Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA 2009 Lepasan STPM & Setaraf

Status permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi lepasan SPTM , Diploma, Matrikulasi, Asasi atau yang setaraf dengannya boleh dibuat mulai 19 Jun 2009 pukul 11.00 pagi 12.00 tengahari.

Semakan keputusan permohonan ke IPTA ini boleh dibuat melalui;

Keputusan ini tidak membabitkan calon yang memohon ke USM kerana universiti itu sudah mengumumkannya pada 30 Mei lalu. Selaras dengan pelaksanaan program Apex dengan hal berkaitan pengurusan permohonan, pemprosesan, pemilihan, penawaran, hebahan dan rayuan dikendalikan oleh USM sendiri.

Mereka yang telah mengesahkan menerima tawaran USM sudah digugurkan dari pangkalan data UPU bagi mengelak pertindihan. Hanya calon yang mengemukakan permohonan melalui UPU dan gagal mendapat atau menolak tawaran ke USM akan diproses untuk dipertimbangkan dalam pemilihan kemasukan ke 19 IPTA lain.

Semua calon yang berjaya wajib membuat pengesahan setuju untuk menerima tawaran dari IPTA dalam tempoh tujuh hari. Pengesahan penerimaan tawaran ini boleh dibuat melalui laman web IPTA yang berkenaan pada atau sebelum 25 Jun 2009.

Pihak IPTA akan mengeluarkan surat tawaran rasmi kepada calon yang berjaya dan calon juga boleh mencetak surat tawaran melalui laman web IPTA.

Hanya calon yang gagal menerima sebarang tawaran ke IPTA dibenarkan mengemukakan rayuan melalui aplikasi e-Rayuan ke Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi dalam tempoh 10 hari bekerja selepas keputusan rasmi permohonan kemasukan ke IPTA diumumkan. Tarikh tutup permohonan e-Rayuan ialah pada 28 Jun 2009.

Keputusan rayuan akan dimaklumkan pada 10 Julai 2009. Jika tiada sebarang tawaran diterima dari IPTA sehingga 31 Julai maka rayuan anda dianggap gagal.

245 thoughts on “Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA 2009 Lepasan STPM & Setaraf

  1. Muhd. Hafiz says:

    Eeeee….. Mintak2lah dpt Koz yg sye minat…. Resah gak time tunggu jawapan twrn IPTA nihh…..

  2. Muhd Hafiz,
    InsyaAllah anda akan dapat kursus yang diminati.

  3. Muhd. Hafiz says:

    Thanks nilam…

  4. kikilala says:

    knapa nk cek udm xdapat

  5. aszchibi says:

    salam…
    saya minta bhgn pendidikan…
    hope dapat la thn ni…
    dah pergi medsi dan interview…
    risau sgt…kadang2 sampai x boleh tidur mlm…
    time pergi interview 23hb lalu..
    ramai yang nampak excellent…
    hope dapat la tawaran…

  6. Muhd Hafiz,
    Sama2

    Kikilala,
    Semakan rayuan UDM telah boleh dibuat sekarang.

    Aszchibi,
    InsyaAllah dapat.

  7. sekiranya saya telah mengisi permohonan matrikulasi fasa 1,tetapi saya tidak mengisi fasa 2 kerana saya berada di indonesia dalam tarikh peengisian dan tempat yang saya pergi tidak mempunyai rangkaian internet,adakah menjadi kesan pada permohonan ke ipta.?

  8. Syaf,
    Memang mempunyai kesan kerana anda tidak mengemaskini maklumat keputusan peperiksaan anda.

  9. terasing says:

    betol ke lulusan diploma akan diketepikan walaupun keputusan lagi cemerlang dari lepasan stpm dan setaraf?saya lepasan diploma sains uitm dapat cgpa 3.73 mintak chemical engineering..ramai kawan2 saya cakap biasanye lepasan stpm dan matrikulasi akan di utamakan…saya ada diploma sains je..masih terlalu general..nak bawak kerja pun tak boleh…wajib sambung.

  10. Muhd. Hafiz says:

    terasing, kebiasaannya calon cemerlang seperti anda akan turut diketengahkan berbanding lepasan Diploma lain…. Ya, memang lepasan STPM dan Matriks diutamakan… Hal ni boleh dirujuk kat syarat Khas IPTA stiap kali permohonan ke IPTA dibuka…. Sekiranya keputusan cemerlang, anda x perlu risau… Bakal ada tempat yg disediakan untuk anda…
    Lepasan STPM, then MAtrix memang diutamakan, namun, calon Diploma yg cemerlang tidak akan dipinggirkan…. Akan diketengahkan…. Syabas! Pasal dpt CGPA camtu…

  11. bdebar rasanya.. mudahn bjaya dapat ismp d upsi.. rasanya time ntvw ri 2 dh wat yg terbek..

  12. 19 jun result?

  13. saya mendapat tahu yang lepasan diploma uitm yang ingin menyambung ke peringkat ijazah kat uitm gak akan lebih diutamakan jika memenuhi syarat kelayakan. tidak semesti nya stpm dan matriks akan diutamakan

  14. boleh kah nilam menjelaskan perkara ini?

  15. terasing says:

    time kasih…memang betul diploma uitm akan dapat keutamaan kat uitm..tapi itu untuk sesi pengambilan disember tak silap….tapi untuk pengambilan julai rasanye kena besaing….yang paling pelik bila mintak course kejuruteraan kimia uitm sendiri tolak dip in science…tapi lain plak kat um n ukm…diaorg memang letakkan syarat diploma in science and engineering untuk masuk ijazah kejuruteraan……selain matrik n stpm.pelik tul uitm nih….

  16. sy da p ujian munsyi dan interview d usm. sy sudh lakukn y terbaik.. waktu itu sy 60% cm bleh dapat gn kputusn diploma 3.7.. tp xsgka, sy xberjaya.. walhal cos y saya mintak same shja dgn dip sy.. skrg tngu upu.. mls da nk pkir pape.. ptus asa pn bleh d kata kn gak la.. em.. tngu shja..

  17. selamat petang..

    saya lepasan stpm 2009

    keputusan saya adalah seperti berikut

    EKONOMI A-

    BAHASA MELAYU B PLUS

    KESUSASTERAAN MELAYU B –

    PENGAJIAN AM D PLUS

    POINT 2.83

    JADI SAYA INGIN BERTANYA ADAKAH SAYA LAYAK UNTUK DITERIMA KE IPTA WALAUPUN SAYA MENDAPAT D DALAM PA.

    TERIMA KASIH

  18. Terasing,
    Memang benar seperti komen Muhd Hafiz, jika mempunyai keputusan yang cemerlang tidak perlu terlalu risau. Peluang itu tentu ada, insyaAllah.
    Berkenaan syarat yang ditetapkan oleh UiTM tu, mungkin ada sebab mereka berbuat demikian.

    Muhd Hafiz,
    Terima kasih.

    Dyana87,
    Semoga anda berjaya mendapat tempat. Memang keputusan dijangkakan pada 19 Jun.

    Maxi,
    Setahu saya jika keputusan peperiksaan sama antara lepasan STPM, Matrikulasi dan Diploma UiTM, UiTM akan memberi keutamaan kepada lepasan UiTM untuk setiap pengambilan. Walaupun begitu menurut Terasing ini hanya betul untuk pengambilan Disember sahaja.
    Harap ada pembaca lain yang ada maklumat boleh berkongsi di sini.

    Yasmin,
    Setahu saya syarat am kemasukan ke universiti memerlukan anda mendapat sekurang-kurangnya Gred C (NGMP 2.00) bagi mata pelajaran Pengajian Am.

    Cherry,
    InsyaAllah anda akan mendapat tempat di universiti.

  19. azim_3110 says:

    Assalamualaikum semua dan salam sejahtera..
    azim nak tanye nie…
    klu dapat tawaran kemana2 UPU,ade x dorg anta surat tawaran ke rumah?
    o nak kne check gak kat tenet??
    kputusan USM da kuar ekk..ahahaa..saya xtaw pon ble kuar..
    ttbe je ada kawan contact ckp pasal tue,tapi da lambat..saya nak check da xdapat..
    hope dapat la tawaran yg kosnye terbaik utk saya pada masa depan..
    klu macam yasmin tue die kne ulang paper P.A. la kan klu nak sambung UPU..

  20. betol….lepasan uitm tahun akhir jer yang akan dalam pertimbangan pihak uitm…tapi untuk lepasan uitm(bukan tahun akhir) bagi pengambilan julai rasanyer di atas upu maksudnyer kena bersaing….disember seratus peratus kat tangan uitm…..tapi malang tol coz sesi disember banyak course yang menarik tak di tawarkan……kalau masa intake disember ari tuh bukak course chm eng rasenye dah lama muka saya ni dah terpacak kat fakulti yang saya nak tuh…..tunggu intake julai plak tetibe tukar syarat budak dip in science tak leh ambik chm eng……rasa teranaiya…..

  21. Azim_3110,
    Salam… Bergantung kepada universiti contohnya UiTM tidak menghantar surat tawaran tetapi perlu dicetak melalui internet.
    Mengenai kes Yasmin tu memang benar.

    Terasing,
    Memang benar pengambilan Disember tidak untuk semua kursus atau bidang pengajian.

  22. salam…

    saya salah seorang pelajar diploma dri universiti swasta…saya mengikuti kos IT..dan cgpa 3.31…..adakah saya berpeluang menyambung pelajaran saya ke peringkat ijazah IPTA?sbb saya dengar pljar2 dip dr IPTA nak ke degree IPTA pun susah nak sambung…apa perlu sy buat? wsalam….

  23. harap2 dptla U nti..
    xsbarla nk tau rsult.
    kan best klo dpt u skli ng mmber aku kt skul dlu..

    wish me luck k..

  24. hope dapat lah pergi mana2 ipta

  25. Muhd. Hafiz says:

    Waaa…. Takutnyerr… Kluar result Tawaran IPTA… Ntah mana kena krg…. Mintak la kena kt kos yg diminati…. Huhu, Mintak2 la diorg b’belas kasihan, sbb result STPM pun dh dikira baik ni, 3.34, Peng. Am dpt A- (3.67)…… SPM lak Subjek Math & SC subject dpt B3…

  26. ee..takutnya nk tgu result ipta ne kuar..nevez da,xcted pon da.. mta2 lar kali ne aku dpt tmpt kt ipta..result stpm aku dpt sej A-.eko B-,pa B+ & Bm B+.. rsanya dpt ka 2 r?cz aku byk aply kos Law & eko jer..

  27. Dodo Cheng says:

    Asmkm, lepasan diploma boleh apply skim MARA SPC untuk ke luar negara… Just nak inform la…

  28. salam…
    rse bdebar nk tunggu keputusan upu..
    hopefully dpt..
    sye dh wat yg terbaik.
    intvw ari 2..
    ingin sgt mjdi seorng pengajar..
    insyallah..

  29. Muhd. Hafiz says:

    Aku lak aply kos architect…. Huhu, mintak la kena….

  30. nilam,
    adakah Dengan result sebegini saya layak untuk memohon program ijazah sarjana muda undang2 di UKM?

    PA=A-
    BM= A
    SEJ=A
    GEO=B
    PNGK=3.667

  31. bilakah tarikh mendaftar ke IPTA?
    betul ke pada 27/06/09……….?
    seminggu lepas rsult UPU tu……..
    rase2 xsempat nak uruskan semuanya…………..

  32. aduyai….berdebar arr rsenye nk tgu 19hb nie…
    mse dpan 2…sye lepasan stpm dpt p0inter 2.75 agk2nye ade hrapan x nk dpt u…
    c0z last year c0usin sye die bdk stpm gak p0iter die 2.4 jerk…dpt je msk u…1 intake lg…tp kwn die yg p0inter 2.8 dpt 2 intake…
    ape kriteria untk msk u ni sbnrnye???
    k0mpius arrr…..

    • Ms gerhana says:

      ana…same laa ngn aku…aku dpt 2.8 ke atas…tpi first intake aku ada masalah kat borang…skrang ko dah msuk U keee????..aku yakin ko dah U pun kannn…

  33. slm..
    sye ade kerumitan kt sini..
    em2,saye ade dpt twrn usm,lpas tuh sye trime la mlalui intenet.engatkan ble trime usm nih,permohonan kt upu akan diproses jgak.tpi rupe2nye x..kcewe sgt.mse 2 nk tuka balek kt intenet pon da xbleh.
    jadik lpas bincg2 dgn mak ayh,sye amek kputusn nk tolak twrn usm..sye buat surat tolak twrn usm sekaly dgn lampiran A yg usm nak.sye hntar surat mlalui pos.gne pos laju bia cpt smpy.yekla,da cuak je takowt nme da xleyh diproses utk upu…
    Xlme lpas tuh,sye dapat surat rasmi tawaran dr usm.terkejut sgt.pdahal sye da tolak,,sye takot..yg upu sye xdpt..pdahal sye nk..cmne.. =(

  34. aduh….berdebor rasanya nak tggu 19hb…
    bab result stpm bukan gmpak sgt 3.08 jer..
    tgk comment2 kat atas result diorg lg gempak, rsa takut lak.
    harap2 dapat lah….

  35. jahanananananam says:

    Saya ada masalah transkrip diploma.. apa kesan dan apa yg harus saya buat…
    pointer saya 4flat. agak2 dapat tak u?

  36. klau pointer about 2.50 boleh confirm ke dpt masuk uitm dlm course engineering???
    and bile surat tawaran akan dikeluarkan serta tarikh mendafter ek???

  37. terasing says:

    terasa sangat yang saya ni tak kan dapat tawaran upu…tak tau kenapa ade rasa macam nih……adoi……….

  38. Dodo Cheng says:

    Bnykkan berdoa… Sentiasa adekan plan B.

  39. cokelated lolypob says:

    smelekum..sy lyak duduki ujian Medsi,tp sy X dpt hadir d ujian 2 krn terdapat msalah t’tntu, kbykkan koz y sy plih sumenyer mesti lulus ujian temuduge..adakah peluang masih ade untuk saye????huhu tlg saye…

  40. betul 2 fanum89….
    berdebar sngguh rsenye…
    h0pe dpt arr…
    rsenye msk u nie sumenye bergantung kpd rezeki kte…
    s0,,d0a arr byk2…huuuu…
    hafiz said kmu xpyh risau arr dr result kmu 2 mmg dpt pnyer arr…

  41. salam, saya pening tgk site usm, kat situ kata result bg STPM/setaraf keluar minggu terakhir bln jun. link : https://pohon.usm.my/default.asp?daftar=4

    “Bilakah keputusan permohonan ke IPTA Sesi Akademik 2009/2010 diumumkan?
    Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf : Minggu akhir Jun 2009″

    Tp, kenapa dah keluar result pd 30 mei ?… saya nk semak pun dah x dibenarkan.

  42. saya dapat 3a 1b
    sedang tunggu keputusan upsi… harap dapatlah… ramai yang cakap dah keluar keputusan semalam, tak lena tidur saya… betul ke 19 ni?

  43. sama2lah kita menanti sebuah jawapan dari UPU… ehe. aku pun makin neves baca komen korang yg neves nie. ehehe.

  44. aku pun nervous gak neh….huhuhuhu…..hopli dpt la….

  45. btl 2 anex…
    i p0n dh neves abeh nie…
    l0wh saba awatnya hang berdebar…
    result oke cm2 msti dpt pnyer arr…
    kpd bdk2 stpm yg tgh tgu upu bwk2 arr bertenang oke…
    h0pefully dpt arr kte sme2 meneruskan pengajian d ipta…
    amin……….chaiy0k!!!!!!!!

  46. aduhhh…risaunye…2 ari lgi result ni….doa la byk2!!

  47. Muhd. Hafiz says:

    Wei, korang semua…. Nanti dah dapat result, sama2 beritahu ok… Kat mana dan kos apa yg masing2 dapat…. Sama2lah kita berdoa semoga kita dapat apa yg kita hajati… :D

  48. salam..neves la tunggu result kuar nie…saya lepasan stpm 2007..result saya
    pa-Bt, bm-Bt, sej-B-, psv-B-…pointer.3.0 rasa2ny dapat tak??…coz org cakap..peluang lebih berpihak kepada lepasan stpm 2008..lebih2 g banyak persaingan..lepsan dip,matrikulasi…tension nyer…dah la postpone 1 year study nie..harap2 jangan la tangguh lagi..makin tua dah nie..

  49. salam nilam..
    saya nak buat permohonan ptptn melalui online..apabila saya isi borang daftar buat kali pertama untuk memohon ptptn,setelah tekan butang daftar,komputer xda resp0n pula..ada tak cara lain untuk memohon ptptn selain daripada online??

    ada tak siapa2 kawan kat sini dapat uitm??^_^

  50. Mia,
    Salam… Anda memang berpeluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah jika memenuhi syarat2 kelayakan yang ditetapkan. Cuma samada berjaya diterima masuk bergantung kepada banyak faktor termasuk jumlah mereka yang memohon kursus dan universiti berkenaan, jumlah tempat yang disediakan, keputusan peperiksaan anda, penglibatan kokurikulum dan juga rezeki masing-masing.
    Di antara cara untuk meninggikan peluang untuk diterima masuk adalah dengan memohon universiti yang tidak ramai calon memohon.

    Dilla, Ida, Bb, Scha, Fanum89, Anex, Ean, Yaya89, Mia,
    All the best to you all.

    Muhd Hafiz,
    Setelah berusaha dan mendapat keputusan cemerlang, cuma yang tinggal sekarang berdoa, insyaAllah debaran menanti ini akan berakhir dengan gembira.

    Dodo Cheng,
    Terima kasih dengan maklumat tersebut.

    Esz,
    Anda layak, semoga berjaya mendapat tempat di UKM.
    Tarikh 27 Jun itu kalau tak silap saya untuk mereka akan mengikuti pengajian peringkat Diploma sahaja.

    Ana89,
    Sila rujuk komen saya kepada Mia di atas.

    Bunyy,
    Masalah anda hampir sama dengan Esz, sila rujuk di sini.

    Jahanananananam,
    Dengan 4.00 peluang mendapat tempat adalah cerah. Cuma apa maksud anda dengan masalah transkrip tu?

    Eiycha,
    Bergantung kepada berapa jumlah calon yang memohon dan keputusan peperiksaan mereka. UiTM tidak menghantar surat tawaran, anda perlu mencetak melalui internet. Tarikh pendaftaran akan dinyatakan dalam surat tawaran nanti.

    Terasing,
    Jangaln terlalu merendah diri, semoga anda akan mendapat tempat di mana-mana universiti.

    Cokelated Lolypob,
    Salam… mungkin peluang anda agak terjejas untuk kursus yang memerlukan lulus temuduga kerana tidak menghadirinya.

    Din,
    Salam… Memang ramai yang kecewa dengan USM. Kenyataan tarikh keputusan itu sebagai panduan sahaja, keputusan muktamad terletak di tangan USM. Mereka yang tidak berjaya mendapat tempat di USM akan dpertimbangkan oleh UPU pula.

    Saba,
    Jika anda maksudkan Program Pengajian Diploma Pendidikan Ambilan Julai 2009, keputusan permohonan boleh mula disemak pada 18 Jun 2009 12.00 tengahari.

    Fiza,
    InsyaAllah akan dapat. Persaingan itu memang tidak dapat dielakkan.

    West,
    Jika anda menghadapi masalah di http://epinjaman.ptptn.gov.my/ sila guna laman web alternatif di http://202.184.125.150 Jika masih mempunyai masalah sila hubungi PTPTN di talian 03-2092 7788 atau emel kepada [email protected].

  51. klu 2nd intake bln bpe ek?risau la klu tak dpt 1st intake..
    terpkse tngu lme utk 2nd intake..sy lpsn mtrk..tp pointer
    sy 2.69 je..sy ad mntk upsi..da g interview da aritu…skrg ni doa2 je la dpt…slalunye bdk2 pointer 3 above lbh dutamakn utk
    ambln pertama kn?sy risau la org mcm sy ni tak dpt peluang

  52. salam semua…sya harap anda semua pun turut berjaya mdpt twrn ipta.
    sy di sini pn sentiasa berdebar mnunggu result ipta. harap sy salah seorg insan yang terpilih untuk melanjutkan pelajaran di ipta.

  53. tp, bagaimana kalau saya berjaya mendpt tempat ke USM, tp saya tidak tahu keputusan. Mesti secara automatik terbatal permohonan tersebut… Adakah UPU akan mengambil alih tugas spls USM gagal menerima sebarang maklum balas daaripada pemohon yang berjaya. Memang betul2 menyukarkanlah status APEX yang diberikan, x semua penduduk diMalaysia dpt akses internet, saya bkn tinggal dibndr, tp di kwsn pedlman. Takkanlah, setiap hari nak online…hmmm…sedih.. Anyway, minta2 dapat twrn kat U lain. InsyaAllah…

  54. arghh aku rase macam kompom je tak dapat upu…..

  55. salam…saya pelajar lepasan matrikulsi. pointer saya terlalu rendah, 2.49. saya pilih jurusan komputer matematik kerana mengikut arahan pensyarah. saya juga pilih jurusan kejuruteraan elektrik & elektronik kerana mak nak saya jadi seperti kakak saya. tapi saya takut tak dapat msuk u je sebab pointer yg rndh 2. takut la

  56. oyehh.ok2 nilam..trime kaseh ats bantuan nilam…..

  57. thanks alot nilam 4 give us information………..
    keep up ur gud work…………

  58. saya dapat pointer 3.08 dan adakah saya akan dpt u

  59. aszchibi says:

    saalm
    sy cuak gak
    menanti pggilan ipta…
    tahun lepas kwn2 sy dah dpt dah even pointer lebih rendah dr saya…
    sedih sgt saya tak dapat thn lepas …
    hope tahun ni dapat la…

  60. Mungkin sya tidak berpeluang untuk masuk ke mana2 ipta tahun ini atas sbab2 tertentu yang tidak dapat dielakkan.. So, saya mahu tanya, bolekah saya menggunakan keputusan Matriks sia batch 2008/09 tahun depan untuk memohon ke ipta tahun depan?

    Cruz

  61. salam..
    saya nie lpsan dip science uitm…
    dpt cgpa 3.52 jer,huhu
    harap2 dapat ipta yg diinginkan..
    amin..
    “Ya Allah Kau Kabulkanlah Doaku & Doa Sahabat-Sahabatku”
    Amin Ya Rabbal Alamin…..

  62. thnks nilam….
    makin berdebar dbwtnye….
    upe nk tgu 0wg msk meminang…huhuhu….
    h0pefully kte yg dr0p k0men kt cni sume dpt….amin……..;)

  63. azim_3110 says:

    mekacih nilam..for sume info2 yg membantu kami…juz nak tnye pndapat nilam…
    result STPM azim xbrpe bgus,tp alhamdulillah la..pointer 3.33..eko B+,geog A-,p.perniagaan B+ n p.am B..agak2 kos pe yg paling seswai klu nilam???
    azim apply eko,akaun,sains sosial (geog),prncgn bndar wilayah..n 1 kos yg xde kne mngne..hospitaliti..huhuee…tp pikir2 blik,azim xptot amik hospitaliti tue..dlu minat,tp sbb da msuk f6..klu bleh biar pljrn tue ade kesinambungan spya xsia2 mcm aliran sains yg pnh azim amik mse f4 n f5..huhueee..Jumaat nie pnentu…agak2 ble erk pendaftaran utk kitorg yg lepasan STPM nie??

  64. azim_3110 says:

    same2 la kite bdoa agar sume yg ade kat sini dapat ditempatkan di IPTA dan mndapat kos yg terbaik utk masa depan yg cerah..aamin…

  65. yeyhh!! JUMAAT NI PENENTU!

    GD LUCK EVRYBODY! =]

  66. thanks nilam…
    harap sangat saya dapat upu ni n semua yg ada kat cni dapat upu…InsyaAllah….amin…

  67. Muhd. Hafiz says:

    Doa banyak2 kawan2!!! Semoga Allah menakdirkan kita semua dapat twrn IPTA…
    Sesungguhnya Allah itu maha pemurah… Berdoalah!! Bila dh mana dan kos apa, nanti masing2 bagitau la ye!!! :D

  68. thankz nilam..

  69. waa…cuak ah nk tngu esk..tak tdo mlm dibueknye..hehe
    pe pn gdluck 2 everybody kt cni…smga dpt u yg d impikn!!
    InsyAllah…

  70. gudluck!!!!!gudluck!!!!
    es0k penentunyer>>>>>>

  71. hohoi……..
    result kol 12am ni……….

  72. Status permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi lepasan SPTM , Diploma, Matrikulasi, Asasi atau yang setaraf dengannya boleh dibuat mulai 19 Jun 2009 pukul 11.00 pagi.

  73. botak_bilabong says:

    SALAM..saye bru cek result final sem td..coz bru kuar arini…pngk sy 3.34…rse2 bleh ke sy dtrima ipta?

  74. aku g kat website ukm..tgk ade semakan untuk lepasan stpm..aku masukkan no ic dia kata MAAF PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA…….cuba korang pg kat website ni http://www.ukm.my

  75. terasing says:

    aid09 dip in science gak ke?biological ke physical?awak mintak ape?macam tak confident jer dak dip in science macam kita ni leh dapat…..

  76. terasing..
    a’ah sy pun dip in science gak cm awak…
    biological.. minta fakulti health science cm2 ar..
    harap2 dpt..
    InsyaAllah kita doakan agar dpt…
    kita dah berusha krg nie kt b’tawakkal je ek..
    k.. sy pon nerves gak nie

  77. Muhd. Hafiz says:

    Hheheheheh….. Memasing tgh cuak ni… Aku pun CUAK JUGAK!!! Tinggal beberapa jam lagi akan mengakhiri debaran ini…..

  78. saba r kawan2…….
    esok semuanya akan terjawab……
    wish u all gud lurk k…..

  79. saya lepasan matrix
    cuak gak tggu sok..takut tak lepas la
    harap2 kita semua berjaya
    takut la

  80. wargh berdebarnye……
    tulun…tulun…..>>>

  81. asyraf riduan says:

    salam,saye ade soalan nak tanye..skrg ni saye tgh study di UNISEL,kos foundation engineering..saye akan tamat program ni dlm pghjg bln 11 or awl bln 12 thn ni…saye nak apply IPTA lepas ni utk bt degree..bile saye blh apply utk ke IPTA nt?ade x pngmbilan ke IPTA pada awl thn?sbb saye nt kna apply dlm kategori diploma/setaraf kan?dan saye dgr student yg bt foundation d IPTS mcm saye ssah nak dpt twran smbg degree kat IPTA..yeke?

  82. Bismillahitawakkaltu a’lallah… InsyaAllah kita semua bakal mendapat peluang esok… Amin :)

  83. semoga berjaya kepada semua.. dan harap tabah menghadapi segala dugaan ini.. :)

  84. libra_gurlz says:

    dbrnye………….

  85. azim_3110 says:

    ahahaa..4 jam je lagi…same2 wat countdown..ekeke..gudluck all..

  86. Ct, Una, Sathya,
    Mereka yang tidak berjaya boleh membuat rayuan dan keputusan rayuan akan diumumkan pada 10 Julai 2009. Semua orang ada peluang cuma mereka yang mempunyai pointer yang lebih tinggi peluang lebih cerah.

    Ara, Din, Aszchibi, Loop, Botak_bilabong, Zann90, Azmie, Libra_gurlz,
    Semoga anda berjaya mendapat tempat di mana-mana universiti.

    Bunyy, Esz, Yaya89, Mia, West,
    Sama-sama…

    Cruz,
    Memang boleh.

    Aid09, Muhd Hafiz, Din,
    Amin, insyaAllah.

    Azim_3110,
    Sama-sama, banyak juga kursus yang sesuai dengan keputusan seperti anda termasuk yang anda mohon. Apa yang penting biarlah kursus yang diminta bersesuaian dengan minat dan cita-cita. Tarikh pendaftaran mungkin hujung Jun ni.
    Semoga anda juga adalah di antara mereka akan mendapat tempat, insyaAllah.

    Ntah,
    Sila semak selepas pukul 11 hari ini.

    Asyraf Riduan,
    Salam… Pengambilan Januari 2010 biasanya akan dibuka pada bulan Ogos/ September. Saya syorkan anda berhubung dengan UPU dan universiti berkenaan untuk kepastian penerimaan lulusan Foundation Engineering UNISEL memohon ke IPTA.

  87. ramesh judas says:

    saya amat bingung. pe yang patut i bw ke ipt jika berjaya ditawarkan?

  88. cokelated lolypob says:

    peh,tinggal bape jam je lg,cuak giler,cam nak terkuar isi perut,aku doakan kite2 y bg komen kt cni sumer nyer dpt termasuklah aku wlupun peluang aku tpis giler.aminnnnnnnnnnnnnn ya rabal alaminnnnnnnnnn.

  89. abg_beca says:

    wahhhh….website dia pon da tak bole msk la

  90. azim_3110 says:

    adehh..mekacih nilam…sejam 15 minit g…uhuhu..adeyh..sempat ke nilam sminggu je persiapan..ramesh judas,same ar,,azim pon tataw nak bawak mende…kahkahkah…prep. pon lom g coz tataw pe nak wat..huhuee..1st time la katakan..

  91. azim_3110 says:

    nilam nie masok skali sehari je kew??

  92. TAKUTNYE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    XSMPAI SEJAM JER AG….ADUYAI………………………….

  93. aik?dah tukar plak?kata kol 11 pagi…tetibe kol 12 plak?….

  94. bawa beristigafar my frenz…………
    sabar r……………..
    nanti result tetap akan keluar r…….

  95. err….
    bdebar da degupan jantung gue…

  96. wutever arr incik ntah,,,,,
    yg psti ianye kuar ari nie…bersiap sdie semua…..
    jeng….jeng….

  97. azim_3110 says:

    huh??pkol 12??bkn 11 ker??tgk kat web tadi ea kate kol 11..

  98. hmm…ubah wktu lak..aduyai.

  99. Dodo Cheng says:

    Sape yg tunggu result mara spc lepasan diploma/ijazah/master aritu lagi pulak, janji result kuar 15 apr, tangguh 24 apr pulak, pastu 15 may baru kuar. sebulan jd sasau. Tp Alhamdullilah dapat jugak akhirnya. U olz tangguh sejam jer… Anyway, I pun tunggu result IPTA gak sbb aritu apply gak… Nak tgk jer. Hehe.

  100. balik lar….aku rasa tak dapat….

  101. Muhd. Hafiz says:

    Baca selawat ckit sebelom bukak UPU nihh….. Sebelum click baca bismillah skali…

  102. rubie_baby says:

    helo
    takutnya aku

  103. Keputusan Permohonan sudah boleh disemak mulai mulai pukul 11.30 tadi, sila ke laman web Keputusan Kemasukan IPTA Lepasan STPM/Setaraf atau terus di sini.
    All the best!!

    Ramesh,
    Anda boleh rujuk panduan pelajar baru yang disediakan oleh IPTA berkenaan.

    Azim_3110,
    Mungkin di antara 27 Jun hingga 5 Julai.
    Ya, biasanya saya menjawab komen-komen sekali sehari.

    Dodo Cheng,
    Ya memang benar, sesiapa yang ingin mengetahuinya sila lihat di Pinjaman MARA Pengajian Tinggi Luar Negara Sesi 2009/2010 Skim SPC.

  104. Dodo Cheng says:

    Alhamdullilah… I dpt 1st choice lagi kat UKM…

  105. salam.nilam saya tak dapat…sedih sangat2…tapi bila bukak je website cakap tak dapat….tetibe sms masuk…i got instep!!tapi macam takut plak…nilam tau tak instep ni macam mana?kalau boleh nak sambung degree……

  106. a little disapointedlah nilam.
    xdapat r UKM……….
    dapat pilihak ke – 5, UNIMAS ……….

    xpelah, dekat sikit nak balik……

    adoi.
    ingatkan dengan dapat 2A,1A-, B dapat masuk UKM……..
    cdh sikit…..

  107. azim_3110 says:

    Alhamdulillah!!saya dapat ekonomi kat UIA!!!!minx2 ape yg saya dpt nie mrupakan kptsan yg terbaik utk saya masa depan..aamin..

  108. Salam,
    Just want to inform you guys, I’ve managed to get the medic course at UPM. Alhamdulillah. Hopefully, I can achieve my dream to be a doctor one day.

  109. […] Keputusan permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) 2009 bagi Program Pengajian Lepasan STPM, Matrikulasi, Diploma, Asasi atau yang setaraf dengannya telah diketahui hari ini 19 Jun 2009. […]

  110. azim_3110 says:

    nilam!!camner nak uruskan pasal pinjaman nie!!! :((
    tataw mende nie..

  111. salam
    alhamdullah..syukur2
    saya dapt biomed kat UPM..
    alhmdllah…
    kawan-kawan len cm ner????

  112. Alhamdullilah.. dapat coz environment engeenering…
    seronok gila..
    yang lain mcm nerr

  113. syukur sgt.. dapat pilihan pertama, Pendidikan USM…. tak nyesal tolak tawaran yang hari tu… ada jugak rezeki aku kat USM.. :)

  114. saya dpt kejuruteraan perisian kt ump. hu3
    boleh gak masuk u.

  115. emmm kcewe nye tak dpt.. achik dpt cgpa 3.36.. em muet bru ambik mid-year 2009.. so mmg tak kan dapat ke nilam.. sbb result muet tak dapat lagi

  116. nape aku x dpt upu????….result pngk aku 3.47…tapi aku dpt usm tapi tolak dh

  117. emmm acik lepasan kolej dan pointer 3.36.. but bru ambik muet mid year 2009.. result muet blum kuar. so,mmg tak dpt twran ke u ke

  118. Dodo Cheng says:

    I dpt Chemical Engineering @ UKM (1st Choice). Alhamdullillah. Tp terpaksa tolak tawaran sebab dpt Biasiswa MARA ke Luar Negara. Harap insan cemerlang lain dapat isi tempat I di UKM…

  119. huhuhuhu…..senyum melebar arrr,,,
    sye dpt upm….
    tahniah pd yg dpt….

  120. yaya89 ..
    dapat kos ape kat upm 2??

  121. syukur ,finally dpt gak U……
    mula check td xdpt pastu dpt lak um kos sastera…tp agak frust skit coz xdpt pendidikan kt upm….huhuh..
    pa2 pun syukur alhamdulilah…congrats utk yg dpt ek….

  122. ad sape2 kt cni dpt umt?sy dpt kt sne cos sc mknn…
    alhmdulillah la dpt gk u walaupn rse pluang tipis..huhu

  123. ean spt UM sastera? ehe. klu sya tak dpt USM, saya ingat mmg nak merayu UM tau.. takpelah, yg dah dpt ni pun, bersyukur sgt2…

    pada yg tak dpt tu, cepat2 buat rayuan tau.. sya pun sedey ada kwn sya tak dapat..all da best k?

  124. aid09,,,
    sye dpt bachelor sains peniagaantani…

  125. assalammualaikum,nilam,saya nak tanye bleyh??tau x mcmner nak tukar kos klu kte x nak kos yang kter dpat??bleh x buat rayuan??mintak pertolongan kengkawan yang len gak ae kalau tau..scpat mgkin ae..

  126. Salam,
    Just want to let know you guys, I’ve got the medic course at UPM. Syukur alhamdulillah. But, the only thing playing inside my mind is, is there any scholarship for the medic course,especially for the IPTA student? If can, I want to get the scholarship not the loan from PTPTN or whatsoever. If anyone who know about this, can you let me know?

  127. alhamdulilah..aku dpt gak msuk u..dpt kt ums ne..sepa2 yg dpt 2 congratz k..

  128. x paham r.offer letter 2,,,,unimas punye tawarn.susah nk masuk.ade prob ke,,,,ade sape2 ade prob mcm aq???

  129. salam..urm..nk tnye kalau utk syarat u,lulus math tu cmne? gred? d tu kre lulus ke x ye?

  130. seperti yang di jangak tak layak…..

  131. azim_3110 says:

    nilam..perlu ke print sume borang2 tue or just tggu surat tawaran dari UIA???tapi klu nak tggu surat,sempat ke nak anta balik??adeyh..bingung nie…tapaham mende yg ea nak..rupenye UIA nie pom ssh gak uh,sumenye dlm english..azim da la kantoi english..ekeke..takot xleyh bawa jew..tapi da itu yg dpt..kne gak la…xpe azim cube..doakan spya azim senang je bjaya..huhuee,,aamin…

    1 g pasal pinjaman PTPTN..camner ekk??bank muamalat kat tmpt azim xda,..camner nak bkk akaun sblm pndaftaran??

  132. salam..

    dapat pgurusan maritim kat umt.pilihan ke 3.

    syukur…

    dapat gak masuk u….

  133. nilam,,,
    upm die bg srt tawaran x?????
    xphm arr…
    yg die suh kte kte trime 2 cmne????
    aduh pening…
    dh arr sb2 mgu dpn dh dftar…
    aid09 hang pham kaa????
    kl0 phm trngkn ckit kt sye….blur arrr…
    asap k!!!!!

  134. slm..
    emm,dpt kt usm,kos prncanganbndr n wlayah..
    uhh,tamawu tp dpt jgak..da rzki n jdohnye kt penang a kowt,..hu3.
    nway,bsyukur gk,dpt la twrn…he3.
    cngrts kpd yg dpt U n try ag kpd xdpt 2h..rzki ade kt mne2..usaha ye!he2,chayok!

  135. alhamdulillah…akhirnya dpat gk u..dpt uitm kos pngurusan sukan…

  136. yaya89
    upm akan pos srt twrn 2..
    xpi kt leh gak print kat online.
    yg kena bt terima 2..
    klik http://www.esmp.upm.edu.my/tawaran
    then msuk no ic..bt penerimaan kat ci2..
    fhm x???
    aku nie lagi kesian…
    pihak upm bt silap..
    dia org tawarkan aku dgn bersyarat plak sbb
    depa ingat aku still study mase apply 2, walhal aku dah hbs
    sejak nov08 lagi huhu
    aku nak pi upm isnin nie..
    nak settle kan masalah nie..
    hrap2 selesai semua..InsyaAllah

  137. aid09,,
    l0wh yeke…h0pe k0 dpt slesaikn..
    k nti ak bwt…
    ak xphm c0z ble ak msk lmn web upm die ckp ak dpt…
    ps2 kt tpi 2 kn ade link yg tls kte trime or x…
    ble tkan kuar nme 0wg len…bkn nme ak…
    blur seh…

  138. pening_lalat says:

    salam…
    nilam…bntulah saye…sy dpt deg sains sosial kt udm…tp sy x mnt course 2 n pngk sy 3.34…sy nk wat ryuan ke ukm sbb di ukm ade course yg sy hrp sgt…tp bolehke? sbb sy nk tolak udm….tp saye x taw la cmne…tlgla sye…

  139. saper dapat unimap…
    leh bagithu aku tak

  140. zann90.
    cousin aku dpt unimap..
    course electric engineering

  141. Muhd. Hafiz says:

    Hmmm… Aku tkt dpt kt UPM Serdang, Rekabentuk Perindustrian….

  142. aid09..
    cousin kau laki ke perempuan..
    zann90 takut bosan kat sna coz dlu matrik pun kat kedah..
    so,hope dapat kenal ngan cousin aid09 k..

  143. memang susah ke bdk diploma nk masuk ipta…sedih yg teramat sgt…

  144. aisyah89 says:

    tahniah ye korg yg dpt msuk u..

    sy dpt jgk..

    upm
    kos pendidikn bmbgn n kaunsling..

    slmt b’knln kpd bkl warga2 upm

    c u d ipt..

  145. zann90
    cousin aku laki..

  146. […] lanjut boleh disemak di Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA 2009 Lepasan STPM & Setaraf dan Permohonan e-Rayuan Ke IPTA 2009 Lepasan STPM Dan Setaraf. addthis_url = […]

  147. mia x dapt la…bg pendapat nilam…u mana yg mia patut buat rayuan??mia dr dip multimedia kat universiti swasta…cgpa mia 3.31…..coz ni dah ada MQA..kira dah lengkap la…tolong nye nilam…nak sgt sambung ipta….

  148. Salam sejahtera, saya dapat program doktor perubatan di UPM. Ada sape-sape yang sama course and universiti ngan saya?

  149. slm, sape sini dpt medic kt upm, leh kenalan ngan aku.trimas.

  150. ada sesiapa dapat course Pendidikan Di USM? surat tawaran memang blum kluar ke?

  151. tolonglah saye…saya lepasan matrik jurusan sains hayat dpt pngk 3.47 tp x dpt ipta pun camane ni….???? bila check balik band muet x terpapar(kire x amek muet r) baru prasan mase wat rayuan…salah sape nih…x tau nk ngadu kt sape prob nih….nk tukar dlm rayaun pon x bleh…comment plezzzzzz [email protected]

  152. i dpt uum economic.nak minta scholar ship macam mana ya?

  153. Azim_3110, Fikri, Fanum89, Aid09, Zann90, Anex, Una, Yaya89, Ean, Ct, Bb, Bunyy, Jue, Muhd Hafiz, Aisyah89, Joe, 4.00,
    Tahniah kerana telah berjaya mendapat tempat di universiti.

    Din, Fendi, Mia,
    Pastikan anda membuat rayuan sebelum 28 Jun ini.

    Terasing,
    Institut Teknologi Petroleum Petronas merupakan pusat latihan melahirkan kakitangan teknikal yang berkelayakan dan mahir di dalam bidang operasi dan penyelenggaraan industri minyak dan gas. Sebahagian besar lulusan INSTEP ini biasanya akan diserap untuk bekerja dengan Petronas. Manakala yang lain akan menyertai penaja seperti ExxonMobil, Amoco, Tioxide, Idemitsu, Eastment Chemical, Shell dan syarikat yang berkaitan dengan petrolium dan petrokimia.

    Pelatih yang mengikuti kursus yang mengambil masa dua tahun ini tidak perlu membayar apa-apa kerana yuran pengajian dan penginapan ditanggung sepenuhnya oleh penaja. Lulusan sijil ini terikat dengan penaja selama 4 tahun.

    Kursus ini merupakan satu latihan pra-pekerjaan dan tidak untuk menyambung pelajaran setelah tamat. Jika masih berminat untuk belajar terpaksalah tunggu sehingga tamat kontrak.

    Esz,
    Apa yang penting sekarang jadilah pelajar cemerlang di UNIMAS nanti.

    Azim_3110,
    Biasanya garis panduan mengenainya ada disertakan bersama-sama surat tawaran.
    Anda boleh juga rujuk http://www.ptptn.gov.my/ dan http://epinjaman.ptptn.gov.my/.
    Saya cadangkan anda cetak borang berkenaan dan buat apa yang diperlukan sebab jika menunggu surat tawaran mungkin anda akan kesuntukan masa untuk menyiapkannya.
    Berkenaan Bahasa Inggeris itu memang tidak boleh dielakkan, apa yang penting anda berusaha daripada awal untuk buat terbaik bila sudah di sana nanti.
    Anda memang perlu membuka akaun untuk memudahkan urusan penerimaan PTPTN, cawangan Bank Muamalat yang terdekat boleh disemak di sini.

    Achik,
    Setahu saya anda masih boleh dipertimbangkan walaupun masih belum mendapat keputusan MUET. Kalau tidak silap saya anda perlu memaklumkan anda belum mendapat keputusan tetapi telah menduduki peperiksaan tersebut dengan melampirkan slip menduduki MUET berkenaan.
    Sila buat rayuan dan berhubung dengan UPU dan universiti berkenaan untuk kepastian.

    Dodo Cheng,
    Tahniah kerana anda berjaya mendapat tempat ke luar negara di bawah tajaan MARA.

    Youare,
    Sepatutnya tidak boleh tetapi jika kursus itu di universiti yang sama anda boleh cuba merayu terus kepada universiti yang berkenaan.

    Fikri, Sathya,
    Salam… jangan bimbang memang ada biasiswa yang boleh anda mohon. Biasanya permohonan akan dibuka hujung bulan Jun ni.

    Ron,
    Harap masalah anda sudah selesai sekarang.

    Me..,
    Salam.. untuk dikira lulus penuh perlu dapat sekurang-kurangnya C atau 2.00.

    Yaya89,
    Harap penjelasan Aid09 dapat membantu, terima kasih Aid09.

    Pening_lalat,
    Salam…. Aplikasi eRayuan adalah untuk mereka yang langsung tidak mendapat tempat di mana-mana IPTA. Oleh itu jika anda menolak tawaran ke UDM sekarang, anda akan terlepas peluang untuk ke IPTA pengambilan ini. Jika anda benar-benar ingin ke UKM, cuba hubungi mereka untuk mendapatkan penjelasan, bagaimana cara anda boleh bertukar ke sana.

    Din,
    Tidak semestinya banyak faktor yang mempengaruhinya.

    Mia,
    Universiti yang menawarkan program pengajian yang berkait rapat dengan kelulusan diploma anda sekarang serta yang paling kurang saingan. Anda boleh menghubungi universiti yang berkenaan untuk mendapatkan maklumat lanjut.

    Fendi,
    Sila buat rayuan dan hubungi universiti yang berkenaan dan maklumkan masalah yang anda hadapi. Sayang jika anda terlepas untuk memasuki IPTA kerana masalah teknikal.

  154. sya dpt universty mlaysia trengganu….
    sy bdk lpsn matrik…
    sya dpt kos lelong…sdhnye..tp kos lelong yg sy dpt ni kos bru….kos sains gunaan(pemuliharaan dan pengurusan biodversty)….sy xtw ni kos pe…spe2 yg tw ttg kos ni sle komen…sy nk tw kos ni blaja ttg pe….skian trima kseh

  155. aid09,,
    knp ek ble sye tekan jawapan penerimaan tawaran…
    msti kuar nme 0wg len arr…
    kwn ak xplak…
    k0 amcm????
    nilam bleh bantu!!!!!!!!!!!

  156. azim_3110 says:

    owh..time kasih nilam..tapi sy x dpt buka akaun scepat mgkin,sbb sume tmpat tue jauh2 blaka dari tmpat saya..so sy amik kptusan rabu nie nak g kl n klu ade tjmpe BMMB sy buka la akaun baru…kemudian baru lah saya mendaftar bg pinjaman PTPTN..no pin telah sy terima dari kawan kerana bliau terbeli 2 no pin..

    mengenai form yg perlu diisi pula,adakah perlu saya print semua form2 yg ada di booklet,pinjaman dan perakuan dan terus hantar menggunakan pos laju??

  157. ada x sapa2 yg dapat upm???
    apa ja yg tlh korg lakukan yaa???
    sya bingung lah…
    ptptn???
    yuran 2 hendak dbayar mcmmna yaa???

  158. anex.

    kwan sye ade dpt kos pndidikan ke usm.memg surat twran blom klua lagi…
    td die ade cek kat intenet,nme siap xde kt pohon@usm 2h..die da cuak je n sye bgtawu die,kol usm,mntak kpastian..
    n usm ade bgtwu yg surat twrn mgkin ari ni ade di internet..mgkin la.papepn,cgrts. =)

  159. One,
    Di laman web UMT pun tiada maklumat jelas mengenai kursus ini tetapi diharap maklumat di School of Geography and The Environment, University of Oxford dan University of London ini dapat membantu memberi gambaran tentang program pengajian ini.
    Mungkin anda boleh berhubung dengan Department of Biological Sciences,
    Faculty of Science and Technology, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di talian 09-6683179 / 3224 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

    Yaya89,
    Sepatutnya nama anda yang dipaparkan. Sila hubungi UPM untuk memdapatkan bantuan.

    Azim_3110,
    Sila berhubung dengan pihak yang berkenaan mengenai cara terbaik untuk menghantar borang dan dokumen berkenaan.

    Lia,
    Harap pembaca lain yang mendapat tempat di UPM boleh membantu anda.

    Bunyy,
    Terima kasih dengan maklumat tersebut.

  160. salam..
    ley tau x?
    wpp dapat ke tak ek ntuk kitrg nak masuk u nih>
    maner mampu nak bayar yuran camtuh jer..
    tolong ye nilam
    explain to me

  161. Risau,
    Salam… Sila rujuk Semakan Wang Pendahuluan Pinjaman untuk mengetahui samada anda tersenarai sebagai penerima atau tidak.

  162. thanx nilam..
    tapi itu untuk lepasan spm
    saya dari lepasan matrix..
    so camner ek>

  163. Risau,
    Ya betul, itu untuk lepasan SPM, maaf saya tidak perasan.
    Saya cuba cari maklumat untuk lepasan STPM tetapi tidak berjaya. Cuba anda hubungi PTPTN di talian 03-2092 7788 untuk bantuan.

  164. salam..
    boleh x klu xnk mohon ptptn tp nk mohn selain ptptn sprt mara ke?
    mcm mne prosedur2 nye..
    hrap bantu..

  165. ellowwp..
    sy student mtriks n i gt offer 2 uitm penang undr cos’ elctrcal eng…..
    how maaaaaaaaaaaa??? any sggestion eithr i shud stay here or fly 2 penang

  166. Ieka,
    Salam… Boleh, anda perlu memohon bila permohonan untuk pinjaman/biasiswa tersebut dibuka.

    Syarina,
    Cuba baca Pilihan Antara Matrikulasi, Asasi Atau Diploma mungkin boleh membantu.

  167. bila agaknya p’mohonan tersebut dibuka?

  168. Ieka,
    Bagi PIDN JPA dijangka minggu ini atau minggu depan.

  169. program teknologi maklumat dan sains tu belajar ape ?

  170. erm..kalau add math lulus,,
    math x lulus..
    cmne ye?
    sebab syarat kemasukan pelajar ke ipta msti lulus math kan..
    mungkin sbb ni ke sye x dpt?

  171. ada…tak yang pointer kuranng 2.5 kat sini…sama lah cam aku….mak aku cakap kalau ambik kos pendidikan senang masuk u…. macam kawan kawan aku kat kuching niiii…nyesal tak dengar cakap mak….aku tak ambik pendidikan

  172. Muhd. Hafiz says:

    Apsal ha yg PNGK bawah 3.00 lebih senang drpd yg dapt 3.00 keatas untuk dpt kos pendidikan??? Aku pun aply UPSI gak dlm Pilihan 1 & 2 waktu aply UPU… Ramai yg dapat 3.00 ke atas x dapat kos pendidikan…. Ujian MEdSI ari tu dh buat betul2… X cukup layak ke nk menjadi guru? Peluang interview pun langsung x diberi….

  173. Konata,
    Cuba pergi ke laman web Faculty of Computer and Mathematical Sciences, UiTM ini, mungkin boleh ada maklumat boleh membantu.

    Me,
    Mungkin juga…

    Shazwani dan Muhd Hafiz,
    Saya pun tidak pasti mengapa sedemikian mungkin pihak Kementerian Pelajaran dan UPSI mempunyai alasan mereka sendiri.

  174. Nilam, Saya ada sesuatu yang ingin saya pastikan… Kalau tidak silap saya, saya ada terbaca mengenai kemasukan ke IPTA pada bulan 12 ni… Boleh bagi maklumat secara lanjut tentang perkara tu kah?
    cthnya: Bila borang permohonan tu dibuka? Bila tutup? kemasukan tu, untuk pelajar rayuan yang tidak terpilih memasuki IPTA baru2 ni? dan kalau dapat, saya ingin dapatkan link untuk maklumat berterusan mengenai perkara ni…
    Saya harap Nilam dapat membantu…

  175. Cruz,
    Betul memang ada pengambilan kemasukan Disember/ Januari tetapi bukan semua IPTA.
    Permohonan untuk pengambilan ini perlu terus dibuat kepada IPTA berkenaan apabila permohonan dibuka pada bulan Ogos/ September nanti.
    Oleh kerana pengambilan ini diuruskan sendiri oleh IPTA, jadi tarikh permohonan dibuka dan ditutup adalah berbeza-beza mengikut IPTA. Di samping itu tiada link yang khas, anda perlu semak di laman web IPTA tersebut.
    Jika ada kesempatan saya akan cuba senaraikan IPTA yang ada pengambilan Disember/ Januari di sini.

  176. nilam ,sebelum ni saya dapat temuduga pendidikan bagi pilihan ipt di upm n upsi….tp xdpt u mana-mana pun…pointer saya just 2.5 keatas…kalau nak ikutkan kwn saya pointer yg rendah dari saya dpt kat upsi.mungkin rezeki dia kot..sekarang saya buat rayuan…adakah setiap orang yang tak dapat mana-mana u akan ditawarkan ke mana-mana ipta….resah saya dibuatnya……

  177. Syah,
    Banyakkan berdoa… jika ada rezeki anda akan mendapat tempat.
    Memang ada kemungkinan anda akan ditawarkan program pengajian yang ada kekosongan yang bersesuaian dengan kelayakan anda tetapi ada kemungkinan juga anda tidak akan mendapat mana-mana tempat.

  178. nilam,
    boleh saya tau result rayuan lepasan diploma kluar ble?
    ada peluang ke bg plajr poli??
    saye bru mnamtkan diploma di politeknik ungku omar pd bln 6 ari tu
    dan mendpt hpnm 3.78.
    ada peluang x untuk saya diterima masuk bagi rayuan ini???

  179. Amal,
    Sama pada 10 Julai ini. Semua permohonan rayuan yang memenuhi syarat akan dipertimbangkan. Berjaya atau tidak banyak bergantung kepada kekosongan tempat dan rezeki masing-masing.

  180. kak ngah says:

    akum…nk tanyer angah baru dpt tawaran masuk poli dan akn dftar so mcm maner angah nk tahu permohonan ptptn angah ek…laman web or sms tak kisah

  181. thnks nilam

  182. saya mengambil subjek tersebut dalam STPM:
    pgajian am
    pgajian peniagaan
    seni visual
    bahasa malaysia
    sejarah.
    apakah kos yang wajar saya pilih…tolong ya bantu saya,saya benar-benar berminat dengan UITM,bantu saya ye…terima kasih

  183. Kak Ngah,
    Salam… Biasanya garis panduan mengenainya ada disertakan bersama-sama surat tawaran.
    Anda boleh juga rujukĀ http://www.ptptn.gov.my/ danĀ http://epinjaman.ptptn.gov.my/
    untuk maklumat lanjut.

    Amal,
    Sama-sama.

    Amirul Azli,
    Ini bergantung kepada minat dan keputusan peperiksaan anda. Sila rujuk komen-komen di kategori Tingkatan 6 dan laman web UPU di bahagian Syarat Khas yang boleh membantu anda.

  184. Mrs.cuak says:

    salam..
    konferm ke 10hb ni kuar result rayuan..?
    Fuh..berdebar lah…
    Takutlah kalau xdpt..
    doakan saya yer..
    All da best juga bagi semua yg memohon rayuan…
    Nilam,mmg lepasan matrik yang wat rayuan tak perlu hantar apa-apa borang pun kan? Juz hantar yg aplikasi rayuan dalam talian je kan?tetiba pulak jadi gelabah semacam….

  185. Mrs Cuak,
    Salam… Ya memang dijangka pada hari Jumaat ini tertakluk kepada pihak MOHE. Betul hanya untuk mereka daripada kategori Lepasan Diploma atau setaraf perlu hantar dokumen sokongan. InsyaAllah anda akan mendapat tempat.

  186. Mrs.cuak says:

    oo…terima kasih Nilam…

  187. ramesh judas says:

    heloo, how to check the result of rayuan upu lepasan stpm 2008?i got 2.5 but x dpt tpt.

  188. fadzilahm91 says:

    saya merupakan pelajar stpm 2008,saya mendapat 2.6..saya merupakan pelajar aliran sastera…sy tdk m’dpt twrn ipta…ada x mane2 u yg ambil 2nd intake bln 12?sy ambil sjk p.am(2.67),bm(2.33),sj(3.00),p.perniagaan(2.33),muet (band 3)..apa jurusan yg sesuai b’dasarkan keputusan sy?sy cuma minta pendpt nilam?

  189. Fadzilahm91,
    Ya, memang ada beberapa universiti yang membuat pengambilan untuk sesi Disember/Januari. Permohonan biasanya akan dibuka dalam bulan Ogos atau September.
    Saya tidak dapat memberi pendapat kerana kurang mahir mengenainya. Harap ada pembaca lain yang ada pengalaman boleh membantu anda.

  190. betul ke org byk kate, kalau student2 lepasan STPM yang tak berjaya sambung dgre di ipta pada sesi julai, and kebanyakannye student2 lpsn STPM nie mohon lagi untuk intake sesi disember/januari akan dtg.. nt senang nak dapat?? maksud saya betul ke kebayakannye pemohon2 lpsn STPM sesi disember/januari senang nk dpt di terima masuk ke ipta yg di pohon?

  191. Gadis 1,
    Sebenarnya untuk mendapat tempat ke universiti bergantung kepada kelayakan pemohon, jumlah tempat yang disediakan dan syarat yang ditetapkan oleh universiti berkenaan. Pada kebiasaannya jumlah pemohon bagi pengambilan Disember/Januari ini tidak seramai semasa sesi Julai maka peluang untuk mendapat tempat adalah lebih cerah.

  192. thanks nilam.. n saya harap awk dapat paparkan maklumat mengenai ipta-ipta bagi kemasukan sesi dis/jan ini cpt mungkin..

  193. Gadis 1,
    Sama-sama… Saya akan usahakan.

  194. nak tanye ni,btol kew kemasukan ke univ teknology petronas ni di wat pd 5/8/09 untuk menduduki exam yg menyatakan layak untuk msk ke univ nie???

  195. terkandas says:

    my cgpa only 1.88.im an ex-matriks.do i hv any change to get dgree in ipta based on my cgpa?or,i hv to get diploma,or foundation..tlg saya cri jln plg baek.xtauk nak buat apa lg..menyesal pun x guna.tp sy btol2 nk smbung blaja lg.

  196. Awim,
    Saya tidak mempunyai maklumat mengenainya. Sila hubungi UTP di talian 05 368 8000 untuk sebarang pertanyaan berkaitan.

    Terkandas,
    Pada pendapat saya dengan CGPA cuma 1.88 agak sukar untuk masuk IPTA. Anda perlu memulakan semula proses pembelajaran anda dengan menggunakan keputusan SPM anda. Terpulang kepada program pengajian yang anda minat, anda boleh ambil STPM atau kursus foundation yang lain. Di samping itu anda juga boleh memohon program pengajian peringkat Diploma, permohonan untuk pengambilan Disember IPTA akan dibuka dalam bulan Ogos atau September ini.

  197. blur skit289 says:

    pk dlu nk msk u sng..lps syarat ingat dpt p tp kantoi gk..2nd intke xdpt jgk mmg la org2 mcm aku ni akn jd org xgna sbb xda ms dpn dh nie..kja stakat kuli orng mlaysia xpa la tp kja jd kuli warga asing plak sbb byk pndtg..aku pn nk ubh nsib tp dh ckup syrat xdpt u gk..sesapa yg nasib sma kita doa la ia..kalu xdpt gk 2nd intke sbr la pas nie..

    nilam..

    awak slalu bg pandagan kn??
    sya nk tya awk nie 2nd intke utk thn lps kn rmai x dpt msk u bg org2 yg xdpt utk 1intke..

  198. Blur Skit289,
    Memang benar persaingan untuk masuk ke universiti agak sengit sekarang ini. Walaupun begitu jangan berputus asa jika gagal mendapat tempat mungkin bukan rezeki anda buat masa ini. Sebaliknya terus mencuba dipengambilan yang berikutnya atau cuba cari peluang atau alternatif lain yang boleh membantu anda melanjutkan pelajaran.
    Maaf, saya tidak mempunyai statistik tersebut tetapi biasanya peluang untuk mendapat tempat lebih baik.

  199. saya ada seorang kawan, dia menghadapi dilema sama ada boleh masuk ke universiti atau tidak….kelulusan dip kej awam..PGNK : 3.4…masalah dia adalah mendapat band 1 dlm muet …bolehkah dia diterima masuk ke universiti atau pun perlu menduduki peperiksaan MUET sekali lg untuk menyambung pengajian di peringkat ijazah yang sama kos dgn diploma yang diambil ?harap boleh bantu…

  200. Cikm0q,
    Bergantung kepada syarat yang ditetapkan oleh universiti berkenaan. Sebagai contoh untuk memohon program pengajian Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Awam) di UiTM di antara syaratnya ialah mencapai PGNK minimum 3.00 dalam Diploma Kejuruteraan Awam atau yang berkaitan dari institusi yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan mendapat sekurang-kurangnya Tahap 1 (Band 1) dalam Malaysian University English Test (MUET).
    Anda boleh lihat kelayakan yang ditetapkan oleh IPTA lain di laman web UPU di bahagian Syarat Khas.

  201. askum.kalu result pemohonan darul quran nak check kat mne eh?

  202. nk tny..
    mase isi borang usm,knp pnawaran krsus xde pon pendidikan
    yg ada cma sains kmia or bio or mate..
    skali ke 2??

  203. Ismah,
    Salam… cuba rujuk laman web Darul Quran.

    Adi,
    Semua kursus pendidikan termasuk yang ditawarkan di USM perlu dimohon melalui UPU dan Kementerian Pelajaran.

  204. dila_ex uitm says:

    salam…nilam…
    tolong sy…
    sy adalah student intake july 09….
    degree in uitm s.alam…
    but…………….
    i only got 1.67 for sem1…
    and sy kne dismiss from uitm on the spot….
    nk wat rayuan da x leh..
    so..sy ingt nk apply lain for intake july 2010…
    rase2 leh dpt tmpt x kt mana2 u?????
    n kalu sy apply uitm gak, ade effect x???
    sy myesal x study tol2……..
    sy minat uitm..leh dpat x????plis reply asap…

  205. dila_ex uitm says:

    nilam…sy bru kne dismiss drpd uitm coz dpt pointer teruk…

    kalu sy nk apply lain utk intake july2010 nti ade effect pape x???

    sy nyesal x study tol2…sy nak sambg study lagi…plisss

  206. shafiq ex-uitm says:

    dila,
    salam..nasib ko lebih kurang aq r..
    macam kes kte ni,ko mmg kne apply baru..
    aq dah tanye penasihat..pas 2 kne isi balik upu 2 kalu xsilap aq..
    tapi no pin 2 kne beli lepasan diploma setaraf..jgn beli yg lain..
    tarikh isi 2 4aribln januari hingga 4 aribuln feb..
    kalu nak apply uitm gak no hal la..Xde effect..
    kalu ade pe2 nak tanye chat kt YM aq.. [email protected]
    arap same2 dapat membantu..

  207. dila_ex uitm says:

    tq shafiq 4 dat info..
    nk apply uitm n u lain kne bli no.pin lepasan diploma??
    nape lak??huhu..aq dak stpm..

  208. shafiq ex-uitm says:

    ur welcome..dila,
    ko kne beli no pin lepasan stpm..
    baru leh apply balik cam biase..
    cam ko isi upu dulu..
    kalu nak lebih lanjut tengok kat web ni..
    http://www.mohe.gov.com.my

  209. dila_ex uitm says:

    owite…thanx shafiq
    gud luck!!

  210. saya adalah student diploma farmasi dari Mahsa Universiti College. pointer sy 3.39. muet band 4. Sy nak apply utk Kemasukan Ke IPTA Bagi Lepasan Diploma/Setaraf Sesi Akademik 2010/2011. tapi so far, x ipta yang offer degree in farmasi utk lepasan diploma farmasi. sy nak minta bantuan… kursus degree ape yang sy boleh apply selain drpd farmasi….tq dear nilam…

  211. ingin tahu dimana (pathway) untuk nueroscience.

  212. jika hilang pin no.
    apakah saya harus buat??

  213. Shafiq,
    Terima kasih kerana berkongsi pengalaman anda.

    Sri,
    Saya tidak begitu arif dengan bidang farmasi dan tidak mempunyai maklumat mengenainya.

    Thana,
    Saya tidak begitu arif dengan nueroscience dan tidak mempunyai maklumat mengenainya.

    Dolphin,
    Anda perlu membeli yang baru jika masih belum membuat pendaftaran/permohonan dengan UPU.

  214. jika hlg no pin blh mntk semula pd pjbt skolah n jika x de blh beli yg baru di bsn..

  215. salam nilam,
    nk tnye kalu diberhentikan dari ipta,nk apply lain untk intake july 2010 ni leh x?
    kalu sampai skrg pinjaman ptptn blom byar ada effect pape x?
    sy da antar surat nak byar balik,tapi still x trima lg surat pengesahan byran.
    ok tu jer,thanx nilam..

  216. assalamualaikum semua

    nak tanya .Klu kita dapat tawarn u Julai intake 2009/2010 tapi tolak n daftar balik pada tahun ini…..ada tak change boleh dapat balik……masa 2009 dapat under stpm skg tpaksa online ats diploma????

    plz advise

  217. apeacezan says:

    salam nilam….
    nk tanye……
    mcm mane klau kte bt semak smula spm n then result kte dpt tu straight A,s….
    ade xlg pluang nk ke luar negara???

  218. Amir,
    Benar.

    Fasha,
    Salam… Setahu saya boleh. Manakala jika pinjaman lama belum dibayar anda tidak boleh membuat pinjaman jika mendapat tawaran ke IPTA.

    Alissa,
    Salam… Permohonan anda akan diproses sebagai permohonan baru tanpa merujuk kepada tawaran yang lalu. Memang benar anda perlu memohon di bawah kategori Diploma.

    Apeacezan,
    Salam… Saya tidak pernah ada pengalaman dengan situasi tersebut. Masalahnya anda akan mendapat tahu keputusan semakan selepas tarikh tutup permohonan PILN. Anda perlu berhubung dengan JPA/MARA mengenai perkara ini.

  219. salam..
    alissa…
    ko dlu stpm 2008 ke?sme ngn aq la..
    nape utk intake july2010 ni ko apply gne diploma??
    aq kompius la cm ni..coz aq apply gne stpm baru2 nie..

    dear nilam..cm ne ni???
    sy ade bce problem dila n shafiq ex uitm kt atas2 tu..sy pn apply je la gne stpm..
    so cm ne?? adoyai,ni yg takut nie…huhu

  220. asalamualaikum…..
    aQ ada jgk mohon bahagian pendidikan,,tp tiap kali aQ nk ek kt internet msti tk da lg…..
    npa tue ek???
    risau lh aQ!!!!
    npa mcn tue ya…
    kmu ada tau apa2????
    lau tau bantu2 lh aQ ya….
    aQ pn nk berjya jgk mcm korg semua…
    pleazzzz……

  221. saya tak tahu nak check keputusan permohonan saya.saya dah online bagi BPKP JPT melalui bayaran BSN.plse advise how to check dalam internet online

  222. saya nk masuk uni ni, kalau saya dpt u lain bleh x saya tolak dan buat plak rayuan nk masuk?

  223. Girl yang Bingung says:

    Salam. Lo plajar uitm degree x lulus kan kick then dia apply balik nak masuk UITM guna result matrikulasi KPM, diterima ker?

  224. gadis runsing says:

    Salam,

    Status keputusan permohonan upu utk lepasan STPM bpe hribln??18/19 Jun??

  225. kepeningan says:

    huh hu sy lepasan matrikulasi cgpa 3.8 sns hayat.. sy pnh tolak usm dlu…last2 upu pon xdpt ape2 hu hu. gagal ke ipta.adakah sbb muet sy band2..lg 2mrkah nk jd band3.tp phak mjlis pksaan xleh bantu.kwn sy dpt pointer rndh dr sy dpt medik,frmasi dan mcm2..knp krjaan buat mcm tu..sbb muet,,pljr bru blh ambil kos ats2..ini bukan menilai kelayakan plajar.pdhl bi sy xla bpe trok. sy dpt bi B utk mtrx pnya.spm pon 3B.dan bkn blaja bio,kmia n math ms mtrk pon in BI kan,jd ape mslhnye?blh je phm n n blj.ape ptt sy buat adekah sy hrus dok umh n tgu org masuk minang hu hu hu

  226. salam semua…

    di sini saya ingin berkongsi pendapat bagaimana untuk mendapat kos yang anda suka tanpa perlu bersaing hebat dengan pelajar lain.

    saya akui saya salah seorang yang kurang bijak dalam belajar. saya merupakan lulusan matrik dengan pointer 2.04 tetapi akhirnya dengan berkat dan doa serta sokongan keluarga saya berjaya ditempatkan ke IPTA dalam KOS KEJURUTERAAN MEKANIKAL dan alhamdulillah saya telah menamatkan pengajian sekarang.

    mungkin ramai yang tertanya bagaimana dengan pointer yang rendah mampu mendapat tempat dalam bidang yang boleh dikatakan 'hot value'. di sini ramai yang saya perhatikan mempunyai keputusan yang lebih baik dari saya, tetapi mengeluh kerana tidak mendapat apa yang mereka idamkan. mungkin terlambat maklumat yang saya berikan ini tetapi mungkin boleh digunakan kemudian hari.

    memang benar syarat yang dikemukan oleh pihak universiti hanya syarat yang minimum tetapi tahukan anda semua yang di masa ini semakin ramai pelajar yang mendapat 10A @ 4.00 jadi kedudukan bagi pelajar yang tidak berjaya mendapat keputusan sebegitu akan lebih terpingir dalam pemilihan yang dilakukan oleh pihak universiti. jadi kepada pelajar yang tidak mampu mendapat keputusan sebegitu anda seharusnya sedar ditahap mana anda dimata penilai dan seterusnya memikirkan bagaimana untuk mendapatkan kos pilihan anda tanpa perlu memikirkan di mana anda akan ditempatkan. ini kerana kebanyakan pemikiran rkyat malaysia khususnya MELAYU hanya memandang UiTM,UPM,UKM,UIAM,USM,UPSI,UTM dan sebagainya sebagai pilihan. adakah ini hanya kerana nama U itu sendiri yang sudah bertapak lama di sini dan dikenali menjadi alasan untuk anda mengidamkan belajar disitu. jadi untuk pengalaman saya, saya membuat permohonan di universiti yang tidak ternama jadi peluang untuk saya masuk menjadi tinggi kerana ramai orang tidak memberi perhatian kepada universiti terbabit. dengan tindakan saya ini akhirnya apa yang saya lakukan berbaloi malahan saya tetap mengulung ijazah yang sama dengan rakan-rakan yang belajar di IPTA yang ternama. malahan lebih mengembirakan saya mampu mendapatkan pekerjaan semasa saya di dalam final exam. jadi di sini hendaklah dingatkan bahawa nama universiti tidak menjadi persoalan tetapi atas diri anda sendiri. saya ceritakan pekara ini bukan untuk kebanggaan tetapi untuk dikongsi bersama. apa yang kita impikan tidak hanya perlu melalui satu jalan sahaja kerana di depan kita masih terbentang 1001 jalan yang masih belum diterokai.

    jadi ingatan saya cukup mudah…jika mengimpikan sesuatu pekara pandanglah langit ingatlah bumi. sebijak mana kita akan tetap ada orang yang lebih bijak dari kita. jangan kerana inginkan belajar disesebuah universiti yang ternama kita sanggup mengetepikan universiti yang tetap boleh memberikan segulung IJAZAH@DIPLOMA yang kita cita-citakan.

    ingatan ikhlas dari seorang yang kurang bijak

    sekian.

  227. hai….saya telah check keputusan yang di umum oleh UPU melalui internet dan saya berjaya mendapat tempat di UUM….tetapi apabila saya ke laman web berkenaan utk menerima tawaran tersebut,saya telah diberitahu gagal memohon selepas saya masukan no.IC utk pengesahan????apa masalah yang di hadapi oleh saya???beberapa kawan saya juga menghadapi masalah yang sama utk menerima tawarannya……
    terima kasih utk balas…

  228. Anak Kenyalang says:

    Salam,
    saya ingin bertanya,
    adakah ada PJJ untuk UPSI..??
    Dan sekiranya ada,adakah perlu berulang alik ke UPSI di PERAK..??

  229. Sumathi Thirupathy says:

    Saya dapat 3.67 untuk stpm 2010. Saya amat berminat dalam jurusan perubatan. Menjadi doktor adalah impian saya sejak kecil. saya mendapat B(t)untuk Biology dan A untuk pengajian am dan A- untuk Fizik dan Chemistry. Saya dah memohon ke ipta dan setakat ini saya tidak menerima sebarang tawaran? Apa harus saya lakukan? Tolong……..

    • Sumathi Thirupathy says:

      Saya tidak faham apa maksud awaiting moderation, adakah saya perlu menanti keputusan rayuan atau perlu jumpa dekan di ipta?

  230. Ms gerhana says:

    bileeee laaa kputusan erayuan nak kluar niii…aku dah bdegup degap niihh…ksilapan lalu jadi pengajaran bgiku…huhuuh..sedih tak dpt msuk U nihh….

  231. Ms gerhana,awk pon tggu rayuan jugak? sme la kte..
    aku frust gilerr x dpt msk u..kwn2 pon dh pegi sume msk u.
    awk lpsn ape? kte stpm..mgkn sbb rslt x gempak 2.84 jer…myb sbb tu x dpt.

    • kumang..kes ko sme gn ak..tp rsult ak..under kow lg..sdih gler r xlh msuk u nieeeeeeeee…sume kwn2 ak dpt u..tgl ak sorang jer ag…

  232. saya dapat 3.34 lepasan matrik.. then minta course kewangan n course sc math,,
    risau ye,,
    takot x dapat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>