Keputusan e-Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2011

Semakan keputusan permohonan e-rayuan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) program pengajian lepasan SPM atau setaraf sesi akademik 2011/2012 dijadualkan boleh dilakukan mulai 14 Jun 2011 pukul 12.00 tengahari.

Mereka yang ada membuat permohonan dan gagal mendapat tawaran semasa keputusan permohonan serta ada mengemukan rayuan bolehlah membuat semakan. Jika menghadapi kesukaran untuk melayari laman web yang berkenaan cuba buat semakan diwaktu lain kerana pada kebiasaannya berlaku kesesakan di awal masa semakan dibuka.

Semakan Keputusan e-Rayuan UPU

  • Semakan keputusan rayuan ini boleh dibuat melalui laman web UPU di salah satu saluran berikut:
  • Semakan boleh juga dibuat secara SMS iaitu dengan menaip UPU RESULT No.MyKad dan hantar kepada 15888.

Surat Tawaran

  • Mereka yang berjaya dalam rayuan boleh menyemak maklumat tawaran dan mencetak surat tawaran di laman web IPTA berkaitan seperti di atas mulai 15 Jun 2011.

Dasar Pemilihan Rayuan

  • Dasar pemilihan rayuan adalah untuk mengisi kekosongan tempat yang berlaku selepas pendaftaran pelajar baru di IPTA.
  • Keputusan rayuan adalah muktamad. Jika tiada sebarang tawaran diterima dari IPTA sehingga 3 Julai 2011, maka rayuan dianggap gagal.

Peringatan

  • Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (BPKP JPT), Kementerian Pengajian Tinggi atau UPU dan semua universiti yang berkenaan tidak pernah melantik mana-mana ejen dalam pengurusan rayuan kemasukan ke IPTA.
  • Semua pengurusan berpusat adalah melalui BPKP JPT dengan mengguna pakai dasar, kriteria pemilihan serta prosedur yang ditetapkan oleh Kementerian.

Fasa 2 Keputusan e-Rayuan

  • Jika masih ada kekosongan tempat selepas pendaftaran pelajar rayuan ini, biasanya akan ada fasa 2 e-rayuan.
  • Keputusan fasa 2 e-rayuan tersebut dijangka akan diumumkan sebelum 3 Julai 2011.

Maklumat

61 thoughts on “Keputusan e-Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2011

  1. i’m quite nrves nak taw sal kputusan rayuan upu ni..tak tidur malam d buatnye!!!

  2. macam mana nak chck ???

  3. fasa 2 e-rayuan tu macam mana?? rayuan ni sesi JUn sy x dapat..sedey.

  4. Aku cuma nak cakap satu benda je; Rugi lah uia tak terima aku.

    Kalau kawan aku yang 3A je boleh dapat UIA, course sains lak tu, kenapa aku yang 6A tak dapat? Aku mintak course tesl je pun dan bi aku A+. Aku tak dapat UITM course tesl pun sebab aku letak UIA sebagai first choice aku. UITM mesti first choice baru dapat. Kiranya aku sacrifice UITM untuk UIA.

    Rugi lah UIA tak terima aku, rugi sangat. It's your loss UIA, it's yours.

    • panglima says:

      hmm..nk tnya,,mntak course asasi bi kaa??sy pon mntak…cek trus kt uiam…yg asasi pnya cek bsok…15/6 mula 12 tghari…

      • Ya saya mintak course asasi BI. But if you read my comment I clearly said I didn't get the course *terasa hati*

  5. ble agk nye keluar kptsn ryuan upu fasa 2? sbb baca dkt kytaan akhbr status kptsn ryuan tls if smpai 3julai xde twrn mkne ryuan diaggp gagal

  6. Yaya Rosly says:

    knpe la susa sgt na dpt ? padahal mtk uitm je pun.. course pun yg senang je..

    • Rezeki tiada..jangan pertikai takdir cuba lagi Uitm second intake..sure dapat sebab tiada persaingan dengan u lain..cubalah jangan putus asa..

    • kannnnnnnnnnnn ?? saya tak tawu la course saya mintak ni memang susah atau apa ?? saya dapat 5a- ab 3c+ . saya mohon office management dgn pentadbiran awam. aihhhh. frust dohh, bagai ditusuk sembilu tawu ????????????????

  7. saya nak tanya , saya tak dapat rayuan upu ke dua , tapi keputusan saya 3A , 4B , 2C . kalau nak apply poli untuk 2nd intake macam mane ? and boleh tak suggest apa saya patut buad sekarang ? saya tak tahu . :(

    • nak apply poli,,, x leh rasenyer sekarang tawaran dah tutup,,,, Politeknik Rayuan Program Diploma bagi Lulusan SPM

      22 Mei 2011-3 Jun 2011… cube la try kolej2,,,masuk giat mara ke…

  8. pelajar terkilan says:

    bodohnya puak puak yang buat pemilihan masuk u nie pon .dah lah keputusan saya elok dah lah dapat 5a+ 3a 1a- 1b pon sya tak dapat nak mintak kos uitm akaun ja pon .dah lah saya punya english ng addmate dapat a+ pulak tue .kawan saya dapat 3 A 2 D 1E pon boleh dapat kos akaun .memang tak adil lah dah lah E tue bahasa enggeris..kata nak tolong anak bangsa mana dia habuk pon tak ada……
    pelajar kempunan dan terkilan

  9. nk msuk u says:

    mcm mne kputusan 2 e-rayuan ?xfhm la..sy mntx k0s perakaunn kt unisza xpi xdpt huhu.rayuan p0n..p.akaun dpt b+..huhuhu

  10. sy xsempat buat rayuan..tolong la..

  11. ape hal ni? says:

    cara pemilihan ikut nasib ke ape ni?? dapat 4a pun tkdapat? sblm ni yg dpat 1a pun dpat masuk uitm. grrrrrrr.. -.-. bknnye amik course medic pun..

  12. pelajar kecewa says:

    Macam mana ek proses upu ni? semua kos yg saya mintak mmg layak. agak kecewa la tak dapat rayuan ni. ramai kawan saya tak dapat jugak.

  13. MEMANGKU says:

    nak tanya ne…..keputusan tawaran rayuan muktamad ker?..or akan dikemaskini later on?…..hmm..sediy tau sya….tk dpt sesi rayuan jun ne…

  14. mc mna cara p’milihan plajar nie???

    org yg dpt byk a pn xdpt msuk…

    ikut nasib ke apa???

  15. anna lulu says:

    rasanya nk masuk ipta ni ikut rezeki..mungkin kita akan masuk ipta jugak..tp bkn sekarang.
    x semuanya yg baik itu adalah baik utk kita.sy pon wat rayuan upu tp still x dpt..x dak rezeki lg kot..

  16. yay!dpt unimas!!^^

  17. Yes!rayuan diterima!dpt dip perikanan kt umt!yuhuu!

  18. nona varnish too says:

    tak dpt ipta~
    xdpt rayuan jgk~

  19. dasar pemilihan tidak adil , uitm sepatutnye tanak b.i dapat D , minimum mesti credit , aku b.i A pon tak dapat , budak b.i D ade gagal dapat , aku C dapat dua jee , lain sume B n A . huh ! tuu pon tak dpt , budak yang tak ptot dapat senang senang dapat . memang tak adil .

  20. harap2 lahh ramai2 dak2 dapat rayuan ni tak terima kos OM dgn public administration. hahahh ! jahat ak ??

  21. budak frust! says:

    sdeyh gile laaaa uitm tak trima rayuan :( tapi rayuan fasa 2 tu bile bole check haa? frust menonggeng!

  22. yusrar-azira says:

    i've learned a lot about patient and sacrifice…of course,we may sad if we just don't get something that we want..but bear in mind He knows better than we are..we might think that we really know about our desire but He knows the best..bcoz He is the creator of us..

  23. hi korang..nampak gayanya pemilihan uitm tahun ni agak strict dan sewel kan? takut2 yg dpt tu guna org dlm..tu sebab pelajar yg layak jadi tak dapat..yg mohon akaun tu..walaupun 5a, tapi tak dapat..besar kemungkinan sebab korang dari science stream..ye la kesian budak2 art atau yg amik akaun..takkan kos diorang kena compete dgn student science..kalau mcm tu alamatnya, tak masuk u la diorang..mesti kos art diorang priority dgn budak art.

    • mungkin juga mika guna org dalam…tapi mereka tak baik buat mcam tu sbb menyekat rezeki org lain,,,,,

      • adik2 sayang…dari pengalaman abg lah, memang kena ada orang dalam, kalau tak , telan air lior je lah..biaselah UITM tu kan untuk Melayu. So faham2 lah.

        • fatt zahary says:

          kwn2 try la apply uitm 2nd intake ny ! da dibuka start 1 julai hgga 31 julai . insyaAllah dpt kali ny sbb peluang agk luas . yg pntg apa yg kowg apply kos to layak dgn result kowg . all the best all of yOu :)

  24. ibu kesal... says:

    Mcm mana pemilihan masuk IPTA . mcm tk relevan dan tk masuk akal.. babak bukan rezeki bukan isu nya… kalau da hampir 80% hanya cukup makan masih dpt masuk IPTA.. dan yang banyak A tk dapat pi mana2 … adakah itu rezeki @ sistem pemilihan da tk betol.

  25. nak tanye klu tolak tawaran poli coz nak apply u sesi julai 2012 kena black list nama tak

  26. nurmukriz says:

    dh trima masuk ke uitm..tp blum tgk rayuan upu lg sb kluar 14jun sedangkn kna lpor dri 2jun di uitm..apa nk buat ni? dip.pngajian pniagaan tu ok ke?

  27. mcm mana nk buat ek?sy dpt poli dan unikl , tp sy ttp nk tggu yg rayuan upu .mcm mne klau sy xdpt yg u , sdgkan tarikh utk poli dan unikl dah lps?mcm mane???down sgt niee :(

  28. tlg jwb ek soalan sy..hrp sgt korg bg pndpat..

  29. nurmukriz says:

    i rasakn lebih baik u trima poli atau unikl coz rayuan UPU x de jaminan sgt bgntung pd kekosongan..nasib2 je..nt yg d kejar x dpt yg dkendong berciciran…lain la rayuan tu result dpt awal2..

  30. saya cadangkan smua yang ada dalam ni ambil lower six.. lagi bagus dan jimat..sekian

  31. Klu dapat 4b+ layakk ke ? Kurang aatu credit pulak tuu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>