Soal Jawab Permohonan Ke IPTA Sesi 2008

Berikut adalah beberapa soalan lazim bagi kemasukan pelajar ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) sesi 2008/2009 melalui Unit Pusat Universiti (UPU).

1. Bilakah pelawaan iklan permohonan kemasukan ke IPTA bagi Sesi Akademik 2008/2009 disiarkan ?

Pelawaan iklan permohonan kemasukan ke IPTA bagi Sesi Akademik 2008/2009:

  • Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf (Kategori Diploma/Setaraf):
    06 Januari 2008
  • Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf (Kategori STPM 2007/STAM):
    03 Februari 2008
  • Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf:
    03 Februari 2008


2. Bilakah pemohon boleh mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA ?

Permohonan kemasukan ke IPTA bagi Sesi Akademik 2008/2009 boleh dikemukakan mengikut program melalui Aplikasi Dalam Talian mulai tarikh seperti berikut:

  • Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf (Kategori Diploma/Setaraf):
    07 Januari 2008 (mulai 12 tengah hari)
  • Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf (Kategori STPM 2007/STAM):
    04 Februari 2008 (mulai 12 tengah hari)
  • Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf:
    04 Februari 2008 (mulai 12 tengah hari)



3. Bilakah tarikh tutup permohonan kemasukan ke IPTA sesi akademik 2008/2009 ?

Tarikh tutup permohonan adalah seperti berikut:

Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf

  • Kategori Diploma/Setaraf : 07 Februari 2008
  • Kategori STPM 2007 : 10 hari bekerja dari tarikh pengumuman keputusan STPM tahun 2007
  • Kategori STAM 2007, 2006, 2005 : 10 hari bekerja dari tarikh pengumuman keputusan STAM tahun 2007

Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf

  • Lepasan SPM Kategori B, C dan D) 03 Mac 2008
  • Lepasan SPM 2006 10 hari bekerja dari tarikh pengumuman keputusan SPM tahun 2006

4. Bagaimanakah untuk mendapatkan borang permohonan kemasukan ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf Sesi Akademik 2008/2009 ?

Mulai Sesi Akademik 2008/2009, TIADA penjualan borang permohonan kerana permohonan kemasukan ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf adalah melalui Aplikasi Dalam Talian (Online Application) sepenuhnya.

5. Perlukah saya sertakan salinan sijil sebagai bukti mengesahkan penyertaan aktiviti kokurikulum ?

Tidak perlu. Maklumat kokurikulum akan diselaraskan dengan Kementerian Pelajaran Malaysia.

6. Adakah saya perlu menghantar salinan borang permohonan bersama dokumen sokongan ke IPTA pilihan ?

Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf

Hanya Kategori Diploma/Setaraf SAHAJA yang perlu mencetak maklumat permohonan dan menghantar bersama-sama dengan salinan dokumen-dokumen yang telah disahkan ke IPTA pilihan.

Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf

Pemohon Lepasan SPM Kategori C dan D SAHAJA yang perlu mencetak maklumat permohonan dan menghantar bersama-sama  dengan salinan dokumen-dokumen yang telah disahkan ke IPTA pilihan.

7. Bilakah keputusan permohonan ke IPTA Sesi Akademik 2008/2009 diumumkan ?

Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf : Minggu akhir Jun 2008.
Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf : Minggu pertama Mei 2008.

8. Bolehkah pemohon Bukan Warganegara memohon kemasukan ke IPTA bagi Program Lepasan SPM/Setaraf ?

Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf terbuka kepada WARGANEGARA sahaja.

9. Bolehkah pemohon Bukan Warganegara dari Luar Negara atau Penduduk Tetap memohon kemasukan ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf ?

Pemohon Bukan Warganegara dari Luar Negara diminta memohon terus ke IPTA pilihan melalui Pejabat Pendaftar Bahagian Akademik dan Kemasukan dengan menggunakan borang khas yang disediakan oleh IPTA berkenaan.

Pemohon bertaraf Penduduk Tetap perlu memohon melalui Aplikasi Dalam Talian ke BPKP JPT (UPU) untuk permohonan kemasukan ke IPTA.

10. Adakah pemohon dibenarkan membuat pertukaran/pindaan kod program pengajian selepas mengemukakan permohonan kemasukan IPTA ?

Tidak dibenarkan.

11. Adakah pemohon dibenarkan menukar program pengajian yang ditawarkan oleh sesebuah IPTA ?

Tidak dibenarkan.

12. Adakah pemohon dibenarkan menukar IPTA setelah menerima tawaran ?

Tidak dibenarkan.

13. Apakah perlu saya buat jika kehilangan Nombor Unik ID ?

Anda perlu membeli semula Nombor Unik ID anda di Bank Simpanan Nasional.

14. Adakah pemohon perlu menghantar salinan keputusan SPM/Setaraf atau STPM setelah mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA melalui Aplikasi Dalam Talian ?

Pemohon kategori STPM 2007, STAM dan SPM (Kategori A dan B) TIDAK perlu menghantar salinan keputusan yang telah disahkan ke BPKP JPT kerana semua keputusan peperiksaan diperolehi daripada Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) dan Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM).

Hanya Kategori Diploma/Setaraf dan SPM (Kategori C dan D) SAHAJA yang perlu menghantar bersama-sama dengan salinan dokumen-dokumen yang telah disahkan ke IPTA pilihan.

15. Apakah yang perlu saya buat jika ibu bapa tiada sijil lahir atau sijil lahir hilang ?

Anda boleh mendapatkan cabutan sijil lahir yang hilang atau tercicir di Jabatan Pendaftaran Negara terdekat ATAU dapatkan surat sumpah dari mahkamah.

16. Apakah dasar MUET dalam permohonan kemasukan ke IPTA bagi Sesi Akademik 2008/2009 ?

Pemohon perlu mendapat tahap 1 (Band 1) dalam peperiksaan MUET bagi kelayakan Lepasan STPM/Setaraf yang memohon ke Program Pengajian Ijazah Pertama di IPTA.

17. Bagaimanakah untuk mendapatkan status keputusan permohonan ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf ATAU Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf ?

Anda boleh menyemak status keputusan permohonan ke IPTA melalui laman web berikut:

•    http://www.mohe.gov.my
•    http://www.jpt.uum.edu.my
•    http://www.jpt.utm.my

18. Di manakah saya boleh mendapatkan bantuan tajaan ke IPTA ?

Anda diminta merujuk Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) di alamat berikut untuk maklumat lanjut:

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional
Lot G2 Tkt. Bawah Wisma Chase Perdana
Off Jalan Semantan, Damansara Height
50490 Kuala Lumpur
Tel : 03-2098 3731/3732
Fax : 03-2098 3769

Jika ada soalan-soalan lain berkenaan dengan kemasukan ke IPTA, sila kemukakan ke alamat e-mel: [email protected]>

Reblog this post [with Zemanta]

38 thoughts on “Soal Jawab Permohonan Ke IPTA Sesi 2008

  1. asl xpt ruan uitm??
    hop sgt dpt cz skng da tolak bykoffr

  2. nape ryuan ke uitm ggl?? hp sgt dpt bg fasa 2 coz da tolk bnyk offr

  3. PMS MUADZAMSHAH says:

    bagaimana cara untuk saya dapatkan semula sijil politeknik saya yang telah hilang???

  4. saya lepasan diploma lab technology dari PTPL April 2008. saya berminat untuk melanjutkan pengajian saya di UiTM. mengikut syarat kemasukkan ke UiTM bagi program Bachelor in Medical Technology (Hons) saya adalah memenuhi syarat kemasukkan. CGPA Diploma 3.33 dan telah menghadiri ujian MUET.

    bagaimana tatacara permohonan kemasukkan bagi UiTM dan bila tarikh tawaran akan dikeluarkan oleh pihak UiTM bagi kemasukkan sesi 2008/2009? atau perlu mengisi atau mendaftar dengan UPU terlebih dahulu? Mohon penjelasan. salam n TQ.

    dpd: nadiah

  5. PMS Muadzamshah,
    Anda dinasihatkan untuk berhubung dengan politeknik asal anda atau cuba hubungi Sektor Pengurusan Politeknik di talian 03 8883 6561.

  6. nadiah,
    UiTM membuat 2 kali pengambilan pelajar baru setahun iaitu pada:

    * Sesi Julai

    Permohonan boleh dibuat melalui Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP)
    Kementerian Pengajian Tinggi yang diiklankan pada bulan
    Januari/Februari setiap tahun melalui laman web http://www.mohe.gov.my

    * Sesi Disember

    Permohonan boleh dibuat melalui aplikasi elektronik UiTM. Diuruskan sepenuhnya
    oleh Bahagian Pengambilan Pelajar, UiTM yang diiklankan pada bulan
    Julai/ Ogos setiap tahun melalui laman http://www.uitmonline.edu.my

  7. saya lepasan sijil politeknik yang baru memperolehi keputusan baru-baru ini.boleh kah lepasan sijil politeknik seperti saya menyambung terus ke peringkat degree dan bagaimanakah caranya?

  8. dania,
    Anda perlu menyemak syarat kemasukan bidang pengajian yang diinginkan itu dengan IPTA @ IPTS berkenaan. Anda boleh menyemak laman web IPTA dan IPTS ini untuk mendapatkan maklumat lanjut.

  9. MiSz EeNA says:

    aiii nk tny la..kalau intake 2008 untuk diploma lepasan spm tak dapat…boleh ke mohon untuk intake tahun 2009??kalau boleh biler ek??plz inform date nye k…dah pning sgt cz x dpt mana2 lg ni….uuurrrggh

  10. MiSz EeNA,

    Boleh, ini bergantung kepada samada IPTA berkenaan ada pengambilan atau tidak. Kebanyakan IPTA mempunyai dua kali pengambilan iaitu bulan Julai dan Januari. Pengambilan Januari diuruskan oleh IPTA sendiri, oleh itu anda perlu merujuk kepada laman web IPTA berkenaan untuk makluman lanjut.

  11. sekiranya saya gagal untuk rayuan upu,bile lagi saya boleh memohon?terutamanya dalam tempoh yang terdekat..

  12. fit,
    Anda boleh memohon untuk pengambilan Disember 2008/Januari 2009. Sila rujuk laman web IPTA yang berkenaan untuk maklumat lanjut.

  13. adakah borang permohonan upu bagi lepasan spm 2007 masih dibuka?saya ketinggalan untuk membuat permohonan ke ipta,,now,saya tak tau nak buat apa..adakah e-rayuan untuk lepasan spm akan dibuka?saya mendapat 7a 2b tetapi disebabkan masalah perkomputeran saya tidak memohon..

  14. hairul azrie,
    Permohonan ke IPTA melalui Kementerian Pengajian Tinggi bagi lepasan SPM 2007 telah pun ditutup. Walaupun begitu anda boleh memohon untuk memasuki IPTA bagi pengambilan Januari 2009 atau IPTS. Sila rujuk terus dengan IPTA atau IPTS yang anda minat untuk mendapatkan maklumat lanjut.

  15. shafiriey says:

    askum…
    saya nk tnya nie…
    sya ada mslh ketika mengisi upu dlu….
    sya adalah stdent lepasan matrikulasi sesi 0708..
    ketika mengisi upu,saya tidak dpt submit..
    akibat drpd itu sya tidak dpt memasuki mn2 ipta….
    saya nak tnya bilakh tarikh untuk mengisi semula upu untuk kemasukan ijazah dalam masa terdekat pada hjung thun ini ker…

  16. shafiriey,
    Waalaikumsalam…. sebenarnya memang ada calon yang menghadapai masalah semasa ingin ‘submit’ borang online.

    Anda sepatutnya terus menghubungi Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar di talian 03-88835801/5802 atau 03-88835848/5858 untuk memaklumkan masalah anda. Mereka akan dapat membantu.

    Memandangkan anda telah terlepas peluang untuk memasuki IPTA bagi pengambilan Julai 2008. Saya syorkan anda memohon untuk pengambilan Disember 2008/ Januari 2009. Sila semak laman web IPTA yang berkenaan untuk mengetahui tarikh permohonan dibuka.

  17. askum…
    juz nak ask something…
    i’m diploma student…
    so, nak tnya, bila tarikh permohon degree akan dibuka??
    kna isi borg upu or its depend on universti2 kat malaysia nie?
    confius…
    riso takot ketinggalan nak isi borang… harap nilam dapat bantu…
    thankss

  18. mira,
    Waalaikumsalam… Untuk makluman semua permohonan untuk memasuki ke IPTA untuk pengambilan Julai sahaja diuruskan secara berpusat oleh Kementerian Pengajian Tinggi.

    Oleh itu untuk pengambilan Disember/Januari akan diuruskan oleh pihak IPTA sendiri. Maka pemohon perlulah memerhatikan iklan daripada IPTA atau terus semak ke laman web IPTA berkenaan untuk mengetahui tarikh permohonan dibuka dan ditutup.

  19. adakah program asasi ditawarkan untuk pengambilan sesi Disember2008?

  20. Sy telah dpt twrn ke UMS 2007 tetapi sy tpksa tolak sbb sy telah mendpt kerja kerajaan pada thn y sama. Skrg saya telah disahkan dlm perkhidmatan. Sy naktahu apakah yang perlu saya lakukan jika saya:-

    a) Melanjutkan pengajian Ijazah sepenuh Masa atau
    b) Melanjutkan separa masa

    Untuk makluman, sy ingin melanjutkan sepenuh masa.. Adakah saya msh layak memohon ke program yang saya telah tolak dulu??Apakah prosedur ygb perlu saya lakukan kerana sy bhasrat utk melanjutkan pengajian pada thn 2009.

    Plz…thanks.

  21. nak tanye selain drp uitm ada dak universiti lain membuat pengambilan 2 x setahun

  22. ruzlan 59,
    Setahu saya asasi hanya untuk pengambilan sesi Julai sahaja.

    connie,
    Setahu saya pihak kerajaan memang membenarkan kakitangannya untuk melanjutkan pelajaran samada secara sepenuh masa atau separuh masa.

    Skim penajaan juga ada disediakan dan jika tidak dapat penajaan boleh memohon cuti dengan separuh gaji. Sila berhubung dengan ketua jabatan anda atau terus bertanya dengan Bahagian Latihan Pegawai Dalam Perkhidmatan di talian 03-8885 3041 untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

    Saya rasa anda layak untuk memohon kursus yang sama yang telah ditolak itu, untuk kepastian cuba berhubung dengan UMS.

    arieo,
    Memang ada nanti saya cuba senaraikan di sini

  23. bila permohonan ke maktab perguruan dibuka lagi? tlong balas ek…

  24. Saya nk tanya cket…saya ada memohon utk kemasukan ke matrik.. sekiranya saya dapat matrik,adakah prmhonan saya utk ke IPTA di tolak? dan skiranya saya x dapat matrik,adakah permohonan saya untuk ke IPTA di terima kerana saya telah mgisi borang matrik?

  25. dayana,
    Untuk pengetahuan semua proses permohonana ke matrikulasi KPT dan IPTA adalah diproses secara berasingan. Oleh itu ada kemungkinan anda akan menerima tawaran daripada kedua-dua pihak.

  26. nak tanya skit. result uitm sesi dec da kuar kn? tp sy xdpt ah. bole tak apply utk e-rayuan sesi dec ni? thanx.

  27. eq,
    Calon-calon yang tidak berjaya dalam permohonan memasuki UiTM boleh membuat rayuan dalam tempoh 10 hari berkerja melalui laman web UiTM Online selepas keputusan diumumkan.

  28. MICHOL LIN says:

    HELLO MR. NILAM,

    IM MICHOL LIN.
    I WANT TO ASK SOMETHING,ACTUALLY IM A SPM HOLDER AND I GOT 6A’S,3B’S AND 1C FOR MY SPM 2007.ACTUALLY I APPLIED UPU THIS YEAR BUT I DID’NT MANAGE TO GET THE OFFER.SO WHAT I WANNA ASK IS,IS IT POSSIBLE FOR ME TO APPLY THE UPU OFFER AGAIN?DOES THE UPU OFFER IS ONLY OPEN FOR SPM 2008 CANDIDATES OR IT IS OPEN FOR ALL?IF I WANNA APPLY AGAIN THE UPU APLICATION,SO I ONLY NEED TO BUY THE PIN NUMBER FROM BSN?AND ONE MORE THING,I DO HOPE THAT YOU WILL ALWAYS INFORM ME ABOUT UPU’S OFFER(INTAKE PROGRESS)

    THANK YOU.
    PLEASE REPLY ME AS SOON AS POSSIBLE.

  29. Michol Lin,
    Hi… Yes, you are eligible to apply through UPU again because it is open for all. You just need to buy the PIN number from BSN and submit your online application. The UPU application is normally will open in February. I will update this blog accordingly.

    If you need further clarification, please contact Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Aras 1, Blok E9, Parcel E, Presint 1, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62505 Putrajaya. Telefon 03 8883 5801, 03 8883 5802 Faks 03 8889 4860 atau emel [email protected]

  30. michol lin says:

    mr nilam….

    thanks for the information that you gave me.i really appreciate it.o.k i do hope you will always inform me about the upu intake and once again i would to say thousands of thanks for that precious info.

    thank you.

    your sincerely,
    michol lin

  31. Michol Lin,
    Your welcome.

  32. salam saya merupakan pelajar lepasan stpm 2008/2009 boleh x saya buat permohonan ke u untuk sesi 2009/2010?

  33. aslmkum?saya nak tanya mcam mana dgn fasa 1 dan fasa 2 ni.Adakah fasa1 dan fasa 2 wajib di isi.

  34. saya lepasan spm 2006 adakah saya layak memohon dan jurusan apa yang dtawarkan oleh pihak uitm.saya belum mgambil muet.adakah saya layak memohon?

  35. Aqilah,
    Boleh, seperti komen saya di Permohonan Ke IPTA Sesi Disember 2008/Januari 2009.

    Azizei,
    Kedua-dua fasa wajib diisi kerana Fasa 1 adalah Pendaftaran Permohonan dan Fasa 2 adalah Pengesahan Permohonan. Sila rujuk Permohonan Kemasukan IPTA 2009 Lepasan SPM untuk maklumat lanjut.
    Anda layak memohon dan sila semak di laman web UiTM untuk syarat kemasukan. Mengenai MUET anda perlu juga semak syarat kemasukan.

  36. boleh saya tahu jika dah dpt tawaran ke politeknik, dan sudah membuat pembayaran tetapi ingin menolak bagaimana hendak mendapat semula tuntutan wang yuran tersebut??boleh bagi contoh surat tuntutan tersebut?