Permohonan Fasa 2 Kemasukan IPTA Sesi Akademik 2010/2011 Lepasan Matrikulasi Dan Asasi

Pelajar lepasan Matrikulasi dan Asasi yang telah membuat Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2010/2011 Fasa 1 Lepasan Matrikulasi, PASUM Dan Asasi yang dibuka dalam bulan Disember 2009 dan ditutup pada Januari 2010 yang lalu sudah boleh membuat pengemaskinian permohonan dalam Fasa 2.

Pengemaskinian Permohonan Fasa 2 ini adalah untuk lepasan Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia, Program Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM) dan Program Asasi Universiti Teknologi Mara (Asasi UiTM) yang baru mendapat keputusan peperiksaan semestar akhir mereka. Ini bagi memberi peluang pelajar yang berkenaan untuk mengemaskini permohonan Fasa 1 mereka agar selaras dengan keputusan akhir semestar.

Pengemaskinian Perrmohonan

Pengemaskinian Permohonan Fasa 2 ini sama seperti Permohonan Fasa 1 dahulu iaitu;

  • Melalui UPU – Permohonan ke semua IPTA kecuali USM
  • Melalui USM – Permohonan ke USM sahaja
UPU

USM
  • Pengemaskinian Permohonan Fasa 2 untuk Universiti Sains Malaysia (USM) perlu dibuat melalui laman web https://pohon.usm.my
  • Tempoh membuat kemaskini adalah mulai 18 Mei 2010 sehingga 20 Mei 2010.
  • Pengemaskinian Permohonan Fasa 2 ini hanya terbuka untuk mereka yang telah membuat permohonan semasa Fasa 1 sahaja.

Tarikh Tutup

Pengemaskinian Permohonan Fasa 2 ini akan ditutup seperti berikut:

  • UPU – 23 Mei 2010
  • USM – 20 Mei 2010

Maklumat

Sebarang pertanyaan boleh dikemukan kepada;

42 thoughts on “Permohonan Fasa 2 Kemasukan IPTA Sesi Akademik 2010/2011 Lepasan Matrikulasi Dan Asasi

  1. […] Biasanya USM memberi masa 3 hari untuk membuat permohonan dan UPU pula biasanya 5 hari. Sila rujuk Permohonan Fasa 2 Kemasukan IPTA Sesi Akademik 2010 2011 Lepasan Matrikulasi Dan Asasi untuk maklumat lanjut. addthis_url = […]

  2. […] Diolah semula daripada ePutra. innity_pub = "59c33016884a62116be975a9bb8257e3"; innity_cat = "MALAY"; innity_zone = "7639"; […]

  3. Urm, saya x layak la untuk ujian medsi.. pilihan pertama, kdua n ke4 sy untuk UPU adalah untuk bidang pendidikan.. tapi bila saya try kemaskini, pilihan 1st, 2nd n 4th 2 x dapat diubah la.. macam mana ni?

  4. si got 3.28 and band 3 in muet..course pe yg rase2 agak elok utk saya..masih ada tk peluang saya nk ambil course bkaitn sains??klu ikutkan minimum tu mmg boleh,tpi still tkut nk buat pilihn coz kita tak tahu yg btol2 punya dia nk pointer brape…satu g,mcm mna nk thu course tersebut perlukn temuduga o tdk?

  5. salam,
    saya ex budak pasum..
    pada fasa satu 3 pilihan pertama saya , saya letak tesl..
    pada masa itu result muet belum keluar lagi..
    tp setelah itu saya dapat tahu saya dapat band 3..
    saya sangat kecewa..
    untuk test medsi saya tidak dipanggil..
    setelah itu untuk fasa ke-2 saya tak dapat kemaskini say punya permohonan 3 pilihan pertama..
    saya risau permohonan upu saya akan ditolak..
    sila tolong saya..

  6. Saya ada satu soalan ingin diajukan kepada pihak tuan. Saya merupakan pemohon daripada kategori MATRIKULASI / ASASI FASA 2 untuk Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf Bagi Sesi Akademik 2010/2011. Buat pengetahuan tuan, bagi borang permohonan fasa 2 ini, terdapat satu bahagian yang dinamakan Maklumat Akademik (Umum). Pada bahagian ini, saya telah menampilkan keputusan MUET saya untuk tempoh Akhir Tahun 2009. Saya telah meletakkan keputusan MUET AKHIR TAHUN 2009 pada permohonan fasa 1 tempoh hari. Namun saya telah mengulangi peperiksaan itu untuk tahun ini iaitu MUET PERTENGAHAN TAHUN 2010. Keputusan peperiksaan itu belum lagi keluar. Oleh kerana saya merasakan bahawa keputusan muet saya bagi tempoh AKHIR TAHUN 2009 tidak begitu baik, saya ingin menggunakan keputusan MUET PERTENGAHAN TAHUN 2010 saya. Persoalan di sini, adakah ia diterima meskipun keputusan belum lagi diumumkan? Dan, apakah akan terjadi jika keputusan bagi peperiksaan PERTENGAHAN TAHUN 2010 itu lebih rendah daripada AKHIR TAHUN 2009? Adakah pihak tuan akan menggunakan semula keputusan yang lebih tinggi secara automatik? Saya harap pihak tuan dapat merungkai permasalahan saya ini secepat mungkin kerana tarikh tutup permohonan kian hampir. Sekian terima kasih.

    Berikut merupakan salinan emel yang saya hantar kepada upu dan masih x berjawab.. hope frens kat sini bleh tlg jwbkan.. :-)

  7. betol ker ukm , um , upm x mbik budak2 matrik yg pointer dier bawah 3.00…walaupon syarat khas program tu hanyalah 2.00??

    • Dia still ambil kalau ada kekosongan course/ tiada saingan dengan budak yg lg tinggi pointernye. btw, pilih course yang setara dengan result(:

  8. Oh, saya juga ingin meminta laman web yang memaparkan kelayakan minimum bagi memasuki ipta2.. seperti yang dibekalkan semasa mengisi UPU fasa pertama.. saya ialah pelajar lepasan matrikulasi… terima kasih..

  9. Maaf.. post terlalu banyak… saya ingin bertanya, sekiranya saya berjaya mendapat tawaran usm adakah peluang untuk saya menerima tawaran UPU tertutup? Ramai rakan saya yang kata result untuk USM akan keluar lebih cepat berbanding UPU.. so, sesiapa yang terpilih untuk USM x akan terpilih untuk UPU lagi… betul x? terima kasih…

  10. tumpang tny…bioteknologi sumber tu sme ke ngan bioteknologi?
    klu biteknologi sumber tu salah satu dr cabang bioteknologi, jd bioteknologi sumber tu focus on what?

    pd spe2 yg taw tolong ekk..tq

  11. wanakev2 says:

    hi guys..tgok bnyk soaln yg x trjwb..so ak nk try jwb/bgi pndpt kpd soalan yang korang tnye…ni hanya pendapat aku..aku pown budak lepasan matrik juga..dan sedang mengisi bnda yg korang sedang isi..haha

    @lemon- klau kos eng kt ipta selain utm/upm/um/ukm/usm ade peluang lgi kot.. x pown ambik kos teknologi..e.g teknologi makanan/bahan/dll.

    untk tau kos tersebut ade temuduga atau sbliknya, anda leh check kat cni https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_syarat.php?pagefunc=syaratByTduga&carian1=
    atau terus tngok dkat syarat khas di laman utama upu..

    @leonisa
    untk tgok syarat minimum, pgi laman utam upu(http://upu.mohe.gov.my/index1.php)..kt sblah kiri tu tkan syarat khas..lepas tu pilih syarat khas panduan…lngkh seterusnya, harap saudari explore sendiri..haha

    untk usm tu, mmg btul result usm kluar dlu sebelum upu..katakn saudari terpilih untk usm, anda akn diberi pilihan untk menerima atau tolak..jika terima, automatik yg upu akan ‘burn’..jika ‘tolak’ maka anda akn dptmbgkan seperti individu lain dlm sistem upu..untk mklmt lnjut, try email org2 usm..hehe

  12. WANAKEV2:

    trimas.. jasamu dikenang^^
    gud luck untuk semua lepasan matrik 2009/2010!!

  13. help! kan dkt bhagian muet tu ada tulis AT…nak biarkan je ke atau letak bulan??? help segera

    • lina sham says:

      sila rujuk pda slip keputusan muet…adkh anda menjwb muet end year test 2010(AT 2010) misalnya…AT merjuk kpd akhir tahun…kalau prtghan thun PT kemdian thun ble…pape rujuk pda slip result muet

  14. kte mmg kne tlak usm bru upu kte d proses????
    spe yg d maklumat sal scholarship tuk dak lepasan matrik???

  15. wanakev2 says:

    ni pendpt aku je…mklumat rasmi sila email/contact phk bertanggungjwb..

    @fara – x silap aku twaran jpa keluar slapas kita terima twaran dri ipta/ipts..biasanya awl jun/julai…mara ak x tau..

    @leonisa-same2..

  16. salam sumer….saper2 cni apply 4 penerapan uitm direct to degree for mechanical engineering….boleh tolong gtaw x…since saye masuk saner bulan 7 ni..adakah pengecualian kedit dapat ditransfer sbb kbnyakan subjek sem 1 untk degree da blajar tyme buat diploma sem 1,2 dan 3 ari tuhhh….

    yg sya taw skg..kokum mmg bleh transfer….bgaimna dngn sbjek lain..???kalo ader saper2 taw boleh bagi pendapat yerr…

    pastu biler exact tarikh kemasukan ke ipta bagi lepasan stpm/asasi/matrik..

    TQ

  17. ehhhh nak tanya, maaf lah kalau solan nih x de kena mengena langsung dengan tajuk di atas yeh –” emmmmm, keputusan rayuan kemasukan ke ipta bagi lepasan spm tahun 2010 kan bila nak keluar??? ikutkan da keluarkan sebab da 7hari lepas e-rayuan ditutup da punnnn, kan?? thanks :)

  18. Sylar Zue says:

    salam…
    saya nak tanya perkara lain ni…
    saya dapat rayuan matrikulasi…
    dan saya terima tawaran tersebut…
    apa yang perlu saya buat lpas tu???
    kna tunggu surat tawaran dari matrik dulukah???

    • dah lama post ni… sya jwb je la. Ya, coz bila nak daftar matrik kna tjukkan surat tawaran tu. itu salah satu requirement masuk matrik. tp klu nak slamat lebih baik telefon pihak matrikulasi sekiranya surat tawaran belum tiba ketika time pendaftaran matrik.

  19. ble yer agk2 result upu nk kuar??dlm thrd week 2bla??

  20. bila pengambilan u fasa 2 dibuka??

  21. nk tnye,,sye ici brang upu lepasan spm,,lpas 2 sye t'slah isi……….cm mne nk kmas kini??dh x boleh urr……..

  22. nk tnye..klau sye x isi borang utk fasa 2 matrikulasi..bleh trime ke??atau wajib isi fasa 2??

    • lina sham says:

      lpsn matrik dan setarafnya…wajib mengisi fasa 1..kmdian kemaskini blh di buat dgn memohon pd fasa 2…jika anda tidak mengisi fasa 1.,prmohonan fasa 2 tidk diterima…fasa 2 hanyalah kemaskini 8 pilihan kecuali pilihn temuduga…
      wajib atau tak…brgantung kpd anda sndiri..tujuan kmaskini trsebut adlah utk disesuaikan dgn pointer cgpa/pngk & pstikn mklmat peribadi betul

  23. salam , nak tanya , borang fasa 2 tu saya terlupa nak print out untuk bawa ke IPTA , macam mana yeah ?

    • lina sham says:

      buka upu balik..lps tu buat semakan…buknnya kemaskini…kemudian print saje dari stu

  24. slm,sy nk tya..sy lepasan matrik 10/11, sy ingin plih sarjanamuda pendidikan tesl ukm dan uitm utk plhan 1 n plhn 2..tp sy xdpt pun ujian medsi..adakah sy lyk untuk plih course ini??ada org ckp,ujian medsi hya untk org yg plih upsi..n sy xplih upsi pun msa pmhonan fasa 1..tp bila sy tgk kt syarat khas program ukm,ada ‘lulus ujian medsi n tmuduga’..mana stu y btul ni…sy nk kmaskini fasa 2 jd sy perlu tau adakah sy lyk mohon bdang pndidikan tesl ukm n uitm wlaupun xmdduki ujian medsi…tlg ek….trimakasih..

    • lina sham says:

      medsi bukan utk org yg pilih upsi saje…medsi adlh test utk org yg apply kos pndidikan tak kira la upsi ke,ukm ke…
      anda ad ckp jg yg anda tak dpt ujian medsi…ini brmkna secra automatik anda x dpt kos pendidikan..ini brmkna jga..upu akn trus tgk pda plhan 3 dan strusnya mmndgkan plhan 1 dan 2 adlh kos pndidikan

  25. Nak tanya.. sy pljar matrik 10/11 .. kalo lupa username/password mcm mana nak dpat blik ya? Sbab tak dpat nak kmaskini permohonan fasa 2..

  26. sy nk tye…i got 3.8 for pngk matrx..adkh sy lyk nk ambk dentist???

    • lina sham says:

      lyak..tpi anda kne ingt dentist ni dh taraf doktor..jd, anda akn brsaing dgn budk 4 flat

  27. cik tembikai says:

    salam..tumpang tanya…utk kemaskini fasa 2 upu ni dah buke ye?.kenapa tak jumpe link die pon dalam upu.mohe.gov tu pon….

  28. EncIK_KetaM says:

    sy da click da kat (https://online.mohe.gov.my/upu/online1011/mtrx_f2/kemaskini.php)..xpi xleh nk buka..npe ekk??trikh da nk ttp da ni..

  29. bananaUUYU says:

    sebenarnye..isi fasa 2 untuk USM wajib ke?

  30. slm..sy lepsn matrik 10/11..pngk sy 3.4 jer..tlg cdgkn kos bkaitn sains yg sesuai dgn poiter sy mmndgkn fasa 2 akn dtutup bberape hr jer lg..sy x mint engineering..mcm mne ni..ade spe2 leh beri pndpt x..

  31. izzida sazi says:

    kta wjib ke kna wt kmaskini fasa 2 utk usm n upu?..klu xwt xlh kew?…tlg tgh rsau ni..lupa nk kmaskini..hu3

  32. slm.. hi everyone.. nak tanyer sumthing regarding to fasa 2. hermm, saye terlambat isi upu fasa 2, where by waktu dibuka tu 20 – 26 mei 2011.. so saye dah missed that part.. so how eh?? saye risau sgt nie.. ada peluang tak nak lanjutkan pelajaran in degree??… plz reply.. tqsm