Semakan Keputusan Permohonan Matrikulasi KPM 2011

Keputusan Rayuan Kemasukan Matrikulasi 2011 Akan Diumumkan Pada 4 Jun 2011

Keputusan Permohonan Matrikulasi 2011

Para lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 yang ada membuat permohonan ke Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) Logo Kementerian Pelajaran Malaysia sesi 2011/2012 sudah boleh menyemak keputusan pengambilan kemasukan ke Kolej Matrikulasi mulai 28 April 2011.

Mulai pengambilan sesi 2011/2012 ini terdapat perubahan di dalam sistem program matrikulasi Jurusan Sains, sila rujuk Program Matrikulasi KPM 2011 untuk mendapatkan maklumat mengenainya.

Cara Semakan Permohonan Matrikulasi

  • Keputusan permohonan ke Matrikulasi 2011 boleh disemak dengan tiga cara;
    1. Melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia di Semakan Tawaran Kolej Matrikulasi.
    2. Melalui SMS – Taip MOE (jarak) MAT (jarak) No.KP (tanpa sempang) dan hantar kepada 15888 Contoh: MOE MAT 921001115263 dan hantar ke 15888
    3. Telefon terus ke Talian Bantuan Matrikulasi di 03 8884 4083 dari jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang pada hari bekerja.

Pendaftaran Matrikulasi

  • Mereka yang berjaya mendapat tawaran ke Matrikulasi perlu mendaftarkan diri ke Kolej Matrikulasi yang telah ditetapkan pada 23 Mei 2011.
  • Surat tawaran, dokumen pendaftaran dan borang perjanjian perlu dicetak sendiri oleh pemohon dan dibawa semasa hari pendaftaran.
  • Pemohon yang berjaya diminta untuk menghubungi terus kolej penempatan atau melawat laman web kolej yang berkenaan untuk maklumat surat tawaran dan dokumen lain.
  • Sila rujuk senarai kolej di Program Matrikulasi KPM 2011.

Rayuan Matrikulasi

  • Manakala mereka layak dan ada membuat permohonan tetapi gagal mendapat tawaran ke Program Matrikulasi KPM boleh membuat rayuan mulai 28 April 2011 sehingga 13 Mei 2011.
  • Rayuan perlu dibuat secara online di laman web yang sama di atas.
  • Keputusan rayuan kemasukan ke Program Matrikulasi dijadual akan diumumkan pada 4 Jun 2011 2 Jun 2011.

Maklumat

  • Sila hubungi Talian Bantuan Matrikulasi di 03 8884 4083 jika terdapat sebarang pertanyaan.
  • Sila rujuk laman web Bahagian Matrikulasi KPM untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Tahniah kepada mereka yang berjaya mendapat tawaran ke Kolej Matrikulasi KPM 2011.

200 thoughts on “Semakan Keputusan Permohonan Matrikulasi KPM 2011

  1. […] Permohonan Kemasukan Ke Matrikulasi KPM Sesi 2011 […]

  2. […] Program Matrikulasi KPM 2011 […]

  3. […] Tarikh Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2011 […]

  4. maaf ya

  5. syukur alhamdulillah…:)

  6. adda zakaria says:

    pe beza kolej mara ngan matrikulasi ???

  7. BeLLa Pucca says:

    syukur alhamdulillah , berjaya ! ^_^

  8. asongcalling4u says:

    modul tu kolej tetapkan atau pljr pilih sndri..rply plezz

  9. Btul ke kalau dh terima tawaran matriks, kita x kan dpt upu?

  10. npe sye dpt byk a tp x dpt pown matrik????

    sdeynyer….

  11. […] Semakan Permohonan Ke Matrikulasi KPM Sesi 2010/2011 […]

  12. katakan dpt course sains,tp die x tulis sama de sains hayat ataupun sains physcs….dpt yg mane actually?

  13. korg…tgk kt mne keputusan matrikulasi???
    plizz bagi link…..

  14. how im going to accept the offer?the service is unavailable.please someone help me.im using internet explorer but its error

  15. mcm mne nk cek??

  16. engku diana says:

    keputusan rayuan biler??

  17. shitsumon ga arimasu says:

    pengesahan ng nk cetak dokumen2 ni sampai tarikh bila ya?

  18. hm..hampeh..
    nk wak gnew..
    org cerdik2 jew y ley..
    hm..

    • x semestinyer.. kbykknyer org yg cerdik biler masuk matrik yg akn tersungkur kalo x kekalkn care belajar yg konsisten.. pelajr yg SPM biase je kptsnnyer result dieorg kat matrik mmg gempak.. so, cube buat rayuan..insyaAllah, dapat intake 2..

    • ak skong pndai2 je leh p…
      yg sedang2 tolak blakang soh g merompak…

  19. waktu sy check.. dia kta rayuan anda telah diterima. knpa?
    sy x faham nih.. masalah sistem ka..? sy malah x pernah pn buat rayuan..
    ada sesiapa dpt jawab? please!!

  20. salam,,, lau kiter accept matriks,,, camner ngn tawaran upu@asasi…. erm,, plsss,,, penim nih duk pikir,,,

  21. Nabila Elanie says:

    Saya dapat tawaran tapikan boleh ke tangguhkan terima tawaran matrikulasi untuk tunggu keputusan UPU 6 Mei 2011 nanti?

  22. rayuan keputusan kuar ble ye??

  23. saya dapat D BI tapi lain ok dapat tak metrik

  24. sedih nye tk dpt matrik..
    hrp rayuan boleh dpt..

  25. keputusan rayuan selalunye keluar bile ek???

  26. sy x dpt kmasukan ke matrikulasi…sy amat sdih….
    matrikulasi amat pnting bg sy…
    sy dh buat rayuan…
    sy mmng harap blh kemasukkan ke matrikulasi slpas tlh mnbuat rayuan…
    sekian,terima kasih…

    • insyaallah..walaupun u might be gettin da pdt,i noe it wud make u feel so much better..hope god hear ur pray.

  27. alhamdulillah pat matriks…tp org kate matriks pembunuh cita2..waaa….now kinda scared 2 accept….tp law x trime takot x pt upu….

  28. ada sapa2 tau bila tarikh akhir pengesahan nak masuk matriks tak?

  29. saya x dpt matrix..but kawan2 saya yg lain semue dpt..padahal result sama..saye lagi tinggi….kawan saya yg addmath dapat gred D pon dpt……saye yg x de D langsung x dpt……nak tanye kalau saye buat rayuan komform ke saye dpat program 2 tahun…atau bergantung pada result jugak??????

  30. mmm,,tlong,,
    pningnya,,,sya x kmskini lgsung tntng kmasukan mtrik nie,,,
    tp yg trkjutnya cm na bley dpat plak…
    ase cm x cmfiden jew,,
    = korang wt pew msa kmaskini kmsukan matrik ri 2,,,
    tlOng rply……….

    • masa kemaskini tu utk membetulkan apa2 maklumat yg salah @ tdak tepat… jadi klau yakin semua betul mmg xperlu buat kemaskini la… ada terbaca eputra pernah cerita tentang ni…

    • klau dah dpat 2 b'syukur jew la…x yah nak plik2……org len result bgs x dpat yg 2 bru plik…

  31. admin..nak tanya bila result pemohonan upu kuar erk..??

  32. matrikulasi byk kebaikn or kburukn??

  33. matrix ney kalo kte x dpt 4 flag,kte akn dilelong ye??so,,ble msok U kte dpt kos y kte x suke.btol k??

    • x semestinya x dpt 4 flat akan dilelong.tengok pada persaingan pd thn nie..mkin sengit persaingan makin mudah 'dilelong'

  34. good morning EPUTRA….tentang itu rayuan matrikulasi..u tulis "Rayuan perlu dibuat secara online di laman web yang sama di atas" ialah melalui laman web "http://apps.moe.gov.my/matrikulasi/tawaran/" ni ?? kalau buat rayuan online.. adakah saya perlu menulis surat rayuan dan kirim ke bahagian matrik tak ?? .. saya memang confuse.. tolong saya…

  35. salam.saya mengesyorkn kepada yg dpt asasi mggu dpn supaya memilih asasi berbanding matrik kerana asasi sudah hampir menjamin tempat di U selepas tamat pengajian.insyaallah.

    • hai,,, jadi,, misalnya,, klau ambil asasi perubatam ,memang komfem suda ka dapat jadi doctor??? TQ

      • salam.asasi perubatan hanya ada di UIAM sahaja.dikhususkan untuk pelajar bumiputera(jika silap sila betulkn).sesiapa yg dpt asasi ni berpeluang tinggi untuk dapat course perubatan di UIAM selepas tamat asasi.tetapi perlu dapat pointer yg ditetapkn oleh UIAM.biasanya pihak U akan ambil pelajar asasi dahulu sebelum matriks dan ting.6.tq.

        • Abang_Bob says:

          Betul. Asasi Perubatan hanya ada di UIA dan peluang untuk masuk UIA jurusan medic memang cerah jika melepasi syarat khas. Lepasan Asasi ini hanya boleh apply mana-mana program di UIA saja (Sama macam Tahmidi Sains di USIM) . Asasi Sains di UiTM dan PASUM boleh masuk mana-mana IPTA.

    • Abang_Bob says:

      Saya sokong pendapat ini 100% dengan bersyarat iaitu, mesti melepasi syarat khas yang ditetapkan oleh satu-satu kursus tersebut. Lepasan asasi merupakan feeder kepada IPTA berkenaan. Contohnya, asasi UIA untuk hanya buat degree di UIA. Uitm untuk UiTM. Tetapi asasi sains UM (PASUM) boleh masuk mana-mana IPTA.

      • erm..minta maaf..yer…saya ingin menambah sedikit informasi…sekarang pelajar asasi uitm boleh memohon mana-mana IPTA..ini informasi adalah benar kerana sya sendiri bekas pelajar asasi uitm 2010/2011

        • Abang_Bob says:

          Betul. Asasi UiTM yang program 2 semester boleh mohon mana-mana IPTA kecuali Asasi Undang-Undang (UiTM) yang 3 semester yang merupakan feeder untuk UiTM. Jika nak mohon juga, kena masuk kategori diploma pada

  36. some1 tell me,, ap klayakan minimum untuk ambil asasi sains d UM????

    • try semak kelayakan awk di http://imascu.upu.mohe.gov.my/.tetapi asasi UM agak terhad dan banyak persaingan.kalau x dapat ada beberapa asasi sains selain UM.good luck.

    • Abang_Bob says:

      Kelayakan minimum dan boleh memohon asasi Sains Hayat UM:

      . Mendapat sekurang-kurangnya Gred B dalam mata pelajaran Biology;

      2. Mendapat sekurang-kurangnya Gred C+ dalam semua mata pelajaran berikut:

      Mathematics,
      Additional Mathematics,
      Physics,
      Chemistry, dan
      Bahasa Inggeris

      Asasi Fizikal:
      . Mendapat sekurang-kurangnya Gred B dalam mata pelajaran Mathematics;

      2. Mendapat sekurang-kurangnya Gred C+ dalam semua mata pelajaran berikut:

      Additional Mathematics,
      Physics,
      Chemistry, dan
      Bahasa Inggeris
      Tetapi perlu diingat, itu hanya syarat layak memohon sahaja. Kalau dapat semua A+ pun belum tentu boleh dapat sebab katakan sebagai contoh, kuota untuk kursus itu ada 100 tempat tetapi yang memohon dengan keputusan semua A+ ada 200 orang. Renung-renungkan lah supaya tidak tersalah tafsir

  37. apa beza matrik dengan uitm ??? reply plezz…

  38. assalamualaikum….klau kita dpat metrik yg setahunny bleh kew kita minx tukar kpada 2 taun…..n pmilihan ke metrik b'dasarkan result spm n tryer @ b'dasarkan result tryer jew…sesape yg cerdik pndai tlg jwap…:-)

  39. Kalau kite da click terima twaran tuh..mknenye,kite xley da nk tolak twran tuh ??

  40. Abang_Bob says:

    Sepanjang pembabitan saya dalam bidang ini, hanya SEORANG saja pelajar matrik/asasi yang saya jumpa gagal masuk IPTA (kerana hanya dpt pointer bawah 2.00). Tetapi hamipr 90% pemegang diploma hanya berlajar setakat diploma sahaja sama ada gagal buat degree ataupun ingin bekerja. Kebiasaannya, pihak IPTA menetapkan kuota yang terlalu sedikit kepada pemegang diploma untuk buat degree berbanding untuk lepasan STPM dan Matrik/asasi. Renung-renungkanlah!!!

    • Syahirah Masri says:

      tapi kalaw kt institute 2 dh da dgree cnthnya unikl, after dip bleh smbng dgree kt stu tros kn, so bttr ambil mtrx jgk or unikl? tlng, tgh konfius

      • Abang_Bob says:

        Jika dibaca balik apa yg saya tulis di atas, saya bercakap mengenai IPTA. Jika IPTS mungkin benar apa yg anda katakan.

  41. saya nk tanya pasal membuat rayuan utk matrikulasi, saya rasa pelik, juz klik ‘ya’ shjl alu dpt buat rayuan??? senang betul…tanpa minta apa2 dokumen??? plez reply…tq

  42. as salam,nk tnye la lau amik akaun ssh x????coz sye amik akaun tkt xpt nk bwe plak..rmai jgak yg ckp akaun nie ssh..btk kew???cmment skit,,,

    • Abang_Bob says:

      Soalan berbentuk susah atau senang ini sering kita dengar. Jawapannya mudah…. takde satupun kursus yang kita belajar itu senang…. semuanya susah. Diri kita sendiri yang buat susah atau senang.

  43. rayuan matrik tu kalau dpt nanti pst ke pdt??

  44. berapa A baru boleh masuk Matrik?????

  45. kalau nak wat rayuan tukat matrik bole x?

  46. sy x fhm la.. sy dpt 8a 2b… 100% bumiputera.. tp msh x dpt matrik. cmna mrk pilih pelajar ek? mcm tegas semacam ja pemilihan pelajar thn ni… hurmm..

  47. nazmiakmal says:

    saya nk pergi interview SPA tp klu sy diterima masuk SPA, matriks atau asasi sy kena tolak scara automatik?? ada ura2 brkata demikian… plez, reply asap.. interview sy 3 hari lg

  48. nazmiakmal says:

    saya ada temuduga SPA, tp klu sy trima temuduga SPA, permohonan sy ke matriks dn asasi akn ditolak?? sy mau pi temuduga utk cari pngalamn tp ada kabar angin ckp pasal ini.. tolong reply asap… interview sy ada 2 hari lg.. thanx

    • kalau pergi temuduga SPA dan berjaya kita kena masuk SPA.kalau tidak akan diblacklist dan tak boleh kerja kerajaan dalam tempoh masa yg ditetapkan.(kalau salah tolong betulkn)

      • pecahdara says:

        betul tu..tp kalo dapat spa..upu matrik still tak kaco pun.sbb spa tu utk kerja bukan pelajar..spa selalunya hanya pelajar gagal dpt upu atau matrik

  49. assalamualaikum…bleh tnye x…kalu kta dpt matrk kan…kna sjtu bru leh prnt brg..hmm kalu kta respon stju…adkh kta bleh upu nnti????….

  50. salam saya nk tnye,

    klau nk wat rayuan kt website die juz klik ya je kan?

    klau die tlis rayuan saya dtrima mknenye saya dpt ke x matrik 2?

  51. salam….saya nk tnye,kalau dpt matrik tk dpt form6 kan,,so kalau matrik tk dpt form6 dpt adakah rayuan matrik akn tetap diproses oleh pihak matrik walaupun sudah mendaftar di form 6???
    sila jwb…
    terima kasih

    • salam… betul tu… rasanya kena tanya pihak matrikulasi utk kepastian

    • sma situasi kta,..

      sy pon x dpt mtriks tp sy dh wat rayuan..

      9/5 pula kna daftar utk f6..

      cuma sy sangsi rayuan mtriks tu akn ditolak tros or akn diproses..

      sy berharap sgt rayuan tersebut akn diproses & diterima..

  52. salam..
    sye bharap awak sume dapat doakan sy…utk kputusan upu n rayuan matrik ni….
    sye bharap sgt dpt pluang ni….. amin…..

  53. gud luck everybody….

  54. hidayah says:

    assalamualaikum..saya 15.5 ni sudah pergi plkn tp matrik plak 23.5….apa yg harus saya buat yer..lo saya terima matrik,boleh ke saya daftar selepas balik plkn..?

    • fazarain says:

      pusat plkn tu dah maklum dlm paper kalu dpt twran ipta dan matrik tak perlu pergi but kena buat borang penangguhan..

  55. salam..saya 15.5 ni nk pergi plkn tp 23.5 matrik dah kene daftar..apa yg harus saya buat..?kalau saya terima matrik,boleh x saya daftar selepas habis plkn..?

    • salam… klau nak terima matrik rasanya blh mohon penangguhan plkn… sbb sesiapa yg xhadir pada 23 mei nanti tanpa kebenaran dianggap menolak twrn

  56. assalamualaikum.
    sy telah membuat rayuan tetapi rayuan bersurat kerana ad kesilapan semasa memohon.
    adakah rayuan sy diterima?
    please reply..
    result spm sy 2A, 3A-, 3B+ DAN 1C+

    • ingintahu says:

      cmne nk tahu ada wat ksilpn smsa memohon yg mnjdi punca prmohonn mtrik x ditrima??

      risau ryuan pun x trima jgk…

  57. mcm mne klau waktu time kemaskini 2,kita tersilap tulis golongn darah?

  58. klu dpt course sc…kan ade 3 modul….kite bole plih ke?

  59. antara asasi sn UITM ngn matrik, yg mne lbh baik???plez help me…

  60. salam… knp saya xleh buka list yg dia suruh print bila buka keluar blank/error(matrikulasi).

  61. ade sesape lagi tak dpat matrik 2 tahun kat pennang?

  62. salam ade xsape2 kt sini yg da dapt matriks but x dpt upu?pastu sape yg dapat matriks kat selangor?

  63. assalamualaikum…saya da terima tawaran matrik tapi kalo saya nk tolak tawaran 2 boley x…?mcm mane nk tolak..?

  64. syahierah says:

    assalamualaikum.. mcm mane saye nak tuka no phone yg lame dlm borang tu kpd no phone yg baru??

  65. mcmna nk thu klu pmohonan rayuan ipta kta d terima??

  66. gadis malang says:

    help me!!

  67. ape??

  68. hamba allah says:

    tolong saya…sy dpt asasi sains hayat kat unimas tapi ia jauh dan d katakan memerlukan belanja besar…manakah baik kalu sy ambk matrik atau apply kat unimas?

  69. As salam..
    sy mewakili adik saya yg dpt Matrik KMM..
    perlu buat medical checkup ke?

    • salam… kwn saya dulu msk KMM xperlu buat medical check up tapi ada seorg lg kwn KMPK kena buat. Jadi sebaiknya call kolej utk kepastian

  70. ridzads93 says:

    salm saya nak tanye stpm ngan matrik mane lebih bagui

  71. Ridzuanudin Rowther says:

    slm nak tanye stpm ngan matrik mane lebih bagus (keseluruhan)

  72. slm sy nak tanye stpm ngan matrik mane lagi bagus keseluruhan

  73. asasi uitm or matrik? help!

  74. klu da byar yuran mtrix kat bank n pastu kite dpt twran kat institusi len.cmana nak dpt blik duit tu ye??
    ples reply me..

  75. bnyak beno twaran ni.,..tp matrik okk x??..,ade gak try pemohonan dluw,,tp xdpat coz salh isi,..,dh wat rayuan agy,xthu dpat ke x,..isyh,rse memg nk matrik,.,.

  76. btol ke semakan rayuan matrik da lme dibuka dan sekarang dh ditutup??sila jawab ASAP..

  77. hari nie suda 2 jun tp npe rayuan matrik xleyh disemak?? tolong jwb plss

  78. hari nie da 2 jun, pkol brpe keputusan rayuan matrikulasi keluar??? sy btol2 harap dpt msk

  79. npe semakan rayuan pd 4 jun??? kata 2 jun….

  80. bila semakan rayuan kluar?? kata 2 jun…..HELP!!

  81. bila semakan rayuan kluar?? kata 2 jun…..HELP!!

  82. atyn hanifah says:

    bila nak kua rayuan nie ? 2jun or 4 junn..letih lahh tunggu

  83. atyn hanifah says:

    rayuan matrik keluar 4 jun

  84. Anoi Anuar says:

    biar btol ke dftr 4 jun jgak..

  85. matrix lebih bagus.. sistem matrix memang betul2 short cut ke universiti, mana2 u yg awak semua nak. tak ada prasyarat pointer untuk apply u kecuali perlu lulus 2.00 untuk masuk universiti. kalau diploma perlu pointer 2.75 untuk sambung degree. saya adalah pensyarah di kolej matrikulasi, belum ada kes pelajar yg gagal ke universiti selepas matrikulasi, kecuali gagal sebab kes disiplin yang sgt teruk dan tidak boleh diselamatkan. boleh pilih semua universiti dalam negara, 7 universiti di UK, US, NZ, india, Indonesia. elaun Rm 1250 untuk setiap semester (2 semester je 1 tahun), pihak KPM memberi peluang yang sangat berguna untuk bumiputera. time table sama je mcm program diploma atau asasi, x padat sgt – just nice utk program express 1 tahun . stdnt akan diberi penerangan about kelebihan & kebaikan course di so stdnt matrikulasi akan di guide utk lbh prepare untuk belajar di universiti

  86. anyone got matrik melaka??

  87. apa beza modul 1 n modul 3.. beza nya cuma modul 3 xda fizik kan.. so, klu dulu sains hayat modul mana tue??

  88. bila keputusan upu sesi 2012 /2013 kelua?anyone know?

  89. Bila tarikh akhir jawab tawaran matrik??

  90. kalau saya terapprove matriks boleh dapat lagi tak tawaran upu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>