Permohonan Kemasukan Program Latihan Kemahiran GIATMARA 2010

Permohonan ke GIATMARA bagi pengambilan program latihan kemahiran kemasukan sepenuh masa bagi tahun 2010 boleh dibuat sekarang.

Syarat Kemasukan

  1. Warganegara Malaysia
  2. Sekurang-kurangnya berumur 15 tahun pada tarikh permohonan.
  3. Bumiputra
  4. Keutamaan diberikan kepada penduduk tempatan
  5. Sihat tubuh badan dan tidak cacat
  6. Berminat dengan bidang yang dipohon
  7. Boleh membaca, menulis dan mengira.
  8. Bagi Kursus Pendawai Elektrik, Elektronik Industri dan Tool & Die Technology perlu tamat tingkatan 5 dan berumur 18 tahun ke atas.

Bidang Latihan Kursus

Senibina
  • Industrial Maintenance
  • Seni Landskap dan Taman
Mekanikal
  • Teknologi Kimpalan dan Fabrikasi Logam
  • Mekanik Industri
  • Tool and Die Technology

Pengangkutan
  • Teknologi Automotif
  • Teknologi Baikpulih dan Mengecat Kenderaan
  • Teknologi Motosikal
  • Penyelenggaraan Enjin Marin
Pembuatan
  • Teknologi Perabot dan Rekaan Dalaman
  • Fibreglass and Composit Technology
Elektrikal
  • Pendawai Elektrik
  • Penjaga Jentera (AO)
  • Teknologi Penyejukbekuan dan Penyaman Udara
Komputer Dan IT
  • Teknologi Sistem Komputer
  • Multimedia Design and Production
  • Graphic Design and Advertising
  • Teknologi Animasi
Elektronik / Mekatronik
  • Teknologi Elektronik Audio Visual
  • Elektronik Industri
Fabrik
  • Fashion and Dressmaking
  • Hiasan Dalaman
Percetakan
  • Teknologi Percetakan
  • Dekstop Publishing Artist
  • Teknologi Fotografi
Kulinari
  • Masakan dan Pramusaji
  • Confectionary and Bakery
Hairdressing And Cosmetology
  • Seni Reka Gaya Rambut
  • Solekan dan Terapi Kecantikan

Bidang latihan kursus di GIATMARA di atas tidak ditawarkan di semua pusat latihan GIATMARA.

Kemudahan

Pelbagai kemudahan turut disediakan kepada pelatih yang mengikuti latihan di di GIATMARA.  Pelatih yang berdisiplin dan mempunyai kesungguhan yang tinggi akan diberi keutamaan untuk menggunakan segala kemudahan sepanjang tempoh pengajian.  Di antara kemudahan latihan yang disediakan oleh pihak GIATMARA ialah :

  1. Latihan percuma
  2. Elaun bulanan RM200 bagi pelatih sepenuh masa
  3. Kemudahan menggunakan peralatan dan mesin
  4. Sukan dan Rekreasi
  5. Sijil Kemahiran GIATMARA
  6. Sijil JPK (di mana berkenaan)
  7. Sijil Suruhanjaya Tenaga (Pendawaian Elektrik)
  8. Program Keusahawanan (selepas tamat latihan)

Permohonan

Borang Permohonan Mengikuti Latihan Kemahiran GIATMARA boleh didapati secara percuma melalui :

  1. Muat turun di laman web GIATMARA, Borang Permohonan Kursus Kemahiran GIATMARA
  2. Datang sendiri ke GIATMARA berhampiran.
  3. Hubungi Pejabat GIATMARA Negeri yang berdekatan.

Maklumat

Sila kunjungi laman web GIATMARA untuk mendapatkan maklumat lanjut serta menyemak kursus latihan yang ditawarkan disetiap Pusat GIATMARA

Jika terdapat sebarang pertanyaan sila hubungi ;

  • Jabatan Pembangunan Pelatih
    GIATMARA Malaysia, Tingkat 4,
    Bangunan Medan MARA,
    No. 21, Jalan Raja Laut,
    50609 Kuala Lumpur
    Tel : 03 2691 5111 samb 3402
    Fax : 03 2691 0249
    E-mail : [email protected]

117 thoughts on “Permohonan Kemasukan Program Latihan Kemahiran GIATMARA 2010

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Putra Nilam, Shaz Nilam. Shaz Nilam said: ePutra – Permohonan Kemasukan Program Latihan Kemahiran GIATMARA 2010: Permohonan ke GIATMARA bagi pengamb… http://bit.ly/b2BWir […]

  2. Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by eputra: ePutra – Permohonan Kemasukan Program Latihan Kemahiran GIATMARA 2010: Permohonan ke GIATMARA bagi pengamb… http://bit.ly/bcV223

  3. shahidan says:

    kite org minat automotif
    col 0139668506

  4. dah muat turun borang pemohonan giat mara..then nak hantar melalui ape yerk? pos atau hantar ke giat mara itu sendiri…harap dapat feedback ek pasal kemusykilan nie…

  5. cane nk mcok kecantikan erk…..????????

  6. nape da xleh nk apply??

  7. muhamad naim says:

    aku nk msuk bidang masakan-0193521649

    • ok……sbnarnya mcm ni……awk cba p pusat ug bdekatan..kalu x dak….awk tpaksa perg jauh then interview untk asrma dan jgak tmpat blajar……try tgok la..ni je yg sy tahu

  8. MINAT MEKANIK

  9. sye nk masuk bdang masakan cmne

    nk aply ek?

  10. hisam bt haroun says:

    saya berminat dalam bidang kecantikan , di pust giat mara manakah yang menganjurkan kursus itu?

  11. saya ingin memohon untuk mengambil kursus kulinari…

    mcm mne nak apply???

    nape x boleh apply…

  12. adakah saya harus membayar yuran bulanan? kalau ya, berapa?? saya amat berminat dengan bahagian mekanikal..

  13. saya ingin msk ke sklah ggiat mara 2011 .sye ingin thu mcm nma nk isi borang

  14. saya ingin msuk giat mara ….saya nak tahu macam mana nak masuk giat mara 2011

  15. sy faty,drpkn,pahang kat kawasan pkan nape tiada kursus masakan,pastry,d bakery.sy minat2.kena bayar ke.ada asrama x

  16. saya nak masuk bidang kecantikan kat mana ye

  17. nak msuk giat mara kena plih tm[at gak… jgn smpai.. dh hbis tmpoh utk stdy 6 bln.. tpi slbus xhbis lgi….

  18. sikinreduan says:

    saya nak apply giatmara batang sadong………camne nie???????????

  19. sikinreduan says:

    camne ni?????????

  20. saya minat kecantilkan dan salon macam mana nak cari ?? dan dapat kan borang, tepatnya kat mana ?

  21. nak masuk giat mara!!!!!!!!!!!tlg!????????????

  22. saya nak giatmar juga…bleh tak

  23. sy nk apply giatmara. . berminat nk amek kursus kt giatmara. .2011 (kulinari)

  24. SEMUANYA FREE,, JANJI MINAT AJE..

  25. SEMUANYA FREE… JANJI MINAT…

  26. sy chinese. . . berminat sgt3x nk amek kursus kt giatmara. .(kulinari) da amek borang. . .tp x dterima. . cz sy bukan owg bumiputra. . np owg chinse x dterima ????? sy pon warganegara jugak. . 1 MALAYSIA maa !!!. .
    sy da mnaruh hrapan yg tgi kt giatmara last2 akak 2 ckp , GIATMARA HANYA TOK BUMIPUTRA JE. . :((( sedey sgt2x taw. . hancussss hati ku. . .

  27. nk apply giat mara,ade tarikh tutup x?untuk pengambilan thn dpn…bler tarikh tutupnye????

  28. Salam…saya ingin brtnya bila kah Date kemasukan Giat mara bagi sesi 2011??

  29. Nor adilah bt abdullah says:

    Dkt giat mara ada sedia kn asrma atau pngangkutn ke tak..!!!

  30. bla trikh utk kmsukan sesi 2011

  31. saya sudah berkahwin dan mempunyai 3 org anak,saya brminat dlm bidang menjahit.umur saya 28 masih boleh ke saya mengikuti kursus ini

  32. pendaftaran untuk 2011 bila ??
    please maklumkan melalui email yg telah saya berikan
    tq.

  33. Kalau tidak silap saya, tidak ada had umur yg ditetapkan

  34. mcm mana nk dptkan borang permohonan msk ke giatmara….thn ni 2011..

  35. Kalau dh isi borang nk hantar ke alamat pa yer.

  36. sye mnt automotif

  37. sy bminat mengikuti kursus d giatmara dlm bidag automotif. Namun sy hanya mpunyai thp pdidikan stkt UPSR, sy hrp dpt masuk pada ambilan 2011 ini tp sy xyakin adakah saya layak mengikutinya?

  38. sye minat dalam bidang juruteknik sistem komputer. . cm mn nk masuk jurusan tu. . . .

  39. msh boleh apply giatmara nih kew… sy nk msokkn adik ke sini… so ari2 terlepas pandang… mcm mne…

    • Kursus memang dijalankan sepanjang tahun, hubungi pejabat MARA @ pusat GIATMARA yg terdekat utk mendptkan maklumat

  40. cmne nk aply giat mara kursus bakering yew???

  41. cmne nk aply giatmara kursus bakering???

  42. a
    cmne nk aply giatmara kursus bakering??

  43. sye nk masuk pengurusan..
    tp mcm mane..
    nk ambik pengurusan pembinaan..
    sila col no
    0173490311

  44. masihkah ada peluang untuk sy memasuki giat mara dlm bidang yg sy minat skrg???

  45. norfauziee87 says:

    mcam mna cranaya ni nak aply?

  46. urm..camner nak msuk lau kite xdpt ye??? boleh bgtau carenye slain drpd rayuan???

  47. mane saye nak dapatkan giat mara yg ade twarkan kursus seni kecantikan??? sy berminat dlm kursus
    2 sbb sy prnah bljar perkare2 2 kat skolah lme,skolah teknik.

  48. cm mne erk nk mohon…xpham r..

  49. salam….inskens ada menawarkan KURSUS KULINARI SKM TAHAP 1 & 2….sekiranya berminat berhubung dengan saya secepat mungkin…Pn.Nora 012-6695534 .HANYA 100 TEMPAT SAHAJA DIPERUNTUKAN…..Kelas akan bermula FEB 2011

  50. sye nk ambik mekanik industri cm ne?0122235772

  51. sye nk MEKANIK INDUSTRI,cm ne eh?0122235772

  52. apiqTEMERLOH.phg says:

    sy x paham ar,cara2 nk daftar msuk giatmara…sy nk msuk bdang masakan…cll sy kalo dpt tlong,0148169864…..

  53. jufarinar bt md nong says:

    saya nak masuk giat mara dlm bidang jahitan.hubungi saya 0199903521

  54. nurul izzati rahman.. says:

    nak mask giat mara?0123436590…tlng ye..

  55. syazwan azman says:

    sya ingin mendaftar tolong saya ….0145590815

  56. kursus kulinari skm tahap 1&2..area sabah di mana yang ada ae???

  57. lepas download borang.. hantar p mana ya ?

  58. sy mint dlm bidg msakan dn IT..cm ane nk mohon eh?..lpas da download borg 2..nk hntar kat mne yerk??

  59. i try isi borng melalui intrnet tp x ley nk improve p0wn,,,,,,,,,

  60. Saya berminat dengan kursus yang ditawarkan..Bagaimana saya ingin memohon?

    Adakah kursus ini masih dibuka untuk pengambilan?

  61. ardek chuloo says:

    giat mara best : )

  62. slm,kmi nk mint dn nk bljr kos hairstylist..cosmetics not..TQ
    from pinang

  63. bila kemasukan giat mara yang ke 2 untuk 2011?

  64. SYE nk msuk giat mara ny sbb sbelum ny sye msuk kolej dekat kampar sparuh jlan sbb kt kolej sne pandai menabur jnji yang meraka tak akan buat..sye nk smbung kmbli komputer & it nk sngat2..spe2 ada borang untk kemasukan pelajar giat mara sila hubungi sya di talian 0175442583..tolong sangat2 sye jarang on9 kt cni pape hal tlong hunbungi sya..sye tnggl dekat sitiawan perak..tlong sngat2

  65. bila kemasukan terbaru bagi tahun 2011

  66. syart2 umur nak masuk giat mara smpai umur brapa? tlg bls ya thanks.

  67. saya suka……

  68. macam mana nak masuk giatmara..

  69. saya berumur 30 thn boleh memohon lg ka.saya minat menjahit.

  70. ada yuran kemasukan ka nak masuk giat mara ni, klu ada berapa?

  71. norasikin says:

    cmne nx mohan masuk giat mara??

  72. macam mne sye nak msk giat mara…sye nak ambk jurusan kimpalan ade x…. 0176905596

  73. sye ibrahim ingin memohon untuk kemasukan giatmara…0176905596

  74. nur aliya says:

    sye nk msuk giat mra…sya brmnat dlm bdang kcntikan,nk isi brang d mna yek?

  75. juliana jais says:

    saya hanya belajar setakat pmr boleh ker kalo saya nk apply tp separuh masa

  76. sy confius.. ade tg kate GIATMARA tiada masa depn.. tetapi sy minat akn bidang kemahiran.. sy dari sekolah teknik.. yg mengambil kos binaan bangunan..

  77. skang giat mara dah jd 1 malaysia giat mara..mcm dah lain jer…pastuh siap ade caj yuran setiap jam lak tuh..xde mention pun dpt elaun dah…sistem semua dah bertukar ker..kecewa jer..

  78. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan Program Latihan Kemahiran GIATMARA 2010  dan 2011 sebagai […]