Permohonan Kemasukan UiTM Sesi Akademik 2 2012

Keputusan Permohonan Program Diploma & Asasi dan Sarjana Muda Sains (Kepujian) Senibina Lepasan SPM & setaraf dijangka boleh disemak mulai 5 November 30 Oktober 2012 jam 2.00 petang.
Rujuk Keputusan Permohonan UiTM

Universiti Teknologi MARA (UiTM) mempelawa calon-calon yang berkelayakan untuk memohon kemasukan ke UiTM pengambilan kedua sesi 2012/2013 mulai 2 Julai 2012 bagi kemasukan September 2012, November 2012, Januari 2013 dan Mac 2013. Terima kasih kepada Anak Rantau yang berkongsi maklumat ini di Facebook ePutra.

Permohonan kemasukan ini bagi mengikuti program pengajian sepenuh masa dan separuh masa di peringkat Asasi, Diploma, Profesional dan Ijazah di UiTM. Pengambilan pertama dahulu melalui UPU manakala pengambilan kedua ini melalui UiTM.

Kemasukan dan Program Pengajian

Pengambilan kedua UiTM ini adalah untuk kemasukan dan program pengajian berikut;

Kemasukan September 2012

Permohonan Kemasukan UiTM

  • Program Profesional – CILT

Kemasukan November 2012

  • Program Asasi Undang-Undang
  • Program Diploma
  • Penerapan Pra Diploma UiTM ke Diploma UiTM

Kemasukan Januari 2013

  • Program Profesional – CAT, ACCA, CIMA, CPA, ICSA, CIM,

Kemasukan Mac 2013

  • Program Profesional – LW222 dan LW601
  • Penerapan Semestar 3 Diploma UiTM ke Ijazah Sarjana Muda UiTM
  • Program Ijazah Sarjana Muda
    • NOTA : Permohonan untuk program pengajian peringkat ijazah akan dibuka pada 1 Oktober 2012 nanti. Sila rujuk Iklan Kemasukan.

Syarat Kemasukan

Program Yang Ditawarkan

  • Calon boleh memohon mana-mana program pengajian yang bersesuaian dengan kelayakan.
  • Perlu diingatkan bahawa tidak semua program pengajian dibuka untuk permohonan.
  • Sila rujuk laman web UiTM – Senarai Program Pengajian untuk maklumat lanjut.

Cara Memohon

  • Permohonan kemasukan ke UiTM pengambilan kedua ini adalah melalui aplikasi dalam talian (Online) di laman web www.online.uitm.edu.my.
  • Pemohon dikehendaki membuat pembayaran yuran pemprosesan dengan menggunakan nombor kad pengenalan pemohon sendiri, di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).
  • Setelah membuat pembayaran, pemohon boleh melakukan permohonan di laman Web Aplikasi Elektronik UiTM dengan memasukkan nombor slip yang didapati dari kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN).
  • Pemohon dinasihatkan mencetak maklumat permohonan yang telah muktamad tersebut sebagai bukti permohonan telah dibuat.
  • Pemohon diingatkan agar menyimpan slip pembayaran untuk tujuan rujukan dan sebagai bukti sah pembayaran.

Tarikh Tutup

Permohonan kemasukan ke UiTM Sesi 2 2012/2013 kemasukan November akan ditutup pada 26 Ogos 2012.

Bagi permohonan kemasukan ke UiTM Sesi 2 2012/2013 sesi Mac 2013 akan ditutup pada 31 Oktober 2012.

Maklumat

Pertanyaan

166 thoughts on “Permohonan Kemasukan UiTM Sesi Akademik 2 2012

  1. susah tak uitm nak terima walaupun layak?

  2. slm..pra diploma ada buka x untk pengambilan kedua nie??

  3. harap sgt sangkut kali ini dgn uitm…huhu

  4. mohammad munir says:

    untuk makluman..kita mesti usaha lebih..hantaq borang yang kita mohon n apa2 surat yang bkenaan at uitm shah alam…mungkin kita diterima..insyallah..=)

  5. keliru nk pillih kos apa .. hehe … cadangan ??

  6. ingin tahu says:

    salam…saya nk bertanya boleh tak saya nk buat rayuan kemasukan diploma lepasan stpm dan setaraf mulai sekarang? saya adalah pelajar lepasan matrikulasi ,saya sudah isi borang untuk pengambilan bulan disember ni,tetapi saya ada terbaca iklan pemohonan rayuan untuk lepasan stpm dan setaraf,dan bolehkah saya menulis surat mulai sekarang?

  7. nk tau apa beza PLK dgn e-pjj…nk tau details psl cos CILT.Sape2 blh tlg x… :(

  8. h0pe dterima kali ini ,insyaalah an,d0a sme2 bjye ..apply at upu xdpt ,wt rayuan p0wn sme . law ad rzki xkmne an .

  9. Assalamualaikum , nak tyer.. klw nak apply utk second intake ni. bole ke klw saya guna no pin upu yg saya beli utk first intake pd jun lpas or kita kene beli yg baru ?

  10. Salam. Nak tanya sikit. Keputusan permohonan UiTM kemasukan September 2012 untuk diploma/asasi bila??

  11. mohammad munir.maksudnya hantaq uitm shah alam yang bahagian pengambilan pelajar ke?

  12. eyqa zaki says:

    harap sangat kali dpt uitm..amin,.

  13. sy lepasan matrik , kenapa program ijazah sesi 2 , lambat sangat ?? oktober apply , march masuk ?? lambat betul … dah cuti 5bulan and kalau nak tunggu ni pun yaAllah lama sangat ni .

  14. agak2 bila akan umum keputusan kemasukannya yerrr?? untuk diploma kemasukan november tu…

  15. bila dapat tahu permohonan berjaya or tak bg pogram diploma?

  16. bile keputusan nye yer..sbb sye dh isi utk dploma…sye um0 18 dn tlpas nk isi upu…s0 hrp2 dpt dtrime kli nie amiin

  17. in hope sangkut larr

  18. assalamualaikum…saya nak tanya…ada lagi tak permohonan akan dibuka nanti untuk penerapan semester 3 uitm ke degree? saya terlepas untuk permohonan kali ni sebab tak dapat maklumat.boleh katakan banyak kawan saya yang terlepas nak memohon.harap sesiapa yang berkenaan dapat menawab kerisauan saya. terima kasih.

  19. macam mana niii??? dah tutup la tarikh permohonan ,,sedihh =(

  20. bile status permohonan ke UiTM di umumlan..
    i need to know :(

  21. nak masuk uitm gak kali ni..uitm…tolong la terima student yg umo18 tahun ni ramai sikit yer..hehehe..sbb kecewa sgt da mase tak dapat first intake ritu

  22. Saya nak tanya, saya sekarang belajar di uitm tapi saya buat rayuan dan dapat kos yang saya tak minat. Saya ingat nak quit dan apply semula for second intake. Tapi apa perlu saya buat? Saya ingatkan nak isi borang untuk sesi 2012/2013 tapi dah tutup. Tolong yaaaaa?

    • y don't u discuss this matter with ur current dean??
      it is easy to deal with in order u need to apply uitm again.. :)

  23. salam…saya nax apply 4 2nd intake ni tpi da ttop..sy dpt thu psl ni bru ja smlm..tpi da ttop plak..mcm mne erk??hope sgt dpt tlg coz skrg ni x pegi mne2 tmpt blaja g..

    • hai syirin..me too same kes mcm awk…then sy call ofis uitm…they said…kita kene tulis surat sebab lewat mohon atas nama pengarah bahagian pengambilan pelajar uitm…n terpaksa isi secara manual.. n boleh hantar pos…but better by hand la to the ofis,,..awk try call ofis bahagian pengambila pelajar,,,diorang akan layan pertanyaan awak,,,n sy in process doing it…hopefully both of us can make it….

  24. bila ye keputusan akan diumumkan xsbr rasanya

  25. bile tarikh pengumuman nak keluar ek? tak sabar sangat nak tahu keputusan nye. harap sangat dapat masuk uitm kali ni. amin.

  26. salam .. bila tarikh keputusan kemasukan uitm sesi akademik 2012/2013 bagi peringkat diploma dan asasi undang-undang ini ??

  27. Jika kita mendapat tawaran temuduga untuk program pilihan yg kedua @ ketiga. Adakah ini bermaksud, program pilihan pertama tidak berjaya ? Program pilihan pertama tidak bertemuduga. Cth , plihan prtma asasi undng2 mnakla plihan kdua, mass com

  28. my cousin dah ade mohon kemasukan ke uitm smrhan intake nov2012 ni. now i dh stress giler my family & my cousin asyik tanye biler la keputusan permohonan tu keluar. if i dh tau exact tarikh, sng ler i gtau dorang & dorang pun xyah la susah2 asyek tanye ‘bila result kua’?? stress tau. pls if some1 yg tau tarikh berkenaan.. inform ya.. :)

  29. bla tarikh kluar…..tlg bgtau?????

  30. Tolong update kemasukan uitm untuk permohonan seterusnya…harap2 dpt belajar d uitm..uitm di hatiku.

  31. salam..ari 2 sy ad cll uitm n dya ckp t bln 10 bru kuar dlm 15/10 g2..

  32. salam. rasanya berapa percentage yang saya aku diterima ke uitm untuk second intake ni?

  33. btul tu nk juga diterima oleh uitm kali ini…harap sgt uitm terima…tp ramai tak kali ni buat permohonann kursus diploma pentadbiran awam?u all kt sini mtk kursus ape ye?

  34. sha:itu mksdnya,kalau awk ltk program bertemuduga dlm 2 pilihan tu je boleh.kt plihan 3 awk da xdpt nk mtk program bertemuduga.maybe la..hehe

    harap sgt kali ni dpt masuk uitm..uitm je la yg tolong sikit orang melayu ni…huhu…kwn2…semoga kita dapat masuk uitm kali ni.amin…

  35. nak tanya pasal slip bsn..xpham la..

    kena g kaunter utk beli or bleh bli paki atm mesin..

  36. nooramir..:cmne lbh sng kmu bli jak kat kountr k..dua2 kaedh 2 ble gna tp bgs bli kat kountr k..

  37. yka bg2 cute.?tp y sy ambl smua 2 x btmudga pn.?

  38. setahu saya kemasukan uitm sesi 2 untuk program ijazah sarjana muda bln mac 2013..tp bile kte bleh start apply??..saya takut ketinggalan..help me please..

  39. sha>>nak tanye bila kte bleh start beli no.pin bsn tue??

    sbb sy nak apply uitm utk program ijazah sarjana muda sesi mac 2013..

  40. [...] Sila rujuk Permohonan Kemasukan UiTM Sesi 2 2012. [...]

  41. tnggi harapan ak ltk kali ni nk masuk uitm…..klu x…xtw la cana ak nkkuat smangat ak balik klu sbaliknya plak jd….hope i'll get it….aminn….

  42. Mudah-mudahan kita sume kay sini diterima. Amin. Kwn-II sume dah sambung belajar, aku je belum lagi :/

  43. Can i get the website?? I duno how to find it..

  44. erick>>ble x kmu trgkn mksd score utma 2.?sy kurg jels..ble.?

  45. harapan terakhir …xmau form 6… ya allah ya tuhanku… ko berilah peluang kpd hambamu ini…amin

  46. salam… sy lpasan dip mkanikal engneering dri politeknik, jdi bleh x nk smbung degree kt uitm???

  47. salam… sy lpasan dip mkanikal engneering dri politeknik, jdi bleh x nk smbung degree kt uitm???

  48. bile agk2 rsult uitm utk program diploma nk kuar? pls,,give me answer,,xsaba nk tau,,hri tu sy dpt k kos tmduga… tp xpegi,,adkh utk kos bkn tmuduga sy xdpt?

  49. Romzi UITM says:

    KEPUTUSAN DIPLOMA AMBILAN KEDUA DIJANGKA DIUMUMKAN PADA 15/OKTOBER/2012
    HARAP MAKLUM.

  50. Shazmie Uitm says:

    Assalamualaikum.Mrujuk kpad thun2 lpas kputusan ambilan sesi 2 Uitm selalunya mnggu pertama bulam 10..jadi thun nie smak kputusan mesti same…harap maklum

  51. husam arie says:

    salam..sy nak tanye kalo slip bsn yg no pin uitm tu hilang camne?xape ke hilang or camne..?kan die ade bagitau kena simpan sbb nak buat pngesahan bayaran..ape plak tu..risau da hilang ni

  52. bile tarikh semak uitm sesi pengambilan november 2012?

  53. Bain Beekay says:

    sye keliru skit??ble kengkawan dpt pegi temuduge tp sye xp0n??xdpt mesej p0n??adkah sye xdpt??then ble check kt borang blik program ke 2 ade temuduge ujong dye ad tande #???still xde msj or panggilan??cmne nie ekkk??

  54. THE LIGHT OF PEACE says:

    Saya ada call UITM hari ni, die kte ada mslah teknikal, so x jadi kluar 15/10… akan kluar pada awal bulan November nanti.. T_T

  55. awl bln nov kuar.?wai..lma’y plak.!!mgkn sma2 ngan politeknik ne 3/11.!!huhuhu..tsiksa’y..x sbr2 da nak stdy ne..huhuhu

  56. nk tnye la bile keputusan kemasukan uitm
    sesi 2 d umumkn??

  57. lamo bobonar nk kuar kputusan….palat pulak aku…

  58. lambat bonar den nk tunggu..sabo jo lah….

  59. ingat kan aku sorang je yg tak dapat belaja. upe nye ramai je lagi. haish.

  60. biler tarikh sebenar keputusan permohonan ni keluar ? lamenyee :(

  61. tahu xpew..lme lme lme…

  62. Yg btulnye ,ble rslt uitm secnd intke akn kuar ni?.xsbar dh aku tnggu ni…uitm plz trme aku..huahua

  63. puteri dieba says:

    ehhhh, nak tanyo ni. acano ae care nak mohon masscom. den tatau laaa acano nak buad. ado tak ssapo yg ado link. buley bg dop??? yg psti tok 2nd intake lah yooo. :) thanksQ :D

  64. puteri dieba;secnd intke dh ttup dh…

  65. sama kita doa yang keputusan permohonan uitm pengmbilan kedua akan diumumkan esok. amin :)

  66. 30 oktober kuar result. Erk ?? Tak rasa lama sangat k?? Apa uitm ni, kurangkan semangat belajar la camni

  67. ape r uitm ni. nnt kalau org yg dpt tu x smpat nak buat p'siapan.

  68. kalau awal november kluar , masok study bila plak ? smpat ke nak ready2 nanti ?

  69. knapa laa 30 ari bulan plak dh….

  70. keputusan kemasukan uitm sesi 2 pengmbiln bln november da kuar ke belum ye…nk check kt mne….tlg bg link dea…..

  71. aduhh…… ★calm down

  72. ari tu kate 15.. hmmmmmmm

  73. btol kew 30 oktober..mkne nyew ari selasa mggu dpn la nie….aku arap aku dpt la..insyaAllah..

  74. latest . keputusan pengambilan uitm second intake dijangka 5 november 2012 :')

  75. SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KE PROGRAM DIPLOMA/ASASI UNDANG-UNDANG DAN SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN)

    SENIBINA (AP213) LEPASAN SPM/SETARAF SESI 2 2012/2013. SEMAKAN DIJANGKA BOLEH DIBUAT MULAI 5 NOVEMBER 2012 JAM

    2:00 PETANG DI online.uitm.edu.my

  76. nak sgt masuk uitm.h ope uitm ambil.tahu result spm xgempak.cuma cukup2 makan je..

  77. kejap 15 . kejap 30 . latest lak 5hb november pule . . . sabar je laa . hope kesabaran aku slame ni berbaloi . ameen :’(

  78. 5 november plak da… ish2………

  79. ntah pape r uitm ni! x rase pun keputusan akn kuar 5/11. tahun depan agaknye br umum keputusan >..<

  80. nok masuk UITM…HUHU

  81. ROZAIDI UITM says:

    DIJANGKAN PADA 5/NOV/2012 JAM 2 PETANG. TETAPI HANYA JANGKAAN. HARAP MAKLUM.
    T/KASIH

  82. kalo y d tmdge ble blehy semak y tmdge

  83. hrp pnantian ak ni bbaloi laa….huhu…
    nk masuk uitm…..

  84. harap sangat dpt masuk uitm kali ni.amin..

  85. harap2 uitm ambik saya kali ni.

  86. saya tak kisah dapat kursus ape pun.dapat masuk uitm dah happy..

  87. ak apply uitm dlu lg dr apply upsi…
    tp result upsi yg kuaq dlu…
    tlg lar btui2 esult uitm kuaq 5 aribln t…
    sbelom ak tpaksa mmilih upsi plak t….
    please…….

  88. harap2 dapat..

  89. saya minta masuk upsi.tapi xdapat.harap dapaat yg uitm..ubat kesedihan..kalo tak dapat gak uitm..sedih ah..

  90. sedih…

  91. kuar uda kptsan

  92. insan kecewa says:

    so ble result akan diumumkan? atau tak akan diumumkan sampai bile2? :@

  93. please bg link utk cek kputusan ni ,

  94. hmmm sabo je la ada mungkin ada hikma disebalik smua ini

  95. sudah 2:50pm . tapi link untuk semak keputusan takde lagi pon ? kenapa lambat ye ? huuu

  96. please tolong saya mcmmana nk semak keputusan…

  97. luqman sempoi says:

    bila nak keluar ni?? pakai pi poli sudah aku, boring dgan uitm yg xpandai menyebarkan maklumat dan xmenepati masa, u kecik sgt ka yg nak tapis banyak sgt org

  98. wei bila kuarnye kputusan,kate pkul 2 p.m…

  99. tang mna nk check ni??x link pon….adeh….awat la jd lagu ni……

  100. xboley pung..

  101. hambaAllahSWT says:

    haish..da pkol 3 kot…lambat giler…aritu 30 haribulan…aku leh sabar…pastu tukar pergi 5 haribulan..boley lagi bersabar…skarang? da nakpkol 4 weyh…staf uitm ni buat keje ke x?..tension betol la..jgn la janji mcm keling..jgn ubah tarikh lagi sudah..harap2 harini gak tau jawapan…aku x suke la menuggu ni..plez uitm..plez respect us

  102. bersabarr.. :)

  103. sy rse mgkin lpas ni dia tunda lagi…aduhai….

  104. mne link??ya Allah..sabar2

  105. Semakan boleh dibuat menerusi link: http://www.online.uitm.edu.my/keputusan.cfm
    Tetapi buat masa ini ada gangguan MYSQL. Sila bersabar kerana capaian terlalu tinggi.
    T/Kasih ROMZI UITM

  106. meriam busok says:

    SEMAKAN DIJANGKA BOLEH DIBUAT MULAI 5 NOVEMBER 2012 JAM 2:00 PETANG … tapi tak kuar lagi.. maknanya semuanya hanya jangkaan….sedihnyerrr…

  107. bila nak kluar link semakkan 5 nov. uitm? rmi menunggu i portal kemasukkan pelajar…hmmm….kecewa.

  108. ROMZI UITM says:

    Semakan Kini boleh dibuat menerusi link: http://www.online.uitm.edu.my/keputusan.cfm

  109. blm blh pun

  110. sy nk tnya,bru td sy dpt tawaran second intake ke uitm..persoalan sy sekarang perlukah sy mmbatalkn stpm yg yg sy bru duduki bru td ataupun mmbatalkan stpm tersebut selepas mndaftar dgn uitm….tolong jwb..

  111. keputusan ijazah sarjana muda bila?

  112. sedih..saya tak dapat uitm…

  113. korang da dapat semak?!

  114. alhamdulillah , aq dapat , second intake ni kat uitm mlake , n dpt kos dip pentadbiran awam :) susa tak kos ni ? huhu , bg yg xdpt tu xpe la korg punye rezeki mungkin lbh byk kt lua tu , cume cepat ataw lambat je nk dpt , sabar laaa ea :)

  115. saya setuju terima tawaran ke uitm, tapi tak dapat masuk online dari petang sampai 12.30 mlm. Dah tutup ke tawaran. Macamana ni? tolonglah bahagian kemasukan sesi 2 .

  116. SALAM 1 MALAYSIA:
    Penerimaan dan Penolakan UITM adalah muktamad sebelum tarikh tutup. Buat masa ini tiada sebarang penerimaan boleh dilaksanakan menerusi laman web. Untuk rayuan juga telah ditutup.
    Sekiranya calon yang telah menerima tawaran, pendaftaran adalah pada minggu terakhir bulan ini.
    Harap Maklum.

    ROMZI/UITM

  117. Riana Sofea says:

    KEPUTUSAN UTK DEGREE SECOND INTAKE BLER NK KUA??? SSH LA NNT KNE BG NOTIS BERHENTI KERJA…ADOII LMBTNYE…DE SAPE2 THU X???

  118. Yup !

    sy pm ad apply degree yg 2nd intake ni jgk .

    agak2 nya lah , bla eh kuar rsult ?

    xcted sgt nk buat dgree .

    ~hopefully , rzki tUh milik kita smua . amin .

  119. untuk pra diploma tu cam ne nak apply? anak saya pelajar sek .vok/teknik (bahagian pengurusan pejabat apakah kos yg sesuai utk dia…..

  120. bila blh apply uitm untuk student spm (2012)..?mcm dah terlepas ni?

  121. Salam…andainya saya dpt mendapat tawaran utk menyambung ijazah bg pengambilan mac ni… bila agak2 tarikh pendaftarannya…mohon sesiapa jawab…nak susun jadual :D

  122. Eiranadirah says:

    Salam..nk tnyer mcm mne nk mohon pra diploma sains uitm.?dan ble tarikh nyer.?untuk 2013..

  123. salam , saya nk tanye . . bile keputusan rayuan ijazah sarjana muda uitm mac 2013 akan dikeluarkan ?

    • Sme la..dok tgu ryuan jugak ni..bl tah nk kuar..tgk jdual pndftrn tuk ryuan 8hb..bl cl uitm dorg kata 8hb tu result ryuan kuar..kompius beta aih..mne 1 yg btl pon xtau..xsbr da ni

  124. adik saya mohon utk mas comm macam mana nk semak utk keputusan temuduga? takde pn dalam page uitm..

  125. salam, saya pelajar lepasan asasi ipta baru mendapat tawaran ipta di uum kos sains pemutusan.. saya rasa saya tak mampu meneruskan kos ni..pointer sy lps asasi dulu 3.8 je.. jika sy ingin membuat permohonan 2nd intake uitm, adakah sy perlu menolak tawaran uum? banyak ke kos 2nd intake uitm?

  126. sy akan mhon uitm sesi kedua ni.. tp sy juga ingin memohon upsi sesi kedua bila dibuka nnt..bolehkah sy melakukan kedua2 permhonan ni?? tolong yer..

  127. Assalam. Bila ya tarikh mula utk permohonan 2nd intake bg ijazah sarjana muda lepasan matriks? Sy ingin buat persiapan awal. Sy takut terlepas buat permohonan. Sy mmg berminat sgt blajar di uitm. Tk;)

  128. Assalam..nk tnye,bila tarikh kluar result rayuan 2nd intake 2013 ye..nk tahu sngt2..tq

  129. Salam.saya nak tanya,saya pelajar penerapan pradiploma ke diploma.dalam seminggu saya belajar,lepas tu saya quit dari uitm.so,kalau saya mohon balik uitm pakai borang penerapan pradiploma ke diploma boleh ker?tolong sangat2..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>