Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2010/2011 Lepasan Diploma Dan Setaraf

Lepasan Diploma dan setaraf serta lepasan STPM, Matrikulasi dan Asasi tahun 2008 dan sebelum serta lepasan STAM tahun 2006 dan sebelum yang berkelayakan adalah dipelawa untuk memohon masuk ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi sesi akademik 2010/2011. Ini bagi mengikuti program pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda secara sepenuh masa di IPTA.

LEPASAN KATEGORI DIPLOMA

Mereka yang perlu memohon di bawah lepasan diploma dan setaraf ini adalah:

  1. Lulusan STPM/STP/HSC yang diambil pada tahun 2008 dan sebelumnya.
  2. Lulusan Matrikulasi tahun 2008 dan sebelumnya.
  3. Lulusan STAM tahun 2006 dan sebelumnya.
  4. Lulusan Diploma dari IPTA, Politeknik atau IPTS.
  5. Lulusan Ausmat, GCE A Level, HSC Foundation dan setaraf
  6. Kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dan diluluskan oleh Senat IPTA.

Permohonan bagi Lepasan Diploma dan setaraf ini dibahagikan kepada dua kategori;

  • Kategori E – Untuk Aliran Sastera
  • Kategori F – Untuk Aliran Sains

SYARAT KEMASUKAN

Permohonan lepasan Diploma dan setaraf ke IPTA perlulah memenuhi syarat am dan syarat khas yang ditetapkan.

Syarat Am

  1. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia atau kepujian dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia Kertas Julai; DAN
  2. Lulus Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun 2008 atau sebelum dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00 dan mendapat sekurang-kurangnya:
    • Gred C (NGMP 2.00) dalam mata pelajaran Pengajian Am, dan
    • Gred C (NGMP 2.00) dalam dua (2) mata pelajaran lain; ATAU

  3. Lulus Matrikulasi tahun 2008 atau sebelum dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00; ATAU
  4. Lulusan STAM tahun 2006 dan sebelumnya dengan mendapat sekurang-kurangnya Pangkat Jayyid; ATAU
  5. Lulusan Diploma atau kelulusan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dan diluluskan oleh Senat IPTA; ATAU
  6. Lulusan Ausmat, GCE A Level, HSC Foundation atau kelayakan yang setaraf; DAN
  7. Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 1 (Band 1) dalam Malaysian University English Test (MUET); DAN
  8. Menduduki dan melepasi tahap kesesuaian Malaysian University Selection Yearly Inventory (MunsyI). (USM sahaja).

Syarat Khas

Calon juga perlu memenuhi syarat kemasukan yang lain berdasarkan program pengajian yang dipohon.

PERMOHONAN

Permohonan kemasukan ke IPTA perlu dibuat melalui UPU dan USM.

  • UPU – permohonan kemasukan ke semua IPTA kecuali USM
  • USM – permohonan kemasukan ke USM sahaja

UPU

  1. Permohonan melalui UPU perlulah dibuat seperti berikut;
    • 4 Januari 2010 – 4 Februari 2010
  2. Sebelum membuat permohonan, pemohon perlu membeli nombor pin atau nombor unik ID dari Bank Simpanan Nasional (BSN).
  3. Seorang calon hanya boleh membuat satu permohonan dan tiga kali kemaskini sahaja.
  4. Pemohon yang mempunyai Taraf Penduduk Tetap sahaja yang dibenarkan mengemukakan permohonan melalui UPU. Pemohon bertaraf Bukan Warganegara perlu memohon terus ke IPTA yang berkenaan.
  5. Permohonan perlu dibuat secara online di Permohonan Kemasukan Ke IPTA Lepasan Diploma Dan Setaraf Sesi 2010/2011.

USM

  1. Permohonan melalui USM perlulah dibuat seperti berikut;
    • 4 Januari 2010 – 5 Februari 2010
  2. Calon perlu mendaftar dan mendapatkan Nombor Rujukan di laman web USM. Nombor Rujukan perlu disimpan untuk rujukan.
  3. Permohonan dan pendaftaran untuk Nombor Rujukan adalah percuma.
  4. Calon-calon boleh memilih sekurang-kurangnya dua program pengajian dan maksima sehingga lapan program pengajian.
  5. Calon-calon yang memohon kemasukan ke USM adalah diwajibkan untuk mendaftar dan menduduki Malaysian University Selection Yearly Inventory (MunsyI) yang akan diadakan di semua Pusat-Pusat Ujian seperti yang terdapat dan telah dipilih semasa membuat permohonan.
  6. Bagi program-program pendidikan di USM,calon-calon perlu memohon melalui UPU.
  7. Pendaftaran dan permohonan perlu dibuat secara online di Pohon @ USM.

TARIKH TUTUP

Tarikh tutup pendaftaran dan permohonan adalah;

  • UPU – 4 Februari 2010
  • USM – 5 Februari 2010

MAKLUMAT

  1. Maklumat di atas adalah sebagai panduan sahaja.
  2. Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan mengisi e-borang bagi UPU sila rujuk laman web rasmi Kemasukan ke IPTA dan bagi USM sila rujuk di laman web Pohon @ USM.

120 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2010/2011 Lepasan Diploma Dan Setaraf

  1. […] Lepasan Diploma dan setaraf/ STPM/ Matrikulasi/ Asasi 2008 dan sebelum […]

  2. muhamad hafizi harun says:

    salam…
    saya merupakan bekas pelajar matrikulasi 2008/2009…
    jadi saya patut beli no. pin upu untuk kategori diploma/setaraf atau kategori lepasan matrikulasi/asasi??

    ini kerana saya tidak tahu saya dikategorikan lulusan matrikulasi 2008 atau lulusan matrikulasi 2009…

  3. Assalamualaikum dan salam sejahtera,

    Saya adalah pelajar yang baru shj. bergraduat pada Oktober 2009 yang lalu dan merupakan pemegang lepasan diploma. Pada tahun ini, saya telah bercadang untuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, iaitu Ijazah Sarjana Muda.

    Saya juga sedia maklum telah diberitahu bahawa permohonan ke IPTA bagi lepasan diploma/setafar telah dibuka pada 5 Januari yang lalu untuk membuat permohnan. Saya juga telah selesai membuat permohonan seperti yang telah ditetapkan oleh pihak BPKP melalui UPU.

    Tapi apa yang memusykilkan saya di sini adalah, jika saya membuat permohonan ke USM dan mendapat twran untuk mengikuti pengajian di USM,

    adakah permohonan saya ke UPU akan ditolak serta-merta dan bagaimana pula kes-kes tertentu jika saya mendapat kedua-dua tawaran pengajian, iaitu satu dari permohonan yang saya telahpun buat melalui UPU dan kedua pula dari USM..

    bolehkan perkara seperti ini terjadi..? Jika perkara seperti ini berlaku..adakah saya perlu membuat pilihan dan menolak salah satu program yang ditwarkan oleh IPTA berkenaan..?

    p/s: Maaf panjang sedikit ye..

    Sekian, terima kasih.

  4. bila keputusan untuk permohonan ini akan keluar

  5. saya telah mendaftar untuk mengambil ujian muet pada pertengahan tahun ini. soalan saya, bolehkah sy memohon masuk ke UPU tanpa keputusan muet atau perlu tunggu hingga keputusan muet keluar kemudian mohon semula. Tolong bantu..

  6. acti btoi2confused la…ye la da xtau bila bley isi upu,saya baru amek stpm 2009 so bila saya boleh isi upu????????

  7. sy nk tnya apa beza ijazah sarjana dengan ijazah sarjana muda????
    PLEASE I NEED UR HELP

  8. To aisya:

    Beza ijazah sarjana muda dgn ijazah sarjana adalah ijazah sarjana muda adalah ijazah pertama / degree..manakala ijazah sarjana adalah ijazah lanjutan / master..

    Harap sedikit membantu..

    Thanks..

  9. sepatu ungu says:

    salam..

    sy adlh pelajar tahun akhir di politeknik ungku omar & akn tamat pengajian pd jun 2010. sy ingin membuat permohonan kemasukan ke IPTA sesi 2010/2011 lepasan diploma & setaraf. disini sy ingin bertanya adkh sy layak untuk memohonnya kerana sy blm tamat pengajian lg & sy juga ingin bertanya sebagai pelajar lulusan politeknik adkh sy layak untuk memohon masuk ke ukm, upm, uitm, utm & juga utem. kerana kwn sy pernah memberitahu hanya ada 4 universiti shj yg diperuntukkan utk pelajar lulusan politeknik & slh satunya adlh uthm. sy telah melihat syarat2 khas universiti2 tersebut & sy memenuhi syarat2 yg diinginkan tersebut. hpnm pd sem 5-3.72, muet-band 3.

    • white angel says:

      rakan-rakan saya juga merupakan bekas pelajar politeknik yg kini sedang melanjutkan pelajaran di usm, unimas, ukm dan uitm..
      hpnm mereka di poli sewaktu sem 5 (ms memohon upu) yang belajar di usm n unimas ialah 3.84 dan 3.88. manakala muet mereka band 2 n 3…
      berbeza dgn uitm, hpnm meraka 3.00-3.5 manakala muet dari band 1 hingga 3..
      cm peluang utk memasuki ukm n upm serta um adalah sukar kerana terpakse bersaing dgn pelajar2 stpm n matrix yg lbh hebat.. tp bg saye tiada mslh kerana awak adlh dr PUO dan awak jg diketegorikan sbg pelajar cemerlang.. jd jgn rsu, sma nye bergantung pd rezeki.. kt usaha selebihnye serahkan pada ya Esa.. insyallah

  10. kalau kita apply satu U tp course berlainan,dokumen2 yang kena hantar dua ke mengikut course atau satu saja??

  11. Anak saya telah menamatkan pengajian Diploma Pharmacy di Universiti Kuala Lumpur (Royal College Medicine Perak – RCMP) dengan CGPA 3.78. Majlis Konvokesyennya telah diadakan pada bulan Oktober 2009. Anak saya beria-ia hendak menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Farmasi di USM. Layak kah anak saya untuk memohon mengikuti Ijazah Sarjana Muda Farmasi di USM. Jika layak siapakah nama pegawai di USM yang boleh dihubungi dan dapat membantu anak saya ini.

  12. thanks fee

  13. tumpang tanay, nak hantar ke u tu,pertu tulis ke bahaagian pengambilan or hantar je tros ke alamat nye…plizz answer..

  14. salam,
    saya lepasan STpm 2008,
    dokumen- dokumen penting perlu d hantar ke setiap universti yg dipohon ?
    or hantar ke bahagian upu?
    tolong yer.

  15. salam 1 malaysia.. saya merupakan pelajar semester akhir diploma..jadi jika saya ada memohon 2 course di 1 universiti, adakah saya perlu menghantar 2 dokumen2 atau 1 sahaja.. dan apakah alamat universiti untuk saya pos dokumen2 tersebut? minta tolong beri alamat utk permohonan ke ukm, uiam, uitm, upm dan usim.. kerjasama amat dihargai..

  16. kepada kwn2x yg belum abis belajar…xyah apply sbb korang belum abis belajar..so,permohonan korang xkan di proses..kecuali korang diploma uitm…diowng special case skit…haha..

    kepada pakcik yang anak nak masuk USM tue ekk..hmm,rasanya usm nie susah nak pakai org dalam..sbb diowng pun kena buat ujian musyi aper benda tah…physco skit soalan dier..

    kepada pemohon yang pilih 2 or 3 course dlm 1 universiti tue..antar satu sudeyh ke universeti tersebut…tentang alamat tue,korang tgk kat laman web upu ada bagi alamat..tapi,setelah tue..seeloknya letaklah U/P:bahagian pengambilan dan kemasukan…

  17. To Rimba Bara:

    1. Cukup dengan menghantar satu dokumen sahaja walaupun memohon lebih dari satu kursus untuk universiti yang sama.

    2. Untuk alamat-alamat IPTA, sila rujuk di sini: https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_infoipta.php

  18. To Mastura:

    Tidak perlu..terus hantar ke alamat IPTA yang dipohon.

  19. To Debbie:

    Tidak perlu hantar ke bhg. UPU..anda boleh terus menghantar dokumen berkenaan ke IPTA yang dipohon.

  20. din0…
    klau lum abis stdy, leh jelaa nk apply….
    tp biarlaa sem akhir…
    kn ble isi b0rg tu,de tnye status kite dh tmt pngajian 0r dlm sem akhr..
    sy apply ta0n lps upu mse sem akhir…
    n pstu ade je kwn2 sy yg dpt…..;)

  21. bilakah keputusan untuk permohonan ini akan diketahui?

    satu lagi, perlukah saya hantar semua dokumen ke setiap university yang saya apply?

  22. Salam..
    nak tanya sikit..
    Sy tgh practical skrg dan dah siap anta semua maklumat permohonan serta dokumen ke semua ipta yg sy apply..

    Tapi, takda surat pengesahan tamat pengajian sbb saya tak grad lagi, boleh ke?

  23. Aku dah tamat bljr dip uitm..

    Aku ad apply upu nie.. tp mslhnye aku x konvo lg n x dpt lg surat pengesahan tamat belajar nie.. mcm mane eh nk dpt surat tue.. nak kena hntr kat u lagi…

    Ade tempoh masa ke utk hntr dokumen2 tue..?

  24. aku pun sama ngan Last Said atas ni..blum ada sijil tamat diploma lagi..camne?

  25. salam,

    saya pelajar diploma pengurusan perniagaan ipts,
    pointer dalam 3.9++
    result spm sy dulu
    BM= A1
    BI= B4
    MATH= A1
    SEJ= B3
    PEND.ISLAM= A2
    ENG FOR SCIENCE & TECH= B4
    BIO= C6
    FIZ=D7
    ADD MATH=D7
    KIMIA=D7

    hmm~ saudara nilam rase layak ke sy memohon ipta, sy mmg minat nk smbung degree act.
    sy takut xdpt sbb sy pljr ipts..

  26. adoi kengkawan..
    apa masalah ni..
    ini menyediakan info.
    masalah yang kengkawan hadapi sila call org yang sepatutnya lah :D

  27. bila tarikh last htr dokumen ke setiap U ?

  28. dalam borang tu die suruh isik no giliran masa spm..maslahnya aku dah amik spm 6 taun lepas, sijil spm pun dah hilang..boleh ke skip bhgian tu?

  29. Kepada Bro akukate

    Kalau dip bro ade kerjasama universite lebih baik pilih yang atas universiti tersebut sebab diorang tau bro anak-anak dia jugak…..
    kalau xde kerjasama mean susah skit kot…xtahu la macam mane tapi try la..

  30. salam..
    nk tnya, bla ek result upu nie kuar????
    hrap sume dpt membantu
    tq..

  31. Miss_wonderful91 says:

    dokumen tu hantar dgn upu ke universiti yang kita pilih?

  32. saya lepasan dip uitm dis 2009…sudah slmt isi upu on9…tp bile sy bc maklumat permohonan yg sy print..di situ ade ckp..
    peringatan:pemohon ktegori lepasan dip wajb mencetak mklumat stelah mgemukan permohonan…n kemudian MENGHANTAR brsama2 salinan dokumen yg tlah di sahkan ke SEMUA IPTA pilihan….sy xbrape fhm..klu nk hntr mklmt pmohonan ke uitm..nk hntr kbhgian mana???

  33. Kepada Nurana

    Hantar kat bahagian pendaftar,alamat bahagian pendaftar buleh tengok kat upu nyer link..https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_infoipta.php
    semua ipta ada alamat disini

  34. salamm…
    aper ni…tny pelbagai soalan, tp xde respon…

  35. Soalan ape me?

  36. Salam semua, blh tak kemaskini permohonan lepas hbs tarikh permohonan???
    Ade sape tahu….

  37. […] Lepasan STPM bagi tahun 2008 dan sebelumnya perlu memohon melalui kategori lepasan diploma, sila rujuk Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2010/2011 Lepasan Diploma Dan Setaraf. […]

  38. @Dino

    x blh..cuma boleh buat semakan saja…

  39. Miss_wonderful91 says:

    Kalau tak cetak dan hantar maklumat permohonan tu mcm ne eh?dah la benda tu tak leh print..byk sgt org kot..boleh hantar lagi dokumen selepas 4 Feb?

  40. Anak saya mendapat diploma dari uitm pada 2009 dan ingin meneruskan pelajaran di peringkat ijazah. Namun TIDAK apply di UPU baru2 ni kerana CGPA nya tidak menepati CGPA yang ditetapkan. Ada kah cara lain untuk apply ke IPTA?

  41. @Miss_wonderful91

    maklumat permohonan perlukan disertakan dgn dokumen2 yg penting utk dihantar ke ipta pilihan..ia adalah utk menjadi rujukan bagi ipta tersebut..

    tak bolh hantar selepas 4 feb..selewat2nya 5 feb…

  42. @azah

    sebelum memohon utk sesebuah U..
    CGPA yg diperolehi mestilah menetap syarat am bagi universiti tersebut..
    semua ipta memerlukan cgpa sekurang2nya 2.00 sbgai syarat am utk memohon…

    jikalau anak saudara/saudari mematuhi syarat am itu dan terlepas utk memohon bagi pengambilan jun nanti..anak anda boleh memohon lagi utk pengambilan uitm disember/januari depan…

  43. Cuba lihat di upu website mengenai syarat kemasukkan.

  44. bla kuar result bg lepasan diploma nie,xsbr nk smbg degree nie..

  45. @aisha

    sekitar pertengahan bulan jun ni..

  46. thanx anubis 4 ur information

  47. […] Permohonan bagi Lepasan STAM ini ini adalah untuk pelajar lepasan STAM bagi tahun 2009, 2008 dan 2007 sahaja. Lepasan STAM bagi tahun 2006 dan sebelum perlu memohon melalui kategori lepasan diploma, sila rujuk Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2010/2011 Lepasan Diploma Dan Setaraf. […]

  48. saya ni lepasan diploma business admin dekat ipts.saya nak apply uia,tapi abg nilam,CGPA saya ialah 3.4++ ,tapi maths (spm Ulangan) saya dapat 6c jer…abg rasa saya lepas tak masuk ,saya nak apply course degree in busness admin atau economic?abang rasa untuk nak conferm masuk,patut tak saya ambik spm ulangan lag untuk subject matematik?sbb web uia skrng dia ckp minimum credit jer utk maths,tapi sebelum2 ni( saya bace 2 bulan lepas) minimum maths kena b4..so macam mane?

  49. Muhamad Hafizi,
    Salam… Jika anda telah tamat matrikulasi pada tahun lepas, anda perlu memohon di bawah kategori Diploma tetapi jika anda akan tamat pada tahun ini, anda perlu memohon di bawah kategori matrikulasi.

    Fee,
    Salam… Saya difahamkan jika anda mendapat tawaran ke USM dan menerima tawaran tersebut, anda tidak akan mendapat tawaran daripada UPU. Sebaliknya jika anda menolak tawaran USM, anda masih berperluang mendapat tawaran daripada UPU.
    Keputusan permohonan ke USM akan diumumkan dahulu sebelum UPU dan jawapan kepada tawaran ke USM perlu diberi sebelum keputusan dari UPU diumumkan.

    Noorazah,
    Anda boleh memohon dan jika mendapat tempat, anda akan diberi tawaran bersyarat iaitu bergantung kepada keputusan MUET.

    Emy,
    Anda boleh isi sekarang bagi lepasan STPM 2009, sila rujuk Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2010/2011 Lepasan STPM 2009.

    Sepatu Ungu,
    Salam… Kalau tak silap saya kalau belum tamat pengajian anda akan diberi tawaran bersyarat jika mendapat tempat di IPTA. Memang benar lulusan Politeknik hanya boleh memohon ke IPTA tertentu sahaja. Saya tidak mempunyai maklumat mengenai IPTA yang dimaksudkan. Di harap ada pembaca lain yang dapat berkongsi maklumat mengenainya.

    Saipoddin,
    Sepatutnya layak dan permohonan boleh dibuat secara online di https://pohon.usm.my/

    Aina dan Syimi,
    Sepatutnya boleh.

    Last dan Singgah,
    Tidak disebut jadi bergantung kepada IPTA yang anda mohon.

    Akukate,
    Salam.. Sepatutnya anda memang layak untuk memohon.

    Azizan,
    Benar… kalau boleh dibantu setakat berkongsi maklumat dan pengalaman. Jawapan yang paling tepat adalah dari jabatan yang berkenaan.

    Akue,
    Jika tidak diisi, permohonan anda tidak lengkap.

    Losu dan Aisha,
    Keputusan permohonan dijangka akan diumumkan dalam Jun nanti.

    Miss Wonderful91,
    Kepada IPTA yang berkenaan. Tarikh akhir tidak dinyatakan tetapi rasanya bergantung kepada IPTA tersebut.

    Dino, Fee, Apert dan Anubis,
    Terima kasih kerana berkongsi maklumat di sini.

    Mel,
    Mengenai syarat minimum untuk Matematik itu saya syorkan anda berhubung terus dengan pihak UIAM di Kulliyyah of Economics and Management Sciences 03 6196 4850 / 4778 / 4773 dan juga Admissions and Records Division 03 6196 4000 ext. 4043/4048/4045 untuk mendapat kepastian. Selepas itu anda boleh tentukan samada perlu mengambil peperiksaan SPM ulangan.

  50. sorry nk tnye…
    ermm agk2 ble ttup nyer pembelian no ID tu ye?..
    sbb sye xtahu la..lg pun sye nk tlg adik apply kn kemsukkn die
    tok blajar..
    tlg bantu mcm mana nk buat…

  51. salam…bila pengambilan upu ini akan dikeluarkan cuz saya tamat belajar pada 20/6/2010….dan untuk pengetahuan saudara saya mengambil kursus dip mekanikal gas di sebuah ipts…dan muet saya sangat teruk band 1… dan cgpa saya 3.85..adakah band 1 tidak layak ke ipta???? tetapi b.i spm saya 5c..

  52. @ery

    pengambilan ipta akan diadakan pada bulan jun nanti.Sekiranya saudara/saudari tamat pada bulan 6..disyorkan bahwa saudara/saudari memohon utk kemasukan uitm bagi bulan disember/januari.

    Anda boleh memasuki universiti sekiranya anda pernah mengambil ujian MUET..tapi sesetengah kursus memerlukan band yg lebih tggi..contohnya seperti sains perubatan dan kejuruteraan.

  53. Zana89,
    Bagi lepasan Diploma pembelian no ID telah ditutup sebab permohonan bagi kategori tersebut telah pun ditutup. Cuma permohonan lepasan STPM dan SPM 2009 sahaja yang masih dibuka.

    Ery,
    Salam… benar seperti komen Anubis.

    Anubis,
    Terima kasih.

  54. abutheredz says:

    bolekah calon stpm pergi luar negara
    ataupun bagi calon ulangan

  55. hai nilam.
    apakah syarat kelayakan bg lepasan STPM ke IPT..
    keptusan STPM saya agak mmberansangkan tetapi keputusan SPM kurang baik terutamanya bg subjek matematik dan Bahasa Inggeris yang tidak mendapat kepujian……
    bolehkah nilam mmberi pendapat dan pandangan untuk saya meneruskan pengajian kerana saya terlalu ingin menyambung pelajaran dengan lebih jauh lagi.

  56. Slam Shjtra, sya adalah seorang pelajar lpasan Diploma Multimedia dari IPTS dan cgpa 2.70 ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat degree, tetapi sya belum mengambil mute adakah sya dan sya bercadang apabila diterima nanti ke ipta saya akan mengmbil MUTE nti , adakah sya layak?

  57. Abutheredz,
    Boleh kerana STPM setaraf dengan A-Level.

    Ezzaq,
    Hi… Syarat am untuk memasuki IPTA bagi lepasan STPM adalah
    Lulus SPM dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia atau kepujian Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia Kertas Julai.
    DAN
    Lulus Peperiksaan STPM dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00 dan mendapat sekurang-kurangnya Gred C mata pelajaran Pengajian Am dan Gred C dalam dua mata pelajaran lain dan mendapat sekurang-kurangnya Band 1 dalam Malaysian University English Test (MUET).
    Selain itu anda perlu memenuhi Syarat Khas yang ditetapkan untuk memohon sesuatu program pengajian yang disediakan.

    Anda boleh semak di laman web UPU di bahagian Syarat Khas untuk mengetahui syarat kelayakan minimum yang diperlukan untuk memohon. Saya syorkan anda semak dahulu bidang yang anda minati terlebih dahulu dan buat catatan ringkas.
    Selepas itu cuba lihat program pengajian yang anda mempunyai kelayakan lebih tinggi daripada syarat minima yang ditetapkan atau IPTA yang kurang popular. Jika anda memohon berdasarkan dua perkara ini akan meningkatkan peluang anda untuk mendapat tawaran.

    Ediee87,
    Salam… Bergantung kepada IPTA yang berkenaan. Secara amnya ada tiga kategori 1. Mereka yang telah menduduki MUET 2. Mereka yang belum ada MUET tetapi telah mendaftar untuk menduduki MUET dan 3. Mereka yang belum dan tidak mendaftar untuk menduduki MUET lagi.
    Ada IPTA yang akan mengeluarkan tawaran bersyarat kepada mereka dari kategori 2 tetapi saya tidak pasti mengenai kategori 3.

  58. askum nilam…nilam rasa brp % peluang saya untuk menerima tawaran ke ipta pada jun 2010 ini dengan kelayakan saya seperti berikut

    bm= A-
    ekonomi= A-
    Sejaran= A
    BI= B+
    MatMod=B+
    Sains=B+
    P.Akaun=C+
    SyariahIslam=B
    Quran Sunnah=B
    B.Arab=E
    Mat+=E

  59. sya plaja diploma bahasa arab lua ngara kt syria.adakah sya punye dip laku kt mne2 u di mlysia utk melanjutkan degree dan bley ke skip tahun di university berkenaan?

  60. tlong eeik…

  61. Bila yer tarikh tepat untuk semakan ujian Munsyi..? katanya awal bulan April kan.

    Thanks.

  62. Amir,
    Salam… Anda memang berpeluang tetapi banyak bergantung kepada program pengajian yang anda mohon.

    Ambo,
    Anda perlu menyemak terus dengan universiti yang berkenaan untuk mengetahui samada mereka menerima diploma tersebut sebagai asas permohonan. Jika diterima, anda juga boleh bertanya samada Diploma yang anda miliki layak untuk mendapat pengecualian mata pelajaran.
    Senarai IPTA boleh disemak di Senarai IPTA Universiti Di Malaysia.

    Fee,
    Memang benar, tarikh yang tepat belum dinyatakan setakat ini. Walaupun begitu rasanya anda boleh cuba membuat semakan dengan login di laman web Pohon @ USM.

  63. Nilam lepasan diploma ke ipta bila keluar?

  64. salam,,
    result kemasukan IPTA bila akan keluar?

  65. cmne sye nk tau permohonan sye d terima…ble kputusan permohonan sye dapat sye ketahui..??

  66. nurcomel sweet says:

    Ape beza diploma tesl ngan diploma bahasa inggeris?

  67. nurcomel sweet says:

    Layak tak saya nak ambik kos tesl kalau result bahasa inggeris saya dapat b+?

  68. nurcomel sweet says:

    ade care laen tak untuk saya tahu permohonan saya diterima or tak selain online internet?

  69. saye nk tnya…skrang ni boleh x sya nak cetak borang permohonan ke ipta..sya memerlukan utk interview tp x dpt nak cetak..

  70. Salam, saya lepasan diploma dan belum grad lagi..konvo bulan 7 nie…masalahnya skarang saya terlepas mengisi borang upu..

    jadi, adakah cara lain untuk saya menyambung ijazah sarjana muda di mana-mana IPTA?…atau jika tidak boleh, IPTS???

    saya belum mendapat sijil diploma lagi, bolehkah menggunakan markah semester yang lalu untuk memohon..tq

  71. Apert, Abe dan NakTau,
    Sila rujuk Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010.

    Nurcomel Sweet,
    Secara amnya Diploma TESL lebih menjurus kepada pembelajaran Bahasa Inggeris untuk mengajarnya semula. Manakala Diploma Bahasa Inggeris lebih kepada pembelajaran pengetahuan Bahasa Inggeris itu.

    Anda memang layak untuk memohon tetapi berjaya atau tidak mendapat tawaran bergantung kepada keputusan peperiksaan pemohon yang lain.

    Semakan boleh juga dibuat secara sms.

    Saufi,
    Borang permohonan ke IPTA memang telah tidak boleh dicetak selepas tarikh tutup permohonan. Cuba hubungi Hotline UPU untuk bantuan.

    Apiz,
    Salam… Jika anda ingin sambung belajar di tempat yang sama anda belajar sekarang, cuba bertanya dengan bahagian kemasukan & pengambilan pelajar. Bagi IPTA lain mungkin agak sukar sebab permohonan dah ditutup.
    Bagi IPTS pula saya rasa tidak ada masalah, hubungi terus IPTS yang berkenaan.
    Walaupun belum mendapat sijil Diploma ada IPTA/IPTS yang boleh memberi tawaran berdasarkan keputusan peperiksaan yang terkini. Tawaran yang diberi juga biasanya adalah tawaran bersyarat.

  72. kalau saya sambung ke luar negara, berapakah tempoh masa (tahun belajar) yang perlu diambil? jika boleh transfer credit?? yuran bagi program sarjana muda di IPTS agak mahal berbanding IPTA..jadi apakah cadangan IPTS yang bagus??

  73. salam…
    boleh tanye..
    macam mne tuk sambung belaja di luar negara bg lepasan diploma??
    bagaimana nak memohon biasiswa@pinjaman untuk belaja diluar negara??
    terutamanye dalam bidang perubatan…
    dan negara korea selatan,,,
    harap dapat menolong saya dalam hal ini…
    saya inginkn panduan…..
    ini emel saya,,,[email protected]

  74. Muhammad Asyraf says:

    salam….
    saya ada beberapa benda yang tak faham…
    1)kalau program yang ditawarkan di ipts itu mendapat kelulusan MQA,maknanya ia diiktiraf oleh kerajaan Malaysia dan mendapat kelulusan senat IPTA ke?
    2)peluang untuk student foundation di ipts(macam saya baru habis di unisel,Foundation in Science) memang tak ada ke untuk masuk ke ipta?
    3)CGPA saya 3.68,adakah masih tak ada peluang?
    4)saya dah hubungi UPU beberapa kali dan jawapan yang saya terima mengelirukan, mula-mula saya kol dorang kate layak,kali kedua xlayak, lepas tu layak…banyak kali juga lah saya telefon…tolonglah saya rungkai masalah ni…saya nak sangat-sangat tahu status saya layak atau tidak…saya mohon under diploma/setaraf…

  75. Apiz,
    Tempoh masa bergantung kepada jumlah transfer credit yang dibenarkan yang berbeza-beza mengikut universiti.
    Setiap IPTS mempunyai kelebihan masing-masing jadi sukar untuk memberi cadangan. Sebenarnya ada satu laman web untuk semua IPTS tetapi satu lupa URLnya. Saya akan cuba cari dan maklumkannya di sini.

    Miszhara,
    Salam… Anda perlu mencari biasiswa/pinjaman dan memohon sendiri universiti yang ingin anda masuki.
    Secara amnya anda boleh cuba dapatkan pembiayaan dahulu baru mohon universiti, atau anda mohon universiti dahulu dan bila dah dapat tawaran baru cari pembiayaan atau anda boleh mohon dan masuk universiti baru cari pembiayaan.

    Muhammad Asyraf,
    Salam…
    1 Memang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan biasanya oleh senat IPTA juga tetapi tidak semestinya. Anda perlu semak dengan IPTA berkenaan.
    2 & 3 Sepatutnya boleh
    4 Setahu saya layak atau tidak bergantung kepada program yang dimohon dan IPTA yang berkenaan. Sila hubungi terus IPTA yang anda mohon itu untuk mendapatkan kepastian.

  76. ok….thanks nilam
    boleh bagi panduan bagaimana saya nak memohon…
    adakah saya perlu melalui kedutaan….
    @memohon sendiri terus universiti tertentu..
    klo boleh saya nak maklumat tentang cara2 memohon
    thanks nilam 4 helping

  77. cmne sy nk msuk u ni…..sy lepasan stpm 2008….sy xpham la syrat kmasukan dia….klu nk no pin cmneeee?????skang da umo 21 xleh bli no pin da…..tp ble nk isi brg online nk msukan no pin mne 1????tlg la sye…..sy nk sgt smbg blaja……HELP ME!!!!!

  78. Salam. Saya akan memulakan asasi hujung bulan ini (Mei 2010). Mungkin saya akan tamat dalam bulan 5 atau 6 tahun hadapan. Jadi untuk saya menyambung ijazah, adakah saya perlu memohon UPU ini dalam Januari/Februari tahun hadapan (ketika saya belum tamat), atau awal tahun 2012? Kerana jika keputusannya keluar dalam Jun 2012. maknanya saya terpaksa menggunakan setahun hanya untuk menunggu.

    Maaf kerana mungkin ini terlalu awal. Terima kasih. ;)

  79. salam~
    saya merupakan seorang pelajar lepasan dr sebuah institusi swasta, saya bru habis menamatkan Diploma pada 11/5/2010 dan masih belum mendapat keputusan akhir semesta & konvo…saya lihat tarikh permohonan kemasukan IPTA sudah ditutup pd bln februari lepas, so bilakah tarikh permohonan bagi pengambilan ijazah akan keluar
    semula???? bolehkah saya menyambung semula pinjaman MARA ketika
    saya mengambil Diploma dahulu tanpa mengambil pinjaman PTPTN & MQA jika saya layak memasuki IPTA nanti ????
    hope u give me a feedback… thanks~

    • Permohonan kemasukan ke IPTA yang berikutnya adalah bagi sesi Disember/Januari yang dijangka akan dibuka dalam bulan September nanti.
      Mengenai pinjaman itu anda perlu menyemak syarat penjanjian yang ditandatangani dahulu, mungkin anda boleh berbincang dengan pihak MARA.

  80. Saya merupakan lepasan STPM 2003,adakah peluang saya untuk menyambung pelajaran ke IPTA masih layak dan bila tarikh permohonan kemasukan ke IPTA akan dibuka semula?

    Terima Kasih..

  81. salam. saya nak tanya. pas amek foundation kat swasta, boleh tak apply unvrsti awam?

  82. salam, sy merupakan lepasan diploma bg politeknik sultan mizan zainal abidin an telah memohon utk sambung belajar ke upu beberapa bln yg lalu..
    sy cuma nk tahu samada sy mempunyai peluang atau tidak utk diterima mmndgkan
    cgpa sy cuma 3.39…

    lg 1, bilakah keputusan permohonan akn keluar?

  83. bensherman says:

    boleh ke pelajar politeknik menyambung pelajaran hingga ke luar negara..
    ad panduan dia x..
    mksudnya kne masuk ipt tmptn dlu ke..
    ad program2 tertentu ke..

    • Memang ada peluang. Anda perlu merancang di universiti mana yang anda ingin lanjutkan pelajaran kemudian dapatkan maklumat kelayakan memohonnya.
      Bergantung kepada universiti tersebut, mungkin anda boleh pergi terus atau perlu ada kelulusan universiti tempatan dahulu.

  84. Baru lps smak keputusan permohonan ke USM tadi..namun “DUKACITA”..isk2x..

    Takpelah..mungkin takde rezeki kut..nasib baik mohon UPU ari tuh..so tunggu untuk UPU lak..huhuhu.

    Dgr kata..hjung bln Jun kan..?

  85. salam..saya baru tolak tawaran usm..adakah nama saya akn digugurkan dari UPU?..saya berharap dapat masuk UPSI..macam maner nie..nilam tolong saya..

  86. pida..^_^ says:

    saya hendak bertanya..saya mempunyai seorang adik.dia lepasan stpm.dia telah membeli no pin tetapi disebabkan sikapnya yang terlalu memandang enteng akan kepentingan melanjutkan pelajaran,dia terlewat menghantar permohonannya kemana-mana ipta.dia merupakan lepasan stpm 2008.adakah masih ada peluang baginya untuk melanjutkan pelajaran pada tahun ini juga seperti kawan-kawanya yang lain pada tahun ini?

  87. pida..^_^ says:

    saya hendak bertanya..saya mempunyai seorang abang.dia lepasan stpm.dia telah membeli no pin tetapi disebabkan sikapnya yang terlalu memandang enteng akan kepentingan melanjutkan pelajaran,dia terlewat menghantar permohonannya kemana-mana ipta.dia merupakan lepasan stpm 2008.adakah masih ada peluang baginya untuk melanjutkan pelajaran pada tahun ini juga seperti kawan-kawanya yang lain pada tahun ini?

    • Permohonan melalui UPU bagi pengambilan sesi Jun/Julai 2010 sudah ditutup. Abang anda boleh cuba memohon pengambilan sesi Disember/Januari yang akan dibuka dalam bulan September nanti.

  88. sy pelajar sem terakhir uitm yg tgh tgu result exam pd 10 jun ini. sy dah apply sambung dgree utk sesi julai 2010. tapi kalau sy x lepas 1 subjek dan amik supplementary exam supaya dpt grad on-time, boleh kah sy sambung dgree pd sesi julai 2010 juga?

  89. Jika keputusan akhir peperiksaan keluar dalam bulan jun atau paling lewat julai ini, perlukah saya menunggu sehingga enam bulan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah?tiadakah cara lain supaya dapat masuk lebih awal ke universiti?.Saya rasa masa enam bulan ini terlalu lama.

    • Jika anda ingin menyambung ijazah di universiti yang sama anda mengikuti diploma, biasanya anda boleh memohon dengan tawaran bersyarat. Walaupun begitu jika universiti yang lain tertakluk kepada syarat universiti yang berkenaan.

  90. NIZAM POLY says:

    SAYA NIZAM, DARI GRADUAN POLITEKNIK…SAYA MENDAPAT CGPA 3.81…SAYA PENAH APPLY UPU PENGAMBILAN 2009 DAN SAYA BERJAYA MENDAPAT JURUSAN IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN EKONOMI DI UMS XPI SAYA TOLAK KERANA IBUBAPA SAYA TIDAK MENGIZINKAN SAYA BELAJAR DI SANA….SAYA MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK MEMOHON KEMASUKAN TAHUN INI….ARI2 SAYA DAH PERGI MENJAWAB EXAM MEDSI DAN INTEVIW PENDIDIKAN…SAYA NAK TANYA ADAKAN SAYA TELAH MENOLAK TAWARAN PENDIDIKAN TAHUN LEPAS AKAN MEMBUAT NAMA SAYA BLACKLIST……TLG LA SAYA…SAYA SELALU RUSING….LAGI SATU, BARU-BARU NIE SAYA DAPAT TAWARAN DARI USM DAPAT JURUSAN IJAZAH SARJANA MUDA SAINS GUNAAN (MATEMATIK DAN EKONOMI)….SAYA TAK MINAT JURUSAN 2..PERLU KE SAYA MENOLAK TAWARAN TERSEBUT……..

  91. Setahu saya nama anda tidak akan disenarai hitam kerana menolak tawaran tersebut.
    Mereka yang mendapat tawaran ke USM perlu membuat keputusan samada menerima atau menolak tawaran tersebut. Jika menerima, mereka tidak akan mendapat tawaran daripada UPU. Jika menolak mereka akan DIPERTIMBANGKAN dalam tawaran UPU.

  92. salam Nilam,… kalau sijil dr lepasan polyteknik blh mohon degree tak?? sbb ada kwn sy ckp blh.. tapi ada juga ckp xboleh.. so sy confius… kalau blh.. boleh terangkan skali syarat2 tersebut..
    tq nilam…

  93. sy tamat stpm thn 2008.cgpa sy dpt 2.58.dah dua thn sy minta upu tetapi gagal juga…kadang-kadang sy fikir mungkin sy bangsa cina menyebabkan sy susah berjaya dlm pemohonan sy…bahkan pelajar melayu yg cgpa rendah daripada sy dpt tawaran ke ipta…adakah itu adil bagi saya??? perkara yang terjadi pada diri sy menyebabkan sy tdk mahu langsung dungkung konsep 1malaysia yg hanya akan menyedihkan lg hati sy ini…

  94. insyaallah saya akan tamat program diploma pada bulan april 2011. bilakah tarikh permohonan UPU bagi tahun 2011??

  95. salam…n hi every1…
    actualy sy baru hbh dip jun 2010…
    n nk aply u tok disember 2010…
    wen tarikh tutup tok pendaftaran upu?

  96. sy pljr lepasan dip pd sesi jul09.

    mslhnyer sy x sempt ambik muet.dn brcdg ingn ambik muet pada awal thn depn.

    adakah prmohonan sy akn dpertmbgkan untuk kmasukan dis10 ini.

    n bla trkh kuar no.pin???

  97. salam. saya lepasan stpm 2008 & cgpa 2.75. saya cadang nak sambung blaja tuk bulan disember 2010 ni. adakah dengan keputusan ni saya layak masuk u?

  98. pinky lady says:

    salam..sy lepasan mtrik bln april 2010 bru2 ni..sy dh apply tuk ambil tesl kt unisel..abh sy ckp,sy akn dpt msok ke unisel pd bln september 2010..tpi sy kurang pasti klu bln september tu ada pengambilan plajar baru atau tak sbb brdsrkn komen y sy bc di ats mngatakan kmasukan plajar bru smuanya pd bln jun dan kpd y trlambat eply tu,dia boleh masok pd bln dsmber/jnuari..

  99. salam..saya nak tahu bila pin UPU untuk lepasan diploma akan keluar lagi….dlm 1 thn hanya 1 kali sahaja ker pin upu tu akn d keluar kn…

  100. salam ….sy lepasan diploma quality assurance 2010…

    soalan saya; di mana U yg ada menwrkan lepasan kelulusan saya itu~~~~

  101. pinky lady says:

    ooo…mcm 2…nasib baik..hehe.. =D
    1 lg solan sy nk tnye…urmm..adakah UNISEL tu universiti y mendapat pengiktirafan oleh lembaga akreditasi negara????

  102. nursyazwani says:

    assalamualaikum…
    saya adalah pelajar semester akhir di politeknik yang mengambil jurusan akaun..dan saya ingin menyambung pelajaran saya di universiti..salah satunya adalah UPSI.tapi yang mengelirukan saya adalah,di UPSI bolehkan saya melakukan transfer credit jika saya mengambil ijazah pendidikan (perakaunan)??

  103. salam,,saya pelajar tahun akhir di sebuah IPTA. ttpi result muet saya hanya band 2,,adakah saya layak untuk bergraduat?

  104. agak2 pointer 2.58 dah dpt ke msk unimas..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>