Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010

Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2011
Senarai semakan keputusan permohonan kemasukan 2010 bagi Matrikulasi, UPU, USM, KPLSPM, Politeknik, Tingkatan 6 dan IKBN.

UPU – Lepasan SPM

Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga (kemasukan ke Diploma/Asasi) 7 April 2010 UTM, UiTM, UPSI, UPNM
Temuduga 9 – 13 April 2010
Keputusan Permohonan 1 Mei 2010 upu.mohe.gov.my
Penerimaan Tawaran 10 Mei 2010 IPTA
Tarikh Tutup e-Rayuan 15 Mei 2010 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran pelajar ke Program Asasi PASUM/ USIM/ UIAM/ UPNM/ UiTM 23 Mei 2010
Keputusan e-Rayuan (Fasa 1) 4 Jun 2010 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran pelajar ke IPTA 3 dan 4 Julai 2010
Keputusan e-Rayuan (Fasa 2) 21 Julai 2010 upu.mohe.gov.my

UPU – Lepasan STPM – Bukan Pendidikan

Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga (lepasan STPM/ Diploma/ Matrikulasi KPM/ PASUM/ Asasi UiTM dan setaraf) 14 April 2010 UPNM, UiTM, UIAM, UKM, UPM, UUM, UTM, UMS, UM
Temuduga 16 – 28 April 2010
Keputusan Permohonan 18 Jun 2010 upu.mohe.gov.my
Tarikh Tutup e-Rayuan 28 Jun 2010 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran Pelajar ke IPTA 3 dan 4 Julai 2010
Keputusan e-Rayuan 21 Julai 2010 upu.mohe.gov.my

UPU – Lepasan STPM – Pendidikan

Tarikh Rujukan
Semakan Ujian MEdSI 15 April 2010 mpm.edu.my
Ujian MEdSI 24 April 2010
Semakan Temuduga 12 Mei 2010 upu.mohe.gov.my
Temuduga 18 – 24 Mei 2010
Keputusan Permohonan 18 Jun 2010 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran Pelajar ke IPTA 3 dan 4 Julai 2010

USM

Tarikh Rujukan
Semakan Ujian MUnSyI 16 April 2010 pohon.usm.my
Ujian MUnSyI 24 April 2010
Semakan Temuduga 8 Mei 2010 pohon.usm.my
Temuduga 7 – 15 Mei 2010
Keputusan Permohonan 29 Mei 2010 pohon.usm.my
Pendaftaran Pelajar ke USM Jun/Julai 2010

MATRIKULASI

Tarikh Rujukan
Keputusan Permohonan (PST) 16 April 2010 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru (PST) 10 Mei 2010
Keputusan Rayuan dan Ambilan Kedua (PST) 24 Mei 2010 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru (Rayuan dan Ambilan Kedua) 25-31 Mei 2010
Keputusan Tawaran (PDT) 3 Jun 2010 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru (PDT) 14 Jun 2010

KPLSPM

Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga 25 April 2010 moe.gov.my
Temuduga 3 Mei – 17 Mei 2010
Keputusan Permohonan 14 Jun 2010 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 28 Jun 2010

POLITEKNIK – Pengambilan Jun 2010

Tarikh Rujukan
Semakan Ujian Bertulis 8 April 2010 politeknik.edu.my
Ujian Bertulis 20 April 2010
Semakan Temuduga 8 Mei 2010 politeknik.edu.my
Temuduga 17 Mei – 4 Jun 2010
Keputusan Permohonan 8 Mei 2010 politeknik.edu.my
Tarikh Tutup e-Rayuan 20 Mei 2010 politeknik.edu.my
Keputusan e-Rayuan 27 Mei 2010 politeknik.edu.my
Keputusan Permohonan (Bertemuduga) 10 dan 24 Jun 2010 politeknik.edu.my
Pendaftaran Pelajar Baru Julai 2010

POLITEKNIK – Pengambilan Disember 2010

Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga 11 Oktober 2010 politeknik.edu.my
Temuduga 25 – 20 Oktober 2010
Keputusan Permohonan (Tanpa temuduga) 11 Oktober 2010 politeknik.edu.my
Keputusan Permohonan (Bertemuduga) 11 Nov & 2 Dis 2010 politeknik.edu.my
Pendaftaran Pelajar Baru Disember 2010

TINGKATAN 6

Tarikh Rujukan
Semakan Tawaran ke Tingkatan 6 3 Mei 2010 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 10 Mei 2010
Permohonan Pertukaran Jurusan 24 – 27 Mei 2010 Pengetua Sekolah
Tarikh Tutup Rayuan 1 Jun 2010 Pengetua Sekolah

IKBN

Tarikh Rujukan
Keputusan Permohonan 4 Jun 2010 ekbs.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru Julai 2010

Nota :
Maklumat di atas berdasarkan makluman di laman web yang berkenaan. Jika anda mempunyai maklumat terkini harap dapat berkongsinya di sini, terima kasih.

346 thoughts on “Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Putra Nilam, Shaz Nilam. Shaz Nilam said: ePutra – Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010: Senarai semakan keputusan permohonan kemasukan 2010 … http://bit.ly/cueznw [...]

  2. yuuramiza says:

    alhamdulillah. maklumat ini telah menyelesaikan segala kegusaran sy. terima kasih. :)

  3. Salam, Nilam, Sy nak tanye,
    Sy ade apply untuk upnm asasi perubatan ari tue dan semakan panggilan temuduga bleh disemak 7 april nie. dr segi klayakan akademik, sy rase sy layak, cume sy nie bcermin mata, adakah sy patut tidak hadir pada hari tmuduge tue atau cmane? klau sy tak hadir, sy khuatir sy takkn dpt tawaran dr ipta lain.

  4. farhan nasri says:

    khairul said:awak boleh hadir ke temuduga tersebut..berkaca mata tidak semestinya menghalang anda daripada memasuki upnm

  5. permohonan ke usm tak payah ditemuduga? peliknye…

  6. I want to ask about UPU- Lepasan SPM. May I know how to check? enter upu website or directly enter such as http://www.utm.my/? please help me.

  7. rmm… UPU da tahu, yang untuk tingkatan 6 2010/2011 bila pulak ye?

    sekolah mula belajar 10 mei, tapi pelajar yg msk f6 tak tahu lagu. harap nilam dpt clarify this matter. thanks

  8. coklat susu says:

    nk tnye nih..lau asasi ke um,uia,unimas bley tahu bila ye???
    and….lau kite boleh matrix,kite dah xdpt ke tawaran ke upu??
    pliss..answer me..

  9. Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by eputra: ePutra – Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010: Senarai semakan keputusan permohonan kemasukan 2010 … http://bit.ly/bNiLbm

  10. Cherise,cek it on this website, http://upu.mohe.gov.my..
    C0kelat,jgn risau..tawaran berganda tlh d mulekn krjaan..so,kte akn dpt surt twrn mtrk n als0 asasi klau kte lyak..

  11. @farhan nasri
    Thnx.. sy dh dpt kol dr pihak upnm utk bwat semakan tmuduga smlm dan alhamdulillah, sy dpanggil utk tmuduge tue.. sy dh tanye jgak psal cmin mate tue.. dan die ckp takpe.. pg je.. cume dlm dilema cket nih.. sbb die punye interview tuh 8-18 april (11 hari!) dan sy plu pg gak intrview mara 13 april nih… kalau tgk dlm maklumat tmuduga upnm tue, bdak2 dr sbah srwk akn trbang k smnanjong (ye ke?) 12 april tue… nak bincang lg dgn upnm laa… klau tak dpt plepasan, rsenye, tpksa tolak tmuduga upnm nih… huhu…

    @coklat susu
    Sy ade search aritue, die ckp kputusan leh disemak 1 Mei nih.. tp tak pzti gak sbb bila sy nak search balek bnda tue, takde plak… heheh… tp, yg pztinye, minggu pertama bulan mei tue la.. matrix plak, 16 april nie kua la kputusan die, surat twran matrix n upu tue akn dikeluarkan lbeh kurang pd masa yang same dgn surat twrn matrix.. jd, ade bnyk mase nak buat pilihan..

    pe2 pun, gud luck utk sume kwn2 spm 2009!!!

  12. Zulkarnain says:

    Nilam, sy nk tnye.
    sy dpt temuduga upnm.. tpi bmi sy & berat sy x lepas. sy jge berkaca mata.. patut ke sy pegi temuduga tu? berat sy 44kg & tinggi sy 1.65m..

    • niyk ardila says:

      patut la klo kptsn ko cemerlang…………………………………………dan klo ko minat sambung blajar apa lg p la …………heheheh

  13. [...] TERKINI : Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010 [...]

  14. Colin Iba says:

    bila tarikh semakan kemasukan ke upm 2010/2011 sebb tidak dinyatakan..dan dimana hendak buat semakan tersebut…mohon reply back

  15. Bagi lepasan diploma ke ipta bile keluar ye?

  16. saya jugak dapat temuduga upnm nie….

    dalam web upnm ade sebut tarikh temuduga tu pada 10 april…tetapi setahu saya, temuduga tu memakan masa beberapa hari…so, saya dah confuse nie…

    sebenarnya,berapa lama tempoh temuduga tu ???

    n,

    jika saya tolak temuduga ni dengan klik butang yang mengatakan saya tidak akan menghadiri temuduga tu kat laman web semakan temuduga upnm, adakah saya akan diblacklistkan dan tidak akan dapat masuk universiti pilihan saya yang lain2 ???

    pleaze,,,

    tahu tak no telefon yang berkaitan dengan hal2 temuduga upnm nie ??

  17. Yuuramiza,
    Sama-sama…

    Khairul,
    Salam… Walau apa pun semoga anda akan berjaya mencapai cita-cita.

    Cot,
    Biasanya pengumuman akan dibuat pada awal bulan Mei dan kelas akan bermula seminggu selepas itu.

    Noodleq,
    Maklumat temuduga telah dikemaskinikan, terima kasih.

    Cherise dan Nuriz,
    Memang benar.

    Coklat Susu dan Nuriz,
    Untuk tahun ini tarikhnya belum pasti lagi tetapi sebagai panduan tahun lepas semakan boleh dibuat pada 1 Mei 2009.
    Memang benar, jika berkelayakan ada kemungkinan besar anda akan mendapat kedua-dua tawaran.

    Zulkarnain,
    Jika tidak layak tentu ada tidak berjaya mendapat temuduga UPNM. Walaupun begitu untuk kepastian sila hubungi pihak UPNM di talian 03-90513400 / 3453 / 3407.

    Colin Iba,
    Tarikh semakan Keputusan Permohonan sepatutnya sama dengan tarikh semakan untuk lepasan SPM dan boleh disemak di http://upu.mohe.gov.my

    Apert,
    Sama dengan Lepasan STPM.

    Farhan,
    Setahu saya temuduga UPNM mengambil masa lebih daripada seminggu. Menurut Khairul, 11 hari.
    Jangan bimbang, mereka yang menolak atau gagal temuduga UPNM akan tetap dipertimbangkan untuk program pengajian yang lain.
    Pihak UPNM boleh dihubungi di talian 03-90513400 / 3453 / 3407.

  18. nak tanya…
    panggilan temuduga uitm termasuk untuk program asasi sekali ke?

  19. salam..bleh sesape tlg bg tau cam ne nak check pnggln temuduga utk asasi uitm?

  20. salam…sesape bleh tlg bg tau cam ne nak check pnggln temuduga asasi uitm?

  21. Hello NILAM…

    bagaimana nak semak temuduga asasi uitm?
    yang boleh semak cuma temuduga diploma je…

  22. Lepasan diploma ke ipta bila keluar maksud saya tarikh nilam …tq…

  23. saya apply untuk asasi Tesl Uitm.Tapi semakan Uitm hanya untuk program diploma.program asasi macamana nak buat semakan?Ada sesiapa tahu tak?

  24. just want to ask is there any other website to check the status permohonan upu? because i using the website that given show my permohanan tiada dalam sistem. thanks.

  25. sy calon SPM 2009/2010, sdah mohon utk program diploma n asasi uitm. kedua-dua program memerlukan temuduga. tapi bila saya semak keputusan, saya tidak terpilih untuk dipanggil ke temuduga. boleh saya tahu kenapa saya ditolak, sedangkan keputusan SPM saya telah memenuhi syarat2 khas program??

  26. salam sejahtera…saya merupakan lepasan spm tahun 2009…saya telah memilih asasi sains hayat pada pilihan pertama saya dan asasi sains hayat di unimas sebagai pilihan kedua saya…saya masih keliru,bilakah tarikh untuk menyemak keputusan permohonan saya????kemudian bagaimanakah untuk saya mengetahui tarikh pendaftaran ke course pilihan saya itu kelak?????
    Terima kasih.

  27. Klu semakan utk maktab bersamaan dgn semakan kplspm??

  28. crystalgirl31_92 says:

    nadie, sy pn apply asasi tesl jgk d uitm. tarikh kputusan smkan tmuduga 14 april 2010

  29. AbG KasSim says:

    asssalamuaikum…

    sy nk tny…sy mintak asasi tesl sbagai 3rd choice dlm pengisian borang UPU..alhamdulillah sy dpt utk interviw tesl…sy nk tny ada tak lagi peluang untuk saya mendapat twrn ke progaram pilihan pertama saya kerana saya lebih cenderung untuk ke program pilihan pertama saya…tlong jwb dgn segera…

  30. Salam…

    Macam mana nak semak temuduga Asasi Tesl 2010 ek??
    kat UiTM Student Portal tu ade semakan untuk temuduga Diploma je.

    Harap ada kekawan dapat tolong ek…

    Terima kasih…

  31. crystalgirl31_92,
    bukan ker 14 april tu untuk lepasan asasi uitm??saya pn apply gak asasi tesl tp tak kena temuduga…sedih skarang nie…kawan2 pn ramai yg dah dapat tarikh temuduga tesl..beruntung tul diowang tuh..nilam,kalau tak berjaya temuduga tesl so takder chance la nak amik asasi tesl kat uitm??kira dah kena reject tesl la nih??confuse la…

  32. abg kassim, abg lepasan spm/stpm? mcm mane tahu pasal interview tesl?

  33. keputusan UTP taw tk??

  34. crystalgirl says:

    chic, sy pn x pasti la sbab klau bace btul2 dkat atas tu, dye tulis
    upu-lepasan spm
    semakan temuduga asasi uitm-14 april 2010

  35. Nadia Darus says:

    Assalamualaikum…. saya ni apply Asasi Tesl kat UITM, macam mana saya nak semak sama ada saya boleh ke tak interview? Semakan kat laman web UITM cuma ada untuk program diploma sahaja.

  36. hai.
    sy budak lpasan spm 2009.
    sy da apply kplspm ari tu. tp blom psti dpt ke tak.
    kalo dpt temuduga, boleh tak kalo xmau dtg?dorg tak blacklist ke?
    n psl matrikulasi, boleh dptkh kalo kimia d bawah C+?smua sbjek sains sy lpas.kcuali kmia.
    syrat min matriks pn, maths at least B+.tp sy dpt A+.boleh mrka pertimbangkn ke utk kmia sy?
    pecah kaca, pecah gelas,
    sudah baca, harap dblas. Trimas. =)

  37. salam….sy nk tnye…untk temuduga upnm dh start ke??
    mcm mne nk check??

  38. masalah sy sama ngan nadia.bila sy tekan “professional and pre diploma” tu,then lepas isi ic tu,xde kuar pape pun.dats mean sy xdpt interviu ke?sy ltk tesl uitm 4th choice.

  39. sy lepas syarat minimum utk asasi tesl tp kenapa x dpt temuduga? huhuu….

  40. Diyanah Rodzi says:

    Tingkatan 6 tu kita mohon or dapat tnpa memohon ?

  41. ya allah….best nyer sebab da dpt tau sumer nie…
    abih ilang sumer kepeningan kepala….
    paper pon thanx…

  42. nik leen says:

    nilam,
    – adakah sijil2 ko-kurikulum diperlukan untuk kemasukan ke IPTA kategori A apabila mendapat tawaran ke mana-mana IPTA?
    -begitu juga dgn borang online yang dicetak,adakah ia perlu disertakan sekali?
    -permohonan ke tingkatan 6 boleh didapati di mana?adakah borang untuk memohon ke tingkatan 6 kerana saya belum jumpa.
    -saya pelajar lepasan spm tahun 2009.harap balas:)

  43. salam..nilam..
    semakan temudaga tuk program dploma kan 7 hb april ni kan..
    nak ty,semakan tu hy untuk plajar yg amik jrusan yg ade tmudaga je ke???
    kalau yg xamik,xpyh semak kan???…tlg eply cpat yek…
    wassalam…

  44. thanks nilam..sgt membantu

  45. AbG KasSim says:

    nadie,sy lepasan spm 2009…utk makluman suma sesapa yg mintak asasi tesl uitm semasa mengisi borang online upu ari tue bleh semak dpt ke tak utk interview di lmn web rasmi uitm..sy dpt utk interview 11 hb ney..sy mintak asasi di uia sbg first and second choice sy..tesl hny sbgai 3rd choice..sy cuma nk taw sama ada adakah sy masih bley ditawarkan ke uia lg setelah terpilih ke temuduga tesk nie..sesapa bleh tlong bantu sy..

  46. nilam,asasi tesl tak bleh buat rayuan ker?ada sorang kwn saya dapat temuduga asasi tesl tapi taknak pegi plak…saya yg betul2 nk pergi nih tak dapat plak..asasi tesl ni takder panggilan kedua ker??:(

  47. Salam,
    Akhirnya dh bwat keputusan, tpksa jgak tolak twrn tmuduga upnm tu… Huhu… Pe2 pun, tlg doakn sy bjaya utk tmuduga MARA 13 hrbuln nih! Kalau dpt, bleh tak Nilam tlg masukkan skali tarikh keputusan utk biasiswa MARA? Thnx…

  48. salam nilam…
    saya ade masalah ni..
    mase nak daftar U nanti, lepasan spm 2008 n spm 2009 perlukan jwpn borang permohonan tu ke? Kalau jwpn borang permohonan tu hilang n tarikh kemaskini permohonan dah tutup, ape yang saya perlu buat? Sebab saya risau tak boleh nak daftar U kalau x de borang permohonan UPU… tolong reply pada email saya… emergency ni!!!

  49. Zulkarnain says:

    salam nilam
    nilam tau x cmne bentuk sbnar temuduga upnm 2? n ap lg yg perlu sy sediakn utk temuduga 2 slen yg di tulis di lampiran A? adakah surat sokongan dr pengetua 2 wajib sy sertakn? adakah sume borang yg perlu sy isi di lampiran B 2 perlu sy fax kn atau bwa saje ke kem terendak melaka tmpt temuduga dijalankn? Nilam bleh bg jwpn sblm mlm ni x? sbb sy nk brtolak awal pagi esok.. tolong ye En.Nilam..

  50. Anis,
    Tidak, semakan temuduga untuk Asasi UiTM adalah pada 14 April 2010.

    Nina92 dan Ezany,
    Salam… Anda boleh semak pada 14 April di http://istudent.uitm.edu.my/intake

    Apert,
    Tarikh yang tepat tak pasti lagi tapi tahun lepas pada 19 Jun 2009.

    Cherise,
    Sekarang ini cuma untuk menyemak samada anda dipanggil untuk temuduga sahaja. Semakan keputusan permohonan belum boleh dibuat lagi.

    Tia,
    Saya tidak pasti cuma pihak UiTM sahaja boleh memberi penjelasan mengenai situasi ini.

    Andrea,
    Salam sejahtera… Keputusan permohonan melalui UPU boleh dibuat di http://upu.mohe.gov.my apabila telah diumumkan nanti, dijangka pada 1 Mei nanti. Pendaftaran pelajar baru Asasi dijadualkan pada 23 Mei 2010 manakala Diploma dijadualkan pada 3 dan 4 Julai 2010.

    Dianah,
    Ya benar.

    Crystalgirl31,
    Benar.

    Abg Kassim,
    Salam… Memang masih ada peluang sebab merek yang dipanggil untuk temuduga pun belum pasti lagi samada akan diterima masuk ke program pengajian tersebut.

    Nadie, Erzany dan Nadia Darus,
    Bagi Asasi TESL UiTM rasanya sudah boleh disemak sekarang, sila rujuk http://istudent.uitm.edu.my/intake

    Chic,
    Biasanya begitulah. Setahu saya tidak boleh membuat rayuan tetapi jika inginkan kepastian cuba hubungi Bahagian Pengambilan Pelajar di 03 5544 3164/ 3165/ 3166/ 3174/ 3175.

    Irwan,
    Saya tidak mempunyai maklumat tersebut, cuba semak di http://www.utp.edu.my/

    Lyne,
    Kalau tidak datang temuduga bermakna anda tidak mahu mengambil kursus tersebut dan setahu saya nama anda tidak akan disenarai hitamkan untuk kursus yang lain.
    Berkenaan matrikulasi, peluang memang ada cuma bergantung kepada nilai mata gred pengambilan nanti.

    Fiza92,
    Salam… anda boleh terus semak di http://www.upnm.edu.my/kemasukan

    Sandra,
    Cuba buat semakan di http://istudent.uitm.edu.my/intake

    Crystal,
    Hanya pihak UiTM boleh memberi penjelasan mengenainya

    Diyanah Rodzi,
    Jika memenuhi syarat, anda akan ditawarkan tanpa perlu memohon. Jika anda tidak ditawarkan tetapi ingin memasuki Tingkatan 6 anda boleh membuat rayuan.

    Bayya,
    Sama-sama.

    Nik Leen,
    1 Di surat tawaran nanti akan diberitahu dokumen/sijil asal yang perlu dibawa.
    2 Borang permohonan online tidak perlu tetapi surat tawaran online perlu.
    3 Lepasan SPM 2009 tidak perlu memohon ke Tingkatan 6, mereka yang layak akan mendapat tawaran. Saya akan menulis dengan lebih terperinci mengenai pengambilan Tingkatan 6 selepas ini.

    Saerah,
    Memang benar hanya untuk permohonan program pengajian yang ada temuduga sahaja. Semasa anda membuat permohonan dahulu memang ada dinyatakan samada ada temuduga atau tidak.

    Mira,
    Sama-sama.

    Khairul,
    Salam… tak mengapa, tentu ada hikmahnya. Didoakan anda akan berjaya mendapat tajaan MARA. Jika mendapat maklumat mengenainya akan saya maklumkan.

    Far-Ha,
    Salam… Borang permohonan itu tidak diperlukan semasa mendaftar nanti.

    Zulkarnain,
    Salam… Saya secara peribadi tidak mempunyai pengalaman melalui temuduga UPNM. Walaupun begitu saya sarankan anda membaca dengan teliti semua arahan dan dokumen yang diperlukan. Pada kebiasaannya borang-borang perlu disi terlebih dahulu dan dibawa pada hari pendaftaran melainkan ada arahan sebaliknya.
    Mengenai temuduga bagi pengambilan pelajar UPNM biasanya dijalankan selama seminggu atau lebih.. Penginapan dan makan minum akan disediakan.

    Terdapat beberapa ujian akan dijalankan bagi tujuan mengenal pasti calon-calon yang layak serta sihat dari segi fizikal. Ujian-ujian yang akan dijalankan adalah seperti Ujian BMI (18 hingga 27) serta kesihatan, Ujian kecerdasan akal, Ujian merancang, Ujian pengetahuan am, Ujian syarahan, Ujian kepimpinan, Ujian larian (3.2 km dalam masa 18 minit) dan Ujian merempuh halangan.

    Ujian-ujian ini direka khas oleh Angkatan Tentera Malaysia untuk menguji ketahanan fizikal dan mental calon-calon bagi memastikan hanya calon-calon yang benar-benar layak sahaja akan menyertai UPNM.

  51. Zulkarnain says:

    tima kasih nilam…

  52. maknanya keputusan temuduga asasi TESL dah boleh check?
    yg 14 april tu untk ape?

  53. salam.hanya asasi TESL je ker yg ad temuduga bgaimana dgn program asasi yg lain??

  54. Owh..thanks.
    n satu lagi..abang sy kata, kalau nak senang masuk U, program temuduga, atleast ada 2..betul ke?

  55. salam….saya dpt temuduga program diploma tp x dpt pergi. ermm…adaka saya berpeluang utk diterima dgn course yg lain?

  56. sy nk tanya,sy dpt pg temudga tuk asasi TESL 2 kt uitm 11 april nie,surat tmdga 2,kta print dri internet je ker??coz nt kna lampirkan brsama srt pgglan tmdga 2 kan??

  57. chan saqura says:

    salam sy plajar lepasan spm 09….masalahnyer sy nk tau ni kbetulan sy ade memohon kebnyakan nyer asasi…..mase spm sy dpt 6 A dAn sy amek aliran sastera,,,tp malang skali sbjek bi sy amat mngecewakan….sy dapt D dlm bi,,,skrg sy barasa amat risau kerana dlm program asasi tu sekurg-kurgnyer die nk gred B dlm bi,,,,abez mc ne skrg???adakah sy antara org2 yg bakal sedia di tolak…katakan la sy di tolak…..ada peluang tak untuk buat rayuan??????????

  58. salam..ad sesape taw x,surat panggilan temuduga tuk asasi tesl 2,kna print dari internet je ker??coz esok da sy kena pergi tuk temuduga 2….

  59. salam….sy merupan plajar spm 2009,,,dan sy telah pon mndapt kputusn 6a 1b1c1d….sy amel alirn sastera…dlm keputusan yg tidak seberapa ni,,,,sy telah memohon UPU kebnyakkanyer program asasi,,,dan sy amat risau jika sy tak memenuhi syarat2 yg telah ditetapkan,,kerana kebnyakkannya mereka mahukn subjek bi sekurg-kurangnya B,tp sy dpt gred D….dan sy amat risau jika sy menjadi gologn pelajar yg bakal di tolak untuk program ini,,,,,,,adakan sy layak membuat rayuan sekiranya prmohonan sy di tolak???????????

  60. Adakah layak untuk dipertimbangkan dan ditemuduga untuk ke ipgm jika mendapat result SPM 2008 camni…sy memohon untuk Program Bahasa Melayu Pendidikan rendah dan Pendidikan Seni Visual rendah untuk pengambilan jun 2010/2011..

    BAHASA MELAYU 1A
    PENDIDIKAN SENI VISUAL 2A
    KESUSASTERAAN MELAYU 2A
    GEOGRAFI 2A
    MATEMATIK 3B
    PENDIDIKAN ISLAM 3B
    SEJARAH 4B
    PRINSIP PERAKAUNAN 5C
    TEKNOLOGI MAKLUMAT 5C
    BAHASA INGGERIS 5C
    EST 5C
    FIZIK 6C
    KIMIA 7D
    MATEMATIK TAMBAHAN 8E

  61. awat lambat sangat…….x larat tunggu

  62. Zulkarnain,

    Sama-sama…

    Aishah,

    Ya memang benar.

    Pada mulanya ada sedikit kekeliruan, sebenarnya pada 7 April untuk Lepasan SPM bagi kemasukan ke program pengajian peringkat Diploma dan Asasi. Manakala pada 14 April untuk Lepasan STPM/ Diploma/ Matrikulasi KPM/ PASUM/ Asasi UiTM dan yang setaraf bagi kemasukan ke program pengajian peringkat Ijazah.

    Reen,

    Setahu saya tidak ada.

    Lyne,

    Sama-sama… saya tidak pasti pula tentang itu.

    Kyra,

    Salam… Biasanya anda akan dipertimbangkan berdasarkan pilihan program pengajian anda yang lain.

    Faiqah,

    Ya benar.

    Chan Saqura dan Chan Wawa,

    Salam… Mereka yang mendapat gred D di dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris memang mempunyai pilihan yang terhad. Jika anda meminta program pengajian yang memerlukan gred B sudah tentu peluang untuk mendapat tawaran amat tipis. Walaupun begitu memang ada peluang untuk membuat rayuan.

    Di samping itu saya syorkan anda memikirkan dan merancang alternatif lain yang ada.

  63. tanx nilam..huh lega..kpd sesape yg pegi temuduga sok tuk asasi tesl,gud luck ek..

  64. belasah_gurlz says:

    salam nilam
    saya x paham r mksd kpujian tu mcm ne sbhrnye??
    hrap nilam dpt bntu sy…

  65. asmarini asaari says:

    canne nk dftar stpm kat kisas yeee???ada pemohonan online x

  66. [email protected] says:

    nak tau…semakan tuk poli ble n hukm 2 ape????plezzz rply

  67. salam…agak2 bleh x matrik kalaw admat e? tp yg lain semuanye a dan b…plz jwp

  68. assalamualaikum..boeh tolong btau x?agak2nya kalau bio n kimia gred D boleh masuk matriks x?kalau x..bleh buat rayuan ka?n about UPU,saya da cek mlalui sms..dia kata,rekod saya xda dlm sistem…apa sebabnya?
    please help me……

  69. boleh x masuk matriks lau kimia n bio D?

  70. salam nilam.. dlm upu, kbyknnya sy ambik asasi sains hayat dan fizikal.. tp sy bimbang kerana result sy x laa bgus sngt.. ni result sy :
    bm : A+
    bi :B+
    sej : A-
    p. islam : A-
    math : A+
    addmath : A-
    bio : B-
    fizik : C+
    kimia : C+

    ade harapan x sy dpt program ni??

  71. belasah_gurlz,
    nilai gred bagi kepujian ialah B+/3B,B/4B,C+/5C,C/6C

    PUYU,MARDI,
    sukar untuk diperkatakan peluang untuk masuk ke program matrikulasi kerana syarat minimum bg subjek subjek kritikal seperti fizik,kimia,matematik tambahan dan biologi adalah sekurang kurangnya memperoleh kepujian C/6C.Untuk pengetahuan anda,kelayakan untuk masuk ke program matrikulasi adalah berdasarkan pengiraan merit dalam subjek subjek kritikal dan bukannya dipilih melalui jumlah bilangan A yg diperoleh.Namun begitu,anda mungkin boleh mengemukakan rayuan untuk program dua tahun.Banyakan berdoa,kerana rezeki sentiasa ada.

  72. nani92,
    jika anda ada memohon ke program asasi yg ditawarkan di UM,anda mempunyai peluang kerana melepasi syarat minimum kelayakan akademik.Pada pendapat saya,anda mungkin lebih cenderung ke program asasi sains hayat.InsyaAllah.

  73. [email protected],
    semakan yg mana??, jika untuk tarikh semakan keputusan status permohonan,anda boleh merujuk pada kenyataan yg En Nilam telah paparkan di ruangan yg atas atau rujuk sahaja dilaman web politeknik di http://www.mohe.gov.my untuk maklumat yg lebih lanjut.

    Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia atau HUKM merupakan hospital pengajar Universiti Kebangsaan Malaysia yang memberikan perkhidmatan rawatan secondary dan tertiary dan merupakan pusat rujukan dari seluruh negara.

  74. assalamualaikum..nilam, sy dpt tawaran temuduga utk program diploma juruteknologi makmal perubatan di pusat perubatan um..walaubagaimanapun, saya tidak mendapat maklumat yg jelas mengenai program di situ..saya juga confuse..adakah program pembelajaran disitu memerlukan bayaran tertentu sebagaimana ipts…? dan sekiranya sy berjaya menamatkan pengajian disitu,,adakah saya akan bekerja disitu atau sebaliknya..thanx

  75. Asmarini,
    Sila rujuk Syarat Kelayakan Masuk Ke Tingkatan 6 2010.

    Lut,
    Terima kasih.

    Nur92,
    Salam…. Saya tidak mempunyai maklumat mengenai program pengajian tersebut. Mungkin anda boleh menghubungi pihak PPUM di talian 03 7949 3267 / 3305 untuk mendapatkan penjelasan.

  76. [...] TERKINI : Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010 [...]

  77. rina rayhan says:

    nilam…
    sy ade mhon pgjian bkn pendidikan d uum yg de intrvw…
    masalah sy skg sy x dpt bke lmn web uum tuk semakan berjaya temuduga 2..
    mcm mana sy nk tau sy dpt intrvw ke x?
    pliz..
    dah buntu ni…

  78. Rina Rayhan,
    Cuba lagi petang ini kerana laman web semakan temuduga UUM dijangka hanya boleh mula dilayari petang ini.

  79. salam nilam….
    kebanyakan temuduga adalah dari program asasi di UiTM,UTM,UPNM,…
    Tapi bagaimne pula dgan Program Asasi di UIAM dan UM…?bilakah boleh mngetahui tmudganya….
    saya ada minta asasi bahasa arab sebagai pilihan saya….

  80. BILE KEPUTUSAN UTK 4M 6 KELUAR…TLG REPLY…

  81. Adhni,
    Salam… Setahu saya permohonan program Asasi di UIAM dan UM tidak ada temuduga.

    Adam,
    Tahun ini belum pasti lagi tetapi tahun lepas pada 6 Mei 2009.

  82. coklat susu says:

    thanx nilam!…

  83. Coklat Susu,
    Sama-sama….

  84. thanx nilam~~

  85. salam,

    prgram asasi sn uia,uitm,um xperlu tmuduge
    kn?

    adkh rsultnye djgke kluar 1mei?

    antre mtrik n upu,mane lg btter? :(

  86. kalau tak hadi medsi ni..kena denda tak???..medsi ni start pukul berapa???

  87. hye.
    sya gagal mdpat tawaran ke matrikulasi labuan utk satu tahun. So, ada peluang ke untuk PDT? Lgpun, saya dengar orang kata, PDT mostly untuk pelajar yang kurang baik dalam ADDMATHS jak. Betul ke?

  88. nak tanya, kemasukkan ke form 6 tu depends kepada subject or what? i mean, kalau mase skolah menengah dulu kita sce site, then, form 6 tu nanti dimasukkan ke sce site gak ke?

  89. Sy dpt temuduga dari UPSI. Tapi sy terlepas lak krn terlupa check. Adakah sy tidak ada peluang masuk ke IPTA?

  90. fast_lien says:

    spa dah kuar ker blum???

  91. thanks NILAM:)

  92. salam nilam…
    adkh comen yg sy hantar sedang dipertimbangkan???
    pliz…help me….

  93. sy mrpkn plajar spm 2009…
    dan sy mrupakan plaja aliran sains..
    ttapi..sy tlah memohon aliran akaun untk matrikulasi…
    dan sy dtawarkan ke matrik perlis…
    dan problem skrg ialah…
    adkh sy boleh membuat rayuan untk ke aliran sains???

  94. sorry nilam mengenai pertanyaan sy yg pertama…
    mgkn network problem kot…

  95. salam nilam…
    saya dpt matrik 1 thn…
    sye check gune sms n saye bjaye..
    pastu die suruh check surat twrn kt lmn web moe.gov.my.
    tp dah bkak x jumpe gak srt twrn tu…
    kalo sye check gne sms
    dia akan hntr ke srt twrn ke rumah?
    kalo nak check online camner?
    bagi yg lebih berdetail skit nak print surat twrn tu kat ne?
    help me!!

  96. Salam,
    Nilam, sy ade info baru nie.. Sy bru je lepas telefon dgn pihak MARA tadi dan diorang ckp yang keputusan temuduga tue akn diumumkan 17 Mei nie dan utk menghilangkan kemuyskilan berkenaan tarikh pengumuman upu, sy ade jugak telefon pihak upu dan diorang ckp yang keputusan upu akn dikeluarkan sebelum 10 Mei(tarikh daftar Matrik).. Harap nie membantu…

  97. Nur92,
    Sama-sama…

    Fay,
    Salam… Benar program Asasi Sains tidak perlu temuduga.
    Mungkin tapi yang pasti sebelum 10 Mei.
    Kedua-dua okay, bergantung kepada perancangan masa depan dan pembelajaran anda.

    Azam,
    Kalau tak hadir anda dianggap sebagai tidak lagi berminat untuk mengikuti program pengajian yang berkaitan dengan pendidikan.

    Lyne,
    Bergantung kepada keputusan peperiksaan anda. Memang benar, PDT adalah untuk mereka yang sederhana dalam mata pelajaran sains dan matematik.

    Medussa,
    Maklumat lanjut sila rujuk Syarat Kelayakan Masuk Ke Tingkatan 6 2010.

    AzmiNa,
    Anda masih berpeluang tetapi bukannya program pengajian yang anda pohon di UPSI.

    Fast-Lien,
    Sila rujuk http://www.spa.gov.my/

    Nik Leen,
    Sama-sama…

    Titah,
    Salam… selepas anda mendaftar di sana nanti, anda boleh membuat permohonan pertukaran jurusan.

    Far-Ha,
    Salam… Anda boleh buat semakan di http://apps.emoe.gov.my/semakan_matrik/ kemudian sepatutnya bagi yang berjaya mendapat tawaran ada butang Cetak selepas itu kalau tak silap ada butang Terima untuk cetak surat tawaran tersebut.
    Saya tidak beberapa pasti kerana tidak melihatnya sendiri, harap mereka yang telah berjaya mencetak surat tawaran tersebut dapat berkongsi pengalaman mereka.

    Khairul,
    Salam… terima kasih dengan maklumat tersebut. Keputusan temuduga MARA itu untuk PILN ke? Keputusan UPU memang ramai yang ternanti-nanti terutama mereka yang ingin buat pilihan samada nak sambung di Matrikulasi atau IPTA. Terima kasih…

  98. bila kputusan asasi uiam,uitm,um kluar….aq hrp sblum 10 mei….

  99. Owh, terima kasih untuk info tu.
    Satu lagi, saya nak tanya. Saya ada terima mesej yang menyatakan bahawa saya dapat temuduga untuk SPA pada 6.5.2010. Member saya kata, kalau saya hadir temuduga tu, dan kalau saya lulus temuduga, saya akan terus kerja. Masalah nya, saya masih belum sedia untuk bekerja. Saya isi SPA hanya untuk mencuba nasib. Then, member saya kata, kalau saya tak terima kerja tu, nama saya akan diblacklist.Betul ke? Kalau lulus temuduga, then kita tolak tawaran kerja tu, boleh ke?Dengan alasan mau sambung study.. How bout nama saya?Saya takut kena blacklist. Harap nilam boleh tolong. Thanks.

  100. Salam,
    Yup, 17 Mei keputusan piln 2010 tajaan MARA. Kalau utk JPA, sy tak pasti plak.. Tp kwn sy ade ckp yg die akn klua dlm minggu ketiga bulan Mei… Utk bdak2 Sarawak, Yayasan Sarawak ade menawarkan Skim Bantuan Pelajaran Matrikulasi/Asasi… Bleh mohon klau dh dpt surat twrn matrik tuh… Kalau gaji parents RM600, <RM 1000, leh dpt RM 600, klau gaji parents RM 1000++, dpt RM 400…. ok le tue, dpt gak selesaikan byrn pendaftaran Matrik tue… Kalau masuk asasi pun bleh apply jgak..

  101. salam nilam…
    adkh comen yg sy hantar sedang dipertimbangkan???
    pliz…help me….

  102. cmne ek nk cek pggln temuduga untuk kplspm ambilan jun 2010????
    tolong la
    help me :)

  103. syukran ya nilam!
    hehehe.

  104. ag satu..hr ni kn bley check maktab,,
    kat mane kte nk check aa?
    :(

  105. edaramlie says:

    bla kplspm 2009 kuar ni..
    ckp hri ni..
    xda pn…

  106. maktab kluar 25/4 nih..tarikh bru..
    thnx 4 the info..

  107. iman damia says:

    erm….sy dpt twrn matrikulasi pulau pinang..so,nk tnye la..matrik ni ssh x ea?n one more question…klu da dpt matrik,dpt x ipta?

  108. iman damia says:

    sape2 yg nk cek kplspm tuh,leh cek 25 ni…kz dtunda….huhu

  109. SandaraPark says:

    fayy , edaramlie :

    katanya tunda pulak keputusan pnggiln interviu tuh.25/4

  110. thanks to NILAM,,,,,,,ruangan sebegini rupa amat berguna sekali,,,keep it up

  111. maklumat politeknik salah…sila rujuk semula di laman web politeknik..keputusan permohonan adalah 8mei2010 bukan 8 jun TQ

  112. tulip gurl.. says:

    hye..
    sy nk tanye kalo result spm sy SEJARAH xdpt kepujian SO mcmna agak2 dpt x pemohonan ke mktab perguruan????

  113. salam…
    if kite melepasi syrt kurang dari 8 unit utk kemasukan tingkatan 6,pasti ke kite dapat masuk ke tingkatan 6???

  114. gadis oren says:

    sy nk tanyer…nk check permohonan spa8 ble?pstu cm ner nk check?

  115. salam nilam…
    mcm mne pihak matrik tentukan plaja akn megambil sains fizikal atau sains hayat???
    dan…apkh bidang kerja dr jurusan sains hayat n sains fizikal…

  116. tulip gurl.. says:

    sy nak tanye..
    pemohonan spa 2 mcm ner??yg nak sambung belajar bleh ker mohon???

  117. Gdin,
    Memang sebelum 10 Mei, dijangka 1 Mei sama dengan tahun lepas.

    Lyne,
    Saya tidak begitu pasti mengenai nama akan disenarai hitam tersebut. Pada pendapat saya jika alasannya kerana mendapat peluang meneruskan pembelajaran, anda tidak sepatutnya dihukum. Walaupun begitu cuba hubungi pihak SPA untuk mendapatkan kepastiaan atau bertanya ketika anda menghadiri temuduga nanti.

    Khairul,
    Salam… setahu saya biasanya JPA pun umumkan pada atau hampir sama dengan MARA. Terima kasih dengan maklumat tentang Yayasan Sarawak, harap ini menjadi satu pendorong kepada mereka yang dari sana untuk cemerlang di Matrikulasi @ Asasi.

    Chan Wawa,
    Sama-sama… ruangan ini berjaya dengan adanya sokongan dan sumbangan pengalaman dan maklumat daripada pembaca-pembaca juga.

    Fiq,
    Sila klik di bahagian rujukan di KPLSPM di atas. Buat masa ini semakan temu duga telah ditunda ke 25 April.

    Fayy,
    Sama-sama… Sila klik di bahagian rujukan di KPLSPM di atas. Buat masa ini semakan temu duga telah ditunda ke 25 April.

    Edaramilie,
    Semakan temuduga KPLSPM 2010 telah ditunda ke 25 April.

    Valencya,
    Sama-sama.

    Iman Damia,
    Susah atau senang sebenarnya bergantung kepada individu itu sendiri. Jika layak memang anda akan dapat juga tawaran IPTA.

    SandaraPark,
    Benar…

    Kementerian Pengajian Tinggi,
    Terima kasih… maklumat tersebut telah dikemaskini.

    Tulip Gurl,
    Agak sukar kerana itu adalah salah satu daripada syaratnya.
    SPA itu untuk mereka yang ingin berkhidmat dengan kerajaan. Memang boleh.

    Ana Ju,
    Salam… sepatut akan mendapat tawaran jika syarat lain juga dipenuhi.

    Gadis Oren,
    Anda perlu rujuk terus ke laman web http://www.spa.gov.my/

    Tihah,
    Salam… Mereka yang baik dalam mata pelajaran Biologi akan ditawarkan Sains Hayat dan jika mata pelajaran Fizik akan ditawarkan ke Sains Fizikal.
    Sains Hayat lebih menjurus kepada bidang perubatan dan sains tulin manakan Sains Fizikal lebih menjurus kepada bidang kejuruteraan dan yang berkaitan.

  118. Salam,
    Nilam, sy ade sdkit kemusykilan berkenaan dgn biasiswa SPC MARA… adakah SPC nie berbentuk biasiswa yang tak perlu di bayar balik atau pinjaman yang perlu dibyr balik slps tamat pengajian? ataupun, ianye mcm pinjaman boleh ubah yang tgk result smase pengjian utk mnentukan jumlah bayaran balik? ade jgak kwn sy ckp yg kalau dpt pointer bgus mase pengajian nanti, plu byr 1 % je… ye ke?

  119. tulip gurl.. says:

    ermm..agak sukar ek??sy mmg berharap agar dpt msuk maktab..kalo xdpt bleh x wat rayuan???

  120. salam , anyone here can answer me , if dpt offer matrics , chance utk dpt upu les eh ? fews say so . i’m quite worry as i’m not planning to further kat matrics . pls , pls . thanks :)

  121. Hey…salam.I nak tahu ada tak sesiapa yang cetak surat tawaran untuk ke matrikulasi???Masa tu ade tak korang klik ‘terima tawaran’? Sebab i tunggu untuk upu sebenarnya…dan kalau kita klik ‘terima tawaran’ adakah permohonan untuk upu terbatal???dan bilakah keputusan untuk upu keluar???dan apa pandangan kalian tentang matrikulasi kerana ada yang mengatakan bahawa lepasan matrikulasi sukar mendapat tempat di universiti??? Segala jawapan balas kalian amatlah dihargai :)

  122. bila keputusan PILN jpa akan keluar?tq.

  123. nurul farah izzati says:

    saye nk thu cam ne nk tengok keputusan temuduga politeknik…..?????saye dah trai bkak xbleh pown

  124. Nadia Zulfli says:

    Salam..
    Sy nk nk minx pendapat..
    Mana satu lebih baik.. Tuggu kputusan twrn dr SPA or Terima twrn IPTA?

  125. salam nilam.,,
    thanks for da info…
    ha, tlg skit bleh x?
    nak tau kedudukan sume matrik dr bwh hingga top 3…
    trime kasih byk2!

  126. SALAM NILAM SAYA ADA MENINGGALKAN KOMEN DI PAUTAN PANDUAN TENTANG TINGKATAN ENAM..HARAP ANDA DAPAT MEMBALASNYA

  127. zinnirrah says:

    mcm mne nk mohon utk msuk ke ting 6?

  128. salam bleh sy tahu x result tok upu btoll ker keluar 1.Mei.2010 nie….sy memohon semua diploma adakah yg memohon diploma akn keluar resultnye1.Mei.2010 nie jgak??sy x pham PILN 2 ape??n SPA 2 ape??/hope ley bantu…thanks

  129. salam ..
    nk mntk pndpt ..
    mne lbey baek U ke Matrik ?
    matrik dgr2 ssh …kne struggle ..
    U plak tataw kputusan lg ..tp mntx diploma je …

  130. SALAM NILAM SAYA ADA MENINGGALKAN KOMEN DI PAUTAN PANDUAN TENTANG TINGKATAN ENAM..HARAP ANDA DAPAT MEMBALASNYA

  131. 25 April da… Semakan?

  132. aku x dapat! eee

  133. napa lum ada semakan kplsm..?cepatt..x sabarr ni mo tau…

  134. @ieqa92,
    PILN ialah program ijazah luar negara..
    biasiswa JPA

  135. sy dah cek semkn tutmdga tuk kplspm.tp nme sy x tersenarai dlam calon tmdga 2..erm..,mknyer mmg tak dpat ker????camne nie..harap nilam dpt gtaw…

  136. np xdpt maktab..ap yg maktab nk tok diterima olehnyee..tlg jawabb

  137. nilam . kplspm ni leh wat rayuan ke ??

  138. mcm mane nk buat rayuan kplspm ni?

  139. mcm mane nk buat ryuan kplspm ni?

  140. xdpa pn…cdihnye r…

  141. kecewa:(... says:

    emm….tak dptlah KPLSPM.

  142. mickey mouse says:

    bila keputusan temuduga asasi tesl uitm 2010 akan diketahui? mcm mn nak checkkeputusan tu?

  143. minnie mouse says:

    nilam sy nak tanya.. bila keputusan temuduga asasi tesl uitm akan diketahui? mcm mn nak check?

  144. tulip gurl.. says:

    aduhh….x tersenarai la hurmm…sedih nyerr x dpt kplspm…bleh ker nk wat rayuan???nilam plezz jwb cpt..

  145. hmm..sy xdapat.sdeynyer.plus malu .. hmm..
    da la sy xdpt matrik,sume org tnyer..sy pon harap tggu maktab jer.matrik tgk result addmath..so bole consider lagi sbb addmath sy C+..tp kplspm sy mohon tesl.tp bi sy A..xlayak jugak ker?atau dy tgk sejarah? bm,agama n math sy pon a.tp kimia sejarah mekanikal dpt C..fizik B n LK B+..so macam mane ye?sy da pegi interview uitm for tesl jgk.lau xdpt jugak how? kreteria yg kplspm nak y mcm mane?koko sy pon gred B..masih xlayak jugak? sy frust larr..hmm =(
    my mom n dad mmg hope sgt2 that i can get something…lagi2 kalu bab mngajr mmg dyowg nk sy jd dari dlu..

  146. erm…sy x dpat mktab??knp yerk??cdihnyer..erm x pelakn

  147. sy x dpat mktab..knp yerk???ape yg dye nk..erm

  148. salam nilam..
    sy dpt pgln interview utk maktab..alhamdulillah..
    sy dpt 7A…matrik teknikal sy dpt,pgln interview sarjana muda sains seni bina di uitm pun dpt
    kwn sy dpt 8A tp dia x dpt maktab…kwn yg 5A dpt pula..
    sy nak tahu cara pemilihan maktab..
    lg satu,sy minta asasi di uia sbgai plhn ptama tetapi uitm tawar sarjana muda…saya x paham la..tapi syukur alhamsulillah dan sy harap sy saya berjaya dlm interview tu..

  149. Kalau kita x lyk dlm temuduga kplspm, itu maknanya kita x dpt masuk ke maktab jugak ke?

  150. fiqsedihjer says:

    salam..saya ada mohon kplspm tp…
    xdpt.sedih jer+frust+malu

    walau mcm mana pun saya nk tahu ape kriteria maktab nak
    n
    boleh ke nk buat rayuan n mcm mana??

    terima kasih.

  151. aku nak maktab ! :(

  152. salam . nak bgtau . td baru call bahagian pdidikan guru . tanya pasal kplspm . sy x dapat . sy tanya dye ade rayuan ke tak , dye cakap takde . tapi kalu nak sangat , korang boleh anta surat ke bhagian pdidikan guru . n dorang tengok course ape yg korang mintak . macam bm , bi , math mmg ramai yg mintak . so sbb tu la ade yg dpt 10a pon ade yg x dapat . da penuh . tu je nak bagitau .
    :)

  153. lagi 1 kalu nk sgt jdik ckgu , msuk je form 6 . sng .

  154. assalamualaikum,,,apabila keputrsan ke matrikulasi bru2 ini dumumkn..sye tdk mendpt tawaran…sye mndapat 5a dlm m/p BM,BI,MT,PAI,SEJ….ttpi dlm m/p chemistry sy mndapat D…n bg m/p bio,addmath n fzk c+….sye memohon upu dlm progrm law n tesl..adekh sye mempunyai pluang untk mendptnye??…

  155. fiqsedihjer says:

    to wina

    yeke??leh ke??lagik ape yg ko tny??n ape dia kata??

    excited nk minx sgt2..

  156. saya cadangkan yang dah dapat kplsm mcm hadfizah tahniah byk2. tp mesti timbul msalh untuk buat kptsan yg mana satu nak masuk/pilih andaikan berjaya intrview uitm n maktab yer kan? nak pilih U, tkut x cnfirm result ok kelak.tgk2 mcm ada kes pjar, wlupun dpt cgpa 3.8 kat matrik n sambung kat u…yg ditawarkan U pon yang susah bangat nak dpt kerja..pusing sni pusing sana, akhirnya memohon kpli mau jd cikgu tpi x berjaya..so,hrp yg da dpt kplsm kelak, jgn menolak..pi lah msuk.coz if u lepas, samalah mcm ttup peluang yan betul2 berminat@ layak..tahniah pd yang berjaya! yang x, byk lg peluang lain.bykkan berdoa syngg..! dapat rasa kekecewaan u all.

  157. to fiqsedihjer

    tu je aku tanye . ala ko mintak la form6 . jimat duet . leh mintak ijazah pdidikan lepas stpm .

  158. dlm kerisauan says:

    sy nk tny..btol ke lau kte dh klik`terima twrn` kt surt twrn matrik secara online 2,peluang untk dpt upu tertutup??
    sy risau sbb sy amt mnghrpkn upu…:(
    hrp dpt membls komen ini dengan segera..

  159. fiqsedihjer says:

    to dlm kerisauan

    according yg ak bce dlm blog nih..
    xyah risau la sbb ko tetap akan di offer upu
    ikut syarat dan kelayakn yg ko ada

    cube bce2 dlm nih dalam2

  160. Salam, sy ada kemusykilan mengenai program asasi, boleh terang kan apa perbezaan program asasi UITM dgn ipta? Adakah UITM bkn di bawah naungan IPTA?

  161. dlm kerisauan says:

    btol ke fiqsedihjer…
    bgos la lau cm 2..tp rmai gak yg kate lau dh accept twrn matrik 2,upu memg tros cancel..

  162. salam semua.
    I’m quite frusrated coz just being offered matrix, not kplspm. dah lah ko interview upnm. Checked form 6 pun xtrsenarai. Waiting for asasi uia tp dengar khabarnya peluang tipis uth girls yg dpt 6as ni.Ikut syarat minimum asasi semua lepas. So nilam, xder harge ke dpt 6a ni, rasa frust sangat. herannya boys yg dpt 5as n 3as di offer interview kplspm. Ape kriteria dia orang, nilam?

  163. salam,
    sy dpt twran matrik aliran sains (sains fizikal) tp saya nak sains hayat .result sy fizik B+ dan Bio B .boleh tukar ka bila daftar nanti.- tk

  164. amalina92 says:

    sye nk tnya…untuk malihat kemskan form 6 adkh perlu d lht melalui online atau akn dhantr surt???

  165. sy nak tanye.macam mane nk buat kalau kite lupa nk print borang permohonan upu .sbb sy lupa nk print mase kemaskini dulu.skrg sy nk guna salinan tu.tlong lah jawab skrg.

  166. Sdihnya!!!!xdpt mktb….tpi xpela..mgkn bkn rzki…hrpla ada rzki d tmpt lain…ammiiinnn…..

  167. fiqsedihjer says:

    dlm kerisauan,

    ade ke cm tuh??..huhu
    cm mne pun tawakal ajela..

    tp yg ak bce dlm nih insyaallah ada la klu dah rezeki..

    semua ketentuan ilahi

  168. fatiha , nape 6a xdpt plak ? kwn sy dpt 2a pn dapat . sy 7a pon dapat jugak

  169. salam nilam,
    saya nak tnya adakah rslt saya ni, saya layak masuk asasi undg2???
    bm:A+
    BI:B+
    MTHS:A
    AGAMA:A
    SEJARAH:A
    KIMIA:B+
    FIZIK:B
    BIO NGAN ADD MATHS:C+
    TOLONG NILAM BAGI PNDAPAT ANDA

  170. Dear Wina,
    Betui, semua xdapat kecuali matrix, I aslo keep on asking myself whats wrong, tapi ape pun memang frust sangat-sangat ….tau pulak u said kawan dpt 2a pun dpt . Doakan i dapat uialah pulak….insyaallah. Mungkin rezki di situ ,tapi kalu xdapat jugak….tak tau nak katalah. Huhuhu….sedihnya tak tau nak mintak tolong sape, we r nobodylah katakan. Ade org tu i dengar sampai tak tahu nak pilih nak pi mana, dapat sampai 3 tawaran, result same jugak macam saya, malah ade c n d lagi. Mine is 6as4b+. Ok Wina, Nilam n others…wish me luck in upu.

  171. saya ingin tahu. Adakah mktb ada e-rayuan untuk pemohon yang gagal..?

  172. Salam semua…….Ada sape2 tahu x bila blh buat smkn utk upu program asasi?Betul k esok?Tp lmn web rasmi kmskn ke IPTA tu tulis awal Mei jer,bile tarikh sbnrnya?Neves sgt2 n nak tahu dpt x tahmidi syariah dan undang2 kat USIM…….Harap2 Allah bagi rzki kat ni la lps gagal dpt intrvw KPLSPM n JPA-PILN….

  173. sy pun x dpt mktb… sy tol2 jeles ngn abng sy coz die dpt mktb even mula yew die x nk msk mktb.. but rzeki msng2.. sy redha jew..n i hope he will be success in his exam.. dan smoga pintu rzeki sy terbuka luas kt tmpat len..pape pn.. syukur dpt tng 6..

  174. sbnryew ap kreteria yg kplspm nakkan..sy agk sdikit plik r .. result sy lbh better dr abng sy.. tp sy x dpt.. nk ekotkn koko sy gred A .. so, ap yg kurang.. mcm mne cr pmilihan downg.. cm cbutan bertuah kew..

  175. momo , dye tgk u mintak course ape . cth macam u mintak math , bi n bm . mmg susah la nk dapat . sebab da ramai yg mintak . ade yang 10a pon xdapat . yg 4a ade yg dapat . dye x tgk bape a yg kamoo dapat .

  176. fatiha , camne u tau yg u x dapat f6 ? check on9 ke ? kalau u nk wat rayuan pon bleh .

  177. saye takut la krn exam bulanan pk2 saye rasa saye xdpt satu prinsipal pun!

  178. sambungan: lagipun muet exam saye pd minggu lepas hari sabtu telah berlangsung dan setelah saye dah jawab tiba2 saye rasa takut dan risau………

  179. rotikering says:

    Betulke UPU kuar esok?? ermm, harap2 la.. dapat memecah segala kebuntuan dan penantian..

  180. btl k nie rslt upu klr esk?mcm x de ape2 berita pun…..hrp2 esk la,kalau x,ssh la nak plan g mtrx…….he4.x de sape2 tahu k psl n?pliz anybody answer me:)))

  181. salam..A’ah esk kptsan upu akn kuar..tp untuk chech on9 kna tnggu kul 12 tgahari esk bru dibuka..sy dpt msg dr UPU….slmt berjya semo

  182. hrmm…saya dah cek upu..xberjaya pulak..:(((((
    cam mana boleh camtu??kelayakan saya penuh..saya berharap sangat dapat upu..
    nilam,camne boleh tak dapat? :((

  183. matriks xdapat, maktab x, upu x. SPA jak yg lepas..hrmm..kecewa sgt2..dhla tarikh rayuan tu lewat sgt kuar..sdih + frust = karoke..huhu

  184. [...] UPU kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) 2010 bagi sesi 2010/2011 boleh membuat semakan keputusan permohonan mereka mulai 1 Mei [...]

  185. whatever says:

    ermm,,xdpat lah u..
    cdeyyyy…
    kalu wat rayuan bila bley tau…

  186. saya dah check upu nie,tapi saya dapat utk program diploma je,saya nak tanya lah kalau saya dah dapat utk diploma ni dapat tak lagi yang utk program asasi kat uitm atau uiam coz i really hope to get asasi dkt uiam,macammana nak check untk asasi ni????someone please help me……tq

  187. sape2 yang tahu tlonglah saya,i really need your help right now…

  188. hrap2 brjye r dpatkan twaran upu 2.. tngh neves geler nie… rs nk pech jew jntung.. hrp x mngalami nasib yg sama like kplspm..2 wina thankz 4 your information but i’m still dsappointed..n 4 all frenz wish u gud luck..

  189. salam nilam..nk tnya..sblum ni i kna pggl temuduga utk program uitm, sarjana muda senibina tu ..so keputusan dia juga akan termasuk juga ke dgn upu?i mean, is it kita boleh cek keputusan temuduga uitm kt upu?THANKS FOR ADVANCE.

  190. sy tlh membuat semakan di upu, dan sy dapat diploma di uitm. tetapi sy betul2 nak masuk asasi di unimas. blh buat rayuan tukar x? buat pengetahuan nilam jge sy telah meletakkan asasi unimas sbgai pilihan pertama ,atau kita ad peluang dpt asasi walaupun dh dpt diploma di universiti lain. sy btul2 perlukan bantuan dan bukan x bersyukur tapi sy memang betul2 mengharapkan untuk mendapat asasi di unimas. tolong sy….

  191. assalamualaikum nilam..keputusan sains senibina uitm tu blh cek dlm upu ke?thanks

  192. ain farhana suhut says:

    salam..xdpt la upu..xde rezki kot..tp nk jgk wat rayuan..walaupon kecewa sgt2..tp dlm borang tu kene letak kata laluan la..kata laluan yg mane ni..dlu mase mohon xde pon kne ltak kate laluan..??ade sape2 tau psl ni..help me!!

  193. dayah 92 says:

    eeeeerm ….sdey nye x dpt masuk u =( ..hope cepat cepat la kluar arn kemasukan form 6 ..

  194. putri nurul says:

    salam,,,
    kalo sy cos sains tulen mse kt skola dulu n sy dpt offer matrik akaun stu thn…boley ke sy bwk???? de yg kate akaun x susah coz kite akn blaja dr asas..btol ke????
    tolong la bgtau sy..confius nih…

  195. dayah 92 said says:

    eeeerm…. sdey x dapat u … hope cepat cepat la kluar arn result kemasukan form 6

  196. tulip gurl.. says:

    nilam camna nak cek ttg permohonan pradiploma jika xdpt diploma???plezzzz help me…..thankz:)

  197. muslimah_92 says:

    alhamdulillhah..

  198. syarha_92 says:

    alhamdulillah…
    result ana bkn lah terbaik..
    ana dpt 6a je..
    kwn2 rme dpt straight a..
    so..ana igt mst dpt sket je twran..
    ari2 doa mtk dimurahkan rezeki oleh ALLAH SWT
    then..matrik ana dapt..ana dpt kat k.nerang..hehe..
    spa pun..latihan spara prubtn..6mei tmudga..
    maktab 4 KPLSPM pun ana dapt………..syukur sangat..(mmg nak maktab)..doakan ana tmudga 14 mei ye..
    n..universiti pun ana dapat..besar nya rahmat ALLAH..
    so…pda kawan2 yg xdpt..
    rayuan kan bley wat..
    jgn putus asa..truskan bdoa…

    hehe..

  199. syarha , camne nak check spa tuh ? saya ada mohon . nak tgk dpt ke x

  200. Agaknya mana satu kah asasi sains untuk perubatan yang terbaik mengikut turutan antara UITM,UIAM, UM dan UPNM

  201. aduuuuuh…aQ frust giler ney…..aq dpt upu…tp,kos yg aq dpt ax mnt…aq nk sgt ikut prgram asasi TESL…nybody cn help me???bley x sy wt ryuan erk????buntu neey….

  202. syarha_92 says:

    saudari wina..
    sye dapat surat pggil tmudga..
    mgkn saudari bleh semak web spa..
    tp,stau sy just tggu surat je..

  203. TAHNIAH SEMUA YANG DAPAT UPU

  204. keputusan untuk pra diploma uitm kemasukan julai 2010 dh keluar belum?

  205. IZZ_ATI says:

    sy dpt asasi engnering kt uiam…but,cmne nk taw dye pnyer program ijazah after abis asasi??plizzz

  206. iman damia says:

    salam…erm,sy ad kmusykilan…sy dapat 6a4b lam spm…tp,sy xdapat pown tawaran u…npe ea?n adkh sy bkmgkinan trima twrn u untk panggilan kedua?n one more thing…u pnggilan kdua tu untuk calon2 yg berjaya buat rayuan k?sy btol2 xtaw..n agk2,ble kuar kptusan rayuan n pnggilan kdua untuk u?pliz help me…

  207. tarikh Semakan Tawaran ke Tingkatan 6 tu 3 mei laa… bkn 5 mei.. hehe

  208. Najib Syahir says:

    Assalamualaikum Nilam,

    Saya pelajar lepasan SPM. pada 10 April 2010 lalu, sy telah dijemput bagi menjalani sesi temuduga program Sarjana muda Sains (Senibina) di UiTM Shah Alam.

    Soalan saya. Bagi program-program yang ada temuduga, keputusannya diumumkan melalui UPU ataupun melalui universiti itu sendiri?

    Harap Nilam dpt memberi jawapan dalam kadar yang segara.
    Terima kasih.

  209. alhamdulillah sy dpat uitm…rezeki Allah bg…amin..mudh mudhan cemerlang

  210. salam sejahtera nilam,untuk rayuan ni emm boleh x sekiranya kite memilih semula kursus yg kite pilih semasa pemohonan mula2 skali tue..???eeply.thank you

  211. AKu CheNta CoLLin says:

    waaaa…..cdeh nyew kitew xpat msuk maktab..dr thun lpas dh mtak xgak dpt neyh..kengkawan aku yg result dorang xbrp owkey sgt dr aku pon pat gak msuk…
    neyh ase cam dtpu ajew…uwaaaa…jahat arhh

  212. salam…
    sy nk tnye ble kputusan temuduga munsyi?..
    kata 3.mei.2010 tpi xADa pun…huhu

  213. nilam,..
    knp sy nk check utk temuduga usm xde ape…
    xde link utk check temuduga pun..tarikh kat situ 3 mei…
    bila sebenarnye semakan temuduga tu?

  214. aku tiada cita-cita says:

    saya langsung tidak dapat tawaran2 mana..untuk ke u tak dapat,untuk ke matrikulasi tak dapat,untuk ke maktab tak dapat,untuk ke tingkatan 6 pun tidak dapat,walhal spm saya ok saja 4a+,1a,1a-,1b,1c+,1c,….kenapa saya langsung tidak ditawarkan2 ke mana2…politeknik saya tidak pula isi…saya rasa masa depan saya agak gelap….entah larh..bunuh diri saja!!…..huh!!sedih dengar pihak pentadbiran negara dalam sisitem pendidikan kita……tidak punya sistem yang sangat menyeluruh,tidak wujud satu kesepakatan.akhirnya wujudlah individu seperti saya…IPTS saya hanya dapat kolej islam sahaja,kos2 yang sangat merapu2..saya sangat takut,takut sangat.tolonglah saya.bilakah tarikh rayuan upu dikeluarkan??..bagaimana kemukan rayuan ke tingkatan 6?bagaimana hendak membuat rayuan ke maktab perguruan?…bingung!!

  215. to aku tiada cita cita,
    rayuan UPU boleh dibuat sebelum 15hb mei nih. sbb 15hb tarikh tutup dia. buatlh rayuan secepat mungkin.
    saya suggest, awak boleh apply SPA. relaks. kita pn sama nasib.huhu. Cuma, SPA & F6 saya dpt. Yg lain, tggu kptusan rayuan jak. Harap2 nasib kita berubah pasni. Amen~

  216. erm.. sedihnya saya x dpt upu. saya dah buat rayuan.
    nilam.. saya cuma nak tahu bila keputusan rayuan ipta akan keluar?

  217. kpd yg x dpat ape2..jgan bersedih k…bnyakkan berdoa…mgkin Allah nk uji kite…mgkin ade hikmah disebalik nie semua…

  218. salam nilam…sy tgh buntu skrg..tuhan sja yg tahu prasaan sy..sy dpt uitm alor gajah melaka dlm course komunikasi media.tp sy xnk pergi..sy nk msk maktab.tp xdpt..sy dh cuba mcm2 untuk dptkn maktab.sy nk tahu adakah maktab ada rayuan???tlg laa sy.sy mmg nk msk maktab.sy nk tahu bila tarikh second intake untuk maktab k..

  219. aplikasi erayuan hanya dibuka kpd seiapa yg tidak mendapt sebarang tawaran ipta so bg yg dpt tp x mnt course tu gi je la n bersyukur sbb dapat twrn

  220. nilam,nak tnye,ape kebaikan msok matrik?

  221. saye nk sesangat dpt tesl,,,tp xdpt,,sye dpt matrik kt banteng,upu plak sye dpt kos bisnes kt uitm machang kelantan,,sye xminat,somebody!tlglh!sye nk amek tesl,,lps hbes matrik insyaallah boleh mohon kn?

  222. ~Hideaki~ says:

    Assalamualaikum… bilakah tarikh sebenar semakan temuduga ke USM..??
    kerisauan yang semakin melampu dah saya…

    terima kasih.. = )

  223. salam..sy pljar lpsan spm 09..rsult biasa je..3a.mktb,upu suma xdpt..tp y 2a dpt lak..pelik gak.cmna cra pnilaian dorang wt.yg dpt 2a dpt mtrk la..upu la..mybe rzki sy xda kt sna..tp alhamdullilah,sy dpt f6..alran sains.tp ingat nk tkr la.alran kmanusian.agak2 ok x?..kpd yg ada pndgn,kgsi2 la.sy tkt xdpt nk bwk scn ni.

  224. ~Hideaki~ says:

    nak tahu kenapa..?? mybe ‘ Kabel ‘ besar…~~! haha..
    ~i hate that way..~

  225. salam..
    terima kasih kepada eputra.com..
    kerana memberi info2 terkini..

    saya dapat tawaran ke tingkatan 6 2010/2011 aliran kemanusiaan
    di Maktab Sultan Abu Bakar JB..
    walaupon keputusan saya hanya 2A 3B 1C 3D
    matrik dan upu saya kena merayu..
    kplspm saya x dapat..
    SPA dalam pertimbangan,,,
    tp alhamdulillah saya dpt juga melanjutkan pelajaran di tingakatan 6..
    di tingkatan 6 ini saya akan belajar bersungguh2.

    kepada aku tiada cita2..
    mungkin rezeki kamu akan tersangkut di mana2.. tuhan akan memberi rezeki kepada umatnya..cuma cepat atau lambat sahaja..jadi.,banyakkn bersabar ya..

    kepada yang berjaya mendapat apa yang dicitakan2 ..
    tahniah kalian..
    harap kalian akan study betul2x..

    mm..itu sahaja..
    salam.. :)

  226. sy nk tnye ckt….ape i2 sistem modular…??????????

  227. rayuan utk maktb mmg de….tp da lepas agak nye coz tarikh temuduga die 3 mei lau x silap sy…somebody!help me..please tell me what sistem modular???

  228. salam to all n nilam, nk tnye skit.. betul ke pihak USM akan maklumkan keputusan kemasukan ke USM sesi 2010/2011 menerusi sms?sama seperti makluman ujian Munsyi dulu ..for sure bln ni akan kluar keputusan kn? `~terseksa dok umh ni~
    nway,tq

  229. awa ngek says:

    keputusan kemasukan ke pra Diploma uitm bila pulak?

  230. semakan utk temuduga USM x buka lg ke?
    atau sy yg x sedar ..

  231. ~hideaki_radhie~ says:

    ~Assalamualaikum n Salam Sejahtera…~

    USM penang….mcm mana nie…saya risau…dah lama tak dapat update dari internet ni..adakah belum dibuka lagi atau bagaimana…??

  232. Kepada AKU TIADA CITA CITA,

    Salam, result anda agak bagus. Tapi mungkin maklumat dalam borang yang anda isi ada salah, haa, tapi, jangan risau, teruskan berdoa. Jangan putus asa, sebab saya pun pernah mengalami situation macam anda baru baru ini, bila semua permohonan / ujian saya gagal. Alhamdulillah, berkat kesabaran dan percaya pada Allah, dapat namun DAPAT NIKMAT/ REZEKI yang tak disangka sangka. Alhamdulillah!

    Innallaha Ma as Sobirin, (Sesungguhnya Allah bersama dengan orang orang yang sabar)

    Wassalam

  233. salam . sy ada apply politeknik , tapi x dapat sebab da dapat tawaran from ipta . kalau sy buat rayuan utk ke poli , tawaran ke ipta tu terbatal ke macamana eh ?

  234. syarha_92 says:

    sedih sya lihat rkan2 yg keputusan cmerlang namun tiada peluang melanjutkan plajaran..
    lgkh terbaik ialah teruskan berusaha…dan bertawakal lah kepada Allah..
    adakala bnd yg kita nginkan selalu kita x dpt dan bnd yg kita x inginkn kita dpt,ingatlah Allah maha mengetahui ke atas sesuatu yg baik dan buruk untuk hambanNya..
    nmun..ingtlah janji Allah ke atas insan2 yg bersabar..mngkn ada kesilapan lampau yg kita x sedari..kembali lah kepada fitrah kita sebagai insan..punya kelemahan…
    jgn terlalu kecewa dgn kegagalan hari ini..

    kpd yg berjaya..alhamdulillah..rezeki kalian..bersyukurlah atas nikmat kurniaan Allah..tuntutlah ilmu dgn bersungguh sungguh..ia adalah jihad..

    alhamdulillh..ana baru sje lepas temuduga SPA untuk pnolong pgwai prubtan..
    skrg berdebar dgn temuduga mktab..klu ana x lulus,ana akn truskan prjuangn di uitm…matrik ana dah tolak…mgkn bukan di situ terbaik untuk ana..

  235. insan yg lemah says:

    kepada aku tiada cita-cita,

    sabar lah..ak pun senasib juga, upu, maktab, poli x dpt..

    semua bergantung pada rayuan

    tp mujur dapat form 6..walau bagaimana pun..sabar n banyakan berdoa,solah hajat

    dan bersedekah..mungkin ada hikmah yg menduga kita..

    kalau masih ingin kan kursus yg kamu idamkan saya cadangkan kamu memohon

    kemasukan ke ipts yg diiktiraf oleh MQA dan KPT..

    saya doakn kamu berjaya..dan semoga berjaya

  236. salam, nk tnye bila keputusan pra diploma uitm keluar?

  237. tulip gurl.. says:

    salam…nilam knpa xbls comen sy??
    sy nak mtk pendpat antara politeknik ngan f6 mana lbh ok???
    n..
    kmsukan utk pradiploma uitm kptusannya bila ek??nak cek macmna???

  238. Bilakah boleh semak keputusan rayuan ke UITM?….Skrg saya naik dulu ke ting 6 bwh.

    Terimakasih

  239. salam….nilam,sy nk tnya….kputusan bgi progam diploma bertemuduga lepasan spm ble boleh di semak….

  240. cmna nk tgok ikbn pnya semakn. . .
    tl0ng blas. .

  241. salam.mcmne ea nk semak kita dipangil temuduga utk DPLI? sy dh pergi test MEDSI,tp xtw nk semak kt mana.tlg~* TQ so much

  242. ct najwa says:

    salam.saye nk tnye satu soalan.
    sesiape yang dah bersetuju mnerima tawaran upu akan menerima sebarang surat melalui POS ke??

  243. ble semakan permohonan temuduga pendidikan lepasan stpm/setaraf keluar??

  244. salam..nape semakan temuduga ujian medsi x leh tgk lg eh.. mula ckp 11hb..pas2 12hb plak.. tension nih dok nunggu…hmm..

  245. sy mewakili student2 yg tdk puas ati dgn care pemilihan yg dlakukan oleh phak pngajian tnggi..
    kenapa stdent yg mndapt pointer yg rendah layak terpilih temuduga medsi such as student yg mndpt pointer 2.5 below 3.0 why???
    kenapa student yg mndapat pointer tinggi xdpt spt kebanyakan kwn saya mndapat 3.5 keatas..
    kita orang mahukan penjelasan dari pihak berwajib mengenai cara pemilihan di lakukan…??

  246. sye dpt uitm course office mngment n tchnlgy…n mslah sye skunk nie ialah sye x mnat sgt ngan course 2..plhan prtama sye mse apply upu ialah prakaun..crse yg sye dpt nie plhan ke4..sye plek ar sye dpt akaun A n mth A-..tp ngpe x dpt..emmm…n mcam ne cre nak tkar course…????

  247. Anis…

    jika ini yang anda maksudkan “Semakan Panggilan Temu Duga Program Pengajian Pendidikan” maka semakan hanya boleh selepas pukul 12 tghri tadi.

    Ct najwa..
    kiriman surat melalui pos bergantung kepada universiti itu sendiri. Sebagai contoh pada tahun lepas pihak uitm tidak mnghntr kiriman melalui pos..

    xerra…

    untuk semakan anda bolehlah ke https://online.mohe.gov.my/upu/tdugadidik/logintduga.php

    din…

    setahu saya sama dengan yang lain iaitu pada 1 mei di Semakan Keputusan Permohonan UPU Kemasukan Ke IPTA 2010 Lepasan SPM

  248. PeningLalat says:

    Salam,
    Saya tengah keliru ni, betul ke semua program pengajian di USM ada temuduga sebab menber cakap macam tu. Bukan program pengajian PENDIDIKAN saja ke yang ada temuduga.
    BANTUAN ANDA AMAT SAYA HARGAI…

  249. Peninglalat…

    ape yang saya tahu bkn semua kursus ade tmuduga..hnya yg trtntu shj..jadi anda tidak perlu risau

    shazel…

    ape yang dapat sy katekn..mgkn trlalu rmai yg memohn kos sprti anda mnta dan kptsn mreka mgkn jauh lebih bagus,,brsabrlah..anda boleh memohon untk tkr kursus

  250. Bilakah keputusan permohonan program ijazah luar negara di bawah tajaan JPA dan MARA akan diumumkan?? TQ

  251. amir…cmna nk tukar course ek????sy dpt uitm melaka in kos komunikasi media,tp sy xbrape minat..sy nk tesl..n smpt lg xsy nk tkr kos tu??

  252. papa daddy says:

    nilamm….
    please tolong jwb…..
    bile result rayuan upu keuar…..
    konfem ke minggu ke3 bulan julai…
    sbb rama yg kata keluar sebelum bulan jun…
    btol ke????….

    • Keputusan rayuan UPU bagi lepasan SPM dijangka awal Jun manakala lepasan STPM pertengahan Julai.

      • saya nak carik untuk permohonan rayuan upu 2010/2011… di lama upu.mohe.gov.my tp tak jumpa pun…! kat mane ye ??

  253. hunnydew says:

    shallom…sy lepasan stpm 09.dari taun 2008 minta ipg tp x prnah dpt. utk ntvw pown x dpt.stelah 5 kali apply trmasuk rayuan, bru taun nie ada pluang.i mean dpt ntvw.dulu dulu kcewa sgt, sebab result pown oke je.hrap taun ni dpt cz laz chance.so, kpd rakan-rakan yg x dpt taun nie, cuba la tiap kali application dia terbuka.every year smpai umur dah x layak.betul nie.hr tu sy apply utk msuk u, dpt test medsi.check check x dpt ntvw.kcewa lg cz sy prefer msuk u skarang memandangkan umur yg dah agak tua nak masuk ipg.nak tanya ni, betul ke upsi ada dua kali in take dlm setahun?mnurut rumours, katanya bulan 8 ada buka lg utk apply.betul ke?siapa siapa yg ada maklumat, pliz feedback ya.neway, thanx to laman eputra ni, very helpful.keseluruhan proses sy nk apply ipg n u smuanya mlalui laman nie…thanx a load!

  254. bila ka kptsan rayuan 2 kuar???bkan kah 7 hari slpas hari permohonan?

  255. nak tya,bila kputusan pra diploma kluar erk??n dkt mn nk check

  256. keputusan permohonan kemasukan ke USM sesi akademik 2010/2011 akan keluar pada 1 JUN 2010..sila rujuk link
    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&a

  257. Nilam, kenapa MARA ada tajaan ke luar negara bagi pelajar cemerlang SPM 2009 tapi ditawarkan buat Foundation In Biological science di Kolej MARA Kuala Nerang dan lepas tu sambung di Royal Perak Medical College di Ipoh sampai grad. Kenapa dipanggil PILN (Program Ijazah Luar Negara) kalau hanya belajar dalam negara aje. Pas tu RPMC tu bagus ke…saya dengar dulu dia twin program dengan Sheiffield University UK tapi dah putus…so mana bagus dengan UM….Saya dah berbelah bagi kerana dapat ASASI UM jugak….ingatkan MARA sponsor ke oversea…kalau hanya dalam negara baik tak payah panggil Program Ijazah Luar Negara…buat harapan prang kecewa aje….spatutnya MARA kena perjelaskan dengan sejelas2jelasnya tentang program mereka. JPA tak buat macam tu pulak…Pelik la MARA ni….

  258. ShIEDa_92 says:

    salam… bla kmasukan sbenr peljar baru yg lulus e-rayuan 2010 yg sbnrnye.. ada yg kta masuk buln 7 so result blan 6.. ada yg kta result bln 7.. mne 1 yer… sya confuse sesgt ni.. plez sape2 tau bleh komen x… btw.. tme kasih yer,,,…”,

  259. salam…ape pndapat korg sume??matrix or diploma uitm??sy dpat matrix 2nd intake…dlam teknikal but mase first intake x dpat matrix sy x wat rayuan pn..rezeki..but ngah confuse nk plih mane..

  260. baek ambil matrik..
    jimat mase kan….

  261. rayuan upu ble kuar??

  262. rayuan upu mgkn kluar pda MIGGU KE-3 BULAN JULAI…
    but i’m not sure……

  263. bila dpt tau keputusan pengambilan usm peringkat degree???

  264. pegh…kuar result mgu ke3 masuk mgu petama..mcm mane nak wat persiapan nie..

  265. nilam,tarikh semakan upu stam sama tak dengan tarikh semakan upu stpm? bila agaknya ye? adakah sama dengan tarikh semakan upu tahun lepas?….tq

  266. n ilam tak penah jawab pon ape da

  267. salam..sy dlm dilema skrg nie & bimbang tkut x dpt smbung bljr.
    for information, sy pljr lpsn diploma & bru2 nie sy apply utk usm & upu..
    persoalan yg bermain d fikirn sy skrg ialah adakh keputusan usm akn mempengaruhi keputusan upu?? maksud sy, jika sy dpt twrn dr phk usm utk peringkat ijzah..adakh pihak upu x kn menawarkn sebarang twrn utk sy?
    USM ada ujian temuduga atau x slps menduduki ujian bertulis MUNSYI?? sy & kwn2 hnya menduduki ujian MUNSYI shj..kami x thu USM adakan ujian bertapis dan bukan hanya setakat ujian bertulis MUNSYI..
    kami sume dilema dan bimbang sekiranya keputusan USM akn mempengaruhi keputusan upu..hrp persoalan yg bermain di minda kami dpt di selesaikan. thanks.

  268. ari tu tgk komen adeyg ckp rayuan upu kua 4 jun???
    ni mggu ke 3 julai plak??
    mane 1 btol ni..
    ..form 6 dan poli mane lg bgus…
    minx idea…coz form 6 ade sush ckit ni…..

    • Tarikh yang tepat belum diketahui lagi tapi ada pembaca yang memberitahu menerima SMS daripada UPU menyatakan keputusan e-rayuan akan diumumkan pada 4 Jun ini.

      Kedua-duanya bagus bergantung kepada perancangan masa depan dan kemampuan diri masing-masing.

  269. assalamualaikum…bila tarikh semakan upu lepasan stam 2010?kita blh semak bila ye….

  270. Bla bley wat rayuan ke usm bagi sapa yang x dapat?

  271. saya dah gi temuduga kplspm ambilan jun2010…

    masalah nya saya tak tau bila tarikh keputusan nya keluar??

    bila ya??

  272. abeb_kusut says:

    NILAM.tolong saya nilam.saya ada skm2..so saya nak sambung..ada port??

  273. Salam… setahu saya mereka yang telah mendapat tawaran ke USM dan mengesahkan penerimaannya, tidak akan mendapat tawaran melalui UPU lagi. Tetapi jika menolak tawaran USM, anda akan dipertimbangkan untuk mendapat tawaran dari UPU.

    Ada ujian temuduga untuk program pengajian yang tertentu sahaja.

  274. princess says:

    salam,,

    sy gagal untk memasuki mne2 ipta &matrix..

    rayuan matrix pon xdpt..

    so sy brhrp pd rayuan upu skrg..

    hope rayuan sy dtrime…

    sy da xtau kalo rayuan upu ni pon gagal lg…

    nk msuk private byk gne duet…

    de sesape leh tlg sy slesaikn prblm ni….

  275. npe sya nk chek keputusan ikbn x bleh pun??

  276. sya dpt tawaran ke IKM jurusan sijil kejuruteraan komputer.sy buat rayuan utk program.kom.di UITM mana lebih baik ya.atau adakah bila sy pilih IKM automatik UITM x terima rayuan saya itu.

  277. nk ipta! says:

    adakah peluang saya untk e-rayuan ke ipta sedangkn saya telah dtwrkn untuk politeknik? saya ingin ke ipta…..

  278. ckp kptsan e-rayuan kluar 4 jun..hari ni 4 jun,sy bkak xbloeh pn?btul ke x ni?plus..adakah peluang saya utk e-rayuan ke ipta sedangkn saya telah dtwrkn untuk politeknik?

  279. askum.nilam,sy nak tya.hrtu,sy ada wat rayuan yg upu tu.tuk lepasan spm 2009.tp,yg sy check td,tuk fasa 1.yg rayuan ni,ada bpa fasa sebenarnya..sy keliru la.. sy nak sgt msuk udm..

  280. bintangdilangitmalam says:

    salam…. sya nak tanya, sebenarnya aplikasi rayuan ni ad brape fasa?? fasa 1 dan fasa2 itu apa? sya btol2 tak faham ni…. lagi satu, kenapa keputusan rayuan untuk kemasukan ke ipta sesi julai tak ada, yang ada cuma keputusan kemasukan ke ipta sesi julai. Adakah keputusan kemasukan ke ipta sesi julai termasuk sekali keputusan rayuan?? Harap Nilam boleh bantu saya… saya btol2 tak faham ni… sya nak sangat msok u~~ thanks

  281. bintangdilangitmalam says:

    salam…. sya nak tanye, kenp aplikasi rayuan 2 ad fasa1 n fasa2?? sya btol2 tak faham ni…. lagi satu, kenapa keputusan rayuan kemasukan ke ipta tak ada, yang ad cuma keputusan kemasukan ke ipta… adakah keputusan kemasukan ke ipta itu adalah keputusan rayuan utuk ke ipta???saya btol2 tak faham ni….

  282. ai112233445566 says:

    saya orang cina ………. boleh saya tahu apa itu satu malaysia ….. adakah satu malaysia itu hanya satu bangsa shj ?????????kita orang cina yang tidak dapat apa apa , walaupun ipta matrik ataupun jpa…….. bukannya saya nak kata org melayu ……. kita nok dapat satu pun susah …orang cina macam orang gila ,tunggu tarikh keputusan keluar… kesungguhan kita belaja dapat result yang baik pun sia- sia sahaja …… manakala org melayu pula yang dapat sikit A pun dapat matrik ….. orang cina pula kena dapat semua barulah dapat satu tawaran ….. orang melayu pula dapat banyak <matrik jpa ipta patronas dan lain lain………
    adakak orang cina bukan rakyat malaysia ????????????????????????????????????????????????????
    apa yang saya kata ini bukanya palsu,,,,,,,,,tq

    • Saya setuju! Agak pelik keputusan pengambilan kemasukan matrik tahun ini.Orang yang dapat banyak A x dapat masuk. Kenapa?? Kesian tengok rakan-rakan saya yang berbangsa Cina x dapat matrik walaupun keputusan straight A’s. Bertungkus-lumus mereka belajar dengan harapan untuk masuk matrik. Sangat tidak adil….saya sendiri pun tertanya-tanya, apa sebenarnya maksud 1 Malaysia…

  283. gdragonfly says:

    salam…sya nk tanya klau temuduga pendidikan n tawaran usm x dpt ….ada peluang x nk dpt tawaran upu bg pilihan ke – 3 hingga ke – 8 . Pointer stpm sya 3.25 . Thanks a lot…..

  284. anyone no the exact date when the result of upu for the stpm 10` will be announced?

  285. bila permohonan untuk ke ikbn bagi sesi yang seterusnya?

  286. FLOWER... says:

    ai nilam…sy nak tanye kalo sy dah antar surat terima di poli sy xkan dpat ek rayuan upu????????

  287. Mr..Nilam,,,dulu semakan upu 2009 stpm mcm thn ni jgk k? abis2 camne nk prepare sbb tarikh register pon awal bln julai dlm (3-4 julai)… konfius lh saye..huhuhu

  288. ikm bila pulak keluar ya??

  289. nilam,
    kos pendidikan memerlukan 2 ujian iaitu medsi n temuduga,jikalau lulus kedua-dua ujian ini,adakah memg comfirm dapat kos ini ataupun masih lagi x mencukupi??

  290. salam nilam,
    kos pendidikan memerlukan 2 ujian iaitu medsi n temuduga,jikalau lulus kedua-dua ujian ini,adakah memang comfirm akan dapat kos ini atupun masih lagi tidak mencukupi??tq

    • Salam… pada pendapat saya jika lulus kedua-dua ujian tersebut peluang untuk mendapat tawaran itu ada tetapi tidak semestinya. Ini bergantung juga kepada bilangan yang akan diambil dan markah kedua-dua ujian tersebut bersama-sama merit akademik dan syarat yang lain.

  291. saya lepasan diploma, bleh saya tahu bila kptusan upu? tq..

  292. kenapa keputuan KPLSPM belum keluar lagi??? Hari ini dah 14 JUN 2010… Kenapa?

  293. gadis runsing says:

    Salam,
    nak tnya kmasukan universiti thun lpas utk lpasan STPM bpe hrblan yek??

  294. yup..
    saya ada ambil ujian MUNSYI.. n sy bru dpt thu x diterima masuk usm.. n saya btl2 risau sekiranye permohonan upu tergugat kerana dinilai hanya selepas ditolok pihak usm? sy perlukan maklumbalas yg segera

  295. saya dapat tawaran untuk melanjutkan tawaran ke politeknik bagi program diploma(integrasi) sesi jun 2010,,tapi malang nya saya xdpt menerima tawaran itu disebabkan pusat pngajian t'lalu jauh dan family sy tak mmpu nak antar..macam mana sy nak mintak tukar ke poli yg lbih dekat??boleh atau tidak??

  296. Salam, saya merupakan seorang pljr uitm lepasan semester 3, dan sy tlah pun mbuat permohonan utk program penerapan ke ijazah sarjana muda..bila keputusan pmohonan tsebut akan dikeluarkan?

  297. sye mendapat tawaran ke unimas dalam bidang sains sosial.Masalahnya sye tidak mendapat wang pinjaman pendahuluan(WPP). Adakah saya masih boleh memohon ptptn. Jika tidak saya dalam masalah kewangan yang besar.

  298. knpe jwpan tok e-rayuan stpm 2010 lmbt..??
    sy try check kat upu tpi xdpt taw bila tarikhnya

  299. salam..bley x sy mmhon tok mmsuki STPM 2011 nnti wlupon sy hnya mmliki klulusan SPm 2010..??sy t’lpas mmski Ting.enam 2010..hmm..=(

  300. bilakah tarikh pengumuman keputusan e-rayuan ke IPTA stpm setaraf 2009….

  301. saya masuk poli sesi julai 2008 bagi peringkat sijil selama 2 tahun dan saya sudah tamat.
    saya juga memohon peringkat diploma pada sesi jun/november 2010 dan tarikh tutup permohonan ditutup pada 2 april 2010.
    dan saya telah membuat rayuan pada 24/05/2010 dan tempoh tamat penerimaan rayuan selapas 15 julai 2010.
    jika saya berjaya masuk, adakah saya akan masuk pada sesi november 2010?
    atau jika saya tidak berjaya masuk adakah saya perlu menunggu kemasukan sesi januari 2011?
    dan adakah cukup syarat kelayakan pointer saya 2.92 untuk ke peringkat diploma?

  302. sy masuk poli sesi julai 2008 bagi peringkat sijil selama 2 tahun dan saya sudah tamat.
    saya juga memohon peringkat diploma pada sesi jun/november 2010 dan tarikh tutup permohonan ditutup pada 2 april 2010.
    dan saya telah membuat rayuan pada 24/05/2010, dan tempoh tamat penerimaan rayuan selapas 15 julai 2010.
    jika saya berjaya masuk, adakah saya akan masuk pada sesi november 2010?
    atau jika saya tidak berjaya masuk adakah saya perlu menunggu permohonan kemasukan sesi januari 2011?
    dan adakah cukup syarat kelayakan pointer saya 2.92 untuk ke peringkat diploma?

    dan mengapa ada pula borang permohonan pada:

    16/07/2010 – 23/07/2010
    e-Borang Permohonan Kemasukan ke Politeknik Sesi November 2010
    di http://www.politeknik.edu.my

    setahu saya politeknik hanya 2kali setahun dalam pengambilan pelajar iaitu
    sesi januari dan julai.
    …KELIRU…

  303. Program asasi uiam ada rayuan dan pengambilan lg x untuk sesi ke-3?Macam mana bleh saya membuat rayuan?

  304. salam..saya nk tnya,surat tawaran politeknik say hilang..mcm mana cara nk dpt kan surat tawaran 2 semula ye??kemasuka ke politeknik sesi julai 2008???terima kasih..

  305. surat tawaran politeknik saya hilang,macan mana nk buat surat tawaran baru….

  306. amirul azim says:

    sye nk mntk kem
    ohonan msk ke teknik blh lgi x.

  307. salam…tnye cket..untuk bdak2 matrik..nak msuk upnm,ade temuduga x???

  308. salam..sy ingin brtnye?? sy nk mnbuat permohonan kemasukan IPTA leh x?? utuk lepasan spm 2010??