Permohonan Kemasukan MTD 2015

Permohonan Kemasukan Putera Baru Ke Maktab Tentera DiRaja (MTD) Tingkatan 4 2015 sudah dibuka kepada pelajar lelaki warganegara Malaysia yang akan menduduki peperiksaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) 2014.

Sejarah kecemerlangan seorang Putera MTD bermula sebaik sahaja mereka menjejakkan kaki di bumi MTD. Kehidupan yang dilalui oleh setiap putera dipenuhi dengan kitaran hidup yang berjadual dan displin yang mantap serta penuh dengan budaya hidup ala ketenteraan. Yang junior diajar oleh senior cara menyesuaikan diri dengan kehidupan di MTD sambil dipantau oleh jurulatih-jurulatih dari berbagai kepakaran dalam perkhidmatan ATM.

Permohonan Maktab Tentera DiRaja 2015

Segala aktiviti yang dilakukan bersama untuk menerap nilai kerjasama dalam kumpulan dan semangat setia kawan bagi memastikan matlamat utama pernubuhan MTD tercapai iaitu melahirkan bakal-bakal pemimpin masa hadapan.

Syarat Am

  • Pelajar lelaki Tingkatan Tiga Tahun 2014.
  • Warganegara Malaysia.

Syarat Fizikal

  • Jantina – Lelaki.
  • Tinggi minimum – 152 sm.
  • Berat minimum – 40.5 kg.
  • Body Mass Index (BMI) – 18 sehingga 27.
  • Ukuran dada 74 sm (biasa) dan 79 sm (tarik nafas)
  • Penglihatan – Baik dan tidak rabun warna. Jika berkaca mata hendaklah tidak melebihi 6/12.
  • Sihat tubuh badan dan tidak mempunyai penyakit yang boleh memudaratkan diri jika melakukan aktiviti ketenteraan dan lasak.

Syarat Akademik

  • Memperolehi sekurang-kurangnya 7A termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains dalam peperiksaan PT3 2014 nanti.
  • Pelajar yang aktif dalam sukan, muzik, kelab, persatuan dan unit beruniform akan diberi keutamaan.

Temuduga MTD

  • Hanya calon-calon yang layak sahaja akan dimaklumkan status permohonan mereka melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).
  • Pemohon akan dimaklumkan oleh Sel Pemilihan MTD mengenai tarikh dan tempat Temuduga MTD dijalankan selepas tapisan permohonan dibuat.
  • Hanya calon yang berjaya dalam temuduga sahaja akan ditawarkan mengikut pengajian bagi tingkatan 4 di MTD pada tahun 2015.

Permohonan

  • Permohonan kemasukan ke MTD adalah melalui pengisian borang permohonan secara atas talian di Borang Permohonan Kemasukan Putera MTD 2015.
  • Pemohon boleh mengemaskini permohonan mereka pada bila-bila masa sebelum tarikh tutup di Portal Pelajar MTD. Sila gunakan nama pengguna dan kata laluan yang telah diterima seperti di dalam emel atau nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan di dalam permohonan atas talian tersebut.

Tarikh Tutup

  • Permohonan kemasukan ke MTD Tingkatan 4 2015 ditutup pada 15 November 2014.
  • Permohonan yang lewat dari tarikh yang ditetapkan tidak akan dilayan.

Maklumat

  • Sila rujuk laman web Maktab Tentera DiRaja dan iklan kemasukan MTD untuk mendapatkan maklumat lanjut.
  • Sila rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan MTD 2011, 2012, 2013 2014, sebagai panduan.
  • Jika terdapat sebarang pertanyaaan sila hubungi Sel Pemilihan MTD di talian telefon 03 8946 5556/ 03 8946 5554/ 03 8946 5565/ 03 8965 5562.

60 thoughts on “Permohonan Kemasukan MTD 2015

  1. muhamad nurhelmi says:

    saya muhamad nur helmi bin norasid…saya telah dapat sms dari pihak tuan yang menyatakan bahawa permohonan saya telah diterima…tetapi bila saya masukkan id dan password tetap tak boleh….saya ingin minta bantuan dari pihak tuan untuk membantu saya untuk saya menyemak kembali.disini saya ada sertakan no ic.991002145431 dan no tel.017-2266279…saya mohon jasa baik dari pihak tuan untuk membant masalah saya…sekian terima kasih

  2. saya mohammad ammar haziq bin udin . saya telah memohon tetapi tidak menerima sms dan email daripada pihak mtd . a[abila saya mohon semula , pihak mtd kata sudah menerima kata laluan dan kata nama . boleh tolong saya ?

  3. Boleh saya tau, perempuan tak boleh memohon ke?

  4. Muhammad Afiq Idham says:

    Saya Muhammad Afiq Idham B.Mat Jusoh ingin sekolah Dekat Makhtab Tentera KL..Saya indin pihak MTD Memilih saya ke sekoalh Makhtab Tentera 🙂

  5. saya nak tanya dan minta kerjasama pihak tuan. kenapa bila adik lelaki saya nak buat permohonan dan klik dekat borang permohonan mtd sesi 2015 tak dapat connect dekat webpage. walhal internet ada and berfungsi .. boleh tolong jelaskan tidak ? saya dah banyak kali try but still tak dapat connect .

  6. Website selalu crash. Bad website development. bAd image for military,

  7. assalamualaikum, kenapa saya nak mohon tk boleh .dia tk dapat connect kt borang .

  8. sya nk masuk

  9. nikadibshah says:

    assalamualaikum, kenapa saya tekan dekat borang dia tak connect. dah banyak kali tapi tak dapat connect..

  10. nikadibshah says:

    assalamualaikum,kenapa saya tekan kat borang tak dapat connect.. saya dah banyak kali saya tekan tapi tak boleh juga..

  11. seriyati ismail says:

    bagaimana sekiranya ujian percubaan ank saya tdk memenuhi kelayakan 7A. Boleh ke sekiranya result sebenar keluar dia straight A memohon dan bagaimana caranya.

  12. boleh saya tanya,jika saya isi bahagian a lepas tu x boleh seterusnya agak-agak kenapa.

  13. Page is invalid come one

  14. muhammad aqmal says:

    saya muhammad Aqmal bin mohd rashid…..saya telah memohon tetapi tidak menerima sms untuk connect ke student 4m……..no ic saya 991209085405dan no.tel0165134371
    saya ingin bantuan dari pihak tuan untuk membantu saya sekian terima kasih

  15. hasimah bt khalid says:

    saya memohon untuk anak kembar tetapi untuk yang pertama ok tetapi untuk anak kembar ke dua system data telah wujud dan tidak boleh kebahagian B C D E DAN PT3 KENAPA? MOHON PENJELAS DARI PIHAK TUAN

  16. bila agaknya keputusan PT3?

  17. amirul syafiq says:

    asalamualaikumm…. sye muhammad amirul ingin memohon tetapi bila saya isi borang tak dapat… kenape ???

  18. muhammad haikal bin halim says:

    Berdasarkan laman ini. Tarikh tutup permohonan adalah pada 15 november 2014. Tetapi apabila saya melayari web site permohonan, saya dapati yang web site ini telah di hacked.saya minat sangat untuk memasuki MTD.pertolongan dari pihak tuan amat saya perlukan..

  19. nazri bin kamri says:

    saya nak tanya,,,,boleh kah saya isi semula borang secara talian kerana lampiran B dan C belum habis lagi saya isikan,,saya harap tuan bantu saya dengan segera..terima kasih pihat tuan.

  20. kenapa pompuan xboleh sedangkan kami jugak berminat .. tlong jelas kan ..

  21. hamba allah says:

    assalammualaikum…. kenapa tak boleh buka laman web nie yer??? ad apa2 problem ker

  22. boley sya dptkn kembali id n password sya ? because sya id n password sya tlah hilang and terlupa nnk menghafal nya

  23. Thedduas Allen says:

    saya THEDDUAS ALLEN anak MALEVICTON CLIFF ingin mengisi borang MTD tersebut, tetapi tidak dapat membuka website borang itu. Apabila dibuka, sentiasa keluar ayat ini " DNS Lookup for "connect4m.rmc.edu.my" failed. The requested name is valid, but no data of the requested type was found ". saya ingin bertanya, kenapa ia jadi begini. jika ada maklumat sila SMS. NO: 01117576564.

  24. Abdul Wahid says:

    assalamualaikum saye Abdul Wahid bin Abdullah Shamsudin ingin memohon MTD tetapi tidak dapat membuka website borang tersebut. kenapa ia jadi begitu sedangkan internet dan website lain boleh dibuka. jika ada maklumat tentang borang tersebut sila SMS saya. NO:0177751526.

  25. mcm mana nak daftar kalau dah website asyik tak boleh masuk n crash jee..mohon diperbetulkan asap sbelum tarikh tutup permohonan

  26. muhamad amir faisal bin tajudin says:

    saya sudah mengisi borang permohonan tetapi hanya bahagian A. lepas saya klik pada butang simpan saya klik pada butang bahagian B untuk butiran ibu bapa lalu saya terus keluar dari website itu kerana tidak tahu maklumat yang hendak diisi…selang beberapa hari saya mengisi semula borang permohonan dari bahagian A,siap saya isi saya klik pada butang simpan tetapi tidak diterima dan disitu menyatakan bahawa no k/p atau no h/p telah digunakan…persoalan saya bagaimana saya hendak menyambung permohonan yang lama? bantulah saya. saya pelajar PT3 2014 dan menuntut di SMK AMINUDDIN BAKI JB saya merayu pada pihak TUAN untuk membabtu saya secepat yang mungkin kerana saya sedang mengejar cita-cita saya menjadi seorang pegawai ANKATAN TENTERA LAUT DIRAJA MALAISIA

  27. AMIN NAZMI says:

    saya AMIN NAZMI B.ABDUL JALIL,saya telah mengisi borang bahagian A tetapi apabila hendak membuka borang bahagian B tidak boleh.Saya juga belum menerima terima sms dan email daripada pihak tuan.Saya memerlukan bantu daripada pihak tuan untuk membuka borang bahagian B.Saya berharap pihak tuan dapat segera mambantu saya.sila hubungi saya di talian 0194623561.

  28. Assalamualaikum . saya Muhammad Abdush Syakur Bin Johari ingin memohon kemasukan MTD . Tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk mengisi borangnya . boleh tolong saya ?

  29. tak boleh nak pegi kat website tuh lah 🙁

  30. boleh tak anak perempuan memohon…

  31. Saye abdul faiz bin abdul muin saya telah memohon tetapi tidak menerima sms dan email daripada pihak mtd.apabila saya mohon semula pihak mtd kata sudah menerima kata pengguna dan kata laluan saya bolehkah saya tahu kata pengguna dan kata laluan saya semula.saya ada sertakan no ic saya 990804145359 dan no tel 0104392098.saya mohon jasa baik dari pihak tuan untuk membantu masalah saya.sekian terima kasih

  32. saya nak buat pemohonan dan klik dekat pemohonan mtd sesi 2015 tak dapat connet dekat webpage padahal internet berfungsi dengan baik……

  33. hafiz iskandar says:

    Assalamualaikum , saya ingin bertanya encik bagaimana sekiranya pelajar tersebut tidak dapat memperolehi 7A di dalam pt3 adakah rayuan boleh dibuat ? Dan bagaimana pula sekiranya gagal dalam pelajaran namum tetap ingin memohon juga

  34. ahlongroza says:

    Saya muhamad amierul ingin bertanya bgaimana saya boleh dapatkan semula Kata laluan kerana telah hilang Dari simpanan saya.harap maklum terima kasih.

  35. saya muhamad hisyamuddin bin hasrol saya telah memohon tetapi tidak menerima sms dan email daripada pihak mtd . a[abila saya mohon semula , pihak mtd kata sudah menerima kata laluan dan kata nama . boleh tolong saya ?

  36. Link borang 'This webpage is not available " dah banyak kali saya buat , tarikh tamat nak dekat dah nii . Mohon baiki masalah tuu secepat mungkin .

  37. Abraham Mathews says:

    Tuan , sila beri maklumat mengenai cara memohon secara online untuk memasuki MTD 2015 sebab borang permohonan tidak boleh didapati online. Terima Kasih

  38. muhammad izzul says:

    Saya Muhammad Izzul Husaini bin Mohamad Othman . Saya telah menerima email daripada pihak RMC yang mengatakan permohonan saya telah diterima . Saya juga telah menerima User id dan password tetapi pada baru-baru ini saya tidak lepas untuk Log in . Adakah saya perlu memohon semula? Harap pihak RMC dapat memberi bantuan kepada saya .

  39. Assalamualaikum, saya mahu memohon untuk masuk ke dalam MTD ini, bagaimanakah cara-cara untuk saya masuk ke dalam MTD? Saya baru perasan tadi,bolehkah pihak tuan membantu saya? SyaratAM dan fizikal saya lepas, JIka pihak tuan boleh membantu saya,disini, saya sertakan nama saya,No.IC, dan juga no. telefonMUHAMAD MUIZZUDDIN BIN ABDUL KADIR, 991214-01-6279, 0137822921,

  40. ZariQ IskandaR says:

    Assalamualaikum RMC 🙂 saya sebenarnya dah lambat nak apply . saya tak tahu pon yang permohonan kemasukan pelajar tingkatan 4 2015 ke MTD buka awal . Kebiasaannya selepas exam habis . tapi tak apa lah . cuma nak tanya ada permohonan kali kedua ada tak ? kemasukan secound IN take .

  41. perempuan boleh mohon tak? saya cari untuk pendaftaran bagi perempuan tapi tak jumpa.

  42. Saya dpt sms saya terpilih untuk temuduga .. Dan ia suruh saya pegi ke lama Web rmc.. tetapi tak dapat mask Web. .. Web ada error..

  43. noorzurina muhammad says:

    Assalammualaikum
    saya ibu kepada pelajar Ahmad Nazran Ahmad Khairi ic no 990604146023
    ingin bertanya bagaimana untuk menyemak samada pelajar layak atau tidak menerima tawaran Putera MTD.
    sekian terima kasih

  44. Assalamualaikum saya kehilangan no. pin saya.nombor telefon:0139265798 no.ic:990324-06-5819 saya memohon kerjasama dari pihak tuan-tuan sekalian

  45. Assalamualaikum saya nabeeha…saya nak tanya…maktab tentera laut bgi pelajar perempuan pelepasan pt3 tahun 2015 tak ada ke……??????

  46. syafiq ikhwan says:

    ADAKAH BLH JIGA MURID DPT 5A DLM PT3

  47. kalau tak dapat 7A boleh masok tak

  48. Khairul Nizam says:

    assalammulaikum saya khairul nizam
    pelajar pt3 tahun ini
    saya ingin memasuku MTD tahun depan

  49. Khairul Nizam says:

    saya dari sabah

  50. aiman hakim says:

    assalamualaikum,sja bljar tk berpa pndai,tpi sya ni atlet kedah main sukn dlm bidng tinju tpi sya minat askar boleh tk klau sya memohon maktab niii….

  51. assalamualaikum….saya muahammad yusfazirul syafiq bin muhammad yusri…nk tanya sikit nii…kalau result tk berape bagus tapi ada siji sijil peringkat negeri bole masuk ke??….saye ada sijil tinju je.

  52. amri fahmi says:

    assalamualaikum …TOLONG SAYA BOLEH TAK….SAYA NK LOG IN MASUK KE MTD TAPI SAYA TAK TAHU NK CARI DEKAT MANA……

  53. MUHAMMAD IRFAN FAHMI BIN FADZIL says:

    Adakah blh klu sya dpt5 a pt3..sya ad sijil cemerlng dalam kokurikulum adakah sya lyk untuk masuk ke mtd niey…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>