Keputusan Pengambilan Kedua SBP Tingkatan 1 2010

Keputusan Ambilan Kedua SBP Tingkatan 1 2011

Para pelajar UPSR tahun 2009 yang ada memohon memasuki Tingkatan 1 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pelajaran Malaysia dan gagal mendapat tempat semasa pengambilan pertama pada bulan Januari dahulu sudah boleh menyemak sekali lagi keputusan permohonan mereka.

Semakan Panggilan Kedua SBP

  • Keputusan pengambilan kedua SBP Tingkatan 1 2010 boleh disemak melalui aplikasi dalam talian Kementerian Pelajaran di Semakan Tawaran Ke Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh.
  • Semakan boleh dibuat dengan menggunakan angka giliran UPSR.
  • Pastikan maklumat angka giliran sama seperti yang tercatat dalam slip pendaftaran UPSR.

Tahniah kepada mereka yang berjaya mendapat tawaran ke Tingkatan 1 SBP pengambilan kedua ini.

50 thoughts on “Keputusan Pengambilan Kedua SBP Tingkatan 1 2010

  1. …bencinye…slalu x dpt…T_T

  2. [...] Keputusan Permohonan Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 2010 nilam    Digg it Add to del.icio.us Stumble it 144 Comments google_ad_client = "pub-8350898501789570"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_format = "468x60_as"; google_ad_type = "text_image"; google_ad_channel = ""; google_color_border = "FFFFFF"; google_color_bg = "FFFFFF"; google_color_link = "000000"; google_color_text = "444444"; google_color_url = "444444"; Hello there! If you are new here, you might want to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.Powered by WP Greet Box WordPress PluginTERKINI : Keputusan Pengambilan Kedua SBP Tingkatan 1 2010 [...]

    • salam ,ini kali kedua aku kecewa,ank sulung cemerlang upsr 2009,tokoh murid dan aktif semua bidang tak dapat masuk sbp mahupun mrsm,alih-alih kawannye perempuan tak aktif hanya 5a ketika upsr ,dapat masuk mrsm ,dengan bantuan orang ade kawan anak ,tak suka sbp masuk pula mrsm,katenye kalu dpt tawaran sbp mrsm tak tawarkan lagi ,sape nak jawab tu, yang terkini anak kedua perempuan aktif pelbagai ,tak dapt jugak alih-alih jiran anak orang kaye bapak bisnes dapat mrsm,stu kaampung dapat mrsm katenye tak nak pegi tunggu tawaran kedua sbp jamindapat pakai kuota,sape nak jawap ketidak teulsan ini ,kata nak bagi org miskin yang kaye jugak nampaknye

  3. KENAPA SAYA TIDAK DAPAT. AAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

  4. pengambilan ke 2..wayang je tuh..dah ada dlm senarai mereka sebenarnya..

  5. tiada ambilan ke 3 ? saya sangat berharap saya dapat ke asrama

  6. Malang sungguh nasibku!!…belajar teruk2..syarat dah cukup???..apa nak lagi???…balik2 tak ada rezeki???..macam cabutan bertuah ,plak??..gantung pada nasib…sedih ……SBP..takdapat,…MSRM lagilah…..

  7. AAAiikkkk???…macamana unFaiR…leh tau??..aku rasa pun lebih kurang jugak??/

  8. KENAPA TAK DAPAT NI.TAK ACILAH.CAMANA NAK JADI DOKTOR.
    AAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

  9. KENAPE TAK DAPAT!!!!!!!!
    AKU YANG AKTIF MACAM2 X DAPAT!!!!
    KAWAN2 AKU YG TAK DAPAT 5A YG CEMEH2 TU DAPAT PULKKKK!!!!!!!!!!!
    JALAN GUNA TANGAN AGAKNYE BARU DAPAT!!!!!!
    UNFAIR!UNFAIR!!!!!!!!!

  10. adik2 sekalian…mungkin xde rezki korg..its ok..cube lg tuk lepasan pmr nti..akak dulu pon masok sbp time form 4…skg da blaja kat univ thun akhir…jgn sedih2…byk lg bnda yg adik2 kene hadapi…chill k…:)

  11. anak dapat 5A….ambilan pertama x dapat…MRSM pun tak dapat…ambilan ke 2 sbp pun tak dapat…..sbp dan mrsm sama saja..2 x 5..5 x 2…auta belaka …..kalau x dapat x ada rezeki la konon…alasan itulah yang paling relevan dari dulu, kini dan selamanya

    nak dapat sbp dan mrsm mungkin ambilan ke 10 agaknya….

  12. Salam semua. Mmg tak ada rezeki anak2 yg tak berjaya ke SBP, bersyukurlah anak2 semua dpt 5A. Tapi tak bermakna tak ke SBP tu tak boleh berjaya. Sekolah biasapun ok jugak. Ikutilah contoh kaum yang lain2, tak masuk SBP pun tapi banyak yang score PMR dan SPM.Keputusan UPSR mereka lagi baik. Walau apapun keputusan, ada hikmah disebaliknya. Mmg semua ibubapa ingin anak mereka ke SBP tp apakah niat sebenar menghantar anak ke SBP…Terus beri dorongan pada anak2 agar dpt terus belajar di sekolah biasa yang kebanyakannya mendapat keputusan cemerlang…jgn terus menuding jari kpd pihak2 yg berkenaan jika anak kita tidak dapat keSBP. Terlalu ramai yang mendapat 5A sekarang ini dan terlalu byk competition. So..don’t waste your time, tingkatkan produktiviti kurangkan kontroversi…anak sayapun tak dapat tapi so far he can get along with his ordinary school…alhamdulilah.So to all parents, don’t sad anak2 tak dapat SBP, masih byk peluang dan kejayaan yg blh mereka kecapi di luar sana as long kita sebagai parents bagi dorongan dan galakan yg jitu kpd anak2 kita…good luck.

  13. salam, nilam bolehkah saya tau bilakah keputusan pengambilan kedua SBP bagi tingkatan 4 2010?

  14. Betul tu!!!…saya sokong ibu sabar….tak usah buang masa…start belajar…setiap tahun pelajer terbaik pun bukan dari SBP/MRSM….pedulikan….kt asrama pun banyak benda negatif terjadi….belajar merokok,samseng, kurang ajar….dan paling teruk homosex….walau tak semua,….berasal kt asrama????…tak percaya??? tanya budak yng dah tak dok asrama…..

  15. RAHMANY TAIB says:

    eer,bley saya tahu bile ambilan ke 2 sbpi kuar?

  16. Kakak prihatin says:

    buat adik2 yang x dpt jgn risau peluang masih ada di sek biasa.akak dulu cam tu dan berjaya juga malah rasernyer mungkin lebih baik dari yang di sbp.

  17. smekom..nk tnye..ble yeww semakan pngmbiln kedua sekolah berasrama penuh untuk tingkatan 4 keluar ye??? sye mndpt 8a dlm pmr tetapi sye tiade peluang untuk memasuki ke sbp dn mrsm..sye berhrp agr sye dpt dlm pngmbiln kedua..AMIN..

  18. saya nk tanya..
    kenapa kawan-kawan saya dapat asrama,
    sedangkan saya tak dapat,
    hanya saya seorang sahaja yang tidak dapat dalam kalangan budak 4a,
    saya berasa tidak puas hati.
    harap tuan/puan boleh menjawab soalan saya.
    sekian terima kasih.

  19. saya nak tanya,
    kenapa kawan2 saya dapat asrama,
    sedangkan saya tidak dapat dalam kalangan budak 4a,
    saya berasa tidak puas hati,
    saya harap tuan/puan dapat menjawab soalan saya.

    Sekian Terima Kasih

  20. salam sejahtera
    Terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan tahniah atas kejayaan anak-anak yang mendapat 5A dan berjaya mendapat tawaran ke SBP tahun ini…Amat sedih bagi anak saya yang tidak dapat tawaran tersebut .Mungkin pemilihan ke SBP bergantung kepada status luar bandar,bandar sosio ekonomi,kegiatan kokurikulum..Di sekolah anak saya( status bandar ) 16 orang dapat 5A ,8 lelaki hanya 2 orang saje yang tidak dapat termasuk anak saya…yang lain semuanya dapat..kebetulan pula saya juga mengajar di sekolah yang sama.Saya amat mengetahui mereka yang terpilih itu.sama ada sosio ekonomi,penglibatan ko kurikulum dan sebagainya… Dari tahun 5 lagi telah diasuh untuk mendapat 5A dan juga melibatkan diri dalam kokurikulum untuk ke asrama penuh tetapi hanya airmata yang mengalir melihat teman-teman seorang demi seorang dapat melangkah ke asrama penuh..Bagaimana pemilihan sebenarnya,adakah ada tangan-tangan luar disebalik pemilihan tersebut..mungkin anak orang-orang tertentu sahaja yang layak memasuki SBP .”sungguh kecewa.”.

  21. saya amat duka cita kerana anak tidak dapat memasuki SBP..kawan-kawan yang lain dapat sedangkan status sekolah bandar.. kawanya yang lain dapat , amat sedih sekali….Tahniah kepada yang dapat…

  22. Saya simpati ngan fuddin raub,…..saya pun hairan,….dengar cerita tahun ini ada kuota untuk anak guru,..mmmmm….agaknya pihak pengurusan SBP main cabutan bertuah kot????…apa nak buat Encik Fuddin,….nasib kita serupa….lainlah kalau kita ni pilot,doktor,atau berpangkat tinggi……

  23. nape la saye x dapat..x adil betul=_+”….yang aktif x dapat,yang x aktif pulak dapat…saye ni memang la x aktif tapi nape kengkawan saye yang x aktif pun boleh dapat..why????!!!

  24. nape saye x dapat???!!!yang aktif x dapat..yang x aktif pulak dapat..saye tau la saye ni x aktif tapi nape kengkawan saye yang x aktif tu boleh dapat??

  25. Reda dgn keputusan anak2 tak dapat SBP. Anak akak PMR 8A, UPSR 5A 2009. Pelajar sekolah luar bandar dan akak surirumah sepenuh masa. Masih byk peluang lg yang ada. Beri smgat dan dorongan untuk anak2 lebih berjaya.

  26. eeii…grmnyer aq bce kmen kou2….hei,klu dah ALLAH dh ckp 2 bkn rzki kou…redajerlah…aq fham prsan kou yng 1- 2….xper,xkesh kou trcmpak di skolh prkmpngn mne pown….kou ttap bleh jad DOKTOR!!!!ok….cyelah ckp aq…klu rzeki kou2 d mra…mara lh jwbnyer……..

  27. errmm….sye pown mhn gk mrsm tap xdpt…cyelh sye ckp…klu dh ad rzki kte d c2…mmng knfirm akn dpat…tngu dn tnggu jer lh..reda bnyk2…

  28. sy x tau la canne proses pemilihan ntk SBP..
    tp sepupu sy alhamdulillah dpt..
    adik sy yg tahun ni ting 4 d satu SBP, terlibat dlm proses interview di sekolah..
    die kate, sape yg x anta sijil atau related dokumen, ditolak automatik..sbb skang, pemilihan byk dijalankan oleh pihak sekolah sendiri..

    jd, ade sorang adik yg jd mangsa yg mana, die x terpilih ntk interview, sedangkan hanya kerana x hantar sijil,,pdhal, itu adalah kali pertama adik tersebut minta SBP dan sudah tentulah dia x de pengalaman kan..

  29. Ahamdulillah…pagi tak d..adik saya dah dapt tawaran ke SBP…terima kasih kepada pihak atasan dan eputra…3 March 2010 nie adik aq daftar…tq semua..amin..

  30. Buat Pomie..last minute baru dpt keputusan ke???…ada buat rayuan ke???..boleh beritau caranya???…atau anda ada berurusan terus ngan Putrajaya???,,,,sila beri penjelasan….

  31. saya setuju dengan ibu sabar.anak saya yang aktif segala2nya pun tak dapat masuk mana2 mrsm ke sbt pun.sedangkan kawan2nya yg mendap dapat pulak, dah result pun tak seberapa.tapi berkat sabar mereka akhirnya anak2 berjaya jadi top student n cemerlang juga wlpun x dpt peluang .apa yang penting kta jgn patahkan semangat mereka ok…kat luar sana ramai yang berjaya bukan MRSM @ SBT.Tabik la.

  32. salam, saya dapa 5A dalam UPSR. Tapi knape saya x dpt tawaran pun untuk ke sbp?

  33. kakakmahujawapansebenar says:

    salam semua…….
    wah,wah,wah, banyak yang leave comment ye…. now, let’s E.N.J.O.Y read this okeyh??? smile first….

    1) jujurnya, akak juga pernah mengalami rasa yang sama dengan adik2. ya! bengang+rasa didiskriminasikan+tak puas hati+rasa mcm nak jumpa PM je+ marah+kechiwa= AKU TAK DAPAT SBP MRSM….., (hohhho, bukankahh begitu).

    2) lantaran itu, akak cuba apply other school which is one of the right place for me. ok, setelah mengetahui jawapan yang sama setiap kali akak online mrsm and sbp, akak fed up!!! akak geram sebab kenapa kawan2 akak yang lain which is x aktif mane pon….result trial and actual x okeyh pon, but still bleh dpat sbp,mrsm…(just mcm adik2 jugak) geram tahap maksima ketika itu. huh~~~~

    3) then, i ask myself, igt budak sbp, mrsm bgs sgt ke… okeyh, frankly, maybe diorang punye akademik high class but, what about sahsiah diorang??? (uppss! terase ke) but, it is true based on my pemerhatian. lantaran itu, adik2 tersayang just move on yourself, dengan membuktikan yang dok sekolah luar bleh berjaya duniawi dan UKHURAWI…. jgn kisah dak sbp n mrsm….

    4) After this, kalo ad seminar or kem2 yang involved, x pyah rasa whoaaaowaao….. kamu sbp ye, kamu mrsm ye, kat kwn2 yang seangkatan dengannya, tapi,tapi,tapi, hormati mereka sbgi insan yang beruntung….boleh???!! jgn rendah diri sgt…. bnyk skolah lebih bgs…n your performance is not depends on your school, but YOURSELF. sebagai contohnya, im not from sbp or even mrsm, but Alhamdulillah, still bleh score. now, i’m medic student, lps graduate kat UK…. so, what???? bukan nak riak just nak ckp ngan adik2, whenever we are, its depends on us…. ramai je dak sbp n mrsm yang masih mencari jalan dan terkapai-kapai……

    5) sooooooooo, akak kat sini nk ckp, move on ngan life adik2 skrang ni… relaks lah…. Allah Maha Adil, ingat tue…. manusia memag begitu, suka mencari kepentingan peribadi berbanding mencari khilaf sendiri, (x phm, tnye parents ok!!) oh ya! Allah ade ckap, aku tidak akan mengubah nasib seseorang itu, melainkan dia mengubah nasibnya sendiri…. jadik, adik2 sume…. menangis air mata darah tahap gaban mane pon kalu permohonan tak diterima, ckp Alhamdulilah…. sekurang-kurangnya, adik x perlu berjauhan dgn ibu bapa dan x pyah susah2 cuci baju buat tgn kasar je….kan,kan,kan???? bersyukur je boleh??

    5) bagi pihak2 yang sepatutnya, ingatlah, adakalanya tidak semua manusia seperti anda, pikirlah2 sendiri. yang adil, adil-adilkanlah…. maafkan andai tersalah kata kerana sye hanyalah AKAKYANGMAHUJAWAPANSEBENAR atas segala yang ketidakadilan yang berlaku…. bacalah comment2 yang ditulis oleh adik2, tidakkah anda rasa sesuatu??? “Maka, fikirkanlah yang terbaik untuk orang baik supaya kamu juga menjadi baik hatta kamu tidak lupa kamu ingin jadi baik” salam, mudah-mudahan Allah memberkati semua orang yang dikehendakiNya…

  34. sy kecewa sngt sebab sy x dpt masok mrsm dan sbp.sy da buat rayuan tp x thu la dpt ke x.y sy hairannye npe budak 4 A and 3A boleh masok mrsm.

  35. aq x dpt nak giler tp kwn2 aq yg dpt kluar balik napeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!
    baek korang amik aq drpd amik org yg masuk kluar balik 2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  36. bg aq msuklah drpd bg org yg msuk kluar balik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  37. arp2 ad pengambilan ke-3 ..
    sbb sye nk msk ke asrama ! ..

  38. NAJWA YG SABAR says:

    mrsm x dpt…………sbp pun x dpt…
    btul ke org yg mak bapak ada slip gaji susah nk dpt???
    x pa la………
    kita pasrah pada ILLAHI

  39. Permohanan pertama…x dpt
    E-Rayuan Ambilan ke 2..x dpt
    Rayuan bertulis 1 dihantar ke KPM..Tiada jawapan..
    Rayuan bertulis 2 dihantar ke KPM(by hand) ke Penolong Pengarah..Tiada jawapan.
    Ada idea lain tak…

  40. makhluk tuhan says:

    sye x tau kat ne nak cari twran tu.tolong bntu sye

  41. memang bharap sgt dpat msok …. tpi nak wat camnerrr… x dapt …cberr lgi fom 4

  42. MUHAMMAD SHAHRIL says:

    KENAPE SAYA TIDAK BOLEH GERAMNYER……..

  43. camna nak isi borang nie.boleh sesiapa bantu saya

  44. Hasnidah Mohd Yusopp says:

    SALAM..Tolong umumkan segera..pengambilan kedua..harapan agar anak saya boleh dpt..ke Asrama Penuh..

  45. kenapee aq xdapatt????kenapee????/asal nasib aq selalu jew malang..:’(

  46. tak pelah dik…Makcik dulu tak masuk SBP pun tapi sekarang dah jadi pengarah organisasi……sekolah kampung aje dulu..redalah kalau tak dapat SBP tu….

    • betul tu..ramai yg berjaya kt Malaysia ni bukannya dtg dari SBP..Usaha & ketekunan yang menentukan kejayaan anda..sekarang mama nor sudah bergelar guru selama 15 tahun ,bakal graduan dan bakal menyambung master..jgn putus asa..