dan mrsm d serentakkan tak juga mmeningkan murid2 mmbuat kputusan..nnti klu dpt mrsm tapi dah ambil sbp bukankah mmbuat murid rasa rugi…fikir2kan lah..tuk kbaikkan generasi kita…Nurul buat pilihan yg tepat k..

  43. hamba Allah says:

    kenapa agama ikhtisas tiada bahasa arab tinggi sedangkan hanya kisas yang tawarkan agama ikthisas. kisas kan sekolah agama. kenapa tiada bahasa arab tinggi? kalau nak tambah b.arab tinggi boleh kan? tapi macam mana?

  44. saya nak bertanya.. saya tidak melengkapkan lagi.. tetapi saya punya sesi sudah tamat.. tolong bantu saya..

  45. mcm mne nk wat???
    x reti la nak wat

  46. mmm..trial saye 6a 3b ..masih ade harapan ke nk apply?

  47. klo da isi…print hntar kt pgetua..
    lpas tu kene serta kan ape2 k??:??

  48. sy ingin memohn msk ke sbp tp mcm mne nk buat

  49. saya tak tahu macam mane nak mohon sbb maklumat yang diberikan mengelirukan saya

  50. sekolah mana yang ada aliran sains sosial?? apa tarikh tutup yang sebenar?? hari tu tengok 22 oktober, hari ni tengok 15 oktober plak??

  51. sekolah mana tu tak pasti pula… kena call kementerian @ sekolah yg berkenaan
    tarikh tutup 15 oktober 2011

  52. Perlukah saya menghantar borang yang dicetak tu kepada pihak sekolah atau hanya simpan sahaja?

  53. saya ingin menukar sekolah yg tlah saya pilih kpada yg lain… bagaimana untuk mnukarnya??

  54. bagaimana untuk tukar sekolah yang telah diminta????

  55. salam ePutra,
    macam mana nak tahu syarat kelayakan untuk msk ke sbp integrasi ?

  56. revan,mcm mane isi boringnye kat mane

  57. saya nak masuk ke sbp tahun depan selepas dapat keputusan pmr… saya teringin sekali nak masuk ke sbp… tapi saya tak tahu macam mana nak buat permohonan secara online…. saya dah cuba banyak kali tapi tak tahu macam mana nak mohon…. sesiapa boleh tolng saya tak???? plz….plz…plz….
    reply me in facebook… my id is deneswary baskar

  58. ainaa nasuha says:

    macam mana nak isi borang ni? asyik tak boleh je.tarikh tutup nak dekat dah..sesiapa , boleh tolong saya.

    • klau ada masalah call nombor yg di atas tu…

    • salam,kalau ainaa ada masalah nak masuk untuk permohonan,,saya rasa elok ainaa semak balik maklumat ainaa dalam slip pmr takut takut tersalah isi no i/c,,,sebab kawan saya ada masalah yang sama dan ternyata maklumat no ic dia salah sebab tu tak dapat masuk

  59. Hi, boleh tak kalau nak tukar sekolah yang dah diminta? tapi saya dah cetak sebab saya ingat sms seri puteri dengan sekolah seri puteri sama je. Saya nak apply sekolah seri puteri tapi tertukar dengan sms seri puteri. Macam mana eh? Minta tolong sangat2 if sesape tau macam mana nak tukar.

  60. Boleh tak hantar borang sendiri tidak melalui sekolah?

  61. Borang tersebut perlu disahkan oleh pengetua sekolah noraini skrg

  62. salam,, saya nak tnye, adk sy telah slh taip swaktu menaip detail peribadi dlm borang,,mcm ne sy nak tukar sb skrg dh xblh nak bt pindaan??/

  63. salam. saya tlah tersalah mengisi borang sbp pada bil. anak yg ditanggung oleh ibu. apa yg perlu sy buat???

  64. salam…nk tye..sy ade isi borg sklah berasrama penuh ting 4…di ruangan nama bapa,sy isi nama bapa tiri…boleh ke??sy isi on behalf adk sy..

  65. trial saya 4a 3b 2c.. adakah saya masih diterima ke sbp???

  66. Thanalechumi says:

    Salam….. Nak tanya, Saya memang di sekolah SBP kalau saya nak minta tukar ke sekolah SBP yang lain boleh tak?

  67. Faez slamber says:

    salam ePutra perlu ke kita print pd borang permohonan itu ,,,
    jkalau kita tidak print rasanya tiada kesalahan kot ..

    • salam… permohonan online tu perlu diprint & diberi kepada pengetua utk disahkan.
      selepas disahkan pihak sekolah akan serah borang tersebut ke kementerian

  68. slm…saya bekas pelajar sbp dan sekarang ini saya menuntut di sekolah harian biasa..bolehkah saya memohon permohonan sbp untuk tahun ini?

  69. adakah seorang pelajar yang mahu mohon ke sbp hanya di benarkan untuk memilih satu sbp sahaja?
    apa nak buat andai saya nak mohon ke sbp2 lain juga?
    saya dah try buka permohonan baru tapi tetap keluar yang sudah di cetak.. tolong sesiapa terangkan, =)

  70. as'slm
    kenapa saya bukak website borang permohonan ke SBP tidak dapat? =='
    sesapa boleh bantu saya?

  71. EEEHHH APA DAH X BOKLE DOWNLOAD PON NI MESSAGE DIA Service Unavailable

    HTTP Error 503. The service is unavailable.

  72. salam..mcm mana nk tukar balik jawatan unit beruniform dan kelab/ persatuan sebab salah letak jawatan.. borang tu dh cetak ..

  73. ada tempat untuk pengesahan pengetua? dan kalau kita tak print apa jadi? kene print jugak?

  74. kenapa nak bukak file untuk isi borang x blh?

  75. macam mana nak login dekat tempat permohonan ni ye? dia suruh isi angka giliran, angka giliran apa yang patut saya isi? (T_T) angka giliran PMR? dah isi, tapi tak boleh masuk juga. angka yang macam mana eh?

    • cuba semak semula dengan pihak sekolah angka giliran PMR & nombor MyKad yang didaftarkan adalah betul.
      Jika kedua2 nombor itu betul mengikut pendaftaran PMR & masih ada masalah, sila hubungi Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh utk bantuan

  76. Salam. Sy agak confused dgn permohon sbp dan mrsm. Ada yg ckp klau mohon sbp, mrsm terus gugurkn nama. Betul ke? Tp, ckgu sy kata sebaliknya. Sy nak sgt pergi mrsm. Sy lebih prefer mrsm drpd sbp. So, patut x sy mohon sbp? Trial sy alhamdulillah straight A. Tlg lah selesaikan kekeliruan sy ni. Tarikh tutup dah hmpir sgt dah ni. Please, A.S.A.P

    • Salam… sebenarnya begini… boleh mohon kedua2 SBP & MRSM.
      Keputusan SBP akan diumumkan dahulu & mereka yg telah mendapat tawaran ke SBP tidak akan dipertimbangkan utk tawaran ke MRSM. Mrk yg mohon SBP tetapi tidak mendapat tawaran akan dipertimbangkan utk masuk MRSM.
      Boleh rujuk kenyataan di laman web MARA di http://www.mara.gov.my/web/guest/kuota

  77. salam… saya tak cukup umur (14 thun) tapi saya calon PMR thun ni . knapa saya tak boleh nak isi :’( ?

  78. kenapa ehh , bila saya bukak page ni boleh . tapi bila nak isi borang , takboleh keluar pulak ?

  79. saya takboleh nak isi borang pun ? macam mana ni ? :<

  80. berapa a yg diperlukan utk ke aliran sains kejuruteraan???

  81. salam . macam mana nak betulkan semula kesilapan yang telah dibuat pada borang sbp ini sekiranya telah di cetak ??????

  82. salam, gaji ibu/bapa tu kan, kena isi yg betul2 punya ke, macam mana kalau gaji sebenar "3456", tp kita buat 3450 camtu, boleh diterima ke? atau tu pun diterima salah isi.. sesape tolong sy..

  83. Borang x de pun. Belum isi dah tak layak. Macam mane ni? Is someone help me.

  84. slm..pendapatan ibu bapa tuh ikut gaji bersih ke?sbb saya tertulis ikut gaji bersih..rasa2nya boleh diterima tak?

  85. salam… saya sudah isi borang, tapi kenapa dia tulis yang saya sudah mencetaknya, tetapi saya masih belum mencetaknya lagi.

  86. salam.. saya sudah mengisi borang, tetapi dia tulis yang saya sudah mencetaknya padahal saya masih belum mencetaknya lagi sebelum ni.. macamana ni???

  87. Muhammad Ammar says:

    saya telah memohon secara online tetapi belum lengkap kerana internet very slow borang maklumat ibu bapa tiada tetapi dah ada kotak klik untuk hantar jadi saya telah tekan kotak tersebut sedangkan saya belum siap isi borang, esoknya saya nak masukkan semula dah tak bole kenapa?

  88. saya sudah mengisi borang…tetapi bila agak nya saya dpat masuk ke skolah tu…lagi satu.memang sudah cornfirm kh saya dpat masuk ke skolah sbp…

    • Keputusan permohonan akan diumumkan dalam bulan Januari nanti
      Belum confirm lagi… bergantung juga kepada keputusan sebenar PMR nanti

  89. erm…kalo slh sorang ibu bapa dh meningga nk tuis cm maner

  90. SALAM ..

    okey sayer ade denga orang kata bile anda dah tolak MRSM sekali mase form 1 ..

    so , nanti anda takkan dapt lagi ,mser form 4 ..

    betol ke?

  91. Smk Dar student. says:

    Results trial saya cuma dapat 8a's je, masih boleh mohon lagi ke?

  92. Mohd Heryansha says:

    Salam….,

    saya mau tnya,

    bleh ka sya cuma isi borang di internet saja…..???

    • Salam… memang perlu isi borang melalui internet tetapi satu salinan perlu dicetak & diserahkan kepada pengetua sekolah pemohon sekarang

  93. salam…..sye nk tnye ni…klu x antar b0rang melalui sekolah xpe ke??
    n sye nk antar ke alamat ape klu sye antar sendiri??

    • Salam… semua permohonan perlu dibuat secara online & satu salinan perlu diserahkan & disahkan oleh pengetua sekolah pemohon sekarang. Selepas disahkan, pengetua akan serahkannya kepada PPD @ JPN yang berkenaan.

  94. Tumpang tanya..
    Saya telah memilih sebuah skola SBP…dn tlah dicetak…ttpi kalo saya nak isi lagi satu borang boleh kew??????

  95. jenvien dasz says:

    kalau kita dah isi borang online salah satu drpd sekolah2 spt :- SMT/SMV , MRSM & MTD..tetapi kita pun berminat juga nak memohon ke SBP ini..apakah ia tidak akan menjejaskan permohonan untuk sekolah yang telah disebutkan diatas tu????

    • setakat permohonan tidak menjejaskan cuma jika dapat tawaran SBP nama akan digugurkan dari senarai pemohon MRSM
      tidak pasti pula dgn SMT/SMV & MTD

  96. kenape x dpt nk masuk??! sesi telah tamat?! ape pulak?! toloooong!!!!!!!!!

  97. setakat permohonan tidak menjejaskan cuma jika dapat tawaran SBP nama akan digugurkan dari senarai pemohon MRSM
    tidak pasti pula dgn SMT/SMV & MTD

  98. macam mana nak print? dah tekan ikon print tapi x jadi apa-apa pun?

  99. sekolah mana ade sains sosial.

  100. shafiqah ismail says:

    saya nk tukar pilihan sekolah. tpi saya x cetak lagi borang tu. boleh tak tolong saya ? saya mohon sangat2. saya tsalah buat pilihan masa isi borang tu. tpi bila nk tukar balik, dah x boleh.

    • Sepatutnya kalau belum dicetak masih boleh buat kemaskini, cuba lagi kalau masih tidak berjaya hubungi Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh di talian telefon 03 8321 7400

  101. kalau hantar borang pmohonan ke sbp tu perlu hantar sijil-sijil yg dapat waktu skolah mnengah ni ke ?

  102. untuk masuk ke sbp result cm newr

  103. kenape cmment sye x berbalas .>-< kat atas uh .. "?

  104. salam ,klu antar borang tanpe tandatangan pengetua boleh tak?

  105. mcm mane kite nk mintak borang tanpa pegi pejabat mintak kata laluan?perlu ke saya telefon dan faks?

  106. Klaw saya nk kata laluan, perlu ke saya pergi pejabat MARA di KL atau pejabat MARA ada di negeri-negeri lain atau saya hanya perlu telefon dan faks result trial?

  107. Klaw saya nk kata laluan, perlu ke saya pergi pejabat MARA di KL atau pejabat MARA ada di negeri-negeri lain atau saya hanya perlu telefon dan faks result trial?

  108. slam lw bi gagal leh ambek automotif x

  109. Macam mana nak isi baru klik login dah keluar mesej ni "Anda Tidak Memenuhi Syarat Pemilihan ke SBP 2010"

    apahal 2010????

  110. goog info. kwn memang sedang mencari

  111. nik firdaus says:

    macam mne nk dptkn angka gilirAN?????

  112. hanif izzuddin says:

    salam…lepas cetak borang permohonan yang telah diisi.kena pengesahan pengetua ke?..kalau dah dapat pengesahan pengetua sekolah.lepas itu borang tu nak buat macam mane.please….saya tidak tahu..

  113. lepas dpt pengesahan pengetua…..borang itu nak buat ape….

  114. bila tarikh tutup sbnar prmhonan taun ini.. 15 @ 3o oktober ???

  115. salam….
    klau saya dah mohon msuk sbp tpi saya blum cetak borang boleh kah saya menghantar borang SELEPAS tarikh 15 oktober???

  116. dkat mane borangnye,,, xjumpe p0wn???

  117. nur harzelin says:

    percubaan pmr saya dpt 8A….agak-agaknye sy dpt x masuk sbp???

  118. PMR candidate says:

    Salam. kalau saya da dapat tandatangan Pengetua, lepas tu kena bg kat beliau. nanti pengetua akn hantar kpd PPD/JPN. Tapi kalau pihak sek sudah hantar semua borang tu kpd PPD/JPN, dan borang saya tu sudah terlambat. Mcm mana pula yea? Perlu ke saya hantar sendiri?

  119. Salam! saya terlambat utk mengisi borang, sempat lagi ke untuk permohonan saya untuk diterima?

  120. Mana nak hantar borang ni? Sy terlambat tp nak cuba hantar sendiri.. Nk hantar ke mana ye??

  121. bila maw antar borang nie??

  122. salam..bnrkh jika kita pernh mdpt twrn sbp(ketika di ting1) n then kluar sbp trsbut disebabkn keadaan kurang mengizinkan ktika itu..lyakkan sy memohon sbp semula di ting 4??

  123. salam e-putra . saya dah isi borang sbp 14hb yg lalu , sehari sebelum tarikh ttup . saya fikir 15hb tu tarikh ttup hntar permohonan , so sy dah isi smua tinggal nak print lagi tapi sy batalkan sbb sy fikir tak sempat nak berurusan dgn pejabat pelajaran daerah dan sekolah , masa tu pula hari jumaat . tadi pejabat pelajaran daerah ada call sekolah sbb saya sorang shj pelajar yg apply sbp . so boleh ka sy dptkan semula borang yg telah saya isi tu?

  124. pelajar risau says:

    salam..bila seseorang pelajar itu keluar dripada sbp,adakah nama pelajar tersebut diblacklist?dan bolehkah seseorang bekas pelajar tersebut memohon permohonan untuk tahun ini?

    • Salam… jika keluar bukan kerana masalah disiplin tidak akan di senarai hitamkan.
      Boleh memohon & akan dipertimbangkan seperti pelajar lain juga

  125. Erna kartini says:

    betul ke org kata kalau kita dpt sbp diorang akan atr ke mana pihak kementerian nak….
    Contoh mcm saya.
    saya dr Sarawak tp saya dpt kat kelantan….
    jd saya kne stay kat kelantan gak ke???
    atau boleh minta area tmpt saya sendiri???

    • betul… pihak kementerian yang akan menentukan sekolah mana pemohon akan diletakkan
      pertukaran sekolah hanya dibenarkan jika ada masalah kesihatan atau ada saudara kembar di sekolah lain

  126. Erna kartini says:

    dan betul ke pelajar study kat sbp cerah peluang tuk masuk U?????

  127. bile permohonan ini akan dibuka semula…..

  128. nk tanya. kalau hantar lewat dia terima tak? pastu kalau borang tu x ada sign pengetua blh x cbb pengetua x nak sign borang tu. pengetua x nak bagi plajar sk sy kluar pegi sk lain. mcm mn ek?

  129. saya telah membuat permohonan secara online utk memasuki sbp….masalahnya borang yang dicetak belum ditandatngani pengetua untuk dihantar ke sbp pilihan wlaupun sudah tamat tempoh permohonan…pengetua enggan menandatngani borang tersebut atas beberapa syarat yg x dipenuhi (sy x faham).bukanka sy cuma perlu menghantar salinan borang (saja) untuk ditandatngni pengetua dn dihantar ke sbp sbg pengesahan?? pengetua mengembalikan borang tersebut tanpa menurnkan tandatgn!….huu,,kecewanya…..apa sya nak buat skarg??hancur harapan masuk sbp…

    • utk permohonan ke tingkatan 4 sbp tidak perlu hantar ke sekolah pilihan tetapi hantar ke PPD @ JPN.
      cuba dapatkan kepastian apa syarat yg dimaksudkan pengetua tidak dipenuhi.
      jika pengetua enggan memberi penjeasan, Lisa boleh hantar terus borang tersebut tanpa tandatangan pengetua & jelaskan kpd mrk masalah yg dihadapi.

  130. pelajar tingkatan 4 says:

    Maaf kerana ganggu… Adakah permohonan sbp tingkatan 4 2012 diterima selepas tarikh tutup kerana saya betul-betul ingin memasuki sbp?? tolong bantu saya…

  131. ASSALAMUALAIKUM, APAKAH NO KPM YANG PATUT SAYA HUBUNGI, SEKIRANYA SAYA MENGISI BORANG TERSEBUT DAN ADA KESALAHAN.

    603-8884 6000 / 603-7723 7070 (NO KPM)
    ATAU
    03-8321 7400 (Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan)

    TOLONG SAYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  132. ASSALAMUALAIKUM, APAKAH NO KPM YANG PATUT SAYA HUBUNGI, SEKIRANYA SAYA MENGISI BORANG TERSEBUT DAN ADA KESALAHAN.

  133. cmne kalo kte da apply tp x print n mintk sign pengetua n x anta kat jbtn lg???

  134. salam. bolehkan saya memohon sbp melalui rayuan sbp menggunakan pmr sebenar???saya x memohon kerana saya musykil dengan keputusan pmr percubaan saya.

  135. Junaini Kasian says:

    salam. Tolong beri panduan, macamana nak cetak balik slip permohonan ke SBP tingkatan 4 sessi 2012. Harap bantu. terima kasih.

  136. Assalamualaikum
    Saya pernah bersekolah di sbp, tetapi telah keluar ..
    Adakah saya layak untuk masuk ke sbp semula..
    Adakah saya akan menerima sbp yg sama juga ?

    • Salam… boleh mohon jika memenuhi syarat yg ditetapkan
      penempatan akan ditentukan oleh kementerian

    • Salam. kalau sesuka hati kuar eloknya bg peluang pd org lain yg lebih layak dan tau mhargai,, tp kalau keluar dgn sbb yg mustahak dan kecemasan lain ceritaa.. :D

  137. Assalamualaikum, nak tanye boleh ?

    >>> Saya pelajar bakal memasuki Form Four. Kalau saya mohon lepas tarikh tutup, ade peluang lagi tak untuk mohon ? Sebab saya nak masuk satu sekolah teknik nie, tapi diberitahu akan tukar jadi sekolah voka. Help please ?

    >>> Kalau borang permohonan tu xprint, xdi sign oleh pengetua dan xdihatr camne jadinye ? Will I still dapat masuk sekolah yang dimohon ?

    Comments, replies and bantuan anda amat diappreciated. Hope you can help. Terimakasih (:

    • Salam…

      Selepas tarikh tutup biasanya tiada permohonan baru yang diterima

      Permohonan tidak lengkap ada kemungkinan tidak dipertimbangkan

  138. saya ingin memasuki ke asrama tetapi tarikh tutupnya telah tamat jadi bagaimana

  139. salam, dlu saya pnah masuk ke sbp time form 1..tapi kluar sebab ada hal yg mustahak ..jadi next year sya nak sangat masuk ke sbp form 4 2012…maslahnya tarikh tutup dah tamat..sya nak tanya kalau saya boleh hantar dengan borang berisi maklumat yang diperlukan…means buat borang sendiri…plz bantuan anda amatlah d hargai

  140. biskut marrie says:

    mmg kte kena cetak ke maklumat yg telah kte isi tu??tlg sy..sy xtau ape2 nie..:’(

  141. klu sya nak tukar aliran yang saya pilih mcm mna ,,,bleh kep,,syer x tau

  142. saye nak tnaye boleh mohon lagi ke?

    • Jika dirujuk dari komen diatas :

      Salam…

      Selepas tarikh tutup biasanya tiada permohonan baru yang diterima

      Permohonan tidak lengkap ada kemungkinan tidak dipertimbangkan

  143. salam,
    saya baru sahaja menerima keputusan pmr.saya cuma mendapat 6a 2b.b saya mate dan bi, saya ada memohon masuk ke sbp..adakah harapan saya untuk masuk ke sekolah yang saya idamkan.

  144. apa syarat2 kelayakan utk masuk sekolah menengah sains punye ?

  145. klu sains x dpt A boleh x masuk sains tulen ? / sains sosial ?

  146. sy mendpat 8a dlm pmr,boleh x sy memohon sekarang walaupun tarikh permohonan dh tamat?

    • Sepatutnya tidak boleh tetapi cuba call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, 03 8321 7400

  147. salam..boleh tak mohon lagi?sebelum pmr sya nk isi tapi tak yakin sya blh dpt result ok..

  148. thakif fisal says:

    keputusan peperiksaan saya adalah 6A,sebelum ini saya telah memohon kemasukan SBP ting 4 bg tahun 2012(melalui online), sekolah pilihan saya adalah KISAS,bagaimanakah cara untuk saya menukar sekolah pilihan kepada SMSTSP(sek men sains tuanku syed putra)kerana keluarga saya berpindah ke negeri perlis

    • biasanya tiada pertukaran dibenarkan selepas permohonan ditutup, malah selepas tawaran diberi juga tidak boleh melainkan ada alasan yg kukuh

  149. thakif fisal says:

    nk tanya sikit boleh?
    klu saya x print borang tu adakah saya masih ada peluang untuk memasuki SBP?
    dan macam mana nk ubah sek pilihan yg telah saya pilih?

    • kalau permohonan tidak ada masalah sepatutnya ok tapi jika ada masalah dan mereka tidak dapat merujuk borang & dokumen kerana tidak dihantar maka mungkin permohonan anda akan ditolak

  150. jika sudah isi borang sbp tapi tak print untuk pengesahan…adakah tidak di kira permohonannya? Bagaimana jika nak memohon semula ke SBP?

  151. saye mndapat 7a dan b saye ialah bm…adakah permohonan saye akan terus ditolak???tpi sye yakin yg saye boleh mndapat a setelah disemak semula…

  152. bodoh langsung tak ada link

  153. SY DAH PRINT BORANG PERMOHONAN SBP…TAPI BELUM HANTAR BORANG TU…PMR SY DAPAT 9A…
    ADAKAH SY LAYAK KE SBP???

    • sy pun sama. sy dah isi borang online. sy pun dh minta tandatangan pengetua. borang tu ada lgi pada saya. pengetua suruh sy hntar sendiri tpi dah tarikh tutup.
      persoalannya sekarang…
      permohonan sy diterima ke?? sy harap sgt permohonan sy dterima…

      • bergantung… jika tidak ada masalah mungkin permohonan akan dipertimbangkan tetapi jika ada masalah & mrk tidak dapat merujuk dokumen yg patut dihantar mungkin permohonan akan terjejas

  154. saya tak ingad yang sye dah buad prmohonan utk sbp ke tak?
    sya dpt kputusan pmr 8a
    jd mcm mne sya nak tahu yang saya dah buad prmohonan tu ke belom?

  155. klau nak apply ke sbp boleh lagi ke ?
    sy tak apply dulu sbb result trial kecundang(1a4b1c2d)
    n x sngka result pmr dpat keputusan cemerlang(7a1b)
    please help me ~~
    i nid help!!

    • secara amnya selepas permohonan ditutup memang tiada permohonan baru yang diterima, untuk kepastian boleh hubungi Bahagian Sekolah Beasrama Penuh

    • Wow , same thing happened to me . Trial dapat low , so macam tak yakin but result pmr tibatiba dapat 7a1b , so how no brown cow ? Dah apply online tapi tak hantar surat . Sigh .

  156. naziatul nisha says:

    klau nk tkar skolh ley tk ?? tp trikh pmhonan dh ttop .

  157. bole sy tahu sbp mana yng menawarkan jurusan sains sosial ??

  158. Saya telah memenuhi syarat kelayakan masuk SBP. Saya mendapat 6A dlm matapelajaran PMR, science dan math saye telah mendapat A. Tetapi kalau terlupa nak hantar borang permohonan yg perlu disahkan oleh pengetua tu, adakah saya tidak akan diterima? Saya berharap sgt nak masuk SBP.

  159. Saya telah memenuhi syarat kelayakan masuk SBP. Saya mendapat 6A dlm matapelajaran PMR tahun ini, Math dan Science saya dapat A. Kalau saya dah membuat permohonan melalui online tetapi terlupa nak hantar borang permohonan yg perlu disahkan oleh pengetua tu, adakah saya tidak akan diterima? Saya berharap sgt nak masuk SBP.

  160. Sorry, but i need the answer for my question above please… TQ

  161. Anak saya telah mendapat tawaran ke Sekolah Teknik Kuantan. Masih ada peluang untuk membuat pertukaran atau rayuan ke sokolah teknik yang lain? Contoh nye Sekolah Teknik Sepang Selangor

  162. Apa Khabar
    saya tingkatan 2 tahun 2011
    bagaimana mohon pindah sekolah asrama tingkatan 3 tahun 2012 ?
    kat mana dapat mohon ?

  163. Apa Khabar

    saya tingkatan 2 tahun 2011

    bagaimana mohon pindah sekolah asrama tingkatan 3 tahun 2012 ?

    kat mana dapat mohon ?

  164. Jika permohonan ke sekolah teknik telah diluluskan oleh kementerian, masih kah ada peluang tawaran ke sekolah sains?

  165. Aini Fazura says:

    Bagaimana nak apply kemasukan ting.4. Kisas selepas tarikh tutup permohonan

  166. Shaft Farizal says:

    uhh saya sudah isi secara online….tetapi adakah salinannya perlu dihantar….adakah permohonan saya akan ditolak kerana salinannya tidak dihantar….apa yang perlu saya lakukan jika ditolak…..tolonglah saya…..

  167. saya nak memohon sekolah SBP ni…..tapi keputusan saya setakat 1A 5B 2C..Boleh ke dapat???

  168. keputusan saya 1A 5B 2C….adakah saya berpeluang masuk ke sekolah ne

  169. Zulai Dani says:

    anak saya telah mendapat tawaran sekolah menengah teknik kuantan dan akan melapor diri pada 09.01.2012.
    Dalam masa yang masa adakah permohonan ke sbp akan terbatal sekiranya telah mendapat tawaran ke sekolah teknik. Adakah sekolah teknik tidak akan membenarkan pelajarnya yang telah mendaftar untuk keluar dari sekolah teknik sekiranya mendapat tawaran sbp

  170. Zulai Dani says:

    dah dpt tawaran teknik tp sbp masih di pertimbangkan tidak or digugurkan terus dari sbp jika menerima tawaran teknik

  171. yap pui ting says:

    kalau sekarang nak masuk sekolah berasramah penuh boleh lagi lagi ke x?

  172. nk mohon sekolah teknik sekarang blh lagi ke . .??

  173. Knp tarikh tutup permohonan sbp ke tingkatan 4 ditutup awal sangat?sebelum tahu keputusan..takde permohonan kali kedua ke?

  174. assalamualaikum… mohon bertanya, bila keputusan permohonan ke sbp untuk ke tingkatan 4 bagi lepasan pmr tahun 2011 kluar? saya perlukan penjelasan… harap sudi membantu…

  175. keputusan bila keluar???

  176. Assalamualaikum. Saya dapat 8A untuk PMR. Rasa – rasa boleh dapat tak?

  177. saya telah mndpt twaran SMT…… adakah ia akan mnyebabkan saya tidak layak untuk mndptkan twran SBP lagi??

  178. LEPAS BORANG TU DAH DICETAK , KENA HANTAR KAT PENGETUA KE ?? SEBAB SY X HANTAR , SY MINTA SIGN SAJE , MACAM MANER NI SY X FAHAM , KENA HANTAR KE ?

    • tau takpe tengok kat borang epas cetak x de pon suh hantar kat pengetua ke………..n tak de pon tempat sain penetua pon……… what it!!!!!!!!!

  179. salam ..bila kptsn sbp akan keluar ..?

  180. please anybody reply .

  181. keputusan pelajar yang berjaya masuk ke tingkatan 4 sekolah berasrama penuh (sbp) sesi 2012 akan diketahui pada 21 januari ini sementara keputusan rayuan pula akan dimaklumkan pada 16 februari 2012. -sumber

  182. Nama Sy Nana says:

    Ya Allah , ble la nak kuar result sbp nie ?
    lama menunggu -.- '
    come out , come out ! cepatlah kuar (:

  183. Boleh ke kalau rayu for sbp form 4 kalau dh terlambat nak apply ? Tapi saya dah apply online tapi tak hantar kat sekolah , tu je . Boleh ke tunggu tarikh rayuan ?

  184. fairuz eyan says:

    assalamualaikum…sye dah mohon sbp,nak tanye dimana boleh sye tgok kputusannye ye???

  185. aku da check…. x dpt beb,,, kesal melanda aq x print borang mse mohon dulu
    ape2 pon aq ambil la aliran sains di sekola biasa ni…
    ni semua pasal x percaya leyh dpt sbp and cikgu ckp nk mohon, trial PMR must at least 6A….
    trial aq kecundang,, tapi aq kejar balik beb, pmr aq score. apakan daya.. ape yg aq dpt itu yg terbaik..
    GOOD LUCK LA PADA YANG DAPAT…. BEST WISHES………………….. :'(

  186. ahmad azamuddin says:

    bagaimana saya mahu tukar ke sbp lain?? saya tinggal di sg petani kedah tapi dapat tawaran di sbp muar , johor? tolonglah saya..

  187. kat mana kte nk anta borang e-rayuan sbp yg tlh dicetak dr lmn web???

  188. salam…em nk tnya…borang rayuan utk ke sbp tingkatan 4 nk hantar kat mane?

  189. SALAM…SAYA TELAH MENDAPAT 7A 1B DALAM PEPERIKSAAN PMR SEBENAR DAN SAYA TELAH MENGISI BORANG DALAM E RAYUAN 2012….BOLEHKAN SAYA MENDAPAT TAWARAN KE SBP KERANA SEBELUM INI SAYA TIDAK MEMOHON DALAM PERMOHONAN KE SBP PADA TAHUN LEPAS…

  190. salam…saya mendapat 7A 1B dalam PMR sebenar dan saya telah mengisi dalam borang e-rayuan sbp 2012….bolehkan saya mendapat tawaran ke sbp kerana saya tidak memohon dalam permohonan sbp tingkatan 4 pada tahun lepas….

  191. As Salam e putra…dalam pmr sebenar, saya telah mendapat 7A 1B (BI)….bolehkah saya memohon dalam e rayuan dan mendapat tawaran sbp kerana sebelum ini saya sangsi dgn trial PMR 2A 6C and sya x memohon melalui pemohonan sbp tingkatan 4 tahun lalu….sya mengharapkan penjelasan drpd tuan…..

  192. salam,

    saya ada memohon untuk ke sbp pada tahun lalu

    keputusan PMR saya 2011 ialah 7A 1B (sejarah) 1C (bahasa arab)

    kenapa saya tidak menerima sebarang tawaran ?

  193. ruginyer aku xdpt masuk SBP.. alangkah baiknya klau SBP menerima pelajar form 6.. ni yang ade pn KISAS je.. tp aku bukan aliran agama.. xkesampaian lh hajat aku nampaknyee nk masuk asrama penuh~ T.T

  194. selepas buat e rayuan, adakah surat yg tlh dicetak perlu dipos ke jbtan atau sekolah berkenaan?

  195. Assalammualaikum, nak tanya. sy nak mohon masuk ke sbp boleh tak? sblum ni sy tak trfikir nk tukar ke sbp, ttp skrang sy tekad nk masuk sbp. tapi adakah masih buat permohonan.? HELP

  196. salam…

    sy mndpt 9A dalam PMR 2011 sebenar…xpi sy x memohon tahun lepas dan sy telah membuat e-rayuan…adakah sy masih akan mndpt tawaran ke sbp nnti?

    tlg sy…

  197. saya nak mintak alamat ppd kajang ? reply a.s.a.p pls

  198. permohonan melalui online ni menimbulkan banyak keraguan,pemilihan dibuat berdasarkan keputusan percubaan pmr aje.

  199. [...] Permohonan Kemasukan SBP Tingkatan 4 2012 [...]

  200. Sya betul2x nak masuk SBP ni yg saya ingikan bila abes PMR ,,…
    dah lambat daftar malangnya !

  201. rayuan bila last??
    nk tahu kita diterima ke tak nk check mcm mn?

  202. [...] pelajar yang ada memohon memasuki Tingkatan 4 2012 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pelajaran Malaysia sudah [...]

  203. adakah pelajar sbp boleh bertukar ke sekolah harian ? jika boleh , boleh tak bagikan caranya macam mana . tolong reply

  204. Assalamualaikum,
    saya nak tanye lah
    bagaimana saya hendak memohon mana-mana SBP kenaikan tingkatan 4 2013 ?
    boleh anda terangkan kepada saya?

  205. cmne nak isi ni? dah tekan tapi tak keluar pun?

  206. [...] rujuk komen-komen di Permohonan Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4 2011, Tingkatan 4 2012, Tingkatan 1 2011 dan Tingkatan 1 2012 untuk maklumat [...]

  207. Salam. saye pemohon baru sbp 2013,
    trial sye takdapat A dan dpt 2E..
    tpi mmg nak masuk sbp. bolehke? sye tau mmg tak layak.
    tpi klau Pmr dpt A byak . bolehke ?

  208. salam.. saya nak tanya , kenapa setiap kali nak mohon online saya letak no.angka giliran dengan ic ibu saya dia kata log tidak benar. tension betul. dah tiga hari dah try tapi tak boleh jugak. saya nak mohon sebelum tarikh tutup. tolong la…..

  209. salam..klau dh print dan pengesahan nak hantar kat mane..tlglah jawab..

  210. terbaik sbp

  211. Kalau PMR kita dapat 6A 2B, adakah diterima?

  212. Salam,
    Sy dh apply SBP online. Utk makluman juga MRSM pun saya ada apply.. cumanya prority sy lebih pd MRSM dan setahu sy jika sy dapat tawaran SBP, secara automatic MRSM akn digugurkn.. dalam hal ni boleh x sy nk batalkan permohonan SBP utk mmbuka peluang sy masuk ke MRSM? Bagaimanakah caranya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>