Permohonan Kemasukan Politeknik KPT Sesi Jun 2010

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengikuti program di Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT).

Ketika ini terdapat 27 buah Politeknik KPT yang sedang beroperasi di seluruh negara dengan 86,000 pelajar yang sedang mengikuti pelbagai program pengajian.

Pengambilan pelajar ke Politeknik KPT diadakan dua kali setahun. Politeknik KPT menyediakan 45,000 tempat pengajian untuk lulusan SPM, lulusan Sijil Politeknik dan lulusan Sijil Kolej Komuniti pada setiap tahun bagi mengikuti pelbagai program.

Polteknik KPT menawarkan pelbagai program peringkat diploma lanjutan dan diploma. Ia juga menawarkan program kemahiran di peringkat sijil kepada calon berkeperluan khas yang bermasalah pendengaran.

Mulai sesi Jun 2010 program peringkat sijil untuk pelajar biasa tidak lagi ditawarkan di semua Politeknik KPT.

Politeknik Premier

Tiga buah politeknik yang dinaiktaraf ke politeknik premier adalah;

  1. Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA)
  2. Politeknik Ungku Omar (PUO)
  3. Politeknik Johor Bahru (PJB)

Iklan

Iklan permohonan kemasukan ke program pengajian Politeknik KPT Sesi Jun 2010 dijadual akan disiarkan seperti berikut;

Tarikh Akhbar
27 Februari 2010 – Sabtu Borneo Post (Edisi Sabah & Sarawak)
28 Februari 2010 – Ahad Metro Ahad (Edisi Nasional)
01 Mac 2010 – Isnin Daily Express (Edisi Sabah)
07 Mac 2010 – Ahad Mingguan Malaysia, Tamil Nesan dan Shin Chin Jit Poh (Edisi Nasional)

Syarat Am

  • Warganegara Malaysia
  • Mesti lulus Bahasa Melayu peringkat SPM sebelum atau semasa pengajian di Politeknik untuk layak dianugerahkan diploma.

Syarat Khas

  • Syarat akademik untuk memohon politeknik adalah berbeza mengikut lulusan pemohon dan program pengajian yang dipohon.
  • Permohonan kemasukan ke Politeknik KPT adalah dbuka untuk;
    • Lulusan SPM dan setaraf
    • Lulusan Sijil Politeknik KPT
    • Lulusan Sijil Kolej Komuniti KPT
    • Lulusan Diploma Politeknik KPT
    • Lulusan Pendidikan Khas KPM
    • Lulusan Kolej Matrikulasi KPM Jurusan Sains
  • Sila rujuk di Maklumat Permohonan di laman web Politeknik untuk mengetahui syarat akademik yang ditetapkan.

Permohonan

  • Permohonan kemasukan pelajar ke Politeknik KPT hendaklah dibuat melalui kaedah dalam talian (online) melalui laman web http://www.politeknik.edu.my kecuali bagi lulusan Pendidikan Khas KPM.
  • Permohonan Sesi Jun 2010 yang memenuhi syarat dan masih belum mendapat sebarang tawaran akan diproses semula bersama-sama dengan permohonan sesi berikutnya.
  • Pemohon baru dan pemohon Sesi Jun 2010 boleh membuat kemaskini maklumat permohonan mereka sebelum tarikh tutup.
  • Pemohon baru perlu membeli nombor PIN di Bank Simpanan Nasional sebelum membuat permohonan.
  • Pemohon perlu membeli semula nombor PIN sekiranya hilang atau terlupa.
  • Pemohon patut mencetak permohonan sebagai dokumen pengesahan penghantaran dan disimpai sebagai rujukan.

Pengajian Secara Sambilan

Mereka yang berminat untuk mengikuti pengajian secara sambilan perlu membuat permohonan Kursus Secara Sambilan (KSS) secara terus daripada Unit Latihan dan Pendidikan Lanjutan politeknik yang berikut;

  • Politeknik Ungku Omar
  • Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah
  • Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah
  • Politeknik Kota Bharu
  • Politeknik Kuching Sarawak
  • Politeknik Port Dickson
  • Politeknik Kota Kinabalu
  • Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
  • Politeknik Johor Bahru
  • Politeknik Seberang Perai
  • Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin
  • Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah

Tarikh Tutup

  • Permohonan kemasukan Politeknik sesi Jun 2010 ini akan ditutup pada 2 April 2010.

Maklumat

93 thoughts on “Permohonan Kemasukan Politeknik KPT Sesi Jun 2010

  1. asslmkm.
    nak tanya sikit.. politeknik premier dah di umumkan.. bila dia orang start buat..
    intake julai ni ke.. atau tahun 2015 nanti..

  2. nur amirah says:

    assalammualaikum..

    saya nak tanya, kalau macam saya, lepasan dari institut perindustrian (ilp). boleh ke saya minta menyambung diploma saya kat politeknik.. saya ada sijil skm.. tolong jawab..

  3. saya lepasan sijil politeknik..saya nak tanya slpas dh online prmohonan…adakah result sem perlu dihantar kepada bhg pengambilan pelajar politeknik??

  4. ader terbaca..pemegang sijil SKM leh apply gak…

    dun worry.

  5. Hilman,
    Salam… sepatutnya pengambilan Jun 2010 tapi saya tidak dapat sahkannya kerana laman web politeknik tidak boleh dilayari sekarang.

    Nur Amirah,
    Salam… Saya tidak pasti, anda mungkin boleh memohon di bawah kategori SPM dan setaraf. Sila dapatkan kepastian dengan menghubungi terus pihak politeknik.

    Wawa,
    Setahu saya tidak perlu dihantar melainkan dinyatakan sebaliknya dalam borang permohonan online.

  6. salam…sy lpsan spm..dan sy ingin memohom kemasukan ke politeknik..?tp pilihan costtyg diambil tida dpt dinyatakan…

  7. salam…

    e-pengambilan Politeknik sesi Jun 2010 sering menghadapi masalah SERVER ERROR "/" APPICATION sehingga permohonan tidak dapat dijalankan.

    Kepada pihak berkuasa yang dikasihi, sila memberi jawapan tentang soalan yang dikemukakan. Terima Kasih

  8. assalamualaikum,,
    En/Pn

    Saya ingin bertanya, khusus apakah yang saya layak ambil di peringkat diploma jika saya hanya mempunyai 4 kepujian dan matematik hanya lulus D.Harap encik/puan dapat membantu saya..

  9. Ok,
    Salam… saya pasti pihak Politeknik ada memantau dan membetulkan sebarang masalah di laman web mereka.

    Husna,
    Salam… sila rujuk di bahagian Maklumat Permohonan di laman web Politeknik, di situ ada senarai dan sinopsis kursus yang ditawarkan.

    Fathin,
    Salam… memang ada pengajian peringkat Diploma yang anda layak anda mohon di Politeknik kerana ada kursus yang memerlukan hanya lulus dalam Matematik. Sila rujuk di bahagian Maklumat Permohonan di laman web Politeknik, di situ ada dinyatakan syarat-syarat minimum untuk memohon setiap kursus.

  10. soalan: sy seorg staf TNB, bekerja di TNB Bangsar KL. sy nak smbung belajr secara sambilan.. so blh shorkan politeknik mn yg berhambiran dgn sy yg mempunyai diploma krusus teknologi elektrik dan boleh secara sambilan.

  11. nurul ain says:

    salam..saya nak tanya skit..camne nak isi borang permohonan bagi sesi jun 2010??sebab saya dah banyak kali buat..tapi still x ley..

  12. adelah saya layak untuk mgambil kejuruteraan awam…jika saya tidak pernh mgambil aliran itu swaktu blajar dahulu?

  13. akmal hakim says:

    salam.
    kenapa saya x dapat online tuk isi form?
    saya dah isi kursus pilihan, then SPM results x isi lagi.
    kata 17 Mac boleh isi, tapi kenapa xde pon?
    cam mane nie?

  14. Sani,
    Saya rasa yang terdekat adalah Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam.

    Nurul Ain,
    Salam… Cuba lagi dan jika masih menghadapi masalah sila hubungi pihak Politeknik di talian yang dinyatakan di atas.

    Zuwaz,
    Memang boleh kerana syarat yang ditetapkan agak mudah untuk memohon.

    Akmal Hakim,
    Salam… Server mungkin ada masalah, cuba lagi dan jika masih menghadapi masalah sila hubungi pihak Politeknik di talian yang dinyatakan di atas.

  15. saya nak tahu…ade sape2 yang boleh bantu…

    sewaktu skolah dlu sy xambik kejuruteraan awam….malahan,saya tak memasuki skolah teknik….saya mengambil aliran sastera di sklah biase…adekah sy layak mgambil kejuruteraan awam di politeknik…

  16. akmal hakim says:

    nampaknye still ade masalah la.
    may be esok luse okay kot.

  17. nak tnye.. nape no pin n no i/c tak diterima masa buat permohonan baru?

    beli mase bulan 11 2009 dulu.. nk kene bli num pin baru ke?

    confuse sgt2 ni.. please help me..

  18. nikita aeddha dyaner says:

    my head is spinning around…punyer ler tension.kazen punyer urusan, kite susah payah isi untuk die, die goyng kaki jer. tolonglah poli, terimalah die…huhuhu

  19. nikita aeddha dyaner says:

    CAM NER NAK DAFTAR KAT POLI DALAM ONLINE? ANSWER PLEASE

  20. vera jane says:

    mcm mna maw masuk ny…teda borang pun..hurrrmm….

  21. cam mane nak kemaskini borang poly-tech untuk lepasan spm sesi jun 2010…..

  22. saalam….sy nak tye mcm mane nak mohon politeknik…..kusus ape yang ditawarkan untuk kelulusan sijil?

  23. salam……..
    nk tny…
    poli de ujian bertulis n temuduga ke…

  24. sarah popular says:

    salam,saya nk tnya lau saya leh bhsa bi stkat lulus je,leh dtrima ke msuk poli?????????????

  25. sarah popular says:

    salm,sya nk tnya lau dpat g dlm bi msih ada pluang ke nak msuk poli cz kwn saya dpat g????

  26. saLam..nk tnya ble semakan prmhononan ke politeknik kluar?

  27. salam…

    kalu lepsan sijil ILP boleh apply x?? nak ambik diploma…

  28. saya ada sijil politeknik dalam bidang mekanikal,so kalau saya smbung diploma tapi bidang elektrik boleh ata tidak?dan adakah cuma mengambil masa 1 tahun atau 3 tahun semual??

  29. salam saya anuar….
    saya nak tanya…..
    sekiranya pointer kolej komuniti tahap yang rendah….bolehkah sya membuat rayuan untuk kemasukan ke politeknik…….

  30. Yana,
    Keputusan permohonan politeknik dijangka akan diumumkan pada 8 Mei untuk yang tidak ada temuduga. Manakala yang ada termuduga akan diumumkan pada 10 dan 28 Jun.

    O Mei,
    Salam… saya tidak ada maklumat mengenainya. Di laman web politeknik tidak ada dinyatakan, mungkin anda boleh berhubung terus dengan pihak politeknik untuk penjelasan.

    Rahim,
    Setahu saya anda hanya boleh memohon kursus yang berkaitan dengan kelulusan. Tempoh masa pengajian Diploma biasanya 3 tahun.

    AminPPD,
    Terima kasih.

    Anuar,
    Salam… Jika anda lulus Kolej Komuniti dengan mata 2.90 atau lebih, anda perlu ada satu tahun pengalaman bekerja. Jika kurang dari 2.90, anda perlu ada sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman bekerja. Oleh itu jika nilai mata anda rendah anda masih boleh memohon jika telah bekerja dua tahun dalam bidang berkaitan.

  31. saya nk tau cmne nk semak same ade kite dpt atau ta twrn politeknik sbb poli ta antr srat twrn kt umh ..

  32. bila dpt bt semakan permohonan poli ni??bulan mei ka?tarikh??

  33. da mohon da politeknik..mintak2 la dpt..amin..tp kalo dpt bagus tak?mcm ne pembelajaran die?n peluang keje mcm ne?

  34. hmmm……….
    i just want to know that the name list result intake this jun already have
    please beritahu ……….
    tq

  35. salam..sy x sempat memohon politeknik untuk kemasukan jun 2010..adakah sy mempunyai peluang untuk memohon politeknik? sbb sy difahamkan kemasukan politeknik diadakan 2 kali sethn..

  36. Salam..sy de mohon upu n poli.buat mase skrg sy dh dpt upu.tp sy nk politeknik.btulke lau da dpt u,poli xdpt dh..hem..plu pnjelasan..bdebr sgt2 nk tggu 8ribulan ni..hrp2 dpt..amin…

  37. Nur Amirah Bte Abu Bakar says:

    salam….sy pelajar lulusan kolej komuniti…pointer sy 3.2….saya ingin menyambung belajar di politeknik…kos yg sy amik sistem komputer dan sokongan semasa belajar di komuniti…tp adakah sy layak sebab SPM saya hanya ada 2 kradit sahaja….tu yg membimbangkan sy….kalau sy dapat sambung di politeknik tempat mana yg blh sy pergi untuk smbg dlm bidang baikpulih komputer sy…..harap dibalas…..terima ksh

  38. Nur Amirah Bte Abu Bakar says:

    salam…sy adalah lulusan kolej komuniti…pointer sy 3.2….blh kah sy smbg di politeknik….tp yg membimbangkan sy adalah SPM sy hanya ada 2 kradit….layak kah sy

  39. mohammad al mansor bin ramli says:

    Salam…..sy ada soalan yg hndak dtnya….sy trlpa nk print borg pngesahan poli ari 2….bley ke x klu sy x print…???

  40. Shyella says:

    haii….askm…saya nak tanya…saya xda memohon untuk memasuki politeknik sesi jun 2010…tapi,if nanti ada rayuan yang dibuka…adakah saya still dapat memohon eventhough saya pemohon baru??bila agaknya?n intake yang seterusnya bila?tq..

  41. please…politeknik dgn form6, mna lebih bgus?

  42. chan wawa says:

    semoge mlm ni result sy untok ke politeknik positif,,,da ckup penat mgharap kat upu ngn matrik,,tp kputusnnyer memg bukn rezeki sy,,,marilah kita brdoa byk,,,,,hope bdak2 lepasaN poli more lbey better result ngn pluang kerjaya pas tmat blajar than dak upu or matrik,,,HIDUP POLITEKNIK!!!!!!!!!!!

  43. cnfrm ka rslt kluaq esk?xsbq nk check..hope sgt2 dpt poli..

  44. akum..macam mana nak cek ni poli ni…??

  45. chan wawa says:

    salam da pkul bape da ni kate leh tau 8 mei,,,,ari ni la,,,,,,,,,,,,,da byk kali cube nk tgk keputusnnyer nape still tak leh nk tau,,,,,,,cpt la,,,,tulung,,,huhuhuh,,,,,f6 daftar 10 mei ni,,,jgn la main-main,,,,kiteorg sebolehnnyer nk tau resultnnyer ari ni jgk,,,,,jgn ade tundaan sudah laaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!

  46. MUHAMMAD says:

    alhamdulillah….dpt politeknik premier johor bahru ( kejuruteraan mekanikal )…terima kasih e-putra atas maklumat terkini…kpd bkl pljr politeknik, gud luck…jgn rse rendah diri kerana kerajaan dlm proses mmperkasakan poli d msia setaraf ipt…malah dlm kelas tersendiri…

  47. ifa_4231 says:

    alhamdulillah..dapat politeknik merlimau melaka..jurusan accounting..walaupon tak dpt politeknik premier pon takpela..da la upu tak dpt..politeknik ni mengubati kesedihan ku..hehe..bersyukur sgt2..sape yg dpt politeknik tu tahniah ye..

  48. Assalamualaikum..

    tnya sikit.. apsal pagi td sy semak kputusan prmohonan kemasukan sesi jun 2010
    berjaya.. tp mlm nie sy semak skali ag permohonan gagal plak..?
    ade masalah kat mane2 ke? (08mei2010)

    p/s
    kalu ade ape2 ksilapan tknikal yg sedare taw, nnt bleh gtaw sy erk.. TQ~

  49. adekah politeknik mempunyai 2 panggilan dlm setiap taon

  50. arnabmabuk. says:

    waaaaa…tak dapat polytechnic…adoi..semua jurusan layak tapi takde kekosongan..adoi nampaknya form6 la jalan terakir hu3

  51. Assalamualaikum..
    berkenaan soalan yg saya ajukan..
    sy mohon maaf kalu mnyusahkn.. sbb sy dah trnampk yg web mmpunyai masalah teknikal..
    nmpknye kene tggu 12mei nie la baru confirm.. ^^

  52. kputusan lpasan sijil kuar 12 mei lak….aduyai..kne tgu lg..
    mle2 check ary 2 dpt..12 mei nie lak xtaw la cm ner..tawakkal jer la..huhuhu

  53. salam
    sy ni dapat poli kat dungun untuk kursus pengaturcaraan sistem maklumat..
    erm klu kursus ni senang tak dapat keje nti?? ag satu ok ke politeknik kat dungun tu??? sy rase cam nak mintak tuka je… leh ke tuka poli ke kursus len??
    TOLONG LA SESAPE BAGI PENDAPAT K…..!!!

  54. agak2 buat rayuan dapat tak

  55. Assalamualaikum..
    nak tnya sikit pada yg pakar.. ^^ huhu~

    cm sy nie student Sijil Kejuruteraan Elektrik & Elektronik sesi Julai 2008 ~ Jan 2010…

    boleh ke saya smbung diploma lepasan sijil utk sesi Jun 2010 terus?

    sbb masa sy wat permohonan, sy gunakan HPNM bagi sem 1 & 2..
    dan sy berjaya mndapat tawaran sambungan Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komputer).. adakah sy layak dan dpt utk menerima tawaran trsebut atau x..?

    balas kat ym sy ye, tkot2 x on blog nie slalu..
    ym > [email protected]

    sekian.. TrimaQaseh~

  56. Assalamualaikum…
    Saya ada menerima tawaran untuk ambil diploma dalam bidang IT di politeknik dan kolej poly-tech mara(KPTM).Jadi, saya ingin bertanya antara politeknik dan KPTM, yang mana lebih baik untuk saya sambung belajar. Terima Kasih..

  57. nilam , nak tanya . dulu saya apply ipta ngan poli . ipta da dapat . poli x dapat sebab da dapat tawaran ipta . kalau saya buat rayuan untuk poli , yg ipta tu terbatal ke ??
    saya dapat kos OM kat uitm . tapi macam x minat la . bkn x bsyukur . em . tlg la sy ..

  58. to arnabmabuk,,,jgn la ptus asa,,,kan poli ade 2 pggiln setaon,,,awk try la mohn tok pgilan ke 2 tu,,,,,ne tau la awk ade rzki kat situ,,juz tawakal jek,,,,,ape2 pon jgn ptos ase,,,Alwayz doa to ALLAH,,,,,who’s the great giver,,

  59. to mira,,,rase mc tak leh tukr jek,,,,coz kat dlm surt da kate sebarg penukarn tidak akan dilayan,,tp kalo fmily awk ade link ngn cape2 kat poli tu mybe die leh tolg kot,,,

  60. salam..
    sy mahu betanya..
    saya telah mencetak surat tawaran ke politeknik..
    tetapi hanya 3 mukasurat shj..
    betul ke borang ni hanye ade 3 helai..
    saya takut ade program saya yang menghalang surat tawaran ini utk diprint spenuhnya..
    sebenarnya surat tawaran yang dicetak ini ada berapa mukasurat?

  61. dextrose92 says:

    salam,,tumpg tnye,,huuu.
    nop tnyo cket neh sal poly premier,,
    ap ea klbihan poly premier ny.???
    heee,,tol2 xtau..y ad lam pkiran t’bek antra poly
    len,,tp tu je ke.??tlg jwb,,nop tau,,

  62. salam, saya nk tnya, bolehkah borang jawapan utk politeknik ini dihantar terus ke pejabatnya tanpa menggunakan pos??

  63. Sy dah feedback BJT ke politenik sesi jun’10
    Bila poli akan bagi guide book utk more details

  64. assalamualaikum…
    sye d sini sekadar untuk berkongsi cerita…
    em,keputusan ryuan dah pon keluar..
    ALHAMDULILLAH..
    permohonan rayuan saye telah diterime..
    tpi….
    saya diberi kursus diploma dalam bidang ‘teknologi berasaskan kayu’..
    macam kurang berminat..
    bukan tidak bersyukur..
    ini memang peluang buat saye..
    saye tertanya-tanya..
    ade ke pelajar permpuan dlm bidang nie…?
    terjamin ke mase depan sye …?
    em…
    takut pon ade…
    risau pon ade…
    mcm2 persoalan berman d fkiran..
    x tau nak buat keputusan..
    cmne ye????

  65. muhamad shahrulnizam says:

    saya nak tahu , saya ada sijil skm tahap 2 .
    boleh saya lanjutkan diploma di poli ?

  66. saya sangat berminat sangat-sangat untuk menyambungkan pengajiann saya dalam bidang yang saya ceburi peringkat sijil (Mekanikal) di Politeknik Mukah Sarawak.Malangnya permohonan saya tidak berjaya dalam program Diploma. Saya amat kecewa,namun apa daya rezeki takde. alangkah baik kiranya pihak pengurusan (pengambilan) KeKPTM (POLY) ambil terus sahaja budak-budak lepasan sijil terus ke Program Diploma,bagi meneruskan program hingga peringkat seterusnya.

  67. salam..
    sya cube tok mohon poli..tp tlewat…
    ada x cara lain tok mohon nie????
    rayuan dah ditutup…
    mcm mne nie???
    x ada borang ke yg boleh dhantr mlalui pos…..trus ke poli..
    tolg lah???

  68. salam…….
    sy ingin brtanya..sy ad bwt permohonan rayuan,n sy dpt prgram diploma yg sy xminati.sblm ni sy ad mohon utk kemasukan sesi jun,tp tak dterima wlau pn cukup syarat..blh ke sy abaikan borang jwpn tawarn yg sepatutnye dhantar ke poli yg dtawarkn sblm 11 jun ni?dan blh ke sy mohon skali lg utk kemasukn sesi november/desember?..

    • Setahu saya memang boleh.

      • setahu sy,hanya ad 2 kemasukan setaun.jun n november.utk januari mcm mana plak?..adakah sy blh memohon tok sesi november sama seperti sesi jun?..klau blh,bila tarikh tok sy blh mula memohon?

  69. assalamualaikum…
    saya merupakan aggota tentera yang berminat untuk mengikuti pengajian di tawarkan di politeknik..masalahnye sekarang bagaimanakah untuk saya memohon?adakah sama dengan orang awam?
    saya harap sangat dapat mengikuti pengajian di politeknik.harap ada sesiapa yang boleh bant saya…plz….

    • Salam… saya nasihatkan anda menghubungi terus pihak Politeknik atau jabatan yang berkenaan di Kementerian Pertahanan kerana ada syarat-syarat yang perlu dipenuhi dan pilihan yang perlu anda buat.

  70. mohd farid bin zainudin says:

    saya yang pengambilan poliy johor bharu pada januari 2011..sijil pendidikan khas dan pekak..alamat : Lot 3110 Jalan Keretapi Lama,Sungai Pinang Dalam,41400 Klang,Selangor Darul Ehsan….

  71. Saya dpt jurusan tek.maklumat pengaturcaraan… adakah senang keluaran cost ini mendapat keja..
    sila balas…please

  72. yupie-yupie says:

    sy nak tanye nie e-borang untuk intake ke-2 blew di buka lagi?

  73. anoonymous says:

    macam mana kalau saya dapat tawaran diploma dipoliteknik tetapi saya terlambat check dan terlambat jawab surat tawaran adakah saya masih ada peluang untuk masuk ke poli tersebut pada jun ini?? adakah cara untuk saya terima tawaran itu??harap bantuan sesiapa yang mengetahui…plzzzzzz ASAP!!!

  74. el-regina says:

    salam,
    saya kakak kepada adik yg baru saja tamat pengajian sijil di kolej komuniti darulaman,jitra,kedah pada
    bulan 9hb jun 2010.
    tadi saya ada baca syarat2 yg ditetapkan oleh pihak poli untuk pelajar lulusan sijil untuk melanjutkan pengajian ke peringkat diploma lanjutan.
    syarat2 berikut perlu pelajar bekerja selama setahun atau 2 tahun sebelum layak memohon kursus diploma.di sini saya ingin bertanya,sekiranya tiada pengalaman kerja adakah masih layak memohon?ini kerana bekerja 1 tahun selepas tamat pengajian sijil terlalu lama tempohnya.harap sesiapa dapat membantu saya untuk menyelesaikan masalah ini.tima kasih..

  75. sya dpt twrn bagi kemasukan nov 2010,bila tarikh last hantar bjt?tq

  76. el-regina says:

    salam..
    betul ke kalo nak wat dip. lanjutan kena tggu setahun dulu baru ley apply?..
    sbb skang saya baru lepas abis sijil d kolej komuniti?..

  77. Probot_silent says:

    Assalamualaikum..

    tanya sikit,untuk kemasukan sesi november 2010,bulan berapa pihak politeknik akan kirim form untuk kita isi selalunya.ada sapa2 yg berpengalaman sila bagitau,sebab nak resign letter 2 month.kena prepare.

  78. akum…

    sy nk tanya bila borang sesi julai untuk diploma di buka..?

  79. salam..
    bila agk nya borang pengambilan baru untuk budak2 integrasi boleh di buat???

  80. helo…saya baru ja hbis sijil kejuruteraan awam kat poli..plan nak sambung g..masalah saya kat sini saya nak mtak mohon u n sambung degree terus dpt tak sbb saya ada form6…rasa dpt tak mcm tu ar?? atau mtak ja integrasi poli…??? kalo msuk u saya nak ambik kos awam gak…result saya stiap sem pun ok…3 lbih stiap sem…so ada sesiapa boleh bantu saya???

  81. salam.
    bila plak ya untk pengambilan pelajar integrasi politeknik…?

  82. mcm mner nk dftr politknik tuk 2011??skg ni msih bleh dftr?

  83. gano bena nie eh??xpehe ambo…wojik eh

  84. […] Permohonan Kemasukan Politeknik KPT Sesi Jun 2010 […]