Bantuan Pendidikan Pinjaman Boleh Ubah Yayasan Tenaga Nasional 2009

Yayasan Tenaga Nasional (YTN) mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bantuan pendidikan YTN dalam bentuk Pinjaman Bolehubah bagi mengikuti pengajian di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) atau Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi kemasukan Jun 2009.

Bidang Pengajian

Program Di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)

Kejuruteraan

  • Kejuruteraan Kuasa
  • Kejuruteraan Mekanikal
  • Kejuruteraan Elektrik & Elektronik
  • Kejuruteraan Awam
  • Sains Komputer

Bukan Kejuruteraan

  • Perakaunan
  • Pengajian Bisnes
  • Kewangan
  • Teknologi Maklumat

Program Di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA)

Peringkat Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) dan Diploma dalam bidang-bidang berikut sahaja:-

  • Kejuruteraan Elektrik (Kuasa)
  • Kejuruteraan Elektrik & Elektronik
  • Kejuruteraan Mekanikal
  • Kejuruteraan Awam
  • Teknologi Maklumat
  • Sains Komputer
  • Kewangan / Perakaunan

Syarat-Syarat

Syarat Am

  1. Berumur tidak melebihi 23 tahun pada 2009.
  2. Mendapat tempat di UNITEN atau IPTA.
  3. Bagi para pelajar yang sedang dalam pengajian, mereka perlu mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.70 (PNGK > 2.70) berdasarkan keputusan peperiksaan terkini (Semester 2 08/09).
  4. Penajaan adalah dihadkan kepada dua (2) orang tanggungan dari satu keluarga pada sesuatu masa, iaitu seorang di IPTA dan seorang lagi di UNITEN.
  5. Bekas pelajar tajaan YTN yang pernah ditamatkan penajaan pinjaman bolehubah adalah tidak layak memohon.

Syarat Akademik

A. Program Di Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)

Peringkat Asas

Kejuruteraan / Sains Komputer

  1. Lulus SPM dengan memperolehi kredit dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan
  2. Memperolehi aggregat tidak melebihi 18 unit (<18 unit) dalam lima (5) subjek-subjek berikut iaitu Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Bahasa Inggeris serta
  3. Mencapai gred minima untuk lima subjek-subjek tersebut seperti berikut :
    • Matematik – 2A
    • Matematik Tambahan – 4B
    • Fizik – 4B
    • Kimia – Kredit
    • Bahasa Inggeris – Kredit

Bukan Kejuruteraan / Teknologi Maklumat

  1. Lulus SPM dengan memperolehi kredit dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan
  2. Memperolehi aggregat tidak melebihi 18 unit (<18 unit) dalam kombinasi lima subjek subjek berikut:
    • Bahasa Inggeris, Matematik, Sains/ Fizik/ Matematik Tambahan/ Kimia/ Prinsip Akaun/ Perdagangan/ Ekonomi Asas/ Sejarah/ Geografi atau pilih salah satu yang terbaik daripada subjek-subjek berikut:
      • Pendidikan Moral/ Pengetahuan Agama Islam/ Bahasa Arab Tinggi/ Bahasa Arab (Komunikasi)/ Tasawwur Islam/ Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah/ Pendidikan Syariah Islamiah.

Peringkat Ijazah Sarjana Muda

  • Lulus STPM dengan memperolehi sekurang-kurangnya gred B dalam tiga subjek atau
  • Lulus Diploma dengan memperolehi sekurangkurangnya PNGK 2.70 (PNGK > 2.70) dalam bidang yang berkaitan atau
  • Lulus Matrikulasi / Asas dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK 2.50 (PNGK > 2.50) dalam bidang yang berkaitan.

B. Program Di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA)

Peringkat Ijazah Sarjana Muda

  • Lulus STPM dengan memperolehi sekurang-kurangnya gred B dalam tiga subjek atau
  • Lulus Diploma dengan memperolehi sekurangkurangnya PNGK 2.70 (PNGK > 2.70) dalam bidang yang berkaitan atau
  • Lulus Matrikulasi dengan memperolehi sekurangkurangnya PNGK 2.50 (PNGK > 2.50) dalam bidang yang berkaitan.

Peringkat Diploma

  • Lulus SPM dengan memperolehi aggregat tidak melebihi 25 unit (< 25 unit) dalam kombinasi lima subjek yang berkaitan termasuk Bahasa Melayu dan Matematik atau
  • Lulus Sijil dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK 2.80 (PNGK > 2.80) dalam bidang yang berkaitan.

Permohonan

  1. Permohonan boleh dibuat secara online di laman web Yayasan Tenaga Nasional di http://yayasan.tnb.com.my/sam/
  2. Semua dokumen sokongan pula perlu dihantar kepada
    • Yayasan Tenaga Nasional
      Aras 1, Bangunan BB, UNITEN,
      KM7, Jalan Kajang-Puchong
      43009 Kajang
      Selangor
      No Tel : 03-89265608
      No Fax : 03-89265607

Sebarang masalah atau pertanyaan mengenai Bantuan Biasiswa /Pinjaman Boleh-Ubah ini sila hubungi pegawai yang berkenaan;

UNITEN
En. Ahmad Zehne Zakaria – 1820
Pn. Subaidah Mohd Said – 1823

IPTA
Pn Azira Mohamed - 1822
En Mohd Nazaruddin - 1821

Masalah Teknikal / Sistem
En Mohd Jafri Ismail - 1846
En Nazlan Nasir - 1811

Tarikh Tutup

UNITEN
Tarikh tutup permohonan online 24 Mei 2009.
Tarikh tutup penghantaran dokumen sokongan 8 Jun 2009.

IPTA
Tarikh tutup permohonan online 22 Julai 2009.
Tarikh tutup penghantaran dokumen sokongan 31 Julai 2009.

28 thoughts on “Bantuan Pendidikan Pinjaman Boleh Ubah Yayasan Tenaga Nasional 2009

  1. bilakah keputusan pinjaman TNB diumumkan?

  2. Aziee,
    Saya tidak mempunyai maklumat tersebut, sila hubungi TNB untuk kepastian.

  3. hai..
    adakah TNB menawarkn pinjaman boleh ubah shj kpd
    plajar yg mnuntut d ipta??
    biasiswa hanya utk pelajar UNITEN sj kew??
    kalau ada biasiswa utk ipta, mcm mn nk pohon?
    dan apa syaratnya?

    tq

  4. Fina,
    TNB setakat ini hanya memberi biasiswa untuk mereka yang belajar di UNITEN dan mereka yang belajar di luar negara. Sila rujuk Biasiswa Yayasan Tenaga Nasional 2009.

  5. salam. saya dah try apply.
    bwh ipta, tp permohonan xberjaye knape ea?

    mungkin ytn nie khusus for ank2 staf tnb?

  6. Lee,
    Salam… Pihak yayasan mempunyai garis panduan mereka untuk meluluskan permohonan, saya tidak mempunyai maklumat tersebut. Bantuan pendidikan ini untuk terbuka kepada awam kerana kakitangan TNB mempunyai skim lain untuk anak-anak mereka.

  7. salam..
    mcm mne nk tau pihak ytn dah terima atau blum document sy?
    ytn akan email ke?
    thank you ^^

  8. Nasha,
    Salam… Saya juga tidak pasti, mungkin anda boleh menghubungi mereka untuk kepastian.

  9. salam nilam..

    sy dpt twrn foundation in information technology kt uniten..

    ptt x sy pegi..??

    besar x pluang kerjadlm bidang ni..?

    utk pgthuan nilam, sy tgh smbg f6..

    so, mne pilihn trbaek sy pd pndngn nilam..??

  10. Fendy91,
    Salam… Peluang kerjaya banyak bergantung kepada permintaan pasaran kerja dan rezeki masing-masing selepas anda tamat belajar nanti.
    Berkenaan pilihan mana yang terbaik pula bergantung kepada diri anda. Mula-mula anda perlu tanya apakah cita-cita dan minat anda. Kemudian periksa tahap kemampuan diri untuk mengikuti bidang tersebut. Belajar perkara yang kita minat boleh membantu kecemerlangan keputusan peperiksaan.
    Di samping itu anda akan belajar selama 4 – 6 tahun lagi tetapi anda akan bekerja dalam bidang yang anda ikuti mungkin 20 – 30 tahun. Oleh itu lebih baik jika anda dapat memilih bidang yang anda minati.

  11. saya nak bertanya untuk semester december 2009
    ada tak dibuka tawaran untuk pinjaman boleh ubah YTN.
    saya sudah terlepas tarikh permohonan untuk
    semester julai 2009 dulu..

  12. Sheila,
    Biasanya tawaran pinjaman dan biasiswa biasanya dikeluarkan setahun sekali. Bagi YTN saya tidak mempunyai maklumat, sila hubungi pihak YTN untuk mendapatkan kepastian.

  13. salam..
    untuk program pendidikan perakaunan tidak layak ke untuk mendapat biasiswa ini?

  14. Siti,
    Salam… pada pendapat saya layak sebab ia patutnya masih di bawah bidang perakaunan. Walaupun begitu untuk mendapatkan kepastian sila hubungi pihak YTN.

  15. salam…
    adakah sy da terlambat tuk apply ytnb tuk kemasukan june 2010?

  16. salam…
    sy dapat tawaran kos islamic studies kat ipta..so boleh x nak apply loan ytn??

  17. Wany,
    Salam… Permohonan untuk Bantuan Pendidikan Pinjaman Bolehubah 2010 belum dibuka lagi.

    Fek,
    Bidang pengajian tersebut tidak termasuk di antara yang diterima untuk memohon.

  18. kalau mekatronik pn leh wat pinjaman leh ubah gk kn?
    bile permohonan taun ni di buka?

  19. saya dah mendapat loan ytn, am studying in uniten now. nak tahu, if dapat gpa <2.00 2x in a row for degree, what will happen? even if penah attend a seminar sponsored by ytn? i really need to know.

  20. sy dpt tawaran kt uniten in bussines adm.
    jd, nak dpt pinjaman dr YTN biler..? msk dulu ke uniten bulan jun ni ker, atau sebelum kita msk?

  21. zatyLee says:

    salam.
    nak tny,
    bila application for ytn 2010 nie dibuka ye?

  22. bleh buat rayuan pinjaman boleh ubah ytn tak
    huhuhu…dapat tempat kat uniten tapi xder bantuan…

  23. tak dapat bantuan ytn…
    mane lagi bleh mntak bantuan???

  24. nilam, urgent nihh!!! sy nk taw, btol ker, ank2 staf TNB diberi peluang lebih utk dpt pinjmn nih..??? cmner peluang kpd yg lain, yg ade kelayakan juga, ade peluang tk dptkan pnjaman ytn ???? tolongggg

  25. saya dtwrkan program foundation d UNITEN…adakah setiap pelajar yg mndpt tmpt di UNITEN mndpt pinjaman YTN?

  26. Salam..
    saya nak membuat pertanyaan..bila agaknya permohonan pinjaman tenaga nasional dikeluarkan untuk sesi 2010?terima kasih…

  27. salam..
    sy nak tye..bila keputusan permohonan pinjaman bolehubah tnb 2011 keluar???.terima kasih..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>