Permohonan Kemasukan ke Maktab Tentera DiRaja Tingkatan 4 2010

TERKINI : Permohonan Kemasukan MTD 2012

Permohonan Kemasukan ke Tingkatan 4 Maktab Tentera DiRaja (MTD) adalah dibuka kepada pelajar lelaki warganegara Malaysia yang akan menduduki peperiksaan PMR 2009. Permohonan boleh dibuat berdasarkan Peperiksaan Percubaan PMR 2009.

Syarat Am

  • Pelajar lelaki Tingkatan Tiga Tahun 2009.
  • Warganegara Malaysia.

Syarat Fizikal

  • Jantina – Lelaki.
  • Tinggi minimum – 152 sm.
  • Berat minimum  – 40.5 kg.
  • Body Mass Index (BMI) – 18 sehingga 27.
  • Ukuran dada 74 sm (biasa) dan 79 sm (tarik nafas).
  • Penglihatan – Baik dan tidak rabun warna. Jika berkaca mata hendaklah tidak melebihi 6/12.
  • Sihat tubuh badan dan tidak mempunyai penyakit yang boleh memudaratkan diri jika melakukan aktiviti ketenteraan dan lasak.

Syarat Akademik

  • Permohonan boleh dibuat berdasarkan keputusan peperiksaan Percubaan PMR 2009.
  • Perlu menduduki Ujian Khas MTD sebagai prasyarat Kemasukan ke Tingkatan 4 di Maktab Tentera DiRaja.
  • Pelajar yang mendapat keputusan markah yang cemerlang dalam Ujian Khas MTD akan dipanggil untuk menghadiri Sesi Temuduga Akhir MTD.
  • Pelajar yang berjaya dalam Temuduga Akhir MTD akan ditawarkan pengajian bagi Tingkatan 4 di MTD tahun 2010 dengan syarat keputusan PMR sebenar calon mestilah sekurang-kurangnya 6A 2B (A dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains).

Ujian Khas MTD (UKMTD)

Ujian khas MTD terdiri dari perkara seperti berikut:

  • Lulus pemeriksaan kesihatan untuk mengikuti ujian fizikal
  • Ujian Akademik                =          50%
  • Ujian Fizikal                     =          30%
  • Penilaian Kepimpinan        =          10%
  • Penilaian Sukan               =          10%

Permohonan

  • Pemohon boleh memuat-turun borang permohonan kemasukan (BAT B 115 (Pin 3/03).
  • Pemohon boleh juga memohon borang permohanan melalui pos dengan menyertakan sampul surat tebal berukuran 25 sm x 36 sm beralamat sendiri dan bersetem RM 1.00 kepada alamat seperti berikut:
    • Sel Pemilihan,
      Maktab Tentera Diraja,
      Kem Sungai Besi,
      57000 KUALA LUMPUR
  • Pemohon akan dimaklumkan oleh Sel Pemilihan MTD mengenai tarikh dan tempat Ujian Khas MTD dijalankan.
  • Borang permohanan BAT B 115 (Pin 3/03) yang telah diisi hendaklah dikembalikan ke alamat di atas.

Maklumat

Sila rujuk laman web Maktab Tentera DiRaja untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Tarikh Tutup

  • Borang permohonan perlu dihantar selewat-lewatnya pada 25 Sept 2009. Borang permohonan yang lewat diterima dari tarikh yang ditetapkan tidak akan dilayan.
  • Sekiranya tiada jawapan sehingga 27 Nov 2009, permohonan dianggap tidak berjaya.

98 thoughts on “Permohonan Kemasukan ke Maktab Tentera DiRaja Tingkatan 4 2010

  1. muhammad amirul azfar bin jamil says:

    boleh ke dapat

  2. hm..tarikh tutup 26/9/ abis tu bile dia nk bukak permohonan lagi sekali?? soalan panas wei apasal ko sorang je comen? x famous langsung

  3. Muhammad Amirul Azfar,
    Jika memenuhi syarat yang ditetapkan, insyaAllah boleh dapat.

    Luxollidd,
    Setahu saya pengambilan cuma sekali setahun.

  4. mahummad fauzi says:

    npew cpt cngt ttp trikh prmhonan msk ke mktb tntera????????????

  5. mahummad fauzi says:

    npew trikh borng msk cpt cngt ttp????

  6. weh..
    alhamdulilah
    rezeki yg diberi tuhan
    aq dpat surat temuduga…

  7. Mahummad Fauzi,
    Tarikh tutup MTD memang biasanya pada bulan September.

    Apek,
    Alhamdulllilah… semoga anda akan berjaya.

  8. knape tutup awal sgt…???
    buat la tarikh tutup blan 12…
    aku nak mohon msk la…

  9. Amin,
    Tarikh tutup MTD memang biasanya pada bulan September.

  10. xde lg ker permohonan masuk nih??
    sy nk mohon untk adk sye..

  11. Ieza,
    Setahu saya tidak ada tetapi jika ingin kepastian sila hubungi pihak MTD.

  12. hmm….aku nk apply MTD gk…tp, dh tarikh ttup lar plak…
    xder lg ker permohonan msok untk kaly-2???

  13. Iqwan,
    Setahu saya tidak ada tetapi jika ingin kepastian sila hubungi pihak MTD.

  14. la…

    awat awai sgt tarikh tutup….

  15. Izreen,
    Sememang tarikh tutupnya hampir sama setiap tahun.

  16. mohd hariez says:

    larh..xkn dh ttup trikh permohnan..aq nk msok gk..

  17. ena nak tanya apa sbjek yg difokus untuk melanjutkan pljrn dsana

  18. salam..

    kemasukan utk pelajar tingkatan 2 sesi 2011 memang dah tiada ke???

  19. Mohd Hariez,
    Tarikh tutupnya memang sebegitu setiap tahun.

    Ena,
    Sama seperti sekolah biasa tetapi dengan tambahan latihan ketenteraan.

    Kak Ngah,
    Salam… Setahu saya pengambilan sekarang bermula dari Tingkatan 4 sahaja.

  20. aku nk joinn MTD….tp dh lepas tarikh yer…..

  21. mohd hariez says:

    klau dpt keputusan 8d bleh msok ark.?
    tpi sy mnepati syarat2 yg diberi…
    bleh ark.??bleh ar…
    plezzzz….!!!!

  22. knape la awl sngat tarikh ttup nya… bru je kluar result pmr, dah ttup plak..

  23. salam..
    nk tnya mtd utk p0mpuan x de ker????????
    xkn tok laki jer;(

  24. ada tak pemohonan masuk kali kedua… saya tak sempat hari tu… saya nak sangat masuk… bukan saya je ramai ag… please buat paggilan kedua…

  25. kenapa perempuan tak boleh masuk mtd????perempuen pun nak jadi tentera….

  26. sy mrayu kpd pihk mktb tntera di raja….tlongla bkak lg skali sy memg mnat glerr nk msuk mktb tntra diraja..tlongla….

  27. tlg la buka lg permohonan untuk kemasukan

  28. diharapkan agar pihak MTD dapat buat panggilan kedua kpd murid lepasan pmr 2009.. sye pun nak jgak msuk MTD ni..

  29. 'Izzat Musa says:

    salam..bila panggilan dibuat?

  30. knp awl sgt trkh ttp utk mtd?ksian kat adik sy dia terign sgt nk msk mtd…
    tlglh wat pnggln ke2….bnyk lg pljr lpsn pmr2009 yg nk mohon…
    rs x adil je utk mrk…tlglah ptimbgkn….

  31. bile leh tahu result permohonan saya…
    tengah tunggu

  32. tarikh permohonan dh tutup?? sy ingatkan permohonan dibuka selepas keputusan PMR keluar sepertimana institusi berasrama penuh yg lain…alahai…br nak ambil borang tau2 dh tutup…

  33. dari kecil lagi cita-cita saya nak menjadi komando.jadi saya kenal MTD ini melalui abang saya.Saya ingin membuat permohonan selepas percubaan PMR nanti.harap saya akan dapat keputusan yang cemerlang nanti untuk melayakkan saya ke MTD.
    sekian saja daripada saya Logeenis A/L Raghu.15 thn.SMK SENTOSA,KAMPAR,PERAK

  34. bila keputusan MTD keluar please,.saper tau,..

  35. akum… saya tidak tahu tentang kemasukan mtd bermula pada september 2009. saya membuka website selepas keputusan PMR. Saya sangat berharap dapat melanjutkan pelajaran ke ting 4 di MTD. Saya kecewa bila mendapati tarikh tutup pada bulan september. Saya telah banyak kali menghubungi pihak MTD. Namun, line sangat busy dan sudah 2 minggu saya mencuba. Tolong beri peluang kali ke 2. Saya satu-satunya harapan keluarga. Mereka sangat berharap saya dapat melanjutkan pelajaran di sana. Tolonglah saya….

  36. sy dgr mtd ada reging ala yang pukul2 tu la….btul ke

  37. nasihat aku kat korang , ynag lembik2 tuh takyah laa masuk walaupun ibubapa paksa . kalau dah diterima masuk pikir laa 100 kali sebelum terima .

  38. hakim_otaiganu says:

    salam…kte tggu je laa pggilan dri MTD…aku cma dapt 7a 1b…b bsa inggrs..mntk-mntk dpt laa…(T32)

  39. ak bru form 2..nk jgk msuk mtd..

  40. aku baru ting 2 harap dapat masukla mtd ni thn depan

  41. JUAYAHYA_MUAR says:

    ASSALAMUALAIKUM,SAYA MEMANG DAH LAME GILER ….BERANGAN NAK MASUK MTD.TPI KENAPE PERMOHONAN TAK TERBUKA KEPADA PELAJAR PEREMPUAN?SAYA HARAP PIHAK MTD DAPAT MEMPERTIMBANGKAN HAL INI ………..!!!!!!!!!!!

  42. ASKUM…SY BERHRP SGT POMPUAN BOLEH DITERIMA MSUK MTD..CITA2 SY MEMANG NAK MSUK SGT2 MTD NI!!HRP PIHAK KERAJAAN JOHOR DAN MSIA PERTIMBANGKAN PERMINTAAN SY NI!!

  43. askum………sy mnt giler nak msk mtd.tp knp prmpuan x di bnrkn.

  44. POMPUAN X BOLEH MSUK MTD KE???KNAPA YEK??!!ZMN SKRG BKN LLAKI JE NAK JD TENTERA,POMPUAN PUNLAH!SAPA STUJU??????????

  45. askum,saye pelajar dari johor,saye nak tanye,pengambilan bagi pelajar perempuan tak de ke?

  46. askum,saye harap pihak pengurusan pengambilan pelajar baru untuk perempuan dipertimbangkan…

  47. SY STUJU DGN CADANGAN JUAYAHYA TU..SILA PIHAK MTD PERTIMBANGKAN CADANGAN DIA TU!!!

  48. saye stj sgt dgn mar, jua tu..sy brhrp sgt………….

  49. npe awl sgat tarikh ttopnya..sya bru nk mhonkan untuk adk sya..

  50. erm..awl sgatla trikh ttopnya..lmbatkanla..

  51. kpd semua: harap 2 korg bersabar…
    utk perempuan, aku rse lpas spm korg msuk UPNM..
    kt situ ade girls..
    (tgh menunggu tawaran utk thun dpn…)

  52. OP shiro007 says:

    bekas2 putera mtd akan menentang jikalau pengambilan pelajar perempuan diadakan kerana mtd mempunyai “tradisi” dan identiti tersendiri..ini bukan diskriminasi atau dominasi oleh lelaki..

    (kalo lelaki nk msuk tunku kursiah college(TKC)..agaknye bekas pelajar TKC bagi x????)

  53. BUAT bancik,UPNM skrg cuma trima pljr lpsn mtd je.dikuatkuasakan mulai thn depan..

  54. mhgirl95 says:

    WAHAI EN.OP shiro007,hrp maklum kata2 anda tlh membuatkan sye dan kaum sejenis sye amat mrse GERAM!!!!TKC 2 die punya pslle!smua 2 hanya pendapat saudara semata-mata..x smua “bekas2 putera mtd” STUJU DGN PENDAPAT SAUDARA 2!!!wassalam….

  55. masjuinayanie says:

    memang ramai yang cakap tunggu lepas spm,masuk atma.tapi bagi Mas mtd sebagai batu loncatan untuk masuk atma.

  56. masjuinayanie says:

    DENGAN GELARAN ANAK TENTERA,MAS HARAP MTD TERIMA PEREMPUAN MENGIKUT KEUPAYAAN ,KELASAKAN,DAN KELAYAKAN .SEBAB KATA KEMENTERIAN,ASRAMA PENUH PERLU LEBIH UTAMAKAN ANAK TENTERA

  57. saya rse pelajar pompuan patut d’beri peluang,,walaupun saye hanya bekas pelajar dri MTD,tpi msih ingat saat2 saye ingin masuk ke sana…saya paham dan tahu bagaimana perasaan mereka yang nak masuk ke sana…saya harap cdnagn 2 d’pertimbangkan….(0_0)

  58. ala bg le pompuan msk….lg pun putera2 kt dlm tu dah lama x tgk pompuan.pastu kita lelaki ni tunggu kat main gate kem perdana siap kotak tisu byk2…..nanti x cukup sekotak utk lap air mata…huhuhu

  59. klu pelajar perempuan nak masuk mtd utk form 4 mcm mana? chances berapa %. ada kuota ker?

  60. untuk permpuan x de ke??sepattnye ade auw….baru la ferrr….x aci la lelaki jerrr…
    nak berontak larh…heee

  61. nak masuk gak…ini x adil….prmpuan pon ptt dapat

  62. thanks Farhana sbb sependapat dgn sy..wat smua pompuan kat luo sne yg sependapat dgn sy(MAUPUN KAUM ADAM)sokongan padu dri anda amat sy hrpkan. thanks a lot……:D

  63. JIA YANIE_SEDAR MUAR says:

    kepada putera10,terima kasih kerana memahami!
    mar,jua,ina,farhana dan perempuan yang lain yang menyokong dan mengharap kemasukan perempuan ke mtd,diharap dapat bersabar,berusaha dan sentiasa berdoa kalau boleh buat sembahyang hajat.

  64. masjuinayanie says:

    betul cakap jia yanie,manalah tahu antara ramai2 yang buat sembahyang hajat,salah seorang hajat termakbul,kita akan berkongsi tuah dan minat yang sama,

  65. buat mar , ina , jua , mas , mhgirl95 dan cik – cik semua yg berminat nak masok MTD…apakata kalau cik – cik semua membuat permohonan melalui sekolah masing2 untuk membuat lawatan sehari ke MTD.Selepas itu barulah decide nak masok ke , nak sembahyang hajat ke atau apa – apa yg di fikirkan patut.Kalau kita dengar citer orang je atau baca melalui internet atau suratkhabar mana best.Tulis le surat ke alamat Komandan Maktab Tentera di Raja , Kem Sungai Besi , 57000 Kuala Lumpur.Kalau boleh buat le lawatan tu petang jumaat ataupun pagi sabtu.Jangan lupa citer kan pengalaman cik – cik semua ke website ini jika berpeluang melawat MTD

  66. masjuinayanie says:

    boleh tahan idea putera10 tu.tapi cam ne nak minta kebenaran mtd,macamlah diaorang boleh terima,mtd kan dah macam atm-semuanya rahsia dan sulit.tapi idea melawat tu mas akan pertimbangkan nak pergi secara perseorangan atau berkumpulan,tapi mas tak suka orang yang satu sekolah tahu minat mas.

  67. WAT PUTERA10,thanks for understanding us!insya-ALLAH klu ad kelpgan akan sy citekan smua skali pd saudara..SLM PERKENALAN

  68. kakakKORANG says:

    Heyy k0rg , plik lar pl0p. . .mber ak gugurl larh,dy dux mtd tp da hbes dah!skg neh btugas jdx pgjar ank2 tentera…xpaam t0i , senany dpd awl pnubuhan mTd..gugurl ad x dtrme mas0x!

  69. putera10 says:

    mas…melawat sendiri pun boleh.cuma bagitau kat guard house ( sebelah masjid )kt pintu masok kem sungai besi tu nak ke MTD.register nama kat situ & amik pas , jumpa RA amik kul 12 . jumpa lg satu RA amik kul 3.jauh jg nk ke dlm tu lbh kurang 4 km.nanti mas jumpa UPNM sblh kiri, pastu padang ragbi , kolam renang , court tenis sblh kanan terus lg jumpa RA yg ke 3 (ada replika kapal terbang ) amik kul 12.naik bukit tu nanti mas nampak sek MTD sebelah kiri ( padang kawad , kelas & dewan tun templer ). atas bukit tu asrama boy. kalau rajin bawa le mhgirl95 sekali … salam perkenalan di terima , cuma x yah bwk kakakKORANG psl dia dh biasa pg sana.apa salahnya adik – adik nie nk melawat walaupun MTD tu utk boy je.mana tau satu hari nanti terbuka hati PM nak bagi chance pd girl plak masok sana mcm UPNM ( elaun student kt UPNM
    RM 1200 sebulan beb … kaya kaya kaya .boy pun dpt juga elaun tp RM 100..jadi lah daripada x dpt langsung ).

  70. masjuinayanie says:

    macam mana putera10 tahu selok belok mtd,putera10 budak mtd ke?berapa umur putera10?

  71. masjuinayanie says:

    ok gak bawa mhgirl95 sekali,bab dia best friend mas,sama juga jua.juma bezanya jua adik kembo mas

  72. mhgirl95 says:

    sy ad satu soalan wat ABG putera10,awk ni oang mtd ke??awk knal dgn kakakKORANG ke??SAPA EK??

  73. nak tanya jgk camne latihan korang katsane ……..best x

  74. masjuinayanie says:

    ina ni betul2 ke nak masuk mtd,jgn jadi hangat2,tahi ayam.kalo nak pergi lawat,ina boleh join mas,jua,mhgirl95 sekali.itupun kalo tak keberatan

  75. kan best kalau semua abang kat mtd tu macam abang petera10..da lah bgi chances kite owg melawat ke sne…pass tu open mindded lak tu…

  76. masjuinayanie says:

    siapa kakakkorang tu?boleh berkenalan ke?

  77. masjuinayanie says:

    kalolah abang kita orang macam abang putera10,kan best.ceritalah ckit pengalaman abang putera10 kat mtd.

  78. korang ape kate kita tubuhkan persatuan puteri mtd kita wta untuk dak pompuan yang nak masuk ke mtd ….nak x?kpd -(mar,mas,&ina)

  79. klu mar nak join skali leh x???ajak oang skali eh!!!oang pun nak msuk sne,nak jumpa dgn seseoang yg bernama FATAH DAN FIRDAUS. putera10 knal x die?!!!

  80. mhgirl95 says:

    hai ina,slmt berkenalan!!!

  81. ok gak….kalo blh lwt kat sane mesti mnt sy mkn menebal.lg satu, blh brknln dgn putera 10.

  82. putera10 says:

    buat adik – adik ku mas , ina , mar , mhgirl95 dan jua, abg x blh dedahkan siapa abg nanti teruk abg kena ngan diaorang ( boy & OP ).Lg pun kesian kat webmaster nilam sbb website ini akan penuh ngan citer2 yg mungkin nanti terkeluar sedikit dari konsep asal website ini di buat.jadi jika adik – adik berminat nk bersembang pasal MTD atau apa saja hantar je kat email abg di [email protected]…ok adik – adik semua abg tunggu email dari u all

  83. leeya nk sngt mask MTD…knpe pempuan x dew?? kitorang nk gk jdy tentera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  84. TEH YONG LE says:

    nak tanya sat,klau perempuan,ada peluang nak masuk bidang tentera tak dan caranya macam mana?dan kalau dah tamat spm,blh masuk tak?dengan gred apa?

  85. saya ingin tahu kalau tahun ini saya telah berada di tingkatan empat bolehkah saya tukar ke MTD??

  86. di sini pd semua yg berminat nk msk mtd tu, x pyh la smpi taksub sgt. Better anda yg terasa nk masuk mtd tu bwk2 la fikir blk…… apa? korang ingat senang sgt ke nk jadi ” soldier boy”, kalu korang setakat berminat tapi physical unfit, mental down, blaja lembab,low self discipline baik x payah la… sekolah luar lg baik, pastu msk pkbm kalu nk sgt belaja hidup ketenteraan. aku cerita ni pun berdasarkan dari pengalaman aku… aku dulu batch intake form 2… intake zaman form 2 lg mencabar dari zaman intake form 4.. so, korang fhm2 sendiri la mcmana life aku tyme tu.. batch aku ramai tarik diri sebab x tahan… ONLY THE STRONGEST BOY NEVER FALL BACK!!! ntah hapehape ntah, minat sgt sampai x tentu psl…. nasib kat sana nnt pun belum tentu lg. Lg satu, aku sebenarnya x setuju jgk tawaran mtd dibuka kepada perempuan… sbb faktor umur dan feminisme behaviour korang x berapa sesuai untuk terima latihan di sana. jgn gadaikan sikap kewanitaan untuk menyamai hak seperti seorang lelaki… tetapi berlakulah adil pada diri sendiri sbb perlakuan adil lebih baik drpd perlakuan hak kesamarataan.. ( adil dgn sama rata x sama meaning tau, nnt pegi check dlm kamus)….. sekian,harap maklum..

  87. permohonan kemasukan thun 2011 ke MTD tak keluar lagi ke?

  88. bila permohonan kemasukan MTD utk thun 2011? lmbt lagi k?

  89. salam….nk tmpang tnya…. Permohonan kemasukan MTD untk thun 2011 blum bka lgi k?

    • op jabang says:

      pas trial pmr ko try2 la search borang tu..tp ingt,da msk..xya nk demand tggi2.trime seadanya..

  90. e… lelaki je ke .. nie yg x best . ingat girl pown bleh

  91. op jabang says:

    story sikit pngalaman aku..arab aku D,bi aku B..tp aku pegi je lu intiviu UKMTD.last2 dapat gk..lepak sudeyh.try je stakat yg bole..nk jd budak boy kne kuat..

  92. kepada budak2 yg lembik 2,korang masuk MTD buat susah je…bek msuk sekolah biase…xsesuai faham x!!!!

  93. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan MTD 2010 dan 2011 […]

  94. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan MTD 2010 dan 2011 sebagai […]

  95. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan MTD 2010, 2011 dan 2012 sebagai […]

  96. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan MTD 2010, 2011, 2012 dan 2013 sebagai […]