Keputusan Biasiswa MARA Bagi Program Ijazah Luar Negara 2009

Keputusan permohonan biasiswa Majlis Amanah Rakyat (MARA) Program Ijazah Luar Negara (PILN) di bawah Skim Pelajar Cemerlang (SPC) sudah boleh disemak mulai hari ini.

Semakan keputusan biasiswa MARA PILN ini boleh dibuat di portal MARA iaitu Keputusan Pemilihan Calon Program Penajaan Ijazah Luar Negara (PILN) 2009 Untuk Lepasan SPM 2008 di Bawah Skim Pelajar Cemerlang.

Pertanyaan mengenai program tajaan MARA boleh dibuat dengan menghubungi Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA di talian 03-26915111 sambungan 1133, 1109, 1120, 3623, 3624, 3629, 3620 dan 3619.

128 thoughts on “Keputusan Biasiswa MARA Bagi Program Ijazah Luar Negara 2009

  1. helo, saya naufal,
    saya telah mendapat tawaran melanjutkn pelajaran di bawah tajaan mara dalam program ijazah luar negara yg baru sahaja saya check melalui www3.mara.gov.my/Keputusan_piln pada pg td. saya merupakan lepasan spm 2008
    dan ditawarkan foundation in biological science di kolej mara kuala nerang.

    saya ingin bertanya samaada saya boleh memohon ke mana2 universiti luar negara setelah tamat pengajian jika tmpat pengajian yg mara tawarkn slps saya tamat foundation nnt tidak memuaskan hati saya..
    bg pengetahuan saudara, saya ingin melakukan ijazah perubatan.

  2. assalamualaikum..
    dear nilam..
    td sye check da keputusan biasiswa mara tuh..n alhamdulillah sye dpt (memg xsgke sgt..alhmdulillah ade rzki..)sye dpt bidang pergigian d timor tengah..
    sye nk tny..andy ad rzki utk ke luar ngr,dentistry timor tgh under mara memg akn dianta ke jordan atopon ade yg akn dianta ke mesir ek?coz dr artikel2 yg sye bce sblom nih,ktenye dentistry timor tengah under mara memg kompem akn dianta ke jordan..toi ke?sye arap nilam ley jwb soklan nih scpt mungken..plizzzz….i really need ur help..thankz..

  3. assalamualikum..
    nilam ley tlg x..
    nilam tau x..kalo dentistry timor tgh tajaan mara dy akn anta ke jordan shj atopon ade sstgh yg akn dianta ke mesir…?sye toi2 nk tau..tlg sye ye nilam..thknz…

  4. nilam saya krg bernasib baik untuk dpat tajaan mara.boleh ke buat rayuan lagi?

  5. hello,
    saya nk tanya, kalo dpt twrn foundation mara dlm bilogical science di kolej mara kuala nerang akn dhntr ke negara mana?
    kalo nk tukar tmpt n kursus bleh ke?

  6. muhd shah says:

    salam,
    alhamdulillah jgak,
    sy dpt bt ib, kt kmb..
    ad sesape sme x..
    thanx sume..
    all th best utk mara’s applicants..
    yg x brjaya, rsny ad pluang utk appeal..

  7. ada peluang nak appeal ke?cmna caranyer sbb saya mmg nak study overc kalu boleh

  8. Naufal dan Iqa,
    Pihak MARA biasanya mempunyai universiti pilihan untuk menghantar para pelajar tajaan mereka mengikut bidang kursus yang tertentu. Oleh itu anda tidak boleh memilih sendiri universiti, walaupun begitu sila rujuk pihak MARA untuk kepastian.

    Iqa,
    Saya tidak ada maklumat berkenaan penempatan pelajar. Harap ada pembaca lain boleh membantu.

    Syafiq,
    Rasanya tidak ada proses rayuan. Harap betulkan jika saya silap.

    Sayfull,
    Saya tidak pasti, mungkin UK. Pihak MARA biasanya mempunyai universiti pilihan untuk menghantar para pelajar tajaan mereka mengikut bidang kursus yang tertentu. Oleh itu anda tidak boleh memilih sendiri universiti, walaupun begitu sila rujuk pihak MARA untuk kepastian.

    Muhd Shah,
    Salam… Tahniah kepada anda dan semua yang berjaya.

  9. well..thankz nilam..

  10. salam nilam…
    saye nak tanye…kalu dapat bidang kejuruteraan dlm piln mara 2…dye akan pilih semule ke bile gi wat foundation kat kolej 2???

  11. Iqa,
    Penempatan akan dimaklumkan dalam surat tawaran nanti.

    Hiqal,
    Salam… saya kurang faham maksud anda akan pilih semula bila pergi buat foundation di kolej? Adakah pilihan pengkhususan bidang atau pilihan ke universiti?

  12. thnx a lot nilam..

  13. hyee…im curios to know, kte boleyh x mnx tka tempat persediaan kte or negara yang mgkn bakal kte dapat.. cz i dapat spc mara. Tempat persediaan kat msu…
    what i know, selalunye bdk2 yg dianta kat situ akn further studies kat india….
    kalau boleh i prefer negare laen…
    kedua, adakah sebenarnya penempatan pelajar di universiti luar negare bergantung pada pointer mase program persediaan???
    dan lass skali knape ader yang kne wat ib, a-level and foundation????
    berdasarkan kriteria ape mara/jpa tentukan bende neyh????huhu..
    hope nilam or anybody can answer my questions…
    thank u very much!!!

  14. salam nilam…
    minte maaf coz saye wat soalan yg sukar tuk difahami…
    ape yg saye nak maksudkan ialah adakah mara akan membuat pemilihan semula selepas habis foundation 2 tuk pergi ke luar negara nanti???

  15. Iqa,
    Your welcome.

    Anis,
    Biasanya anda tidak boleh menukar kolej persediaan yang disebut dalam surat tawaran. Memang benar penempatan universiti bergantung kepada gred/ pointer, malah jika gred anda tidak mencukupi ada kemungkinan anda tidak dapat ke luar negara.
    Berkenaan jenis persediaan yang ditawarkan biasanya bergantung kepada kursus, universiti dan negara yang akan ditempatkan nanti.

    Hiqal,
    Salam… Biasanya tajaan biasiswa sampai ke peringkat ijazah pertama, jadi tiadalah pemilihan selepas foundation. Cuma gred/ pointer anda ini akan menentukan universiti mana yang anda akan ditempatkan di luar negara. Jika gred anda tidak mencukupi pula ada kemungkinan anda akan ditempatkan di universiti dalam negara sahaja.

  16. 0oo…cam 2 rupe nyer…time kasih byk2 nilam sbb byk beri info. dan membantu pde saye…

  17. Hiqal,
    Sama-sama… semoga anda akan berjaya dengan cemerlang.

  18. oowwhh,..yeke..
    hmhm..thx yeh…
    susa2 je…hahahhah..hehe =)
    xpe laa..already make up my mind
    wat asasi perubatan uia je laa…
    thx nilam!!

  19. hai,,all,,i kta pon dapt persediaan kt msu,,tp anis,,y x nk pegi,,kalau kt msu,,x semstinya india,,ada lagi ngara lain,,as such poland n czech,,so,,perform masa exam,,pointer cntik,,dpt ngara besh la,,tp kan,,india is not bad,,once da dpt tmpt ctuh,,kta akn nmpka kelebihan india in medic,,so,,rugi lau lpaskn pluang ni,,kta yg trpilih,,bersyukurr,,

    well bgi sesapa yg dpt kolej mara kuala nerang tuh plak,,yg sy taw,,my senior yg dpt persediaan ctuh lam medic lpas ni biasanya diorang x dihanta ke oversea,,diaorng akn persue study kt royal medical college perak,,tp i dont noe dis year,,
    so,,gud lark all!

  20. thx nabila…
    taw, ade poland n czech kat sane..
    tapi minoriti sgt yg dpt pegi sane…
    nta le..
    ary tuh ade kol msu, tnye pasal mende neyh laa kann..
    dye kate bdk2 mara kat msu akn further studies kat bangalore…
    huuhuuhuhu….
    byk lagi laa dye ckap…ex dark mara akn tggal kat apartment… cam tue laa..
    hoho…
    nta, perlu excited atau sebaliknye…
    gembire+bersyukur dapat mara…
    ramai jgk bg ‘psychologically support’ suh g india..
    kwn2..kakak2 senior..huhu..
    derang kate practical amatlah bgoss…hahhaha ofcz u know tht!! =)
    tempat tggal pun mewah je laa…
    however, at the same time ader jgk laa makhluk2 yg suh stay kat mesia je..
    katenye medic mesia equipments dye lagi better 4 example, surroundings…
    huh,..mcm2 konflik2 yg ditimbulkan…hahahhha..
    anyway nabila, thank u very much 4 ur concern!!!

  21. nilam, nk tnye lg sket…hehe
    hmmph, lau kte dafta ipta 4 exmple,
    adakah mara akn menganggap kte da tolak twrn dye???
    mara dapat detect ke ase2ye???
    huhuuhuh….
    thx!!

  22. salam..
    to nabila n anis, ika pon dapat persediaan di msu.. of course bersyukur sebab dapat mara.. skg ni, ika dah set utk terima yg mara nye.. psl negara mana kita akan sambung pasni, memang menyesakkan fikiran sikit.. secara generalnya,kita masih ada pilihan utk ke poland,czech n india.. tapi, tak kisah lah.. medicine in india is ok i thought. janji kita struggle n hav determination, everything’ll be alright. jgn terlalu awl buat judgement. kita yg dpt scholrship ni boleh dikira bertuah sebab ramai lg kwn2 kita kt luar sana yg nakkan scholrship ni. peluang x dtg berulang kali.it just once in a blue mo0n.. so,gud luck to all.. rasa cuak ssangat skang ni!! :)

  23. Anis,
    Sama-sama, semoga anda akan berjaya dengan cemerlang.
    MARA akan hanya anggap anda menolak tawaran mereka apabila anda tidak datang mendaftar pada hari yang ditetapkan.

    Nabila,
    Terima kasih kerana berkongi maklumat di sini. All the best!!

    Ika,
    Salam… semoga anda juga akan berjaya dengan cemerlang.

  24. nilam,nabila, ika…
    time kaseh…korg mmg baek..
    terharu rase….hahhahhaha..
    thank u very much…
    ol d best pals!!!
    to nabila n ika, harap2 dpt jmpe nnty…
    insyaAllah…

  25. anyway, nta le…
    pelek…kwn2 yg str8 a1 sume pat tmpat yg byk hantar ke india
    4 exmples, ktt,kms,msu..
    yg xstr8 a1 byk kat tmpt2 bes, ex kmb,taylor..
    hmhm..itu laa namenye rezeki maseng2 kot..
    n based on temuduge jgk asenyer…
    hmmm..tahniah pade sume yg berjaye!!

  26. ur welcome nilam,,

    anis: lau nk jumpa,,jum la g msu!jum,,mmg la minority,lau nk g czech or poland mmg based on pointer,,at least lau kta nk p sana,,kta smngt skit nk study kan,,pembakar smngt,,jum,ika,,anis,,study sungguh2 kt sana,,sama2 p czech or poland,,koz,,bila pon x braper rela nk p india sebenarnya,,kah2,,but u noe wat,,bnyk gak sbenarnya klebihan india,,
    1.korang foundation setuan jer,,x cam ib 2 tahun(fly awal)
    2,foundation sng skit dri ib,(senior ckp)
    3,,x yah blajaw bahasa
    4,mewah lau g india(ader my senior ckp,,siap pkai org gaji lgi,,kah2)
    5 of kos kualiti kos medicine kt sna lgi bagus(ramai pkaar2 dri india)

    btul ika ckp,,x yah sesakkan fikiran sal ngara mana tuh,,yg pnting bersyukur lau dpt oversea especially in medic,,koz kta apply nih kn utk berkhidmat tuk m’sia nk blaja medic,,so,,which country not important,sbb kos blaja medic ni tnggi,,n da bersyukur dpt tajaan,,

    n,anis,,bila pon sedey sebenarnya,,koz x dpt wat ib,,maybe ader hikamh kta dpt foundation,,x dpt ib,,
    yg dpt ib,,gud lark,,mmg challenging,,tp anggapla cabaran yg bes,,koz ader senior ckp wat ib lagi susah dri medic,,dats mean,,korang berseng2 di kemudian hari,,lam masa 2 taun korng bley blaja bnyk n dpt bnyk experience,,(experience is important)walaupun susah,dont worry x derk lgi org pengsan wat ib,ramai jer yg berjaya,

    one more thing,,anis,,x yah la dngr ckp2 makhluk ckp stay kt m’sia tuh,,koz for me,,kta da letey2 apply,,p intrview,,wat pe nk tolak,,experience lain lau p oversea yg mmg kta x dpt kt sni,,bayangkn very challenging kta dicampak ke tmpat yg x prnah pegi,berdikari,,yg penting bring back all the gud culture, experience n kumpul,,bina satu market work yg hebat kt m’sia ,dats the tujuan mara nk taja,(kah2,,skema giler cam karangn)

  27. nilam, ada kwn sy dpt foundation kat nottingham malaysia campus utk engineering…..
    so nnti die smbg degree kat dlm negara ke kat overc…….

  28. hahhahha..klaka laa bella neyh..haha =)
    rupe2nye dye punn xbrape nak rela…kah2..hehe..
    betol2…
    setawon je blaja..
    hidup kat sane mmg mewah…
    penat interview, photostat sijil neyh sijil tuh,
    bace neyh bace tuh…
    hmm….
    tapi lepas ditemubual sume yg futher studies kat india,
    sume kate best…xde laa lagi yg ckap xyah pegi…
    sume ajak jmpe derang kat sane….hahhahha..hihi,,..
    hmhm…lau boleyh bg emel bella kat kte…
    kot2 bella leyh tkakn pikiran kte…
    hohoho…
    p/s: time interview mara ye2 je aku cakap ta kesah negare mane2 tapi nak negare bla bla bla….
    nak khidmat pada negara, menaikkan nama malaysia d persada antarabangsa… exchabge technologies, share experience ngn students yg blaja kat mesia..
    bla bla bla bla..
    cakap berapi je…hahhahha…
    da dapat maseh pike lagi…
    patotnye aku kene tross terime je…
    hahhahah….
    apa punya olang laa…thx nabila…
    hati da tegerak da neyh nak g msu..hahahaha..

  29. salam…

    saya diantara pelajar yg mndpt tajaan MARA bg lepasan SPM 2008.saya ditawarkan program persediaan south australian matriculation (SAM) di taylor college.
    saya ingin bertanya kpd saudara nilam sekiranya saya berjaya smasa program persediaan pihak MARA akan menghantar saya ke mana?

  30. assalamualikum..dear nilam..nilam tau x ble surat dari mara nk smpe umah?lmbt ag ke ek..?cm da lme sgt je..(pdhl bru seminggu..tp rase cm da lme sgt..)nk dpt surat cpt sket..or memg akn amek mse ek nk timer surat dr mara nih..?

  31. anis,,add ym kte! [email protected],,
    haa,,taw pon,,maser intrvw,,bkn main brapi tuan hamba,,mmgla,,ak pon gtuh gak,,las2,,T.T sedeyh dpt india,,kah2,,x pew,,kta da tnya mmg kalau result tip top antar poland,,lau ikut ranking,,poland,czech then baru india,,
    tp ramai jugak student top nk pilih india,,koz blaja cpat,,means,,cpat jdi doc means cpat kawin means cpat dpt ank,,kah2,nnt kta g stuh baru kta made up our mind kayh?insyaAllah anis,,kta study betul2,,kta g czech nak?hahaha..

  32. Anis dan Nabila,
    Harap komen/perbincangan anda berdua dapat juga membantu mereka yang masih berbelah-bagi mengenai PILN, terima kasih.

    Enigma,
    Jika rakan anda itu mendapat tawaran PILN ke luar negara, tentu dia akan ke luar negara tetapi tidak semestinya terus selepas tamat foundation. Ini bergantung kepada perancangan pihak MARA.

    Meera,
    Salam… Mungkin ke Australia.

    Iqa,
    Salam… Surat akan dihantar secara berperingkat-peringkat, harap sabar menunggu.

  33. assalamualaikum..
    nilam.. saya nk tnye sikit tentang program IB..
    sya dtwrkn di kolej mara seremban dlm pergigian..
    apa sebenarnya probram IB tu? apa yg sya akn blaja di sana?
    ada sesiapa taw?

  34. salam nilam…
    sblm 2 saye nak minte maaf sbb soaln saye nak tanye nie x de releven langsung ngan piln mara nie…huhuhu…
    nilam tau x kat sesawang ape yg blh wat rujukan tuk study cth tuk a-level study,uni. study,matrix study???saye arap nilam leh bantu…skali agi saye minte maaf…huhuhu…

  35. thx nilam..

    Lg satu soalan.Ape perbezaan antara South Australian Matriculation (SAM) dengan Australian Matriculation (AUSMAT)?

  36. salam..
    huhu..diskusi bila ngn anis mmg mntap ar..
    memberi semangat tuk ika yg tgh cuak nih..
    sebab x rmai yg ika kenal dpt msu..
    haha..j0m pi msu!!!!
    bila ngn anis ade call mara x?
    tny d0rg bila surat akn smpai??
    dh penat mnunggu nih…huhu

  37. ika,,lau yg dkat2,,mara akn kol n suh amik kt hq,,tp lau yg jauh2,,dia akn pos,,insyaAllah,,lam next week plg lwat kot,,koz ader kawan kta yg da smpai,,bak kata nilam, berperingkat,,sabau,,(walaupun kta pon x les sabau sebenarnya)

  38. thnx nilam..

  39. salam nilam, mula2 sekali saya ingin meminta maaf kerana mengajukan soalan yang tiada kaitan dengan topik di atas.

    nilam pernah dengar tentang Technology Park Malaysia College ( TPM College)? kolej ini ada menawarkan program berkembar (2 tahun di Malaysia + 2 tahun di USA) kepada bekas pelajar MRSM yang tidak berpeluang mendapat Program Skim Pelajar Cemerlang (SPC) dan mendapat keputusan sekurang2nya B4 bagi semua mata pelajaran. pelajar boleh memilih bagi mengikuti program diploma atau ijazah. namun, yang peliknya, pelajar dikehendaki membayar RM 300 sebagai wang pendahuluan bagi menduduki English Proficiency Test dan bagi pelajar yang gagal ujian ini, mereka diwajibkan mejalani tuisyen Bahasa Inggeris dan hadir di kolej ini lebih awal dari pelajar yang lulus. saya mengetahui perkara ini melalui kawan saya yang akan mengikuti program ini dan telah menolak program matrikulasi. beliau memilih proram ini kerana tempoh pengajiannya yang pendek dan lebih cepat mula bekerja. menurutnya, MARA akan menaja pengajian sepenuhnya dan mereka akan terus mendapat pekerjaan di bawa MARA sejurus tamat pengajian.

    SOALAN SAYA:
    1) adakah program ini diiktiraf oleh kerajaan kerana saya bimbang kawan saya sukar mendapat pekerjaan setelah tamat kontrak pekerjaan di bawah MARA kelak.
    2) adakah MARA memberi biasiswa kepada pelajar tanpa membayar semula @ sekadar pinjaman pengajian dan dikendaki membayar semula melalui pemotongan gaji?
    3) apakah perbezaan antara program berkembar TPM College ini dengan PILN tajaan MARA kerana menurut kawan saya, kedua-dua program ini adalah sama.
    4) antara program ini dengan matrikulasi yang manakah lebih menjamin masa depan?

  40. ade sesape x dye or kwn dye dpt p UCSI University tuk ympat persediaan?
    or de x ex y dpt tajaan mara dapt p kat university nie?

  41. hahhahahhha…
    u noe wat nabila…
    i need to say buhbye to uia….!!!!
    hahhahha…
    last minutes pnye decision,
    esok nak betolak..mlam neyh..
    kate ta yah laa pegi…
    huuhuhu…
    walaupunn semua brg daa pack n da siap segale galenye…
    harap2 ta nyesal je..
    so, kte betige pasty akn bejumpe kat msu…challo bette!!!!HAHAHAHHAH..

    hmm..betul, surat akn dihanta berperingkat peringkat…
    kwn kte punn ader yg daa dapt..
    cth dak2 yg further studies untuk intensif timur tengah (perubatan) 1 june ney xsilap daa kne buat program persediaan..
    huhuhu…

    to ika,
    kte tade lagi kol mara sal surat..cz dye kate dye akn anta secepat yg mgkn so kte tggu je laa..hahha
    hari2 keje kte tggu posmen…
    glemer btoll jd posmen neyh…hahahhaha..hehe..ramai peminat..
    n one more thing,..kwn kte ade laa kol mara..
    cz dye xpat offer mara for spc..
    dye tnye, asal saye xdapat????hahahhah..huhu..
    mara cakap budak2 yg dapat biasiswa petronas ntk further studies kat utp, mmg xkan pat mara…
    (saje bg taw) tapi kalau salah btollkan lah ye..

    to meen,
    bende ney maybe xmembantu punn..
    huhu..kne tye nilam..
    but kat lmn web kms ader tless ape yg kne blaja kat situ, syarat2 minima,
    mcm2 laa..hihi.. =)
    program ib tue program persediaan untuk blaja luar negare arr..
    taraf mcm diploma xsilap…

  42. nurulizzati says:

    salam…
    meera…sy pun dpt mcm awk tu…alhamdulilah….soth australian matriculatio d taylor’s uni college….jumpe gak kwn yg dpt same ngn saye….slmt brkenalan….

  43. Meen,
    Salam… Saya ada cerita secara ringkas tentang IB di sini.
    Di samping itu anda boleh rujuk laman web Kolej MARA Seremban untuk maklumat lanjut.

    Hiqal,
    Salam… Sememangnya ada banyak maklumat yang boleh diperolehi dari internet jadi agak sukar untuk saya senaraikan di sini. Saya syorkan anda cari menggunakan Google sebagai contoh; bila saya cari “a level” study saya jumpa laman web Oxford Open Learning.
    Untuk universiti dan matrikulasi anda boleh guna cara yang sama malah jika nak lebih tepat boleh nyatakan nama matapelajaran sekali.

    Meera,
    Cuba rujuk laman web yang menerangkan tentang SAM dan AUSMAT ni, mungkin boleh membantu.

    Ika,
    Salam… selamat belajar di MSU sementara itu sabar menunggu surat tawaran.

    Nabila,
    Betul tu…

    Iqa,
    Sama-sama.

    Zetty,
    Salam… Ini pertama kali saya dengar mengenai TPM College ini.
    1.Memandangkan kolej ini adalah berdaftar dengan Kementerian Pelajaran sepatutnya semua program di sini diiktiraf oleh Kerajaan. Anda boleh juga semak di Pengiktirafan Kelayakan Ijazah oleh JPA dan di Agensi Kelayakan Malaysia
    2.Ini bergantung kepada tawaran samada biasiswa, pinjaman boleh ubah atau pinjaman.
    3.Saya tidak ada cukup maklumat untuk membuat perbandingan.
    4.Saya tidak ada cukup maklumat untuk membuat perbandingan. Walaupun begitu peluang pekerjaan di masa 3- 4 tahun akan datang bergantung kepada permintaan ketika itu dan rezeki masing-masing.

    Anis,
    Terima kasih dengan maklumat yang dikongsi di sini.
    Selamat belajar di MSU, semoga anda akan cemerlang di sana.

  44. Salam berkenalan jgk kt awk nurulizzati.emm…awk dari mana?

    Sebenarnya tgh x sabar ni tunggu surat dr MARA..hari2 berdiri kt dpn rumah
    tungu posmen bile nak antar surat..huhu…

    Btul jgk ckp Anis,glamor orang y jd posmen ni..ramai peminat especially pd kita2 ni..huhu…

  45. nurulizzati says:

    salam…hi meera…sy dr johor…awk?wow….beznye…kite knal2 sblum brjumpe d taylors…hm…surt sy pun x smpai lg…huhuhuhu…da pnt menunggu da ni…hihihihi…meera amik course ape ye d taylor?wa…x sabar nk jumpe…hm..rmai yg ckp SAM ni tough…adush…ape2 pun…kite wat yg terbaik!

  46. thanx sgt2 nilam =)
    terima kasih kerana membantu saya..
    terima kasih jugak kat anis ye,,
    hehe.. selamat berkenalan.. =)
    gud luck blaja di msu nnt =)
    lagi satu soalan, selalunya Mara hantar berapa org ye pg overseas?

  47. de sesape x ley tlg saye pcl ucsi university nie??
    plz..
    nk tau sgt sap y dpt same…
    cm lost sbb x tau pape!!

  48. Salam…

    Izzati,awk dr Johor ye?huhu…same lah ngan kte…kte kt jb n dpt bidang perubatan.
    Kte pun ada dgr y SAM ni susah…huhu…tapi xpelah usaha tu tangga kejayaan.. :>

  49. to meera,…
    taw xpe…hahhahaha…
    agak laa..lmbt btoll…

    to meen,..
    ur wlcme..
    slamat berkenalan… =)
    act, ramai jgk kwn kte pat same tmpat ngn awk..
    so, u too..ol d best!!

    to ika,..
    nak emel???
    hehheheh.. (”,)

    to bila,
    kte daa add awk kat ym n ms..

    to nilam…,
    thx a lot 4 d wishes!!
    may GOD bless u…
    aminn~~~

  50. to all;
    all the best to all of u!! semoga berjaya di dlm bidang yg anda ceburi =)
    to anis;
    owh yeke? rmai ke? awk amik medic ryte? kte amik dentistry..=)
    nnt jd doc la nie.. hihihi =) gud luck!! =)

  51. nurulizzati says:

    salam…meera?OMG….kte pun dpt perubatan gak…awk pun dr johor?wah….bez ni!

  52. Meen,
    Sama-sama. Setakat ini pihak MARA belum membuat sebarang kenyataan mengenai bilangan mereka yang ditawarkan untuk ke luar negara tahun ini.

    Teya,
    Anda boleh semak laman web UCSI University Malaysia sementara menunggu jika ada pembaca di sini yang akan bersama anda.

    Anis,
    Terima kasih.

  53. Salam..

    izzati..
    Tak sabar rasenye nk jumpe kt Taylor…huhu…bersemangat dh ni nk blaja smula..

    anis..
    same2lah kte bersabar menunggu surat y x sampai2 ni…huhu…(dh nk tercabut dh pintu peti surat dbuatnya,hari2 bukak katup-bukak katup)

  54. tanx nilam:)

  55. thanx sgt2 nilam.. =)

  56. Teya dan Meen,
    Sama-sama.

  57. Dear nilam,

    adik sy telah mendapat offer SPC program di timur tengah(mesir) dlm bidang medic.Sy ingin tau keadaan pmbelajaran d sane, adakah ramai student msia yg dhantar ke sane juga.

    Dhrp nilam n lain2 dpt membantu adik sy yg dlm dilema lg..

  58. salam, ada sape-sape dapat kmkn koz FET tak. bila daftarnya, krn dlm kmkn web tak ada makluman daftra FET, hanya FIBS dan FIST saja. Duk tgu@ surat tak dapat lagi. NILAM boleh jawab tak.

  59. Marni,
    Saya tiada pengalaman atau maklumat berkenaan pembelajaran di Mesir. Diharap ada pembaca lain yang boleh berkongsi cerita mereka di sini.

    Soleh,
    Salam… Saya cuba cari maklumat tersebut tetapi gagal juga. Mungkin anda boleh cuba hubungi KMKN untuk mendapatkan maklumat.

  60. salam nilam…
    saye nak ucap byk2 time kasih pde nilam yg terlalu bk membantu saye selame ini…
    semuge anda di limpahi rahmat…
    pde soleh fet 2 x silap saye 12.07.09…

  61. Hiqal,
    Salam… Sama-sama, semoga anda akan cemerlang dalam apa juga bidang yang diceburi.

  62. salam,
    wahai nabila, knp kamu lagi? hehe
    kpd sesape yg dpt foundation kt kolej mara k.nerang utk medik,
    sy rasa x ada beza thn ni dgn last year pon,
    sy pon antara yg mndapat tmpt kt situ,
    so kebarangkalian kita tidak ke overseas sngt tinggi,
    walau pape pon, syukur!

  63. Laile,
    Betul, walau apapun bersyukur dapat peluang sambung belajar dengan tajaan.

  64. Asaslamualiakum,
    Antara Alevel,IB,Austmat,SAM,Foundation,matrikulasi.Paling susah a level,dikuti ib,ausmat,,sam,matrikulasi, foundation.Alevel dan ib 2 tahun.Result spm strait a1 biasanya buat a lvl atau ib.Sesetengah pilih ib kerana medic dihantar ke UK.Ib 2 tahun. x semestinya anda akan fly uk.Berdasarkan pointer.Result cemerlang pg uk,ireland.Di ikuti austaralia.Then rep.chech,poland.Then india. Then malaysia. Then teruk sangat pg indonesia.

  65. Biasiswa mara biasanya akan buat program ib.ada juga yang pg timurtengah n rusia.Foundation 3 bulan n terus fly selama 6 tahun.Senang sangat kan.Tak ade filter.Ade juga yang mara hantar ke indonesia guna a l evel di acms penang.Ke India buat foundation di ktt n msu.

    Biasiswa jpa,buat a level medicine.Alevel tahapnya lebih tinggi dari ib.Buat a lvl biasnya di intec(intenational education centre)Alevel lebih susah.Pelajar yg stret a1 biasanya buat alvl medcn. JPA buat twinning program.YangThe best akan sambung
    di IMU 21/1 thn.UK 2/12 thn.Diikuti ireland/penang medical collge.Kemudian India/ manipal cllge melaka.result bagus fly ,klo x study msia.

    Jpa juga offer ausmat 11/2 thn kat intec.6 thn ke australia.result bagus ble fly klo x study msia.beza ausmat dan ib : lebih kurang,ib susah lagi.alvl lagi tough.

    jpa juga offer perubatan timur tengah(jordan,mesir,rusia)Foundation 3 bln kat intec.terus je fly.senang sangat sangat mintak je middle east nya program.

  66. marni,
    sponsor biasanya hantar ramai student belajar medic ke middle east.Yuran pengajian sangt murah berbanding pelajar yang study medic pg uk.Seorang student medic yang dihantar ke UK dapat menampung 4 orang student medic ke middle east.so, hanya yang high achievers yang fly uk.buat foundation 3 bulan n terus fly.x prlu fikir xm kpd yang buat a level,ib,austmat.

  67. Meen, program ib tu satu program yang anda perlu ikuti.Anda perlu melepasi tahap yang ditetapkan oleh sponsor dan anda akan fly.Anda akan belajar biologi,fizik,kimia,core math+satistic.sesiapa yang buat ib sila tambah.

  68. Nor,
    Salam… Terima kasih kerana berkongsi pelbagai maklumat di sini.

  69. mintak tolong,
    blh tak kalau saye ingin memohon penukaran kursus tajaan mara yang telah ditawarkan?untuk makluman, saya ditawarkan kursus tenaga pengajar-tindikan bg program professional CAT-ACCA dkt kolej polytechnic MARA KL.sy still nak program yg same cume nak tukar dari CAT-ACCA kpd Matematik/Sains.pernah tak sesiapa yang berjaya memohon penukaran kursus ni?

  70. tq so much nor.. =)

  71. Yuyu,
    Mungkin boleh, sila berbincang dengan pihak MARA untuk mendapatkan penjelasan.

  72. assalamualaikum nilam..
    alhamdulillah,sy berjaya mendapat tawaran mara dlm bidang perubatan di KMS dlm progrm IB,tempat pengajian luar negara yg ditawarkan adalah India,rep.czech,poland?..sy nak tanya,antara foundation IB,SAM & A-LEVEL,foundation mana yg plg bgus?..&,kriteria apa yang dipilih oleh mara utk menentukan foundation yg kita dpt?…&,kenapa program IB adalah yg plg lama berbanding program2 yg lain?..dan lagi satu,rakan sy,mendapat tawaran bidang perubatan dlm program A-level,& tmpt pengajian yg ditulis dlm surat tawarannya adalah UK..sy rse ni xadil..sbb,pembelajaran IB lebih sukar berbanding A-leveL..& pada pengetahuan sy,IB diiktiraf di seluruh dunia & lebih standard drpd A-level..jd knpe chances kami,pelajar IB medic untuk ke India lebih besar drpd pelajar A-level?lagi satu,sy nak kepastian,benarkah india bgus utk medik?..mksd sy,bgus secara keseluruhan..dr segi pembelajarn smmgnye sy tahu,bahkan lebih drpd mengetahuinya…bagaimana dgn kehidupan di sana?..sy kurang pasti jika suasana disana sesuai untuk pembeljaran…sy harap nilam dpt memberikan jwpn dgn sgt jelas…terima kasih…

  73. Mahirah,
    Salam… Tahniah kerana mendapat biasiswa MARA.
    Setiap program ada kelebihan masing-masing, mungkin anda boleh baca penerangan ringkas tentang program ini di sini dan sini serta rujuk di laman web A-Level dan SAM.

    Berkenaan penentuan program dan negara untuk melanjutkan pelajaran tentu MARA mempunyai cara mereka untuk menentukan, saya sendiri tidak pasti mengenainya.
    Saya tidak pernah ke sana, jadi agak sukar untuk mengambarkan kehidupan di sana, mungkin ada pembaca lain yang pernah belajar atau kawan maupun saudara mara yang pernah atau sedang belajar di sana boleh berkongsi pengalaman mereka.

  74. Assalamualaikum.
    mahirah antara alvl dan ib, sudah tentulah alvl lebih tinggi standardnya.Belajar diuk memerlukan perbelanjaan yang tinggi,sudah pasti mereka yang terbaik akademik dan terpilih sahaja layak dan mampu melepasi alvl.Program alvl pembelajarannya lebih spesifik berbanding ib yang hanya belajar basic sahaja. Rakan anda terpilih buat medic di uk? Pasti beliau seorang yang sangat cemerlang.Kadang2 kita perlu nilai kemampuan diri dan ada hikmahnya kenapa kita buat ib tidak alvl yang agak sukar .Kadang ade yang tak lepas ib pun dan terpaksa belajar dalam negara saje.Jangkamasa belajar ib dan alvl 2 thn.IB KMS memang menghantar pelajar medic ke india poland dan chech tidak ke UK. IB Kolej mara banting menghantar pelajar medicnya ke uk.bergantung pada result mungkin ireland, australia,india chech,poland.bersyukurlah anda dapat juga kms yang akan menghantar anda ke india.Relaxlah ib tidak sesukar alvl. MSU dan KTT menawarkan alvl 1 1/2 thn tapi mostly mereka pg india. Alvl kat situ yang anda maksudkan mudah kot. siap beri tution..kalau tak silap.

  75. Mahiriah ,tempat belajar medic semuanya sama nak jadi doktor. Mana Bagus ?.Semua sama je .tapi kalau nak tanya mana lagi mahal tentulah uk,diikut ireland,australia, chez, india ,poland,mesir ,rusia,indonesia.Belajar medic di UM dan UKM sebenarnya lebih bagus dari rusia,india,mesir dan chezh.Standardnya bagus lagi.Takkan semua nak pg uk ireland,habis la duit kerajaan so only selected and qualified sahaja yang terpilih melalui penchapaian terbaik dari sahsiah dan sudah tentulah pencapaian akademik akan dinilai lebih dari segalanya.apa pun selamat mendaftar di KMS dan selamat belajar ib dan berjaya untuk fly?berdoalah.

  76. salam nilam & sume…
    saye dlm kesulitan nie,arap nilam & sesiape dpt la bantu saye…
    mengenai ‘fail induk kemasukan pelajar’ 2 kene pos skali mase anta surat penerimaan/penolakan tawaran 2???kursus kenegaraan 2 bile?
    sekian terime kasih…

  77. Nor,
    Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan pengalaman di sini.

    Hiqal,
    Salam… Maaf saya langsung tidak mempunyai maklumat mengenai fail induk kemasukan pelajar dan kursus kenegaraan tersebut. Harap ada pembaca lain yang dapat membantu anda atau cuba hubungi MARA untuk penjelasan.

  78. salam nilam…
    time kasih kerane sudi membantu saye…dan memberi tunjuk ajar pde saye…

  79. Hiqal,
    Salam… terima kasih. Semoga anda akan terus cemerlang.

  80. ameera m says:

    hello smua! kepada teya, saya juga terpilih untuk ke UCSI university bagi persediaan A LEVEL di sana…huhuhu..awak dah dapat surat tawaran? dapat kampus mane? kl,kuala terrenganu atau sarawak?huhu saya dapat kampus di kl dan saya dah pergi jenguk tempat tu..it’s a private college…hope to hear from u!

  81. hey ameera m said..
    actually teya dpt kt kolej mara banting..kite, kembar die aten y dapat kat sane..waaa, u make me hppy..thanx a lot coz comment teya.. leh kite jd kawan.huhu kite pon dpt kat UCSI kl..t kene dafta 30 jun nie an..kite da lame dpt surat..awk??

  82. hey, ameera m. nie aten. kite dpt wat perubatan.. awk??

  83. ameera m, nie num kite 017-3460845-aten (if u nk contact)..takot x dpt nk knl kt cnie.. hopefully we cn b fren:)

  84. teringat ms mula2 dapat offer mara dulu :)
    bg y dapat mediC mesir, insyallah sumenya akn ditempatkn di Alexandria U.
    kalau ade ape2 nk tnye, sy free untuk jawab.

  85. Connie,
    Terima kasih kerana sudi membantu.

  86. salam, sy lpsn spm08
    and gagal utk mndptkn spc mara,
    maybe sbb saye dpt 8a but 1b tp sye ingin melanjutkn dalam bidang perubatan
    tp tidak dpt..skang saye meneruskan pelajaran ke uitm asasi sains..
    lepas asasi ni,masihkan ada peluang bg saya utk apply oversea lg sekali?
    just nak bertny,kalo ade saye still ade hrpn..
    tp kalo da xde saya xakan melpskn harapan tu.
    terima kasih.

  87. Hoping,
    Salam… Bagi bidang perubatan biasanya mereka akan mengambil yang terbaik sahaja. Peluang untuk ke luar negara dengan tajaan MARA/JPA memang ada untuk mereka yang cemerlang cuma tidak semudah seperti lepasan SPM.
    Sila rujuk laman web JPA dan MARA untuk mengetahui skim yang ditawarkan.

  88. salam nilam & sume…
    pde hoping…ko wat je yg terbaek mase asasi 2…x silap saye mara akan call/contect student 2 sendiri…x silap la…sbb ade terbace…dan +kanlah ngan doa,usahe yerk…

  89. Hiqal,
    Salam… Betul tu, apa yang penting dapatkan keputusan yang cemerlang. Berbekal keputusan yang baik itu akan meningkatkan peluang untuk mendapat biasiswa, universiti pilihan maupun hasrat ke luar negara. Memang betul pihak MARA ada menghubungi terus pelajar yang cemerlang di Matrikulasi @ Asasi.

  90. nilam,
    saya difahamkan pelajar tajaan mara kat ucsi dibuli oleh pensyarah kat sana kerana melayu, mcm mereka tak suka je…minta mara jengok2 sbb mara bayar bukan free

  91. salam…nk tanye n nk tau la…
    ad x sape2 yg akan g ke kolej mara kuala nerang doing fondation in engineering tech?

  92. Mamat,
    Saya syorkan pelajar yang terbabit membuat laporan rasmi kepada pihak MARA supaya tindakan lanjut boleh dibuat.

  93. Hmm..psl ib. .sy stuju kalo nk kata a lvl lbey susah dri ib,coz a lvl blaja lbey dtail..tp bear in mind gak,ib lbey mencabar coz ada 6 sbjects,plus theory of knwledge..extnded essay,as well as kokurikulum-like actvty called CAS.ib juga lbey standard over a lvl coz sy pnah bce yg smakin byk high school in uk yg nk tukar a lvl kpd ib..wat does tis imply? rnung2kan

  94. universiti-universti ternama dan tersohor di united kingdom masih mahu mengekalkan untuk memilih dan menerima pelajar-pelajar lepasan a level berbanding pelajar ib kalau tak silap saya.a level med misalnya di intec walaupun ambil 3 subjek,tetapi you have to sit for 19 paper (AS n A2 at the same time) Pelajar cemerlang amalina che bakri ambil a level dan study medicine in University Edinburgh (3rd rangk universiti in uk in medicine field)Sponsor-sponsor ternama (BNM,Petronas,Khazanah Nasional,JPA) memilih only selected student buat a level di Kyuem,KDU,INTEC .

  95. Razali dan Nor
    Terima kasih dengan pandangan anda itu, semoga dapat membantu yang lain.

  96. salam..
    sy hisyam..now i am studying under mara scholarship at utp about 5 years including foundation years..i wanna ask how i can continue my studying under mara scholarship again at the overseas after i had been graduated from this university????

  97. Kizman,
    Salam… Saya tidak mempunyai maklumat mengenainya. Diharap ada pembaca lain yang boleh membantu atau anda boleh berhubung terus dengan pihak MARA.

  98. salam..
    nk tny
    leh ke stdent lpasan diploma poltknik
    mohon biasiswa mara 2k ke luar ngr dgn pointer
    atas 3.70??
    klo leh,,
    p syarat2 nye??

  99. Ida,
    Salam… MARA memang ada menawarkan beberapa skim dan syarat kelayakannya memang berbeza. Salah satunya ialah Pinjaman MARA Pengajian Tinggi Luar Negara Sesi 2009/2010 Skim SPC. Sila rujuk laman web MARA untuk maklumat lanjut.

  100. nilam,

    spc for dip;oma holder 2010/2011 dah x de ke?

  101. salam sume.

    about IB and alevel.currently im doing my IB prog in kolej mara seremban in dentistry…which one is harder?idk,mostly people will said its gonna be alevel. for me?IB is tougher than alevel.got to bear in mind,ib gotta lots of things in its syllabi thus make those students who took IB get pressured and busy. but the studies in class isnt details as a level. Ib syllabi mostly are on the surfaces only. as for alevel,they are more to exam-based co-q i think.
    IB is tough.taken by a tough people only.

  102. Zainal abidin says:

    Salam nilam..sy plajar matrikulasi 09/10.dh hbis sem 1 n skg ni tgah sem 2..ptnyn sy,ada tak MARA bbg 0ffer s’ship utk plajar lpasan matrik ? T0l0ng..inf0rm ye nilam..

  103. abufawwaz says:

    assalamualikum,

    boleh saya tanya? adakah MARA ada menghantar pelajar srajana (master) dalam kejuruteraan awam ke mesir? atau dakah MARA mempunyai tempat untuk pelajar2 sarjana untuk kejuruteraan awam di mesir?

  104. Rizbihalib,
    Setakat ini memang tidak ada maklumat mengenainya.

    Lisakamil,
    Terima kasih berkongsi pengalaman anda di sini.

    Zainal Abidin,
    Salam… Selepas anda berjaya mendapat tempat di universiti anda boleh memohon biasiswa/pinjaman yang ada ditawarkan oleh JPA dan MARA.

    Abufawwaz,
    Salam… Saya tidak mempunyai maklumat mengenainya, mungkin anda boleh menghubungi MARA di talian yang dinyatakan di atas.

  105. askum..saye nk tanya..adakah saya masih berpeluang mendapat tajaan biasiswa luar negara selepas program matrikulasi or asasi ?

  106. Lyn,
    Salam… Selain lepasan SPM biasanya anda perlu mendapatkan tempat dahulu baru boleh memohon biasiswa.

  107. ex-mrsm student says:

    Salam , saya merupakan bekas pelajar mrsm …
    Namun , begitu keputusan spm saya tidak begitu memberangsangkan …
    Tetapi saya masih berkeyakinan untuk cemerlang di peringkat matrikulasi dengan mengambil jurusan sains hayat .
    Jika saya mampu mencapai cgpa A ( 4.00 ) di matrikulasi , adakah saya masih berpeluang untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di luar negara di bawah biasiswa mara ? Jika ada, negara manakah yang ditawarkan oleh mara ?

  108. salam..
    sy memilih medic utk twran mara…
    sy nk tau beza kalu blaja kat ngr rusia ngan india?
    of coz slain dari budya & environment….
    mgkn ke teknolog?(kalu ye, mgkn rusia)

  109. Salam Nilam,

    Saya baru interview medic mara pd 12april 2010. hari ni dpt tawaran matrikulasi. adakah saya wajib daftar untuk matrikulasi atau hanya tunggu keputusan temuduga pada 17 Mei sdgkan matriks start 10hb mei? Jika saya terima matrikulasi adakah nama saya di Mara akan digugurkan? t.kasih

  110. Kenapa MARA offer Program Ijazah Luar Negara tetapi hantar pelajar tajaan ke KMKN buat Foundation In Biological Science dan pas tu hantar ke Royal MEdical Perak sampai grad. Itu kira menipu namanya kan…

  111. ehhh..true!! i got kmkn the exact same course..and i was like wtf?local je ke.tapi nama ijazah luar negara :S

  112. salam….betul cakap ryzyl 2…sedih betowl saya pk psl tuh…saya dah lepaskan asasi sains hayat kat uia dah pown…betul ke x de peluang nk g luar negara??tolonglah cakap sume ni cuma SALAH FAHAM JE!!!…KALAU jumaat lepas mara ckp x dpt tros kn sng..blh saya brangkat ke uia..seolah2 menggelapkan masa depan..isk100x..

  113. btul shikin.saya pun dah lepaskan peluang asasi sains hayat ke um jgk :( lps tuu dah la semua detail nak kena find out sendiri.sedih btol ;(

  114. aloo..bole join x????????????

  115. nk tnye law nk tkar ikm ke ikm lain leh boleh x???sya dh pnin neh x tau nk g kt new…….

  116. mndpt twaran kolej mara kuala nerang juga..

    benrkaa hnya local?? bukan oversea??
    ohh please..clueless…@_@

  117. i think dat as long as we got the scholarship it is OK

    join the group for preparation^^
    sharing is caring..let’s score 4flat every1
    http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=129549753727348&ref=ts

  118. nurul n farihah pown..(huhu,akhirnye ade kwn)..saye dak jhor taw.jumpe d kdah..(da tade pilihan isk3)…sampai sekarang tataw nape ase cm yakin je dpt g overc…jom kite same2 doa coz kat dunia ni sumenye bwh kekuasaan ALLAH kn?tiada yang mustahil..hak3…tp kalu da usaha gak still x dpt,mgkin itu takdir terbaik untuk kte sume..(x rela ckp cm ni..huwa!!)
    rerajin email sye di [email protected]

  119. salam.
    ad x yg bley bn2 sy.sy skunk ad 2plihan.antara k uni.al-azhar or choose mara.dua2 medik n dua2 dpat biasiswa penuh.ntuk mara,prep kt ACMS,penang.sy nak tw..kt ACMS anta k ngara ne?USU shja k?sy ad gak dngr ad twinning ngan uni. ireland.bnar or….pliz help me..

  120. sy lepasan matrik.dpt yg mara skim pelajar cemerlang tu.skrg kt indon.
    xtahu la apply cmne,sbb sy x apply pun.kne tanye kaunselor mtrk kot..maybe dia yg antar nama.
    cgpa sy xlah smpai 4.o pun.

  121. da same thing keep on crossing my mind. sy pn dpt kolej mara kuala nerang. is there still any chance for me to study abroad? sy ad bc paper yg rcmp akn hantar students fly india after 2 years and a half study kt rcmp. but the question is.,yg akn dihantar abroad tu all of the students or only selected?

  122. the same thing keep on crossing my mind. sy pn dpt kolej mara kuala nerang. n sy ad bc paper yg mngatekn rcmp akn hantar students dy fly to india aftr studying 2 years and a half kat rcmp starting next year. how true the fact is? and rcmp akn hantar all of the students or selected only?

  123. saya ni pelajar mrsm saya nak tahu macam mana saya boleh mendapatkan senarai nama pelajar mrsm spm 2010 yang layak untuk menerima spc

  124. nilam tlong erk..agak2 nilam kan nak dpt scholarship nie at least kena dpt brpe spm?

  125. salam to all..
    Wow, u guyz are great coz dpt bwat a level and IB..Cogratz
    I was offered foundation perubatan kat kolej mara kuala nerang
    emm.kalau result bagos mse foundation mara akn consider hntr oversea x??or mmg confirm gi RCMP??Sesiapa yang baik hati tolong la reply yer,really appreciate your help!=P

  126. tindikan biology,math ngan chemistry to mcmmane?

  127. ezzy matt lee says:

    saya akan masuk ke south australian matriculation (SAM) .. so can i apply for mara punya loan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>