Permohonan IPTA Sesi November 2011 / Februari 2012

Permohonan Kemasukan Universiti Semestar 2 2011/2012

Permohonan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi pengambilan sesi November 2011 / Februari 2012 atau Semestar 2 2011/2012 telah dan akan mula dibuka oleh beberapa universiti yang terlibat.

Ijazah IPTA

Pengambilan IPTA sesi November 2011 / Februari 2012 ini memberi peluang kepada sebilangan pelajar yang gagal semasa pengambilan sesi Jun yang lalu dan untuk mereka yang baru menamatkan pengajian atau terlepas peluang semasa sesi yang lalu.

Secara amnya pengambilan sesi November adalah untuk program pengajian peringkat Asasi dan Diploma. Manakala pengambilan sesi Februari 2012 adalah untuk program pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda.

Cara Memohon

Pengambilan ke IPTA bagi sesi Jun/Julai yang lalu diuruskan secara berpusat oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar atau lebih dikenali dengan UPU di bawah Kementerian Pengajian Tinggi. Pengambilan ke IPTA bagi sesi November 2011 / Februari 2012 atau Semestar 2 Sesi 2011/2012 ini pula diuruskan sendiri oleh universiti yang berkenaan. Oleh itu semua permohonan perlulah dibuat terus kepada universiti yang tersebut. Sila rujuk ke laman web yang ditentukan untuk setiap universiti. Walaupun begitu hanya sebahagian kecil sahaja universiti yang ada membuat pengambilan dan tidak semua program pengajian yang ditawarkan.

Pengambilan November 2011 / Februari 2012

Setakat ini berikut adalah IPTA yang ada membuat pengambilan. Kami memohon kepada pembaca yang mempunyai maklumat mengenai IPTA lain supaya dapat berkongsinya di sini.

UNIVERSITI UTARA MALAYSIA – UUM

Program Pengajian UUM Sesi Februari

  • Ijazah Sarjana Muda untuk Lepasan Diploma sahaja.

Permohonan UUM

Tarikh Tutup UUM

  • Permohonan kemasukan sesi Februari 2012 UUM akan ditutup pada 20 Disember 2011.

Keputusan Permohonan UUM

Maklumat UUM

UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK – UNIMAS

Program Pengajian UNIMAS Sesi Februari

  • Ijazah Sarjana Muda di fakulti berikut:
    • Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat
    • Fakulti Sains dan Teknologi Sumber
    • Fakulti Ekonomi dan Perniagaan
    • Fakulti Sains Sosial
    • Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia
    • Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif

Permohonan UNIMAS

Tarikh Tutup UNIMAS

  • Permohonan kemasukan sesi Februari 2012 UNIMAS akan ditutup pada 27 November 2011.
  • Tarikh akhir penghantaran dokumen adalah 5 Disember 2011.

Keputusan Permohonan UNIMAS

Maklumat UNIMAS

Jika terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi UNIMAS di talian (+6082) 581166 /1063 atau faks (+6082) 581048 atau e-mel: [email protected]

UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA – UTHM

Program Pengajian UTHM Sesi Februari

  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik (Sistem Kuasa)
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik (Mikroelektronik)
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik (Elektronik Perubatan)
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Aeronautik (Penerbangan Profesional)
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Aeronautik (Penyenggaraan Pesawat Terbang)

Permohonan UTHM

Tarikh Tutup UTHM

  • Permohonan kemasukan sesi Februari 2012 UTHM akan ditutup pada 31 Oktober 2011.
  • Tarikh akhir penghantaran dokumen adalah 9 November 2011.

Keputusan Permohonan UTHM

Maklumat UTHM

Jika terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi UTHM di talian 07-4537689/ 7687/ 7655/ 7696/ 7686/ 7684 atau faks 07-4536085 atau e-mel : [email protected]

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS – UPSI

Program Pengajian UPSI

  • Sesi November 2011
    • Diploma Sains
    • Diploma Muzik
    • Diploma Bahasa Inggeris
    • Diploma Reka Bentuk dan Pembangunan Permainan
    • Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak

    Semua program Diploma yang ditawarkan adalah untuk pasaran terbuka dan bukan untuk lantikan sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (Guru) di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia.

  • Sesi Februari 2012
    • Ijazah Sarjana Muda

    Ada beberapa program yang ditawarkan adalah untuk pasaran terbuka dan bukan untuk lantikan sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (Guru) di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia.

Permohonan UPSI

  • Sesi November 2011
    • Permohononan perlu dibuat secara online sahaja mulai 12.00 tengahari 12 September 2011.
  • Sesi Februari 2012
    • Permohononan perlu dibuat secara online mulai 12.00 tengahari 14 November 2011.
  • Pemohon perlu membeli nombor BITARA ID bernilai RM 26.00 dari Bank Simpanan Nasional.
  • Sila rujuk laman web Permohonan Atas Talian UPSI dan Bahagian Akademik UPSI.

Tarikh Tutup UPSI

  • Sesi November 2011
    • Permohonan akan ditutup pada 26 September 2011.
  • Sesi Februari 2012
    • Permohonan kemasukan sesi Februari 2012 UPSI akan ditutup pada 28 November 2011.

Keputusan Permohonan UPSI

  • Keputusan permohonan kemasukan UPSI boleh disemak di Permohonan Atas Talian UPSI
  • Permohonan eRAyuan juga boleh dibuat di pautan di atas.

Tarikh-tarikh Penting Sesi Februari 2012

  • 19 – 28 Disember 2011 1 – 7 Januari 2012 – Semakan panggilan menduduki ujian MEdSI dan temuduga.
  • 28 Disember 2011 – 1 Januari 2012 1 7 – 12 Januari 2012 – Ujian MEdSI dan temuduga.
  • 29 Januari 2012 – Keputusan Permohonan.
  • 12 Februari 2012 – Pendaftaran Pelajar Baru.
  • 1 – 6 Februari 2012 29 Januari – 5 Februari 2012 – Tempoh Rayuan.
  • 17 Februari 2012 – Keputusan e-Rayuan.
  • 19 Februari 2012 – Pendaftaran Pelajar Rayuan.

Maklumat UPSI

UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA – UiTM

Program Pengajian UiTM

  • Sesi November 2011
    • Asasi Undang-Undang
    • Diploma
    • Profesional
  • Sesi Februari 2012
    • Ijazah Sarjana Muda
    • Profesional

Permohonan UiTM

Tarikh Tutup UiTM

  • Sesi November 2011
    • Permohonan telah ditutup pada 14 Ogos 2011 lalu kecuali program Profesional dilanjutkan sehingga 30 September 2011.
    • Surat rayuan program Diploma UiTM lepasan STPM & setaraf hendaklah sampai pada atau sebelum 15 Oktober 2011.
  • Sesi Februari 2012
    • Permohonan akan ditutup pada 16 November 2011.

Keputusan Permohonan UiTM

Maklumat UiTM

Sila hubungi talian 03 5544 3164/65/66/74/75 atau faks 03 5544 3170 atau emel [email protected] jika terdapat sebarang pertanyaan.

UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA – UIAM

Program Pengajian UIAM Sesi Februari

  • Ijazah Sarjana Muda

Permohonan UIAM

Tarikh Tutup UIAM

  • Permohonan kemasukan sesi Februari 2012 UIAM akan ditutup pada 31 Disember 2011.

Keputusan Permohonan UIAM

Maklumat UIAM

Jika terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi UIAM di talian 03 6196 4000 samb 4043/4048/4045 atau faks 03 6196 4724 atau emel [email protected].

Maklumat

  • Maklumat berkenaan pengambilan universiti sesi November 2011 dan Februari 2012 di atas diperolehi daripada laman web IPTA yang berkenaan dan maklum balas daripada para pembaca ePutra,
  • Sila rujuk juga komen-komen di Permohonan Pengambilan IPTA Sesi Disember 2009 / Januari 2010 dan Disember 2010 / Januari 2011 untuk mendapatkan lebih maklumat.
  • Laman web kesemua IPTA boleh disemak di Senarai IPTA Universiti Di Malaysia.
  • Jika anda mempunyai sebarang maklumat terbaru berkaitan permohonan ke IPTA sesi November 2011 atau Februari 2012 sila maklumkan kepada kami supaya sama-sama dapat berkongsi mengenainya.

568 thoughts on “Permohonan IPTA Sesi November 2011 / Februari 2012

  1. kawan2.. sapa yang dapat panggilan menduduki ujian medsi kat upsi utk kemasukan februari ni? dah boleh check ni..

  2. Alexia Shen A says:

    unimas ada x intake feb 2012???? nak tau sgt….pliz…..

  3. slain drpd uiam, uitm n upsi…ipta mne lg yg ade sesi kmasukan ke 2 tuk november ni?

  4. utk dip. je ke?

  5. saya ni kemasukkan september n rayuan ijazah sarjana muda xberjaya,,,agak2 kalau sy mohon untuk bulan februari nnt still xkan dpt or mcmne?

  6. Maxcel Peace says:

    kalau ada mana2 univ yg buka tawaran untuk sesi ke II..harap sgt beritahu segera ye..UPIM MARA dah mula bukak permohonan untuk sesi januari 2012..kenapa tak iklankan kat sini…

  7. abg putra nanti bg info tentang PJJ sama k…..

  8. saya pn same.. kmskn septembr n rayuan xdpt.. so hpr sgt 4 second intake.. harap dpt bg imformtn psl second intake n u mne yg bke peluang nie…harap masih ad peluang utk masuk u…

  9. aduyai..xfham la..cmne la pmilihan upu ni..yg point rndah ambk plak..abis kta owg ni mcm ne..da bt rayuan pn xdpt gak..xdew jln len da..kne tgu apply uitm la..

    • Betul tu sizuka…sy sokong…. x tau la kat mna yg x kna …..asyik x dpat je…..sedih sngat….

    • sizuka..jgn rsau msh ada u laen ambl studnt tuk sesi feb nanti..

      • ape gune blaja pointer tinggi² kalo cmni gak akhirnya.. huh..

        • dh takdir.xboleh nk wat ape2.terima sjalah.sya pun sma dgn kmu semua.rase cam xbrbaloi sja hemps pulas bljr tp ttp xleh ubh apa2.cuba sja mane2 u.ade rezeki dptlah

          • jgn pts asa arman..

            kte x tau dhadapn kte nnt..

            kte bdoa kpd NYA agar mudah kn utk blajar…

            pcaya lah kta saya…

            bla arman dpt blajar nnt..

            arman lupa bnda ni..

            tp ingt sntiasa kpd NYA..

            DIA m,uji kte..

            bsabarlh

  10. sume kos ade ke??

  11. HUMMM..

  12. Alexia Shen A says:

    saya xsempat nak apply utk intake sept dulu sebab still tggu result muet saya nak kuar…..rasa menyesal plak xapply time tue……hurmmm…..agak2nyer uni mne lg ada open utk intake feb 2012????

  13. saya yg 3.00 x dapat pom….kawan yg 2.2 dapat lak…..comfius tollll……

  14. salam..
    sy nk tanye,sy sekarang berada di ipta bkn pilihan 2011 ni, jika sy ingin membuat permohonan rayuan ke ipta contohnya UTM bagaimana kah cara yg harus sy lakukan? sekarang saya memdapat kursus yg bkn pilihan juga.

  15. upm xde ke untuk sesi noveber ni? hhmm

  16. second intake tuk degree xda ke bln 12 nie?jz ad bln 2 je ke?

  17. sy pn x phm ngan upu ney.. sy dpt 3.5,classmates dlu dpt 3.0 je dpt gak msok uthm..
    sedih la.. da la 9 bln tggu result ney.. huuuu.. :(

  18. ADE X U LAIN YG BUKA UTK SESI FEB SELAIN UPSI, UITM,UIAM,N UTHM ?????????????????????????

  19. Alexia Shen A says:

    setelah memperoleh maklumat daripada sumber yang boleh dipercayai, UNIMAS ada ambik student utk intake FEBRUARI 2012….harap maklum….

  20. agak2 ade x UKM n UPM buat intake FEB nee??????

  21. UUM pn ada gak…

  22. klau bleh nk tahu UUM tu bila bleh bkak permohonan tuk ijazah.???

  23. UUM biasanya bka bln Disember

  24. unimas?? cmne nk apply tuk second intake ni….risau sgt ni dah….

  25. ums ad bukak tak utk second intake feb nie??

  26. uum n u yg lain ada w

  27. sya nak belajar lg…..cdih…sya harp second dapat..mga allah murahkan rezeki kte yg mnunngu

  28. hmmmm..da xde info tbaru ke u mne lg yg bkak pmohonan utk program ijazah?????upm ad x??

  29. dh la tnggu kputusan u 9 bulan. buat rayuan pn xdpt. nk kta kokurikulum bgus, bgus la jgak. akademik pn boleh thn la. dpt jgak A nye. sy hmpr2 msuk unikl tp sbnrnya xnk. nsib baik dpt info second intake ni bulan feb. lega skit hati. sy brharap sgt laaa dpt. insyaallah. amin.

    • insan malang says:

      jgn bersedih sbb ade lagi org yg truk dri awk…saye ni lepasan stpm 2010 xdpt msa ambilan september 2011 tpi dpt ryuan dan kos bukan pilihan di upsi….setelah saye belajar 1 sem saye dpt pointer 1.63 dan saye bercadang utk berhenti belajar tapi dekan dah bgi harapan kepada saye untuk tukar program…..jdi sem2 saye hanya amik subjek u utk memendekkan pengajian jika dpt bertukar program…..malangnya,janji hanya tggl jANJI AKA JANJI DIKETUPATI apabila naik sem 3 dekan gtaw yg permohonan saye x diluluskan setelah 1 sem sye menunngu….sepatutnya dorang gtaw keputusan 2 awl2….bole jgk saye apply mase september ari2 tpi 2 la benda dah jdi kan….duit pt plak disekat….kesimpulannya,sye telah rugi byk masa beban hutang dan terpaksa tggu plak utk intake yg len2….hnya tuhan yg thu betapa peritnya sye menannggung semua ni

  30. admin ums ada bka x tuk second intake nie?

  31. InsyaAllah….ALLAH akan sentiasa bersama org yang bersabar…..

  32. salam…nk tye nie,,,no bitara id upsi da boleh beli ke skrang???ke kna tnggu bln november nnt. bru bley beli??…

  33. mcm mane nk apply second intake..kena beli num pin ke..help pls

  34. mcm mane nk apply second intake..kena beli num pin ke..help pls

  35. apply melalui U trus…da U yg kna bli no pin da yg apply trus je……

  36. nk mntak pndngan skit….uitm kn da bka diploma untk bdak2 lpasan stpm n matrik.phak uitm ckp skiranye mhon diploma ini..pljar lpasn stpm n matrik akan d bri peluang untk blajar pda smesta 1 n 2.skiranye kputsan baik…dia akan serap trus ke prngkat ijazah.
    jdi…sya nk tny ptut x sya ambk diploma or sya tnggu ja pngmblan untk ijazh bln fbruary nnt?

  37. uum n unimas da uat secnd intake x…upm,utm,usm x uat..

  38. u pe lg yg amk…i really need tto know…espcially unimas and uum…

  39. nk tkar u ley x???upm xde wt 2nd intake ker?ukm ade x??=(

  40. mintak kerjasama share link mane aku nak isi permohonan upu bagi program ijazah bg sesi februari 2012..sori la..aku nie slow sikit…aku nak apply utem ngn uthm…aku dak lepasan dip politeknik…harap dapat dibantu

    • RASENYE KALAU BUAT PERMOHONAN UNTUK SESI FEB NI TERUS MOHON DKT U TERUS. GUNA LAMAN WEB U MANA YANG NAK MOHON…………………………………

  41. […] UNTUK SEBARANG INFO LANJUT ATAU UPDATE TERKINI BERKENAAN KEMASUKAN KE IPTA SILA KE SINI – ePUTRA.COM […]

  42. Maxcel Peace says:

    UTHM xde buka tawaran diploma sesi2 2011/2012 ke??
    termasuk universiti yg membuka tawaran utk diploma skali…

  43. saya nak tanya,,,,saya akan abis pengajian peringkat diploma pada mei 2012…….tetapi pengambilan pada februari 2012…adkah sya brpeluang lagi atau bilakah pengambilan sekali lagi untuk degree?

  44. sy nak tnye..no bitara upsi dh blh beli skrag ke?

  45. urmmmmm…sya pn ngat mohan ja smua…harap2 dapat…sya mmng nk sngt smbung blaja…sya xkesh n x mmlih sngat…u mna pn,bgi sya sma ja….jnji dpat blaja.

  46. xda u len ke???

  47. uum ada intke utk feb ni..tapi utk lepasan diploma shj..harap maklum..:)

  48. salam..mmbe2 kat cnie ad x yg aply program diploma lpasan stpm/setaraf kat uitm???

  49. Klu tolak tawaran UITM, d BLACKLIST ka??

  50. x blacklist . tapi rugi laa~

  51. SALAM….NK TYE MMBE2 KAT CNIE….MCM MNE NK BELI NO ID KAT KAUNTER BSN???DORG KTE KNE GNE BORANG BIRU PUTIH…..SO,NK ISI CMNE BORANG 2???PLEZZ HELP MEEE…………………

  52. ukm dgn utm ade pengambilan untuk ijazah tak februari 2012 ni? sape2 tau tak?

  53. salam..saya exstudent spm 2010…blum dpt mana2 skrg..
    ada lg x peluang utk apply mana2 ipta utk thun ni?
    kelayakan saya,5A.

  54. xda ke mklumat pe2….tntng second intake untuk UUM….
    xda dngar pe2 cite or mklumt pn….
    yg sya tau…UUM da bka secnd intke untuk bln feb
    ,tpi untk bdak2 lpsan dploma jaaa…
    klu cm 2 mkna nye…bdk2 lpsan STPM leh mhon laa ye….
    tpi blanye nk mhon….
    smua kos da ke…..
    harap….spa2 da mlumt tntng UUM….kongsi laaa ngan sya ye….

  55. ukm comfom ke ad secnd intke???emmmmm..rmainy nk mohon…..

  56. result upsi ble kuar nye cari xde pon =(

  57. salam nk tnya nie….klau kt apply uitm tuk degree mcm ner?tol ke uitm tuk degree tarikh apply ttp 16/11/2011 nie?tlg jwb….

  58. insyaALLAH unimas da untake..

    djngka psaingn mkn kuat…

  59. harap2 kalau mane2 u da bukak intake inform kat sini ye.
    thanks

  60. harap2 kalau mane2 u da bukak intake inform kat sini ye.

  61. plezz…sape tawu mcmna nak apply UIA tlg bagitaw sy yea…
    klu taw mn2 u yg bukak intake 2 feb tlun inform sini…harap sgt dapat pluang kli ney…thanx…may Allah bless all u….

  62. sangat2 pening n takut!!! mne u yg bka utk second intake 4 stpm?? peluang nk msk mcm mne plk?? saya sgt berharap yg saya masih ada peluang utk smbg belajar..:(

  63. aduyai..btoi ka ni uitm tuk deg bka 15 oct..law xdew cmne..hukhuk :(

  64. salam….sspe yg da beli nom id uitm kat bsn infom kat cnie ek…..please…then klw bley gtaw skali cara nak beli nom id uitm 2 kat BSN……..

  65. boleh xkasi websti u yg bka 2nd intake utk lpasan stpm…plez

  66. halo..utem ade intake feb ker..??tlg jwb plez…

  67. unimas intake kedua xde ke? abes nk apply second intake pelu UPU ke ape? xphm la. mohon sape2 yg taw jelas kn. tq :)

  68. salam semua……second intake (febuari 2012) UITM bolh di mohon mulai 15 october 2011-16 november 2011…..haraf maklum….

  69. cane nk bkak wbsite y ambl for 2nd intake slain drpada u y ad kt ats..???cth uum,ukm?plis

  70. hrap2 sy dpat msuk u 4 2nd intake..mmg btul2 bharap…smoga Allah murahkn rzeki kali ni..ad u yg da bkak 4 2nd intake plis inform kt sy ye…sy nk wbsite nye slain dr u y kt ats..may god bless u..

  71. hrap2 sy dpat msuk u 4 2nd intake..mmg btul2 bharap…smoga Allah murahkn rzeki kali ni..ad u yg da bkak 4 2nd intake plis inform kt sy ye…sy nk wbsite nye slain dr u y kt ats..may god bless u..

    • awk tgok blik kat atas 2….tgok kat bhgian mAKLUMAT then tgok kat point ke-3….awk klik la kat situ…..nnti akn kuar suma web u……….

  72. anastasia91 says:

    admin..nak tanye..kalo sye hntr slip stpm yg fotostet tu kat bhgian pengambilan pelajar uitm boleh kew?sbb sye blom ambil sijil stpm kat skolah…

    • sebaiknya cuba dptkan sijil tu tapi jika tidak mungkin boleh sertakan slip yg telah disahkan

      • anastasia91 says:

        betul kew boleh gune slip?takut permohonan ditolak pulak…nak tanye,salinan tanskrip tu ape ekk???

        • transkrip tu senarai mata pelajaran & keputusan yg kita perolehi

          • anastasia91 says:

            ermm..x paham larr…kalo mcm stpm,xde salinan transkrip kan???

            • anastasia91 says:

              saye dh isi permohonan ke uitm….ada 4 choice,tpi pilihan 1 dan 2 tu suruh isi program bertemuduga?wajib ke program bertemuduga tu?kalo saye x nak cmne ekk??adohh…pening kepala…

              • maksudnya tu kalau ada program bertemuduga dalam pilihan pemohon, mesti letak di pilihan 1 dan 2 sahaja tapi jika pilihan program pemohon tidak ada yg bertemuduga boleh letak mana2 dari pilihan 1 hingga 4 ikut keutamaan

                • boleh x sya nk btanya..sbnrnya sya mrpakan lpsan stpm 2010..jdi sya ada mohon diploma mlalui online mgunakan rsult spm sya..alhamdulillah sya ditrma utk mymbung pgajian di uitm diplma bgi sesi novmber 2011/2012 tpi program ini sya mgunakan rsult spm sya..jdi dsni soalan sya mcm mna sya nk mohon uitm diploma bgi lpasan stpm..pning kpala..boleh x sape2 bantu sya..:(

  73. thans noran..cane nk apply uia y dgree..?nk klik kt mne?lau spe2 kt sni tau u y da bkak 4 2nd intake plis inform..i really need 2 know…

  74. cne nk apply 4 2nd intake degree lpsn mtrk kt unimas??btol ke unimas ad bkk 4 2nd intake??ble ek??

  75. berapakah universiti buka ambilan feb 2012 untuk pendidikan ? tarikh di buka?

  76. salam…nk tnye…if saya bhenti u and saya apply balik pd pgmbilan febuari nie adakah pihak u akan trima saya smula?sebab sy dgr org kata pihak u dh xambik bekas2 pelajar u… :(

  77. siti aathifah says:

    saya baru graduate buln 10/2011..
    ade mane2 u tak yang dah bukak untuk kos degree akaun intake feb 2012?
    please inform secepat mgkin…

  78. saya da beli pin d bsn..tp bila nak ec borang da diorg ckp pin yg saya beli tak d daftarkan atas ic saya..cmna tuh?

  79. jika dah apply diploma uitm dan dpt, x boleh mohon uitm utk degree pulak la ye?
    saya bdk lpsn matrik

  80. jika apply diploma uitm dn dpt, x boleh apply utk ijazah kat uitm ke?
    sy bdk lpsn matrik

    • hana…..awk try la kol uitm sendiri,…….mst lg puas hati sbb phak uitm sendiri yg jwb soalan awk 2…….

      • dulu masa saya buat rayuan kat uitm saya ada bertanyakan soalan yang sama. pihak uitm cakap kalau kite dah apply untuk dip, kite tak boleh nak apply degree dah sbb nama dah kene blok. tapi better awak kol uitm utk mndptkn kepastian

  81. salam…..nk tnye bila sy nk isi rsult stpm utk pmohonan uitm bg program ijzah sarjana muda knapa dekAT gred C die tulis gred C/E????mmbe2 lain pn mcm 2 ke or sye je yg jd mcm 2???hope sgat bg respons ek….compiuss da nie…..Tkut pmohonan sy x dterime nnt……

  82. klu xde ape2 aral sy hbis diploma dr politknk bln 11 ni…blh ke sy nak apply degree untuk intake februari nnt tpi blom cnvo?

  83. khandalawi says:

    Salam, saya seorang pelajar lepasan diploma, so saya ingin untuk memohon untuk second intake bagi program sarjana muda. No PIN jenis apa yang patut saya beli di BSN. Semalam saya pergi BSN tapi puan yang jaga kaunter tu kata tak ada No Pin untuk lepasan diploma yang ada pengajian kampus luar…harap dapat membantu saya…tq

  84. uthm..memg xbukak untk dip ke???.huhuhu

  85. salam….klw result stpm juz dpt pointer 2.5 agak2 ad peluang ke nk msuk ipta espcialy uitm????

  86. ape yg nk dlkukan nie sbenanye,nk phon blk u tkt nnt x dtrima lg..

    bolh tlg x?ptut ke sye mhn u lg,,haty mmg nk tp ragu2

  87. salam admin nk tnya nie…uthm 2 tuk lepasan diploma sje ke?

  88. kwn2..sye apply tok dgr ee kt uitm,,tp asal kt gred dya tulis C/E??? da ssape x yg ada prob cm sye? or sye sowg jerr..spe2 yg taw tlong inform k…?? PLISSS… :(

    • maksud c/e tu gred mata pelajaran spm tu ke? sy xperasan pulak masa isi, tapi sy print xda juga c/e tu. munkin pada borang applycation saja kot…

  89. hamba Allah says:

    asmkm….sy nk blja lg….2 mint n mtlmat sy….sy arp cgt…uum ada bke x feb ni???sy wsau cgt

  90. sedih bila dapat tau x byk u yg buka utk second intake tahun nie…tahun lepas berlambak lak… cedih x1000000….:(

  91. SAYA DAH ISI BORANG ONLINE TP BILA SAYA NAK CETAK TAK BOLEH…MASA SAYA ISI BORANG TU PADA WAKTU MALAM SEBELUM KUL KUL 11 PM….PADA SAYA PATUT HUBUNGI UNTUK SOLVE MASALAH INI…BILA SAYA KEMASKINI DATA TP SAYA TAK HANTAR ADAKAH BORANG TU TER UPDATE ATAU TIDAK…HARAP DAPAT BANTU SAYA….JZ

  92. kwn2..sbnrnya sya mrpakan lpsan stpm 2010..jdi sya ada mohon diploma mlalui online mgunakan rsult spm sya..alhamdulillah sya ditrma utk mymbung pgajian di uitm diplma bgi sesi novmber 2011/20..jdi dsni soalan sya mcm mna sya nk mohon uitm diploma bgi lpasan stpm……adakah trikh tuk isi uitm diploma bgi lpsan stpm dh tutup..boleh x sape2 bantu sya..:(

  93. salam,,sye nk tye,,,klau cgpa diploma 2.42 boleh x masuk ipta?

    • salam… boleh dgn memilih kursus yg bersesuai

      • kursus yang mcm mne 2 ye?sye lepasan bidang manufacturing technology,,hrp anda sudi menolong

        • Awak cari semua kos yang berkaiatan dengan kos pembuatan yang ditawarkan…untuk lebih lanjut lagi awak hubungi terus pihak universiti yang dipohon…

          • salam,,trme ksh en abdullah,,tp dgn result yang saya dpt ini adekah sdh ckp utk mmnuhi syarat kelayakn khas utk program2 pmbuatn,,? sye dah semak syaratnya,,uitm dn uthm mostly mmrlukan cgpa 2.5 utk ke kos brknaan,,sye mnyesal dn tringin sgt nk sambung bljar,,harap anda boleh mmbntu,,,

            • Syarat biasanya bergantung kepada keadaan, so kadang2 syarat itu bole jadi longgar & kadang2 syarat itu bole jadi ketat. Pandangan saya, awak bole cuba memohon ada rezeki Insya-Allah kamu dapat tp kamu jangan terlalu letak harapan yang tinggi (sebaiknya kamu ada planning apa yang kamu nak buat untuk akan datang kerja, berniaga & so on). TERPENTING SEKALI, AWAK KENA TAWAJUH PADA ALLAH SWT & DOA BERTERUSAN ( DAPAT TAK DAPAT AWAK KENA ISTIQAMAH BERDOA). JZ

              • salam,,tme kasih en abdullah krne mmbri nsht yang brgne,,,INSYAALLAH sy akn tawakkal dn doa byk2 pada ALLAH,,hrp2 sye dpt utk kemasukan ipta ini,,amin

  94. sy pnah dpt twrn dgree uitm intake julai 2010 tp sy tolak atas sbb trtentu… ble apply blk x dpt.. dh 2 kali appy x dpt…sedih sbb result stpm sy xla teruk pun…mmg salah sy tp mse tu sy ade masalah ckit..ade jgak rse menyesal tp dh trlmbat… rse2 ade peluang lagi x utk sy smbung blaja??? sy nk sgt smbung blaja… jelezz tgk kwn2 lain yg pointer rndah dpt smbung blaja..

    • cuba mohon kursus yg kurang saingan atau kelayakan memohon lebih rendah daripada result yg ada

      • sblom ni sy try pun kursus yg perlu kelayakan yg rndah dr result sy…tp xdpt… sy br try isi borg uitm intake feb..entah dpt ke x…kdang2 sy rse cam nk give up je…

  95. Bole saya tahu tarikh sebenar permohonan untuk intake february bagi pengambilan UPSI (maksud saya tarikh dalam bulan november)….

  96. kwn2..sya mrupakan pljr stpm 2010..sya mmohon diploma UITM mgnakan rsult spm sya dan alhamdulillah sya dterima bgi kmasuan blan november 2011 dan sya bstuju ..jdi skranya sya mmohon ijazah UITM bgi kmasukan bln febuari 2012 ..adkah pmohonan ijazah sya dtrima atau sbaliknya disbbkan sya trima twran diploma..tolong sya..:(

  97. hye ,,sy student unimas…

    sy difahmkn akn ade second intake utk feb 2012 ..

    pengmbilan student dlm 2500 shj…slalu la bkak2 web unimas ea..

    smoga brjaya.. tq :)

  98. anastasia91 says:

    unimas ader intake 2……30 oktober ni kuar iklan intake tu…tpi x semua program ditawarkan…..

  99. bila tarikh pembelian no pin upu utk spm..niey.

  100. salam..nak tanya.student lepasan diploma boleh apply ke ijazah sarjana muda di UPSI

  101. salam…semua kawan2….jom apply UNIMAS…..2nd intake dah d bka….31-oct-27 nov 2011

  102. nk tnya neh…. sy nk isi borang unimas tp npa xleh msok ek pas sy dh msokan ic,pswd n status 2..npa dia xproceed pon…still kuar bnda sma..swuh msokn ic,pswd n status ag…da spa2 tahu x??? plezzz help me…..huhu

  103. Abdullah Fairuz says:

    UM tak de ke???????????

  104. UIA hanya untuk international je k?

  105. salam,
    nak tumpang tanya..kalo nak masuk uitm intake feb ne…bole x kalo xda muet??
    sbb masa diploma xtao pun muet tu wajib amik…last2 myesal xsudahh…nak tgguu lama lagi,bulan 3 tahun dpan…padahal saya da harap sgt nak masuk ipta…:(( plss bantu hamba allah yg penuh ngan tanda tanya??

  106. hemm…..bla trkh bka pmhonan kmsukkn UPSI bg sesi feb 2012 oo???

  107. sape disini amk sbjek seni visual….
    rasa ye dpt x if xda sbjek seni amk falklti seni

  108. sape disini amk sbjek seni

  109. sape yg dpt 3.00pointr disini..
    tp xdpt ek…

  110. sy nk tnye..upsi brpe hri bln bka untk second intake..plezz..rply…

  111. anastasia91 says:

    cmne nak buat pengemaskinian utk uitm n unimas nie???nak klik katne??????tolong!!!

  112. Saya pelajar yang sedang belajar d UUM. Bolehkah saya MOHON UITM? Adakah permohonan saya berkemungkinan berjaya atau x dipertimbangkan? saya dapat upu hari tu tapi kos IT d tapi kos itu d uum adalah paling kuno atau x updated. Saya dah cuba mintak tukar kos tapi x blh. g pon saya x minat IT. maka saya gagal bawa kos tu. memang mcm org bodoh je. Saya kesal sbb terima tawaran tu sbb saya sangka istilah"x kenal maka x cinta" wujud. malangnya risiko yg saya ambil menjerat masa depaan saya ke arah kegelapan. Jadi masih ada harapan utk saya dpt uitm walaupon masih study d uum? harap ada SUDI MEMBANTU.

    • mcm sy lh jga tu…..kwn2 ckp blh je isi y lain…so awk cba lh dlu….rmai dah mcm tu bkn kte je….

    • ni kes ssh ni…

      rasa ye xblh tkar u…

      • Dia bukan nak tukar U la.. cara ni macam nak stop drpd UUM.. kemudian mohon uitm betul tak tekaan saya? Kepada SHUK : Boleh mohon, jangan risau sebab permohonan kali ini tak melibatkan upu. uitm berkuasa penuh. Saya nasihatkan agar anda habiskan dulu pengajian selama 1 semester d UUM sbb uitm msk bulan feb ni. Bila dah dapat Uitm terus mintak stop drpd pihak uum. sekurang2nya yuran yg dibayar utk sem 1 x membazir g pon ilmu IT sgt perlu dalam bidang mana2 pon nanti utk cari kerja. Kawan saya 2 orang dah buat mcm tu. mereka dpt UnisZA n UMS dulu… dapat je Uitm terus stop n then study di Uitm… hm.. semoga berjaya :)

    • saya pon kes mcm yg ats2 nie..dpt ipta tp xleh nk bwk la…nk tuka kos xbole..kalo nk apply uitm bole ke??

      • Betula tu, Razan. Saya memang nak stop drpd UUM. tapi lepas habis sem 1 itupon jika dpt U lain. Harap2 dpt la. Jimmy : Pihak uitm kata boleh mohon jika jimmy bumiputera. saya dah tanya tapi syaratnya kena stop drpd mana2 ipta/ipts jika nak msk UiTM.. :D

    • boleh jer..sebab pengambilan direct terus universiti bukan UPU..saya dulu belajar di Sarjana muda pendidikan sains di UPSI pengambilan bln jun melalui UPU tp pas 1 sem tak minat nak teruskan jadi cikgu..pada tahun 2001 still ada jaminan semua pelajar jadi UPSI akan jadi cikgu tp saya mmg tak minat..berbalik kepada cerita saya, sebab tak minat saya mohon uitm kemasukan disember dan dapat dlm bidang ijazah sarjana muda sains teknologi makanan..saya antar surat berenti dan mendaftar ke uitm..walaupun sekarang nyesal lak tak jadi cikgu sbb gaji cikgu dro kerja yg saya dpt sekarang selepas memegang bidang yg saya amek di uitm..

      • kurasu :: so mknenyer,,boleh la wlpon sy masih pelajar di ipta,,tp still apply uitm..kalau dot,,baru sy stop dr ipta sy tu kn??then dftr d uitm..btol??sy takot uitm xnk terima sy sbb sy stdnt u lain..leh sy taw fb kamu ape..nk add..penting

  113. ukm ad intke ke 2 tak?ada sapa2 thu…..

    • Ukm tak ada intake dah after rayuan hari itu. (T_T) dah call dah.. UM pon x de. UTM hanya utk separuh masa.

      • owh…..bmakna tk ad ambilan dismber n februari lh nie…tp sy ad bc dlm web ukm mcm ad je…cba buka dkt cara memohon n tkn saluran ke dua….

  114. salam. saya mohon pendapat kalian semua. saya minat matmatik dan baru nak apply utk uitm sesi feb 2012 ni. masalahnya saya tak tahu samada nak pilih kursus pendidikan math atau major in math. harap sudi membantu =)

    • pilih kos pendidikan lebih menjamin masa hadapan :)

      • ni just in case la kan. andaikate mase intervw pndidikan tak lepas, uitm akan offer kite untuk pilihan yang kedua pulak kan? risau pulak rasenya kalau intervw tak lepas uitm terus tolak tawaran kite.

  115. macamane nak apply UIA?kat website UIA application form dye untk international stdnt je..untk local stdnt bla bkak?

  116. gadis kecewa says:

    sy nak isi unimas..tp xkluar2 borg..kte laluan asyik xbtul..sdgkan da tlis dgan btul..plis..cane nk bt??

  117. sy bdk lepasan asasi uia 2009.blh x sy apply upsi utk degree sbb sy minat sgt pendidikan…then,klu apply u lain pn blh x?

  118. rasanya 2 kos yang berkaitan aeronautik di UTHM tak ada ambilan februari ..intake dia sekali je setahun intake bulan 9 =)

  119. yang buat foundation di ipts boleh mohon ke

  120. saya merupakan pelajar yang membuat foundation
    di ipts
    adakah saya berkebolehan untuk memohon belajar di ipta untuk ijazah
    jika boleh bagaimanakah saya boleh memohon
    nama saya menaga

  121. tlong sy……..sy ne dak lpasan stpm 2009…boley ke sy mhon ijazah intake februari ni….keliruuu!!!!!BOLEH KE???PLIZ REPLY…

  122. yO..saye pon bingung jugak dgn sistem merit ipta ni..yg pointer tggi xdpt..tp yg rendah lak dapt..de mmbe dpt masok upsi(pendidikan) pointer just 2.33 ja..hahaha bingung2 :P

  123. salam.. admin atau kawan2 yang tau.. permohonan utk degree dkt unimas ni kita kena antar dokumen2 yang laen jgk ke? mcm slip exam,sijil dan sebagainya tu? tlg reply yek..

  124. salam…… sy dpt twaran k uitm utk sesi mei…. malangnye sy trpaksa tangguh akibat kemalangan slme 1sem n sy diminta lapor diri semula pda bln november…… so ape yg prlu dbawa semasa hri pendaftaran
    n ble tarikh pndaftaran tersebut….????

  125. cm ner n mohon ni……da ttp intke disember ni…ble kuar pemohonan upu lg…sye trgt n stdy..tp da ttp lak permohonan upu…ble kuar lg..plzzzz

  126. sy nk tnye nie…ble kptusan uitm diumumkn bgi yg second intake…plezz rply….

  127. Saye pelajar STPM….Dapat GPA 3.1 ,tapi x dpt IPTA,Sekarang mohon UNIMAS ambilan Februari …
    Saye pohon Marketing,boleh x saye masok ke UNIMAS pd februari 2012?

  128. salam..sy nk tnya ada x mana2 uni yg tawarkan pjj utk degree akaun??
    sebab sy da search tp xjmpa pn

  129. saya merupakan pelajar foundation di ipts
    adakah saya berkebolehan untuk memohon untuk belajar di ipta

  130. Salam..sy nak tnya uni mana yg offer pjj utk kos akaun utk dgree??
    sy da search..tp xjmpa2 pn..hope sape yg tau, tlg share ye..

  131. kwn2..nk tnya. klu nk bli no pin uitm melalui atm bsn…kna plih yg mana ek tok dptkn no pin tok degree….ari 2 sy dh bli tp trsilap plih sarjana/dba….huhu pless…bg respon scepat mgkin..:((

  132. kwn2…nk tnya..klu nk bli no pin uitm melalui atm bsn…kna plih yg mna ek tok dptkn no pin tok degree… ari2 sy dh bli tp trcilap plih sarjana/dba..huhu pless…tlong bg respond scpt mgkin yerk kwn2….:((

  133. salam..saya nak tanya..no.id bitara upsi bila dh boley beli?dengar2 13.11..tp cam tak de je pemohonan kt laman upsi ari ni..kalu sy lepasan diploma nak mohon upsi boleh ke?kategori lepasan diploma ke atau lain..

  134. salam….bila permohonan ke upsi utk intke ke 2 nie

    ?

  135. salam. kawan2, saya ada kemusykilan. saya apply program yang bertemu duga di uitm. sekiranya temu duga saya gagal, adakah saya akan ditawarkan untuk pilihan kedua atau permohonan saya terus ditolak? saya risau sbb nak sangat sambung belajar. tq

  136. salam ni..upsi dh boleh isi kt portal..beli num bitara id kt bsn

  137. salam…permohonan utk upsi sudah dibuka.. :)
    sila layari.. http://www.upsi.edu.my/online/

  138. salam…nk tnya upsi bley wat brape pmohonan????

  139. Assalamualaikum..nak tnya..sy lepasan diploma teknologi maklumat (networking)..sy nak try aply upsi…program utk pendidikan sains komputer..takda di tawarkan ea…?? sy tgok program2 yg di tawarkn kat upsi utk bidang it…suma nya di bawa prog bukan pendidikan..sy kurng fham…

    • ada program pendidikan (it) n lain2.. tapi utk pengambilan feb semua program tu dah penuh waktu upu hari tu.. program yg feb ni hanya tawarkan baki2 tempat kosng program di upsi. jika tiada maka program2 tu dah penuh wakti pelajar berjaya upu hati tu.

  140. SALAM…..sya nk tnya smua org nie…..sya ad mslh ttg isi borang upsi ni dkt bhgian maklumat akdmik….sy tak ambl diplma tp ambl stpm…bla sya isi smua n nk kbhgian sterus nya tk dpt n dia tulis kslpn tk isi dkt bhgian diplma/matkulasi…heran lak sy nie..tlg ye…

  141. keputusan rayuan program diploma yg uitm utk lpasn stpm setarf2 bla kuar..????kta smpi 16nov..

  142. Untuk UTM tak ada intake untuk Februari 2011/12 ke? Kenapa? :(

  143. ali handro.. says:

    bile agaknye keputusan degree sesi februari uitm akan diumumkan..cuak ni….

  144. nak bertanya.. sekiranya slip muet kita ilang kita nak mintak dkat kementerian skali lagi mcm mana? trima kasih..

  145. uum buka permohonan bila ya????

  146. Salam sejahtera..ade x U yang inteke Julai 2012 and stil boleh memohon online….saya da terlepas tarikh untuk isi borang….

  147. ukm ad ambln februari tk?

  148. ukm ad ambln februari tk?

  149. saya dapat tawaran dr uitm n da klik TERIMA TAWARAN tp x pegi mendaftar krana sbb2 tertentu…adakah nama saya akan disenaraihitam oleh pihak uitm???sesape tolong jawab

  150. agak2nya ramai x yg nak apply UUM????
    wang pemprosesan rm100

  151. ukm ada tk ambln februari?

  152. uitm 2 perlu hantar dokumen gak ke??klu xhantar mcmne?xditerima ke permohonan melalui on9 t??huhuhu….dah terlepas tarikh nak hantar dah ni…hermmm confusednye =(

  153. nak tnya, kalau lepasan diploma ipts ( kolej poly-tech mara ) kos business management cgpa 2.55 bole dpt ke ipta? muet band 2 ~~

  154. Salam semua, sy lepasan Kolej Poly-tech mara dgn kelulusan PNGK ( CGPA ) 2.50 diploma dalam Pengurusan Perniagaan, adakah sy layak memohan IPTA dgn kelulusan 2.50 ? Sy ada muet Band 2.

  155. saya nak tanye perlu ke hantar sijil2 kokurikulum

  156. sy nk tnye umk ade x utk intake februari?klu ade, biler agknye die klua p’mhnan utk degree?

  157. sy nk tnye UMK ade x utk intake februari? klu ade, biler agknye klua p’mohonan utk degree?

  158. Assalam…nak tnya ckit…klu kita nak batalkan pemohonan secara on9 bgi kemasukan unimas tuh…mcm nah ekk? biar mcm tuh jer ker tnpa menghantar dokumen2 yg di perlukan…sbb sy nak aply utk kemasukan julai 2012 nnti..

    • Salam… cuba call UNIMAS tapi kalau dah tidak hantar dokumen kira tidak lengkap permohonan & tidak dipertimbangkanlah agaknya

  159. admin dan kawan2.. kalau kita buat cetakan lambat sket setelah isi borang online UPSI tu xpe kan? risau takut silap la plak nanti.. hehehe.. respond tau.. toink! toink!

  160. 2nd intake tuk ums ade x?

  161. slain drp U yg dh t'list di ats, ade agi x U yg akan bka p'mohonan msuk tuk 2nd intake?

  162. salam,saya nak tanya,bila agaknya keputusan untuk ijazah sarjana muda uitm akan dikuarkan..intake feb 2012

  163. nk tnya,…yg 2nd intake UUM tu,pelajar lepasan STPM boleh mohon x?

  164. SALAM….UUM 2nd intake,pelajar lepasan STPM boleh mohon x utk pgambilan kedua tu?…Thankz

  165. adeyy..tak fham plak…nak kena pilih universiti tuk isi pemohonan UPSI tuh??.upsi takdak pon dlm senarai…mcm nah tuh…??

  166. sye pn sme gk ….tk dpt2…….kwn2 ade yg pointer rndh dpt tp yg tggi tk dpt plk………….
    hrp scond intake ni ade rezeki la…….

  167. salam..bila tarikh ttup permohonan kedua unimas? 27.11.2011 bley isi lg ka?

  168. kalo stdnt tahun 1..apply u lain sbb nk tuka 1..then dpt…pastu kalo kuar n g register u baru yg kite apply tu kn..how about ptptn ea??sbb dah pnjm utk sem1…kirenye nk g u baru kne apply lain??

  169. sy ni lepasan spm 2011..blh mohon U x???

  170. salam..nk tanyer….permohonan Upsi dh bkk ke belum??

  171. salam.. ada sape2 mohon UUM 2nd intake x? kenap page de utk isi borang 2 x bley bukk ek? huhu…ade sape2 bley tolong.. da kol bnyk kali da, tp still mcm 2…

    • same too… sy pon xleh bukak.. knape ek? dah la tarikh tutup 20dis.. dah bpe lame xleh bukak ni.. abes tu cmne nk apply.. uum ni pn satu, upgrade ckit la dorg pnye portal tuh

  172. kenape nk apply uum xleh??? dah klik link tp xleh bukak.. admin plis help.. 20dis dah nk tutup.. dah bpe hari try tp xleh… melepas la nk apply uum kalo still prob gni… uwaaaa

  173. saya nk mohon uum, tapi sy xdpt nk buka lampiran untuk jenis pembayaran, dan juga untuk dokumen-dokumen yg harus submit, bley x bg mklumat sal tu.

  174. Tumpang tanya.. bila kita isi online UIAM tu,segala dokumen2 kena antar sebelum 30 disember ni atau sebelum april 2012? harap ada jawapan.

  175. saya nak sngat msuk UNIMAS tp…dah tlwat….dah 2tup…mcm mne nie?

  176. saya nak sgt masuk UNIMAS,tp…dah tlwt…dah 2tup..mcm mne nie?

  177. keputusan pengambilan sesi feb 2012 utk uum ble kua ek…

  178. jika kita dapat masuk ipta utk feb ni,how about ptptn ea?

  179. salam….

    saya nak tanya nie…

    bila result kemasukan uitm utk sesi feb 2011 keluar?

  180. salam…saya ingin bertanya adakah pendidikan secara partime di politeknik ade course teknologi makanan ? jika ada,apekah kelayakannya ea ? harap dpt menjawab persoalan sy ini.TQ

  181. Bakal Pelajar says:

    Tngah risau pasal result permohonan Unimas N Uitm…sbb result utk exam N interview Upsi x dapat…..Huhuhuhu

  182. uitm result akhir bulan 1 utk intake feb

  183. bila result aplication degree UUM(intake feb 2011/2012) kuar ek??pah 2 nk tahu,kalu buat permohonan tp result muet x kuaq lg…asenye leh succes x???

    • ikut course yg dipilih.. syarat am sekurang2nye band 1 muet, kalo dah ambik muet tu, kira boleh la even result lum kuar.. tp kalu persaingan sengit sbb rmai sgt apply, n x dpt, awk leh summit result muet tu later mse rayuan,. insyaallah dpt…

    • boleh rasanya tp peluang x cerah sgt la awk.. sbb rmai yg apply, mse intake sept aritu kwn2 sy yg cgpa tggi2 n koko pun bagus, tp rmai x dpt. awk bedoa je la dpt k.. kalo x dpt, mse wat rayuan nnty awk leh summit result muet tu lg. mybe mse tu result da kuar… insyaallah dpt

  184. Result Oh Result…….bikin pening n kecut perut ja…… da x sapa2 kat sni dpat intv kat Upsi tuk pndidikn jasmani…..share la dgn sy apa yang korang study k… tq…

  185. betol ke result unimas keluar 31 dis ni?

  186. betol ke result unimas keluar 31 dec ni?

  187. haih.. 12tgh hari esok da bleh cek unimas.. sape dapat update la at siniiii

  188. nak tny..kalau saya yg apply uitm,,pastu kalau dpt lah kn..mcm mne ngn ptptn sy ha?/sbb sy student ipta lain ni..n kalu dpt uitm mmg nk g uitm..so ptptn cane??

    • kena rujuk dgn pihak ptptn la.. gi office diorang n buat pertukaran.. mesti boleh sbb ptptn ni pinjaman.. lain la kalau biasiswa complicated sket..

  189. unimas da rayuan x…

  190. alhamdulillah.. sy dapat unimas.. rasa bersyukur sangat2.. naik semangat sy nak blajar balik. dulu sy pernah masuk UM tapi sy berhenti disebabkan kelemahan akademik walaupun sy dpt biasiswa JPA.. Alhamdulillah Allah bagi sy peluang kedua.. sy dapat Kos Sains Komputer (Networking).. nnt stay kt kolej alamanda.. ade sape2 yang skali ngn sy??

  191. salam.boleh tanya…UMP..universiti malaysisa pahang ada ke buat pengambilan kedua??sebab x pernah terbaca pown>…moga tahun 2012 ni ada la..pengambilan kedua..amin

  192. bila result intake feb uitm dan uum keluar??? risau nih

  193. result uum dgr khabar 12 jan ni…pakat tgk ler…

  194. sy baru call pngmbilan uum, diaorang 12 jan ni dah bley cek kptsan dah..dh msk portal…but unsure larr btol x…

  195. Selepas memaksa Mak saya untuk menelefon Bahagian Pengambilan Pelajar Uitm.. Maka sahlah.. Result Uitm untuk kemasukan ijazah sarjana muda untuk pengambilan semester kedua dijangka keluar pada MINGGU PERTAMA BULAN FEBRUARI.. dan tarikh mendaftar ialah sekitar HUJUNG BULAN FEBRUARI. Tapi diorang tak boleh bagi specific date sbb belum Meeting. So kepada rakan2 yang dapat Unimas, buat lah pilihan yang bijak :D

  196. Cancel lak….pengambilan uum ckp rslt kua 19 jan lak…em tunggu tgk jelarrr..k..all da best to all…

  197. bila keputusan permohonan kemasukan ke uum bagi pengambilan sesi November 2011 / Februari 2012 nak keluar?????????????

  198. nk taw ckit la.intake usm sesi 2011/2012 2 msuk tuk bulan ape eak?

  199. dh check result app uum…x berjaya:(
    camne nk buat rayuan ek???

  200. dh check result app uum…x berjaya:(

  201. alhamdullillah dpt gk uum…

  202. kepada yang maybe tlepas pandang: nie link keputusan permohonan uum –
    http://daftar.uum.edu.my/umis/tawaran/index.jsp

    to nurul, TAHNIAH!!

  203. Saya menolak tawaran ini. Saya faham bahawa saya TIDAK BOLEH mengubah keputusan ini dan TIDAK AKAN DITAWARKAN tempat di Institusi Pengajian Tinggi Awam yang lain.

    >>>mknanya sy takkan d tawarkan kat mna2 ker lpas nie klu sy tolak tawaran nie..sy dpt kat unimas..hmm :( tawaran tuh msih buka lgi..smpai 13 feb nieh…

  204. ade x kt sane or kwn2 korg yg die da masuk u,,tp kluar sbb dpt u lain..nk tny cane ha die pny prosedur kuar..n cane ngn ptptn

  205. salam..sape2 leh tlg bg info..ade x mmber2 korg yg kuar dr u n pegi u lain..mcm ni..sy tahun 1 di u,,n kalau dpt uitm,,mmg nk kuar…mslhnye,,mcm mne ngn ptptn??perlu ganti blk ker ha..dh call ptptn byk kali,,salu busy..pls sape taw…tq

  206. Bobby Samdol says:

    UUM x ade rayuan ke?
    sesape? tolong jawab soalan nie..
    & jimmy, akak aku dlu dr uia ke uitm,mcm mn prosuder xtaw lak..klo sal pinjaman rujuk terma dan syarat PTPTN

    • memg x da rayuan……dulu kwn sy buat rayuan bertulis (surat rasmi)…n alhamdulillah dia dpat msuk…..

      • Budak Rejected says:

        so memg xde rayuan rasmi ke? men tulis surat 2bila? n klau dapat masuk 2kira sem seterusnya ke macammana 2, tak paham..ley explain x?

  207. boboy samdol..abes tuh akak kau setel ptptn cmne

  208. arap second intake 2011/2012 tuk uitm ni boley lepas..pointer stpm tinggi tp spm dyeorg tngok gak spm.ni yg sbb sngkut.agak2 stpm ni ad limit x?mksud sye, sijil ni boley kte gne tok apply taun dpn ag.mcm matrik limit boley gune staun jek.2 yg nk tnye klu stpm pon mcm 2 gak ke ape

    • xpaham, ase stpm xde limit..2 la masalah, even lepasan dip pun still nak tengok spmnyer result, kesian bebudak yang da nk jadi makbudak nyesal xbesungguh time skola..cgpa tiptop spm xmasyuk, tp bukan top priority kot

  209. result intke uitm tok kmsukan 2 mac djngke buke 2 feb ini..pkt rmi2 p tngok

  210. sapa tau upsi bla bolh semak result 4 second intake (feb)…..please inform k….tq……

  211. nurul fatin says:

    saya dtawarkan dalam bidang yang open market di upsi untuk kemasukan bulan februari ni.. jadi saya nak tanya,apa yang sebenar2nya open market dan betul ke lepas saya graduate nanti xleh jadi guru kerajaan? 1 lagi,boleh x saya mintak biasiswa KPM dalam in case saya yang open market ni? harap mmbantu admin,senior2 dan kwn2..

    • setahu akak yg open market kita xkan dpt posting terus..kena cari sendiri tempat utk mengajar… adik akak kembar 2 orang g interview.. sorang dapat yg pend sejarah..sorg lg takdapat.. sedey….

      • nurul fatin says:

        OWHHH… kiranya saya msih berpeluang utk mngajar dlm sektor kerajaan la.. cuma lepas graduate kena tawarkan diri sendiri utk cari keje ek.. huhuhuhu

  212. dlu sye pnh mohon tok dip kt uitm.lps uw sye dpt twrn dip 2..novembr ari 2 intke tok degree sesi 2 mac bkak n sye try mohon..sye tkot klu nme sye dh blacklist kt uitm..tp sye bce terma srt twrn dip bgtaw kte boley tolak n trime twrn n dyeorg xggu permohonan kte tok degree..arap2 ad pluang ag tok sye mohon degree..

  213. sape kt cni dapat uum??? uum dah anta surat twrn rasmi ke kt korg??? saya x dapat lg ni

  214. assalamualaikum….saya ingin bertya tentang kemasukan politeknik….2012….(fasa 2) bilakah ia akan di umumkan keputusannya??…..tarikh saya daftar kpt..2/4/12..bilakah keputusan akan keluar sma ad saya dapat atau tidak……harap mebantu saya :)

  215. bila lar boleh masuk upsi nie…. shshshshshhhh….

  216. macam mana nk tolak twran di ipta yang dah saya terima…tapi saya x dpt nk mendaftarkan diri. adakah akan di black list nama saya di ipta lain???

    #mohon penjelasan ^_^

  217. husnamoshimoshi says:

    assalamualaikum,saya nak tanye saya dapat pointer 2.97..saya mik kos kejuruteraan eletronik..agak2 boleh dapat tak amik ijazah kat universiti dalam kos kejuruteraan eletronik??

  218. kalau buat permohonan rayuan untuk smbung ijazah ke universiti, kena hantar tak salinan dokuman atau sijil2 yg berkaitan ke universiti pilihan.? course aper yg kurang org ambik kt U…? tolong lah sy, sy nk sgt masuk U :( doakan lah saya

  219. UTHM intake kedua bila ek??

  220. knp sesi 2012/2013 blm dibuka lg?? sy nk tahu lebih lanjut ttg intake feb 2013..

  221. […] di Permohonan Pengambilan IPTA Sesi Disember 2009 / Januari 2010, Disember 2010 / Januari 2011 dan November 2011 / Februari 2012 untuk mendapatkan lebih […]

  222. try uni laen plak

  223. salam, saya pelajar lepasan asasi uitm baru mendapat tawaran ipta di uum kos sains pemutusan. saya rasa saya tak mampu meneruskan kos ni..pointer sy lps asasi dulu 3.8 je muet band 4.. jika sy ingin membuat permohonan 2nd intake uitm, adakah sy perlu menolak tawaran uum? banyak ke kos 2nd intake uitm?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>