Keputusan Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2009

Keputusan permohonan rayuan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Fasa 1 (Fasa 2 pada 10 Julai) bagi program pengajian lepasan SPM atau setaraf sesi akademik 2009/ 2010 boleh disemak melalui laman web UPU mulai hari ini 5 Jun 2009 selepas pukul 12.00 tengahari atau terus ke laman web universiti berikut;

Perlu diingatkan bahawa pihak Bahagian Kemasukan Pengurusan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (JPT), Kementerian Pengajian Tinggi atau UPU tidak pernah melantik mana-mana ejen dalam pengurusan rayuan kemasukan ke IPTA.

41 thoughts on “Keputusan Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2009

  1. Hai , semua . Nervous tengah tunggu result rayuan nie .Harap-harap…saya dapat masuk.Apa tawaran subjek yg dioffer i terima , tapi hanya takut x dioffer. Susah hati tau kalau x de krn ari tue check for 1st time dah x de. Result SPM saya kira OK.X teruk pun.Harap ade rezeki kali ini.”) Kepada siapa yang dapat , saya doakan anda….dan tahniah diucapkan atas usaha anda selama nie.Ia berhasil.^^SELAMAT MAJU JAYA .

  2. […] TERKINI : Keputusan Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2009/2010 […]

  3. aloo….nervous lar nak tggu result ni. i hope i get it. kpd you all yang dapt i harap you all sume sukses.

  4. saya sudah semak. huhuhu. tapi xde pown yg sangkut. adakah saya berpeluang untuk dapat pada fasa 2?

  5. salam..
    knp x bleh check rayuan upu?

  6. knpe UDM x leh nk cek ar???

  7. saya pun tak boleh check keputusan rayuan…tak update ke?

  8. xdpt lah upu..;(
    sedih nye..
    gi matrik je lah gini…

  9. kenapa UDM xdpt dibuka?

  10. saya da check upu tapi tak dapat la….. sedih nyer
    klu macam ni kene la gi matrik je…..ada peluang tak nak dapt untuk fasa kedua nyer?

  11. knape yanh udm punye x leh cek??
    mmg x update ke??
    hope udm dpt cek ngan cpt la..
    i nervous nie..hik3

  12. salam..
    nak tnya la..
    sy bkk uitm nya website..
    mmg leh check..
    tp np kt site hebahan uitm..
    diaorg ckp rayuan leh check 8 hb..
    mcm mna ni??
    xphm la..
    leh ssape tlg xplain..
    n klo xdpt..
    fasa ke2 nnt da chance x st nk dpt??

  13. Bukan senang rayuan tempat sangat terhad~

  14. Miss_wonderful91 says:

    kalau tak dapat rayuan kali ni,kena buat e-rayuan sekali lagi erk?ataupun upu terus submit pemohonan saye utk rayuan 10 julai 2009 nanti?

    sbb saye tak jumpe kat mane nak wat rayuan utk kali ni..sbb tu saye tanye..

  15. Sweetie dan Paan,
    Dapat mana?

    Muizz,
    Saya tidak pasti tetapi mungka ya.

    Sue dan Zunnur,
    Sepatutnya sekarang tiada masalah untuk disemak.

    Aisyah, Ida dan Zai,
    Laman web UDM sudah boleh dilayari.

    Izy dan Luck,
    Mana-mana pun tak mengapa, asalkan dapat sambung belajar.

    Ct,
    Salam… saya juga tidak tahu mungkin mereka akan hanya update database pada tarikh tersebut. Berkenaan fasa 2 mungkin ya.

    Wan,
    Memang betul!

    Miss_wonderful91,
    Tak perlu buat rayuan sekali lagi sebab mungkin akan terus dipertimbangkan untuk fasa 2.

  16. da cek da…ta dapt…

    kalau ta dapt ..leh wat rayuan lagik sekali ke?..

    mkna nye rayuan kali kedua la …

  17. saye nk tya utk pra diploma uitm x kuar lg kn? ari2 ckp 20 mei..tp cek xde pown…camne ek??

  18. ape beze fasa 1 dan fasa 2..
    ade beze ke..??
    kompius la bile kwn ckp psl fasa 1 dan fasa 2..
    stau sy time apply ngn time dpt srt twrn xde pon die tls sy dpt yg fasa 1 or 2..
    leh trangkan x..
    hee~

  19. Pelik,
    Secara amnya keputusan rayuan fasa 1 hanya untuk lepasan SPM dan setaraf sahaja. Manakala keputusan rayuan fasa 2 adalah untuk lepasan SPM dan setaraf bersama-sama lepasan STPM dan setaraf juga.

  20. rmai member2 sy dpt ke IPTA… tp diorg xpegi n
    xbt pengesahan pnerimaan@tidak,
    adakah disbbkn itu jg ramai yg bt ryuan upu xb’jaya

  21. Fizy91,
    Mungkin juga tetapi setahu saya jika anda tidak membuat pengesahan secara automatik anda akan digugurkan.

  22. jika saya telah ditawarkan program diploma perladangan makanan boleh tak melanjutkan program ijazah bagi program yg lain???

  23. Wen,
    Secara amnya anda lebih mudah untuk mendapatkan tempat jika melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah dalam bidang yang sama. Walaupun begitu anda masih boleh mengikuti program ijazah yang lain tetapi pilihannya amat terhad.

  24. blh hrp ke ryuan fasa 2 t?? sdih r xdpt g IPTA…
    trpkse lh g poli…

  25. Fira,
    Di mana pun kita dapat untuk melanjutkan pelajaran bergantung kepada rezeki masing-masing. Bila dah dapat, belajarlah dengan bersungguh-sungguh supaya mendapat keputusan yang cemerlang.

  26. rsult rayuan uitm utk lepasan spm da kua kew??knp xley check…

  27. help me plishh…

  28. nilam baru.. says:

    liz… dh lame result erayuan uitm kuar,
    sila ke
    http://istudent.uitm.edu.my/intake/home/main.asp?pg=selprg&tv=1&id=49
    untk check

  29. thanx banget nilam bru…hri 2 check kt uitm xd yg link utk rayuan lpsn spm..

  30. bila ea keputusan rayuan lepasan spm fasa 2 keluar????
    klu sy mndftr di politeknik n jika sy dpt ke ipta ms itu
    cmne dgn yurn pngajian n prblnjaan sy di politeknik 2….
    hilang gt je je

  31. Nilam baru,
    Terima kasih membantu…

    Eqa,
    Keputusan rayuan fasa 2 dijangka akan diumumkan pada 10 Julai nanti.
    Saya tidak pasti mengenai yuran tersebut sila hubungi pihak Politeknik di talian 03-8939 4058/ 4103/ 4104/ 4105/ 4106/ 4107/ 4109 untuk mendapatkan penjelasan.

  32. saya ingin tahu bagaimana cara pihak ipta membuat pemilihan pengambilan pelajar,seperti contoh sahabat saya… di e-rayuan politeknik dia cuma di tawarkan sijil.. manakala di e-rayuan ipta dia ditawarkan diploma.. boleh tak jelaskan pada kami yang didalam dilema…

  33. Aina,
    Secara amnya pemilihan akan dibuat berdasarkan kursus yang dipohon, jumlah tempat, syarat dan kelayakan kursus berkenaan, pencapaian akademik dan ko-kurikulum pemohon serta latar belakang pemohon.

  34. khairunnisa bt maskuri says:

    macam mana nak buat rayuan ke ipta lagi untuk lepasan spm bagi program diploma

  35. Khairunnisa,
    Saya difahamkan semua proses rayuan telah tamat dan mereka yang tidak berjaya perlu memohon untuk pengambilan Januari atau Julai pula.

  36. khairunnisa bt maskuri says:

    bila iklan tu nak keluar, saya sekarang kat politeknik ambil akaun, saya jurusan sains tulen, apa sesuai apply kat uitm, akaun xde basic, payah sikit

  37. Khairunnisa,
    Iklannya akan disiarkan pada bila-bila masa sahaja sekarang. Anda juga boleh terus sahaja ke laman web IPTA yang berkenaan untuk mengetahui bila permohonan akan mula dibuka. Saya juga akan cuba maklumkan di ePutra ini.
    Anda mungkin boleh cuba memohon program pengajian di bawah Fakulti Kejuruteraan atau Fakulti Sains di UiTM.

  38. assalamualaikum n salam sejahtera..

    saya x cetak permohonan upu saya n now saya dah lupa apa yg saya pilih dalam borang tu..so macammane ek?
    pening saya skang nie..

  39. sedih xdapt upu..tnggu rayuan..hope dapatla..smntare ni msok f6 dlu la jwabnye

  40. sy k tye ckit..knpe adew owg dpt upu n poli d mse y sme?? adew kah ia logk?? sdgkn kte tau bhwe lw kte dpt upu mnkle kte xdpt poli n sblik yer….@ rekaan semte2,,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>