Permohonan Kemasukan Ke IKM Dan KKTM Sesi Julai 2010

TERKINI :

Majlis Amanah Rakyat (MARA) mempelawa para lulusan SPM dan SPMV untuk memohon program pengajian kemahiran teknikal peringkat sijil dan diploma di Institut Kemahiran MARA (IKM) dan Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) di seluruh negara bagi pengambilan sesi Julai 2010.

Bidang Pengajian

Program pengajian peringkat sijil akan dijalankan di IKM manakala peringat Diploma di KKTM

Peringkat Sijil Peringkat Diploma
  • Automotif

  • Awam

  • Mekanikal (Servis)

  • Mekanikal (Pembuatan)

  • Elektrik

  • Elektronik

  • Seni & Rekabentuk

  • Automotif

  • Awam

  • Mekanikal (Servis)

  • Mekanikal (Pembuatan)

  • Elektrik

  • Elektronik

  • Seni & Rekabentuk

Syarat

  1. Warganegara Malaysia
  2. Bumiputera
  3. Berumur antara 17 sehingga 40 tahun.
  4. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV)
  5. Mereka yang rabun warna tidak layak untuk memohon beberapa kursus yang tertentu.
  6. Pemohon mestilah berbadan sihat dan tidak cacat anggota.
  7. Memenuhi syarat khas kemasukan program pengajian yang dipohon.

Kemudahan

  1. Pengiktirafan JPA
  2. Program latihan menggunakan sistem penilaian CGPA
  3. Elaun bulanan sebanyak RM 265 (Diploma) RM 210 (Sijil)
  4. Percuma yuran pengajian sehingga tamat
  5. Pelajar cemerlang berpeluang melanjutkan pelajaran ke luar negara
  6. Kemudahan tambang kapal terbang untuk dari Sabah atau Sarawak

Permohonan

  1. Borang permohonan boleh dibeli dengan harga RM5.00 di mana-mana;
    • IKM atau KKTM
    • Pejabat MARA Negeri atau Daerah
    • Bahagian Pendidikan & Latihan (Kemahiran) MARA, Tingkat 21, Ibu Pejabat MARA, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur
  2. Permohonan boleh juga dibuat secara online;
  3. Sila rujuk kepada maklumat program untuk IKM dan KKTM terlebih dahulu sebelum memohon bagi memastikan syarat kelayakan dipenuhi.
  4. Hanya satu permohonan sahaja dibenarkan untuk setiap permohonan.
  5. Calon-calon yang disenarai pendek sahaja yang akan menerima tawaran.

Tarikh Tutup

  • Permohonan ke IKM dan KKTM bagi pengambilan sesi Julai 2010 ditutup pada 30 April 2010.

Maklumat

  1. Maklumat lanjut boleh juga didapati daripada iklan tawaran serta laman web MARA di www.mara.gov.my dan www.ekemahiran.edu.my.
  2. Sementara itu jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi Bahagian Pendidikan dan Latihan (Kemahiran) MARA di talian 03 2691 5111 sambungan 3467, 3480, 3962 dan 3469.

36 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke IKM Dan KKTM Sesi Julai 2010

  1. daunkayu says:

    bkpo eh payoh sangat nk isi borg permohonon kemasukan ke kktm..
    ade poblm ke?tlg jellaskan

  2. malam tidak boleh mohon ke??

  3. [...] This post was mentioned on Twitter by Putra Nilam. Putra Nilam said: ePutra – Permohonan Kemasukan Ke IKM Dan KKTM Sesi Julai 2010: Majlis Amanah Rakyat (MARA) mempelawa para … http://bit.ly/d9jChp [...]

  4. peluang untuk masuk kat IKM adakah cerah?????

  5. TOLONG JAWAB says:

    set gue2 hok nok isi borang tu kena guna internet explore. kalau guna mozila, tak dapat sorry yek kawe try doh.

    bab nak isi borang pulok any time bulih isi, pagi petang siang malam. janji ada internet

  6. Assalamualaikum..
    macam mane nak isi borang kemasukan ke kktm sesi januari dan julai 2010..adakah secara online atau pun kne beli dan sekiranye kne beli,dimana tempat yg boleh saya pergi khususnye di kawasan Pahang untuk dapatkan borang tu dan sekiranye secara online,apa lman webnye..dan bila tarikh boleh online bagi sesi Januari dan Julai..
    sekian,terima kasih..

  7. Daq ganu says:

    Sy da semak permhonan sy,tpi ditolak…np ek?result sy xmmuaskn kew?lau sy wt ryuan,mmg confirm dpt kew?skian,trma ksh…

  8. h-nis Qelate says:

    bore untuk sesi julai 2010 dh tutup bru nie,,,bla plok akan d bukak…aku xsmpt isi lg…nie pn aku bru thu…kwn aku yg bg thu…len kali hebah la kt akhbr skali skala………

  9. aslkum,sya nk thu mcm mna nk semak kemasukan ikm 2010

  10. saya sudah pun memohon ikm bagi sesi julai 2010.
    boleh saya tahu bila tarikh keputusan permohonan sesi julai 2010 akan dikeluarkan dan bagaimana mahu menyemak keputusan kemasukan?
    terima kasih.

  11. mcm mana nk check kemasukan ikm utk julai2010

  12. salam,

  13. salam, ble prmohonn sesi kedua jan 2011 dbuke?….

  14. saya dah terlambat nak mohon untuk sesi julai 2010 , ada intake lain tak ?
    terima kasih , saya amat memerlukan .

  15. saya dah terlambat nak mohon sesi julai 2010 tapi ada intake lain tak ?
    saya amat memerlukan . terima kasih

  16. Mahani Amir says:

    Ada tak kemasukan untuk bulan Januari 2011?Bulan berapa buka permohonan tu?

  17. salam, leh sy tahu bgaimana nk mndptkan borang utk kemasukan ke ikm sesi julai 2010 bagi panggilan kedua…

  18. dah tlepas utk intake julai…bila plak blh online untuk next intake untk kktm…??

    • Bagi KKTM anda masih boleh cuba memohon terus ke Kolej berkenaan bagi sesi Julai jika masih ada kekosongan.
      Pengambilan sesi Januari 2011 dijangka akan dibuka dalam September nanti.

  19. Salam,

    bila permohonan utk sesi januari 2011 dibuke?…tlg jelaskn sy nk tahu sgt2..

    terima kasih…

  20. tawaran ikm telah diterima, pertanyaan : elaun dimasukan ke dlm bank ?

  21. nur adilah md yusof says:

    salam…
    nilam sy nk tye..sy dh isi borang utk ke ikm..
    so..mcm ane nk bt semakan utk ke ikm sesi julai ne???
    hrp bls!!!!

  22. nur adilah md yusof says:

    salam..
    spe thu nk bt semakan ke ikm sesi julai 2010
    ne???? hrp ada jwpn dri pihak tuan!!!!!!!!!!!!!!

  23. farah nadiah says:

    salam…saya lepasn dripad ikm sik kedah..dan buln7 ni start praktikal…kursus teknologi komputer..sy nk mintk pndapat,di kktm mner yg mnawarkan dip untk komputer?hruskah saya memmilih unikl atau pun gmi??sila bntu mmbri pndapt…

  24. kwe x puah ati ny.kwe isi dh bore,tp maen x sapa,xkeno byk laa wt gny kwe.kwe gk tnggu laamoo…apo nyor wt xdp mklumat bleh.klu kiro ngn rsult kwe 2 lyak laa.tp kwe redo dh bnyi bule 9 ny ad pngmblan plok mtok2 bleh laa.kwe mtok pdo smua rkyt 1malaysia ny doa la kwe etep.salam 1malaysia

  25. bile temuduge kplspm intake julai na kua
    lme tunggu nie

  26. mek klate says:

    aduh..bru nk dftar tuk sesi julai 2010..tp trikh da ttup..agk2 ble lg bukak? nk dftar ni..huhu

  27. mat gaban says:

    bagaimana nak mengisi borang??

  28. salam….bila keputusan permohonan terbuka kktm nak keluar….

  29. LeMan ZuckerBerg says:

    saya nk msk kktm..tpi mak sy xkasi..cmne 2???

  30. bile tarikh kemasukan jan 2011 dibuka

  31. mcamane nie????????????????

  32. salam
    sy lepasan ikm
    ada x arah tuju lain
    untuk sambung belaja selain KKTM