Semakan Keputusan Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010

Para lepasan SPM 2009 yang ada memohon Kursus Perguruan Lepas SPM (KPLSPM) Ambilan Jun 2010 di Institut Pendidikan Guru (IPG) atau dulu dikenali sebagai Maktab Perguruan dan telah melalui temuduga dan Ujian Insak yang ditetapkan sudah boleh menyemak keputusan permohonan mereka hari ini.

Semakan Keputusan Permohonan KPLSPM 2010

Semakan keputusan permohonan KPLSPM ke IPG ini boleh dibuat dengan dua cara.

Semakan Melalui Internet

Semakan sudah boleh dibuat di laman web Kementerian Pelajaran di portal:

Semakan Melalui SMS

Semakan keputusan permohonan menggunakan SMS boleh dibuat seperti berikut :

  • MOE<jarak>KPLSPM<jarak>NOKP dan hantar ke 15888.
    contoh: MOE KPLSPM 910121102324 dan hantar ke 15888.

Bagi semakan nama kursus yang berjaya ditawarkan sila taip :

  • MOE<jarak>KURKPLSPM<jarak>KODKURSUS dan hantar ke 15888.
    contoh: MOE KURKPLSPM S01010101P dan hantar ke 15888

Borang Am 402

Borang Laporan Perubatan bagi pemeriksaan doktor untuk perlantikan ke perkhidmatan kerajaan boleh dimuat turun di Borang Am 402.

Permohonan Rayuan

Difahamkan tiada permohanan rayuan akan dibuka untuk mereka yang gagal mendapat tawaran ke IPGM ini. Walaupun begitu tidak ada halangan untuk anda menulis surat rayuan ke Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia,  Aras 3, Blok E13, Parcel E, Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62604 Putrajaya (u.p : Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar). Terima kasih Fara dengan maklumat ini.

Maklumat

Sebarang masalah atau pertanyaan berkenaan Keputusan Permohonan KPLSPM 2010 ini sila hubungi Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar, Bahagian Pendidikan Guru di talian 03 88844 1260/ 1245/ 1243/ 1235/ 1229/ 1228.

123 thoughts on “Semakan Keputusan Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010

  1. salam.. kputusan permohonan ke IPTA bagi STPM bila akan diumumkan ek??.. thanks..

  2. bilakah keputusan kplspm ambilan jun 2010 diumumkan secara online? pkul brapa? trima kasih bnyk2..

  3. kenapa masih tak boleh emak?

  4. […] This post was mentioned on Twitter by Adi Wangsa, Nor Ngainon, Azhad Shaz Nilam, Adi Wira, Mohd Bambang and others. Mohd Bambang said: RT @ePutra: Semakan Keputusan Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 http://eputra.net/KPLSPM2010 […]

  5. bagaimana dapat borang rayuan kplspm 2010??

  6. siapa siapa dapat tawaran kplspm?

  7. tawaran untuk kplspm dah buka ke belum?

  8. keputusan kplspm ni dah buka ke belum ?????? tgk boleh semak hari ni tapi bila ka web tu 1 july lah pula mana satu ni!!!!!!!!!!!!!!

  9. alhamdulilah…

  10. boleh merayu untuk untuk kplspm 2010 ambilan jun????

  11. boleh merayu untuk kplspm 2010 ambilan jun???

  12. alhamdulillah….ade x yg dpt kat jitra kedah???

  13. ada rayuan utk KPLSPM 2010???

  14. siapa yg dpt kat perlis……

  15. Sabah :)

  16. ada rayuan utk KPLSPM jun 2010?

  17. errr
    BORANG 402 X DER PON…

  18. bagaimana cara untuk buat rayuan KPLSPM 2010 ?

  19. boley x sy dptkan borang ryuan..(kalau ad)

  20. bantulah sy..sy amat mmnati bdg ini..boley ke sy buat rayuan untuk bdg ni lg..

  21. kawan2, aq dapat kat ganu kiteeeee =>

  22. Ada rayuan tak? sy sgt bhrap agar pihak Tuan dpt mberi peluang bg kplspm ambilan jun 2010 utk mbuat rayuan. Sy sgt bminat dlm bidang ini…

  23. Boleh membuat rayuan utk KPLSPM?

  24. Farahyana says:

    Bagaimana untuk membuat rayuan bagi memasuki KPLSPM ambilan Jun 2010?…
    sy sangat berharap dapat memasuki program ini…

  25. Sdihx x dpt…….tpi apa2 pon nk ucap terima ksih gak lh kpd yg tlh tlibat…….wlaupon x dpt skurang2x IPGM beri Pluang kpda sya utk di temu duga….

  26. Hasnani bt Muan says:

    Bagaimanakah caranya membuat rayuan KPLSPM? Saya sangat bermina menjadi guru

  27. Farahyana says:

    Bagaimana untuk membuat rayuan bagi memasuki KPLSPM ambilan Jun 2010?… saya berharap sangat untuk mengikuti program ini..

  28. boleh buat rayuan ke?kalau ade.mcm mane nak buat rayuan tersebut?

  29. salam..cmna nak buat rayuan..

  30. Alhamdulillah sy dpt kt terengganu..cpe r y dpt kt terengganu gak..leh knl2 ngn sye..uhuuu=)

  31. cmner nk dpt bOrg am 402..sy Xphm ler..ade cpe2 y leh tlg??

  32. Ade X owg JB dpt kt Terengganu???

  33. de cpe2x dak JB dpt kt trganu X????

  34. salam….sesape yg bertanya mengenai rayuan tuk kplspm ni…saya sudah menelefon kementerian..
    mereka mengatakan bahawa keputusan adalah muktamad!!!
    TETAPIII…anda boleh membuat rayuan dgn menulis surat..BERUSAHA…cuba la..rezeki dimana2..^^
    my mum suh wat rayuan dgn menulis surat..akk saya penah tulis surat…n dia dpt.itu adalah rezeki dia..sbb..sebenanya tak de pun mengatakan suh wat rayuan with send lter..dia main wat jek rayuan ngan anta surat tu..tetiba dpt..ha….korang try la….ok..gud luck!!

    • kepada sapa kta tujukn surat tu

    • hi fara :)
      agak2nya,bla nak tahu keptsan rayuan dari mereka ya?
      selepas tarikh pelajar yg berjaya masok maktab tu mendaftar ke?
      thnks!
      :)

    • yaka…tu sya da tau..buli antar surt ryuan ngn kmnterian kn..bgus rzki akak fara yaa..tp yg sya tgh pkir,cm na nk tau sma ada ryuan kta tu d trima ka x???buli bg tau klu ada yg tau ek…

  35. alhamdulillah..dpt jgak at last…x de la rs mnyesal sgt quit matrik..btw..ad sape2 yg ad info psal ms nk lapor diri tu..kt kna bwak ap gak???

  36. Salam… Syukurlah kerana saya telah mendapat IPGM. tetapi saya ingin bertanya tentang beberapa perkara:
    1. Bilakah dateline untuk menerima tawaran ini?
    2. Saya telah ditawarkan Bahasa Inggeris untuk SJKC. Tetapi saya tidak tahu berbahasa Cina, ataupun menulis dan membaca dalam bahasa Cina. Kursus in major dalam BI, tetapi adakah kursus ini perlu minor dalam subjek lain, seperti Muzik dan sebagainya. Saya risau subjek tersebut diajar dalam bahasa Cina memandangkan program saya untuk SJKC. Untuk pelajar yang mendapat program BI, sama ada SK, SJKC atau SJKT, adakah semua kandungan akademik adalah sama? Adakah saya yang tidak tahu Bahasa Cina akan menghadapi masalah jika saya menerima tawaran ini?

    Jika tiada masalah, saya benar-benar ingin menerima tawaran ini. :)

    Trima kasih..

    • Macamana ko dpt English course kalo eja deadline pun jd dateline??? aku pun dpt sjkc..entahlah..try tanye IPG tue sendiri..tak pun tanye BPG

  37. sapa dapat kat pulau pinang??????

  38. kepada yg dapat..borang am 402 boleh d cari d google ye..type je borang am 402..
    ala..mne geng dpt jitra ye??

  39. Salam… Syukurlah kerana saya telah mendapat IPGM. tetapi saya ingin bertanya tentang beberapa perkara:

    Saya telah ditawarkan Pengajaran Bahasa Inggeris (SJKC). saya difahamkan bahawa perlu minor dalam 2 subjek lain. Memandangkan ianya SJKC, adakah ini bermakna 2 subjek minor tersebut akan diajar dalam Bahasa CIna? Saya dari SK dan SMK. Oleh sebab itu, saya tidak tahu berbahasa Cina, mahupun membaca atau menulis dalam Bahasa Cina. Adakah ini akan mendatangkan masalah kepada saya? Dan kelak selain mengajar BI, saya perlu mengajar subjek minor lain dalam Bahasa Cina di SJKC, betul tak?

  40. hye..aku ni pun salah seorang mangsa yg gagal untk ikut program kplspm,aku nak tanya skit tentang rayuan ambilan julai,kat situ ada tulis takde sebarang rayuan tahun nie,tp boleh plak dia suruh anta surat rayuan.mcm mana tue???

  41. salam…
    fara,nak tanye boleh? surat rayuan tuh..nak anta kepade siape? name penerime tuh..

  42. ni yuran semua camne???

  43. mcm mana nak tulis surat rayuan untuk kplspm ni?

  44. guru kampung says:

    kepada calon-calon yang telah berjaya mendapat tawaran di IPGM ambilan June 2010, saya ucapkan tahniah buatanda semua. jalanilah latihan di IPGm dengan tekun dan timbalah ilmu yang baik ketika berada di sana agar dapat kalian curah dan gunakan kepada kepada anak-anak didik kalian. Apabila telah tamat nanti, berkhidmatlah dengan sepenuh hati yang ikhlas dan jujur walau dimana anda ditempatkan. Jangan nanti bila kalian telah berjaya memperoleh ijazah, anda mula lupa daratan dan tujuan sebenar tugas kalian. Sebolehnya, bantulah anak didik yang jauh di pedalaman sana yang lebih memerlukan bimbingan kalian yang masih muda dan bertenaga. Jangan hanya ingin berkhidmat di bandar sahaja. Ingat, menjadi seorang guru bukan mudah seperti yang kalian lihat. Hanya golongan guru shj yang memahami masalah dan beban tugas kita. Namun, saya amat berharap jangan bebanan itu dijadikan alasan utk tidak melaksanakan tugas seperti kebanyakan guru yang ada di pedalaman. Kasihanilah anak didik kalian yang memerlukan. Sekiranya kalian tidak sanggup berkorban dan bersusah-payah demi negara, bangsa dan agma, lebih baik kalian padamkan cita-cita untuk menjadi seorang guru.

  45. askum.nilam,ada x rayuan tuk kplspm nie? reply plz..

  46. hi.ada borang rayuan kah 2010? harap ada ya.saya amat berminat dlm bidang perguruan.harap beri peluang kpd kita ya.

  47. saya masi tak dapat buat semakan…asal masuk No KP, nak lagi minta No KP yg betul…memang betul pun tapi apasal masi tak boleh semak…??

  48. ade orng n9 dapat kat perlis tak?????????????pasal borang am 402 tu saya telephone ipg perlis dia orng cakap dia orng akan hantar kat u orng bila u dah hantar surat terima tawaran tapi ni saya tanya kat perlis ye bagi yg tak pasti u boleh call terus ke ipg dimana u ditawarkan &…no tele ipg perlis ialah 04-9781522….. siapa dapat kat perlis kita jumpa kat sana ……

  49. saya nak tanya nie.. saya calon dari sarawak dan dapat tawaran ke maktab ilmu khas kuala lumpur.. adakah tempat tinggal disediakan di sana or saya kena cari sendiri? please reply me as soon as possible.. thankz..

  50. pauline…..time pra rasenye hostel ad…klu nk kompen kol la IPGKIK

  51. antinin9sih says:

    makasi infonya…
    kunjungi ini ya… http://www.unand.ac.id/arsipua/ds/

  52. salam 1 malaysia..cm mna mw tw result RAYUAN..??…then kenapa sya xda dpt…adui!!!..impian owh

    • es'mart,awk dah wat rayuan ke? awk wat camna?

    • camneni.. saye lewat la.. adoi.. tengok2 talian memohon dah tutup. untuk tahun depan boleh mohon g tak? nak tanye gak, kursus ni sebenarnye bape lama?

  53. Alhamdulillah,syukur..dpt jugak kt ipg bangi.

  54. nilam,
    sy ada sedikit masalah..
    sy merupakan pelajar asasi sem1 bi di uia,
    then skarang ni sy dpt tawaran ke ipg tuanku bainun dlm bidang TESL..
    apa yg perlu sy buat??
    stay di uia ataupon ke ipg..
    btol2 confius skang ni..
    kalau TESL di ipg apa pelajaran yg akan sy belajar di ipg nnt??

  55. ko dh tulis surat rayuan ke??

  56. Askum.Klu tulis surat rayuan,kena terima ke? Bleh x sesapa kasi cth surat ryuan tu? tlg reply kat email sy..

  57. mcm mana nak tulis surat rayuan ?

  58. Syukur la anak sy dpt masuk ip keningau …. Moga anakanda menjadi guru yg penyayang

    • Waa…Tahniah Makcik Noria… Saya pun dapat IPG di Keningau. Boleh kenal anak Makcik ka? Hehe

      • Kamu dpt course apa….. ?

        • Erm…saya dapat course Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (sk)…

          • I see anak saya pun dpt english sk…. Nama dia azizi…. kamu pulak? Asal mana? Nanti boleh kita jumpa masa pendaftran 28hb ni

            • Oww… Aziz Rosli ka? Sorry ya sebab tulis fullname dia. Saya terjumpa senarai nama pelatih-pelatih KPLSPM di website IPG Keningau. Anyway, nama saya Amerzan. Saya asal sini KK saja. Insya-Allah, kalau tiada halangan boleh la jumpa Makcik di sana nanti…

  59. minta tolong sgt kpda IPGM nieee,,,,,tlong buka rayuan utk calon2 yg gagal….tpi napa plak rayuan utk thun lalu ambilan julai ada plak napa thun niee xkde,,,,,,

  60. RYUAN klpspm AMBILAN JULAI TUK 2009 LALU ADA THUN NIE XKDE…TLONG LH ……..

  61. shah7senpai says:

    salam.sya nk tnya, surat daripada pihak ipg wajib kna dapat ka?

  62. askm. .nk tnye ni. .sy dh hntr surat terima tawaran kpd pengarah bpg & ipg yg sy dpt. .dlm buku panduan ade ckp ipg akn hntr maklumat & panduan utk melapor diri. .dh nk dkt 1 week tp msih xde reply dri ipg. .so cmne ni??

  63. Fadhil Blex says:

    salam.,,
    saje je nk test

  64. sy mnta math dpt bm
    sy mnta sk dpt sjkt
    knpa ea??

  65. ipgm ipoh??
    ad sesiapa?

  66. Saya merupakan salah seorang calon yang berjaya mendapat temu duga institusi perguruan,tetapi malangnya saya tidak ditawarkan untuk masuk ke institusi perguruan.saya ingin tanya samaada ada diantara kamu yang tahu cara untuk membuat rayuan.Saya sangat berminat untuk menjadi seorang guru sejak saya kecil lagi.Harap kamu dapat membantu saya.SEKIAN.
    EMAIL:[email protected]

  67. anyone got ipgm kampus bahasa antarabangsa??

  68. sape2 dpt ipg kampus bahasa antarabangsa sila add fb sy ([email protected])

  69. bila dpat tahu kptusan ryuan ipgm..??

    • rayuan online camne??ade ke x??coz sy buat surat rayuan..xtau la camne nk tau,doa je ar..

      • ya..sya pn nk tau ba snarai nma ryuan tu d trima..arap klu ada sapa2 yg tau,shre2 ek..makase..

  70. permohonan ni bleh tak pertimbangkan kpda plajar yg pernah mengganti cuti bersalin???

  71. masih boleh lagikah buat rayuan p kplspm?

  72. miss zed says:

    ada harapan tak rayuan melalui surat untuk di terima?saya dah hantar surat..berminat sangat ni..tolong lah buka rayuan ye..

  73. saya da pg bt rayuan d bahagian pendidikan guru,kk..katanya kalau x respond lbh drpd 15 julai,cuba lg thun dpn..adei,sandi eh..

  74. bole x bg contoh surat rayuan ?

  75. putera tercicir.... says:

    rasa2 nya…lah kan yang buat rayuan nie ader harapn ker nak dapat….saya dah buat rayuan…n boley saper2 kongsi tak bila keputusan rayuan tuh akan keluar…..

  76. salam..kwn2..bla kptsn ryuan tu kuar ek???klu ada yg tau.tlunk bgtau yaa…

  77. adoh….
    cm mne nie…nk apply IPG..xde ke ambilan julai…
    ? ? ?

    cm ner nk wat nie….

  78. kputusan rayuan tu takan kua….aku rasa…takde 1 pun respon utk ktorang…myedihkan tol…huh…

  79. salam…
    program kplspam pengambilan julai 2010 telah tamat..
    saya nak tanya bila program kplspm akan buka baru pengambilan????

  80. saya sangat berminat menjadi seorang guru tapi sayang nya saya tak dapat pun, lama da mohon…..nak buat rayuan pun saya tak tau.

  81. future@ustazah says:

    salam semua…sy pun salah soran yang tengah menunggu detik2 untuk permohonan IPG dibuka..saya lepasan spm 2009..and pada tahun lepas saya da apply tuk kemasukan IPG tp yang sedih nye tarikh temuduga saya clash ngan tarikh pendaftaran IPTA.. sya xthu yang kemasukan IPTA boleh ditunda.. Sedih sangat..walaupun saya skrg dah bljr kat UIA,, tp sy still nak apply IPG taun dpn…insyaAllah kwn2 semua yang nak memohon IPG blh mmbuat permohonan slps result SPM 2010 kuar…kalian wajib memdptkan pin no dgn membli nye di BSN dgn hrga rm3…saya doakan moga sesipa yang nak apply mktb thun dpn akn berjya…if Allah wills..biiznillah…skrg sy tabahkan hati tuk menghadapi sem2 di UIA……isyaAllah..sy akn trus lawat kalian semua disini…wslm

  82. nur habibah says:

    im bieba for the intake of june 2010,i missed to apply soo..i wanna ask for second intake have or i must apply for next year

  83. nur syazwani says:

    bila permohonan KPLSPM yg terbaru akn dikeluarkan?

  84. bila permohonan kplspm 2011 nak buka?

  85. warini_putri says:

    assalamualaikum..bilakah no.pin untuk kemasukan kemaktab akan mula dijual??

  86. rebicca ribut says:

    slm sjhtera dan salam 1malaysia….saya nak tanya bila no pin untuk kplspm ney mula dijual….saya sudah bertanya lebih dari 4 kali di BSN tp blm ada….

  87. bila buka kpl spm 2011

  88. Salam…
    Diharap anda semua dapat bersabar ya. Saya pun sedikit hairan mengapa Permohonan KPLSPM lambat dibuka, tapi kaedah temuduga sudah tersebar.
    Ada ura-ura kerajan mahu membuat Ambilan September 2011, tapi semuanya belum pasti…
    Sabar ya semua bakal adik2 ku… hehe…

  89. assalamualaikum..permohonan kplspm boleh mula dipohon pada hari ini 7/3..sila2 lawat web dibwh..::))
    http://www.xpresi.org/