Keputusan Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2010

Keputusan permohonan e-rayuan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) program pengajian lepasan SPM atau setaraf sesi akademik 2010/ 2011 boleh disemak melalui laman web UPU mulai hari ini 4 Jun 2010 pukul 12.00 tengahari. Ini merupakan fasa 1 keputusan rayuan.

Semakan Keputusan e-Rayuan

Semakan keputusan rayuan ini boleh dibuat terus ke laman web universiti yang berkenaan seperti berikut;

Peringatan

Bahagian Kemasukan Pengurusan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (JPT), Kementerian Pengajian Tinggi atau UPU dan semua universiti yang berkenaan tidak pernah melantik mana-mana ejen dalam pengurusan rayuan kemasukan ke IPTA.

Fasa 2 Keputusan e-Rayuan

Fasa 2 keputusan rayuan kemasukan ke IPTA bagi lepasan SPM atau setaraf dengannya akan diumumkan serentak dengan keputusan rayuan bagi lepasan STPM atau setaraf dengannya nanti. Keputusan tersebut dijangka akan diumumkan pada minggu ketiga bulan Julai 2010.
Makluman : Keputusan e-Rayuan FASA 2 Kemasukan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2010 telah diumumkan.

Maklumat

Sebarang pertanyaan sila hubungi pihak UPU di talian Hotline 03 8883 5858 atau Helpline 03 8883 5848 atau talian am 03 8883 5801/5802 atau faks 03 8889 4260 atau e-mel : [email protected]

Pertanyaan juga boleh dibuat terus ke universiti yang berkenaan, sila rujuk Senarai IPTA Universiti Di Malaysia.

126 thoughts on “Keputusan Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2010

  1. kenape UTM x blh check ???

  2. askum.nilam,yg rayuan upu tuk lepasan spm ada fasa 1,fasa 2 ek.sy xfaham.sy xdapat yg fasa 1 tu,dh check td.jd,yg rayuan fasa 2 ni,camna? nak wat permohonan ka? tolong reply..sy nk sgt msuk udm,ambik syariah..

  3. nak tanya,apa beza antara rayuan fasa 1 dengan fasa 2?..

    • Secara amnya fasa 1 utk mengisi kekosongan mrk yg menolak tawaran UPU. Manakala fasa2 utk mengisi kekosongan mrk yg tidak dtg mendaftar pada 3/4 Julai nanti.

  4. Keputusan Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2010 | ePutra…

    Keputusan permohonan e-rayuan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) program pengajian lepasan SPM atau setaraf sesi akademik 2010/ 2011 boleh…

  5. oie_bitterlatte says:

    salam…..blur la…cmnew nk check yg uitm 2???
    ag 1..cos dploma reka bentuk prindustrian 2 cmnew bdang pngajian dy??
    sapew2 tlong jwb..
    trimas..

  6. pok awang says:

    kenapa uitm x ade keputusan rayuan,mcm mane nak semak

  7. frenetic_rhyme says:

    pd pndpt sy, ada sesetengah ipta yg blum terupdate lg.. masi dgn kputusan pmohonan lalu..

  8. ini result fasa 1? hows fasa 2? sbb s'ingat sy, rayuan yg saya buat adaah rayuan fasa 2..

    • Mrk yg tdk mendpt tawaran fasa 1 akan dipertimbang semasa fasa 2 pula tanpa mengira bila permohonan asal dibuat.

  9. ingin tahu says:

    knape uitm x tnjuk kputusan rayuan…tlg ar…sye mmg btul2 nk tau……

  10. susah gler nak semak……

  11. ya, kenapa UTM tak boleh disemak.? saya mohon UTM.

  12. salam…
    saya feroz..sy ade wat rayuan utk ke udm dan uitm..tengahari td sy dh check kt web 2 universiti ni..sy lihat laman web universiti ni blom update untuk keputusan rayuan..uitm pon xde..mcm mne nih..lg satu sy dh dapat politeknik..kemungkinan besar ke sy xdpt universiti????tolong jawab k…and mcm mne plak nk wat rayuan fasa kedua…????

    • Salam… Kalau tidak silap saya, mrk yg tlh mengesahkan penerimaan tawaran politeknik tidak akan mendapat tawaran dari UPU.
      Rayuan bagi fasa 2 itu akan diproses tanpa sebarang tindakan yg perlu dilakukan oleh pemohon.

  13. bile uitm pny na kuar?
    grrr

  14. Sbenarnya smua universiti blom update lg.. yg ada cma result yg first intake.. so mmg larr dia tls x berjaya jerr..

  15. nok check guane upu ek?

  16. upsi n upnm serta um x silap dah update tuk rayuan.uia bile leh cek?

  17. keadaan sy pun same seperti feroz..
    hrap sesape dpt membantu…

  18. aku rsa suma u x mo amik bdk rayuan kot…

  19. bile tarikh sebenar boleh cek ni.. buntu ah..

  20. kenapa ada U yg x update lagi keputusan rayuan?? kenape lambat sangat…kata 4jun…hurmmm…tlglah prihatin sikit…

    • hm betul2!hari tu ada check,tp yg tu rsnya result unt mohon upu,bkn rayuan…huhu.confusing la

  21. Rasenye Fasa 1 untuk rayuan asasi..Tp Fasa 2 untuk rayuan diploma kot…Bulan julai kene umumkan…

  22. utim dah boleh check tak hari ni???

  23. Mine
    rasenye mcm tue la..

  24. nape uitm cam xley check???
    xda yg tok cek rayuan nye result..pelik!
    ade sape2 tau cam ne nk cek yg uitm nye link?

  25. uitm punya dah update ke belum ?

  26. kenapa pelajar bukan bumiputera yang mendapat 9a,10a,11a ramai yg gagal ke ipta

  27. salam….sebenarnya rayuan ni..dah update ke belum..??
    tolong lah..pihak2 berkenaan memberi penjelasan kepada kami…
    ada x sesiapa yang memohon rayuan diploma yang telah ditawarkan terutama dari UiTM.

    penantian ni betul2 la…menyeksakan…
    x tau la nak cakap apa….
    fasa 1 anad fasa 2…sebenar nya,,,,mcmmana..??tiada pihak yg ingin tampil ke..??beri penjelasan.

    • Sebahagian besar sudah sedia untuk disemak. Cuba hubungi terus universiti yang berkenaan untuk mendapatkan penjelasan dan maklumat lanjut.
      Secara amnya fasa 1 utk mengisi kekosongan mrk yg menolak tawaran UPU. Manakala fasa2 utk mengisi kekosongan mrk yg tidak dtg mendaftar pada 3/4 Julai nanti.

  28. kepada sesiape yg belum cek semakan rayuan boleh try usha link ny.. http://upu.mohe.gov.my/portal/epanduan/rayuanfasa

  29. Pihak University ni x da kesedaran sivik ker???udah la x user friendly…susah nak faham…cuba create system yg mudah bg memahami dan senang mata memandang utk kemasukan ke U….bagaikan melepaskan batuk di tangga jerr….

  30. ada sesape yg dpt masuk utk any rayuan fasa 1 ni?
    ble share tak?
    korang buat rayuan time bila?
    fasa 1 or fasa2?

    saya wat application time fasa1 tapi update on fasa 2..
    then.. x dpat, terus wat rayuan last 1st may.
    so.. yg tu kira , saya buat rayuan on fasa 1 ke, fasa 2?
    not sure,,,
    very confuse,,,,
    mana pihak yg sepatutnya bertanggungjawab segala kemusykilan ini?????

  31. upm xleh check pon……

  32. upm xleh check pon??plez bantu..

  33. Nilam, betul ke kalau hantar jawapan MENERIMA pada politeknik tawaran upu akan terbatal? tapi jika tidak hantar jawapan MENERIMA pada politeknik tapi bila keluar result upu kita tidak diterima memang rugi lah.

  34. betul ke kalau dah dapat tawaran politeknik pastu kite hantar MENERIMA dah x dapat tawaran UPU? susah la kalau macam ni, sebab kalau x hantar MENERIMA pada politeknik lepas tu tak dapat tawaran UPU kita akan rugi.

  35. xupdate lgi rupenye -_-!! harap sume bersabr ye…..gud thing come for those who wait ;D

  36. ZulhelmY says:

    Yang UIA nie lagi xfaham, bile check, die suruh check semula…. 1000x buat pon ttap suh check semula… Apsal ek???

  37. result uthm ble nak kuar?…hmm…

  38. diploma poli ngan ipta setaraf x?bkny ap sbb syarat nk wt diploma poli ni mudah btul dr ipta…pliz sesiapa leh bg thu..

    • Bergantung kepada kursus yang diambil tetapi secara amnya diploma universiti lebih tinggi.

      • my sis amek matriks then sambung degree in civil engineering dekat IPTA few years ago.
        dia kata kawan dia yang amek diploma politeknik then sambung di IPTA lebih senang dapat kerja berbanding dari diploma di IPTA. is it true?

    • pasal tue ipta lagi tinngi taraf,kalau ade 2 org yg result same(ipta ngan poli) confirm budak ipta akan dipilih dulu utk wat degree

  39. ad siapa2 yg tepon uitm x?pliz share

  40. UTM kenapa x de dalam senarai? huh.

  41. askum..nilam,web udm napa x update lagi.yang kena check skarang ni,betul ke resultnya? help me,plz.. sy nk msuk udm..

    • Salam… saya juga tidak mendapat maklumat mengenainya. Cuba hubungi UPU atau UDM untuk mendapatkan penjelasan.

  42. bintangdilangitmalam says:

    buat sesipa yg mohon uitm, mybe resultnye kuar 10 hriblan ni…
    10 hriblan ni check kt uitm pnyer porfile~~
    mntak2 mklumat ni btol r erk…

  43. okay help me please

    i sangat berharap dapat rayuan ni

    i apply 2 2 for uitm

    but then kenapa tak ada ryuan?

    sama je link dgn permohonan dulu

    my friend yg dpt 1a pn dapat kenapa i tak dpt ;((

    huh berharap dah berharap sampai nanges tak tidur malam tunggu

    tolonggggggggg laaa

    • same here..i pun apply 2-2 uitm jgk..
      my friend yg dpt 3a ke bwh pun da dpt..pelik gle..
      mcm x fair je :(

    • maybe dye punya average result ok kot.

      btw, u ade tak credit any subject tak?
      kalau ada, maybe itu yang buat u sangkut.
      kawan i dpt 6A tp xdpt uitm coz english dye xcredit.

  44. UIA ni lagi xpaham…nape check,asyik2 "Semak keputusan anda semula. Terima kasih"…ape bende tu?? ape maksud nye ek?? aduuhhh….pening2 tol arr…

  45. sama2 la kita berdoa…rzeki kita sumanya dh dtntukan oleh ALLAH S.W.T

  46. uitm dah update ke belum?

  47. betolke uitm punye e rayuan dah keluar??

  48. Nilam klu sy ambil subjek pa,bm,sej n p.p utk stpm ,apakah course yg bole sy mohon nt?Tq in advance

  49. uitm 2 dah kluar lah…2 mmg dia 2lis cam2…`semak status permohonan`…kwn sy dpt utk rayuan nie…tp sy x…xper..kt tggu utk fasa ke 2…dlm mggu ke3 bulan julai….

  50. kalau nak ambik stpm skrg boleh kew..??
    saya dapat tawaran jurusan kemanusiaan daftar pada 10 mei..tp dah lepas..
    kalau saya nak daftar sekarang boleh kew..???

    • Anda perlu merujuk kepada sekolah yang berkenaan. Jika masih ada kekosongan mungkin anda boleh diterima masuk.

  51. unikop n unisel…yang mana lebih baik…??
    dua-dua saya dapat perakaunan…tiada asas..sbb dulu saya kejuruteraan teknikal…
    saya tak tau la..rayuan saya…untuk uitm fasa2…berjaya..atau tidak..so saya da..decide nak gi..antara dua ni..tapi confused..kalau ada sedikit info..boleh x kongsi dgn saya..beri pendapat pada saya…saya berfikiran terbuka ttg ni..
    saya terlalu kecewa..mungkin result saya x sehebat….utk masuk uitm..
    1A+,1A-,3B+,3C,2D,..saya aply dip pentadbiran awam…so ada peluang kew..??

    • u sabaaaaa jur. i baru dpt smlm uitm ;D saba okay. keep checking. i 2a jur lg lah pulak hee. good luck!

    • better unikop…sbb under uitm….

    • paada pendapaat saya la, jgn ambik uitm, rugi jek, mohon matrik, kalau x dapat ambik stp, memang susah sikit tapi kaalau 4 flat jaaaaaaaauuuuuuuuuuhhhhhhhhhhh lebih baik dari uitm tue…

      • thanky…student…
        now..im..decide 4 stpm…..
        wish me luck..
        harap boleh la….daftar lagi…n….saya harap usaha saya akan berjaya…
        tapi kan saya dpt tawaran jurusan kemanusiaan….saya nak ambik deg law…sub apa..yg terbaik utk saya ambik selain PA yg wajib tu..plez…share…

  52. kenapa..semakan..uitm..hari ni tak boleh..??
    dorg update kew..??
    ada sesiapa tau ttg hal ini..share la..responz..plish2!!!

  53. nak tanya,mengapa saya semak rayuan di laman web UIA tidak memberi apa-apa jawapan?..
    apabila saya membuat semakan,laman web akan meminta untuk melakukannya semula..
    harap sesiapa yang berkenaan boleh memberi penjelasan..
    terima kasih..

  54. okay i got the offer from UiTM ! yeay ! thank god ;) smalam kul 9 check dapat ;)) happy2

  55. keputusan permohonan dgn keputusan rayuan tu sama ke?someone please reply

  56. Nilam ,tadi sye tengok web UIYM .Program INTEC dibuka .borang boleh download.Kira yang ni kene bayar sendiri eh ?bukan biasiswa ?macam kawan sye yg semua dpt INTEC under biasiswa.

    • Saya tidak pasti mengenainya, sila hubungi pihak INTEC untuk mendapatkan penjelasan. Harap ada pembaca lain yang ada pengalaman belajar di INTEC boleh membantu.

  57. *UITM

  58. result uthm ble nak kuar?..
    xde pun dlm list rayuan upu..
    mntax2 diorang nie lebih prihatin laa..
    da lme tnggu nie…
    someone tlong jelaskn…

  59. uitm xleh cek ke????

  60. betul ke sesape yang dpt politeknik tidak akan ditawarkan ipta????????saya amat berharap saya dpt rayuan ke ipta fasa 2 ni………………

  61. Sesiape yg nak ambik medik,letak lah UM 1st choice.. UM susah nk dapat, dan sikit intake…

  62. yat .dorg ckp da boleh cek.ada yg dpt da uitm.cuba awak baca comment kat atas

  63. hairan....... says:

    uitm xleh cek…….pelik r…….

  64. utk pengetahuan semua..
    rayuan utk uitm da bukak da..
    aku dpt rayuan kat uitm..
    alhamdullillah..

    korang cube jela..
    aku suggest korang bukak tgh2 mlm..
    x sibok sket..

    tq..

  65. nilam……………….
    saya akn pergi mendaftar…stpm…
    saya dpt twaran jurusan kemanusiaan…apakah subjek….??yg sesuai…
    untuk saya menyambung law degree..??tolong respons…

  66. adakah semakan rayuan kemasukan telah ditutup? sebab saya cuba buka semula laman web UM semalam, dia tulis ini :

    "Semakan Panggilan Temuduga / Kemasukan Ke Program Universiti Malaya Bagi Kategori Yang Dipilih Belum Dibuka / Telah Ditutup"

  67. Nak Tahu says:

    Assalamualaikum,

    Sye rse mslh ni dh bnyk diutarakn oleh yg lain..
    Mslh untuk check keputusan rayuan di uiam..
    Kenapa yerk jd mcm ni?Knape jwpnnye Maaf.Sila Semak Keputusan Anda Semula. Terima Kasih.
    Sye nk tahu apa mksud jwpn itu?
    Dah bnyk kali sye cuba untuk check tp jwpnnye ttp sme..
    Sye juga dh cuba telefon Bhgn Kemasukan Pelajar Asasi UIAM tp hampa..
    Talian nyer sibuk memanjang dan tidak berjawab..
    Mcm mne ni..
    Boleh sesiape tlg tak??
    Cara yg betul nk check rayuan di uiam..
    Risau sye takut sye yg terslh..
    Takut terlepas tarikh pendftrn mcn mne??
    Please..

  68. nak tanya,bila keputusan rayuan fasa 2 akan keluar?..adakah keputusan ini termasuk mereka yang memohon rayuan asasi?..

  69. saya nak tnye ni EPUTRA….
    tlonglah jawab, UTM dan UTHM dah update blom semakan erayuan upu???
    utm tu bukan web utk erayuan. bagaimana pula dgn UTHM??..langsung xbleh cek!!!!!!!!!!!!!1
    TOLONGGGGGGGGGGGGGGGGGG EPUTRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!…

  70. nk tny,bila kemasukan fasa2(uitm) dibuka?

    adakah kita mengisi permohonan baru atau mrk menggunakn permohonan kita semasa fasa1??

  71. salam n hello…sy ad soalan nk tnye…erm,klu sy skrg da blajar kat matrik,adkh rayuan sy untuk k ipta tidak akn bjaya?adkh sy still brpluang mndapat twrn ipta ble dah daftar kat matrik nih?

  72. cnner nk wat ryuan uitm fasa 2 ea..?msh smpat ka nk wt ryuan neyh..?

  73. yanaalisa says:

    kalau dapat rayuan fasa ke 2 lepasan spm ni, pada bilakah kemasukan itu ?

  74. Ms gerhana says:

    berapa hri bulan erkk kputusan rayuan kluar…minggu july kann..maybe 23hb kot…

  75. pencinta alam says:

    sedey kowtttt aku xdpat uitm ….

  76. camnew nak masok kan no.pin tok upu ipta ea???
    camnew carew2 nyew…
    lpew rr