Keputusan Permohonan Biasiswa JPA PIDN 2009

TERKINI : Keputusan Permohonan Biasiswa JPA PIDN 2010

Keputusan permohonan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2009 sudah boleh disemak mulai pukul 4.00 petang 26 Ogos 2009 sehingga 9 September 2009.

Semakan keputusan permohonan ini boleh dibuat di laman web eSila atau terus ke pautan
Semakan Keputusan Biasiswa Program Ijazah Dalam Negara Sesi 2009/2010
. Semakan juga boleh dibuat melalui sms, caranya taip JPA PIDN No.KP (Contoh: JPA PIDN 900701085984) dan hantar kepada 15888.

Sila hubungi talian telefon 03 8885 3049 jika ada sebarang pertanyaan berkenaan biasiswa ini.

Pada kebiasaannya semua calon yang berjaya akan menerima surat tawaran melalui Bahagian Hal Ehwal Pelajar Universiti masing-masing.

163 thoughts on “Keputusan Permohonan Biasiswa JPA PIDN 2009

  1. […] Keputusan Permohonan Biasiswa JPA PIDN 2009 telah diumumkan. […]

  2. salam…
    lps kita da sahkan utk mnerima biasiswa ini, then ade aggreement kan..
    so camne proses aggreement tu?
    wat kat mne??
    n lps kite sahkn utk trime, da mmg konfem dpt la aek..?
    ke ade interview??

  3. Yasin,
    Salam… pada kebiasaannya surat tawaran akan diberi melalui Bahagian Hal Ehwal Pelajar universiti anda sekarang dan akan dinyatakan proses yang perlu dilakukan. Selepas menandatangani perjanjian, wang biasiswa akan diberikan mengikut peraturan yang ditetapkan. Setahu saya tiada proses temuduga yang akan dijalankan.

  4. assalamualaikum saya da cek.. tapi x dapat la.. sedey gak sikit.. maybe xde rezeki.. xpela nak wat rayuan.. bese kalo wat rayuan leh dapat x? adik beradik saya 10 org. 7 org masih belajar. 4 org kat University. 3 org sekolah menengah. ayah saya keje sendiri je.. pendapatan x sampai 1ooo.. hidup mmg susah.. agak2 JPA baik hati x nak bagi scholar kat saya? huk =(

  5. result saya 3.3
    walopun x cukup.. tapi xkan dorg xleh cosider ='((

  6. selepas mgesahkn tawaran..brape lame masa diambil sblum duet dpt masuk ke akaun pnerime biasiswa?

  7. salam.
    saya xberjaya dapat biasiswa jpa.
    jadi nak buat rayuan.
    apa antara isi yg kena saya tulis dlm rayuan tu?

  8. salam…
    sy pun sm ngn nina said…
    xdpt jpa…
    sedeynye…..
    kn wat rayuan….
    senang ke dpt klau buat rayuan ek….
    pas2 pe isi y kn msukkn dlm rayuan 2….

  9. elo, i dah dpt jpa… tp i 2nd yr student ptptn loan, nak tanya jpa akan settle ptptn loan ke? atau dapat duit 1st yr juga.. untuk settle pinjaman ptptn?

  10. bile duit akan masuk???then kalo kite dpt ptptn cmner nak tolak???pastu betl ke kt dpt 4500 atau brp ek slalunye 4 1 sem??????

  11. thanks NILAM…
    erm klau ade pape update lg psl pidn ni, let us know yeah..

  12. hai,saya masih belum mengahantar dokumen..tak dapat print lagi slip pengesahan tu..tapi saya check result, saya telah berjaya dapat jpa PIDN untuk 2009..
    masih bole hantar lagi ka dokumen?

  13. nilam,ble jpa akan antar surat tawaran kat u masing2?sy da accept tawaran2..

  14. bila tarikh tutup penghantaran dokumen tu?

  15. salam…sye xdapat biasiswa jpa…so sye nk buat rayuan…apa isi kandungan dalam rayuan tue…please help me

  16. emmmm sye dpat pointer 3.45 jeee…layak kee sye nak buat rayuan..dan apa isi kandungan dlm rayuan tuu…..

  17. sadly…i didnt get jpa’s scholar….anyway i got dean’s list for last sem…why i didnt get the scholar nilam???im a bit frust”xpe la ade hikmah…but i already make “rayuan” hopefully my rayuan will be accepted..”

  18. Nina,
    Salam… Tentu bukan rezeki anda dan ada hikmahnya lagipun ramai yang memenuhi syarat minima akademik pun tidak dapat. Jangan berputus asa, cuba usaha peluang lain. Saya tidak pasti mengenai peluang bila buat rayuan jika syarat akademik tidak dipenuhi.

    Melayu,
    Saya tidak mempunyai pengalaman mengenainya, mungkin ada pembaca lain yang telah melaluinya boleh berkongsi pengalaman mereka di sini.

    Nurul, Ida dan Ira,
    Salam… Mungkin latar belakang sosio ekonomi keluarga, pencapaian akademik, rancangan masa depan dan kenapa anda wajar diberi biasiswa ini.

    Yasmin,
    Tahniah, setahu saya pinjaman PTPTN itu tidak akan diselesaikan oleh JPA tetapi anda yang perlu menguruskannya. Di samping itu pada kebiasaannya pembayaran biasiswa adalah bermula daripada tahun semasa dan bukan dari tahun 1.

    Atikah,
    Saya tidak pasti tentang pembayaran itu. Bagi mereka yang ada mendapat bantuan PTPTN perlu melaporkan kepada pihak PTPTN untuk menghentikan pinjaman dan memohon untuk membayar balik pinjama selepas tamat belajar. Anda boleh juga guna wang biasiswa itu untuk membayar pinjaman PTPTN.

    Yasin,
    Sama-sama… insyaAllah.

    Felix,
    Anda sungguh bernasib baik kerana mendapat tawaran. Sila hubungi talian 03- 8885 3552 / 3541 / 3653 / 3554 untuk mendapatkan bantuan teknikal. Selepas mencetak slip pengesahan barulah anda tahu samada perlu menghantar sebarang dokumen atau tidak. Saya tidak tahu bila tarikh tutup penghantaran tetapi sudah pasti sudah pun berlalu.

    Kemungkinan besar anda tidak diperlukan menghantar sebarang dokumen sebab itu anda berjaya mendapat tawaran.

    Smile,
    Tarikh yang tepat saya tidak tahu tetapi dalam masa yang terdekat ini.

    Sallehan,
    Memang benar sesuatu yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Bersabar dan terus berdoakan semoga rayuan anda berjaya.

  19. bile akan dpt bayaran JPA??
    Adakah yuran university SEM nih ditangung sendiri??

  20. Fadzli,
    Saya tidak mempunyai maklumat mengenainya. Harap ada pembaca lain yang boleh membantu.

  21. salam aspirasi,
    sy ingin tahu bilakah kputusan rayuan utk PIDN 2009 akn diumumkan
    ini penting bg kmi yg tidak mndapat twaran ini..sob2..
    harap nilam dpt mmbantu..
    trima kasih..

  22. Spacebar,
    Salam… Buat masa ini saya tidak mempunyai maklumat mengenainya. Harap ada pembaca lain yang ada maklumat ini dapat berkongsinya di sini.

  23. NILAM…
    ade maklumat tak bile agreement PIDN ni akan dibuat d universiti…?
    pihak u senyap je…xde pape latest information pon…

  24. Saye hampa, pointer Asasi sains UMalaya 3.78 and spm 8A but i didnt get the scholarship…=(.. there is no keADILan in JPA.. penat jer saye study but tidak dapat apa2 biasiswa.. Sume docment dah saye hantar, document everything what them want..but2.. Why they do this to me..??=(
    Arrggh, im just wanna to drop my bioteknologi course now…=(
    Please, hope i get the appeal..
    Nilam, what should i do??=(

  25. Yasin,
    Buat masa ini menang tiada maklumat mengenainya. Kemungkinan besar segalanya akan diuruskan selepas hari raya nanti.

    Im Sad,
    Harap bersabar… walaupun gagal mendapat tawaran buat masa ini bukan bermakna anda akan terus gagal. Sementara menunggu keputusan rayuan, anda boleh cuba memohon tawaran biasiswa2 yang lain. Jika masih tidak berjaya tahun ini, anda boleh cuba memohon lagi pada tahun hadapan. Sila rujuk kategori Biasiswa.

  26. salam…knp xde pe2 berita lagi psl biasiswa pidn?bl leh sign agreement tu?xde pe2 maklumat pun diterima

  27. Ain,
    Salam… kemungkinan besar semuanya akan diuruskan selepas hari raya nanti.

  28. erm…
    saye tgh kering ni…
    duit nk mkn pon blum tntu cukop…
    da sbulan sy thn sabar…
    spnjg bln ramadhan…n_n
    bile la duit nk msok ni? hehe..

  29. ada sape2 tau,
    agreement tu dh sampai u ke belum?
    xde dgr maklumat pape pun dr pihak u….

    takut nnti terlepas pulak…

  30. Yasin dan Mrsmeme,
    Saya juga tidak ada maklumat mengenainya, haraplah bersabar. Jika ada sesiapa yang mempunyai maklumat harap dapat berkongsinya di sini.

  31. Ya Allah, saya punye U (UM) dah mintak yuran (RM2500) dlm minggu ni…
    Kalau tk bayar tk leh ambik exam…
    adeh.. biler JPA nk dpt nih???

  32. Fadzli,
    Cuba jelas kepada pihak pengurusan UM tentang situasi anda dan cuba dapatkan maklumat terkini daripada JPA.

  33. ya Allah…
    kenape lmbt sgt agreementnye?
    akhir bln 10 bru kua…
    dpt duitnye konfem r mase cuti sem pas da bes final…
    aduuuhh

  34. salam
    saya dah buat rayuan..
    agak2 bile results utk rayuan ni keluar????
    or saya dah terlepas tarikh??

    thanks nilam

  35. Yasin,
    Harap banyak bersabar.

    Mardiya,
    Salam… buat masa ini saya masih tidak mempunyai maklumat mengenai rayuan PIDN.

  36. salam…harap sangat klu agreement schlrshp da kuar tolgla bgtaw…takot tlepas plak.wet da xdak ni……

  37. SMILE
    kan website esila da gtaw…
    akhir oktober bru kua agreement tu…
    tggu je lah dgn pnuh penantian n kesabaran…
    smoga nikmatnye diperoleh berkat kesabaran berbulan lamanye mnunggu…
    heheh..

  38. Nilam,
    thanks.. saya ingat saya dah terlepas untuk semak keputusan rayuan PIDN..
    kalau betul saya dah terlepas, sure kecewa sgt2~ dapat x dapat belakang kira..
    please inform if JPA dah keluarkan keputusan rayuan..
    :)

  39. Smile,
    Salam… sila rujuk komen Yasin.

    Yasin,
    Terima kasih dengan maklumat tersebut.

    Mardiya,
    Sama-sama.

  40. thanks yasin n nilam…

  41. Smile,
    Sama-sama.

  42. salam…ade sape2 taw x ble kptsn ryuan jpa pidn kua..?

  43. Mrym,
    Keputusan rayuan Biasiswa JPA PIDN dijangka akan diumumkan pada minggu hadapan.

  44. saya de terbaca kat esilav yg surat perjanjian dah leh amik kat hep..
    tu surat perjanjian yg pidn k?
    tolong.. sya keliru sangat.. lam esilav cakap kna hantar mklum blas tntg pnerimaan sblum 20hb.. sempat lg k saya? dah lah hari nie cuti… isnin baru leh g hep…

  45. agknya bla duit nk msuk ek.tgh kering la

  46. yg prjnjian 2 untk pidn ke?

  47. entahlah hanis saya pun tak tau… ade sape tau tak tu pjanjian untuk pidn k????

  48. prjnjian 2 pidn ke?td sy g hep diorg ckp ujung bln.cm mna nie

  49. tadi g hep.
    dia kata xde lagi.
    cam mana?
    uwaaaaaaaaa
    xnk terlepas.

  50. mrsmeme ngan hanis u mna erk???

  51. uum.nurul?

  52. uitm.
    nurul dh dapat ke?

  53. dah call jpa.
    ntuk kitorg, dia baru pos…

  54. sya ukm ler, kat ukm pun lum dapat lg.. sok baru ade…

  55. bla duit nk msuk ek

  56. Nurul UKM dan Hanis,
    Ya, perjanjian memang untuk PIDN. Sila rujuk dengan HEP universiti masing serta JPA mengenai tarikh pemulangan semua dokumen kerana ada IPTA yang telah lewat menerimanya daripada JPA.

    Hanis dan Nonis,
    Biasanya wang tersebut akan diberi selepas semua dokumen yang berkenaan diterima oleh JPA.

    Mrsmeme,
    Memang ada IPTA yang lewat menerima dokumen daripada JPA, jangan risau. Sila semak dengan HEP dari masa ke semasa.

  57. saya baru tau yg borang tu anta semalam.. tp uitm belum trima pon.. camana er?

  58. bla rayuan nk kuar ek.ckp mgu ke3

  59. salam. sy hairan, kenapa borang sy tak ada pada HEP? sedangkan sy dah dpt tawaran PIDN tu.

  60. salam..pertama sekali saya ucapkan jutaan terima kasih sekiranya membaca comment saya.

    Saya berasa amat sedih dan seolah-olah putus asa apabila usaha saya seolah2 sia2. Permohonan saya untuk mendapatkan biasiswa jpa 2009/2010 telah pun berjaya dan sya telah pun membuat confirmation di dalm sistem jpa.

    Untuk pengetuan saudara sya begitu bersemangat untuk mengambil surat tawrn jpa apabila mendapti di lawn web jpa surt twran jpa telah pun boleh diambil di hep masing2. Saya bergegas ke uitm induk di shah alam memndng kan sya telah berpindah ke puncak alam, jadi segala urusan katanya akan di buat di induk.

    Byang kan sya sanggup ponteng kels semata2 untk ambil surt twrn tersebut memndng kan surt twran tersebut iaitu lampirn b prlu di hantr ke hep secept mungkin. Then, smpai di induk katanya surt twran akan dianta ke fakulti..dengn ati yg ampa sya blik dengan tangan kosong. Hari berikutnya sya tunggu lagi di fakulti, malngnya surat tawran sya tidak ada..

    Ya Allah dugaan lagi, akhirnya sya diminta untuk berurusan dengan hep bhagian biasiswa, sya bergegas kesana pula. Saya berkali2 menghubungi JPA untuk mendapt kan kepastian tapi malangnya seolah2 rintihan sya tidak diberi perhatian.. Allah sja yang tahu perasaan sya ketika ini, sya amat berharap dengan cara ini dapat membantu saya sekali lagi.

    Terima kasih diatas maklum blas yg akan diberikan.

  61. salam…sya mohon pertolongan berkenaan dengan surt tawran biasiswa sya yg tidak sampai ke fakulti padahal permohonan sya telah pun diterima dan sya telah pun membuat confirmation di dalm system jpa. Sya dah berkali2 telepon pihak jpa tapi seolah2 rayuan sya tidak dilayan,banyk betol dugaan sya..sya mohon pertolongan kepada sesiapa yang boleh membantu sya..

  62. Belle,
    Memang ada beberapa IPTA dapat lewat dokumen daripada JPA. Oleh itu anda perlu semak dengan HEP dari masa ke semasa.

    Nonis,
    Buat masa ini belum ada maklumat terbaru daripada JPA.

    And,
    Sila hubungi terus pihak JPA untuk mendapatkan penjelasan.

    Eila,
    Saya turut bersimpati dengan masalah dan kesukaran yang sedang anda hadapi. Saya syorkan anda datang sendiri ke pejabat JPA di
    Bahagian Pembangunan Modal Insan
    Aras 3,4,5,6, Blok C1 Kompleks C
    Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
    62510 PUTRAJAYA
    Telefon : 03-8885 3000
    Faks : 03-8889 2176

    Di samping itu jika pembaca lain yang mempunyai cadangan lain harap dapat membantu.

  63. salam…
    kenape saye nye permohonan jpa x diterima ye?
    sedangkan saye nye keputusan matrikulasi mencukupi syarat….
    sekarang nhe saye hanye mengharap bantuan dari jpa jer….
    sebab saye fikir dengan keputusan tu saye bley dapat…..
    atau kerana saya nye coarse under pendidikan saye x dpt…
    ermm….
    minta maaf tnye soalan yang pelik2…
    tp mintak tolong sanagat2….
    terime kasih….

  64. Salam 1 Malaysia,

    agknye bile result appeal PIDN akan kuar?
    tak sabar menuggu ni..
    Semoge sye dptlah PIDN rayuan ne..
    Mustahil tak dpt, bcoz min pointer is 3.4 for asasi UM,
    sdngkn aku dpt lebih dari >3.7..=),
    spm pon 8A jer..
    Parent pon keje sendiri..gaji taklah smpai 1000 sbln..

    Agak nye, JPA tlpas pandang kot..=) ??

    pe2 pon, all the best..=)

  65. salam…
    nk tnye cket…
    ayah saya pesara swasta…
    tp ade harta, sebijik rumah, da abes byar da…
    then boleh tak ayah saya ni jadi penjamin utk pidn ni?
    layak tak..

  66. bila agak nya keputusan rayuan PIDN tu kuar ek…kate mggu ketiga…sekarang da lepas mggu ketiga..nape tak kuar lagi…cedey nie…da lame menuggu..harap dorg leh la cepat skit kuarkan keputusan 2

  67. Anis,
    Salam… Bilangan yang memohon terlalu ramai dan jumlah biasiswa yang ditawarkan adalah terhad. Pemilihan dibuat berdasarkan beberapa faktor, jadi tidak semesti bila telah memenuhi syarat akademik anda sudah terjamin untuk mendapatnya.
    Walaupun begitu hanya pihak JPA sahaja yang dapat memberi penjelasan yang sebenar.

    Sad,
    Salam… Bila-bila masa sahaja sekarang. Semoga anda akan berjaya dalam rayuan tersebut.

    Yasin,
    Salam… ibubapa memang layak untuk menjadi penjamin tanpa terikat kepada syarat.

    Suriani,
    Memang benar tapi buat masa ini belum ada maklumat lagi.

  68. 1 malaysia says:

    biler rayuan jpa nak kuar ni nilamm…letih den nunggu hah….harap2 dapat larr..pointer sayer ari tu pun dapat 3.59…hmmm…sad (

  69. keputusan rayuan akan keluar minggu ketiga bulan NOVEMBER pula ok?

    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz….

  70. hah, extra satu bulan lagi..letih menunggu ni…

  71. erm..
    then lpas ni, kne bukak akaun bank Islam kan…
    bile? camne prosesnya?
    bukak sndiri ke dengan HEP U nnt?
    bile btol2 bole dpt duit tu…
    sy x bayar yuran lg ni..
    ari tu da miss pndaftaran awal kursus utk sem 2..
    ya Allah tlg la diriku..

  72. 1malaysia,
    Menurut JPA keputusan rayuan PIDN 2009 akan hanya diumumkan pada minggu ketiga November 2009.

    Sweetheart dan Sad,
    Sabar je la….

    Yasin,
    Pada kebiasaannya anda perlu membuka akaun tersebut sendiri. Mengenai wang pula saya tidak mempunyai maklumat mengenainya. Harap bersabar…

  73. bla duit nk msuk ni.dh kering sgt2 ni

  74. same la kita yasin….
    saya tak dapat lagi keputusan rayuan cm ne…
    skrg dah satu sem hidup tapi tak dapat penajaan
    mintak ptptn pon tak dapat….
    dlu mase diploma amek jpa…
    tak taw la bla bleh tau keputusan rayuan 2..
    da kering sgt nie..yuran pon tak abes bayar lagi nie
    sedih sgt…
    ape pon masalah yg jpa hadapi..saya harap jpa dapat beri keputusan secepat yang mungkin,saya da tak sanggup nk belajar kat sni sbb tak de duit
    mak bpk saya org susah….kalu bulan november baru dapat taw keputusan nye alamatny bulan 2 bru dapat sain agreement n duit plak tak tau la bla nk dapt…
    mati kebulur la saya kalu cm tu..dua sem kna puasa
    pointer saya tak la truk pon..cgpa 3.79…
    huhu..nape tak dapat ek…confius la…mbr len dpt 3.69 pon dpt je
    argh…tensen

  75. Nonis,
    Saya difahamkan pihak JPA akan membuat pembayaran biasiswa secara berkelompok mengikut intitusi pengajian. Oleh itu beberapa cepat wang akan diterima oleh penerima biasiswa bergantung juga kepada berapa cepat pihak IPTA memberi semua maklumat dan dokumen yang diperlukan oleh JPA.
    Ada kemungkinan wang tersebut akan hanya diterima dalam bulan November ini.

    Suriani,
    Harap banyak bersabar sebab memang keputusan rayuan PIDN 2009 akan hanya diumumkan pada minggu ketiga November 2009.

  76. ok…saya tunggu la nie

  77. agak sedih jgak la bila dpat tau x dpt biasiswa PIDN 2009 nieh… nama sya dah naik dlm sistem utk PIDN ni lepas sya x lepas kt interview PILN 2009.

    so ingat ada chance la nk dpt biasiswa sbb dah sampai ke interview PILN 2009, kira added advantage la kot. tp x dpt jgak. dah tu, janji minggu ketiga oktober utk rayuan, dah posptponed ke november. mcm main2 plak diorang nie. sya skarang dah sampai tahap x dpt pun x kisah.

    walaupun mak bapak sya mampu tanggung dan x amik ptptn, tp nk jgak merasa bila dpt biasiswa lepas penat jgak belajar kt spm walaupun result x seberapa tp layak la jgak. dan kesian jgak kt parents dr darjah satu sampai universiti pun kena tanggung.

    kalau x dpt kali ni, alamatnya kena pulun exam 1st sem ni dan sem depan la. sem 3 baru mohon balik.

  78. Tidak Memahami... says:

    knape la ye??
    kebajikan pelajar ditangguh2kan…
    buat mcm x pentg…
    ingatlah wahai pemimpin..
    semua ini akan ditanya oleh Allah di akhirat kelak..

  79. Suriani, Zulhelmi dan Tidak Memahami,
    Harap bersabar dan kesukaran ini tentu ada hikmahnya. Didoakan anda semua akan mendapat berita gembira selepas ini.

  80. banyak lagi orang yang susah dan sangat2 memerlukan jpa ni sebenarnye..hurmm…macamanela agaknye kalau ada yang guna “orang dalam” untuk dptkan biasiswa ni eh?kejamnye..hurmmm….

  81. sad but now HOPE! says:

    salam..
    Adoi ingatkan sye tak dapat Biasiswa JPA tu sebab ari tue tgok kat internet ckp permohonan aku tak berjaya..

    Lepas tu, tgk2 billboard HEP nampak plak list name yg lom amek borang tue kat HEP..ade plak name aku..”anda belum tuntut borang JPA anda di HEP”.

    Terkejut berok daa..tanpa berlengah masa, trus dptkan borang tue..huhu.. makcik Hep tu ckp minggu ni kene antar..

    Kot2, orang len yg tak dpt JPA time check kat internet tapi cukup syarat ader borangnya kot??

    Trimas all..

  82. Sweetheart,
    Memang benar, ini mungkin boleh mengakibat mereka yang benar-benar memerlukannya akan tidak dapat.

    Sad But Now Hope,
    Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan pengalaman anda.

  83. kenapa ipta tidak mendapat biasiswa penuh untuk semua pelajar, kenapa mesti ada pinjaman dan prlu bayar balik, sedangkan nak masuk ipta adalah sukar dibandingkan ipts sesiapa pun boleh masuk, malah student ipts mendapat tajaan mara seperti kalau dapat 3 point ke atas hanya perlu bayar 10% dari jumlah pinjaman. tapi student ipta pinjaman trpaksa bayar penuh dan tidak ditawarkan seperti yang demikian,tak boleh ke jpa bagi biasiswa kepada semua pelajar ipta??

  84. knp pihak jpa x ckp bla duit nk msuk. ??

  85. bila jpa nk buat payment??
    ari 2 mase isi perjanjian, x mintak pun no. akaun bank islam.. :o
    musykil ni….

  86. tu la…
    bile jpa nk mintak no akaun bank islam??

  87. saya ada call jpa pasal akaun tu gak. Diorang cakap jpa akan buat sendiri akaun bankislam tu untuk kita.

  88. TO SHA:
    jpa akan wat payment melalui pihak pejabat bendahari universiti masing- masing sahaja…pihak universiti yang akan menguruskan duit tersebut untuk dimasukkan ke dalam akaun pelajar memandangkan universiti telah pun mempunyai detail akaun pelajar..jadi kalu jpa da wat payment pon tapi kalu da pihak bendahari wat keje lambat so lambat la juga dapat duit tu….selalu nya kna tgu sebulan lepas daftar sem baru, baru la dapat payment…tu la dari pengalaman ku setelah 2 tahun menjadi scholar jpa..
    amacam…bernas tak jawapan nie…kalu rase tak bernas leh tnye jpa sendiri…telepon jpa sendiri di talian 03-88853000 dan leh cakap dgn perunding jpa…

  89. nilam…
    thanks a lot for your support

  90. hah?? yeker?? lmbat eyh.. :o
    sebab tnye kwn2 yg dapat taon lepas, jpa wat payment unt sem ni bulan december… then masuk sem baru, dpt lg payment unt sem depan lak…
    kalo duit lmbt masuk, caner nak prepare unt new sem.. :(
    yuran kolej kne bayar cepat.. kalo x nt masuk sem baru, nak duk mane… :(
    anyway.. thanx Ian n suriani… :)

  91. aritu hantar prjanjian by post. sendiri.
    sbb hep kitorg swuh hantar sndiri.
    then, bout payment tu, u sndiri jgk la yg uruskan ek??
    even kite sndiri yg post prjnjian tu?

  92. n nk tnye lg satu,
    bile leh cancel ptptn??

    thanks.

  93. ok sha

  94. suriani…
    btol ke sbulan lps sem dpn buka bru duit msuk?
    kwn2 sy ckp sbulan lps anta agreement…
    mne 1 yg btol ni?
    klau sem dpn bru dpt, naye la…
    yuran sem ni pon x bayar lg, camne nk msok sem dpn…

  95. Arif,
    Secara amnya kos belajar di IPTA lebih murah berbanding dengan IPTS, itulah di antara sebab mengapa tidak semua pelajar ditawarkan biasiswa.

    Nonis, Sha dan Yasin,
    Sila rujuk komen yang diberi oleh Suriani.

    Ian dan Suriani,
    Terima kasih kerana berkongsi maklumat tersebut.

    Suriani,
    Sama-sama.

    Mrsmeme,
    Sepatutnya semua urusan adalah melalui HEP walaupun anda yang menghantar sendiri dokumen tersebut. Sila dapatkan maklumat lanjut dengan HEP universiti anda.
    PTPTN boleh dibatalkan bila-bila masa selepas anda mendapat surat tawaran kerana salinan surat tawaran tersebut perlu disertakan bersama-sama permohonan pembatalan.

  96. sy nk tya da sape2 x yg dh time duit jpa untk sem ni?

  97. Tadi g hep tanye pasal payment.
    dorg kata, semua JPA yg handle.
    Hep xde kaitan.
    adeh.

  98. Nonis,
    Harap ada yang dapat memberi maklum balas kepada pertanyaan anda.

    Mrsmeme,
    Begitu pula… baguslah kerana mungkin anda akan mendapat keseluruhan jumlah biasiswa tanpa sebaran tolakan.

  99. ermm..nk taw bler duit jpa akan masuk ek?or masuk skali yang rayuan??

  100. Kepada semua calon-calon rayuan PIDN 2009, semakan keputusan permohonan rayuan PIDN 2009 boleh dibuat mulai 17 November 2009. Pelajar-pelajar yang berjaya dikehendaki membuat pengesahan penerimaan di laman web JPA SEBELUM 24 NOVEMBER 2009.

  101. ada..my friend dah dapat semalam…rm5000..dia budak UM. rayuan keluar 17 nov=)

  102. Harap JPA akan masukkan duit dalam bulan ini.

  103. sweetheart,
    ada member dh dpt duit?
    kirenye, kite tinggal cek akaun kite jela dh msuk ke tidak?

  104. sweetheart,
    ada member dh dpt duit?
    kirenye, kite tinggal cek akaun kite jela dh msuk ke tidak?

    btw,
    semoga berjaya pada semua calon rayuan. ;-)

  105. reda je la… “permohonan anda tidak berjaya”

    moving on… 2009 sangatlah tak best.

  106. mrsmeme: ye..tunggu depan atm saje..

    alhamdulillah..saya dapat rayuan=D

  107. sweetheart,
    thanks.
    tahniah neway. ;-)

  108. yeahhh.
    hantar emel kt jpa,
    then dia reply ::

    Untuk makluman, Jabatan ini telah menerima dokumen perjanjian saudari pada 26/10/2009 yang lalu.
    Jabatan ini juga telah memproses bayaran elaun bagi sem I 2009/2010 ke akaun BIMB saudari yang bernombor ****
    Sila semak akaun BIMB di mana-mana cawangan bank yang terdekat untuk mendapat kad ATM. Bayaran elaun dijangka akan dikreditkan ke akaun saudari pada minggu hadapan (boleh semak bermula pada 23 Nov 2009) ini.

    hahahha.
    senangnye dlm hati.
    alhamdulillah. ;-)

  109. betul ke pembayaran dah boleh disemak mulai sekarang??harap2 sesiape yang ade maklumat,bley kongsi…

  110. thankz mrsmeme..brape hari ek bru jpa blas e-mail?

  111. mrsmeme, maknanye die buatkan akaun baru untuk kite la ye?

  112. bingung dan kecewa says:

    sedih sgt2 sbb rayuan ditolak..sedangkan cgpa 3.56..apa yg jpa perlukan lg??dimana keadilan??kecewa sgt yg tidak terhingga…

  113. mieza_90,
    send pg td,
    x sampai 2 jam, dia dh reply… ;-)
    drpd call, x dpt2…

    lan,
    itu x tau la pulak.
    yg aku punye,
    no akaun bank yg sama…
    aku sbelum ni ptptn…
    mmg dia guna no akaun yg sama…

  114. camne nak wat klu dah dapat rayuan jpa, tapi sekarg ni terikat ngan ptptn?

  115. bingung dan kecewa says:

    sedih sgt walaupun cgpa 3.56,rayuan tetap ditolak jgk…:-(

  116. Myadiar
    klau nk terima biasiswa jpa tu,awk boleh cancelkan ptptn.nanti jpa akan hantar surat tawaran biasiswa,n awk hantar salinan surat tawaran tu dengan borang penolakan ptptn.borang tu bley dapatkan kat laman web ptptn,di ruangan capaian borang.(^_^)

    bingung dan kecewa
    harap banyak-banyak bersabar coz sy ade jugak sorang member yang x dapat rayuan,even die punye cgpa above 3.5 and die dah 2 sem dean’s list.

  117. Alhamdullillah…
    setelah menghatar e-mail pada pihak JPA,pihak JPA memaklumkan bahawa saya boleh menyemak akaun bank islam mulai 18/11/2009 kerana bayaran telah dikreditkan ke dalam akaun..syukur sgt2…(^_^)

  118. yeahhhhhhhhh
    duit dh masuk.
    hahaha.
    syukur.

  119. mrsmeme,
    da check akaun ke?

  120. waa…sedihnya..
    penat2 study dpat 3.90
    tp gagal gak…so saddddd…

  121. Saye dah dapat duit untuk sem 1(hari ni 18 nov rm5k)…untuk sem 2 bile plak duit nye kuar ah??

  122. mieza_90,
    yup.
    dah masuk dah.

  123. macamane nak check alamat mana yang kita letak untuk jpa?boleh sesiapa tolong?

  124. Alhamdulillah duit da msok.. RM3713 smlm

  125. salam…
    kene anta emel?
    camne tuh…
    lg 1..saya x pnjam ptptn pon dlu..
    so die buatkan akaun bank islam yg bru ke?

  126. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    tak dapat rayuan…cm ne nie
    takkan la nk benti…stu sem da berlalu
    sedih sgt….

  127. I sent an email to JPA asking about my account number the day before yesterday. Then, I received the account number yesterday. Today, I went to the nearest Bank Islam Branch which is in Putrajaya to collect my ATM Card. I received RM 3108. Btw, I am from MMU Cyberjaya.

  128. hye, saya berjaya menerima tawaran bg rayuan biasiswa jpa. saya nk tny, lambat ke proses utk dapat duit tersebut selepas saya menghantar sgala lampiran? Agak2 berapa lama masa yg diambil? Ada melebihi sebulan tak? harap dpt mbantu. tq

  129. bestnyer korang dah dapat… knape nurul x dapat lg erk??

    duit ptptn tu ble kna byar blik erk…

  130. FALIHA…
    tak lame rasenye..
    sbb saya anta agreement 2 Nov lpas, then skrg duit da msok da…

  131. Yasin,
    thank you :)

  132. Alhamdulillah, saya punya pun dah masuk, tapi nak tau, JPA masukkan untuk satu sem saja ke atau jumlah yang dimasukkan tu untuk setahun?

    Harap dapat membantu, Ty.

  133. salam..nak tanya..sape dah dapat surat tawaran utk rayuan?surat tu dah smp kat rumah ke?

  134. Dineshmike,
    Terima kerana berkongsi maklumat yang anda ada.

    Zulhelmi, Bingung & Kecewa, Noni dan Suriani,
    Banyak bersabar… mungkin anda akan dapat peluang dari sumber yang lain.

    Sweetheart,
    Tahniah kerana berjaya dan terima kasih kerana berkongsi maklumat yang anda ada.

    Mrsmeme dan Mieza-90,
    Terima kasih kerana berkongsi maklumat yang anda ada dan membantu menjelaskan keadaan kepada pembaca yang lain di sini.
    Tahniah juga anda telah berjaya mendapat biasiswa ini dan wang pun telah masuk ke dalam akaun masing-masing.

    Mieza-90,
    Ya memang ada yang telah menerimanya dan sila ikut saranan Mrsmeme.

    Myadiar,
    Sila ikut saranan Mieza-90,

    Huha,
    Mungkin selepas keputusan peperiksaan diumumkan.

    Sweetheart,
    Secara online mungkin tidak ada jadi anda mungkin perlu berhubung melalui talian telefon atau e-mel.

    Yasin,
    Kalau tak silap saya satu akaun baru akan dibuka untuk anda.

    Nurul UKM,
    Pinjaman PTPTN itu anda boleh mohon untuk dijelaskan setelah tamat pembelajaran nanti.

    Lili,
    Saya tidak pasti, harap mereka yang ada kepastian mengenainya dapat berkongsi di sini.

  135. JPA akan masukkan duit bagi setiap semester. Bagi pelajar IPTA, dua kali setahun. Bagi saya yang belajar di IPTS, tiga kali setahun. Ini kerana di uni saya, MMU ada tiga semester bagi setahun. Jadi, jumlah duit yang diterima itu adalah bahagi dua daripada elaun sara hidup yang dinyatakan dalam buku panduan.

  136. dineshmike,

    Thank You :D

  137. Dineshmike,
    Terima kasih dengan maklumat tersebut.

  138. Update : Juz checked my Bank Islam account via online. JPA banked in another RM 3 K for me on 26th November. Not sure whether this one is for the last semester or the upcoming semester.

  139. Anyone else have received the money again?

  140. Bila surat bg yang berjaya rayuan jpa akan dapat ni? and bila duit bg yang berjaya rayuan akan masuk? sgt xde duit dah ni :(( uhukkkk. sem baru pon da nak start, nk bayar duit rumah sewa lg, aduhai..

  141. Dineshmike,
    Mungkin untuk semestar akan datang.

    Lela,
    Harap bersabar….

  142. dineshmike says:

    Hari ini, saya pergi berjumpa dengan pihak HEP uni saya. Mereka berkata duit yang saya terima untuk kali kedua adalah untuk semester pertama saya. JPA akan member elaun sebanyak RM 3 K lagi pada semester hadapan saya yang akan bermula Januari tahun hadapan.

  143. Dineshmike,
    Okay, maknanya anda akan menerima sebanyak RM9K setahun.

  144. salam..nak tanya..kalau result dah keluar, perlu ke kita bagi laporan kat jpa?kalau perlu, macamana nak bagitau pasal result tu kat jpa?..thanks

  145. Sweetheart,
    Salam… Saya tidak mempunyai maklumat mengenai cara yang digunakan untuk memberi laporan keputusan peperiksaan kepada JPA. Diharap jika ada pembaca lain yang mengetahuinya dapat maklumat itu di sini.

  146. Sweetheart,

    This one u have to ask ur uni’s HEP. In my case, I received a letter from JPA to my home address on congratulating me for getting 4.00 for my 1st semester. At that time, even I didn’t get the exam slip yet. So, my guess was the uni’s HEP must have sent it. I went to clarify this with them and they said they will send the exam slips on behalf of students. Even a senior JPA scholar in my uni told me that we will never have to send those exam slips. MMU will help send them.

    For any further questions, please post over here : http://forum.lowyat.net/topic/1054636
    There are a lot of JPA Scholars from various universities are willing to answer ur questions. Hope Mr. Nilam don’t mind.

  147. salam…
    bile duit utk sem 2 nak masuk erk?

  148. i’ve called jpa…dorg kate result kne inform..thru email pon bleh….

  149. salam,

    saye ade emel kt jpa semalam tanye psl bile duit sem 2 dpt..
    dieorg kate, aft dieorng dh dpt pengesahan pendaftaran from respected uni’s, dieorng akan bank-in kn..
    approximately 2 weeks from now kite akn dpt duit sem 2..alhamdulillah

    nk tanye if sape2 ade info abt tawaran biasiswa ke luar negara utk program ijazah(selain drp lepasan spm), tlg kasi tau..
    saya pelajar tahun 1 di ukm, program psikologi and saye dh pening kepala nk cari biaisiswa..thank u!!

  150. plja spc mara kene bayar balik ke??
    bukn biasiswa ke??
    klu nk byr..byr baper erk..
    jeles aama budk jpa..
    xyah byr blik…
    isyh…

  151. bile duit nak masuk ni… aku dah kering kontang..
    buku + sewa + kelengkapan habis la duit…

  152. yeay!!!!
    duit jpa sem 2 dah masuk!!!!
    alhamdulillah..

  153. sy pelajar uitm knape duit jpa tak masuk2 lagi?????=( any info?

  154. rasanya jpa untuk uitm dah diberi notis kan? diorang akan kreditkan ke akaun penghujung bulan januari..

  155. ouh…yeke…thanx…maybe i tak perasan ade notis kt hep kot….

  156. korang tau x alamat jpa time kita nak anta slip exam tiap kali lps kuar result?
    sape2 yg ada tlg bgtau k..yg ak pnya da ilang la..

  157. erm..
    x payah pon emel result exam kat jpa…
    HEP akan connect sndiri dgn pihak jpa..

  158. salam..bila permohonan biasiswa jpa untuk pelajar matrikulasi sesi 2010/2011 dibuka?

  159. Nak tanye sikit, kepade sesape yang dapat tawaran penerapan diploma part 03 ke degree under uitm then tolak tawaran tu, duit korang dah masuk belum ek? coz saye nye x masuk2 lg.

  160. lan, mbr aku yg tolak tawaran dah dpt dah jpa…
    better ko emel sndiri kat jpa. ;D

    aku yg terima tawaran ni x dpt2 lg jpa…damn!

  161. salam..
    nak tnya skit.. if kita dpt tawaran keja gov tp da dpt jpa msuk sem2 da trima duit… so kta kena byr blik tak biasiswa tu..?? n apa prosedur untuk pmberhentian biasiswa??? pliz hlp me.. thankz..