Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010

Kementerian Pelajaran Malaysia mempelawa calon lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti program yang ditawarkan dalam Kursus Perguruan Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (KPLSPM) Ambilan Jun 2010.

Pelajar lepasan SPM yang berminat untuk menjadi guru boleh memohon secara atas talian untuk mengikuti KPLSPM. Pemohon yang berjaya melalui syarat-syarat awal kursus akan mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP). Program ini merangkumi kursus persediaan selama satu tahun enam bulan dan latihan perguruan selama empat tahun. Pada akhir pengajian, pelatih yang berjaya akan dianugerahkan Sarjana Muda Pendidikan dengan Kepujian dalam bidang yang dipilih.

Panduan Kerjaya Guru

Program Latihan

 • Kementerian Pelajaran hanya menawarakan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) bagi KPLSPM Ambilan Jun 2010 ini.
 • Program ini dikhususkan untuk melatih guru-guru di Institut Pendidikan Guru (IPG) dalam pelbagai bidang bagi keperluan di sekolah rendah iaitu Sekolah Kebangsaan, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil.
 • Sebagai prasyarat, calon dikehendaki mengikuti dan lulus Kursus Persediaan selama satu tahun enam bulan di Institut Pendidikan Guru (IPG) yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia sebelum ditawarkan untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan selama empat tahun di Institut Pendidikan Guru untuk Pendidikan Rendah.

Syarat Asas

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Umur tidak melebihi 20 tahun pada 28 Jun 2010 iaitu lahir pada atau selepas 28 Jun 1990.
 3. Calon hendaklah sihat fizikal dan mental.
 4. Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
 5. Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran dan kepujian dalam tiga mata pelajaran berikut:
  • Bahasa Melayu
  • Sejarah
  • Satu mata pelajaran yang lain serta;
  • Lulus Bahasa Inggeris
 6. Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon.

Ujian INSAK

 • Calon yang dipanggil temu duga dikehendaki menduduki ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) semasa menghadiri temu duga.
 • Pemilihan calon untuk mengikuti kursus perguruan adalah bergantung kepada kedudukan pencapaian merit skor akademik, prestasi dan temu duga dan keputusan ujian INSAK.
 • Keputusan oleh Jawatankuasa Pemilihan adalah muktamad.

Cara Memohon

 • Permohonan untuk memasuki Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM) Ambilan Jun 2010 hanya boleh dibuat secara atas talian (online) melalui laman web Perkhidmatan Aplikasi Dalam Talian Kementerian Pelajaran Malaysia atau terus sahaja ke portal Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2010.
 • Permohonan ini hanya boleh dibuat dengan menggunakan nombor pengenalan individu (PIN) yang boleh dibeli di Bank Simpanan Nasional (BSN) di seluruh Malaysia dengan bayaran sebanyak RM 6.00. Calon atau wakilnya hendaklah membawa bersama kad pengenalan atau salinan kad pengenalan calon untuk membeli nombor pin tersebut.
 • Calon dibenarkan mengemukakan hanya satu permohonan sahaja.
 • Calon boleh menggunakan nombor PIN yang sama untuk membuat pindaan butiran kepada permohonan yang telah dihantar. Pindaan butiran permohonan dihadkan tiga kali sahaja dan hendaklah dibuat sebelum tarikh tutup permohonan.
 • Maklumat yang tidak benar dan tidak lengkap boleh mengakibatkan permohonan ditolak.
 • Calon dinasihatkan menyemak status permohonan mereka dari semasa ke semasa untuk status panggilan temu duga dan juga tawaran ke IPG yang ditetapkan.
 • Tiada surat menyurat dikeluarkan untuk panggilan temu duga.
 • Surat tawaran rasmi bagi calon yang berjaya akan diserahkan di IPG yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia setelah calon melapor diri di IPG.

Tarikh-tarikh Penting (Pindaan)

8 Februari – Permohonan dibuka
28 Mac Permohonan ditutup
25 April – Semakan temu duga
3 Mei – 17 Mei – Temu duga
14 Jun Keputusan Permohonan
28 Jun – Pendaftaran

Tarikh tersebut di atas adalah sebagai panduan sahaja dan tertakluk kepada perubahan.

Pendaftaran

 • Calon-calon yang ditawarkan untuk mengikuti Kursus Persediaan akan mendaftar di Institut Pendidikan Guru (IPG) pada 28 Jun 2010 (tarikh tertakluk kepada pindaan).
 • Calon yang telah ditemu duga dan tidak menerima sebarang maklumat dalam tempoh satu bulan selepas tarikh pendaftaran adalah dianggap tidak berjaya.
 • Bahagian Pendidikan Guru tidak akan mengeluarkan maklumat secara bersurat kepada calon.

Ikatan Perjanjian

Calon yang ditawarkan mengikuti kursus di Institut Pendidikan Guru adalah tertakluk kepada ikatan Perjanjian Pendidikan Guru seperti yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Calon hendaklah bersetuju dan patuh dengan kontrak perjanjian untuk berkhidmat di mana-mana sekolah atau institusi pendidikan termasuk di kawasan pedalaman seperti yang diarahkan oleh pihak kerajaan setelah tamat berkursus.

Maklumat

 • Maklumat di sini hanya ringkasan sahaja, sila rujuk laman web Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2010 untuk mendapatkan maklumat terperinci.
 • Jika ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan permohonan KPLSPM ini, sila hubungi:
  • BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
   KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
   ARAS 3, BLOK E13, PARCEL E
   KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
   62604 PUTRAJAYA
   (u.p : Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar)
   Telefon : 03 8884 1260/ 1245/ 1243/ 1235/ 1229/ 1228
  • URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU Cawangan Sabah
   d/a Institut Pendidikan Guru
   Kampus Gaya
   Peti Surat 10491
   88805 Kota Kinabalu,
   Sabah
   Telefon : 088 236804
  • URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU Cawangan Sarawak
   Jalan College
   93259 Kuching,
   Sarawak
   Telefon : 082 258045

841 thoughts on “Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010

 1. […] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 […]

 2. adik sy tlah mmohon kplspm pd thun lps,msa mmbuat semakn nma dia tiada dalam sistem??adakah dia tersalah isi borang atau pun borang dia tidak lgkap??
  dia nak sgt mnjdi seorg gru,tp kni dia mlnjutkan pljrn di ipta,bolehkah dia memohon untuk kali kedua pada tahun ini???

  • bleh jew…ramai org y masuk mtrik or u msuk mktab…maknenya amk dy xllus mse mula2 pmhonan n wt pmhnann next year la

 3. get borang for masukkan maktab

 4. Ian,
  Saya tidak pasti apa yang telah terjadi tahun lepas. Walau bagaimana pun untuk tahun ini jika memenuhi syarat yang ditetapkan maka tentu boleh memohon.

 5. ada tak twrn kplspm untk mengajar sek. men.????

  • TESLians says:

   ada…ttpi untuk ambilan julai 2009…dan sudah dihentikan untuk thun2 yang akan dtg…sya sendiri skrg mengambil kursus TESL pendidikan menengah..

 6. salam….
  nk tnyer cket….n0 pin yg kter beli tuk nk isi brg upu 2 ley pkai gak ker tuk kplspm ni?????0r…..kne bli yg len.??

 7. pin tuk upu ngan pin tuk kplspm lain2 ker..?

 8. kids, > x clap sy kne bli y laem.. coz utk matrik pom kne gne no pin laem,bkn y upu…anybody?

 9. kawan2, beli laen la…kwn sy ade yang da beli..means no pin upu n matrik mmg laen2 la…

 10. saya merupakan pelajar lepasan spm tahun 2008 dan saya berminat untuk memohon kursus Program Penghantaran Pelajar Cemerlang Ke Universiti Terkemuka Luar Negara (PPC). bagaimanakah saya boleh memohon kursus ini? adakah saya perlu memohon melalui kursus KPLSPM yang dinyatakan di atas? ataupun tawaran untuk kursus ini belum dibuka lagi?

 11. Khai,
  Setakat ini belum diumumkan.

  Kids,
  Salam… tidak boleh kerana kedua-duanya untuk perkara yang berbeza.

  Anna dan Burgurlz,
  Benar, perlu beli nombor yang lain.

  Melissa91,
  Permohonan kursus yang dibuka sekarang hanya untuk guru sekolah rendah. Saya syorkan anda hubungi Unit Hal Ehwal Pelajar, Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia, Aras 2-6, Blok E 13, Kompleks Kerajaan Parcel E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62604 PUTRAJAYA atau telefon 03-8884 1265, 03-8884 1272 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 12. kat mane tmpt temu duga tu??????????????

 13. salam…leh sy tau, kalau kite amik kplspm ni scholarship dr mn eh?

 14. sy ada baca d web akademik upsi..bagi proses pegambilan pljr dikedalikn upsi brsma bpg,kpm, dan fakulti bahasa yg akan ditempatkan di IPSAH..pengajian 2thn d ipsah dan 2 thn d upsi..btl ke permohonan ini blh dibuat?? dan adakah permohonan terbuka kepada semua khusus??

 15. ct raihanah says:

  salam..n slmt sejhtera…sy nk tnye ni…sy ad bli no pin utk kplspm tp tulis kt cni pengambilan julai 2010…sy tgk kt blog ni just ad pengambilan jun2010…yg julai nye bile ye???

 16. maaf menyibok..shafau nk isi utk permohonan kursus lepasan spm tapi xleh pn..da penat da cari ag td..ad sape2 leh tlg shafau x?plz help me!

 17. cam ane nk isi borang KPLSPM??????

 18. Assalamualaikum….
  cam ane sye nk isi borang KPLSPM?????

 19. SALAM…..cm ane sye nk isi borang KPLSPM???????

 20. Ryna Rina,
  Kalau tak silap saya anda boleh pilih tempat temuduga semasa mengisi borang permohonan tersebut.

  Ctiey91,
  Salam… biasanya Kementerian Pelajaran.

  Khaii,
  Saya cuba mencari maklumat mengenai apa yang anda baca tu di laman web UPSI tetapi tidak jumpa. Tolong bagi URL laman web berkenaan supaya saya dapat semak sebelum memberi sebarang komen mengenainya.

  Ct Raihanah,
  Salam… Saya rasa ia merujuk kepada pengambilan yang sama Jun/Julai tetapi untuk kepastian cuba hubungi Bahagian Pendidikan Guru di talian yang dinyatakan di atas.

  Shafau dan Haleda,
  Sila pergi ke laman web Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2010.

 21. bakal cikgu says:

  bley tw x brp gaji cikgu??
  starting DG brp klau lepasan kplspm??
  elaun ape yg dapat??
  p/s: tlg beri mklumat sbb utk pgetahuan semua bkal guru2 malaysia..tq

  • gaji ckgu starting 2lbh pda dg 41..elaun 200 dri kementerian,jka anda mgjar sbjek yg lbh sukar,elaun anda mgkin lbh byak..

 22. khairul imran says:

  drpd khai..
  sy tak phm juga sbnrya..tlng trgkn…ini url..(akademik.upsi.edu.my/website/panduan.htm.
  tlnglah ye sy brbnt sngt dlm bidang perguruan..

 23. salam..
  mcm mn sy nak apply perguruan ni??
  da byk kali da sy try, tapi tak boleh??
  ade sape2 boleh tlg???

 24. mizz mimie... says:

  saya bhrp kali k3 ni sy d plh untk mengikuti kursus perguruan…sy bndg kan rezot sy dgn mmbe sy y bjy msk,rezot ktorg sm jaa…mybe teda rezki tuk sy..sy bmnt hndk mjd guru…tolong laaa sy kali ni…

 25. Bakal Cikgu,
  Saya tidak mempunyai maklumat tersebut. Harap ada pembaca lain yang boleh membantu berkongsi maklumat mengenai tangga gaji guru di sini.

  Khairul,
  Saya rasa maklumat di url itu tidak boleh digunakan lagi kerana tajuknya jelas menunjukkan ianya untuk pengambilan sesi akademik 2005/2006. Saya cadangkan anda berhubung terus dengan Kementerian Pelajaran dan UPSI sendiri untuk mendapatkan maklumat terkini.

  Helwa,
  Salam… bagi program KPLSPM ini sila pergi laman web Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010.

 26. Kucing Kacang says:

  Salam. Saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang KPLSPM. Saya merupakan penuntut tahun 3 program PISMP di IPG. Untuk memohon, perlu membeli no pin di BSN berharga RM6. Ia berlainan dgn no pin matrix atau upu. 1 no pin utk seorang pemohon kerana perlu membeli dengan mengemukakan no kp. Pelajar yang berjaya akan dipanggil temuduga. Pusat temuduga dipilih sendiri oleh pemohon di dalam borang. Pemohon perlu menyemak keputusan sama ada dia layak utk ditemuduga. Contoh tempat temuduga di Johor ialah di IPG kampus Temenggung Ibrahim, Johor Bahru dan IPG Kampus Tun Hussien Onn, Batu Pahat.

  Apabila anda berjaya mendapat panggilan temuduga, anda perlu ke tempat temuduga dan di sana ada 3 sesi temuduga. temuduga kumpulan, individu dan ujian INSAK. Selepas temuduga, anda perlu menunggu keputusan sama ada anda layak untuk mengikuti pengajian di IPG. Sekiranya layak, anda akan ditempatkan di IPG tertentu mengikut bidang yang diberi kepada anda. Setahu saya, kita tidak boleh memilih IPG. Program KPLSPM ini dilaksanakan selama 5 setengah tahun. 1 tahun setengah persedian dan 4 tahun program sarjana muda.

  Untuk tangga gaji, seperti yang diberitahu oleh pensyarah saya, guru lepasan KPLSPM akan bermula dengan DG41. Elaun akan diberikan oleh KPM melalui Bahagian Pendidikan Guru.

  Kepada yang memohon program ini, selamat berjaya. Rezeki Allah yang tentukan. Persaingan memang sengit. Untuk pengetahuan semua, pada tahun saya memohon, 2006, seramai 125000 yang memohon. 25000 dipanggil temuduga dan hanya lebih kurang 4000 sahaja yang diterima masuk ke IPG. Tetapi bilangan pelajar yang akan diambil dijangka bertambah kerana pada tahun lepas, Tan Sri Muhyiddin Yasin mengatakan bilangan pelajar untuk memasuki IPG akan ditambah. Kalau tak silap saya la.

  * Semoga menjadi guru yang cemerlang…

 27. Kucing Kacang,
  Terima kasih dengan perkongsian maklumat tersebut.

 28. if isi borang after 28 blh ka ? cz baru taw permohonan nii di buka umum .

 29. Nurul,
  Tidak boleh melainkan jika dilanjutkan, esok adalah hari terakhir untuk membuat permohonan.

 30. Kucing Kacang says:

  Tarikh tutup permohonan ialah 28 Mac 2010 bukan 28 Februari 2010. Keputusan SPM pun belum keluar lagi. Ada masa sebulan lagi. Cepat, cepat…

 31. Kucing Kacang,
  Memang betul tarikh tutup 28 Mac 2010, terima kasih kerana membetulkannya.

 32. slm..
  actly,sy pn da problem mcm helwa gak..
  sy dh pegi lmn web 2,tp borang 2 mcm ter’refresh’ sniri,bnyk2 kli..
  so,xley la nk isi borang 2..
  npe jd cm2 ek..?
  nk kta line bz,sy pnh try isi borang ni tgh2 mlm..
  tp,ttp xley gak..
  sum1 pls, help..!

 33. to irah said..
  mgkin borg 2 blum ckup lgkp tp saudari dh tekn butg send..
  to kucing kacang..
  sememangnya pemohon x berhak mmhon ipg yg dkhndaki..hnya mhon kursus shja..ipg akn dtntukan pihak kementerian..

 34. Salam semua….Dah 2 tahun tak mintak..tahun ni nak mitak bolehkan..umur tak 20 sampai 20 agi..

 35. nk sgt jd guru says:

  sy dh ec mktab untk yg 2010,doakan sy smga sy berjaya…tp bgaimana nk semak sama ada borang yang kita hntr itu sudah ada dalam sistem…help me???

 36. what if im over 20yrs old? masih boleh apply?

 37. kalau sejarah k.o dpt ke mohon ??

 38. klau sjarah k.o dpt ke nk mohon kplspm nie??

 39. hmmm….klu student u still bley apply ke tuk pgram nie???
  jus wanna know..

 40. Kalau ada rezeki ade lahh..jgn risau sume.n all d best!

 41. eiii….wandaaaaaa
  mu kena hadapi temuduga dengan molek molek..
  baru bleh masuk maktab..
  nak tau ciri2 yang dikehendaki sewaktu temuduga??????

 42. CM NA NK APPLY “KPLSPM”?

 43. Amir,
  Kalau belum melebihi 20 tahun pada 28 Jun 2010 memang boleh mohon.

  Nk Sgt Jd Guru,
  Anda boleh pastikan dengan membuat Semakan Permohonan, item no.7 di Aplikasi Dalam Talian Permohonan KPLSPM.

  Bubu,
  Dukacita tidak boleh, anda perlu mohon melalui permohonan lain.

  Lieya,
  Anda perlu mendapat sekurang-kurangnya Kepujian dalam Sejarah untuk memohon.

  Adanaz,
  Tidak pasti pula jika belum 20 tahun mungkin boleh.

  Nicha,
  Mohon di pautan Aplikasi Dalam Talian Permohonan KPLSPM yang dinyatakan di atas.

 44. Sekarang sy memohon diploma akuantasi politekinik, sy mahu tahu boleh tak sy mohon maktab perguruan kerana sy berminat menjadi cikgu.Lepas itu, sy boleh menggunakan gred politeknik untuk memohon tak.

 45. sekarang sy mohon diploma akuantasi politeknik.sy mahu tahu adakah result politeknik dapat memohon maktab perguruan. dan sy boleh menggunakan result politeknik untuk memohon.sebab sy sangat berminat untuk menjadi guru.dulu sy pun pernah menjadi guru sambilan dan sy pun telah mengambil julai paper. tetapi sekarang umur sy sudah terlepas 21,tidak dapat memohon kplspm.result politeknik boleh membantu sy untuk memohon tak.terima kasih.

 46. knape link kplspm kt atas sll error je?

 47. Nape Tak ley apply ni??sum1 teach me plezzzzz

 48. Nur Izattul Niza says:

  Salam Satu Malaysia….

  saya daripada sekolah teknik aliran vokasional kursus “Computer Programming”,
  adakah saya layak memohon untuk menjadi guru..?ramai kawan2 saya daripada sekolah agama&harian kata pemohon drpd sekolah teknik susah nk dpt….tapi sy tak setuju…ape pendapat korang…???terima kasih…

 49. sebenarnya berapa kos sebenar untuk pembelian no pin KPLSPM ni?
  semalam saya beli di BSN “cas” sampai RM10.60…
  tapi yang saya musykil dalam slip bayaran tulis RM 6…
  adakah terdapat “cas” tersembunyi yang dikenakan oleh BSN…

  sekadar ingin tahu,manakah diantara “cas” yang sebetulnya..

  sekian…

 50. Nur Izattul Niza says:

  Apex,

  harga sebenar RM6.00….awak pergi kt bank tu balik,bawak slip tu ckp kt org yg awak beli tu…mungkin die tersilap…RM10.60 untuk UPU…

 51. izzatul, betul ke camtu? cm x adil plak kalau ada bias …

 52. bukan untuk upu, tapi utk kplspm..da tulis dalam resit tu, bahagian guru…
  mase nak bayar ari tu da stdby duit rm 10, akak jaga kaunter tu cakap rm10.60, terpinga-pinga jap..kene la topup syiling lagi..
  dapat resit terus cek dye just tulis rm 6 je…
  n pikir la, mesti ada penyelewengan, teruk cam ni…

  p/s:- untuk kakitangan BSN, jgn la buat cm ni, macam mengambil kesempatan di atas amanah yg diberikan.. kalau betul harga rm 10.60, tulis la rm10.60 k…

  (http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1113&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_04.htm)
  Hampir 450k calon yang ambil SPM thn 2009,andai kata 200k calon yg membeli no pin KPLSPM dgn harga rm 10.60, (pada asal nya harga sebenar ialah rm 6)
  10.60-6=4.60, 4.60*200k=RM920k

  harap2 pihak berwajib dapat mengetahui isu2 remeh macam ni..
  1 Malaysia,
  Rakyat Di Dahulukan,
  Pencapaian Di Utamakan…

 53. Wen,
  Anda boleh memohon walaupun ada memohon di IPT lain. Sementara itu lulusan Diploma tidak boleh memohon untuk KPLSPM atau KPLI. Jika mempunyai ijazah anda boleh memohon KPLI atau Diploma Pendidikan sila rujuk Permohonan Program Diploma Pendidikan Ambilan Julai 2010.

  Thy dan Yoi7,
  Sekarang dah okay.

  Nurul Izattul,
  Salam… saya tidak pasti pula mengenai mereka yang daripada Sekolah Teknik susah untuk mendapat tawaran. Sepatutnya jika memenuhi syarat semua pemohon mempunyai peluang berdasarkan merit masing-masing.

  Apexz,
  Nampaknya pihak yang berkenaan perlu memberi penjelasan.

 54. TengkuFatinNisha says:

  ellow.. sy nk tw ciri2 student krsus nie yg diperlukan.. t.k

 55. kalau dah masuk universiti, boleh apply lagi tak??

 56. Tengku Fatin Nisha,
  Selain daripada yang dinyatakan dalam panduan permohonan saya tidak pasti, mungkin ada pembaca yang ada maklumat boleh dikongsi di sini.

  Amirul,
  Saya tidak pasti, sila hubungi Bahagian Pendidikan Guru untuk penjelasan.

 57. Jika sy memohon KPLI atau dilpoma pendidikan, sy mahu tahu berapa lama habis belajar KPLI atau diploma pendidikan.

 58. Frana Akza says:

  Assalamualaikum wbt…
  saya adlh stdent lpasan STAM…
  dan skrg sya mngajar sbg guru sandaran GSTT…
  sya ada bca iklan yg lpasan SPM/STAM ni blh mmohon utk JQOF..
  utk yg prng mnjadi GSTT,lbh bnyk klbihan lg…
  tp sya xtau mcm mna nk apply…
  blg tlg x???
  sya nk sgt jd gru…

 59. saya ingin memohom kplspm,tetapi saya telah dipilih sebagai pelatih plkn kumpulan 2,iaitu march himgga jun. jika saya mendapati saya boleh bertemu duga, tetapi masa itu saya sedang menjalani plkn. macam mana sekarang ni…………….?

 60. ketty,
  bukan ble minta excuse ke utk pergi interview?
  pengalaman sorang pelatih plkn…
  dia dipanggil utk interview semasa menjalani plkn, of course kne la mintak excuse ngan pihak plkn, ramai lagi yang macam tu, bukan dia saja…
  masa interview tu, penemuduga tu suh buat apa yang dia belajar kat plkn..e.g kawat..:)

 61. Wen,
  DPLI dua semestar dan KPLI setahun, untuk maklumat lanjut sila rujuk Permohonan Program Diploma Pendidikan Ambilan Julai 2010. dan Permohonan Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah KPLI SR Ambilan Jun 2010.

  Frana Akza,
  Salam… Saya tidak pasti bila permohonannya akan dibuka tapi pada kebiasaannya akan dihebahkan di laman web Kementerian Pelajaran di bahagian Perkhidmatan Aplikasi Dalam Talian. Disamping itu anda boleh juga cuba menghubungi Bahagian Pendidikan Guru di talian 03 8884 1260/ 1245/ 1243/ 1235/ 1229/ 1228 untuk mendapatkan maklumat mengenainya.

  Ketty,
  Anda memang boleh meminta kebenaran untuk menghadiri temuduga itu.

  Lem0n,
  Terima kasih kerana berkongsi maklumat tersebut.

 62. azraai arifin says:

  Assalammualaikum,..nak tanya nie, kalo da dpt jadi guru,guru sek rendah kan..lpas 2 blh tukar p sek menengah ka?

 63. Azraai,

  Salam.. kalau tidak silap saya anda perlu mengikuti kursus tertentu baru boleh bertukar mengajar ke sekolah menengah.

 64. azraai arifin says:

  assalammualaikum..insyallah kalo da dpt masuk KPLI nie, brapa tahun ya ?

 65. Azraai,
  Salam… Kalau KPLI setahun, manakala KPLSPM pula merangkumi kursus persediaan selama satu tahun enam bulan dan latihan perguruan selama empat tahun.

 66. bolehtah saya tahu bagaimana nak memohon utk kplspm lepasan spm 2009. tlg beritahukan step utk mohon.

 67. vicky pow says:

  selamat sejahtera…saya nak tya…umur saya sekarang 20…sy lahir pd thn 1989…boleh lagi tak sy mohon KPLSPM…sebab tadi sy beli no pin kat BSN…mereka ckp masih blh mohon lagi…tapi syarat pula tulis kena umur tidak melebihi 20..jadi macammana ni…kalau tak boleh…ada apa kursus lagi yg blh sy mohon utk menjadi guru sekolah rendah…sy sdh menjadi GSTTselama 3thn…sy nk jadi guru tetap…sebelum ni sy ingat hya boleh mohon 1 kali saja utk masuk maktab

 68. Sumi,
  Sila rujuk e-Panduan Permohonan.

  Vicky Pow,
  Salam sejahtera… Saya nasihatkan anda hubungi terus Bahagian Pendidikan Guru di talian 03 8884 1260/ 1245/ 1243/ 1235/ 1229/ 1228 untuk mendapatkan maklumat samada anda masih boleh memohon dan tentang peluang lain yang ada untuk anda menjadi guru.

 69. saya telah telefon byk kali tapi tak ada org jawap…

 70. waa..sdey nyew xley nk apply nieyh..
  aq K.O. sej..
  aq dpt D..but BM, MATH, AGAMA, N LKSAN KEJURUTERAAN aq A..
  aq still nk apply ley x???

 71. bantukawan says:

  kwn sy sruh tnyakn sama ada die msih lyk 0r tdk tuk m0hon kplspm.c0z die nk sgt m0hon..ni rslt die
  bm B+
  bi B+
  sej B
  math A
  addmath C+
  physics C
  chemistry C
  bio C
  dan sy nk tau kalau pilih math..btul ker ssah nk dpt..cuz stengah owg kater da ramai sgt..

 72. assalamualaikum….ader sesiape yg boleh bantu sye….
  macam mne nak isi borang pemohonan kursus perguruan lpasan SPM 2010…
  saya keliru…tolong sye!!

 73. Vicky Pow,
  Jika begitu, sila hubungi Talian Khidmat Pelanggan KPM di 03 7723 7070 dan sampaikan masalah yang anda hadapi. Harap mereka dapat membantu.

  Are_na,
  Anda boleh memohon tetapi peluang untuk dapat agak tipis.

  Bantukawan,
  Syarat minima adalah 3 mata pelajaran cemerlang dan 3 mata pelajaran kepujian. Saya tidak pasti berkenaan pengkhususan matematik.

  Hazirah,
  Salam… sila rujuk e-Panduan Permohonan.

 74. ALHAMDULILLAH….

  akhirnya..dapat gak sye isi borang permohonan ini…

  terima kasih=)

 75. azraai arifin says:

  ASSALAMMUALAIKUM…saya da isi borang KPLSPM nie, tp mcm mana sy mau tahu yang permohonan saya nie sudah dihantar?saya tidak pasti sama ada sudah dihantar atau belum..TOLONG SAYA..

 76. Bantukawan says:

  kirenyer dia xdpt la kplspm?cuz dia stu sub jer cemerlg..yg len sumer kpujian..
  kplspm bole buat ryuan x?

 77. Azraai,
  Anda boleh pastikan dengan membuat Semakan Permohonan, item no.7 di Aplikasi Dalam Talian Permohonan KPLSPM.

  Bantukawan,
  Saya tidak pasti samada ada peringkat rayuan kerana saya tidak pernah melalui proses pemilihan. Diharap ada pembaca lain yang mempunyai maklumat mengenainya dapat berkongsinya di sini.

 78. Salam, saye nk tanye sket.
  no pin boleh beli lagi ke skang ni.
  ade tarikh akhir utk beli no pin kplspm ke???

 79. SKRG SAYA BLAJA KAT IPTA TP SAYA SGT BERMINAT NK ISI KPLSPM
  BLEH EK????????????
  DLM SYARAT UTAMA KATA X BLEH

 80. Hakim,
  Salam… nombor pin masih dijual sehingga tarikh tutup.

  Mshar,
  Saya difaham ada syarat “bukan pelajar yang berdaftar dengan IPTA” untuk memohon, ini bermakna mereka yang sedang belajar di IPTA tidak boleh memohon. Walaupun begitu cuba hubungi Bahagian Pendidikan Guru untuk mendapatkan kepastian.

 81. budak spm09 says:

  salam nilam,
  results saya x berape cantik tp saya harap dapat pohon kplspm,ni results saya
  bm:b+
  bi:a
  pai:a-
  sejarah:b
  math:b
  add math:e
  ekonomi:c+
  physics:d
  kimia:d
  dier kater nak minimum 3 subjek cemerlang maknanyer nak 3 a ker?ada lagi ker peluang untuk saya mohon kplspm?dan bagaimana jika saya mohon asasi tesl di uitm?adakah saya masih lagi punya harapan?

 82. know-me92 says:

  saya da ec pemhnan kplspm nie…..hehehe lega ase awak yg kt lua 2 ec r cpt ek…k daaaaaaaa eh jap2 nk smak blik cmne???????

 83. know-me92 says:

  nk semak blik cmner????saya da ec tp x ykin ngn plihan saya td….nk uat cmner ek??

 84. saya tak de a dalam spm , saya hanya dapat
  moral=b+
  science=b+
  math=b
  bm=c
  sej=c
  perdagangan=c+
  bi=d
  akaun=e
  bahasa cina=c+
  seni=c
  macam mana ni??

 85. nape kplspm ltk syarat umr x lbh dr 20 thn? klw yg dh lbh nk jd guru camne??

 86. i want to know…Em saya nk tahu, adakah saya boleh memohon jika saya merupakan pelajar ipta…ini merupakan kali ke-3 sy memohon kplspm ini..sy berharap sangat agar kali ini permohonan saya berjaya…

 87. antara syarat asas bg permohonan ini ialah “calon hendaklah sihat fizikal dan mental”. soalan sy di sini, apakah calon yg cacat fizikal tidak blh memohon kursus ini?

 88. lepas tamat pengajian….adkah akan dihantar ke sekolah dan terus menjadi tenaga pengajar???….

 89. Salam sejahtera.. Saya ingin memohon untuk menjadi seorang guru. Saya baru saja lepasan SPM tahun ini. Saya berharap permohonan saya akan diterima. Walaubagaimana pun..saya tetap akan menanti keputusan yang diberikan. Terima kasih.

 90. ridzuanevans says:

  salam. kalau sy dpt 2a+ dlm spm dpt apply tak kplspm. tolong sy eh. terima kasih. 🙁

 91. ssh lak mw isi borg kplsm dier…cm len…rumit sgt…

 92. sye mnat masuk maktab nie just,,sye mndapat 2 creadit jer,,6 lulus,adakah sye layak..

 93. Salam,saya mahu memohon bidang perniagaan tetapi math saya D sedangkan syarat minima C.Bolehkan saya tetap memohon??jika ditolak bolehkah rayuan dibuat??

 94. salam…saya ingin bertanya???saya ingin memohon untuk menjadi guru di pra sekolah…tapi untuk syarat kelayakan lulus dalam mana2 matapelajaran tu saya tak cukup…so, rasa2nya dapat x??? lagi satu untuk beli no.pin di BSN tu, untuk butiran nak tulis apa???IPGM malaysia ke???

 95. Budak SPM09,
  Salam… Difahamkan cemerlang itu adalah A. Jika tidak memenuhi syarat minima memang agak sukar untuk mendapat tawaran. Anda boleh memohon Asasi TESL UiTM dan peluang itu memang ada bergantung kepada temuduga yang anda perlu hadapi.

  Know-me92,
  Anda memang boleh membuat semakan dan pembetulan sebelum tarikh tutup. Sila rujuk item 7. Semakan Permohonan dan item 8. Kemaskini Maklumat Permohonan di portal Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2010.

  Cooper,
  Peluang anda agak tipis jika memohon KPLSPM ini.

  Teddy,
  Anda boleh mohon KPLI atau GST.

  Mar,
  Kalau tidak silap saya, salah satu syarat untuk memohon mestilah bukan pelajar IPTA. Sila hubungi Bahagian Pendidikan Guru untuk kepastian.

  Ica,
  Begitulah syarat yang ditetapkan.

  Yan,
  Saya tidak pasti, rasanya ya.

  Chicky,
  Salam… Semoga anda berjaya mendapat tawaran.

  Riduannevans,
  Salam… mengikut syarat memerlukan 3 mata pelajaran cemerlang.

  Fiza,
  Salam… Tidak semestinya.

  Mjbby,
  Sila rujuk panduan yang disediakan.

  Kamarul,
  Agak sukar untuk mendapat tawaran jika tiada yang cemerlang.

  Balzac,
  Salam… Jika anda tidak memenuhi syarat minima yang ditetapkan agak sukar untuk mendapat tawaran walaupun selepas membuat rayuan.

  Zaty,
  Salam… Pada kebiasaannya jika tidak memenuhi syarat minima memang agak sukar untuk mendapat tawaran. Tentang butiran itu saya tidak pasti sebab tidak pernah membelinya.

 96. agak sukar tetapi ini bermakna masih ada peluang walaupun 1%??

 97. assalamualaikum..sy nk bertanya,mesti ke utk seseorg yang apply kplspm ni dihantar ke sabah dan sarawak utk latihan??tq..

 98. salam..

  mata pelajaran untuk permohonan,

  keputusan spm 2009,

  4581 – applied sience,

  8101 – bahan binaan,

  8102 – teknologi binaan,

  tiada..

  bagaimana ye,untuk mohon??..

 99. salam,bolehkah saya ambil perperiksaan ulangan math spm pada tahun hadapan?

 100. klu lahir pada 28 april 1989
  boleh apply kplsm??

 101. kalau lahir pada 28 april 1989
  boleh apply kplsm??

 102. salam..
  nak tanya…
  if my Sejarah dpt B+..layak ker.?

 103. sy bdebar sngt..sy bhrp sngt dpt msuk ke kplspm nie….
  result nk kate ok xjga tp blehla cz ade 3A n xde gagag..
  tapiii english n mate sy dpt D…..AMACAM NEHH????

 104. kalau dah kahwin, bleh memohon lg x kursus ni???

 105. salam..

  saya ingin mendapat kepastian tentang kelayakan keputusan SPM saya untuk memohon kursus perguruan ini..

  saya mendapat :

  Bm:A

  BI:B+

  Maths:A

  Sc:A-

  Sej:B

  Moral:A-

  Reka cipta:A-

  Sains sukan:B+

  Account:B+

  so..mcm nyer yek…?!! dpt ker??

 106. macam mana ye nak buat kemaskini borang kplspm nie sbb no pin saya hilang laa

 107. student maktab says:

  bagus klu korang minx ni.Byk klebhn
  Bkn pa..kita diberi elaun tiap2 bln dlm rm4rts lbh.
  Bndg dgn ptptn. Kedua,insya Allah cmfrm da keja.Elaun tiap2 bln dapat
  masa persediaan selama sthn stgh. Bila dh ijzh sya dpt dlm Rm630 setiap
  sem. Tidak termasuk elaun peralatan tulis dlm rm6-7 rts sthn.
  Sbb 2 nak dpt susah.byk kelebhn,org rmai minat.
  Syart umr mesti tidak boleh lbh 20 thn pd 1 Julai.
  msuk ni,cmfrm dpt keja coz kta dpt elaun.

  Ya la.. scara logikny,klu kta tanam syur msti kta nk jual yg kta dlu
  kmdn bru yang org. mcm 2 gak perbdgn bdk maktb dgn u.
  U dbri ptptn n perlu dbyar blik. so, kerajaan xrugi bndg dgn mktb.
  Klu stdnt xdpt keja,rugi. Kerajaan dh labur byk untk kta.

 108. nak tengk status permohonan mcmane????? help

 109. adalah saya layak memohon KPLSPM dengan result spt ini
  bm,A-
  BI,A-
  MAT,B+
  PHY,D
  BIO,C+
  ADD MAT,C+
  CHEMISTRY,C+
  PM ,B+
  SEJ,B+
  dapat kerr???

 110. Balzac,
  Benar, kerana mungkin ada sebab-sebab tertentu peluang itu ada.

  Farah,
  Salam… Saya kurang pasti, harap ada pembaca lain yang dapat membantu.

  Balzac,
  Salam… Boleh, tahun ini pun boleh, sila rujuk Pendaftaran Peperiksaan SPM, SPMU Dan STAM 2010.

  Thel,
  Maaf tidak boleh sebab syaratnya lahir pada atau selepas 28 Jun 1990.

  Anne,
  Salam… Anda memang ada peluang.

  Amalina,
  Peluang anda bergantung kepada program yang anda mohon.

  Dave,
  Saya tidak pasti pula.

 111. Miera,
  Saya tidak mempunyai maklumat tersebut, cuba hubungi Bahagian Pendidikan Guru untuk mendapatkan bantuan.

  Student Maktab,
  Terima kasih dengan maklumat yang dikongsi itu.

  Lela,
  Sila pergi ke Item 7. Semakan Permohonan.

  Renz,
  Anda perlu ada sekurang-kurangnya 3 mata pelajaran cemerlang untuk memohon.

 112. cam mana klau bi ggl,blh mtk ke…..

 113. cam mana klau bi ggl,blh mtk ke….

 114. bleh tak klau stu je ggl mtk.

 115. np susah sgt nk apply guru ni…. sy dah pning…. nk daftar cmne eak???
  dah try wat cm yg nilam suh tp x jmpe pon….

 116. mrs.confiuse says:

  saya x pham mcm mane nak isi borang kplspm???????????????????????????????
  knpe rumit sgt nk isi bnde alah ni…nek fening tau ktorg……..
  TOLONG KAMI CPT2 EA…URGENT!!!

 117. progarm kplspm ni kena belajar berapa tahun ya?blhkah pilih subjet sendiri yang suka untuk belajar?adakah kplspm ini akan jadi guru tetap sekiranya tamat belajar?

 118. HYE TUMPANG TANYE

 119. SALAM..thun lepas kebykan yg dpt g temuduga kplspm result 6A keatas btul ke????

 120. salam..lau nk msuk mktb nk brpa A?????

 121. SYE dpt
  BM=A
  GEO=A
  MT=A
  SN=A-
  RC=A-
  SEJ=B+
  AG=B+
  PSV=B+
  BI=E

  bHSE INGGRIS SYE E!!!!!!!
  layak ke!!!!
  aduh….

 122. bungaLily says:

  cmner nk aply kemasukan ker perguruan lepasan spm ea?

 123. azree bin aldin says:

  saya harap sangat dapat jadi seorang guru and dis is my ambition…saya nak sangat jd guru science

 124. QiStyChEr~ says:

  so interested 2 bcome a tcher~

  but my BI result is 5C ony lar~

  layak ker ar??

  n 1 More~

  i da married n ada baby dah~

  well if i dpt msuk mktab msti duk asrama x??

  or ble stay luar??

  hope anybody will answer me pliz….

 125. nak tnya…
  bm- b

 126. Leslie,
  Maaf tidak boleh kerana anda perlu sekurang-kurangnya lulus.

  Miera09,
  Anda memang memerlukan nombor pin tersebut untuk membuat kemaskini. Anda perlu menghubungi Bahagian Pendidikan Guru di talian di atas atau datang sendiri ke pejabat mereka untuk mendapatkan bantuan. Cuba juga hubungi Bahagian Khidmat Pelanggan KPM di talian 03-7723 7070.

  Mrs.Confiuse,
  Sila rujuk e-Panduan Permohonan atau hubungi Bahagian Pendidikan Guru untuk bantuan.

  Ccling,
  Program pengajian ini mengambil masa 5 tahun 6 bulan yang merangkumi Pengajian Persediaan selama 1 tahun 6 bulan dan Pengajian Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian selama 4 tahun. Mata pelajaran adalah bergantung kepada bidang pengajian yang anda pilih.

  Fifi,
  Salam… maaf, saya tidak ada maklumat tersebut.

  Apih,
  Salam… sekurang-kurangnya 3 A-.

  Fifi,
  Anda boleh memohon tetapi pastikan anda memenuhi syarat khas bagi bidang pengajian yang anda pilih.

  BungaLily,
  Sila buat permohonan di Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2010.

  Azree,
  Semoga anda berjaya. Pastikan anda memenuhi syarat am dan syarat khas yang ditetapkan.

  QiStyChEr,
  Syarat minima mata pelajaran Bahasa Inggeris adalah lulus sahaja, jadi anda layak.
  Saya tidak ada maklumat mengenai status permohonan bagi mereka yang telah berkahwin atau ingin duduk di luar asrama sila hubungi Bahagian Pendidikan Guru untuk mendapatkan penjelasan.

  Tracy,
  Anda boleh memohon, tertakluk kepada anda memenuhi syarat am dan syarat khas yang lain.

 127. no pin upu bleh gne tak utk isi brg???

 128. salam…
  sye mahu tanya,bolehkh no.pin upu diguna utk mgisi brg??

 129. salam,
  bolehkah saya mgunakan no.pin upu utk mgisi borang??

 130. please!!!
  saya nk mhn mcmana??
  bloeh atua tidak gne no.pin upu??

 131. salam,rslt sayer agk d0wn cket..
  bm,b+
  bi,b+
  math,a
  sej,b
  addmath,c+
  chemi,c
  bio,c
  fiz,c…
  adakah pluang tuk sy dpt kplspm ni cerahhh?
  dpt 1 jer cmerlg..(T.T)
  klau mntk math dpt x?..

 132. Lynn@shAH says:

  Apa kes ni cri nk isi borang dr td lg xjpa2…..ni yg bengang ni….nk cri kt mn r.. please help me……………………………………………………………………….

 133. harap pada sesiapa yang berminat untuk memohon kplspm mohonlah dengan hati yang ihklas untuk menjadi guru…

 134. ..thn lalu sya ada isi tp sekali sya kemas kini sya pnya status ndada pulak..sya pn benggang..hadoyy..amcm baini.kac tulung sya ba..hadoyy..tulung sya ba mcm mn mo isi ni mgkn thn lalu sya slh isi.

 135. Lily,
  Nombor unik ID untuk UPU tidak boleh digunakan untuk permohonan KPLSPM. Anda perlu membeli nombor pin yang khas untuk KPLSPM.

  Blurr,
  Salam… peluang memang tidak sebaik jika anda mempunyai tiga mata pelajaran cemerlang.

  Lynn @ Shah,
  Sila layari laman web permohonan yang dinyatakan di atas dan rujuk e-Panduan Permohonan.

  Sue Tieka,
  Ya diharap begitulah.

  Mok Bie,
  Sila rujuk e-Panduan Permohonan di portal permohonan berkenaan.

 136. ain farhana suhut says:

  salam..sy nk mohon kplspm 2010..arini tarikh last..camane nk beli er..bsn bkak ke..ade yg ckp leh beli melalui mesin atm..camane carenye ek??help me..sy juz dpt 4a 3b 1c 1e..ade sape2 leh bantu sy..please

 137. ain farhana suhut says:

  salam..mcmane nk beli no pin melalui atm bsn..xtw mengenai kplspm sblum ni..pls help me..nk sgt mohon..

 138. Ain Farhana,
  Salam… sila rujuk Pembelian Pin melalui BSN.

 139. ain farhana suhut says:

  SALAM..DA SELAMAT MENGISI BORANG KPLSPM..DI SAAT AKHIR LAK TU..TERIMA KASIH ATAS PEMBERITAHUAN ANDA..DOAKAN SY BERJAYA UTK D PANGGIL TEMUDUGA..WASSALAM..

 140. mcamana nak mohon asasi tesl uitm?

 141. olipppsss says:

  im ipta’s student…..
  n i want2 know that kluw da jdiw student ipta mang comfirm d reject kew?????
  huuhhh…

 142. Oya,
  Boleh memohon melalui UPU, sila rujuk Permohonan Kemasukan Ke IPTA 2010 Lepasan SPM.

  Olips,
  Berdasarkan syarat yang ditetapkan begitula.

 143. how 2 check status permohonan 4 status panggilan temuduga?? reli dunnoe..T.T

 144. Baka,
  Semakan boleh dibuat secara online di laman web KPM pada 20 April nanti.

 145. […] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010. […]

 146. cam ne nak masuk maktab perguruaan?umur sye dah 22thun…dpat ke?

 147. Andhar,
  Syarat umurnya adalah tidak melebihi 20 tahun pada 28 Jun 2010, bermakna anda tidak layak.

 148. hai…how could we check or update

 149. umur sy 18(2010).saya ingin memohon utk kursus purguruan utk bahasa tamil@pendidikan moral.sy dpt A utk BT dn B+ utk PM.Apa yg sy perlu buat utk memohon melainkan form 6.sy perlukan pertolongan dr sesiapa yg berkenaan

 150. duii….harap2 dapat la maktab ney…hurmm…

 151. kplspm dh tutup..betul ke bidang pemulihan khas bru d buka tahun nie??
  dgr nye pengambilan besar-besaran??

 152. g 1 masok ipg nie free kn x kn kne bayaran??

 153. saya tersilap isi maklumat kputusan spm..setalah dbuka bru sy prasan terslap isi dan tarkh permohonan tlah dttup…so mcm mna??????

 154. izzi pujangga says:

  saya nak bertanya…..saya merupakan pelajar aliran sains tulen bagi spm 2009…..saya hanya mendapat 3 kredit iaitu;
  bahasa melayu-3B
  sejarah-4B
  pendidikan islam-4B
  yang selebihnya saya hanya lulus…..
  adakah saya layak memohon kplspm bagi kategori pembelajaran pendidikan pemulihan atau pendidikan masalah pembelajaran khas untuk sekolah rendah….sila maklum balas di email saya……

 155. FARAWAY_KANON92 says:

  macam mana pula dgn result saya seperti ini:
  BM: A-
  Bi: D
  Sci: A-
  Sej: C+
  Math: B+
  P.Agama Islam: B+
  Ekonomi Asas: B+
  E.R.T: A+
  P.Seni Visual: A- ,

  ADAKAH SAYA BERPELUANG MENJADI GURU? MAKSUDNYA, ADAKAH SAYA BOLEH DITERIMA? BANTU SAYA.

 156. FARAWAY_KANON92 says:

  Macam mana dgn result spm saya spt ini:
  Bm: A-, Bi: D, Sci: A-, Sej: C+, Math: B+, Eko.asas: B+, Ert: A+, P.agama Islam: B+, dan Pseni: A-.
  Bolehkah saya menjadi guru? Adakah saya berpeluang diterima? Bantu saya. TK.

 157. bidang pra sekolah tu mcm mne ye ?and kelayakannya apa ?pra sekolah tu means kita belajar then bleh jd guru tadika ?is it ?errr im still confuse-ing -____-

 158. lolo

 159. adakah kplspm akan membuka permohonan kembali??
  saya terlambat utk memohon..

 160. kplspm ada pengambilan kedua tak??
  saya dah terlambat..

 161. selain laman web kpm,status semakan temuduga boleh di semak di laman web lain tak??????

 162. slm nilam..
  just nak taw pndpt nilam je.result spm sy 2A 4B+ 4C+.
  A bm n mat
  b+ bi, sej, pi, n ict
  c+ addmath, fiz, bio, n kim.

  1.layak ke result cam kat atas ni buat permohonan KPLSPM??mksud sy,adakah
  sy bole berharap pmohonan diterima atau tnggu je la kputusanye nnt??
  2.kbarangkalian besar permohonan sy diterima or sebaliknya jka 1st choice mat
  pend.rendah n 2nd choice pend. khas rendah??
  3.ape pndpt nilam dgn 2nd choice sy??sbb sy pn xpasti dgn plihan sy..

 163. kalo saye ni pelajar kolej ,semester kedua ,umur tidak melebihi 20 tahun,rase2 saya punya permohonan diterima atau ditolak?

 164. Uje,
  Semua proses kemaskini tidak boleh dibuat selepas tarikh tutup. Anda boleh semak keputusan panggilan temuduga pada 20 April nanti.

  Julie,
  Anda sepatut boleh memohon terus selepas SPM untuk KPLSPM ini.

  Fifi,
  Saya tidak pasti mengenai perkara tersebut.

  Nadirah,
  Agak sukar juga untuk anda membetulkannya, cuba hubungi Bahagian Pendidikan Guru di talian yang dinyatakan di atas.

  Izzi Pujangga,
  Di antara syarat asas untuk memohon adalah mesti ada sekurang-kurangnya 3 mata pelajaran yang cemerlang.

  Faraway Kanon92,
  Anda berpeluang, bergantung kepada program yang anda mohon.

  Iola,
  Benar, menjadi guru tadika di sekolah. Syaratnya sama seperti yang telah dinyatakan di atas.

  Mag92,
  Biasanya tidak ada.

  Ct,
  Setahu saya tidak ada cuma pengumuman mengenainya akan juga dihebahkan oleh ePutra.

  Nurin,
  Salam… Agak sukar juga sebab anda memenuhi semua syarat kecuali tidak mempunyai 3 mata pelajaran cemerlang. Oleh itu jangan memberi harapan yang tinggi tetapi mungkin juga ada rezeki anda akan mendapat tawaran.
  Memang benar pemilihan kursus juga memberi kesan kepada peluang anda, oleh itu permohonan anda bergantung kepada jumlah dan pencapaian pemohon lain.
  Semua pemilihan memang baik, semuanya bergantung kepada minat dan keputusan peperiksaan anda.

  Shida,
  Mungkin agak sukar kerana salah satu syaratnya adalah bukan pelajar yang berdaftar dengan IPTA.

 165. apply mktab msti dr kplspm ke? npa kwn2 sy aply ada tuk skolah mngah? pin yg bli dr bsn tue mmg gna tuk isi borg mktb melalui kplspm? konpius ni….rsau plak klu slh isi….nk sgt jd gru nie……tlg lah..

 166. help me..

 167. olivia_92 says:

  macam mane kita nak tau panggilan temuduga?? adakah melalui surat atau hanya melalui online????

 168. Rayhan,
  Bagi tahun ini pengambilan melalui KPLSPM hanya untuk sekolah rendah. Maklumat lanjut tentang pengambilan guru boleh dilihat di laman web Kementerian Pelajaran di Aplikasi Atas Talian dan Laluan Perguruan.

  Olivia_92,
  Anda boleh menyemak mengenai panggilan temuduga secara online pada 20 April nanti.

 169. regret gurl says:

  salam…..saya nk tnye bila semakan temuduga dibuat..geng2 saya ckp dah dpt tau…

 170. sis_fifie90 says:

  maktab skang pggil institut pendidikan guru kampus………….,hehe bkan maktab lg la..dah naik taraf pun..huhu

 171. sis_fifie90 says:

  semoga korang suma dapat menjadi guru ok..gud luck…

 172. bila boleh tgk semakan temuduga bagi program KPLSPM ambilan jun 2010??adakah pada 20 april??semakan permohan di halaman utama yang telah ditutup itu merujuk kepada apa???adakah tarikh penting yang dinyatakan pada bahagian halaman utama itu tetap???

 173. salam..jika pemohon telah layk mgikuti temuduga,adkh trs dserap k KPLSPM? adkh biasiswa dtawar kn?

 174. sy mndpat 3A 3B 3C 2D…ADAKAH SAYA LAYAK? BM,MATE,PQS SAYA A?jdi ksus apa yg lyk?

 175. sya nk tnya…result saya adalah:

  bm;a-
  bi:a-
  sains:a
  english for science and technology: b
  teknologi maklumat: b
  agama islam: b
  matematik: c
  sejarah: c+
  akaun: g
  addmath: g

  sya ada dua gagal. Adakah sya layak?

 176. Regret Gurl,
  Salam… Bagi KPLSPM pada 20 April, sila rujuk Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010.

  Sis_Fifie90,
  Benar tu…

  Mira,
  Memang benar pada 20 April. Semakan permohonan itu adalah untuk menyemak dan mengemaskini permohonan sebelum tarikh tutup tempohari.
  Biasanya tarikh tersebut tidak akan berubah.

  Areyat,
  Salam… tidak semestinya bergantung juga kepada pencapaian temuduga dan Ujian INSAK.
  Setahu memang ada bantuan kewangan sebab itu anda akan tertakluk kepada ikatan Perjanjian Pendidikan Guru.

 177. MIEY_TIEYARA says:

  SY MMG MNAT GLER NGAN BIDANG PERGURUAN NIE..SY HRAPAN FMILY.HRAP2 KALI NIE REZKI SY.KALO XDPT,MSTI DAD N MUM FRUST..DH 2 TAON MGANGGUR.HUHU

 178. saya dapat..
  bm A+
  Bi A
  agama islam A
  geo A
  sej A
  prinsip akaun A-
  sn A
  sn pertanian A+
  eko A-
  math A+

  layak kha..?

 179. ain farhana suhut says:

  salam nilam..sy sudah memohon kplspm ni.sy adalah spm 2008.tahun lepas sy tidak mendapat sebarang ipt kerana tersalah memohon.oleh hal tersebut tahun ni saya tidak mahu terlepas peluang utk memohon upu dan kplspm ini.upu tu juga saya mohon diploma pendidikan awal kanak2.dan semalam saya mendapat pesanan dari UPSI utk temuduga bagi kos tersebut.Memandangkan keputusan kplspm pd 20 april ni adakah saya patut utk hadir ke temuduga UPSI tersebut?Dan jika temuduga tersebut berjaya bolehkah sy dipanggil utk temuduga kplspm ni?sbb syarat kplspm ni salah satunya tidak berdaftar dgn mana2 ipt?saya lebih berminat utk kplspm ni.sy buntu.boleh bantu sy memberi pandangan?tq..

 180. ada tak jual buku panduan utk mghadapi tmuduga perguruan ni…??

 181. salam..jika saya dpanggil utk temuduga itu nanti,brpa lmakah temuduga itu akan dijalankan??adakah hanya sehari atau mengambil msa beberapa hari?

 182. cikguseronok says:

  bolehkah terangkan mengenai aktiviti2 yg akan dijalankan semasa mengikuti program kplsm ini?
  contohnya adakah aktiviti2 luar seperti kokurikulum dan sebagainya.
  saya amat berminat untuk mengikuti program ini.
  selain itu,adakah lepasan program kplspm ini akan terus ditawarkan untuk menjadi guru di sekolah rendah.
  dan yg terakhir,boleh kah sy menyambung master selepas mengikuti program ini untik menjadi seorang pensyarah?

 183. adakah kesilapan mengisi borang permohonan maktab,contohnya bhgian keputusan spm,menjejaskan panggilan tmu duga?

 184. adakah kesilapan mengisi borang permohonan mktab,menjejaskan dan menyukarkan pnggilan tmuduga?

 185. ape kelayakan nak jadi guru?

 186. Miey Tieyara,
  Semoga anda berjaya mendapat tawaran.

  Sir,
  Anda memang mempunyai peluang untuk mendapat tawaran.

  Ain Farhana Suhut,
  Salam… Pada pendapat saya tidak ada masalah untuk anda menghadiri temuduga tersebut. Jika anda layak ada kemungkinan besar anda akan dipanggil juga untuk temuduga KPLSPM. Walaupun anda telah mendapat tawaran dari UPSI, anda akan hanya dianggap sebagai pelajar berdaftar selepas anda datang mendaftar pada hari pendaftaran pelajar baru nanti.

  Lemon,
  Saya tidak pasti pula.

  Linda,
  Salam… setahu saya sehari sahaja.

  Cikgu Seronok,
  Saya tidak ada pengalaman mengikuti program ini. Walaupun begitu saya difahamkan memang ada aktiviti luar kokurikulum.
  Memang benar akan terus ditawarkan menjadi guru sebab itu anda akan diikat dengan satu perjanjian.
  Kalau tidak silap saya anda perlu berkhidmat sebagai guru dahulu sebelum boleh menyambung pengajian anda.
  Diharap jika ada pembaca lain yang ada maklumat berkaitan dapat berkongsinya di sini.

  Mee dan Te,
  Ada kemungkinan.

  Ayu,
  Anda perlu melepasi ujian INSAK, temuduga dan memenuhi syarat akademik yang ditetapkan.

 187. asalamualaikum….
  bgaimne nk cri semakan keputusan prmohonan kplspm?
  dan yang sya pasti adlah pda 20 april ni…
  dan soaln sya lagi ialah bila semakan kputusan upu dan matriks?adakah melalui surat atau perlu mnyemaknya dri semasa ke semasa?
  saya harap saya tidaklah tercicir…terima kasih..

 188. Saya mendapat

  BM A-
  ENG A-
  MORAL A-
  SEJARAH C+
  MATHEMATIK C-
  SAINS D

  Adakah saya ini layak untuk KPLSPM

 189. Adhni,
  Salam… semua semakan keputusan permohonan boleh di rujuk di Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2010.

  Yasmin,
  Bergantung kepada pengkhususan yang anda mohon.

 190. nak tny.. borang upu utk kemasukan ke UPSI tu sme ke dengan kplspm ni?? kalo dapat KPLSPM ni akan masuk ke UPSI ke??

 191. bile dpt tahu resultnye….?????

 192. ain : sy pelajar pismp@kplspm dah tahun akhir.. borang upu n upsi lain.. borang ipgm lain.. isi borang ipgm kat laman web kpm.. tp dah tamat dah tarikh pemohonan.. kplspm akan masuk ipgm=maktab perguruan..same je..upsi sek men..ipgm sekolah rendah..cume uppsi x comfirm penempatan bile kuar nnti..ipgm siap dapat elaun 700 sebulan..x yah pinjam ptptn..

  uccu ..

  result 20hb leh temuduga.. kalu pas baru masuk ipgm

 193. Assalamualaikum…sya nak tnya..mcm mana ye kita nak semak temuduga krsus prgruan tu..kita kena pergi kat laman web mana?tlg bls kat email sya ek..syukran jazilan..

 194. eqah : tgk kat laman web http://www.moe.gov.my.. kat aplikasi online

 195. nak tanya sikit..
  macam mana nak mohon program penghantaran pelajar cemerlang ke luar negara?

 196. Raztok,
  Terima kasih kerana berkongsi maklumat di sini.

  Aznor,
  Adakah maksud anda PILN, sila rujuk Permohonan Tajaan JPA MARA Program Ijazah Luar Negara 2010 Lepasan SPM 2009.

 197. jika kita nak semak nama kita smada kita terpilih utk tmu duga tu atau x,kita perlukan no pin kplspm yg kita beli tu x..sbb saya punya no pin tu dh ilang,..tkt jugak klu nak cek tu plukan no pin jugak..

 198. nilam : kongsi maklumat jer..same2

  aznor : pelajar cemerlang tu ialah program ppc..bawah kpm gak..blajar kat u luar negra terus..x tau sgt la camne..

  natalie : kalu saye dulu 5 tahun lepas pakai i.c jer.. x tau la skang nak no pin gak..hehe

 199. cikguseronok says:

  salam.saya ditawarkan matriks.adakah jika saya menerima tawaran itu.saya tidak akan ditawarkan ke KPL.walaupun setelah ditemuduga?

 200. kongsi pengalaman selama 5 tahun pelajar pismp di ipgm.. tahun depan dah posting!

  1. suasana ipgm mcm skolah sikit..duk hostel ade time x leh kuar.

  2. saya ipgm di ibu kota..kebanyakannnya lepas setahun kena duk luar (umah sewa) kecuali ade jawatan.. umah sewa ok jer..tp duit pakai byk sikit la..

  3. semangat setia kawan antara batch n kwn2 sekelas amat utuh.

  4. ambbilan setiap ipgm x byk..dlm 100 org je setahun..dan dpt jadi senior yg dikenali sikit la sbb student x ramai..berbanding u yg ramai yg kita x kenal..

  5. masa pra elaun 400 lebih..dah naik tahun 1 elaun 700 kalu yg ipgm kat bandar..yg luar bandar 600

  6. sgt beruntung sebab tiap kali sem baru x yah bayar ape2..elaun yg dapat pun xde potong..700 bersih..sape nak beri..org keje pam minyak pun x dpt 700 sebulan..

  7. dari segi markah bleh kata lecturer amat membantu..bleh kata xde pun yg dapat cgpa 3.00 kebawah..walaupun malas camne pun..’lembu masuk maktab pun lulus’..hehe..janji dtg kelas n hantar esyment

  8. belajar dlm bahasa melayu kecuali opsyen math, sans, tesl.

  9.walaupun kemudahan kurang x mcm u.. tp okla..kalu dpt ipgm baru kemudahan terbaik.

  10. kite duk ipgm x risau pasal penempatan lepas belajar sbb dah comfirm ade tempat n kite ade perjanjian dengan kerajaan..kerajaan abis dekat 50 ribu sorang x kan x bagi berkhidmat dengan diorang kot.. kalu ipta..dah la ptptn..kena bayar pinjaman.. pastu yg malangnya..penempatan x comfirmm..kalu ade,ade la..tgk nasib..

  11. pismp ipgm sekolah rendah.. ipta sekolah menengah.. tp serius aku cakap..ajar sekolah rendah lagi terbaik bagi aku.. bdk2 mmg respect cikgu..x kite x yah ade ilmu tinggi sgt nak ajar diorang.. tp kalu skolah mengah.. bdk2 skolah menengah kurang hormat guru, marah sikit mau calar kereta..masalah identiti lagi satu..ilmu x hebat susah nak ajar skolah menengah.. walaupun x posting lagi tp dah 6 bulan praktikal di sekolah rendah byk memberi pengalaman…

  12. harap dpt memberi pengetahaun sedikit..aplyla ipgm..comfirm x nyesal! thanks admin.

 201. cikgu seronok : masuk matriks la dulu ape2 hal.. pastu kalu dpt ipgm leh kuar matriks.. memang ramai yg keluar pun bile tahu diorang dapat ipgm

 202. raztok…blh ker klu cmtuuu???kompom????suree???

 203. natalie : entahla.. tu 5 tahun yg lepas..mase saya apply tahun 2005.. skang x tau la kalu lain systemnya..

 204. sya dpt matriks…tp sya nak sgt maktab tu..tkt la klau saya tlalu hrapkan maktab dan lpas tu sya xdpt..kan rugi sya lpaskan matriks tuu..

 205. natalie.. masuk matriks dulu.. pastu kalu dpt maktab boleh keluar masuk mktb..comfirm boleh keluar..x rugi ape2 la..ramai je bdk2 batch sy masuk matriks dulu pastu diorang kuar masuk mktb..xde hal la..

 206. skrg mseh sama mcm dulu ker…hehe..erm..nat tkt la no pin tu ilang..kalau nak cek tu tkt nak no pin gakk…dhla ilangg..

 207. salam.i’m feeling curious. i wanted to be a lecture not a teacher but i apply this KPLSM. is it the right way? can someone please help me and give the the right advice what is the right procedure to be a lecture? i must apply for? pleasee. need help 🙁

 208. kplspm ngan kpli sama ka stage nak masuk mktab ni….kkna ambk mtest,insak ngan medsi??? or camana? help me…as soon as possible

 209. hei. im feeling confius right now. i wanted to be a lecture but i apply this KPLSM. is this the right path way? what should i apply for if i want to be a lecture? please help me to give some advice. your kindnest is most appriciated:)

 210. dragon cool says:

  portal rasmi kementerian pelajaran yang baru tu menyusahkan untuk orang membuat semakan permohonan atau rayuan…geram!!!!tukar yang lama la…

 211. natalie : rasanya x perlukan no pin..ic jer..

  syana : u can be a lecturer with this kplspm. but first u must be a teacher and then pursue to get master and then u can apply to be a lecturer in teacher training collge(ipgm) n other place.. but i rather just be a teacher..sigh

  rayhan : kplspm budak baru pas spm la..kpli yg dah ade degree.. kplspm n kpli ade insak..tp kplspm tiada mtest n medsi..itu sahaja..

  dragon : yeke..same jer..

 212. May I know is it we through this Semakan Panggilan Temu Duga Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI-SR)
  Ambilan Jun 2010
  Anjuran Bahagian Pendidikan Guru?? Thanks

 213. cherise : nope.. we not kpli.. we r kplspm pismp.. 20 april open for check if u get interview or not

 214. thank u very much for ur info,raztokkk…

 215. raztok..nak tanya la..btol ke kalau kita dh mendaftar dgn ipta kita x blh msok kplspm tu lagi??sbb saya bca2 komen di atas ada menyatakan hal itu..matriks tu sma dgn ipta kaa..???

 216. natalie : boleh jer.. ramai kwn2 saye keluar dari ipta n matriks(sbb daftar awalkan) pastu kuar masuk maktab…ipta xde hak nak halang.. matriks lagila xde hak sbb matriks pun bawah kementerian pelajaran

 217. bismillahirahmanirrahim,mudah-mudahan ALLAH mendengar doaku untuk mengikuti program kplspm dan memakbulkan hajatku ini……..amin……..

 218. assalammualaikum..

  saya ingin bertanya..
  bagaimana kita boleh melihat tempat semakan perguruan lepasan spm semula
  apabila tarikh untuk kita membuat semakan perguruan telah tamat?

  harap boleh tolong yer….

 219. melalui semakan kplspm 20/4 semakan akan di buka…….

 220. owh….tq raztok……

 221. raisa raus says:

  salam.
  saya , menuntut di uitm segamat semester 2.
  saya ada masalah di mana, pada semester ini, saya tidak boleh carry paper yang sedang dipelajari . saya mengambil kursus diploma sains komputer.Ternyata, saya salah memilih kursus. Banyak subjek saya tak boleh carry terutamanya subject Kalkulus.

  Pada tahun lepas, saya ada dapat offer kplspm, tapi saya buat main2 and sampaikan masa temuduga saya pergi tapi time ujian individu, saya siap cakap dengan penemudugatu yang saya nak ambil offer uitm sebab saya nak jadi guru untuk kursus diploma sains komputer kelak. Ternyata, saya tidak mampu kerana “LEVEL” pembelajaran terlalu tinggi untuk saya.

  Pada tahun ini, saya telah mengambil keputusan untuk memohon semula KPLSPM, dan jika mendapat tempat 20.4 untuk panggilan temuduga, saya akan buat ujian temuduga dengan bersungguh-sungguh.

  Saya nak sangat jadi cikgu.

  *ada tak peluang untuk saya offer kplspm untuk tahun ni? Mana tahu nama saya dah kena balcklist tahun lepas, tahun ni tak dapat / tak layan sebab tahun lepas?ada kemungkinan tak?

  ='(

  *saya mengharap sangat ni kplspm untuk tahun ni. Harap penulis dapat mengulas sebelum 20/4

 222. salam.
  saya , menuntut di uitm segamat semester 2.
  saya ada masalah di mana, pada semester ini, saya tidak boleh carry paper yang sedang dipelajari . saya mengambil kursus diploma sains komputer.Ternyata, saya salah memilih kursus. Banyak subjek saya tak boleh carry terutamanya subject Kalkulus.

  Pada tahun lepas, saya ada dapat offer kplspm, tapi saya buat main2 and sampaikan masa temuduga saya pergi tapi time ujian individu, saya siap cakap dengan penemudugatu yang saya nak ambil offer uitm sebab saya nak jadi guru untuk kursus diploma sains komputer kelak. Ternyata, saya tidak mampu kerana “LEVEL” pembelajaran terlalu tinggi untuk saya.

  Pada tahun ini, saya telah mengambil keputusan untuk memohon semula KPLSPM, dan jika mendapat tempat 20.4 untuk panggilan temuduga, saya akan buat ujian temuduga dengan bersungguh-sungguh.

  Saya nak sangat jadi cikgu.

  *ada tak peluang untuk saya offer kplspm untuk tahun ni? Mana tahu nama saya dah kena balcklist tahun lepas, tahun ni tak dapat / tak layan sebab tahun lepas?ada kemungkinan tak?

  ='(

  *saya mengharap sangat ni kplspm untuk tahun ni. Harap penulis dapat mengulas sebelum 20/4. sangat berharap

 223. Terima kasih kepada semua yang membantu memberi penjelasan terutama bakal guru kita Raztok. Harap pengalaman yang dikongsi oleh Raztok dalam membantu memberi kefahaman kepada para pemohon.

 224. a3ka : Amin..

  rayhan : same2..

  rarai : course sains komputer dah xde market dah skrang ni.. semoga awak layak ke temuduge..buatlah yg terbaik..

 225. nilam : same2..ala..time boring2 balas la pertanyaan adik2 ni..tp jawap apa yg saya tahu sahaja..

 226. cikguseronok says:

  kalau masuk U boleh keluar x kalau dapat KPL?

 227. ai………..

  ada x yg leh tlg bocor ckit kot2 kluar utk soalan tmdga cg ni.yg slalu penemuduga tanya la…gabra sgt ni takut xleh jwab… trima kacih…

 228. hai…esok result temuduga KPLSPM kuar.yg da bc komen ni pls sgt2 doakn sy dapat g temuduga 2 k..dh lm dah sy tgu hr esok.sy xnk keputsan tuk tmuduga 2 mgcwakn lg cm thn lps.sy brminat sgt nk g stdy kat IPG…

 229. hai israk69..menurut yg abg sy kata le..ujian INSAK 2x susah pun..juz jwb ya atau x je.hem..esok result IPG kuar.bg yg da bc komen sy,plz doakn sy dpt g temuduga 2 k..sy harap sgt dpt g sana..

 230. to cikguseronok..klu dh msk u krg ni,awk blh kuar klu btl2 dapat IPG.abg sy dulu dah bt pendaftaran dah kat unimas.kmudian dia brjaya dlm temuduga IPG.then dia kuar dri unimas n krg msk IPG kat bintangor..mujur g umur dia msh g blm msk 20 last year

 231. asalamualaikum……
  ada tk org ble bantu aQ…
  aQ ada problm lh….

 232. sy sekarang ini berumur 22 tahun…kplspm jun 2010 ni hanya untuk orang yang berumur 20 ke bawah..adakah ambilan kplspm untuk mereka berumur 20ke atas?jika ada bila?jika tiada adakah alternatif lain untuk saya menjadi seorang guru?

 233. oh okay thank you kepada yang mengulas.

  hope sangat malam ni nama saya ada untuk di temuduga. wish me luck.

  and to all yang sangat mengharap macam saya, goodluck too!

  wish you guys all the best

 234. cikgu seonok : haah boleh, tp pastikan awak dapatla baru keluar.

  tito88 : dah umur 22 tahun x boleh la. awak dapatkan ijazah dulu n then try aply kpli kalau masih ingin jadi guru

 235. esok bleh semak mula pukul berapa???????

 236. masi buka ka permohonan untuk perguruan ni..??

 237. boleh bagi link tak nak check dekat mana?

 238. emm.., hari ni da 20.04.2010… kata semakan kplspm blh wat ari ni…xda pun.. sy sanggup tido lmbt malam ni untuk tunggu keputusan tu..huhu….

 239. cepat la gtau keputusan tu… lebih da jam 12 ni… ari ni 20 april ba…

 240. mcm mna nk check ni???aduhhh

 241. jm brp ble semak ni???b’debar2 ni….

 242. cfoo SMKAJB says:

  Dah pkl 3.18 pgi ni…. belum boleh semak lg ke KPLSPM 2010 (Temuduga)…..

 243. ntah pkul brpe ley cheak….
  da x sbar nk tngk nie…
  hehehehe…

 244. bla bleh semak ni….x dpt tdr….x sbr nak tau

 245. ades… dah kul 5 ni… aku x tidur lagi sbb nk tunggu keputusan ni…

 246. cikguseronok says:

  ponat eden menunggu!

 247. salam dkt mna nk check? sbb dkt moe.gov tu cuma ada semakan utk kpli-sr sj.

 248. sm4rt_54gg13 says:

  lg mlm tdo menunggu keputusan temu duga nie….tp x dpt2 lg…bile nak bkak….pnat dah tgu nie….

 249. bdk pandai.. says:

  adeh..bla boleh cek maktab ni????knapa tak kuar gi???

 250. Siti Atiqah says:

  salam dan selamat pagi..mohon pada sesiapa yang boleh berikan web utk semakan kplspm ambilan 2010 tak?? sbb di kpm hanya ada semakan untuk KPLI-SR.. pukul brapa ya boleh semak?? harap sesiapa boleh membantu…terima kasih..:)

 251. bile dapat check temuduga? dr td cari x dpt pon. kplsi adala

 252. mngkn kene tggu smpi thn dpn kot

 253. apple_mints says:

  macam mana nak semak keputusan termuduga ambilan jun..

 254. ai… camne ni temuduga? xkuar g ke? nak chek kat mano ni? dah lemah jantung tunggu ni…

 255. salam…nak tanya,macam mane nak cek temuduga tu??

 256. bobby lashley says:

  Petikan dr http://www.moe.gov.my/

  Pindaan Tarikh Semakan Panggilan Temu Duga KPLSPM Ambilan Jun 2010
  Assalamu’alaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

  Adalah dimaklumkan semakan penggilan temuduga on-line bagi Program KPLSPM Ambilan Jun 2010 yang dijadualkan pada tarikh 20 April 2010 (Selasa) ditunda kepada 25 April 2010 (Ahad). Calon dinasihatkan untuk melawati laman sesawang kementerian dari semasa ke semasa. Pihak Bahagian Pendidikan Guru kesal atas kesulitan yang berlaku.

  Sebarang keterangan lanjut sila berhubung dengan Bahagian Pendidikan Guru di talian 03-88841228/1229/1231/1232/1249.

  Calon juga boleh mencetak Kalendar Aktiviti terkini sebagai rujukan.

  Sekian, harap maklum.

 257. sy 2a jer.. lyk ke tmuduga..??

  ble kputusan ni..?? ase nye kul 12.00 kot

 258. salam ..trbce kt web td …tarikh 20/4 2 dipinda 25/4 ..so 25/4 bru leh taw kot …

 259. salam ..btol ke tarikh semakan 20/4 ?
  tgok kt web td trbce 20/4 ditunda 25/4 ..so ?
  25/4 ke leh check ? ni link dye
  http://www.moe.gov.my/?id=13&aid=855

 260. puah weh nunggu neh.. gano nok check result temudugo neh??? harap buless tulom ambo..

 261. aah 25 aribln..

  skrng bleh smbung tido… huk3.

 262. sabo2 lah ye…sesiapa yg apply kplspm, harap bsabo…kita hanya merancang..tuhan menetukan..kalau dah semakan twrn tmuduga 25 mei…tarikh temuduga bile agaknye ye???

 263. sabo2 lah ye..klau trkh semakan twrn tmuduga 25 april..ble agaknye trkh temuduga sebenar…10 mei aku nak gi matrik…

 264. haiz…tak sabar nak check panggilan temudaga……………….. Just wait&see… Hope i’ll get it…………..

 265. semakan panggilan temuduga,kpli-sr ditunda dari 15.4 kpd 17.4.Lagi klpspm ditunda dari 20.4. kpd 25.4.Harap tunggu dengan sabar dan semoga berjaya.

 266. tarikh temu duga sebenar bila agaknye??

 267. bile trkh temuduga agaknye..

 268. adoi….tunda lg….

 269. ai…

  sementara menunggu 25/4 ni,nk tnya pendapat ckit. apa baik,kurang nya matrikulasi dgn maktab ni? matrik dah panggil ni.daftar 10/5. masih 50:50 nak ke xnak ni..please…..

 270. intelligent_10 says:

  salam..mmg xdpt chk ekk??

 271. HELP ME!!! says:

  result sy mcm ni:

  MM-A+
  BM-B+
  SEJ-B+
  ICT-B+
  PI-B+
  TSSWUR-B+
  BIO-B
  FZ-B
  BI-C
  EST-C
  ADDMATH-C
  KMIA-D

  agak2 sy dpt x utk mohon???

 272. tolong la update kn tarikh kplspm dri semasa ke semasa….
  coz bleh matrik n takut xsmpt nk temuduga kplspm 2010
  plizzzzzzzzzzzzzzzz

 273. HELP ME!!! says:

  dgn rsult sy atas tu,agak2 dapat x nk mohon kplspm???

 274. azraai arifin says:

  ahahaha..semangat sda nie maw semak…tp kena tunda la pla…hahahah..ndapala…hrap bersabar..ahakszz..

 275. hai….
  nk tanyer mcm mane lau kte leh tarikh temuduga 2 mase kte dah pegi matrik???
  bleh x kuar nk pegi tmduga 2??
  sbb nyer tarkh check tmduga dah d tunda pd 25/4,kemungkinan jgak tarikh utk tmduga powm akan d tnda….

 276. sy nak tanya bla semakan temuduga permohonan ke maktab kpl spm 2010 kuar?20 april 2010 or 25 april 2010

 277. tlg lah jwbkn help me!!! said tu… sa pn nak tau gak

 278. nk tnye…
  sy pljr sek swsta..

  spm 2a jer… cmne nk mohon form6 kt kisas.???
  spe2 boleh tolong..

 279. pe ni ask min tunda2 je…dh le smlman xtdr sb nk check result 2 hr ni.kcwa btl…hem..cuba help me tgk blik hr 2 pe course yg awk ambik.then tgk kelayakan course 2.wlpun result bgus n nampak cm layak tp x smstinye awk akn dpilih g temuduga 2.sy da seorg kwn last year.dai dpt 7A1 tp x lyk pun g IPG.malah pemohonan g UPU pun dia x dpt g..xtau le mslh pe.sdgkn kwn sy yg dapat 2A je dpt g IPG n da g yg ambik diploma kat IPTA..

  IPG ni lbh byk kbkan kdg2..MATRIX pun sma.tp kalau dh g matrix 2 memg kna sty je.x da msa nk relax ckt n hdp cm remaja lin.kna sty btl2 kalau btl nak jd doktor.dgr kata nk smbg degree dr matrix mst dpt pointer plg kurang pun 3.80..klu x dpt that mean awk xkn kemana.smbg stdy x dpt,g IPG pun dh x dpt.nak x nk awk kna msk f6 le lps 2..

  IPG lak best..smua dsdiakn kcuali mknan.kna g bli sndri.2 pun org da bg duit g.elaun 2 bkn mc pinjaman PTPTN pun.kat maktab,juz kna stdy btl2 je.then dpt result yg bk dgn degree klas ptma then awk blh g smbg master..that mean maktab lbh best dr matrix sb smuanye dh dsdiakn.awk cma perlu stdy btk2 je x mc matrix.klu matrix,dpt result alang2 gerenti xkmana.msa dpn pun cm gelap je..jd skrg isyarak69 pkrle mana yg isyrak pkr lbh bgus

 280. sng je nk msk f6 ..zulk cma tgu bla kptsan smkan f6 kuar.kalau dpt kredit 3 subjek ke atas ,gerenti dptle..nk tkr jurusan t awk knale daftar dlu kat skh yg dplh khas olh KPM tuk awk.lpas daftar t awk blh mta tkr jurusan pndah cls n mta tkr skh skali..plg png gdaftar dlu klu dpt then bru blh tkr jurusan skranye awk tplh g aliran sains,kemanusiaan n sastera…plg pntg sub sejarah tau.bruntungle klu dpt sub 2…sy gthu ni mlalui pglman g le..
  klu bndg f6 n diploma…bgus g f6.stdy juz sthun stgah je then leh g ambl degree.pastikn dpt pointer yg bgus bru dpt g unv bertaraf primer..cnth nye UPM n UKM..
  nk plh unv lak kna le padan dgn course yg dminta.jgn nk jd cikgu tp mta msk ke UITM…slain maktab ni kta blh g UPSI klu dpt result bgus dlm F6.UPSI 2 bgus g sb kuar dri sna dpt gelaran guru bertauliah dlm bdg pnddkan.mengajar stdn skh menengah..

 281. cm ne nk semak pemohonan maktab melalui sms

 282. nisha91 : tbe2 rse cm down je ble ckp g2 ..tgh smgt nk g matrik ni tbe2 jd down…ye la,bkn bijak mne pon..ala2 kadar jew …
  so,konfius nk g x ..maktab ke matrik …dgr kte matrik ssh ..

 283. cikgucomey.. says:

  kpd bakal guru,
  after grad dr IPG, kta akn kuar dgn DG41…sbb ijzah…elaun plak msa foundation rm 430…ni bg yg stdy kt mktb kwasn A mcm kl pe suma 2…msa dgree lak 1 sem akn dpt rm4200…tolak duit sewa rm 80 so total bersih rm3720..dpt juga elaun buku..rm 850 utk 1 taun…plus elaun tesis utk sekali je spnjg 4 taun dgree..

 284. kesian kpada adik2 yg naK apply Kos nie.. acTuallY khidUpan di maktab sgatla rutIn dan blehla dikatakan bOring.. bagI sesiapa Yg amt mnat dlam bidang nIe lehla moHon tP kpda adik2 yg dipakSa untk mmsUki kOs nIe, saya nshatkan better pkiR byak kali b4 msuk maktab nie.. apapun gooDluck tuk dak2 ambilan jun 2010..

 285. nisha91:clap tlis nma sy 2.

  okla..dah maktab panggil pon bulan 6.so,keno g matrik dlu la? pastu,klu dpt maktab leh kuar matrik? sy dgr,bilo dh dftr kt matrik,maktab xkn pnggil dh. btol ko?

 286. peh jantung dh nk goyang..kne tgu lg 4hri!!

 287. salam….wah tau xpew…tp kite sabar jew lah..myb dapt kud..n myb xdpt…so rdha je lah..

 288. nisha 91

  btul ke 2a bleh dpt ipg.. cm x pecaye
  sy mintak pndidikan khas..

 289. uDak anJer says:

  penat je tunggu.huhu..ngah demam sebenarnya.mybe cbb tkjut nk check rsult nie kot.takutttttttttttttttt……………..ase2 layak x i dpt?rsult spm i 4a 1b 1c 2d.
  yg a tu bm,agma,sn n pdgangan.yg b tu sjarah,c tu akaun n d tu bi n mate laaaaa.huhu….rply la cpt coz i btol2 mgharap r.

 290. HELP ME!!! says:

  nisha91:mtrik ni kira kna btul2 struggle la???kluu xdpt pointer 3.5 xdpt nk smbung study kt mna2 la???knapa f6 lbih baik dr diploma???

 291. btul kr ble dh msk mtrik kita xkn dpt dh twrn mktab??

 292. tul ke ble msk mtrik dh xdpt twrn mktab??

 293. btul ker ble p mtrik dh xdpt twrn mktab?

 294. bobby lashley says:

  form 6 lbih baik drpd diploma sbb form 6 bleh smbung ijzah trus xyah ambil diploma…form 6 ni mcm matrik laa jgk cuma form 6 ni blajar 2 taun, matrik setaun…. kalau diploma, 3 taun & pastu bru smbung ijazah, 3 taun…msuk form 6 bleh jimat 1 taun….tp klu dibandingkan antara form 6 dgn diploma, form 6 lebih susah…sbb 2 ramai yg ambil diploma sbb diorg kata sng…form 6 kna struggle skit laa mcm matrik..

 295. bobby lashley says:

  bingung: b0leh2….xdak masalah…aku pn nk msuk matrik dlu…pastu klu dpt twran maktab, aku pegi laa maktab….no problem…

 296. how to check??press what?

 297. penunggu selamanya says:

  bapak lame nk tnggu keputusan keluar….pastu cek2 xdpt…mnyirap

 298. cikgu 91 : kalau awak dapat maktab luar bandar boring la.. ok je rasanya.. awak je yg x minat kot?? ke awk lebih suke kehidupan ipta yg terdedah dengan sosial yg akan mempengaruhi sosialiti awk? hehe peace no war

  zulk : semua atas nasib dan rezeki awk..kwn satu batch saye xde A pun dan ade yg kantoi add math dpt masuk… tp tu 5 thun dulu la..pismp@kplspm first batch..rezeki insyaAllah

  udak anjer : InsyaAllah ade peluang kalau rezeki awak ade..boleh baca komen saya kat atas ni

  help me : x dpt nak blas sbb x masuk matrik dulu.. tp saya rasa ade tempat awak..belajar rajin2

  bingung : boleh je dapat maktab walaupun awak dapat matriks..dun wury,, masuk matriks dulu ape2 hal.. kalau dapat maktab n then awak rasa nak jadi guru..keluar matriks masuk maktab

  bobby lasley : saya setuju..form 6 kene belajar betul2..baru ipta nak amik awak

 299. LYN@_@ : kalau dah masuk matriks dulu boleh pergi temuduga maktab..kalau dulu temuduga maktab untuk pelajar matriks dibuat di matriks tu jer..jgn risau ye,,semua boleh!

 300. kpda nisya91 tu,jgnlah bt smagat owg yg nk g matrik jd down..nk bg advice pon,pada2 lah cket…kpda yg nk msuk matrik,jgn pdulikan kte org..kte yg nk blajar,bkan diorg..jgn biarkn org len mpgruhi pmikiran kte..klu kte asyik pkir yg ngatif sal matrik,cnfirm smagt kte pon jd down trus,,kte blom cbe,blom tau kn..??klu kte pk smule,mtrik xsush klu kte rjin..pcayalah..org yg kate matrik 2 ssah cz die mls nk blajar..lu kte rjin,insyallah kte bjaya..xsmstinyer owg yg cmrlang spm,akn bjaya d matrik..n x musthil lu owg yg krang cmrlang spm,akn bjaya d matrik..i2 sme bgntung pda niat,keazman, n usehe..so,korg pkir lah yg terbaek tuk dri korg..kpda yg bkal g mtrik,sy ucpkn congrate…gud lux..^^..n s2 lg,sy nk psan…blajar kat ne2 pon,sumenya same jer…xde beza pon…aslkn kte bbkalkn usehe n keazaman yg tggi,pasti akn bjaya kat ne2 pon..k…salam..

 301. ain farhana suhut says:

  btol ckp saerah tu..klw kita minat nk dalami sesuatu kita akan sgup wat pe saje..bak kate pepatah nk seribu daya xnk seribu dalih..ape2 pon yg dah xsabar nk tgu kptusan kplspm ni goodluck 2 all..allah bg kita masa utk berdoa padaNYA memohon sesuatu yg terbaik utk diri..yg pnting percaya pd aty dan wat solat sunat istiharah bg yg keliru nk plih tu..senyum selalu supaya xstres menunggu..hehe

 302. thnxx saerah 4 ur advice ^_^

 303. saerah dan ain farhana : betul tu..jgn la cuba mempengaruhi org lain.. disinii kita hanya memberi maklumat,cadangan dan nasihat..bukan memburukkan seseorang atau sesebuah organisasi.. kalau kita rajin belajar dimana-mana pun kita insyaAllah akan berjaya..semua tempat pengajian ada baik dan buruk..ia bergantung atas individu tersebut iaitu keinginan untuk mencapai sesuatu dlm hidup mereka..

 304. think_money says:

  smemgnya msk matric mmg sgt susah,hnya calon terpilih shj yg bertuah tp lg susah utk mghadapinya mskipun mmpnyai krjinan yg tinggi,study separa giler dpt results pn mcm nk giler i2 sbb rmai yg meminati IPG,nak lari matric sggup ke IPG tp nasib X tau lg dpt ke / X diberi,rmai yg gigit jari,kalu bleh X tido smpai pagi,tekan kmputer di hjg jari hgga snggup X mndi pg hajat di hati IPG lah dicari..

 305. waa.. tq saerah n raztok. sbb bg smgt kt calon2 matrik

  mudah mudahan sume bjaye ddunia n akhirat.. amin..!!

 306. btol ke tmduge maktab maybe 3 mei -17 mei ??
  cmne ni..tkot xsmpt nk tmudge ..matrik dftar 10.5 ..

 307. camane nak cek temuduga melalui sms…bleh tolong!!!!

 308. time tmuduga..
  selain isu terkini.. pe lg yg ditanya..??

 309. xpe…sy juz bg advice n support je..gpon,sy ni bkal nk g matrik gak..2 yg sy bg komen cket..actually,sy ade dgr,org kte matrik ni susah..org yg kte tu,bkan yg dup blajar kat matrik,tp ye dgr dri org len gak..so,sy mls nk pusing kpale mmkirkan sal org ckap tu..dri dlu lg,sy asyik pk knape org kte matrik ni ssah..klu ssah,npe ade org yg cmerlg kt sne..bkan sorg 2 yg cmrlg tp rmai..sy ykin lu kte rjin btya lctrer pe yg kte xpham,kte rjin bt study group,keazman tuk bjaya tu kuat,sntiasa btwkal,brdoa,kjyaan psti akn mnggu kte..pcayalh..so,kpda yg bkal g mtrik cam sy,bek kte pgi dlu,bek kte mrasai dlu blajar kat cne,jgnlah dgar ckp2 org..mse dpan kte ade lam tgan kte,kte yg mcorakknye,bkan org len pon..dlm hdup ni,xsume yg mdah,serba serbi ssah..nk dpat s2 kjyaan 2,msti ade byk hlgan n dgaan yg plu kte hdapi..mne ade kjayaan yg jtuh sndri kn..???nk mkn pon ssah lu xde duit kn???so,korg pkir lah dgn akal yg Allah kurnia kat korg tu…ok??…sy doakn yg nk g matrik,truskan niat anda..jgn pdulikan kte org…hdup kte,kte yg tggung,bkan diorg..ok…wish me gud lux^^..hehehe…s2 lg sy nk psan,kte jgn lupekan Allah ble kte bjya s2 ari t cz kjyaan tu dtg driNya..k..hehe…

 310. maafle saerah..bkn nk lemahkn smgt da org tp 2 realiti tau..sy da sorg kwn dr matrix labuan.dia memang pandai tp kna tndang g dr matrix 2.mgkn slh dia kot x stdy btl2.kat matrix lin ckt.klu x dpt pointer 3.50 ke atas t awk xkn dpt plh course yg awk nk..cnth awk nk jd dokter tp pointer krg so phk matrix yg akn plh course tuk awk..klu dpt pointer lbh dri 2 bru dpt plh course sndri. jd bgn pd dri sndri nk msk mana cm yg saerah kata le..gud luck to saerah kat sna t k

  smk maktab mlalui sms cm ni…MOEKPLSPM<no IC hantar ke 15888

  bg yg plh course pemulihan hr 2 t brjaya g tmuduga gthu k.pemulihan lbh menekan jiwa ckt dr gy lin 2.cnth nya kta kna sty 2 sub tok tuk stu subjek..dgr2 g course BM akn dttp pemohonannye tuk thun dpt sb byk sgt mta course 2.kota BM dh penuh.ni maklumat tbru sy dpt.xoasti sgt btl ke x..

  brita bk lak dgr kata stdn yg akn msk IPG thun ni akn dpt elaun RM500 kmudian slps sthun stgah elaun 2 jd RM1000.pg td sy dpt mklmt ni..

  sd f6 lbh bk dr diploma sb diploma t awk xkn ada plhan krjaya lin slain yg awk ambik 2.cth awk nk ambik diploma teknology makmal t awk kna sty bnda 2 je then kna krja dlm bdg 2 je.klu pd msa awk ambik course 2 ada pasaran krja xpe.tp cm krg ni bdg 2 krg menawarkn pasaran krja.jd klu btl2 nk ambil diploma 2 blh asalkn course yg awk ambil 2 mpunyai p[asaran krja.klu x awk g yg rugi.bkn je rugi msa,tenaga mlh rugi wang g..ni cikgu unit bimbingan dan kaunseling sy gthu n sy kgsi dgn korg je..pastikn g unv yg twrkn awk diploma 2 ialah unv yg diiktiraf.klu x t susah nk smbung degree..

  f6 lak lin ckt..stdy juz sthun stgah dgn 4 ke 5 sub je.f6 aliran kmanusiaan bsanya menawarkn pasaran krja dlm bidab pengurusan n pentakbiran.kuar f6 klu xnk smbung degree kta blh mta mana2 krja di bwh krjaan.yg pntg lulus pengajian tuk dpt sijil n lulus smua sub tuk dpt sijil penuh..

  f6 sains lak bsanye sng ckt nk smbung deegre.last 2 year da org mta pointer 2.5 cm 2 dh blh msk.tp dr msk f6 sains bgus g msk matrix..sb f6 sains plg susah n jauh susah berbanding matrix.

  klu dh msk bru korg thu mksu sy.diploma x susah sb awk da msa 3 thn stdy tp pointer stp smster 2 dkumpul.bygkn 6 smsyer awk kmpul tuk dpt 1 pointer btl.mampu ke kekelkn pointer 2.klu jenis yg memg xkn mudah tpgruh x pe..

 311. sorry kat smua klu pe yg sy taip menyinggung perasaan n lemahkn smgt korg.sy x br mksud nk bt cm 2…maafkn sy..

 312. ni semak nama melalui sms…da mslh lak t..MOEKPLSPMNO.IC hantar ke 15888

 313. MOE jarak KPLSPM jarak NOIC ke 15888..pelik btl x dpt taip lak dgn btl..hemm..

 314. bt lawak lak nisha91..hahaha…ko ni memang x ubh dri dlu r nisha91..ska mengrang.ni bkn tmpt nk bt krgan tau..

 315. agak2 program reka bentuk n pemulihan khas ramai x pemohon?? hehe sye mhn 2..
  sama2 lh kte brdoa kpd Allah agar d permudah kn sgale urusan.. jgn jd pak pandir yg d kejar x dpt yg d gendong berciciran tau dan jgn dgr guruh d langit air d tempayan jgk dicurahkan..gud luck..:)

 316. akum nisha…
  adakah semua pemohon kplspm layak di temuduga? atau hanya yang terpilih sahaja?
  wasalam…

 317. xpe..tp nisya,xsmstinyer dye pndai,dye bjaya kat mtrik,mybe dye de trslap lngkh kt cne..Allahualam..gpon,org yg xpndai pon bleh bjaya,aslkn die brusehe..sy pon de sorg kwn gak yg msuk matrik..sy ty dye,ssah tak bljar cne,dye kte xssah ane pon tp bez sgt dup kat matrik..so,sbb 2,sy srnkn org yg nk g mtrik,truskan niat tu,cz laen org.laen pdptnye…gpon kwn sy tu xlh pndai sgt…dpt 2a je ase mse spm,tp yer bleh pointer 3.75 kat mtrik..so,korg pkir ah..sy xtpu,ni realiti..k.

 318. ALONE : kalau dah masuk matriks pun leh temuduge jgn risau..yg penting up to date maklumat

  ZULK : Maybe dia tanya program MBM MBI yang baru diperkenal atau PPSMI atau sekolah KLUSTER or PIPP

  FIFI : InsyaAllah Ada..Kalau program reka bentuk tu kalau dapat biasa di IPGM Kampus Teknik di KL..sbb situ mmg pakar dlm opsyen rekabentuk atau KH

  AMIRAH : Bukan semua pemohonan layak atau dipilih temuduga..kementerian plajaran akan pilih juga yg akan ditemuduga,,kalau ada rezeki adala..

 319. saya fikir semua pemohon layak ditemuduga…. ingatkan selepas ditemuduga baru pemohon dipilih masuk ke IPG. susah nya…

 320. saya cuma dpt 2A je. tapi kawan saya ckp kalau guna ‘orang dalam’ memang dapat masuk walaupun keputusan teruk. lagipun adik beradik dia semua dah masuk kplspm dgn dibantu oleh pakcik mereka. bertuahnya…

 321. Kerajaan membelanjakan RM 50,000 untuk setiap pelajar di IPGM selama 5.5 tahun.Selepas tamat kursus,mereka akan dianguerahkan dengan Sarjana Muda Perguruan dengan gaji pokok Rm 2000, ditambah dengan eluan hampir Rm 3000 setiap sebulan bagi tahun pertama bekerja.Kalau di hantar bertugas di kawasan pedalaman eluan RM 1500 setiap bulan.Jadi jumlah boleh terima RM 4500 sebulan.Mana lagi nak cari ?.Pendapatan adalah sama dengan manager di syarikat besar.Fikir-fikirkan kalau nak cikgu di sekolah rendah.Kalau dapat ijazah dari IPTA,terpaksa tunngu dan cari kerja,Ramai juga graduan merebut memohon KPLI atau DPLI nak jadi cikgu.Bagi 2009,KPM menerima ssebanyak 60000 permohonan untuk kursus tersebut.Agak hairan juga IPTA menyatakan graduan mereka senang dapat kerja selepas tamat pelajaran.Kalau betul,kenapa begitu ramai memohon kursus tersebut.Apakah komend anda terhadap profession guru sekarang ?.Adakah 2nd 0r 3rd class ?

 322. xdpt dnafikn,jmnan utk jd cg cerah bilo kuar maktab. tp,spt kpt99 kate, cmne plok psran kerja skang? xkn sume org jd cg? dh sape nk rwt cg? sape nk akauntan masa cg amek gaji kt bank? kn bnyak g krje? tp,adkh krn peluang krja yg mnentukn seseorg utk leh krje atau x?

 323. Kenapa hanya yg berumur 20 thn shj yg ble apply dan peluang cerah????
  Kenapa pemohon yg dah lbh 20 thn tak ble dan kena ada ijazah baru boleh apply ?
  Yang ada pengalaman mengajar tak di ambil kira ke?Banyak2 yg mahu jd Guru x dpt dan yg x nak pla dpt………

 324. Oompa Loompaah 4 says:

  bleh x nak tahu berapakah bilangan pelajar untuk intake KPLSPM ntok diz year??
  ade rumours cakap 2000 jer,
  tp kucing kacang cakap tahun dye pun dah 4000 dan akan bertambah saban tahun??
  so,
  which wan hah dat true??

 325. salam..nak tnya,,kalau sudah dapat surat temu duga boleh tak kalau nak pergi temu duga di tmpt lain yang di sediakan,,jika seseoarng itu tidak dapat hadir di tempat temu duga yang telah di tetapkan??

 326. hye…

  kalu result cm ni ada pluang x nk dtrima

  bm=B+
  sej=C
  bi=C
  pi=B
  math=E
  sains=C+
  perd=D
  p.akaun=G
  add mth=G

  dan berapa jumlah permohonan yg ada tahun ni??yg akan diterima brapa??

 327. aslmualaikum, sape2 yg bley bntu sya tolong terang kn apa sebenarnya INSAK.sya tau INSAK tu adalah peperiksaan yg msti diduduki slpas temuduga.tapi adakah INSAK hanya ade 1 subjek pepriksaan.Maksud saya adakah didalam INSAK terdpat peperiksaan subjek matematik , b.inggeris dn b.mlayu?sesiapa tlg reply msg saya secepat mngkin.plz

 328. nsokudou : namanya kplspm..kursus untuk bdk lepas spm.. yg dah lebih umur tu amik ijazah dulu kat ipta mane2 n then mintak kpli

  Oompa LOoopah : kalau nak diikutkan bajek untuk kementerian pelajaran tahun ni dipotong.. duit kementrian pelajaran xde dan byk akitiviti sekolah tidak dapat dijalankan.. maybe ambilan x byk sgt kot…doa-doala mintak ambilan ramai

  IRWAN : awak call kementerian pelajaran n tanye pada bahagian pendidikan guru lepas dapat tau awak layakk temuduga atau tak..takut nama awak tiada dekat tempat temuduga yg awak nak tukar tu

  shidi : macam susah je bro..takpe tawakal..doa byk2

  Azroy : Insak tu bkn peperiksaan matematik or bahasa inggeris. IA adalah peperiksaan SAHSIAH…iaitu ingin melihat sejauh mane sahsia(nilai-nilai,sikap) seorang pendidik dlm diri awak.. kalau 5 tahun lepas dlm bentuk objektif..tp kena jawab ngan cepat sbb soalan die dekat 100 rasenye kalau x silap.. masa lak pendek..

 329. bleh sakit ati jugak tgknye tarikh temuduga ni..mule 20-04-10 then, 22..
  pas 2 25…ape punye masalah la…

 330. ain farhana says:

  salam..nk tnye laa..dip. pendidikan awal kanak2 ni ade ujian medsi ke..upu anta msj soh semak kt web http://www.mpm.edu.my tp bler da cek xde la tersenarai..ade sape bleh gthu sy..tq

 331. thx raztok,Oo.kirenyer didlm peperiksaan INSAK hanya ade 1 subjek jela.Sya pkir INSAK sma mcm MTEST .sbb MTEST ade math,bi n bm btol x?

  urm…kt sni sya nk kongsi gak sbb rmai tnye adakh no pin upu or matrix bley digunakn utk kplspm.jwpn nyer xbley.klau no pin upu mksudnyer utk upu je…sme jela ngn matrix…utk isi matrix je .hrp mklum

  ade gak rmai yg tnye psl result spm korng lyk ke x. xpe klau xlyk pun korng isi jela .xkish la lyk ke x .klau ade rzeki xkn kemna.yg pnting korng mncuba dn xmnglah.doakn utk aq korng sume!

 332. sy ad m’mohon kplspm nieh..
  so sy confuse sme ad bole tkr course yg kte da mnx 2 x?mcm sy..sy mohon course bm n sains..tp sy dpt tau skunk lbh m’merlukn gru sbjek bm n sjarah..
  ad sape2 tau soklan pe yg akn d’tnye..bole d’kngsikn x?

 333. bole tnya…kat maktab tu ada menyediakan elaun tak utk pelajar???

 334. bobby dean says:

  nak tanya , klu interview tu 1 hari saja kar?

 335. raztok(1st batch kpl says:

  ain farhana : x pastila pasal tu…

  azrooyy : same2..haah..tp die bkn mcm subjek2 la..cume soalan2 yg tricky untuk tgk kite punya sahsiah shj..

  fia : Rasanya x boleh la fia… kite x boleh suke2 tukar apa opsyen yang kita nak..kementerian yg tentukan..kdng2 mintak lain..dpt lain..

  faqir : ada.. mule2 kursus persediaan 1 setengah tahun dapat 400 lebih..pastu naik tahun 1-tahun 4 dapat rm 600(ipgm luar bandar) or rm 700(ipgm bandar)..dapat elaun buku dalam rm 800(lepas naik tahun 1 n sekali setahun jer), dapat elaun pbs n praktikum iaitu rm 10 sehari

  bobby dean : interview tu sehari je.. kalau kul 8pg..kul 11 leh habis dah

 336. rasa-rasanya kalo mik course reka bentuk dia nk tngok mata pelajaran apew yee….

 337. MASterPICE says:

  salam..
  kalu nama tidak tersenarai boleh buat rayuan x??
  mmg cita2 nk sgt jd ckgu….

  n msa temu duga boleh merayu atau bodek2 x bg dpat mktb??hehe

 338. berapa banyakkah permohonan tahun ini??
  dan berapa org yg dikehendaki?

 339. xd lg ke tmu dga???
  sila beri jwapan bila ada lg ye…
  thanz”’

 340. xd lgi ke twaran??
  sla bagi thu jika masih ada lg ye…
  thnz””

 341. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  a3ka : entahlah..lukisan kejurutraan kot..reka cipta ke..

  masterpiece : kalau untuk temuduga x pastilah boleh ke tak wat rayuan..boleh rasanya.. tp kalau dapat temuduga tp x dpt plak masuk ipgm pastu leh rayuan.. sbb biasanya ada jgak yg menolak tawaran ini..so sentiasa ade 2nd intake, 3rd intake (tunggu kpm call)

  lidia : x pastila..maybe 2000 hingga 4000 kot..

 342. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  MASTErpiece : be profesional..jgn bodek2 dekatt penemuduga tu..kalau penemuduga tu bijak die boleh awak tidak sesuai sbb awak memiliki sahsiah membodek dan mungkin akan jadi guru pembodek guru besar nnti..hehehe

 343. ok terima kasih raztok awk bnyk tolong kmi di sini thanzk……..

 344. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  a3ka : sama2..bantu apa yg termampu je..semoga kamu dpt ikuti rpogram ni.. ape2 hal nnti crite la kat blog ni, nak tau gak perkembangan korang.. saye teruja dengan minat kamu untuk jadi guru sbb tu saye membantu apa yg boleh melalui pengalaman saye jadi batch 1st kplspm ni.. yg nak masuk ni btch ke6 or 7..produk keluaran program ni dijanka hebat di sekolah insyaAllah…

 345. KPM menerima sebanyak 102584 permohonan untuk mengikut KPLSPM bagi tahun 2010.

 346. MASTERpice says:

  huhu…x boleh bodek ea??buat muka kcian ka..haha…
  sy A x dak..tp nk sgt2 join program ni…tp kalu x dpat form 6 la jwb nya kn…
  n kalu dh dpt result stpm bleh join x program ni??

 347. nape lmn web kpm xley bkk??

 348. GOTIKA JIWA LARA says:

  kpt99:awk kah yg memilih pelajar untuk ditemuduga??

 349. salam… saya adalah pelajar dari sekolah harian biasa.. semasa permohonan saya memilih pendidikan bahasa melayu dan pendidikan islam.. tapi saya mendapat infomasi bahawa pendidikan islam hanyalah untuk pelajar yang bersekolah di sekolah agama sahaja.. betul ke?????? semasa saya isi permohonan tersebut saya ingatkan kelulusan yang diberi oleh KPM terhadap jurusan pendidikan islam adalah untuk semua pelajar yang beragama islam dan kredit dalam subjek pendidikan islam, subjek lain sepeti bahasa arab dan lain-lain hanyalah sekadar untuk pelajar sekolah agama yang mengambil bahasa arab, al-quran sunnah dan tasawur islam yang tidak mengambil subjek pendidikan islam.. sebab kelulusan yang diberi ada ‘/’ dan saya ingatkan itu adalah perkataan ‘atau’.. simbol tersebut mengelirukan saya.. adakah masalah tersebut akan menjejaskan permohonan saya untuk ke maktab perguruan.?????? sila bantu saya menghadapi masalah ini.. terima kasih…

 350. saya betul2 harap sy dapat ke IPG….ibu sy sorg guru..sejak kecil,ibu selalu bw sy wktu kelas ptg.dari situ timbul minat untuk mengajar…kalau xdpt utk KPLSPM ni,sy sanggup ikut jalan jauh untuk menjadi sorg guru…kalau xdpt IPG,sy akn smbung form6 la….

 351. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  masterpiece : entah la..bodek la kalau nak.. result stpm untuk kplspm x pakai.. kplspm gune result spm je

  piepi : boleh.. moe dkat google or internet explorer n pilih yang atas skali

  aisya : saya sgt menghormati semangat awak.. pengalaman sayalakan.. sy nmpak ramai yg dpt masuk anak2 cikgu… entahla.. tawakal k

 352. Untuk makluman para pemohon klpspm 2010, bersedialah dari sekarang sebelum anda dipanggil untuk temuduga.Disebabkan bilangan permohonan yang begitu banyak, bahagian pendidikan guru mungkin akan mengadakan temuduga yang ketat supaya boleh memilih calon yang betul-betul layak menjadi cikgu masa depan.Memang tidak dapat dinafikan antara pemohon di kalangan ini ialah pelajar-pelajar cermalang spm 2009.Ramai guru pelatih yang sedang mengikuti program ini mempunyai keputusan yang cermalang seperti straight As,9As, 8As.Tujuan ini ialah melahirkan guru-guru yang berqualiti dan berketrampilan.Jadi adik-adik bersedia dengan lebih awal untuk menghadapi cabaran ini.Pelajar semester terakhir pismp.

 353. Untuk makluman para pemohon,pemilihan adalah berdasrkan kepada pengiraan merit dan penglibatan pelajar dalam koko oleh BPG,KPM

 354. kpt99:awk rasekn kalo dlm bdang reka bentuk dia ikut cmna….skrang nie awk studi dlm bidang aper….

 355. a3ka, matematik,bahasa inggeris

 356. mbm mbi tu apa?

 357. acik*chegu wannabe* says:

  kate semakan ditunda ke 25th april, tp sy tgk dia tulis TUTUP, kna tggu btol2 25 ya?

 358. ni dh 25april..nape xleh cek lg???excited dh ni….tido pun xlena

 359. xsabarnye…
  raztok: awk skrg still kat IPGM ke???amik kos ape???sy nk amik bahasa melayu n masalah pembelajaran…sy nekad nak jd ckgu…sbb sy rs rugi kalau ms dpn nnt,budk2 yg ade mslh dlm pembelajaran ni,merempat n xtntu arah hidup…negara kita msih memerlukan mereka waima mereka hnya mampu lakukn sesuatu hnya utk sara hdup mereka,sekurg2nya diorg x merempat n mengemis…biar sush sekalipun hdup diorg,yg penting diorg ade sukurg2nya 1 kemahiran utk teruskan hdup…sebab sy yakin,golongan ni pun ade impian n cita2…

 360. bila permohonan rayuan kursus perguruan 2010?

 361. cmne nk smak tmudga ne??pg web mne ek??

 362. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  aisya : saya masih di ipgm dan akan tamat akhir thun ni setelah 5 tahun setengah…

  yin : untuk temuduga rayuan x tau la ade ke x..

  ziqah : http://apps.emoe.gov.my/kplspm/tdjun10/

 363. x lyk tmuduge..
  sdey..

 364. salam…..
  lpas je sya bwat semakan untuk pggilan temuduga,,,ternyate sya ggal…=[
  msih ade pluang lgi untuk sya teruskan cita2 sya sbgai guru?
  anybody who can answer my question??=[

 365. saya x dpt tmuduga tp sy hairan sbb result sy 7a dan koko pun bnyk..atau skang kpm mmg demand pelajar yg full a je?
  sy nak tanye, ade tak rayuan kplspm2010?bile tarikh sy boleh wat rayuan?

 366. alhamdulillah..
  nsb baik dpt temu duga 2…

 367. saya tak dpt le…8A juga X dpt…apalahhhh…bagaimana rayuan yoooo….

 368. keputusanku
  BM A+
  MM A+
  MT A+
  BI A-
  PM A+
  PA A+
  SJ B+
  PHY B+
  CHE A-
  BC A-
  kenapa pun tak dpt le………bagaimana rayuan?????

 369. sya de soalan ni,,pls help me,,,
  saya layak utk temuduga,course mathematic…
  mslh nye, sya dh booked ticket pg matrikulasi labuan,,,
  blg tak klau nak awlkan tarikh temuduga tu?
  bingung~~~

 370. Salam……kenapa saya x layak temuduga KPLSPM n?Ni rslt SPM 2009 saya:
  A+ :BM,PEN.QURAN SUNNAH,BAHASA ARAB TINGGI,SEJARAH
  A :BI,MM,MT,SYARIAH,AKAUN
  C+ :KM
  D :FZK
  Saya apply untuk sbjk MM dan BI……Adakah kerana ada sbjk yang x kredit,saya x layak untk intrvw n?sedih sgt2 sbb KPLSPM n j la hrpn saya untk jd seorang penddk….mmg x blh buat rayuan k untk prgi intrvw n?Apa sbnrnya kriteria yang diambil kira oleh Kmntrian Peljrn untuk buat kita berjaya g intrvw n?Sape yang dpt g intrvw,tahniah n gud luck…….

 371. saya dah check panggilan temuduga tapi saya tak dapat… mcm mana nak buat rayuan????

 372. salam sy tak dpt ke temuduga IPGM ni,,,,,boleh ke sekiranya sy nk buat rayuan,,,,mc ne ek???ape yg patut sy lakukan

 373. aduss..xdpt tmuduga ipgm..
  bley xnak buat rayuan?
  mcm mane 2?tolong saye….

 374. calon layak memohon untuk kplspm tetapi mengapa tidak di panggil untuk temuduga?Boleh kah dibuat rayuan semula?

 375. hmmm, sy tak layak utk tmdga
  nak tnya..apakah sebenarnye cri2 pemilihan yg tlh d’buat??
  xfaham lar

 376. setahu saya, kalau dah dpt masuk matrikulasi, x dptlah UPU atau KPLSPM

 377. razok: sy xdpat..leh wat rayuan x??

 378. salam.
  yes! saya layak !!
  so skrg ape patut saya study nie?
  temuduga saya 13-05-2010

  tlg syaaaaa

 379. x phm ape kriteria yg dperlukn tuk kplspm!!! wat bazir duit ak bli no. pin…len kali kpm tolong snaraikn detail yg btol kelayakan biar x nyusahkn org!!! huh!!! akfrustgiler…

 380. CikguHalimah says:

  Salam semua…
  Kepada yg gagal utk temuduga guru, jgn putus asa..
  belum ada rezeki utk anda semua..mungkin rezeki anda di tempat lain…teruskanlah ke tingkatan enam sekiranya tidak ditawarkan ke mana mana U/IPTA. Berdasarkan pengalaman lalu, sy juga ada memohon selepas SPM tp tidak berjaya, sy meneruskan pengajian di tingk 6. Selepas mendapat sijil penuh STPM, sy memohon untuk mengikuti latihan perguruan.. Alhamdulilliah sy di tawarkn di IPSI Tg Malim dan berjaya mendapat pangkat cemerlang. Jadi anak-anak janganlah bersedih dan cepat putus asa. Kuatkan azam dan terus berusaha. Untuk pengetahuan semua, anak sy pun mendapat 7A SPM tetapi tidak di panggil utk temuduga..Banyak-banyakkan berdoa, Insya Allah doa kita akan termakbul akhirnya….Aaminnn

 381. muhammad : Apa results spm awak??

 382. mm…nak tye la…kalo kite x dapat kplspm,nak wat rayuan cane ek????

 383. Kenpa sy sush sgt nk dpt kursus prguruan ni? sy lpasan SPM 2008. tahun ni dah kali kedua sy gagal dlm prmohonan. tlg sy..sy mmg sgt brminat mnjadi seorang guru. sy pilih bidang sains n mtmtik. adakah rsult SPM sy xlayak?
  BM- A2
  MT- A2
  SNS- A1
  SEJ- A2
  BI- B4
  EST- B4
  PM- C5
  MT tmbah- C6
  BIO- D7
  EKO- E8
  knpa tdk layak jd guru?

 384. Mmg sy brminat sgt nk jd guru. sy harapn kluarga….klrga sy tdk dpt tmpung prbelanjaan untk msk mana2 IPT..pls..ada cara lain?..

 385. saya baru cek keputusan temuduga utk adek n anak sepupu…..adek saya tidak berjaya tetapi anak sepupu berjaya….sedangkan sepupu tiada A langsung dalam result dia…..mgkn adek tersilap isi course….macam ner nak buat rayuaan?please….

 386. camana nak buat rayuan ni……….tlglah…….T______T

 387. salam 1 malaysia…
  apa yg sy npk….ada pelajar yg mendapat keputusan cemerlang tapi x dpt..
  yg x dpt A masa spm,ada jg yg berjaya…adakah pihak KPM memilih pelajar
  ini secara rawak sebagaimana pemilihan PLKN..apapun,tahniah yg berjaya…
  yg x spt 2,jgn putus asa…teruskan usaha anda…

 388. SALAM,danisha…tahniah result sm awk memg bagus,,,,,sy tak sebagus awk..juz dpt 6a jek,,,,sy pon tak dpt g temuduga,,mgkin ape yg ckg halimah tu kate tu btol thanks ckg halimah…kalo tak rezeki kite kat maktab mybe kat tempt lain ,,,,,doa2 la byk,,kpd yg lain sape yg senasib ngn sy tu,,,,sy tumpang simpati,,,,,insyaallah,,,Allah tu maha adil….kmungkinan die dah sediakn tmpt yg lg terbaik untuk kita,,,kegagalan ni tak bermakna kite harus berptus asa,,,,,redha je la,,,,,,,

 389. boleh tanyakah, bila permohonana untuk rayuan punya………BILA PERMOHONANA RAYUAN PUNYA

 390. salam..saya tdak dapat temuduga KPLSPM Ambilan JUN 2010.Saya berminat untuk menjadi cikgu malah sy kini bekerja sebagai guru sandaran.bagaimana untuk membuat rayuan??

 391. ada amblan julai lg ka ni?????

 392. sedehnyerrr….x dpt..
  but it’s okay
  mgkn bkn rezki lg…reda jelah..

 393. aduhhhhh……sdihnya xdpt tmudga cOz ney ja pluang yg sy hrapkn…yg ney pn xdpt apatah lgi ipta..mybe pluang sy nk dpt upu tipis….xnk msk f6!!!!FRUST..

 394. SEDIH xdpt…somebody help me please….slain form6 n upu kt na g ea sy ley smbg study???kolej ok x???kolej mn yg ok??

 395. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  yang x dapat tu cuba lagi ye tahun depan sblum awak lebih 20 tahun..mmg kplspm ni unik.. tidak dinafikan.. ada pelajar yang dapat 10a,9a,8a x dapat..tetapi yang 2a,3a(mcm saya) dan tiada A dapat…tettapi tidak semua begitu..

  pelajar yang dapat matriks boleh dapat kplspm…

  sapa yang dapat matriks pergi la masuk matriks dulu.. n then bile sampai tarikh temuduga kplspm.. keluar… kalau dapat temuduga x semestinya ada dapat masuk..baru temuduga.. jalan selamat..yng dapat matriks masuk matriks dulu..

  stay up to date jika ada maklumat yg boleh buat rayuan,,

  sumber yang boleh dipercayai..tahun ini ambilan kplspm sedikit iaitu 2000 pelajarr sahaja berbanding 100 ribu yang memohon… maybe masalah bajek kmnterian pelajaran yang dipotong…

 396. sry tumbang tanya…bila boleh membuat rayuan… dn bila boleh tahu result… berapa peluang boleh berjaya..

 397. tak dpt .but its okay .mybe takde rezeki .

 398. Biasanya pemohon yang gagal dapat panngilan temu duga, tidak diberi peluang membuat rayuan.Only calon yang gagal dalam temu duga sahaja diberi peluang untuk membuat rayuan.Jangan putus asa, cuba lagi tahun depan jika umur anda belum 20 tahun.Bagi yg.berjaya,tahnaih dan harap berjaya dlm temu duga.

 399. aminseronok says:

  alhamdulillah saya dapat..
  harap semua doakan kejayaan saya semasa temuduga nanti..
  kalau yang ada maklumat mengenai temuduga tu boleh la kongsi2 eh..
  saya ni x berpengalaman dalam temutemu duga ni..
  sekian terima kasih..

 400. alhamdulillah..sy berjaya dapat temuduga dkt ipg hulu kinta..
  mmg cita2 sy jadi cikgu..

 401. 7a je…membe sy dpt 4a je tp dpt course pend. islam…nk kte pntgkn koko, sy g kbangsaan saeng ngn dk 4a lg 2…

 402. salam… sy dpt temuduga tu…. 13 mei ni… sy nk tanye.. sekiranya sy mendpt twrn drpd upu dan sy menerima twrn tersbut, blehka sy pergi ke temuduga ini??
  n 1 lagi, ape yg kite perlu bawak pegi intvw ni selain drpd yg di senaraikn dlm surt twrn???
  terima kasih…

 403. amblan julai ada lg ka??????????????????

 404. aku dpat 4a,3b,3c pn xdpt.. sedih btul.

 405. Tiada lagi ambilan tahun ini,terpaksa lah tunggu tahun depan.Harap bersabar

 406. xde rezeki untuk sya..family plok mcm dh xnk lyn sya.ni yg stress ni.fmly nk sgt kplspm,sy xdpt tp dpt matrik.ckup bersalah rsanya..

 407. klu xdpt ada rayuan kew??

 408. mcm mane nak buat rayuan bagi calon yg x dpt name dlm temu duga KPLSPm?

 409. faiz fahmi says:

  assalamualaikum…
  saya ingin bertanya..
  pada tahun ini..
  adakah masih terdapat peluang kepada mereka yg tidak terpilih dalam temuduga kplspm untuk melakukan rayuan sama seperti thun lepas??
  terima kasih

 410. errin hazarin says:

  nk tny ckit,kplspm ni amik yang benar2 layak atau pakai org dlm br dpt..dh bnyk kali isi tp x pnah dpt..mcm x adil..

 411. bagi calon yang tak dipilih mengikuti temuduga kplspm ni kan, tak boleh buat rayuan ke? sutu lagi, sekiranya sy mendapat jwpn “maaf,rekod permohonan anda tiada dalam sistem” tu apa mksdnya? kena isi borang lg ke? tp tarikh da tutup kan? tlg bls ye… thanx..

 412. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  tiada lagi ambilan julai.. tunggu tahun depan untuk cuba lagi…

  tidak pasti dengan rayuan untu temuduga.. tetapi rayuan untuk tawaran kemasukan ipgm ada..stay up to date..

  berapa A x penting.. ia bergantung atas rezeki dan nasib…

  kabel sejadah sudah cukup..bykkan berdoa..

  SAB : boleh.. awak pergi terima upu tu dulu.. pastu keluar g temuduga jap.. kalau dapat tawaran kplspm.. keluarla dari upu tu.. jalan selamat,,

 413. mb ade hikmah kepada org yg x dpt temuduga cm sy….
  kte terima dengan seadanya…..
  tapi jgn putus asa
  sape2 yg tau cara2 nk wt rayuan ttlg foward kn kepada yg x dpt cm sy ney

 414. untuk keputusan pengambilan Kursus Perguruan Lepas SPM telah keluar pada 25/04/2010.saya telah menyemak keputusan,jadi nama saya tidak tersenarai.. maka macam mana untuk saya membuat rayuan kemasukan KPLSPM?

 415. macam mana nak buat rayuan KPLSPM?please……….

 416. Baldaih Sawai says:

  mcm mana nak buat rayuan untuk KPLSPM ni…saya ingin bcita2 jd seorang cikgu

 417. tnya ckit ipgm tue ape ?

 418. Salam…..kalau dah x dpt intrvw KPLSPM n,peluang utk dpt program asasi UPU tipis sgt k?Anyone,plizzzzzzzzzzzzzzz answer me a.s.a.p….thnx 4 ur concern k:))

 419. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  KHAIRUL< EWAN< BADAAIH : stay up to date.. x pasti samada ada rayuan untuk temuduga kplspm..

  TRACY : IPGM =institut pendidikan guru malaysia..knownly as Maktab Perguruan..

  Danisha : KPLSPM N Upu xde kaitan.. jgn risau

 420. boleh merayu ka kalo x dpt..??mcm mana…?tq..

 421. salam…
  saya dapat temuduga nie..
  tp kalau saya tak dapat pergi utk intview nie…macam mana??
  adakah akan ada tindakan yang dikenakan jika saya tak menghadiri temuduga nie??

 422. wawa azuai says:

  sy nk ty lau nma sy da tersenarai kat IPTA, da xleh ke lau sy nk mnx kplspm ni.. sy teringin sgt ingin mnjadi sorg guru tp sllu xdpt.. lau nk bt rayuan, mcmna ek.. sy prlu hbungi siapa?

 423. ramai yang xdapat..sy pon xdpt..kwan sy yg 10 a pon x dpt intrvw..apa kriteria yg diorg ambil ni?

 424. Sumber dari BPG, tiada rayuan bagi panggilan temu duga, hanya calon yang tidak berjaya dalam temu duga dibenarkan membuat rayuan.

 425. kalau pergi temuduga xpe ke???
  nting nie… saya pelukn jwpan segera!!!!!!!

 426. mungkin pengmbilan untuk intervw ni memang bergantung kpd rezeki dn nasib..buat yg xdpt, boleh pergi ke u atau matrix..ada bnyk lg jalan, insyaAllah. tahniah buat yg berjaya..mesti ada hikmah di sebalik setiap kejadian

 427. sya sedih trsngt2 bb x dpat tmuduga ni…sdangkn sya mmg nk kn KPLSPM ni…klau diberi pluang sya dpt dn dhntr kursus kt sabah,sarawak dan pendalaman sya snggup,apa2 pun sya nk juag….tp apa guna sy x dberi peluang….kesian mak ayah..nak sngat sya jdi cikgu….

 428. 102584-klpspm,kpli-68377, ini ialah bilangan calon yang memohon jadi ckigu tahun ini.Saya sendiri pun tiadak faham kenapa begitu ramai pemohon,sedangkan tugas seorang guru bukan lah senang sekarang terutama bagi yang berkhimat di kawasan pedalaman.Bagi pemohon kpli,semua ialah graduan dari universiti tempat.Ini menunjukkan bukan senang dapat kerja walaupun mempunyai ijazah,apatah lagi,bagi lepasan lain seperti spm,stpm,diploma.Mungkin supply greater than demand lah.

 429. askum..nak tanya..
  macam mana nak mintak guru sandaran ke???
  coz sy x terpilih ke temuduga KPLSPM…tu la sedih jugak..
  harapan nak jd guru pun mcm xdpt..
  kalau nak mintak jd guru sandaran macam mana???

 430. salam maaf bagaimana hendak membuat rayuan untuk kplspm2010 adik saya dapat 6A tetapi dia tidak layak untuk ditemuduga ?

  adik saya mohon dalam bidang matematik..

  saya sangat kecewa dia tak dapat kplspm2010 ini..

 431. sy xdpt tmudga la……..sdih nyer
  mybe rzki sy kat tmpat laen kot..
  redha je la

 432. …sy xbrjya ke tmdga kplspm T_T
  …xpelh,xde rezeki nk bt mcm mane kn,,
  sy redha… T_T

 433. ermm sedih la tak dapat pegi maktab..xleh wat rayuan ker??

 434. salam. saya layak untuk temuduga KPLSPM pada 5 MEI 2010. tapi saya pelajar berdaftar universiti . boleh tak saya masuk KPLSPM? ada peluang tak?

 435. natalieiskandar says:

  alhamdulillah sya dpggil utk temuduga tu..tp 10mei ni daftar.time tu nak daftar matrik gak..raztok,dkt surat tawaran tu da ckp yg time temu duga tu nti ada ckp cmni..
  Semasa temu duga calon akan dinilai dalam aspek berikut:-
  a) Pengetahuan am, pendidikan dan isu-isu semasa dalam dan luar negera
  b) Kemahiran komunikasi
  c) Sifat sahsiah

  tlg lah share2 cmner tu..

 436. rezeki KPLSPM untuk saya xde,so,mgkin saya leh dpt sdkit nsihat atau tips untuk meneruskan pengajian di matrikulasi skrg drpd sape2 kat ruangan ni? Pointer? Cara belajar? tolonglh…sedih sgt sal xleh tmuduga ni….

 437. sy x dpat maktab tp sy plik knp rkn sy yg mndapat 2A dapat maktab sdngkn ada rakan2 sy yg lain yg mndpat 7A n 8A x dpt maktab…adakh ni nasib yg dplih scara rambang??

 438. slm nilam,kplspm xbleh wat rayuan ke??

 439. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  LOLA : rasenya xde rayuan la..mohon lagi tahun depan ye..dun give up..

  NAZREA : boleh pegi temuduga tu..mintaklah pengecualian kuliah 1,2 hari dr fakulti.. ada peluang..

  NATALIE ISKANDAR : 1. Pengetahuan AM ; entahla..apa2 je leh tanye..hehe

 440. raztok(1st batch kplspm@pismp) says:

  sori sambungan td..

  NATALIE : 1. pengetahuan am ; maybe ape2 leh tnye..ingt la sikit2 pasal kementerian pelajaran, nama menteri n timbalan..ape2 la

  2. PEndidikan : maybe pasal PIPP(PELAN INDUK PEMBANGUNAN PENDIDIKAN) or sekolah kluster ke..skolah integrasi ker.. tugas2 guru.. masalah disiplin sekolah.. minat2 dlm bidang perguruan…MBM MBI (Memperkasakan bahasa melayu, n bhasa inggeris) LINUS (program bacaan awal n mengira iaitu literasi dan numerasi)

  3, kemahiran komunikasi..maybe kepetahan awak bercakap, keyakinan, ketrampilan awak..

  4.sahsiah..maybe cara awak bercakap guna perkataan yg baik..kalau temuduga berkumpulan..jgn awak ‘condemkan’ rakan sekumpulan awk.. tunjukkla sikap dan nilai seorang guru..

  5. pakaian..nii saje tambah.. kalau ade name tag pakai.. tali leher.. lelaki baju kosong.. jgn pakai baju petak2 ‘grunge’ plak..suar htam n kasut kulit.. pempuan jgn pakai baju yg striking sgt.. sakit mata..bia kaler lembut..Islam bertudung la..bia nampak fresh..

  GUD LUCKK! yg 1 n 2 tu saye agak2 je tau..jgn salahkan saya kalau diorang x tanye..

 441. Hye,sya trpilih utk interview guru d IPGM Kent,Tuaran pada 11/05/10.Tpi masalahnya i2 adalah sehari slepas pendaftaran utk Matriks(Labuan).Jadi bolehkah jika interview guru i2 diawalkan agar saya tidak perlu meminta kebenran dari pihak Matriks Labuan utk keluar dan berulang alik dr Labuan ke Tuaran utk interview i2?Sbb jika saya hanya bergantung kepada permohonan guru shaja dan melepaskan Matriks,ada kemungkinan juga saya akan terlepas peluang kedua-duanya sekali….

 442. assalamualaikum..skrg saye rase x puas hati sbb saye x trpanggil utk mnghadiri temuduga 2.pdhl saye mndpt sume A dlm matepljrn yg dminta.leh ad ssape trgkn knape sy x dpt?rse gram pon ad..

 443. salam,,saye nk tau pngmbilan temuduga ni dibuat scre men amek j k?yg pliknye yg dpt 1 atu 2 A pon leh dpt sdngkn yg dpt 6 k ats ad yg x dpt..ni yg sye rse geram ni..sy mmg x puas ati sgt2 ni..sye mmg hrp sgt dpt tp x dpt..emm..sye bknnye mrndh-rndhkn yg dpt sdkit A cume sye geram j la x dpt..mntk maaf klu ad yg trse..

 444. ewan_epay says:

  ngpa la x dpt mktb 2,,bgi la kat urg y btl2 ingin mjdi pdidk,,ingin mmajukn ngra,,myumbang tenaga dan kepakaran,hampaaaaaaaaaaaaaaaaa,,mcm mna ngra mau maju klu mcm ni

 445. ASSALAMUALAIKUM…..
  Saye rase trkiln psl pmilihan kplspm..knape pljr yg dipanggil upu n matrik dipanggil temuduga jugak sedangkan mereka da ada peluang len. Sepatutnya beri la peluang pada yang xdpat pegi mana2 ipta. Lepas tu dorang byk songeh pulak… Da dpat matrik…pegi je la.. Lepas tu rasa pelik pulak… yang dapat 10A,8A,7A…kan byk peluang len. Wat per nak berebut masuk ipg..Buat memenigkan pemilihan je… Abis tu ada pulak cerita.. yang xdpt A lansung n 2A pun dipanggil temuduga jugak.. Sedangkan syarat baru 2010, nak 3A..Aduh, pening..!!????

 446. bleh tak sesape yg leh bntu ttg tips tmuduga kplspm… plizzzz

 447. huhu..sedih2..xda rzki la tuk mktb..kpd y bjya congratzz..

 448. salam…
  saye pun x dapat kplspm anbilan jun ni..
  sedih juge sebab matrix pun xdapat..
  so, nak tanye kalau ade lagi ke peluang temuduga ntuk tahun depan, wlwpun dah gagal?

 449. sy x dpt tmu duge…. cedey sngt… abng sy dpt msk mktab sedngkn result sy lbh bgus dr die… padahal awl yew die lngsng x brminat msk mktab.. nk g tmu duga pn cm nak x nak jew.. coz die lbh mnat jd jurutera brbanding guru… tp.. die blh pass sume yew even dlm x mnat.. sdangkan sy..yg mnat.. tp x dpt.. tp sy redha.. mybe rzeki sy kt tmpat lain…okew

 450. bila pmohonan second intake d buka???

 451. macam mna cara nk bt ryuan mktb cz x dpt p tmudga

 452. salam, saya tlh memohon utk kplspm tahun ini tetapi tidak tersenarai. saya lahir pada 18th feb’91. kurang pasti mengenai syarat am permohonan yg menyatakan umur tdk boleh melebihi 20thn smsa hari pendaftaran.
  Boleh tolong jelaskan adakah syarat ini boleh memungkinkan saya membuat permohonan sekali lagi pd tahun depan?

 453. tengah tension says:

  salam…sy pening la..
  sy layak utk pegi temuduga 4hb mei ni…
  tp sy takut..sy xde p’sediaan nk pegi..
  lgpn skunk sy stdy kt politeknik…
  tlg la bg sy tips2 mse temuduga 2…
  pliiiiiiiiiiiissssssssssssssss……

 454. tengah tension says:

  salam…sy pening la..
  sy layak utk pegi temuduga 4hb mei ni…
  tp sy takut..sy xde p’sediaan nk pegi..
  lgpn skunk sy stdy kt politeknik…
  tlg la bg sy tips2 mse temuduga 2…
  pliiiiiiiiiiiissssssssssssssss……die nk tye psl ape eh..??

 455. i ald get the interview of kplspm, but tis time i feel confuse wanna become a teacher or not…. if i don”t become teacher nw n study form 6 first then decide, wat&how should i do now?

 456. nk xnk g matrix le ni jwbnye…gud luck kat yg g matrix g.kta bt yg tbk kat matrix t.sy dpt 10A pun xpt g ipg.pelik2..bdk yg xda A lsg 2 g mka ambik.mgkn tuhan nk sy jd dokter g le mksudnye 2..sdh2…rasa cm x adil je.yg kta nk x dpt tp yg kta xnk 2 g kta dpt.nsb btl le

 457. sy xdapat jugak . em td call bahagian pend.guru . dye cakap kalau nk sgt, anta surat ke bahagian pend.guru . act dye tgk course ape yg kite mtak . macam bm , bi , math mmg ramai yg mintak . so sbb tu ade yg dpt 10a pon xdapat . da penoh .

 458. lagi 1 . kalau nk sgt jdik ckgu , msuk je form6 . sng .

 459. boleh tak membuat rayuan jika permohonan ke maktab ambilan jun 2010 ditolak??

 460. salam…
  kepada sapa2 yg ade tips tuk tmu duga 2 kongsi2 kn la eah..
  sy berharap sgt..
  xtaula nk wat persediaan apa tuk tmu duga ni…
  help me..

 461. aku nak p interview 11.mei tp tyme interview tu ada ujian insak..neves lak

 462. MCM MANE NAK BUAT RAYUAN KPLSPM???

 463. MACAM MANE NK BUAT RAYUAN KPLSPM?

 464. natalie iskandar says:

  trima kaseh raztokk..ada tips utk kami yg dpt tmu duga tu x?hehehe

 465. khai_cullen says:

  askum saya dah semak panggilan temuduga kplspm tapi nama saya tidak tersenarai
  saya mohon TESL dan pendidikan jasmani
  boleh ke kita buat rayuan?
  result saya
  bi-A+
  BM-A-
  AG-A-
  SEJ-A
  EST-A-
  SN SUKAN-B+
  MATHS-C
  subjek sains tulen kepujian
  adakah kerana matematik saya C saya tidak diterima?
  harap dapat membantu…

 466. raztok… tx 4 ur in4… ehm… nk tanye, ape yg kite perlu bwk waktu temudga tu selain drpda yg tsnarai dlm surt twrn tu… n ape ujian insak??

 467. ujian insak tu lbih krg
  cth:seorang cikgu membuat lawah lucah di kantin sekolah..patut tak kita ktawa?…lbh krg mcm tu la….

 468. bila boleh memohon rayuan utk kplspm’10???

 469. Azlan Azwan says:

  betul ker tahun ni ade 3 intake untuk temuduga KPLSPM??
  bile?

 470. saya nk sngat2 jd cikgu…sya x dpt kplspm ni…sya jga x ambik t6…so ade x cra lain untuk sya nk jd cikgu…psl umur tu sya lhir bln 4.1991….so thun dpan sya bleh mhon lg x?

 471. salam..
  nak tanya sikit..
  ujian nnt tuh…ada termasuk soalan maths , english , bm ker??
  bantu saya , ok?!
  plz

 472. adikku DOWN says:

  adik saya lepasan SPM 09, ada mohon KPLSPM tapi tak berjaya dapat tawaran baru2 nie.ada cara untuk buat RAYUAN tak???

 473. sylar yan says:

  salam
  nk tanya ni…
  cmner nk wat rayuan kplspm????
  bla bru blh wat rayuan??
  pening + bengong dh ni..

 474. Makluman terkini dari Timbalan Menteri Pelajaran dalam Dewan Negara: Untuk tahun 2010,seramai 5030 calon lelaki dan 5118 calon perempuan telah dipanggil untuk temuduga bagi mengisi 5201 kekosongan.Ini bermakna peluang bagi setiap calon yang diterima masuk ke IPGM ialah 51.25 %.Kalau tak silap,pengagihan adalah 40 % dari Semenanjung,30%dari Sabah dan 30% dari Sarawak untuk mengatasi kekurangan guru di 2 negeri itu.

 475. akak cadangkan yang dah berjaya ditawarkan intrview@ panggilan kemasukan pilihlah IPGM,klu2 keliru antara matriks, U atau f6…cz IPG lebih mnjamin masa depan dan tentunya korang adalah antara yang bertuah kerana terpilih,sdgkan ramai layak tp x dpt panggilan pun. fikir dulu sebelum TOLAK..Cz if tolak. samalah macam u all dan tutup peluang orang yang benar2 berminat dan layak tapi x dipanggil intervw..anywy tahnia pd yg bjya.yang x berjaya,jgnputus asa sayangg,rzki Allh luas.akak dpt rasa kekecewaan tu..Insyallh u all akan dpt yg terbaik!

 476. kpt99 betulkah permohonan mencecah seratus ribu?jd kalau ikut sumber terbaru kpt99 maknanya hanya 10 ribu lebih jak dipanggil temuduga.10% jak dari permohonan…

 477. cinta 10, angka itu boleh diperolehi dari Laman moe.gov.my. bahagian satistik.

 478. Saya dah semak tp tdk diterima. INI BERMAKNA tiada peluang lah nak memohon lg. Jika memohon tahun dpan, adakah masih layak? Masih menggunakan kptsn SPM kah? dan apa pula maksud ipgm?

 479. SAYA SEDih says:

  mcm mn nk buat rayuan neh??

 480. nuha klu xnk pg pas kt sy je…….hehehe….erm, makanya jan la tamak yer…..ibrt yg d kejar x dpt yg dkndg brcicirn……sapa yg terasa tue pkir2kan la ye..sorry to say..

 481. saya telah memohon kplsm pada tahun lepas tapi tidak dapat, tahun ini juga tidak dapat..saya telah membuat rayuan pada tahun lepas tp tidak dapa pada tahun ini juga saya telah membuat rayuan. saya begitu berminat untuk menjadi guru..apakah yang boleh saya lakukan sekarang?

 482. tahun lepas ada ambilan julai…klu taun ni xda mmg x adl….T____T frust gila ni…

 483. sorry not nuha but nufa…(^__^)

 484. klu x dpt tmudga ni, bleh bwt ryuan x? ble bleh bwt? on9 website ape? ad sape2 tau?

 485. insan pasrah says:

  erm..ni nk gtw kt kngkwn yg snsib,spe yg xdpt intrvw tue,xde pluang da..klu dpt intrvw bru bley wt ryuan..tp klu da mmg pulun nk gak ap kte wat surat ryuan..sye pn dok nk wat surat rayuan la nie..haha

 486. salam…juz nk tny kalu yg tk berjaya utk panggilan temu duga KPLSPM ni kira tk da peluang tuk ryu dah ke….?tq

 487. ade x rayuan untuk klpspm?second intake?

 488. ble tarikh untuk rayuan temuduga kplspm ambilan julai 2010? biasanya ade rayuan kan untuk pemohon yang tak dapat tmuduga kn?

 489. kimchiman says:

  eh…kawan-kawan yang dapat interview,saya ada satu soalan…
  anda rasa borang maklumat diri itu kecil atau tidak?
  especially the space for us to put the selfportrait~
  can anyone tell me how to do?

 490. saya dpt temuduga kplspm. hepi sangat2 sebab pakcik yang tolong masukkan saya ke dalam maktab. walaupun dpt 2A je. kalau ada “orang dalam” memang senang macam aku. thanx pakcik! kalau korang semua kenal orang yang keja kat KPM memang senang masuk. tahniah yang dapat temuduga spt saya!hahahaha…

 491. iemah lily... says:

  salam…
  bla trkh nk wt rayuan kplspm 2010???? sy btl2 nk amek mktb..mnt sgt nk jd guru….result ok gak tapi x dpt pla….cmna erk nk wt rayuan?????

 492. Hei.. Sy nk tnye ni.. Tmu dge untuk program kplspm 2 hnye untk prmhonan terplih je ke?? Sy ni teramat brminat untuk mnyertai program 2.. Stahu sy,, dgn kputusan spm sy,, sy lyak untuk trplih dan mnyertai program 2.. Tlg bgtau sy,, adkah cre untuk mmbuat ryuan??

 493. sya btol2 sokong cinta10.yg dpt 2,pk masak2 sblom tolak twrn IPG.yg dpt tp tolak mmg ttup pluang org yg xbrjya g tmdga.Org yg btol2 mnt xdpt,yg dpt plok main2 nk ke xnk.apapun,KMK changlun,kedah ,tunggu sya….

 494. macan mane ye kalu kite mahu mohon degen internet?
  lagi satu macan mane nak tahu setatus pemohonan kite??

 495. help me~
  i’m confuse about the borang maklumat diri…can anyone answer me?thank you

 496. Kimchiman…

  Ya lah…Borang tu memang macam kecik sikit…
  Entahlah…Isi je la mana yg dapat…

 497. saya dapat interview KPLSPM ambilan jun 2010 pada 13.5.2010 ni. . .jadi saya nak tanya apakah persediaan yang patut saya lakukan???
  dan bolehkah saya tukar kursus lain???

 498. israq69 thanks cz sependapat..nk tanya israq69 pun ada memohon ker? atau just bgi pendapat..sya actually kbtlan terbaca komen2 sni ni..sy xda ler memohon..then nk share ngan adik2 yg memohon ni.sambil nak bg peringatan je supaya ambik peluang yang terbaik, jgn TOLAK if dah dapat..selain tu nak bgi skit idea smasa intrview ngan yg berjaya dipanggil tmduga..pertama sgt penting ialah penampilan..pkai bju/kasut yang sesuai.jgn terlalu terang@berarna warni.black n white jak pun smart.kasut pempuan tertutup n x tinggi sgt..lelaki, pkai tali leher..if ada kot satu set, lg baik rasanya pempuan pun ble gak pkai kot yea kan kpt99?tp x yah tali leher lah yer..rambut pempuan jgn hurai if pjg ikat satu n npk kemas jak.yg pkai tdung kemas n x warna warni better…yg .rambut depan pun jgn tertutup muka.pi interview bukan perlu npk cantik.tp kemas n smart..jgn npk fancy or seksy yer..!(setakat pendapat n pengalaman)jika ada nak minta idea lain..just ask.mybe akak ble tlg..hopely lah..

 499. adik2 yang colour rambut, hitamkn yer..yang lelaki,jgn kemaruk nak kekal fesyen rambut2 terkini..ptng pendek n kemas.kalau perlu untuk tmduga ni jak,buat lah cara sikat rambut yang npk “good boy”..x semestinya ala tentera.guru asal pendek dah ok.pas tu pempuan ni x pyh wrna kuku @ pkai lipstik or makeup tbal2.lg natural lg bgus.then start melangkah jak, kena ada kesopanan n rendah diri..tp bukan npk kan diri penakut pla..cz guru ni kena ada keyakinan.jgan senyum memanjang..bukan beauty contest tu..senyum bertempat..sesekali tunjukkan wajah serius n yakin.kalau terlalu bergaya,nnti tkg intrvw jd mympah.time bg pendpt jika intrvw ada sesi perlu berbincang,npk kn sikap dedikasi dan tolak ansur..jgn nak bolot sorang.@langsung x berckp pn x ble jugak.npk kan gaya profesional n menghormati sesama k.. cara2 nak mjwb pn ada cara..tp akak akn kongsikan bersama jika ada yang berminat nk share..if xda berminat, mintak maaf yer..mencelah jak ni.tp sekurang2nya idea ni ble guna utk mana2 intrvw gak.

 500. Amirah..ni semua berkaitan dgan masa depan.So adik dah lucky, akak ucapkan tahniah.tpi akak was-was lah dgan apa yang adik infom tntg pakcik adik tu..apa mksd adik sebenarnya..brgurau atau perkara tu mmg benar?? nasihat akak klu pun benar..anggap jak dah rzki adik..tp rasanya x perlu infm ngan kwn2 yg x dpt kat sni bgimana cra adik dpt masuk..pasti akan tmbahkan saje ksedihan n rasa ketidakadilan kwn2..sebaiknya doakan yg x berpeluang tu akn dpt peluang lain yg lebih baik..tahniah sekali kg..so hargai pertolongan pakcik adik yer.jgn sia-siakan.jwb btul2 tme intrvw n study baik2 kat IPG kelak.

 501. sya berminat nk jd guru..tp sya skrg bljr kat ipts bleh kah sya memohon kplspm…sya lepasan thn 2008…and klaw bleh bila pengambilan yg seterusnya…

 502. klaw sudah berkahwin layk kah memohon kplspm..dan result saya cuma
  bm-b3
  bi-c6
  m3-b4
  sej-a2
  pi-a2
  kim-d7
  fiz-c6
  addmt-d7
  rc-a1
  est-d7

 503. salam, kepada amirah.. anda baru jer dapt interview, blum ten2 dapat lg.. jgn happy sgt ye.. kang nangis dikemudian hari..

 504. xaci amirahh..

  ada sesapa yg dah bwat rayuan??leh share x cm ne nk wt rayuan?

 505. Untuk makluman semua rayuan hanya untuk calon dalam gagal dalam temu duga, bukan untk panggilan temu duga.

 506. saya berumur 33tahun pada 2010. bolehkah saya memohon untuk mengikuti latihan menjadi guru di intitut perguruan. bolehkah saya menjadi guru pada usia begini. saya cuma ada spm pada 1994.

 507. kak cinta10,,boleyh x kongsi la lagi pengalaman atau tips2 berguna untuk interview ni…contoh soalan2 ape yg bakal ditanya time interview individu n berkumpulan..dan ujian insak tu macam mana??

 508. kimchiman says:

  Erzany:haha^^thanks for reply…i think i will photocopy it become bigger size~haha

 509. salam….cm na kt tv kta prmhonon lelaki kurang untuk jd guru sedangkn bnyk kwn2 sya yg lelaki yg mntak xdpat pun….result ok ja….plik la..

 510. macam mna la guru lelaki tak bkurang bnyak lelaki mntak tp xdapt pn…..

 511. cAmnE ni…????sy x pHm r syarat nk pOhOn kemasUkn k mKtb..aPsL sUSah sGt nK dpt….

 512. cmnE niE…????aPsL sUsah sGt nk pOhOn k mKtB……????

 513. Cuma Pandangan says:

  assalamualaikum..
  tumpang lalu..
  berkenaan yg result gempak tapi x dapat tuh,camni,cikgu sy ade cite..
  jgn pilih sgt ape course yg kite nak waktu mohon ritu..pilih coz ape yg dapat buat kite tembus untuk pergi ke interview..example,kalau korang pilih mathematics,bape ribu org yg gile2 nak mathematics tuh? cube la amek aliran laen..insyALLAH dapat..

 514. irah suka e piutra ni..senang nk dapat ape yg dcari

 515. saya nak tanya..macam mana nak wat rayuan kalau x dapat pangilan temuduga untuk pepermohonan-kursus-perguruan-lepas-spm-kplspm-ambilan-jun-2010

 516. salam ,
  saya sokong dengan cinta10 . kpd yang dapat interview fikirlah baik-baik . buat betul2 masa interview , peluang hanya sekali . masa depan pun terjamin . bagi yang tak dapat interview sabarlah . bukan rezeki . saya pon frust gak ni cz tak dapat interview . so boleh buat rayuan tak ? ader senior cakap boleh buat . tapi macam mana ye ?

 517. sye dpt utk temuduga kplspm ni pada 4hb mei ni…
  tp sye confuse la psl soalan yang die bg kat dlm pernyataan hasrat 2…
  bkn kew soalan yg ade kt dua2 page 2 sme jew..
  cme soalan num 2 je yg xsme..
  please..tlg sape2 yg taw psl ni..nktulis jwpn yg sme kew dlm krtas 2..??
  kn soalan sme..so, jwpn dlm page 1 n 2 tu tulis jwpn yg sme ek..??
  urm,n tlg bg tips2 mse temuduga 2..
  psl INSAK, temuduga kump n temuduga individu..
  somebody help me please..

 518. cINTA10:sy pohon gk kplspm tp mgkin rezki kt tmpat lain.lgpon sy tgh bersiap nk ke matrik ni.yg btol2 nk,xdpt.yg dpt plok,nk ke xnk.klu bleh,nk tkar je yg xdpt ngan yg xnk 2.tp,trma seadanya la..

 519. bottleneck says:

  knape tak dpt temuduga…
  blh buat rayuan tak?
  sape tau apa website tu…
  beri reason kpd saye knpe tak dpt name saye dlm senarai name…

 520. assalamualaikaum…sy pun dpt panggilan temuduga gak..mmg nilah yg sy tunggu2 slama ni….sy dah buat keputusan utk tolak matriks…sbb sy tak yakin plak nak masuk sana…first2 tu mcm tak yakin gak tolak matrix sbb peluang hanya dtg skali…dan kalau2 sy tak dapat guru brpeluang besar utk menggangur…tapi bila dfikir2 inilah keputusan muktamad saya sbb klau sy dah masuk matrix then nak mnta cuti utk pegi temuduga mnyebabkan bnyak klas sy kena tggal sbb matrix tu jauh dr pusat temuduga sy…lagipun bila temuduga kang penemuduga pasti akan tnya smada sy trima matrix or tidak…klau sy kata sy ambil menunjukkan yg sy tidak brsungguh2 utk bidang perguruan sdgkan persaingan utk mndapat tmpt di ipg amat sengit….skang ni sy bnyak buat research about education….cuz nak buat yg dbest la interview utk interview kang…smoga Tuhan mmbntu sy…

 521. jerry, sy bkn apa…juz bg panangan jer…
  kalu ye pun awk nk kplspm ni..x sptutnye awk tolak matrix 2..
  sy taw yakin 2 bgs…tp cbe fikir kalau awk gagal mse interview 2…
  bkn nk doakan awk x b’jaya dlm temuduga but we don’t know wat will happen…
  right..???tp…t’serah awk coz the way u go must be ur desicion…

 522. to jerry92,stau sy pnmdaga akn dtg kat matrik kte lau kte dpat intrview tu..x eh???he2!!..sy pun xpsti ane gak..hehe

 523. Pada hemat saya, sepatutnya KPM haruslah teliti tentang pengambilan Matrikulasi dan KPLSPM. kepada calon yang sama

 524. askom…sy ade dartar KPLSPM…pd pukul 2 pg mcm tu laa..pd tarikh 28 feb
  adakah sy masih ade peluang untuk masok maktab?

 525. askom…sy ade daftar KPLSPM…pd tarikh 28 feb pd pukul 2 pg
  Adakah sy masih ade peluang untok masuk maktab?umo sy 18 tahun

 526. Hello. I would like to ask about the interview for kplspm. What do they ask in the interview? I got selected for TESL. The interview is this monday. Will they interview me in bm or english?

 527. beyhaaa says:

  macam mana nak buat rayuan kursus perguruan neh ? kalau tak dapatt . . sile bagi respons dgn secepat mungkin . .

 528. @Claire: sy mrupakan slh sorg guru pelatih yg sdg mengikuti pengajian di IPG. Interview biasanya dia akan tanya sesuatu yg bkaitan dengan isu2 semasa dalam pendidikan, baca juga ttg teras pendidikan. Interview masa saya dulu dalam BI dan BM sebab saya dapat kursus Sains. Utk Tesl saya tak pasti. Apa pun, goodluck utk interview nanti..

 529. macm maner nak wat rayuan kplspm nih?tgh buntu dahla upu x boleh,matrik tak boleh ,maktab pn tak blh blah…adoyai pening la…tlg lah nak sgt wat rayuan
  maktab…

 530. kalau nak sangat wat rayuan , tulis surat la . mungkin korang x trpilih sebab kursus yg korang mintak tu terlalu ramai yg mintak . cth macam bm , bi , n math . sy pon x dapat jugak maktab . tp alhamdulillah , dapat uitm . kalau korang ambik form6 , ada peluang lagi utk korang jadi cikgu .

 531. syarha_92 says:

  ermm..saya stju..maybe kalian semua ni amk cos yg full kot..
  knp x try amik pemulihan??
  sy dpt…doakan sy lulus ye….
  impian sy berglar seorg guru….
  amin..

 532. far_world says:

  salam…utk rayuan temuduga x de ke???

 533. VIKNESVARAN VEERAN says:

  selamat sejahtera dan salam satu Malaysia bagi semua…………saya sedang belajar dalam tingkatan 5……….sejak kecil lagi saya berminat untuk menjadi seorang guru bahasa melayu…..hal ini kerana saya sememangnya berminat terhadap matapelajaran ini ……….ini mungkin kerana kawan-kawan saya yang kebanyakkannya terdiri daripada bangsa melayu……………saya juga berharap untuk menjadi guru yang berjasa dan kebanyakkan guru-guru saya menyokong hasrat saya ini………….oleh itu apakah harus saya lakukan untuk mengambil bidang pendidikan ……adakah saya harus mengambil bidang ini selepas menamatkan form 5 ataupun form 6……………universiti apakah yang bagus untuk kita belajar……………..saya berharap agar ada sesiapa yang baik untuk menjawab soalan saya ini..

  terima kasih…………………………….

 534. saya dapat temu duga untuk kplspm 12mei ini.saya perlu sediakan apa ?perlukah saya pakai baju kurung semasa temu duga tu?bolehkah saya jadi pensyarah jika saya terpilih?saya dpt 7A spm 2009.xdpt upu dan matrik…=.=sedih sedangkan saya juga aktif dlm koku.Apa yg akan saya dpt belajar dlm TESL?

 535. Bley wat rayuan ke x ny………????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 536. bkal guru 90 says:

  sy ni student PPISMP or KPLSPM ambilan julai 09 kt IPG…sy xbnyk sgt thu tp cube membantu..klu salah,hrap maaf…

  stahu sy rayuan utk interview ad tp slepas interview yg mule2 dpt interview coz die die nk thu bpe bilangan yg xckup lg…

  bg spe dpt matrix n twaran interview n interview die lpas tarikh dftar matrix, interview akan dibuat kt matrix mse orientasi week matrix.

  bg spe yg dpt interview 2..sila tunjukkan dgn confident anda amat bminat jd ckgu..
  ujian insak 2 jgn pk bnyk sgt,jwb je asalkan jwab smue coz mse kjap je… sila amik thu pkembangan semasa dunia pendidikan n sekolah..contoh seperti standard guru malaysia,tema hari guru tahun lepas, tugas guru kini, cre2 ajar budak kurang ajar,malas or tlebih ajar… kdang2 die xtnye pun psal smue ni coz kdang2 mse die belek2 fail kte,die akan bminat tentang sesuatu n tnye pasal 2 je…

  yg penting jgn cuak…jgn pk susah coz mostly interviewer amat friendly n sje nk test korg…

  untk coz bhasa,amik thu la skit2 psal sastera & literature ek..mne tau die suh bce poem or syair ke…

  for TESL, your interview will be fully english…just rilex ok…outline course TESL same je mcm nk g oversea pnye..agat memenatkan tp xpning kple.. practise la speaking bnyk2.. i also take TESL kt IPG..

  Penyataan hasrat 2 tulis je due2,jgn pk bnyk…karang je sededikasi yg mungkin tp jgn melampau…mybe soalan same tp tricky tau..pandai2 la.. klu bley mintak advice guru2 or jmpe mane pensyarah IPG..

  pasal had umor kplspm2010 plak,asalkan anda lahir pada or selepas 28.6.1990 n ada SPM je yg boley dpt!!!!

  n psanan kpd bkal2 guru…tlg la jgn pk sgat psal gaji n gred anda lpas grad..yg penting tahu btape besarnye tugas guru bukan brape gaji guru..pliz 8X…

 537. bkal guru 90 says:

  hrap maaf klu ad soalan yg xdjawab…

  bwat yg tbaik di interview kerana hdup di IPG amat la untung berbanding IPT lain wlau xfamous…mcm2 kelebihan tau..

 538. helo..
  ble tak saper2 kongsi pasal exam insak nii…!!!!
  plzzz

 539. siti zubaidah binti salleh says:

  saya amatlah kecewa apabila mengetahui saya tidak berjaya mengikuti kusus perguruan ini.kerana saya yakin saya layak untuk mengikuti kursus ini.jadi disini saya harap dapatlah pihak tuan mempertimbangkan permohonan saya ini sekali lagi.saya tidak kisah diberi kursus dalam bidang apa pun..kerana ini adalah cita-cita saya untuk menjadi warga pendidik.saya amtlah berbesar hati andainya pihak tuan mempertimbangkan kembali permohoana saya ini.kerana bagi saya minat dan kelayakan adalah penting dalam sesuatu biang yang diceburi.

 540. salam..sy pelajar disebuah ipta. semasa di tingkatan 5,sy memohon kplspm tetapi tidak berjaya selepas temuduga. kini,saya ingin memohon tetapi syarat yang ditentukan, pemohon tidak boleh belajar di mana-mana ipta. macamana tu?

 541. adieyra jaszlyen says:

  salam sejahtera…..
  sy ingin b’tnye pd pihk tuan…sekiranya..sy tdk layk untuk m’hadiri sesi temuduga kplspm..bolehkh sy membuat rayuan?????

 542. Chea Tik Fui says:

  can i ask the interview date really just until 17/05/2010? But I get the interview date is on the 19th of May 2010…

 543. i apply kplspm ambilan jun 2010 x berjaya..
  den i gt write the surat rayuan n send 2 da 1 who incharge this..
  when am i going 2 know weather my permohonan is accept o no?
  it is because im really want to join this program and become teacher..

 544. selain melalui KPLSPM dan Ting. 6, apa lagi cara untuk apply guru bagi lepasan SPM ? ada sape2 yang tau, ble kongsi tak?

 545. bobby dean says:

  da pergi interview tadi .. BEST!

 546. asalamualaikum..
  saya ada apply KPLSPM..tapi pgambilan julai 2010
  bila utk pegambilan julai tu nanti ye..??

  jika saya tidak dipanggil utk sesi temuduga..adakah itu bermakna saya
  gagal untuk mengikuti KPLSPM..????

  diharap siapa2 dapat membantu saya menjawab soalan ini..terima kasih.

 547. mohd amir says:

  bdk aliran kemanusiaan bleh msuk x klau math gagal?

 548. saya disini tanya tanya , saya pelajar lepasan tahun 2005, boleh tak kalau saya nak apply maktab perguruan 2011 nanti . saya berminat sangat nak jadi cikgu……..

 549. boleh saya tahu juga ,sekarang saya dah berumur 22 tahun….. . saya lepasan spm tahun 2005 1988 .boleh tak kalau saya nak apply maktab nanti. tahun 2011 nanti…. bagilah saya peluang….. tolong lah… . saya berminat jadi cikgu

 550. sy x lyk utk temuduga…..boleh ka klau sy nak merayu….sy nak sgt dpt jd guru ni……

 551. sy tdk trpilih untuk temuduga..mcm mana ni?????????sy nk sgt jd ckgu n msk maktab..sy dh cuba byk cara..tlg la sy..sy nk jd ckgu bi..ada rayuan or second intake x???

 552. sesiapa yang da pergi interview..
  ble x share pgalaman korang?!
  nak dgr niee..
  plz.!

 553. saya sdh p tduga. crita sy mcm nie, smpi sja di ipgm tmpt dtmuduga kta kna ykin dn byk ingat tuhan. strusnya kta akan pergi ke bilik2 yg dtetapkn ikut kod yg dberi. kita akan jumpa kwn yg sma tjuan dgn kta utk tmuduga tetapi mungkin tidak sma kursus yg diambil. kta akan dsruh oleh panel tmdga yakni pensyarah d ipgm t’sbut untuk susun dokumen yg kta bwa. kmudian ada jadual yg disediakan utk sesi tmuduga. utk kump kmi kami bermula dgn sesi tduga b’kumpulan. tjuk yg dbri ialah stakat mna kmi b’stuju dgn tv ble pengaruhi prestasi plajaran pelajar. tmpohnya slama 30 minit dan kebwh dn kmi t’diri drpd 5 orang. seorang jd mcm pngurusi lbih kurang dan semua ble bgi pndpt masing2, ada dua soaln utk kump kmi. msa ni panel tduga akan b’diam diri, mreka t’diri dri 2 orang. msa ni dorang uji kepetahan kmi bersuara, cra kmi b’bincang smaada menarik @ x, cra kita b’komunikasi dgn rakan lain dan adab, smasa membrikn idea. kseluruhannya p’bincangan kmi lbih kurang 20 minit kalau ada nametag ble bwa, klu x akan dbri nnti. pastu kmi jlnkn ujian insak dblik lain b’sma kump lain tetapi msih dbwh pengawasan panel tduga kmi. ada 135 soalan yg p’lu djwb selama 30 minit. soalannya ringkas, cthnya, 1. saya seorang yang cepat marah jika ditegur (A) benar (b) tidak benar, itu sja, tp ujian ni mesti lulus bru ble dtwrkn kata mreka. akhir sekali kmi dtmuduga scara individu di blik awal td = blik pensyarah = 2 org pnemuduga. msa ni kmi dipanggil scara b’gilir mngikut turutan. smasa sya dtduga soalan p’tama yg diajukan ialah dengan siapa awak dtg ke sini? kta x p’u risau dan gelabah. buat panel sperti rakan baik kita cba kluarkan unsur lucu yg kta ble buat. sterusnya sy dtnya tentng dri sya dlm bahasa mlayu. dan kta ble trangkn apa sja yg kta mahu. soalan brikutnya sy ditanya tntg matematik sekolah rendah sbb sy ambil kursus ni, dlm bahasa inggeris, jd kta kna yakin dri dan jwb dgn fasih dan lancar walaupun “broken”. cba apa g kta mampu. kmudian dia akan tnya tntg pendidikan. sy tlah trang kan mngenai nkra (nation key result area) bidang keberhasilan negara. itu sja sya dpt kongsi. smoga b’jya.

 554. salam..
  pandangan ek..
  soklan objektif jgn kantoi..msti lulus..n yg laen2 tuh untuk berinteraksi je..:D

 555. bkal guru 90 says:

  sy cdangkan psal rayuan2 or pape masalah bkaitan hal kemasukan,kol la sendiri no bpg 2…

 556. bkal guru 90 says:

  utk pengetahuan.. pengarah ipg sy bgtau yg tahun ni ad 120000 lbih yg pohon nk msuk kplspm jun 2010.. & 30000 dipanggil utk diinterview…. so spe yg xdpt hrap bsabar kerana rmai sgt lg yg xdpt…
  mmg rmai plik knape yg dpt 10A xdpt tp 5A le dpt kan… ia xde kaitan lngsung dgn kuota laki perempuan…
  thun ni punye pemilihan adlah berdasarkan result n KOKURIKULUM!!!! mmg yg aktif sje dipilih…
  pkare ni da lme dicadangkan n thun ni bru impliment kan…
  bkal2 guru yg da kt ipg pun msti aktif kokurikulum bru akan diserapkan ke perkhidmatan ble da grad nti…

 557. aminseronok says:

  Benarkah salahku, lepaskan kamu
  Kau duga egoku, fahami diriku begini
  Tiada yang sama
  Yang pasti kita semua berbeza
  Kau fikirlah

  Tiada guna cipta sebuah cerita
  Kalau kisah kita sementara
  Rasa hati dan langkahmu
  Membuat aku keliru

  Tiada guna kita menderita
  Sungguh semua tidur pun tak lena
  Rasa hati dan katamu
  Tak lagi seperti dulu

  Kita pernah satu, aku dan kamu
  Dulu itu dulu.. masih didalam ingatanku
  Kini berbeza
  Namun masih ku harap kau bersedia
  Oo mungkinlah.. kau temu bahagia

  Tiada guna cipta sebuah cerita
  Kalau kisah kita sementara
  Rasa hati dan langkahmu
  Membuat ku keliru

  Tiada guna kita menderita
  Sungguh semua tidur pun tak lena
  Rasa hati dan katamu
  Tak lagi seperti dulu

 558. Berita dari KPM,Timbalan Menteri Pelajaran,Datuk Puad.Bilangan permohonan=102584, dipanggil temuduga=5030 lelaki,5118 perempuan=5118,jumlah kosongan=5021 bgai 2010. 30% bagi Sarawak,30% bagi Sabah dan 40% bagi Semenanjung.

 559. aminseronok says:

  hujan lebat mencurah kini..bagaikan tiada ganti…

 560. saya dh call bahagian kemasukan tu..dia suruh buat surat then hantar ke alamat yang dia bagi..hurmmmm ssh tol la nk msk maktab ='(

 561. tp cmna nk buat surat tu ek???ada sesape leh share x?

 562. asalamualaikum,
  sekiranya saya mendapat tawaran ke matrikulasi dan memasukinya,kemudian saya ditawarkan ke ipgm. bolehkah saya keluar matrikulasi untuk memasuki ipgm?adakah saya akan dikenekan penalty?

 563. syarha_92 says:

  errr..jumaat ni ana temuduga..
  gementarnya..
  lah…2 org ke penemuduga??
  berdebarnya rasa..
  insyaAllah..
  akan ku buat yg terbaik……
  doakan diriku….
  dri sek rendah hingga kini..
  bila dah besar nak jadi pe??
  ana jawab..
  seorg pendidik..iaitu guru…….
  xberubah…
  alhamdulillah..kini,ana ke arah itu..

 564. Bilangan pemohonan=102584
  Jumlah Lelaki dipanggil temuduga=5030
  Jumlah Perempuan dipanggil temuduga=5118
  Jumlah kekosongan=5021
  Betul ke??

 565. alhamdulillah..selesai sudah temu duga pg td..mmg mndebarkanjugak ttp nk jd ckgu pndai2la defenkan diri tu,mmg byk soalan panas yg diajukan untuk mlihat sjauh manakan kita benar2 mahu mnjadi guru…hnya satu yg saya bleh tlg..doalah byk2 kt allah,dipermudahkan sgala urusan…harap2 dptlah msuk ipgm…jadi ckgu pendidikan islam.td pun dh byk soal bab2 agma…suruh bce surah2 lazim,persoalan tng isu di malaysia,bagaimana nk wujudkan skola pnyayang dan byk lg…..soalan tidak smstinya same krna stiap pngwas akan mngajukan soalan berbeza2….temu duga ni pun blum tntu dpt msuk lg…kalau x dpt,redo dgn ktentuan tuhan,mngkin ade yg lbih baik dan lyak drpd kita….sekian…

 566. Jie911,maklumat itu diperolehi daripada KPM yang diumumkan oleh Timbalan Menteri Pelajaran DR.Puad.Walau bagaimanpun anda boleh dapatkan maklumat sendiri daripada KPM

 567. smekum,,,bla agaknya rayuan permohonan KPLSPM d kluarkan kat link permohonan KPLSPM 2010 nie????????????

 568. mane ade rayuan tahun nih . kalu nak sangat , tulis surat ah

 569. Boleh tak nabilah said atau sesiapa tolong bagitau kat saya, kepada siapa nak ditujukan surat rayuan kplspm. terima kasih

 570. napa plak x da….x adil la camtu koz tahun lepas amcm ble ada plak rayuan kat cni…so tahun depan baru ada plak rayuan…ni bukan bagi pluang…tp sngaja tutup pluang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 571. saya pun xtahu..now sy dh ok..dulu down gak,asyik nk mrh je..dgr owg ckp sal kplspm,nk je sy mrh2 owg tu..tp ok laa,sy trima je lah..dh xde rezki kn..thn ni sy dgr mmg xdop rayuan..xpe laa,mana yg xdpt tu,sabar la ek..tuhan dh janjikan yg terbaik buat kt..xde rezki kt jd ckgu,myb kt dpt keje len..so now,pcaya pd rezki allah k…=)

 572. camne nak buat rayuan kplspm 2010 ni?

  bole bagi link x?

 573. salam…sya uda mlanjutkn pelajaran kat ipts..tggl 2 sem lgi untuk tmtkn pengajian diploma,skg umur sya 20..masih boleh tak sya memohon untuk kemasukan kplspm ni..sya nak sgt jdi guru..

 574. SALAM…kpd yg berjaya utuk temuduga segelintirnya jgn angkuh ye.. sye juga tidak berjaya utk temuduga..pe2 pn sye doakan anda berjaya.. kpd yg x berjaya peluang masih banyak lg..disini ingin sye kongsikan hala tuju sye dan sdikit maklumat utk anda yg gagal temuduga kplspm…..

  sye tlah mdpt tawaran dri UiTM utk diploma.. start bulan depan saya akan mengejar cita2 utk mjdi seorang bakal guru dari bawah.. perancangan sye selepas diploma terus ambil ijazah pendidikan di UPSI..jd total semua sekali ialah (dip3thn+ijazahpendidikan4thn=7thn) berserta skrol ijazah n diploma…..

  untuk yg xberjaya ke ipta boleh melalui tingkatan6, yg pasti anda perlu mjdi seorang yg rajin membaca untuk kputsan cemerlang n melayakkn diri ke ipta..total (STPM2thn+ijazahpendidikan4thn=6thn)berserta sijil STPM n skrol ijazah..

  bagi yg masuk mtrix pastikan anda lakukan yg terbaik jgn sampai kne tendang mtrix sudah..total (mtrix1thn+ijazahpendidikan4thn=5thn)berserta skrol ijazah.. lebih kurang je gn kplspm 5thn jgk hbisnye..

  UNTUK pemohon yg dah melebihi umur..cuba ambil SPMU..mhn ipta,politeknik n kplspm lg atau ape je yg ada..cuba selagi ada peluang..sabda rasullullah belajar biar sampai ke negeri china..umur bkn penghalang k..wsalam

 575. nurul baik awak amik ijazah pendidikan..layari laman web UPSI

 576. fifi..xke awk rasa lama,7tahun tu…sy pnya plan,sy dpt uitm melaka,sy ingat amk diploma,ijazah,then kpli…totalnya dip 3tahun,ijazah diskaun 2tahun,kpli=6tahun..haha free setahun..tapi sume tu atas naseb la..susah tau nk jd cgu ni..kt rancang je boleh…tp Dia tentukan

 577. AKu sYg CoLLin says:

  Tolong maklumkan jika ada tarikh rayuan tuk KPLSPM..plez!!!!!

 578. syarha_92 says:

  alhamduliilah…….
  selesai tmudga..
  seronok sgt..
  best..
  dy x tnya pun psl pipp ke,flsfh ke..sume sokln trick je..
  soklan psycho ..
  dy tny npe nk jd ckgu?lyk ke jd ckgu?..bla3..
  lastly..
  suruh sy nyanyi….
  haha..
  lgu knk2..
  sy pun nyanyi la..huhu..
  alhamdulillh..baik penemuduganya…

 579. Jgn sedi cz tak dpt nak mgkuti kplspm taun nie..Mgkn rzki blom ada lg…Trus busha utk mnjd sorg guru

 580. faizfauzi says:

  salam sejahtera..
  saya ingin mengikuti maktab..
  tetapi tarikh permohonan untuk isi kot pin dah tutup//..
  bagaimana saya nak msok juga…..

 581. tahniah syarha…=)..sy pn syukur sgt sbb pnemuduga yg sy pg tmuduga bwu ni baek..sy xleh jwb soalan yg dia tnya dgn baik tp dia tetap nk sy cakap jgk,so dia tnya je pape..ada yg sal family,sal sekolah…last2 suh sy nyanyi,..tp bukan lagu kanak2 la..lagu asli..sbb sy ckp sy suka nyanyi tutama lgu tradisional la..tp sy xnyanyi pun..sy ckp xleh,aurat..hehe tp tu laa,pnglman tmuduga yg xdpt sy lupakan..=)

 582. aminseronok says:

  kepada yg dpt temuduga tahniah.
  doa doa kan saya berjaye dpt maktab ye..terima kasih..

  kepada yg tidak dpt jgn putus asa.
  masih ada peluang lain menanti kalian.
  amiiiiinnnn~

 583. Salam semua..nak tanye intake utk kplspm 2010 banyak tak kalau compare dengan tahun-tahun lalu??

 584. Selamat pagi.
  saya ingin bertanya pada pihak maktab adakah saya sudah tidak layak untuk memohon kerana umur saya sudah melebihi 20 tahun dan pada tahun2 yang sebelumnya saya hanya ketinggalan saja untuk memohon masuk ke maktab sedangkan keinginan serta minat saya untuk menjadi pendidik sudah berkobar2 kerana teringatkan anak bangsa di pedalaman Ulu Baram yg amat memerlukan pendidik dari negeri sendiri.
  Saya juga pernah menjadi GSTT di sebuah sekolah di Ulu Baram juga tetapi ditamatkan kontrak setahun berrkhidmat.Sila berikan respon,terima kasih.

 585. ada sape2 tau x,kputusan temu duga kluar bile?adkah 14 jun ini ataupun diawalkan?agak sukar la kalau kputusan temu duga kluar lmbt….bile dh msuk u,nk kluar msti akn ade mslah….

 586. apakah yang dimaksudkan ngan calon tambahan kplspm??

 587. abstracgurlz says:

  saya dpt tawaran temuduga tuk calon tambahan, tp sy x dpt nk cek kt ne coz nk tau sal ble kne g tmudga…. kompius tol la……..

 588. FATIN ANIS says:

  tawaran temuduga tuk calon tambahan tu cne ek?? nk check mcm mne??

 589. 14jun ni result dpt tak maktab,sama la ngn tmuduga tu..28jun dftr mktb kt ipg yg ditetapkan..calon tambahan??????????!!what’s that mean??

 590. FATIN ANIS says:

  sy pn xtaw ape mksud calon tambahan tu.. ade sape2 ley bgtaw x?? plizzzz……

 591. FATIN ANIS says:

  sy dh call bhgian pendidikan gru td.. dye ckp calon tmbahan tu memang ade..tp untuk yg dpt 7a ke atas..

 592. askum…nak tnye nie..masa mula mula nak isi borang kplspm ni saya da isi lepas tu saya tak tahu saya dipanggil temuduga ke tak sebab saya tak tahu tarikh semakan temuduga tu..so mcm mana sekarang ni apa yang perlu saya lakukan??buntu??

 593. FATIN ANIS says:

  fara: try la check dlu dpt ke x temuduga 2.. bleh check ag skunk ni..

 594. laa….ishh,mmg xada hrpn lah..sy dpt 4a je..='(

 595. FATIN ANIS says:

  dilema: ntah la..mtk2 ade hrpan ag la.. nk sgt msuk mktb..tp ssh la..

 596. assalam.mcm2 comment kat cnie. 🙂 byk jugak ye yg beminat nk jadik ckgu.alhamdullilah,sy pon dpt temuduga.tpi,rezeki dipilih masok ke IPG tuh,xtau lagi.tpi,harap2 dpt.nak tye.sbnrnya,brapa kuota untuk kemasukan pelajar ipg tahun nie?ada ckp 2000,ada plak ckap 3000 dan yg terbaru 5000?boleh tlg? 🙂

 597. Salam,
  Umur = 29 tahun
  SPM 1998 = Pangkat 1 (21 Unit )
  STPM 2000 = 4 P (1 C, 3E )
  STPM 2003 = 5 P ( 3B, 2C )
  Berminat sangat2 nak jadi guru,da banyak kali mohon untuk masuk IPTA/Maktab,tp tak ada rezeki, Masih ada kah lagi peluang untuk mencapai impian tuk m’jadi pendidik?

  Sedih sangat, napa nasib x seperti org lain…Terima Kasih!!

 598. kalau dapat spm ciput takat A 2-3 bijik x payan berangan la nak masuk kplspm..kawan saya dapat 9A mintak mengajar pendidikan kanak2 pun gagal..apakan nak mintak mengajar math dengan sains.. lagi 1,kerajaan patut memberi ruang gak pada pelajar..contohnya, pelajar yang dapat 10A/11A dapat kplspm, sebaiknya pelajar tersebut dah x payah mintak lagi kplspm ni.kerajaan patut membuka lebih institusi ini kepada pelajar lepasan spm yang berkeputusan sederhana contohnya 5A-7A..kalau dapat 11A masuk kplspm nak mengajar pendidikan kanak2 buat ape? habis xde keje la rakyat malaysia nanti..kelompok elit camni patut nye memohon yang lain, bukan kplspm.

 599. anda sememangnya silap…guru tidak melihat saja drpd segi pncapaian akademik ttp guru mlihat juga kpd aktvti koko kita..kwn saya dpt 1a pun dh lyak g temu duga..saya pnye result pun x sbrpe tp ade rzeki gak g temu duga,skrng hnya tnggu kputusan….jd,bkn brmkne org yg cmrlang sje bleh jd guru sdgkan mrkah koko low…mcm mane nk jd ckgu kalau bgitu..doa kita dgn allah pun skadar acuh x acuh..ini smua rezeki kita msg2 sbb kita prcya pada allah,kita percya dgn janji2nya..berdoalah,nscya aku akn mkbulkan…allah x prnh mnipu..bersbrlah sbb allah akn berikan khbr gmbira pda org2 yg sbr….jgn hnya berserah pada takdir,cube lg hngga brjya….guru arab dgn pai mngkin mudah dpt ttp guru lain2 mngkin sukar sbbnya persaingan drpd plbgai kaum….

 600. amirul : ambooiii3 mirul…cmna kwn sy yg dpt 1a je spm leh msk maktab???tu sbb dia aktif ko,result spm dia 1a je then yg lain tu lulus n krdt je…atas rezeki sume ni..redha je lah..

  fatin anis : waaaa sdh..sume family sy jd guru,ingt sy pn jd guru gk..tu frust tu,,.skrg sy dpt ipta.hurmmmm ='(

 601. fatin anis , cmne yg calon tambahan tuh ? saya dapat 7a . da apply plspm ari tu tapi x dapat .

 602. fatin anis says:

  nabila : sy pn sdey gak ni xdpt mktb… mnat sgt jd ckgu ni..
  wina: sy pn xtaw gak cne calon tmbahan 2..tp sy dh col bpg..then dye ckap kementerian pnddikan skunk dlm proses nk pnggl interview untk calon tmbahan..dye ckap yg dpt 7a ke ats je.. sy dpat 7a gak..tiap2 ari check..tp xdpat pn..sdey la cm ni..

 603. lovero92 says:

  huhuhu..hrap2 lh sya dpt twaran msuk ke IPG..

 604. macam mana ni…ada lg x pluang nk msk maktab??cm xde je..tarikh interview pn da lpas..pasni msk ipta,nk kua ssh da..tensen laaaaaa ='(

 605. haiz….calon tambahan pun tak dapat… sgt kecewa!!!!

 606. Salam..
  kepada yg x dpt,jgn sedih2..kita org yg dapat g temuduga je, belum dapat maktab lagi..so, be cool..kita org yg dpt temuduga ni lagi nak rak giler nye..hhu
  saya dpt tmuduga kplspm tesl n interview memang head to toe la kononnya, in english.. memang membuat jantung bergetar even soalan x byk ke arah fakta but totally soalan memang menusuk kalbu panasnya..haha..penemuduga biar je saya merapu cakap sengsorang sampai saya melalut tak tentu pasal..=)
  btw, kpd yg x dpt tu, pemilihan tak relate dengan byk A..x semestinya yg dpt 6As n above x layak mktb..buktinya, saya dapat 7As dapat g TEMUDUGA (aje) ye.:)
  anyway, kepada candidates yg berjaya gi temuduga tu, ingat Tuhan banyak2..remember, prayer works..=)
  salam…

 607. tadi call bhg pengurusan tuh . die cakap yang calon tambahan untuk 8a ke atas . bukan 7a 🙁

 608. anybody help me.saya dah terlepas tengok semakan temuduga kplspm. apa patut saya buat untuk mengetahui semakan temuduga ni dapat ke tak? hu hu hu…isk isk

 609. salam semua.,
  saya cuma nak inform nie..kwn saya dpt 4A jer pun ble dpt nie calon tambahan..
  so itu bergantung kpd nasib juga …
  aniways,,jgn putus asa…jalan itu sentiasa ada cuma kita jer x taw …hehe..

 610. Maaf mencelah…..~

  Amirul : Setuju dengn izwan dan nabila. Xsemestinya result bagus dpt masuk IPG.
  Kerajaan skrg nak kita seimbang dr segi kurikulum dan kokurikulum…

  Kalau akademik bagus, xaktif kokurikulum.. susahlah… Nnt ‘xkuat’ la pulak dr segi mental n fizikal if dpt masuk IPG kn….. kt IPG ni mcm2 aktiviti kita kena buat.Kata nk jd bakal pendidik…..Mestilah aktif,kental dan serba-bolehhhh…Ingat nak jd cikgu ni satu perkara yg mudah ke…..???

  Semuanya atas rezeki, if dh dpt pulak interview, kenalah pandai bercakap sikit. If result je bagus cakap aaa……aaaa….errr….errrr….Macammana nk jd cikgu kn….. Kadang-kadang ianya bukan bergantung pada result je.Jadi buat yang terbaiklah dalam interview tu. Maaflah kalau terasa tetapi inilah kita perlulah saling tegur-menegur agar minda itu terbuka sikit. Kita jangan memandang rendah pada kebolehan orang lain. Xsemestinya result orang rendah dia x boleh berjaya dalam sesuatu Rezeki orang lain-lain..

 611. ade sape2 tau x,kputusan temu duga bleh dpt tau awl x..kalau kita kol bpg,dye leh gtau ker….xsbr dh ni..law xdpt,leh la truskan dgn u ni….xdelah kne byr byk…

 612. Sy dh pergi interview hari tu utk kursus Pddkn Khas Mslh Pbljrn Pddkn Rendah… Harap-harap lulus interview tu, InsyaAllah. Nak tanye kpd sape-sape yg bleh jwb..Klau sy lulus interview tu, lepas blajar 5 tahun kat IPG, boleh x further studies kat luar negara dlm course Special Education..

 613. cam new ea lau xdpt masuk kplspm utk bln jun ni ad ag kew ambilan bulan july pulak??lau ad brapa tarikhnye>…..help me plzzzz

 614. npe saya gagl tok temu guga padahal saya dah ckup syrat tok msuk kplspm ni??knpa??

 615. Sy dh interview hari tu utk kursus Pddkn Khas Mslh Pbljrn Pddkn Rdh…Harap2 interview tu dluluskan, InsyaAllah.. Nak tanye..klau dah abis studi kat IPG..boleh x further studi kat luar negara utk Special Education..

 616. bkal guru 90 says:

  tahun ni pnye pngambilan kplspm klu di rujuk kpd paper BH adlah 5929… so rase mcm lg bnyk dri thun lpas… n pengambilan adlah 50% laki n 50% girl…
  goodluck for all of u….
  nti klu dpt jgn xg plak….rugi tau…ingt la bpe rmai lg yg tgh tgu kt luar sne 2…

 617. Hi, smua.. 🙂

  Sy merupakan salah seorang calon yg tlh pun menjalani Temuduga KPLSPM 2010 pd 11 Mei lalu di IPGM Bt Lintang, Swk. Nak jugalah kongsi pengalaman dgn semua kengkwn terutamanya yg akan menjalani Temuduga KPLSPM utk Calon Tmbhan minggu dpn ( I guess)..

  Sy ditemuduga sepenuhnya dlm Bahasa Inggeris olh kerana sy memilih TESL sbg pilihan pertama. Hmm.. It was a fun experience actually. Interviewers dua2 wanita. Mula2 tu jwb Ujian INSAK. Mula2 tkt juga. Ye lah.. Ingatkan susah. Rupa2nya lbh kpd personaliti kita. Pas tu, kami (10 org semuanya calon TESL hari tu) menjalani perbincangan scr bkumpulan. Btuah juga rasanya kerana semua calon memberi peluang kpd rakan2 utk menyuarakan pdpt. Lastly, sy mnjalani temuduga scr individu. Memandangkan saya shj yg dtg dari luar Kuching, interviewer lbh menanyakan ttg keistimewaan tmpt asal saya. Jwb mesti confidence ye.. 🙂 Good luck everyone.

  p/s: Hrp dpt lah kali ini. Last year sy tak terpilih pun utk dtg interview. 🙁 Hrp lah interview ni merupakan kali pertama dan terakhir sy

 618. borang rayuan maktab 2010 bila keluar?

 619. yati runsing!! says:

  salam.. hai korng2 sume.. mtk tlg bg nasihat sbb sy dah pegi tmudga kplspm yg lepas.. n sy tgah tnggu kputusan tmudga tu.. msalahnye, mase sy cek kat semakan tmdga calon tmbhan tu, ttibe ade nma sy.. sy x xpct pulak ade tmudga kali ke2 ni.. ape yg buat sy frust, TARIKH TU DAH TERLEPAS!! tlg3 kpd ssiapa yg faham tntang proses pgambilan ni, ape yg patut sy buat.. adekah sy dah terlepas ntok jadi soeorg guru ato peluang drpd kputusan pggiln tmudga yg ptama tu msih ade.. bolehkah sy talefon bhgian pgurusan ntok buat tmudga calon tmbahan yg dah terlepas tu?? kalo boleh, berapa nombornya?? tlglah bg respon kpd sesiapa yg mmbaca luahan hati ini.. yg terakhir, sgt merunsingkan sbb ape gunanya tarikh 14jun ntok semakan kp2sn tmudga tu?? kenapa dia xda bgtahu kite pon ade pggilan tmudga ntok calon tambahan tu?? at least, kite kan boleh get ready awal2.. trima kasih kpd yg prihatin.. wasalam..

 620. fatin anis says:

  fedup dh rse ngn kplspm ni..

 621. fatin anis says:

  yati, nk tnye ni..cne awk check untk temuduga calon tmbhan 2 ek??

 622. to nabila=sye rase situasi utk kpli akan same dgn kplspm..kakak sye lepasan ijazah n ade minat yg same dgn sye utk jd sorg guru..n thun nie thun ke-2 kakak sye mhn kpli n gagal..kbr angin pun dgr desas desus nye kpli bakal dbubarkn coz ramai sngt2 yg mhn..pepe pun wallahhualam..tp lw dh memg sye x de jodoh utk jd seorg guru sye redha..kte hye ushe n merancang yg len 2 hye Allah yg menentukn..

 623. syarha_92 says:

  yA Allah..
  terkejutnya..
  saya dah pg pun tmuduga kplspm tuh 14 mei..
  tbe2…nma saya ade tuk calon tambahan..
  ape ni??
  tmuduga 18 mei..
  saya baru tgok..maknanya saya dah terlepas..
  sedihnya…
  adakah sya gagal tmuduga yg prtama????
  sedihnya..tlg la spe2 yg tau..
  knp org yg sama dpt calon tmbhn???

 624. fatin anis says:

  nape jd cm ni?? nape org yg sme dpt temuduga tuk calon tambahan 2?? sdgkan rmai ag org yg xdpt temuduga cm sy ni..sy ni temuduga tuk calon tambahan pn xdpt..xphm la org yg plih calon ni.. kecewa n fedup pn ade gak ni.. result bkn la truk pn..dpt 7a pn xdpt gak ke?? ape yg kementerian nk sbnrnye?? xkn la ckt pn dye xbg peluang.. dh 2 kali sy mtk..sy ni spm 2008..ntah la..kte juz ley ckp je.. xley wat pe jgk..

 625. syarha_92 says:

  rupanya nasib saya sama dgn “yati rungsing”..
  tlg lah kwn2..
  terangkn pada kami…

 626. sya nk tnye,kplspm ada x intake kedua??

 627. fifi : alaaaa,gitu lak..ishh grm btol lah..

  np ssh sgt ni ha??eii leh wt nek angin ginih ;'(

 628. yati runsing!! says:

  yati dah x runsing lg.. sgala kompius dah dbtolkan.. lpas tya kat phak pgurusan kplspm ni, rupe2nye nma kami yg kne pegi tmudga 2kali ni sbb ktoag ade dpt mtrix.. ntok dax2 mtrix, doag xpyah riso kne g tmdga jao2.. tmdga bole dbwat kat mtrix tu je.. syukur Alhamdulillah.. so, kpd syarha, dun wory.. klo dah pegi yg 1st tu, tmdga 2nd bole diabaikan.. kpd yg sdang tgu kp2san, marilah kte doakn kjyaan kte bsama.. aminnnnn….

 629. fatin anis says:

  ipgm la yg gne sistem pengambilan pelajar yg pelik n xadil!!!! ak dh bengang btul ngn ipg ni…

 630. emm..sister sye kte memg kplspm kebnyakan utk yg spm result nye biasa2 la.. coz ngajar kat skolah rendah n bg peluang kpd mreka..utk yg result bagos2 sngat 2 kne ushe la n kne rebut peluang skali lg utk masok maktab perguruan sultan idris atau dikenali skrg universiti perguruan sultan idris UPSI..sbp 2 hanye lepasan ijazah universiti shje bleh ngajar kat menengah..lepasan ijazah maktab ngajar kat sekolah rendah..jd seimbang la

 631. ipgm nie leh jadi guru sekolah rendah je ke? x leh jadi guru sekolah menengah ke?

 632. good evening… saya nak tanya ,saya telah terlepas tarikh temuduga KPLSPM .. sakarang ni saya belajar STPM… lepas tu after university baru buat pemohonan untuk jadi guru… adakah ini akan masalah? macam kena blacklist ke apa…

 633. when out? someone ans me pls.ty

 634. i got apply for techer training kplspm but i did’t get any news ..
  if i get some good news from you means i can do this techer training if no means i can apply for others…
  i hope i will listen a good news..
  make faster because i can do my acconting at uk…

 635. syarha_92 says:

  oh ye..saya pun baru tau..
  tp…sgt terkilan..
  saya tolk mtrik sbb xnk ulang alik g tmudga..
  erm..
  knp x bgtau awal2 ley wt kt mtrik?
  xpe la..
  semoga bjya la..
  amin…

 636. nk kplspm.. says:

  rslt mktab ble nk kua niy???…
  lmbtnya…
  ermm,,kal0 kite xtrplih utk pggiln tmuduga, mknenye mmg xdpt lgsg ke??

 637. yo fifi : upsi??blh ke nk apply upsi?skrg saya dpt uitm..mumy saya xbg saya msk form6..jd xde pluang la saya nk msk upsi??

 638. kalau x silap.. 14 june kot keluar resultnyaa….
  tak pasti ini..

 639. result akan keluar lebih awal tak?

 640. Ni nak share sikit jer… Kpada yg dpt tmuduga, Tahniah. Yg tak dpt, guna alternatif lain… cthnya:

  1) ambik STPM –> apply Fakulti Pendidikan di Universiti (almost semua “U” ada)

  2) apply mana2 Ijazah Sarjana Muda (pilih bidang yg berkaitan dgn bidang yg ingin anda ajar) –> pastu apply KPLI (sek.ren) atau DPLI (sek.men)

  3) dngr2 DPM(Diploma Perguruan Malaysia) masih wujud, cuba la test2 cari info. Klu betol2 masih wujud, cubala apply. [ini x sure ek…]

  Bagi yg sedey sbb x dpt Tmuduga, jganla salahkan MOE. Mereka ada tugas. Cuba anda byangkan…

  Mereka kena pilih:

  50% Lelaki
  50% Perempuan

  Pastu ada lagi pembahagian:

  30% utk org Sabah
  30% utk org Sarawak
  40% utk org Semenanjung

  Pastu yg apply ada 100 000++ orang…

  yg hendak dipilih hnya 5 000 org…

  Amat susah nak dpt ni KPLSPM…
  Tambahan lagi bnyk org guna bantuan “dalaman”…
  so secara umumnya, pelajar yg betul2 dpt KPLSPM secara telus hnya ada sedikit sja…
  Maybe 4 000 org ja yg telus…[andaian ye…sbb bnyk gak kengkawan gue minta bantuan ex-cikgu kami yg urus tu interview…lain lgi bekas murid cikgu tu yng dr sekolah lain…]

  So, secara kesimpulannya, sesiapa dlm kalangan 4 000 org yg terpilih secara telus tu telah dipilih oleh Tuhan. Jadi yg terpilih tu, jgn sia-siakan peluang. Yg lain, cuba lagi. Yg dapat bantuan “Org Dalam”, tahniah juga la. Usaha anda juga tu untuk cari “Org Dalam”. Hehe…

 641. erzany…
  alhamdulillah, sya antara org yg dpt temu duga maktab tanpa mn2 bantuan dri org dalam…
  skrg ni tgh tggu kptusn maktab..
  maslahny, sya dh lanjutkn pelajran kt ipta nie..
  duit dh bnyk gler diblanjakn kt sini..
  dpt k maktab 2 x thu lagi la kan..tpi klau dapt msti rse berat ati nk tgglkn kwn2 bru..tmpt yg best nie…dan sume bku2 yg bru dibeli 2.ap ptt sya buat??

  rse keliru sgt…keputusn walaupun lambat ag kte kn buat decision dah…

  • ade x 2nd intake..??

  • Nabilah…
   Sya pun mula2 gitu jga. Sya dpt twran Asasi di IPTA 23 Mei lalu. Tapi sya tidak pergi, Keluarga suruh sya tunggu ni maktab. Skrang ni takde bwat apa2 la. Klu x dpt ni maktab memang masalah la sya ni, xda tmpt nak smbg blajar. Jadi, bagi sya, semua yg kita bwat ada risikonye, x kira la risiko peluang, wang atau masa. So, Nabilah pikirla baik2. Mana satu nak pi. Awal2 memang buang bnyk duit, tapi akhirnya yg penting…berbaloi atau x duit yg dibuang tu…

 642. ya Allah…knp sy x d pilih utk program ni..sy sangat berminat utk jd s'org guru..adakah sy x layak??…=(

 643. alaa..takde 2nd intake ker??

  • Ika,
   rasanya xde 2nd intake lar. Setahun sekali je pengambilan ni. Maybe ada hikmah disebalik Ika x terpilih. Ika bole gunakan alternatif lain untuk jadi guru. Maybe Allah nak Ika ajar Sekolah Menengah ker, atau Dia ada perancangan lain utk Ika. Sabar je. Bnyk kwn sya pun x dpt program ni.

 644. hey, sya sdh pergi temuduga kplsm 25mei lalu. dan saya juga sdh dpt twrn ipta iaitu uitm kos acc. sy masih bingung laa nak pilih mna satu kalo kena trima guru. dpt subjek tesl but actly aply for maths n science. i did well on my interview i guess. bt still nda tahu mana nak pilih lebih2 lg bila dpt tau kuota tuk sabahan, cus im a sbhn. kuota dya rendah 30% jaa. kesian juga kat yg lain yg ingin sgt masuk tp tak d terima. so any opinion plis ? if i pilih uitm, i still can b a tcher later on ? konfius gyla. i minat sgt acc n bhjt nak jd pnsyarah acc kelak.

  • Naziey

   waa…ko punya problem sma mcm ada 1 kwn sya. Dia pun dpt UiTM Diploma Accounting, tapi dia pun apply ni maktab utk pendidikan khas… It depends dgn ko la. Kwn sya tu org susah. Jadi klu dpt ni Maktab memang dia trus ambil (elaun given, no fees ba ni maktab). Klu dia pilih Diploma, satu sources ja dia bole dpt wang, pinjam PTPTN… Ikut ko sja ni… klu ko pilih UiTM, ko masih bole jadi cikgu ba (ambil KPLI atau DPLI), klu mo jadi pensyarah, mesti ambil Master la… Sya punya cikgu Akaun taun lalu, dia penah kerja di Bank and some companies. Tapi dia x tahan trus dia apply jadi Guru….

   • erzany, whaa. sama nie bhaa situasi ak sma kwn kau,. huhu. tuh laa nie. mc bingung lg nie. blum dpt buat kptsn yg mktmd lg. ak ni mau kira urg ssh nda jgk laa, tp yah laa, duit bkn aku pnya kn. parents aku pnya. jd sbg anak, aku nda mau laa jua kasih ssh dorg mau tanggung aku bljr kn. at the same tyme, guru byk advantage den byk cerita sku dgr suma pn end up jd cigu. dilema.. btw, thanks cus share cita kwn kau n bg opinion. 🙂

 645. bilakah keputusan temuduga yg di adakan di Marudi Sarawak akan di keluarkan? adakah sama dgn temuduga KPLSPM yang lain?
  tq..

 646. Nur syuadah says:

  saya lepasan stam …….adakah jika saya memohon kplspm ia tetap akan dikira dr lepasan spm??
  saya keliru untuk memilih maktab atau ipta dlm bidang penddikan??kalo lepasan stam ,institusi manakah yang lbeh baik untuk saya mjadi seowang guru???hu

 647. Salam sejahtera…
  Program penghantaran pelajar cemerlang(ppc) ke luar negara x de ke?

 648. Nur syuadah says:

  saya lepasan stam …….adakah jika saya memohon kplspm ia tetap akan dikira dr lepasan spm??jd kalo lepasan stam ,ia mengambil masa berapa lama untuk belajar di maktab??

  • Setahu saya KPLSPM hanya boleh dipohon dengan menggunakan keputusan SPM. Tiada perbezaan walaupun dah ada STAM.

 649. Nur syuadah says:

  saya lepasan stam……….adakah jika saya lepasan stam,saya perlu mengikuti 5 tahun setengah di maktab??jadi di antara maktab dan ipta penddikan yang mne lbeh baik untuk saya jadi seowang guru??

 650. ada ke rayuan untuk ke maktab 2010.kesian anak saya dia cukup syarat memohon tetapi dia gagal ke ipta dan poli.akhirnya saya pujuk dia ke Kolej swasta.masuk tingkatan 6 tak mampu nak bawa.camne

 651. Berita baru….
  Baru lihat di TV1 tadi…

  Keputusan KPLSPM akan keluar 14 Jun 2010…
  Calon yg layak akan dihububgi melalui sms…
  Semakan bole dibwat di moe.gov.my

  mcm lebih kurang gitu la…
  hehe…

  Semoga berjaya semua…

 652. berdebar menunggu keputusan pemohonan klspm 2010…. harap harap anak kesygan i dpt

 653. dgr2..20hb jun kuar result..ye k? wish me luck..hu2

 654. aminseronok says:

  insyaAllah..harap2 dapat la saya menjadi guru.DOa doa kan ya semua….amiinn~

 655. nervous la nk tgu result ni..doakan sy berjaya k…

 656. aminseronok says:

  niesa92..saya doakan awak..ada facebook tak? mari add saya! 🙂

 657. bdebar nye sy nk tggu esok..sy hrp sy tplh & impian sy utk mjd seorg pnddik mnjd knytaan,..InsyaAllah…

 658. aminseronok says:

  insyaAllah kita berjaya ya nurul..amiiin~

 659. menunggu esk….

 660. harap2 lh sya trpilih utk masuk ipg..sya amt2 bminat utk mjadi seorang pdidik..semoga Tuhan memakbulkan doa dan impian saya selama ini..Amin.

 661. dh kuar ke..?cmne nk semak..?

 662. daH keluar resUlt ka???

 663. result da kuar k????

 664. ayu….

  result saudari dah kuar ka….

  tengok kat ne….????

 665. napa lambat sgt sistem kputusan kplspm ni!

 666. grrrr… nervous ehhh.. waiting 4 terrible news… hihi..=).. hop sy dpt la maktab nie.. sangat2x.. camne nk cek aek??

 667. amira 92 says:

  alamak.. camnne nak check result nih… dr pg td dh tggu…

 668. Ong Sheng Zun says:

  bilakah keputusan permohonan kplspm ambilan julai 2010 akan keluar?

 669. salam..ade sape2 taw result kua kul bpe??

 670. result kplspm da kuar ke??amcm nk cek r??

 671. Salam semua..result hari ni keluar ke??

 672. da kuar ke result dia.. dari hari tu da tunggu xkuar2 huhu dia pas kul 12 ke baru leh check??

 673. Kata hari ini keputusan akan diumumkan…

 674. mcm mane nk semak keputusan KPLSPM??mudah-mudahan kita dimurahkan rezeki dan terpilih masuk IPG..Amin.

 675. result kpli da kluar..kplspm bla???aaaaaaaaaaaaaa

 676. ehm.. kate hari ni keluar keputusan kplspm.. tp knapa sy check kt internet xd pon link nye..

 677. mane nye.. kte kluar kputusan ari ni

 678. org kata..nie hari keluar result..btl ker?

 679. sabar yahh..

 680. aq da nervous gilew..huhu takott~~ dulu pernah gagal..dah xnak gagal lg.. huhu doakan sume yg amek ni berjaya.. amin.. AQ DAH NERVOUS GILEW… dah la da nak masuk 20 thn..huhu =.=" my last chance…

 681. aqem..
  sya pun mgharap sgt nie.
  so..good luck to both of us..n the others as well..
  erm..sure ker today result tue?

 682. aqem..
  sya pun mgharap sgt nie.
  so good luck to both of us n the others as well..
  so.sure sgt ker nie ari keluar results?

 683. aqem,..aku doakan ko bejaye..sian ko ni taon last..

 684. saye xdtawarkan ke kplspm.ada xrayuan untuk kplspm???

 685. aminseronok says:

  alhamdulillah saya dapat..terima kasih semua yg mendoakan!!

 686. ada x rayuan untuk kplspm kalau xdapat ambilan jun ni?????

 687. syukur kpd Tuhan…sya berjaya dapat tawaran masuk IPG..

 688. wahh tahniah.,…mana nak check?

 689. yahoooo…..saye dpat ipg teknik…hepy sangat!! akhirnye ape yg saye harap menjadi knyataan…congrat pade yg dpat..

 690. wahhhhh aq dapt gak..thx sbb doakan aq,, gilew best.. alhamdulillah..

 691. hehe..
  sya pun dpt gak..
  so..congrates to all yg dpt

 692. congratz semue..
  aku tak dpt…xde rezki…

 693. salam… cmne nk buat rayuan ek?

 694. knape yg sy dye ckap tidk tsenarai dlam twran..tp,,,mklumat tlah d proses..sy nk sgt mktab…….

 695. xdok rezeki sy…

 696. Ada sesiapa yang tahu bagaimana buat rayuan sebab saya pun gagal..please help

 697. mangsa...<> says:

  malaz nak cek..huhuhu

 698. saya dapat ipg teknik kat kl. nda tau lg nak pegi tau nda. stil tgh pikir2 kn. any sugestion ? huhue. seriusly need help. im in da midle of confuse aite now.

 699. salam..mcmmne nk dptkan borng ryuan..??tolongla sy..

 700. adik kecewa..... says:

  nilam tolonglah lah syer….jawab soalan nih….
  BOLEH KER BUAT RAYUAN LAGI BILA KEPUTUSAN KPLSPM TLAH DIKELUARKAN,,,,
  EMMMM…TAK SILAP SYER TAON LPAS ADER RAYUAN…HARAP NILAM BOLEH MMBANTU……

 701. sy x dpt.. sedih la…
  humm ada sesapa tau x cmne nk wat rayuan?
  sy mnat sgt nk jd ckgu…

  • insyallah saya tahu….tu pun, org yg gtaw saya….

   kata org tu kalo nak wat rayuan kita kena buat surat rasmi kpd kpm kat putrajaya….SEMOGA RAYUAN KITA D TERIMA

 702. naziey, pegi la..rezeki..ramai yg mau tapi tidak dapat

 703. alhamdulillah..aku brjya juga jd ckgu..dh lama aku impikan jadi ckgu…trime ksh ya allah….dpi kt maktab perguruan islam,bangi….

 704. to naziey..bek pk elok2 sbelum plih pilihan terbaik…awk beruntung,,cube byangkan msih ade lagi kwn2 kite xdpt mane2 tawaran…so,choose the gud one..kalo awak xpg insyaallah peluang ni boleh diberi kpd org len..

 705. Miss wawa says:

  My sister tak juga dapat masuk maktab, tak tau lah apa yg kurang.Dia apply for Pendidikan Khas _Pra sekolah…Time interview, interviewer suruh nyanyi, jawab soal kendiri..smua dia buat bagus..But nama tidak dalam senarai masuk Maktab…

 706. next year dpt lgi kah apply kalo umur 20 thn 4 bln gitu pada bulan jun???

 707. ada g ker panggilan kedua tuk maktab ni???macamana nak merayu ye??

 708. sya dha menolak tawaran untk pngglan temuduga maktab 2010. .boleka sya membatatalkan penolakan tersebut??

 709. sy nak tnya,borang am402 tu ada yg khas ke?atau bole je amek yg kita dpt kt internet?

 710. hm . nape yg da dpt tu nak tolak plak ? blambak lagi org yg nak . huh . len kali kalu taknak , jangan la mohon . bg pluang kat org yg btl2 nak

 711. ble kputusan ryuan di umumkan ea..??adakah kmenterian akn hantar surat ke rumah..???

  • adik kecewa says:

   hanafi…camaner kamu apply rayuan????

  • hanafi….mcm mne wak buat ryuan???
   ade ryuan ke??
   klau x slh sy taun nie xde ryuan…
   sdey nye,,

   • kpda nurul dan adik kecewa…

    saya telah pon mengemukakan ryuan dengan menghantar surat ryuan ke BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU

    KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

    ARAS 3, BLOK E13, PARCEL E

    KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN

    62604 PUTRAJAYA

    (u.p : Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar)..tp mslahnya,keputusan ryuan sy tidak dblas..sy tetap mnggu ryuan tersebut..hmm..

 712. salam satu malaysia!!

  saya ade masalah ni, nak tanya pndpt anda, boleh buat rayuan tak untuk kplspm?

 713. Zuelyana says:

  hai aslmualaikum,,
  sy ni baru 18 n da mmohon kplspm 2010 tapi kena tolak rezult spm sya 2a 5b 2c 1d rasa nya sy boli ker,..
  nak sgt masuk maktab dan jadi ckgu..bila lagi ye pgmbilan mktab tak de 2nd intake ker?
  kalu sy ambil diploma perakaunan n kmudian ambil kpli…
  ok ka?
  tolong sy

 714. salam…mcm mne nk wat ryuan nie??
  sy nk sgt jd pnddik…

 715. bagaimana nak buat medical check?lagipun borang am 402 tiada….sila beri penjelasan secepatnya…

 716. kplspm d rayuan x??sy xdpt

 717. bilakah keputusan rayuan maktab akan diumumkan..??
  please reply me……
  need ur help..

 718. stay um ke g maktb?

 719. Sya lepasan spm 2004..n umur 23tahun..layak ka sya mohon kursus perguruan nie…sya teringin sgt nk jdi guru cma sya xberani mau kata bhwa sya ble layk @x…ble ka jabtan plajaran kuala lumpur mempertimbgkan smula…kemungkinan akan memberi impak y lebih besar bg plajar2 untuk berusaha dlam mencapai kejayaan…

 720. sye taun ni nk amik spm n nk jd cikgu..so mcm ner????

 721. hunnydew says:

  shallom smua…sy mrupakan salah seorang calon temuduga kplspm yg telah berjaya mndpt tempat d salah sebuah ipg d sarawak.hr tue adlah peluang terakhir sy utk melayakkn sy menyertai program tsebut memandang saya lahir pd november 1990.tahniah diucapkan kpd rakan calon yg berjaya mndapat tmpat.kpd calon yg tidak berjaya, jgn putus asa, krana kalau benar jalan Tuhan bg anda utk mnjd seorang guru, lambat laun anda akan ttp mndpt tmpat sma ada d ipta atau ipg. Hari ini adalah hari terakhir kami orientasi, berkongsi tentang subjek d ipg, bdasarkan taklimat km, subjeknya bukan semata2 teori, malah trdapat BIG( Bina Insan Guru), GERKO dan sebagainya yang memerlukan penglibatan aktif dlm aktvt luar darjah. Jadi, munasabahlah, pencapaian kokurikulum amat diutamakn dlm pemilihan guru pelatih.Cuma pesan saya, kpd yg tidak benar2 mempunyai kerinduan untuk mnjd seorang pendidik, sila beri peluang kpd yg sgt meinginkannya,Usah menyertai bidang pendidikan 4 de wrong reason, kasihan pd yg betul2 mau dan tidak dpt pula,,apapown, trima kasih, syabas dan tahniah diucapkn kpd abg kakak senior, barisan pensyarah dan semua warga ipgm kampus batu lintang atas kesediaan, keikhlasan dan kesabaran anda melayan karenah kami freshies tahun ini,,Kudos!!!,trima kasih,,.

 722. June intake is closed and can I know when is the next intake.ty

 723. salam..boleh tak lepasan stpm mohon maktab..caranya bgaimana ya??????

 724. salam…knpe sy check utk calon gntian kplspm ambilan jun 2010,,diaorg ckp no ic sy slh n x tepat???ape mksd nye nie??
  sdgkn mse check bln jun dlu xde pun ckp mcm nie,,,knpe skrg jd mcm nie plak???
  spe2 tlg help…

  • adik kecewa says:

   saya pon samer gak….saper2 boleh bantu tak…camner nii….adakah maknernyer permohonan tak berjaya…..

 725. salam .. sy tlah check utk calon gantian kplspm ambilan 2010 .. nape tip kali sy taip no ic .. dia bgtau no ic xbtl .. nape tu .. pdhl ic sy mmg btl ..

  • adik kecewa says:

   ader saper2 tak yang telah berjaya untuk calon gantian please response syer nyer coment nih……

 726. arianajay says:

  ape hal tak dapat cek untuk calon gantian salah no ic je tiap kali cuba….

 727. bila permohonan berikutnya akan dibuka?

 728. salam
  i'm uncle sam
  taken spm on 2003
  also holder a diploma in mechanical engineering at polytechnic
  so, i'm interested to will be a teacher lor
  what i must do?
  apply maktab using the spm or what?

 729. sape yg DAH DAPAT , explain lar skit kursus apa yg dtawarkan dlm kplspm? susah sgt kew nk dpt twrn ni? sy teringin jgk nk mncuba krn sy ckup syarat asas yg diminta, tp xyakin boleh dpt sbb terlalu ramai… yg dh DAPAT tlg terangkan yer..

 730. salam 1 malaysia….i dah dapat tawaran ke temuduga ambilan jun2010….then g temuduga….i x terpilih …..perfmohonan telah ditolak…macam mane ni…..nak apply semule….

 731. Salam, bilakah permohonan masok IPGM akan keluar lagi?

 732. terima kaseh deh….awk ni cikgu ke????saranghaeyo

 733. maklumat maktab perguruan

 734. sy ana…saya teringin mjd seorang guru….mcm mana hendak memohon???

 735. kusus untuk lepasan diploma xde ke????adus…

 736. marshandarey darey says:

  i nak masuk tapi tak tau nak wat cam na..so i need help..lg pun i dah bljr masuk semester3 dah tp i nak sangat be a teacher ni..so how???????

 737. saya nak tanyer,,adk saya SPM tahun 1999 dapat lagi ker die nak apply ambik diploma perguruan lepasan SPM?

 738. emelda binti wisom says:

  bila pengambilan baru 2011 untuk apply jadi cikgu ya…….

 739. Danial Fathullah says:

  assalamualaikum…
  sye nk tnye nie….
  ble kah permohonan institut untk 2011 bleyh dibuat…

 740. masukkan akan datang bila plak yer?
  ada sesiapa yang tahu tak

 741. salam..nk tnye nie..penting buat sy..first da apply yg kplsm…lepasan spm 2009..n then sy xdapat..kecewa ugak..pastu xsempat buat rayuan n taw pape perkembangan tentang nie..sbb sy ad kt plkn..s0 skrg sy amik kputusan ke form6..twaran ker uitm n matrikulasi sy x pergi..bukan menolak rezeki..tapi sy ingin fokuskan yg kplsm nie..sekarang ape yg perlu sy buat..?? sy ingin memohon lagi sesi 2011..dan bagaimana caranya..?

  • Salam… setahu saya KPLSPM hanya untuk lepasan SPM sahaja. Jika anda mengambil STPM, rasanya anda boleh terus memohon UPSI

 742. agak2,brape a dye nak untuk mohon????
  pas2,ble bleh isi n mcm mane nk isi????
  isi borg ni bleh gne pin upu x???????/

 743. apply msuk for lpasan spm 2010 cmne?

 744. salam….lau gna no pin yg lma ble ker…?????? bab thn lpas sy uda bli no pin….

  • sila baca syarat-syarat apabila beli no.pin tu, biasanya dia ada cakap pin tu sah laku sampai bila..

 745. aid mustakim says:

  salam…sy bru je abez spm..ble borg permohonan 2 kuar ea?

 746. sy nk tnye sket,,sy lepasan SPM2010..bile tarikh utk beli no.pin KPLSPM ambilan 2011 nanti??

 747. salam..sy nk tnye skit,,sy lepasan SPM2010,bila tarikh pembelian no.pin utk kplspm ambilan 2011 nanti??

 748. bila nak buat permohonan spm 2010?

 749. klu sy da umu lbh dr 20 thn,tp nk aplly jd cgu,blh gto nk mhon mlalui pmohonan pa?sya da ambk stpm dan da 2 kli da jd guru ganti sek rndah.share la klu ada?sya mmg nk jd cgu….

 750. abdollkader b osman says:

  salam bila tarikh dan masa nak beli pin untuk masuk kursus perguruan lepas spm ambilan 2011

 751. salam..
  sy nk tnya..
  borang untuk lepasan spm 2010…
  yg ingn memohon,,untk kmasukn 2011..
  sudh kelr k???

 752. assalamualikum… saya nak tanye beberapa soalan..
  saya amat berminat dengan kursus kplspm, tetapi untuk pengetahuan tuan saya telah mngambil SPM pada tahun 2000. tetapi saya mempunyai pencapaian yang agak cemerlang dalam SPM iaitu 7A 3B. adakah saya layak untuk memohon?

 753. nape la bkan ak yg dapat…
  pnat tggu…
  nsib baik ak muda lagi…
  tahun ni ak nak mohon lagi…
  mak ak nak sgt tgk ak jadi cikgu….

 754. CAROLINE SHIRANII says:

  BERPA A YANG PERLU SESEORANG INDIVIDU DAPAT UNTUK SPM SUPAYA LAYAK MASUK KURSUS GURU

  • putera tiramisu says:

   3 cemerlang,3 kepujian dlm mata pelajrn bm,sejarah,dan satu mata pelajrn lain…serta lulus bi

 755. Bila tarikh pemohon terbuka untuk ambilan Jun 2011??

 756. salam kalau untuk lepasan spm 2010 ble agaknye tarikh permohonan untuk kplspm ni…….

 757. hai…dan salam satu malaysia semua….. saya cuma nak bertanya bila kah tarikh buka untuk apply kplspm ambilan 2011? adakah sekarang num pin sudah boleh dibeli di BSN? sekian..thank u..
  joyce92

 758. salam sume! baru ni sy ada masuk IPG… n sy dgr dorg tgh persiapkan tempat utk kemasukan kplspm bln jun 2011… tapi buat masa skrg blom ada apa2 berita lg mengenai permohonan kplspm.. harap sume dpt bersabar n selalu la check yee

  shamer

 759. salam..saya ingin bertanya…saya telah berumur 20tahun pada tahun 2011…dan saya telah memasuki universiti…adakah saya masih boleh memohon kplspm pada tahun ini??

 760. apakah laman web untuk permohanan KPLSPM ambilan JUN 2011 utk program PISMP ??

 761. kalau saya mohon pada bulan Feb nanti dan ada rezeki dapat tetapi saya ingin menangguhkan kemasukan saya pada tahun depan boleh tak?? sebab nya tahun ni saya akan menghadapi stpm…

 762. saya kakitangan kerajaan dah berkhimat selama lebuh 5 tahun berumur 28 tahun,kumpulan sokongan dua…saya terkilan sebab tak terima pangilan ke maktab perguruan ada tak untuk kes khas seperti saya nak masuk semula ke maktab perguruan untuk menjadi seorang pendidik..lebih2 lagi pendidik lelaki ???bolehtak kakitangan kerajaan memohon kursus perguruan???

  • Sekarang ni untuk menjadi guru secara amnya adalah melalui KPLSPM atau KPLI atau DPLI. Untuk memohon KPLI & DPLI mestilah mempunyai Ijazah dan berumur 35 tahun ke bawah.
   Saya tidak pasti pula jika ada sebarang skim untuk kakitangan kerajaan untuk menjadi guru.

 763. Assalamualaikum..sy pun teringin sangat2 nak masuk maktab tapi bila baca komen2 diatas rasa macam susah plak nak dapat..sekarang saya belajar di ipta..rasa 50-50 plak..

 764. sori,nk tnye,,isi b0rg ni nk result spm skli ke or isi je dlu??
  bb tgok tarikh pndftaran awl pd tarikh result kuar,,hu3

 765. permohonan kplspm untuk lepasan spm 2010
  belum keluar lagi ya ?
  iklan keluar bulan februari atau mac?

 766. alhamdulillah..spm 09 result sy tak da la truk sgt…btul ke kalau kita tak datang interview untuk tahun lepas,nama akan di blacklist dr maktab

  • Tak tahu pulak… rasanya tidak

   • alhamdulillah la kalau macam tu, nampak ada sedikit harapan lagi. sebab ramai yang kata nama akan di blacklist.. kalau betul2 kena macam tu kena teruskan perjuangan kat uia la sampai ke akhirnya.. 🙂

 767. salam.. saya nak tanya la.bila permohonan kplspm jun 2011 akan dibuka ye?trima kasih.

 768. nak tny ne umur sya genap 20thn bln feb ne,ble lg ka klu sya mohon kplspm…tlg gtau ya..ma kac..

 769. bila tarikh permohonan ke maktab perguruan sesi 2011 dibuka?

 770. ain amaliena says:

  salam…biler nak kua permohonan untuk 2011…dah risau nie…xkua pun agy…

 771. bila permohonan baru dibuka???

 772. salam..permohonan kplspm 2011 dah buka tak?

 773. driftewan says:

  cam ner nk register ni???

 774. salam..
  ble prmohonan bagi sesi 2011 dbuka??

 775. Salam…
  Diharap anda semua dapat bersabar ya. Saya pun sedikit hairan mengapa Permohonan KPLSPM lambat dibuka, tapi kaedah temuduga sudah tersebar.
  Ada ura-ura kerajan mahu membuat Ambilan September 2011, tapi semuanya belum pasti…
  Sabar ya semua bakal adik2 ku… hehe… 🙂

  • qiao lin says:

   Hai^^saya juga nak jadi guru sejak kecil lagi><kerana 20 tahun~~harap tahun ini ada buka^^thank you

 776. Assalamualaikum….:)

  permohonan untuk kplspm akan dibuka 7/3 ni.. kalau mata tak salah tengok..semalam kebetulan tengok tv 2…ada diiklankan…permohonan kplspm2011..

 777. […] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 […]

 778. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 sebagai […]

 779. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 dan Jun 2011 sebagai […]

 780. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010, Jun 2011 dan Jun 2012 sebagai […]