Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2012

Keputusan Permohonan UPU IPTA, KPLSPM, Matrikulasi, Politeknik, Tingkatan 6, CIAST, IKBN/IKBNT, IKM, ILP, JMTI, KKTM, Kolej Komuniti, NATC, ADTEC

Keputusan Permohonan IPTA

Senarai tarikh semakan temuduga, tarikh keputusan permohonan dan tarikh pendaftaran pelajar baru bagi Matrikulasi, UPU, USM, KPLSPM, Politeknik, program TEVT, ILKA dan Tingkatan 6 untuk tahun 2012. Diharap senarai tarikh semakan keputusan permohonan ini dapat membantu para pemohon.

UPU – Lepasan SPM

  Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja) 11 April 2012

12 April 2012
UTM, UiTM dan UPSI

UPNM

Temuduga 12 – 24 Apr 2012  
Keputusan Permohonan 7 Mei 2012 upu.mohe.gov.my
Surat Tawaran 8 Mei 2012 IPTA/Politeknik Premier
Penerimaan Tawaran Ditutup 15 Mei 2012 IPTA/Politeknik Premier
Rayuan Ditutup 18 Mei 2012 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru
  • Diploma IPTA
  • Diploma Politeknik Premier
  • Asasi Sains Pertanian UPM
  • Asasi Sains UMS
  • Asasi Pintar UKM
  • Tamhidi USIM
  • Asasi Sains & Asasi Pengajian Islam UM
  • Asasi Sains UNIMAS
  • Asasi UIAM
  • Asasi UiTM
  • Asasi UPNM (Pelajar Kadet)
  • Asasi UPNM (Pelajar Awam)
17 Mei – 8 Julai
  • 3 Jun 2012
  • 8 Julai 2012
  • 17 Mei 2012
  • 21 Mei 2012
  • 23 Mei 2012
  • 23 Mei 2012
  • 27 Mei 2012
  • 27 Mei 2012
  • 2 Jun 2012
  • 2 Jun 2012
  • 20 Mei 2012
  • 24 Jun 2012
 
Keputusan Rayuan 14 Jun 2012 upu.mohe.gov.my

UPU – Program TEVT & ILKA

IKBN/IKBNT, IKM, ILP, JMTI, KKTM, Kolej Komuniti, NATC, ADTEC

  Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja) 18 April 2012 ILJTM IKBN
Keputusan Permohonan 30 Mei 2012 upu.mohe.gov.my
Penerimaan Tawaran Ditutup Jun/Julai 2012 TEVT/ILKA
Rayuan Ditutup 9 Jun 2012 TEVT/ILKA
Pendaftaran Pelajar Baru 25 Jun – 9 Julai  
Keputusan Rayuan Julai 2012 # akan dikemaskini #

POLITEKNIK

SESI JUN 2012 Tarikh Rujukan
Semakan Panggilan Temuduga 12 April 2012 politeknik.edu.my
Temuduga 16 & 17 Apr 2012  
Keputusan Permohonan (Program Diploma Politeknik Premier) 7 Mei 2012 upu.mohe.gov.my
Keputusan Permohonan (Program Diploma Politeknik Konvensional/ METrO) 30 Mei 2012 upu.mohe.gov.my
Keputusan Permohonan (Program Diploma Lulusan Sijil Kolej Komuniti / Politeknik KPT / Institut Kemahiran) 1 Jun 2012 politeknik.edu.my
Keputusan Permohonan (Program Diploma Lanjutan) 1 Jun 2012 politeknik.edu.my
Rayuan Ditutup (Premier) 18 Mei 2012 upu.mohe.gov.my
Rayuan Ditutup 14 Jun 2012 politeknik.edu.my
Pendaftaran Pelajar Baru 7 & 8 Julai 2012  
Keputusan Rayuan Politeknik Premier 14 Jun 2012 politeknik.edu.my (setiap Khamis)
Keputusan Rayuan 21 Jun – 19 Ogos politeknik.edu.my (setiap Khamis)
SESI DISEMBER 2012 Tarikh Rujukan
Permohonan Sesi Disember Dibuka 13 Ogos 2012 politeknik.edu.my
Keputusan Permohonan (Program Diploma Politeknik Premier) 3 Nov 2012  
Keputusan Permohonan (Program Diploma Politeknik Konvensional/ METrO) 3 Nov 2012  
Keputusan Permohonan (Program Diploma Lulusan Sijil Kolej Komuniti / Politeknik KPT / Institut Kemahiran) 3 Nov 2012  
Keputusan Permohonan (Program Diploma Lanjutan) 20 Dis 2012  
Rayuan Ditutup 11 Nov 2012  
Pendaftaran Pelajar Baru – Diploma 9 Dis 2012  
Pendaftaran Pelajar Baru – Diploma Lanjutan 24 Dis 2012  
Keputusan Rayuan Disember 2012  

CIAST

Ambilan Mei Tarikh Rujukan
Keputusan Permohonan 17 April 2012 CIAST
Pendaftaran Pelajar Baru 2 Mei 2012  
Ambilan September Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja) 17 April 2012 CIAST
Temuduga 23 – 26 Apr 2012  
Keputusan Permohonan 30 Mei 2012 CIAST
Pendaftaran Pelajar Baru 5 Sept 2012 CIAST

UPU – Lepasan STPM & Setaraf  (Bukan Pendidikan)

  Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja) 23 April 2012 UPNM, UiTM, UIAM, UKM, UPM, UUM, UTM, UMS, UM
Temuduga 26 Apr – 6 Mei 2012  
Permohonan Fasa 2 (Matrikulasi & Asasi sahaja) 26 Mei – 2 Jun upu.mohe.gov.my
Keputusan Permohonan 13 Julai 2012 upu.mohe.gov.my
Penerimaan Tawaran Ditutup 22 Julai 2012 upu.mohe.gov.my
Rayuan Ditutup 22 Julai 2012 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 1 & 2 Sept 2012  
Keputusan Rayuan
CGPA 2.8 ke atas
10 Ogos 2012 upu.mohe.gov.mybaru
Keputusan Rayuan Minggu ke 3 September # akan dikemaskini #

UPU – Lepasan STPM & Setaraf (Pendidikan)

  Tarikh Rujukan
Semakan Ujian MEdSI 20 – 27 April 2012 mpm.edu.my
Ujian MEdSI 28 April 2012  
Semakan Temuduga 19 Mei 2012 upu.mohe.gov.my
Temuduga 24 – 30 Mei 2012  
Keputusan Permohonan 13 Julai 2012 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 1 & 2 Sept 2012  

USM

  Tarikh Rujukan
Semakan Ujian MUnSyI 2 April 2012  
Ujian MUnSyI 31 Mac 2012

7 April 2012
 
Semakan Temuduga 23 April 2012 2pm pohon.usm.my
Temuduga 2 – 10 Mei 2012 pohon.usm.my
Permohonan Fasa 2 (Matrikulasi & Asasi) 26 Mei – 1 Jun pohon.usm.my
Keputusan Permohonan 13 Julai 2012 pohon.usm.my
Penerimaan Tawaran Ditutup 22 Julai 2012 pohon.usm.my
Rayuan Ditutup 22 Julai 2012 pohon.usm.my
Keputusan Rayuan 10 Ogos 2012 pohon.usm.mybaru
Keputusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan 13 Julai 2012 upu.mohe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 1 & 2 Sept 2012  

MATRIKULASI

  Tarikh Rujukan
Keputusan Permohonan 25 April 2012 moe.gov.my
Rayuan Ditutup 13 Mei 2012  
Pendaftaran Pelajar Baru 21 Mei 2012

28 Mei 2012
Kolej Matrikulasi Labuan

Semua Kolej Lain
Keputusan Rayuan dan Ambilan Kedua 7 Jun 2012 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru (Rayuan & Ambilan Kedua) Jun 2012  

KPLSPM – PISMP

Lepasan SPM Tarikh Rujukan
Semakan Temuduga 30 April 2012 moe.gov.my
Temuduga & Ujian Insak 7 – 18 Mei 2012  
Keputusan Rayuan Temuduga Selepas 17 Mei KPM akan hubungi calon yang berjaya
Keputusan Permohonan 11 Jun 2012 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 18 Jun 2012  
Semakan Calon Ganti 10 Julai 2012 moe.gov.my
Lulusan UEC & SMA/SMU Tarikh Rujukan
Permohonan Ditutup 2 Mei 2012  
Semakan Temuduga 14 Mei 2012 moe.gov.my
Temuduga & Ujian Insak 21 – 24 Mei 2012  
Keputusan Permohonan 11 Jun 2012 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 18 Jun 2012  
Semakan Calon Ganti 10 Julai 2012 moe.gov.my

TINGKATAN 6

  Tarikh Rujukan
Semakan Tawaran ke Tingkatan 6 25 April 2012 moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru 8 Mei 2012  
Permohonan Pertukaran Jurusan Mei 2012 Pengetua Sekolah
Tarikh Tutup Rayuan Jun 2012 Pengetua Sekolah

               

Nota

Maklumat di atas adalah berdasarkan makluman di beberapa laman web yang berkenaan dan tertakluk kepada pindaan. Jika anda mempunyai maklumat terkini harap dapat maklumkan kepada kami, terima kasih.

193 thoughts on “Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2012

  1. assalamualaikum,selamat pg sy bru jer dpt taw tentng semakan pemohonan ni,,mcm mane kte nk taw yg kte pnye kursus to plu temuduga dahulu?

    • Sila check di cetakan borg pmohonan…. ditandakan dgn tanda '#' …. itu tandanya c0st tu ada bertemuduga…. harap maklum….

      • salam . sy nak tanya . sekiranya saya tidak sempat untuk mengisi upu fasa 2 , adaka sy masih boleh membuat rayuan selepas keputusan permohonan telah d keluarkan . harap anda dapaat memberi respon kepada pertanyaan sy ini . sya amt susah hati . terima kasih ;)

        • syalihin says:

          ade cara utk mengelakkan utk tidak sempat mengisi upu fasa 2 dengan cara membuat reminder dlm handphone anda…

  2. assalamualaikum,,sye tidak berjaya dil untuk ditemuduga untuk masuk asasi tesl di uitm,,tpi masalhnye itu adalah pilihn prtama sye dalam borang upu,,,soalan sye,,adakh sye msih lagi berpeluang menerima tawaran belajar di universiti2 lain???seperti pilihn kedua,ketiga dan sterusnya dalm borang upu sye?????

  3. assalamualaikum,,pilihn prtama sya lm borang upu adalah asasi tesl di uitm,,tpi sye tidak brjaya dipanggil untuk ditemuduga,,,,bermkna sya tidak berjaya untuk ke asasi tersebut kn,,,,soalan sye,,,adakh sye msih lagi berpeluang untuk dapat tawaran belajar di universiti2 lain?cntohnye pilihn kedua sye lm borang upu?

    • yg sy tau..bile plhan 1 kite x layak upu akn semak untuk pilihan2 yg seterusnya yg kite pilih.. tp depends on kelayakan dan tempat di u tu jgk..

  4. Assalammualaikum, saya tidak dapat membuka website UPSI, bagaimana saya hendak melihat sama ada saya diterima untuk temuduga atau tidak?

  5. ADAKAH AKAN ADA PANGGILAN TEMUDUGA PANGGILAN YANG LAIN SELEPAS INI? THANK YOU (:

  6. qasnermee binti joel says:

    assalamuikum..sy dpt tahu ada sudah semakan keputusan permohonan kemasukan 2012..sy mahu tanya kalau lepasan spm..lambat cek..mcm..mana tawaran yng sy isi..tu..

  7. qasnermee binti joel says:

    assalamuikum kalau lambat cek..mcm mana tu..ya.tu tawaran masuk pe unversiti..

  8. MAKSUD SAYA,SEBAGAI CONTOH JIKA PANGGILAN UITM TELAH DIKELUARKAN,NAUM KITA TIDAK TERSENARAI DALAM PANGGILAN TEMUDUGA.ADAKAH UITM AKAN MENGELUARKAN SEKALI LAGI PANGGILAN TEMUDUGA?

  9. SAYA NAK TAU KALAU SAYA DAPAT 9A SPM APA YG LEBIH BAIK UTK SAYA, ASASI KE MATRIKULASI KE ATAU DIPLOMA? SAYA MINAT PERUBATAN DAN MINTA ASASI PERUBATAN KAT UIAM BETUL TAK PILIHAN SAYA.. KALAU LULUS SAYA NAK P LUARNEGARA BOLEH TAK ?
    SAYA NAK TANYA JUGA MCMANA SAYA NAK APPLY IB UNTUK MEDIC KE LUARNEGARA? PERMOHONAN DAH TUTUP TAK?

    • pada pendapat saya.asasi adalah pilihan terbaik kerana di dalam asasi..lecturer yang akan mengajar dan lecturer jugalah yg membuat kertas soalan peperiksaan. lecturer juga akan menekankan topik yg akan dikeluarkan.pelajar asasi juga senang mengagak soalan yang keluar disebabkn lecturer yg sama mengajar dan membuat kertas soalan. Berbanding matrikulasi yang lecturernye mengajar tetapi tidak membuat kertas peperiksaan.lecturer juga tidak tahu soalan yang keluar.sama kes sperti spm dan pmr. Jika ingin mengambil perubatan, seeloknya tidak memilih diploma. Diploma memerlukan masa 3 tahun.Manakala sarjana perubatan memerlukan masa 5 tahun dan 2 tahun latihan di hospital. Ini telah memakan masa hampir 10 tahun.

  10. Jadi jika tidak dipanggil temuduga maknanya tidak akan terpilih untuk course tersebut. Boleh buat rayuan tak? Thank you

  11. salam sye nk tnye la . semakan panggilan temuduga neh untuk bukan pendidikan . sye ade amek diploma pendidikan awl kanak-kanak . dan perlu di temuduga . skrg sye nk tnye , diploma neh tergolong dalam pendidikan o bukan pendidikan eh ? terimakasih :)

  12. Saya nak tanya – kalau saya sudah menghadiri temuduga IPTA tetapi tak lulus – adakah UPU
    boleh terus mempertimbangkan pilihan-pilihan lain yang saya telah memilih di borang UPU?

    • biasanya kalau tak lepas untuk temuduga bahagian pendidikan, permohonan kita yang ke 2,3,….8 tu akan dipertimbangkan oleh pihak kementerian..terima kasih (^_^)

  13. Assalam..saye telah berjaya dipanggil untuk ditemuduga untuk program TESL di Pulau Pinang..nmun begitu saya kini berada di Selangor dan panggilan untuk ditemuduga adalah pada hari ini..bolehkan panggilan temuduga saya di tunda ke tarikh yang lain ?

  14. hafizirosli says:

    salam…nak tanyer nie sket,,,biler kiter boleh semak panggilan uniKL,,,,???

  15. How 2 postpone plkn batch 2…I Wana enter frm 6..I dun wan to register late 4 frm 6..help me plz…

    • Daftar dulu form 6,lepas tu dapatkan surat pengesahan kat sekolah tu yang membuktikan adik ni masuk form 6.Lepas tu pos kat alamat induk PLKN.Selesai masalah…Dalam masa beberapa bulan,adik akan dapat reply.

    • MASUK WEBSITE PLKN N DOWNLOAD BORANG PENGECUALIAN…MINTA SURAT PENGESAHAN SEKOLAH YG ADIK DPT FORM6, N BERSAMA BORANG TU, ADIK POS ATAU FAX PD ALAMAT YG TERTERA.

  16. saya masih tertnya-tanya tarikh sbnr kemasukan U untuk pelajar lepasan SPM 2012. Tolong beritahu jika tahu hal sbnrnya…TQ.

  17. […] Sila rujuk Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2012. […]

  18. salam..permohonan jpa untuk dlm negara dh tutup ke belum??

  19. thank you for the information. it is very helpful.

  20. Assalamualaikum…..saya nak tanyew,mcm mnew ktew nak tau yg nme kte t'pilih utk temu duga @ tidak…n apew yg ktew nk buat klau ktew dh t'lpas untk temu duga …????
    …………..JWAPAN DARI ANDA SAYA HARAPKAN….TERIMA KASIH….

    • BOLEH CEK NAMA PD LINK UNVRSITY YG KITA APPLY SPT DIATAS..KLU DH TERLEPAS TARIKH MAKNANYA X DE REZKI UTK COURSE ITU, TNGGU KPTSN COURSE PILIHAN YG X DE TMDGALAH PLAK NNTI.

  21. salam, sya bg lepasan spm 2009. Tp keputusan sya kurang memuaskan. Adakah sya berpeluang memohon ke ipta ?

  22. kenapa saya cek smakan tmduga untuk upnm masih lagi bagi lepasan spm? mcm mana nak semak untuk lpasan stpm/setaraf?

  23. knpa laman web uia tak bley bukak??

  24. salam nak tanya~
    saya pelajar matrik~
    kalau saya cek tadi untuk panggilan temuduga usm..
    saya x disenarai pendekkan~
    maksudnya~
    saya memg x kan dapat da la ea course untuk temuduga tu?
    maksdunya kalau x dipanggil temuduga maksudnya x de peluang untuk course tu?
    thank you for the answer in advance:)

  25. Assalamualaikum,
    Adakah permohonan ke tingkatan 6 perlu dibuat?

  26. assalamualaikum,,
    bila tarikh akhir pengesahan terima untuk kolej matrikulasi?

  27. assalamualaikum,
    jika pengesahan terima kolej matrikulasi telah dibuat, adakah peluang untuk menerima tawaran upu masih ada..ataupun tebatal serta merta?

  28. […] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2012 […]

  29. assalam, nak tanya.
    saya dpat pergi temuduga usm untuk program kompetitif (perubatan). Kalau xpergi, upu masih ada peluang lagi kan utk program kompetitif? maksudnya kalau xhadir temuduga, nama xkan dikeluarkan dari senarai upu utk program perubatan.

  30. eh dekat matrik kedah sebilik berapa orang ye. siapa tau :)

  31. nk tnyer jurusan kemanusiaan nie pasal apa ye???

  32. salam sejahtera,
    Semasa ingin mengemaskini data pada fasa 2 matrik nma spupu sy tidak tsenarai. adakah dia masih boleh membuat rayuan kemasukan ke situ?

  33. salam..sy nk tnye,mcm mne nk tgk keputusan permohonan utk kplspm ? tarikh utk kputusan dkat klendar aktviti dy ckp 30 april da bley semak..tp xde pn ape2 yg bkaitan dgn smakan keputusan 2 dkat aplikasi permohonan

  34. slm…mcm mana nk semak keputusan dpt @ tidak masuk ipg ni??da pegi lmn web rasmi tp ade link pon???

  35. assalamualaikum, nama saya vadivalagan a/l subramaniam, saya suka menjadi seorang guru. saya ada credit dalam bahasa melayu, sains, tamil, moral, matematik dan gagal dalam sejarah! kawan saya kata aku tak boleh menjadi guru tapi saya tanya dekat guru lama saya, beliau kata boleh! soalan saya ialah, Bolehkah saya masuk dalam program perguruan???

    • rohaimey says:

      boleh..yg KPLSM ambilan jun tp rasanya dh tarikh tutuplah bro…cba next year plak ye or mintak f6 ke or ulang spm…

  36. Bila SEMAKAN KPLSPM boleh dibuat ?

  37. mcm mana erk nak check nama kita diterima atau tak kat KPLSPM ni?

  38. slm. npe xleh semak utk temuduga KPLSPM?

  39. bila keputusan rayuan untuk KPLSPM ini keluar?

  40. knape rmai xdapat pgilan tmuduge walawpun ckup syarat kmasukan ek. xpaham betol la. ke ramai sngat yg masuk kplspm niy.tpkse wat rayuan. hish..

    • tak semestinya cukup syarat melayakkan anda menghadiri temuduga.. mreka memilih pelajar yang terbaik dari segi akademik dan koko..

  41. aduiiii… syarat ckup dah.tp xdpat pgilan pulak.tpkse wat rayuan. pelik2 btol lah.

    • tak semestinya cukup syrat boleh masuk.. mereka mngmbil pelajar yg terbaik hasil markah akademik dan koko

  42. Salam saya dah terpilih untuk temuduga ke Uitm tetapi jika saya tak berjaya adakah saya masih ada peluang untuk pilihan2 saya yang lain

  43. nabihah says:

    salam..sy rsau sgt..tkt pmohonan sy tidk brjaya,coz sy telah bnyk kali membuat kemaskini pemohonan..apa patut sy buat la nie?????

  44. koolboy94 says:

    salam. ade sape2 tahu x biler tarikh sbenar kluar kputusan UPU dan RAYUAN KPLSPM ???

  45. cik ieka says:

    salan and selamat sejahtera..saya nak tanya bila keputusan rayuan kplspm keluar..harap maklumkan yer..nak sangat jadi pendidik..

  46. cik ieka says:

    salam..nak tanye..bila eak tarikh rayuan kplspm keluar..? harap maklumkan yer..

  47. ASAM GARAM says:

    YES aku dapat ASASI PERUBATAN UIA..

  48. rohaimey says:

    ADA SUMBER YG BOLEH DIPERCAYAI ESOK 6HB MEI MUNGKIN AKAN KELUAR RESULT UPU UTK SPM.. TP YG BETUL2 PASTI KUAR 7HB MEI…BOLEHLAH BUAT SEMAKAN…. GOOD LUCK GUYZ..;)

  49. iptbpsv says:

    jom dapatkan tips-tips menghadapi Temuduga KPLSPM. !!

    click
    http://www.ipgktbpsv.blogspot.com/2012/05/tips-ti

    semoga berjaya!

  50. assalamualaikum..nk tnye klu matrix,tarikh pngesahan penerimaan die ble?tq

  51. xbleh ke sy nk tuko prgram,nk ambk kos lain utk kplspm ni?????tercilap plhhhhhh..hehehehe

  52. NILAM BERITA TERKINI ADIK SAYA TELAH MENDAPAT MESEJ BAHAWA KEPUTUSAN PERMOHONAN KE IPTA/POLI PREMIER LEPASAN SPM 2011 BOLEH DISEMAK DI LAMAN SESAWANG http://upu.mohe.gov.my PADA ESOK HARI 7/5/2012 BERMULA JAM 12 TGHARI. MANAKALA UNTUK SEMAKAN MELALUI SMS TAIP UPU RESULT [NO KP] & SMS KE 15888. MESEJ TERSEBUT DITERIMA PAGI TADI. HARAP MAKLUM. =)

  53. betul ke 7 haribulan boleh semak upu ni?hmm,,macam belom jek

  54. rohaimey says:

    TERKINI…Sukacita dimaklumkan bahawa status keputusan permohonan kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier bagi Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf boleh disemak mulai 7 Mei 2012 (Isnin) jam 12.00 tengah hari melalui saluran hebahan seperti berikut:
    http://upu.mohe.gov.my/ http://www.jpt.utm.my/ http://jpt.uum.edu.my/ https://jpt.unimas.my/ http://jpt.ums.edu.my/

    ATAU melalui SMS……Sila taip: UPU RESULT [No. KP] dan SMS ke:

    15888

    (Pengarah UPU)

  55. kalau result interview keluar bila?

  56. […] ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi sesi akademik 2012/2013 dijadualkan boleh membuat semakan keputusan permohonan mereka selepas pukul 12 tengahari hari ini 7 Mei […]

  57. kalau kite terlepas tarikh temuduga..maksudnye sebab cuai tidak update maklumat..kite akan dianggap menolak tawaran tersebut…tapi adakah kite layak untuk membuat rayuan…(lepasan stpm dan setaraf) tolonglah berikan jawapan, sebab saya sangat suasah hati sebab saye cuai tidak periksa tarikh temuduga saya….salam…

  58. kalau kite terlepas tarikh temuduga..maksudnye sebab cuai tidak update maklumat..kite akan dianggap menolak tawaran tersebut…tapi adakah kite layak untuk membuat rayuan…(lepasan stpm dan setaraf) tolonglah berikan jawapan, sebab saya sangat suasah hati sebab saye cuai tidak periksa tarikh temuduga saya….salam…

  59. jiwa kacau says:

    bila tarikh sebenar semakan kemasukan ke UPU – Program TEVT & ILKA utk ikbn??????

  60. Aku Lelaki says:

    bila ye

  61. tertekan says:

    boleh x klu kite nk tukar pg asasi sains hayat klu kte diberi tawaran asasi sains fizikal?

    • biasanya tawaran tu muktamad tp pernah dgr cerita blh mhn slps mendftr nanti

    • Ex-Pasum says:

      Kalau dapat asasi um (Pasum), mmg boleh tukar waktu minggu haluan siswa.
      time tu akn diberi borang penukaran. Kebiasaannya mmg boleh utk tukar hayat ke fizikal atau fizikal ke hayat

    • skunk da pkai sistem bru .. xde hyt n fzikal… belajar sains je …

  62. TQ cz bg info…

  63. adakah masih berpeluang jika saya lambat membuat permohonan ke adtec..untuk lepasan SKM???
    terima kasih…

  64. salam . Saya nak tanya sikit bila ka keputusan rayuan form6 akn kluar ?

  65. Assalamualaikum..Sy mndapat pggilan temuduga kplspm pada 17 Mei ni, dan saya juga telah mndapat tawaran diploma du uitm dan perlu mndaftar pada 2 Jun nanti. Keputusan temuduga KPLSPM adalah pada 5Jun iaitu selpas tarikh pndftran di IPTA tu,saya sangat berminat mnjadi seorang pndidik tp saya tidak tahu keputusan sbnr selps temuduga tersebut.Jadi,sekiranya sy mndftar dulu di uitm dan pd tarikh keputusan KPLSPM keluar sy berjaya, adakah sy boleh menarik diri dr uitm dan yuran pngajian yang telah dibayar, saya dapat semula tak?klu xdpt burn mcm tu je la kn..hurm..saya sangat konpius,atau encik2 sekalian ada option lain x utk sy..:'(

  66. […] Diharap senarai tarikh semakan keputusan permohonan ini dapat membantu para pemohon. […]

  67. myrafana says:

    salam :) saya tak dapat form 6 tapi dapat matrik. masalahnya skrg saya still ragu2 dgn kemampuan diri saya nak ke matrik. skrg saya tgh buat rayuan nak ke form 6. kalau rayuan saya diterima, boleh tak saya nak keluar dari matrik ? sbb parents saya suruh daftar jugak matrik takut tak dapat form 6. anyone , please help me. thankyouu :)

  68. mcm mana nak cek pggilan tmuduga ipg ambilan khas 2??penatla crik,,,

  69. bagaimana kalau kita terlepasuntuk hantar setuju terima tawaran secara online..boleh tak kol untuk sahkan setuju terima.

  70. Misx Nyessa says:

    Bagaimana kalau kita terlepas ujian medsi bagi stpm..adakah itu dikira tidak akan dipanggil temuduga?

  71. ya.. i pun nak tanya… kalau terlepas ujian medsi bagi pendidikan… masih ada peluang lagi????
    memang sedih krn terlepas… TT

  72. Azirah Ahmad says:

    as'salam..
    mcmana klu dpt twran temuduga tp xde tmpat temuduga dtulis dlm slip tmuduga 2??

  73. shashaa. says:

    salam..

    sy akan mduduki temuduga TESL under uitm (pusat temuduga kat bangi) pd 25 mei ni….masalah nye masa tu sy x ade kat kL..boleh ke kalau dianjakkan hari temuduga tu pg tarikh laen?.. Huhu..ade sape2 yg tau x macam mane nak uruskan..? terima kasih banayk banyak banyakkk.

  74. assalamualaikom , saya pelajar lepasan matrikulasi …
    saya confuse dengan program yang ada temuduga nih.. masa fasa 1 upu dan usm saya ada isi pilihan 1 hingga 3 yang ada temuduga , tetapi saya gagal untuk mendapat temuduga berkenaan . adakah ini bermaksud saya gagal terus untuk program tersebut dan bermaksud saya perlu tukar khursus yang saya tak dapat temuduga itu pada fasa 2 nanti ??? saya benar2 confuse …

  75. bile keputusan politeknik ilka 2012

  76. bile kua keputusan politeknik ilka 2012

  77. as salam..kenapa ye saya check keputusan permohonan ikbn adik saya melalui SMS tapi dia cakap "maaf rekod permohonan anda tiada dalam sistem".sedangkan saya dah buat permohonan tu.saya cuma inginkan kepastian

  78. Hamba Allah says:

    [UPDATE]
    Keputusan Permohonan ke USM
    Bilakah keputusan permohonan ke USM Sesi Akademik 2012/2013 diumumkan?
    – Pertengahan JULAI 2012.
    *dicopy dari Pohon@USM

  79. bilakah keputusan rayuan di keluarkan

  80. bila rayuan upu leh dsemak?

  81. saya ni tak tau nak amik apa??? tapi saya nak amik adtech melaka.. macam mana nak buat ek??

  82. rohaimey says:

    KEPUTUSAN RAYUAN KE IPTA LEPASAN SPM AKAN KELUAR 14HB. BOLEH BUAT SEMAKAN mulai JAM 12 TNGAHARI. smoga berjaya sume ;)

  83. assalam sy nak tanye kalau sy tak dpt bawak kos yg sy ambil nie,boleh tak tahun depan sy nak apply masuk form 6?boleh ke kalau umur dah 19 masuk form 6 lg?

  84. […] yang ada membuat permohonan dan gagal mendapat tawaran semasa keputusan permohonan serta ada mengemukan rayuan bolehlah membuat semakan. Jika menghadapi kesukaran untuk melayari […]

  85. assalamualaikum..saya ingin tahu adakah perlu utk calon lepasan matrik menghantar borang dan dokumen sokongan ke semua IPTA yang dipohon ?

  86. salam,klau nak tukar kursus dlm politeknik boleh tak??

  87. natasya idris says:

    bla bleh semak keputusan permohonan usm???

  88. bla bleh semak keputusan rayuan kplspm??

  89. Salam bila keputusan upu lepasan stpm/setaraf akan diumumkan?

    • MINGGU KE-2 JULAI – STATUS KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA BAGI PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM/ MATRIKULASI / ASASI / DIPLOMA / SETARAF (IJAZAH PERTAMA) SESI AKADEMIK 2012/2013

      -UPU-

  90. […] di peringkat Asasi, Diploma, Profesional dan Ijazah di UiTM. Pengambilan pertama dahulu melalui UPU manakala pengambilan kedua ini melalui […]

  91. salam..sy pelajar matrikulasi tp pointer x memuaskan 2.84 dan sains komputer dpt A.. layak ke dpt U?? u yg sy mintak pun yg kaitan dgn sains komputer.. dia tgok based on pointer je ke? takut bila fikir psal nie.

  92. salam sy mntx kos berkaitan sains biologi,kimia,n seangkatan dgnnyerrr.tp pointer kat matrixxx 2.6 something…adakah dapat twran?atau gagal?atau dapat kos lain…tolong jawabbbbbb…

    • aiyoo..rndhnye pointer..ade kwn dlu msk matriks gak n pointer lebih kurang mcm awk ni gak tp memang die bagi kos lelong..so doa2 la x dpt kos lelong..karang die bagi kulineri la bagai..alamak nye terpaksa mntk dip la balik..hoho..good luck

  93. salamunalaik…bla kputusan upu stpm setaraf ya????huhu

  94. keputusan mungkin kuar 13/7/2012 jumaat.sama2lah kite doakan agar dapat tawaran..AMIN>.

  95. Nik Fauziah says:

    Assalamualaikum,
    Boleh saya tahu bila keputusann 'Semakan Calon Ganti untuk KPLSPM-PISMP akan dikeluarkan?
    Terima kasih

  96. azim_jusoh says:

    assalamualaikum..
    sy nk tnya, bla kputusan KPLSPM kluar??
    tlong jwb please..

  97. salam sy nk tnya..ble permohonan baru untuk 2013 yg ikbn..

  98. perrtengahan julai????

    minggu ke-2 julai????

    bilakah sebenarnya……

  99. normally result kluar ari rabu/khamis..tp kte tgu je utk mngu2 ni
    semoga berjaya adik2 sekalian…
    CUDIPT!

  100. Tarikh keputusan UPU 13/7/2012.. Kalau tak percaya cuba la hanta msj UPU RESULT (NO IC) ke 15888.. Nnt dia akan balas msj anda tu n kata semak keputusan anda pada 13/7/2012… Bagi keputusan USM, ramai kata serentak dengan keputusan UPU… Nanti bukak la laman web USM tu sekali okay masa check keputusan UPU… So nantikan keputusan UPU pada hari Jumaat (13/7/2012) dan boleh semak keputusan anda tu pada 12.00 tengahari.. Sama2 doakan semoga kita mendapat tempat di universiti dan mendapat course yang kita idamkan.. InsyaAllah….

  101. xsbr neyyy ble ek????????????

  102. UPU oh UPU
    biakah di kau akan umumkan keputusan kemasukan pelajar ke IPTA lepasan STPM/Setaraf..

  103. Assalammualaikum, sy ada soalan penting yg nk ditanyakan, Errmm… Adakah pelajar lepasan Sijil kolej komuniti apabila mereka nk menyambung pelajaran ke peringkat diploma dipoliteknik mereka tak boleh membuat perpindahan kredit? dan Seperti skrg mereka sudah membuat latihan industri dan apabila mereka menyambung ke peringkat diploma mereka perlu lagikah membuat latihan industri itu semula. Ada juga khabar angin menyatakan lepasan sijil yg ingin menyambung ke peringkat diploma perlu habiskan masa selama 3 tahun iaitu 6 sem, betul ke?Tolong jawab soalan sy ye tq ^^.. Terima kasih~

    • mayakarin says:

      Tak payah la ambik diploma, lebih kurang je dgn apa ko blajar kat sijil tu. Nasihat aku, ko kerja 2 tahun, lepas tu boleh sambung blajar peringkat ijazah (degree) , dah x paya diploma.

      Sijil + 2 tahun pengalaman kerja (atau lebih kot) = boleh sambung ijazah

    • Wslm, rasanya semua yg disebut itu betul…

  104. […] keputusan permohonan kemasukan ke IPTA ini boleh dibuat […]

  105. Hi. Is there any more chance to check the result for calon ganti KPLSPM 2012? I didnt manage to get the information about the checking date earlier. Now the link already expired as it is valid only on 10-11 July. What can I do to so that I can check whether someone is in the list or not? Thank you very much.

  106. salam,sy nak tnya ada x program lompatan untuk student diploma politeknik terus ke ijazah di universiti kalau result student tersebut cemerlang sem 1 & 2.trma kasih

  107. ahmad adzim says:

    salam..saya masih belajar di uitm bidang landskap..tp saya xmampu untuk tryskan membawa subjek tu dan ingin memohon kemasukan semula ke tingkatan 6 yg ditolak dulu..walaupun dh tutup, masih ada kelayakkan ke jika saya bt permohonan di PPD?? tgh pening memikirkan..

  108. BILA uthm SECOND INTAKE YE KELUAR???

  109. […] keputusan permohonan kemasukan ke IPTA ini boleh dibuat […]

  110. Assalamualaikum . saya nak tanya ni, bila boleh saya apply UPSI ? sebab sy nak jadi cikgu . sekarang sy kat Pusat Asasi UIAM . sy dah tak boleh belajar course yg sy tak minat . mungkin silap sy sbb apply uia semata2 utk penuhkan list upu . sy nak tukar . sy nak upsi . sepupu sy pun ada yg tukar pergi upsi . :( sy dilema . parents pun suruh tukar jugak .

  111. Jika kita mendapat tawaran temuduga untuk program pilihan yg kedua @ ketiga. Adakah ini bermaksud, program pilihan pertama tidak berjaya ? Program pilihan pertama tidak bertemuduga

  112. Hi semua, nk tanya nih, adik sya bru2 ni dapat surat tawara IPTA. tapi orang yg hantar surat kepada dia, masa dlm prjalanan surat tu mlayang entah kemana…..sya mntak tolong sangat pada siapa2 yang tahu untuk semakan yg lebih terperinci lagi, samaada tempat dan tarikh untuk dia temuduga..
    Terima kasih

  113. jika saya pelajar lepasan tamhidi USIM,Bolehkah sy mmohon program ijazah di universti tmpatan yg lain???

  114. mohammad amin says:

    assalamualaikum, macam mana mau semak balik, permohonan upu tue, kalau saya tida save ? adakah, saya di terima, menyambung pengajian ? harap penjelasan, SEKIAN terima kasih

  115. Salam , sya ada masalah , saya tak SAVE PERMOHONAN UPU tu , apa akibat sekiranya saya tak save ? anyone ? help me . mohon penjelesan . terima kasih ….

  116. Upu hanya blh dpt jika cgpa lbh dr 2.8 ke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>