Masalah Teknikal Keputusan Permohonan USM

Universiti Sains Malaysia (USM) memohon maaf kepada pemohon yang terbabit dalam kekeliruan mengenai senarai calon yang diterima mengikuti pengajian di universiti itu.

Pemangku Naib Canselor USM, Prof Ahmad Shukri Mustapa Kamal, berkata senarai calon yang dipaparkan itu hanya berasaskan kepada kriteria minimum keperluan untuk mengikuti program pengajian dan bukan calon yang dipilih.

USM telah tersalah memaparkan senarai nama 8,173 calon yang mempunyai kriteria minimum keperluan mengikuti program pengajian di USM pada 29 Mei lalu sedangkan jumlah yang diterima masuk hanyalah 3,599 orang.

Menyedari kesilapan teknikal itu, USM telah membetulkan senarai nama yang dipaparkan itu pada 30 Mei.

Semalam, hampir 100 pelajar bersama keluarga mereka datang ke USM apabila mendapati mereka tidak diterima melanjutkan pelajaran di universiti itu, lapor Bernama.

Pemangku Naib Canselor Prof Ahmad Shukri Mustapa Kamal juga berkata, keutamaan universiti ketika ini ialah untuk menyelesaikan kekeliruan yang berlaku dan perkara lain berhubung punca masalah itu akan ditangani kemudian.

Beliau berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan jawatankuasa khas yang ditubuhkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi bagi menyelesaikan isu kekeliruan tersebut.

Katanya, USM juga sedang menyediakan laporan dan penjelasan mengenai kesilapan teknikal dalam pengumuman senarai calon yang dipaparkan menerusi lamanweb rasmi USM pada 29 Mei lalu untuk dihantar kepada menteri berkenaan.

Bercakap dalam sidang akhbar di Pulau Pinang, beliau berkata, USM telah menghantar SMS dan membuat panggilan telefon kepada pemohon yang berjaya dan sedang menunggu pengesahan penerimaan tawaran itu. Manakala surat rasmi tawaran akan menyusul.

“Kita sedang menyediakan senarai akhir pemohon yang menerima tawaran untuk melanjutkan pengajian di universiti ini sebelum menghantarnya kepada Bahagian Pengurusan Kemasukan Kementerian Pengajian Tinggi (UPU).

“Manakaka senarai pemohon yang tidak diterima melanjutkan pelajaran di sini, juga akan dihantar ke UPU untuk membolehkan mereka dipilih ke universiti lain yang bersesuaian,” kata Ahmad Shukri.

Katanya USM memohon maaf kepada pemohon terbabit.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi Unit Kemasukan dan Pengambilan, USM talian 04-6533141/3478/3697 atau email admissions@notes.usm.my.

21 thoughts on “Masalah Teknikal Keputusan Permohonan USM

 1. kesilapan yang mendukacitakan… tp membuatkan aku rasa tak bersyukur pula sbb aku menolak tawaran yang telah sah benar…

  harap2 takde yang menyumpah seranah USM kat sini macam forum2 lain…

 2. Anex,
  Diharap kesilapan ini tidak menyebabkan mereka yang layak tercicir daripada mendapat tempat.

 3. Muhd. Hafiz says:

  Huaaaa… Drpd aku x aply pun USM… Wlupun result STPM aku OK…. Tapi x pe lah… Aku tunggu yg UPM punyerr….

 4. Muhd Hafiz,
  InsyaAllah anda akan dapat UPM.

 5. Salam..saya hanya lepas ujian munsyi jer..saya dan rakan2 stpm laen pun rasa kecewa..pd awalnya ‘tahniah’dan keesokan pula’harap maaf’..tp kami redha.bukan calang2 nak peroleh tempat di USM..huhu..apepun,19 jun ini result upu pula..hope dapat..

 6. kpd sape2 yg dpt usm..
  n yg terima..
  kampus induk terutamanya..
  sy ada soalan..
  psl ptptn n yuran..tolong
  susah la isi borang ni..

 7. muskil pulak sal USM nie…….

  saye xterima tawaran USM…….
  tp saye taklah jawab tidak dalam laman web USM coz dia cakap automaticly terbatal jika tak jawab YA sebelum 31MEI09………

  suddenly saya dapat suwat tawaran dari USM hari ini…………
  adakah nama saya akan digugurkan daripada senarai UPU?

 8. Kim,
  Salam… Semoga anda mendapat tempat di mana-mana IPTA pada 19 Jun nanti.

  Ith,
  Harap ada pembaca yang dapat membantu anda. Mengenai PTPTN boleh rujuk laman web mereka di http://www.ptptn.gov.my/

  Esz,
  Di dalam keadaan biasa nama anda sepatutnya telah dikeluarkan daripada senarai USM dan tidak akan menerima surat tawaran USM. Nampaknya kekalutan USM masih berterusan, mengikut syarat jika calon menerima tawaran USM, namanya tidak akan dipertimbangkan untuk UPU.
  Saya syor anda segera hubungi USM dan UPU untuk kepastian supaya anda tidak terlepas masuk universiti di pengambilan ini.

 9. macam mana saye hendak menghubungi USM dan UPU?

 10. saya tidak pernah dihubungi oleh pihak USM seperi yang dinyatakan diatas……..
  saya takut nama saya akan digurgurkan daripada senarai UPU…………….

 11. Esz,
  Unit Pengambilan & Kemasukan Pelajar USM boleh dihubungi di talian 04-653 3196/ 3141/ 2688/ 3327/ 3072/ 3697/ 3329/ 3059 atau faks 04-653 3328 atau emel di pohon@usm.my

  UPU pula boleh dihubungi di talian Hotline 03-8883 5858, Helpline 03-8883 5848,
  Talian Am 03-8883 5801/5802 atau faks 03-8889 4260 atau emel di upu@mohe.gov.my

 12. terima kasih atas keperhatinan nilam………

 13. saya telah menghubungi USM dan UPU pada 16/06/09

  tetapi saya kecewa dengan pendapat2 yang diberi………
  saya kol USM 6 kali dengan pelbagai jawapan yang berlainan dan mengelirukan……. Pihak USM memujuk supaya saya menerima tawaran daripada USM . Saya telah menolak melalui laman web pohon@USM pada 31/06/09, tetapi menurut mereka saya tidak pernah menolak lalu mengakibatkn nama saya masih ada dalam senarai USM….

  saya memang sangat kecewa dengan pihak USM. Ternyata status Universiti APEX hanya indah kabar dari rupa…………

  Pangilan UPU saya buat 2 kali dimana panggilan pertama memberitahu nama saya masih dalam senarai UPU. manakala panggilan kedua menyuruh menghubungi USM ASAP untuk mengelakan senarai nama dalam UPU digugurkan……
  Ini memnambahkan lagi kekeliuan yang saya hadapi

  terpaksa tunggu 19hb sebelum dapat membuat sebarang aduan..
  saya harap dapat masuk UKM dalam jurusan UNDANG2. dengan result 2A, 1A- 1B……..

 14. Esz,
  Sememang sungguh mengecewakan apabila berhadapan dengan masalah biokrasi dan sistem pelaksanaan yang tidak mantap. Lebih-lebih lagi bila kita menjadi mangsa keadaan. Saya boleh rasakan kerisauan yang anda hadapi sekarang.
  Banyakkan bersabar dan berdoa agar semuanya akan dapat diselesaikan dengan baik.

 15. thanks alots nilam..
  memang nervous tunggu 19hb…………….

 16. Esz,
  Sama-sama…

 17. pe pluang sy dgn pointer 2.83?u pe y sesuai?kos pe?

 18. dgn pointer 2.83 ape yg sy layak?de ke u yg sy layak?kos pe agak2?

 19. mell.
  try la apply upu.. tgok kt syarat2 minimum kelayakan.. upu klo 2.83 diorng still ambik.. klo usm diorng nk 3.00 ke ats. tp ikut kos la.. ade yg 3.00 pon diorng ambik contohnye sastera.. psl kos tu ape yg mell minat sbenarnye?

 20. norelllis says:

  salam.. nk tau sbenarnya keputusan permohonan ke usm bg sesi 2010/2011 sudah diumumkan ker??
  sy tidak tahu menahu pun pasal tu..blh inform kt sy melalui email sy mengenai keputusan ke upu n usm utk lepasan matrikulasi

 21. lavender says:

  salam ,nk tau sal rayuan ke usm..cmne nk wt???????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.