Permohonan Ke Institut Pendidikan MARA IPMa Sesi Januari 2011

Permohonan ke KPM, KKTM, IKM, GMI, UniKL dan KPTM Sesi Januari 2011

Para lepasan Sijil, SPM, SPMV, STPM, Diploma dan yang setaraf dengannya dipelawa untuk memohon memasuki institusi-institusi pendidikan MARA bagi sesi Januari 2011. Institusi Pendidikan MARA yang dimaksudkan adalah;

  • Kolej Profesional MARA (KPM)
  • Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM)
  • Institut Kemahiran MARA (IKM)
  • German Malaysian Institute (GMI)
  • Universiti Kuala Lumpur (UniKL)
  • Kolej Poly-Tech MARA (KPTM)

Program Pengajian Yang Ditawarkan

KOLEJ PROFESIONAL MARA

Program Intensif Persediaan (PIP)
Program Diploma
  • Business Studies
  • Accountancy
  • English Communication
  • Business Computer Networking
  • Entrepreneurship
  • Agro – Business
  • International Business
  • Integrated Logistic Management
  • Islamic Banking & Finance

Foundation & Higher National Diploma (F&HND)
  • F & HND in Computing (Software Development)
  • F & HND in Business Computing
  • F & HND in Business (Marketing)

UNIVERSITI KUALA LUMPUR

Bidang-bidang Pengkhususan Pengajian Peringkat Diploma dan Ijazah
  • Electrical Electronics & Telecommunication Technology
  • Robotics, Automation & Mechatronics Technology
  • Machine Building Metal Fabrication & Working Technology
  • Automotive, Aircraft, Ship & Industrial Maintenance Technology
  • Product Design, Mould & Die & Precision Manufacturing Technology
  • Engineering Business & Management & E-Commerce
  • Computer Networking, Software Engineering, Multimedia & Animation
  • Medical & Allied Health Sciences
  • Quality Engineering & Industrial Logistics
  • Medical Science technology
  • Foundation Studies

KOLEJ POLY-TECH MARA

Bidang Pengajian Peringkat Diploma, Ijazah dan Profesional
  • Sains Komputer dan Teknologi Maklumat
  • Profesional (CAT/ACCA/ICSA)
  • Sains dan Sains Kesihatan
  • Perniagaan dan Perakaunan
  • Sains Sosial dan Kemanusiaan
  • Kejuruteraan

INSTITUT KEMAHIRAN MARA

KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA

Bidang Pengajian Diploma Kejuruteraan, Teknologi dan HND
  • Elektronik
  • Elektrik
  • Automotif
  • Awam
  • Seni & Reka bentuk
  • Mekanikal Servis
  • Mekanikal Pembuatan

GERMAN MALAYSIAN INSTITUTE

Bidang Pengajian Diploma

Technologi Pembuatan

  • Tool & Die Technology
  • Mould Technology
  • Product Design & Manufacturing
  • CNC Precision Technology

Elektronik Perindustrian

  • Mechatronics
  • Process Instrumentation & Control
  • Electronics & Information Technology
  • Network Security

Kriteria Pemilihan

Pemilihan pemohon-pemohon yang layak akan berpandu kepada faktor-faktor berikut :‑

  • Kombinasi pencapaian subjek yang diperolehi pemohon.
  • Mencapai gred subjek yang ditetapkan bagi program yang dipohon.
  • Bilangan tempat yang disediakan mengikut program fakulti dan institusi.
  • Ujian Khas Kemasukan dan temuduga akan diadakan tertakluk kepada keperluan fakulti atau institusi. Pemohon-pemohon akan dihubungi terus oleh fakulti atau institut berkenaan untuk proses ujian khas atau temuduga.

Syarat Kelayakan

Syarat kelayakan untuk memohon adalah bergantung kepada institut dan program pengajian yang dipohon.

Tajaan Pengajian

Calon yang berjaya dipilih bagi mengikuti pengajian di UniKL, GMI dan KPTM adalah layak dipertimbangkan tajaan pinjaman pelajaran MARA tertakluk kepada syarat-syarat semasa yang ditetapkan. Urusan berkaitan pinjaman pelajaran ini akan diuruskan oleh IPMa yang berkaitan bersama dengan Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA.

Manakala, bagi calon yang terpilih mengikuti pengajian di KPM, KKTM dan IKM, yuran pengajian adalah percuma yang mana ianya akan dibiayai oleh MARA dan elaun sara hidup akan diberikan kepada mereka yang layak menerima bantuan.

Permohonan

Permohonan boleh dibuat secara online di laman web Permohonan UPIM Secara Online.

Tarikh Tutup

Permohonan kemasukan ke Institut Pendidikan MARA IPMA Sesi Januari 2011 bagi KPM, KKTM dan GMI ditutup pada 4 Oktober 2010.

Bagi UniKL, IKM dan KPTM akan dimaklumkan kemudian.

Maklumat

73 thoughts on “Permohonan Ke Institut Pendidikan MARA IPMa Sesi Januari 2011

  1. […] Permohonan Ke Institut Pendidikan MARA IPMa Sesi Januari 2011 […]

  2. […] Permohonan Ke Institut Pendidikan MARA IPMa Sesi Januari 2011 […]

  3. […] This post was mentioned on Twitter by Nor Ngainon, NurJenna, Adi Wira, Mohd Bambang, Mohd Bambang Mualip and others. Mohd Bambang Mualip said: RT @ePutra: Permohonan ke KPM, KKTM, IKM, GMI, UniKL dan KPTM Sesi Januari 2011 http://eputra.com/?p=2010 […]

  4. muhd firdaus bin war says:

    20A PARIT SATU SUNGAI HAJI DORANI

    45300 SUNGAI BESAI

    SELANGOR

  5. mcm mna nk apply ni,tolong sya….

  6. salam…sy nk tanya…selain dri kolej kemahiran…
    ada x universiti yg menawarkn kursus kemahiran automotif..??bg peringkat diplima?

  7. CAMNER NK DAFTAR ONLINE IKBN… TOLONG LAH SAYA…

  8. badrul hisyam says:

    sye ingin memohon ikm .. tp result sye tdk bgs .. bley ke sy msuk ikm dn result sye dinilai dn mendapat pengajian yg sesuai di ikm ? tlg sye

  9. mcm mane nk daftar ikbn nie???

  10. Syarilee Benedict says:

    boleh tnya?
    permohonan ikm kuching sudah di buka ka??
    n tolong bg web nya untuk apply. .

  11. betul ke kalau masuk ikm atau kktm pelajar akan diberikan elaun bulanan??

  12. salam
    skrg sy ada sjil skm thp 3, mcm mne nk dftar untuk diploma di ikm??
    bahagian automootif.

  13. Siti Aishah says:

    sy akn mnduduki spm pd taon nie..sy dah cuba ntk online kmasukn ke uitm,tp knp xbleh?tolong lah sy!

  14. salam,cm mana nk pohon kemasukan ke ikm tuk thun 2011 ya?plz give respond..

  15. salam.nak tanya.semakan permohonan utk kktm sesi januari 2010 secara on9
    dah keluar kew?

  16. salam..saya nak apply dalam bidang interior designer,macam mana nak apply?adakah di GMI atau KKTM?

  17. assalamualaikum,saya ingin tanya bilakah permohonan ke gmi bg lepasan spm 2010 keluar?

  18. salam..saya tidak thu nk apply dalam bdg sni reka tanda di IKM…?

  19. salam,.sy tidak thu nk apply dalam bidang seni & reka bentuk di IKM,mcm mne nak apply??

  20. salam,sy tidak thu nk apply dalm bdang seni & reka bentuk di IKM..mcm mne nk apply…?

  21. bila keputusan UITM ambilan disember 2010 akan keluar??

  22. mcm mne nk tau keputusan kemasukan ikm…
    tolong bantu saya…..untuk sesi 2011

  23. macam ne nk check permohonan ikm tok sesi 2011?

  24. MMM DAD BKA KE???TUK PMOHONAN IPMa NE???????

  25. Nt klau dah bka tlg bgtaw ye???tuk pmohonan IPMa 2011 cause aku jrg msuk ne,0105853016

  26. kuar da ka kputsan pengambilan ikm untuk bulan januari…

  27. sya terlepas tawaran kolej prsnnl mara,mcm mana saya nk msuk tawaran tu…tlg saya

  28. kalau tarikh permohonan ke KPM sudah ditutup,
    ada cara yg lain untuk memohon?

  29. salam
    blew eh kputusan kktm januari 2011 nak keluar

  30. macammana nak semak keputusan kktm sesi januari?dah keluar ke?

  31. sy penah ditawarkn belajar kt kktm tp sy tolak….
    boleh tak klau sy nk mohon lg sekali ?

  32. borang permohonan institut perguruan dah buka ke belum?

  33. En. Azhad Nilam, sya ingin btnya bbp soalan.Sya lpsan SPM 2009((Automotif) & kni bljr di Psat Giat Mara(ambilan 2010-automotif). Sya msh bminat utk myambung pljrn & ada mmohon ke KKTM utk bidang yg sama utk sesi Jan 2011. Sya ingin tahu adakah sya pluang utk dtrma di KKTM?

  34. saye nk isi borng ntok pgamblan stdent buln januari 2011..mcam mane yea..bleh tlong x?

  35. muhammad azizi says:

    bila bolh buat pemohonan kemasukan ke ikm sesi 2011 untuk lepasan spm 2010

  36. salam..saya nak tnya..macam mana nak mohon ikm sesi 2011(SPM)???
    tolong ..pleazzz..=(

  37. saya lepasan spm 2010..macam mana nak mohon ikm sesi 2011???

  38. mne r pulak borang nyer ni????????????????

  39. mcm ane nk apply borang nye pn xde tolg lah bg thu kat ane…poning dah ni crik borang nye..

  40. mohd khairul says:

    cara nak msuk ikm..mcm mn nak nak daftar masuk ikm..

  41. cm ner nk aply?????

  42. bila tawaran permohonan ke giatmara dan kolej komuniti keluar????ada online ke….

  43. sesi julai x buka lg ke???? smua sesi januari 2011 yang lepas je…

  44. cmne nk apply gmi??

  45. mcm mane nk apply ni

  46. assalammualaikum…

    bila pemohonan kemasukan ke ikm sesi januari 2012 akan dibuka..?

  47. bila pemohonan kemasukan ke ikm sesi januari 2012 akan dibuka..?

  48. bila pmohonan kemsukan ke ikbn bg sesi januari 2012 akan dibuka…?

  49. bila pmohonan kmsukan ke IKBN sesi jnuari 2012 akan dibuka…??

  50. Sy t'lambat isi borang IKM/IKBN sesi januari2012,ble plak pngambilan baru dan cmne nk apply?ada rayuaan ke x?

  51. salam….bile blh apply ikm sesi julai 2012…sy tkt tlpas cm sesi januari jew…tlg bgtau kt sy..

  52. daftar online ke ikm ade ag tak?

  53. bila kemasukan ikm ne tahun…kalo da tlng kc thu sya..bab sya mu mskikm..

  54. mcm mne nk apply ikm?

  55. saya berminat nak masuk kpm dalam bidang Islamic Banking & Finance.tapi saya lepasan stpm 2012..masih boleh lagi ke saya mohon..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>