Semakan Keputusan Permohonan Ke USM Sidang Akademik 2010/2011

Para pelajar lepasan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), Matrikulasi, Asasi dan yang setaraf dengannya yang telah mengemukakan permohonan untuk kemasukan ke Universiti Sains Malaysia bagi Sidang Akademik 2010/2011 boleh menyemak keputusan mulai hari ini 29 Mei 2010 jam 12.00 tengahari sehingga 31 Mei 2010 sebelum jam 5.00 petang.

Semakan Keputusan

  • Semakan keputusan permohonan ke USM boleh dibuat melalui laman web https://pohon.usm.my/
  • Calon perlu Log In dengan menggunakan Nombor Rujukan Permohonan.
  • Semakan hanya boleh dibuat mulai 29 Mei 2010 sehingga 31 Mei 2010 jam 5.00 petang.

Program Pendidikan

  • Keputusan permohonan ini tidak melibatkan permohonan ke USM yang dikemukakan kepada Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (UPU) bagi Program Pendidikan.
  • Sila rujuk laman web UPU untuk maklumat mengenai keputusan Program Pendidikan.

Medic @ India dan Kemasukan Alternatif

  • Keputusan untuk permohonan medic@india dan kemasukan alternatif (warga sukan,warga emas dan warga budaya) akan diumumkan kemudian.

Maklumat

  • Sila hubungi Talian Khas USM di 1 300 888 876 jika terdapat sebarang pertanyaan.

43 thoughts on “Semakan Keputusan Permohonan Ke USM Sidang Akademik 2010/2011

  1. harap adik2 berfikir panjang sebelum menerima tawaran usm… k? :) pada bakal junior, welcome to usm! :)

  2. x bley wat rayuan ke klu x dpt

  3. kenapa kene fikir panjang b4 masuk usm?

  4. noramalia says:

    assalamualaikum….
    sy ingin bertanya….
    jika saya menerima tawaran ini…
    adakah sy tidak akn dpt tawaran drpd permohonan upu sy…..
    terima kasih….

  5. ausmat memang tak boleh apply ke? nana apply..tapi tak dapat..

  6. ilurvegreen4eva says:

    kalau da terima usm,
    automatik nama kat upu ditolak..
    kalau tolak tawaran usm,
    nama kat upu masih ada,
    tapi tak sure lagi dapat ke x..
    so kena fikir betul2 sebelum terima atau tolak tawaran..
    =)

  7. noramalia says:

    terima kasih atas maklumat ini….

  8. sorry nak tanya, tapi rasanya soalan nih tak berkaitan dengan tajuk pun. kalau saya terima tawaran poli, automaticly nama kat upu akan keluar keh? or still ada kat situ? a lil bit confused here sebab saya dah terima tawaran poli tuh, sebab rayuan upu masih tak keluar. sesiapa yang tahu please be inform, thanks :)

  9. Syukur pada ALLAH..Setelah disemak online anak saya dapat USM berstatuskan APEX dan bersetuju tawaran tsbt.Dalam jurusan kejuruteraan kimia. Adakah besar harapan untuk mendapat fellowship yang diwar-war itu dengan kombinasi SPM 9A dan MATRIK CGPA 4. Kalau dapat adakah apply sendiri atau diuruskan pihak USM. Ingin tahu penjelasan sebelum lapur diri 3/7/2010 untuk persediaan kelak. Terima kasih.WASSALAM

  10. […] TERKINI : Semakan Keputusan Permohonan Ke USM Sidang Akademik 2010/2011 […]

  11. wei anex..sape nk jadi junior ko..pigidah..

  12. adakah permohonan upu saya akan terjejas jika saya tidak memberi jawapan menerima/menolak tawaran yg ditawarkan oleh pihak USM?

    saya tidak dapat mengunjungi laman semakan usm…website mungkin terlalu busy..dan jawapan perlu diberikan selewat2nya sebelum pukul 5 hari ini..

    adakah cara lain utk menyemak?selain dri mengunakan internet..

    terima kasih

  13. salam..nk tanya ni..saya dah luper kata laluan nk login ni..camana ek..bla masuk nama ibu n emel pun xleh gak..aduiii..help me..dah la kul 5 dah tutup dah..

  14. knape biile sy login dy tulis kptusan matrikulasi belum dibuka??

  15. are_chik says:

    sy dah terima tawaran usm tp nak semak semula,nak wat camner ek?

  16. Assalamualaikum…saya nk tanya…saya nak buat semakan semula…saya nak print keluar surat penerimaan dan dokumen2 yang berkaitan..tapi xdapat dibuka pun…macam mana saya nak lakukan??buntu dah nie…tolong bantu saya…terima kasih..=]

  17. Assalamualaikum…saya dh mendpt jwpnnya…saya dh hubungi pihak pengurusan dan pengambilan pelajar USM sendiri…Encik kt situ berkata, mereka akan menghantar/ poskan surat tawaran dan dokumen2 yg berkaitan kepada pelajar yg telah menerima kemasukkan ke usm ke alamat masing2…teriima ksh…alhamdulilllah =]

    • Salam… alhamdullilah dan terima kasih kerana berkongsi maklumat tersebut di sini.
      Di harap dapat membantu mereka yang menghadapi masalah yang sama.
      Didoakan anda akan cemerlang di USM nanti.

  18. sy x sempat semak dpt usm ke x??cmne nk bawt?tarikh dah tutup ni?adoiii..

  19. salam En Azhad Nilam…amin..insyaallah terima ksh utk doa encik…=]

  20. oblonata says:

    salam…nk tnya sket ni..hu3
    bukan ke lampiran A n surat tawaran perlu dicetak??
    kalau xsempat print camner???usm akn antar kt umah ke???

  21. salam…oblonata…huhu..
    yer lampiran A dan surat tawaran perlu dicetak..saya telah mengalami masalah yg sama..
    masa nk cetak dan semak balik sistem semakan sudah ditutup dn xbleh digunakn lagi…
    jadi saya dh hbungi pihak usm…mereka mengatakan jika dah terima tawaran tersebut…sgala dokumen berkenaaan akan diposkn ke rumah…termasuk yg dicetak…insyaallah seblum hari pendaftaran…harap2 cepatla smpai kat rumah kita smua ya..insyaallah..=]

  22. bila borang biasiswa jpa peringkat diploma akan dikeluarkan?? sya tkt tlepas…

  23. salam..sy lpsan matrikulasi..sy nk tau ble kputusan upu lepasan stpm/setaraf utk sesi 2010/2011 keluar? n bpe byk tmpt yg dsediakan?

  24. surat tawaran yang sebenar sudah dihantar atau belum? Saya belum menerimanya! Bila dihantar dan bila kita akan dapat?

  25. assalamualaikum..kepada smua…saya pun masih belum mendapat surat tawaran rasmi…tapi sekarang usm telah membuka kembali sistem semakannya..jadi anda semua boleh mencetak kembali dokumen2 yg diperlukn dan usm sendiri kehendaki pelajar mencetaknya sendiri…=]
    sila buat semakan kembali ke laman web rasmi https://pohon.usm.my/

  26. assalamualaikum..kepada smua…saya pun masih belum mendapat surat tawaran rasmi…tapi sekarang usm telah membuka kembali sistem semakannya..jadi anda semua boleh mencetak kembali dokumen2 yg diperlukn dan usm sendiri kehendaki pelajar mencetaknya sendiri…=]

  27. Bertanya~~ says:

    salam..ni ada sket keluar dr topik..
    kalau saya tolak mana2 tawaran U nama sy masih dlm UPU kan?
    kemudian boleh ke saya wat rayuan tuk mintak U lain.. dan adakah sy akan diterima?

  28. salam..agak2 bila surat nk smp ek?sy kdang2 smp knfius btl ke dpt usm ni sbb surt xda pun..hu3 lgpn nk mhon pinjaman baitulmal,yayasan perak sume tu depa nk surt tu.kalo lmbt smpt ke nk wt :(

  29. salam….sy dpat twrn usm untuk kos pendidikan…
    tp, smpai skrg sy msih belum jumpa surat twrn nya kat lmn web usm…
    ade sape2 yg boleh membantu…?

    • slam..sy pon mghpi mslah yg sme..n sy blom pon terima twrn tu..trikh akhir utk terima ialah 24hb nie…takot xsmpt sbb blm jmpe pon srt twrn di lmn web usm

  30. ada sesiapa yg dapat kos pendidikan di usm? please help me…mcm mane nk dpt srat twrn tu?

  31. bg kos pendidikan dah bleh semak bermla ari nie..

  32. Salam…saya mendapat panggilan untuk temuduga USM…untuk program Dentistry…adakah saya masih boleh menerima tawaran dari UPU???

  33. jadi kalau dah terima tawaran usm, tawaran upu automatik x dapat lah?

  34. bila blh semak keputusan permohonan usm utk lepasan diploma? bila nak semak dia tulis semakan utk diploma dah lepas? o.O

  35. sya dah terima tawarn program doktor pergigian usm (SD00). tapi smpai saat ni masih x sampai2 surat tawarn..mcmane ye? usm akn hntar kan?? mcmana pulak tentang permohonan utk biasiswa..bila, bagaimana nak minta..tolong bantu…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>