JPA Scholarships Questions

1. What is the most common misunderstanding among parents and children when they send in their applications for a scholarship?

The most common misunderstanding among parents and students is that academic excellence will guarantee them scholarship. The fact is that scholarships are a privilege provided by the government rather than a right by the very fact that many excellent students have to compete for a limited number of scholarships. The facts speak for themselves – the number students obtaining straights As in the SPM is increasing each year. Whereas in 2006 it was 5,685 students, this year it has risen to 6,247 students. Out of this number, 1,704 had scored 1 A1s for all their subjects. The government has limited resources and it is impossible for the government to offer all students a scholarship to study overseas purely based on their academic results.

For the Foreign Degree Programme, the criteria for selection are:
1. Academic excellence (70%)
2. Interview (10%)
3. Socio-economic background of parents (10%)
4. Co-curriculum (10%)

2. Has the number of scholarships offered always been 2,000. If not how many were offered before? When was it increased to 2,000 and are there plans for more scholarships?

The statistics on the number of scholarships offered are as shown in the table below:

YEAR LOCAL OVERSEAS TOTAL
2000 3,763 748 4,511
2001 9,692 761 10,453
2002 7,266 1,249 8,515
2003 4,747 1,643 6,390
2004 4,424 1,484 5,908
2005 5,286 1,300 6,586
2006 5,753 1,500 7,253
2007 7,855 1,800 9,655

Two thousand (2,000) scholarships are being offered this year for studies overseas and the number offered each year is based on the government’s financial capability.

3. Interview process — Who are the interviewers? How are they selected? What are the measures put in by JPA to ensure that the interview process is fair?

The interviewers for the Foreign Degree Programme are government officers, who have been selected by the JPA top management based on their experience, communication and interpersonal skills. They are given thorough guidelines and briefings to ensure that the interviews are conducted in an objective, professional and impartial manner.

4. There are allegations among the non-Malay parents and students that Malay students are prioritized. Is there a quota for the different races?

The selection of students for the JPA scholarships are equitable between Bumiputra and non-Bumiputra students as reflected in the scholarships awarded this year. One thousand and one hundred (1,100) Bumiputra students and 900 non-Bumiputra students have been awarded JPA scholarships to study overseas this year.

5. Can we get some statistics on who were awarded JPA scholarships in the previous years to show that the selection process is fair? Or can we get some comments from your boss on this issue?

The question is not clear and we are not sure what information is being sought.

6. Some students have the attitude that it is their God-given right or reward for working hard in school to get a JPA scholarship. Can we get a statement on that?

Scholarships are subject to the ability of the government to provide the funding and, as with any finite resource, there is stiff competition. Those awarded will be the ‘top of the cream’.

7. What is the advice to students who had failed in their scholarship application?

They should keep in mind that JPA also offers scholarships for studies locally at both the diploma and first degree level. This year, we will be offering 10,000 scholarships under the Local Degree Programme and the details and online application will be made available on our website in late June 2008. JPA will also be offering scholarships to SPM 2007 students who have obtained 9As and above to further their studies locally – beginning from Form 6 right up to university in a course recognised by the government. Applications can be made online in early June 2008.

8. What is the reminder to students who are sitting for their SPM and STPM examinations this year?

Students have to ensure that the field they select matches their academic results as stipulated for each field. For example, students who are applying for medicine, dentistry or veterinary science will not be successful if they do not have the required science subjects of Chemistry, Biology and Physics, even though they may have scored 12As for the SPM. Similarly, students applying for Accountancy must have at least an A2 for Principles of Accounts to be considered.

9. Can I get an official explanation on how the minimum academic criteria is changed by the number of straight A students who apply (for example, if for the year, there are too many applicants with 10As, then that pushes the minimum grade requirement higher as there are only 2000 scholarships available)

For critical courses such as medicine, dentistry and pharmacy, students with greater number of straight 1As will secure a better chance of being awarded a scholarship as opposed to those with lower scores.

The above are answers to questions on Public Service Department (PSD) Scholarships submitted by The Star on 15 May 2008. The feedback is given by the PSD at their website.

90 thoughts on “JPA Scholarships Questions

  1. Can students who had finish matriculation apply for the scholarship?

  2. adibah,

    Ya, boleh dan iklan berkenaan biasiswa ini akan disiarkan pada bulan Jun nanti.

  3. bagaimana pula dengan pelajar yang sudah habis pengajian untuk diploma dan ingin memohon biasiswa untuk pengajian yang akan datang, iaitu untuk menyambung kepada degree??adakah biasiswa disediakan oleh pihak tnb,bagi golongan ini??

  4. amna,

    Memang ada tetapi anda mesti telah mendapat tempat di universiti sebelum boleh memohon.

  5. ………..
    i think i should just wait only…….
    when the adv of jpa come out actually?
    sb tell me…….

  6. are that any scholarship i can get as i wan to go politeknik,
    money is a problem for me

  7. fobiden,
    Memang ada penajaan untuk pelajar politeknik. Jika mengambil peringkat sijil sila rujuk Pembiayaan Sijil Politeknik dan peringkat diploma sila rujuk Pembiayaan Diploma Politeknik.

  8. Reference is made to your reply to Adibah on 26 May 08. Wish to enquire further exact date of announcement of application for government scholarship to study at IPTA and which on website the announcement will appear. Tq.

  9. namhian,
    Saya difahamkan iklan permohonan penajaan Program Ijazah Dalam Negeri (PIDN) JPA akan dikeluarkan hujung June atau awal Julai ini, saya tidak mengetahui tarikh tepatnya.
    Iklannya akan disiarkan di laman web http://www.jpa.gov.my/ dan di http://esila.jpa.gov.my/.

  10. PIDN jpa ada interview gak ker??

  11. damha,
    Maaf saya tidak mempunyai maklumat ini. Cuba hubungi 03-8885 3049 untuk penjelasan.

  12. wondering... says:

    i have a question..

    im going into my third semester as a degree student. Is it possible to apply for a JPA scholarship during your second year?

    I heard that if your cgpa is above 3.75 you can apply. Is this true? If so where can i apply for the scholarship?

  13. i applied for jpa scholarship online..i wonder is jpa aprroved my application?how do i know wether i got the scholarship or not

  14. salam. saya ingin bertanya bila keputusan pemohonan ini akan diberitahu kepada pemohon?
    sekian, terima kasih

  15. humble dan ina,
    Maaf kerana saya sendiri tidak pasti tetapi jika ada maklumat berkenaannya akan dihebahkan di sini

  16. DavidZMetal says:

    Dear Nilam,

    My application for “BIASISWA JABATAN PERKHIDMATAN AWAM BAGI MENGIKUTI PENGAJIAN PERINGKAT DIPLOMA DAN IJAZAH SARJANA MUDA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI AWAM (IPTA) DAN INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI SWASTA (IPTS) DALAM NEGARA BAGI SESI 2008/2009″ is successful .

    May i know do i need to go for interview in order to get the scholarship?

  17. saya ingin pndangan dari nilam berkenaan biasiswa jpa.

    saya dh study kat ipta utk peringkat degree..dh sebulan lebih..
    n then dpt twaran keje kat usm dlm bidang kelulusan sy..diploma makmal perubatan..
    so.. sy menerima twrn usm tu dan keluar dr U..
    baru semggu sy dftr kat usm..sy dpt twran biasiswa jpa utk degree sy tu..
    skrg sy dlm dilema utk memilih biasiswa jpa @ teruskan keje sy kat usm..
    bolehkah biasiswa jpa kita buat penangguhan? sy memang seorg yg suka sgt2 nk study.

    hrp nilam dpt tlg..

  18. DavidZMetal,

    Tahniah kerana telah berjaya mendapat biasiswa JPA. Setahu saya anda tidak menghadiri temuduga walaupun begitu sila hubungi JPA di 03-88853049 bagi mendapatkan maklumat berkenaan program tajaan biasiswa ini.

    didik,

    Jika saya anda, saya akan menyambungkan pengajian diperingkat ijazah. Ini memandangkan peluang untuk mendapatkan tempat untuk belajar dan biasiswa belum pasti lagi jika anda menangguhkannya di lain masa.

    Di samping itu peluang pekerjaan adalah lebih luas jika anda memiliki ijazah. Malah akan mendapat tangga gaji dan kemudahan yang lebih baik.

    Berkenaan penangguhan biasiswa itu saya tidak pasti, cuba hubungi JPA di 03-88853049 untuk maklumat lanjut.

  19. about the jpa scholarship…
    does psd have any scholarship for moe matriculation graduates who wants to pursue their study in foreign universities or ipts (medicine)
    thanks..

  20. Mie,
    Yes, for IPTS please refer Program Diploma dan Ijazah yang ditaja di IPTS at Biasiswa JPA Bagi Pengajian Dalam Negara 2008 and for foreign universities please refer Program Luar Negara at Penajaan Tambahan Pelajar Lepasan SPM 2007.

  21. SY NK TYA..BLA NK BUKA BORANG PERMOHONAN BIASISWA BG PELAJAR DIPLOMA..SY STILL BLJAR DI UITM..DAN SY IGIN MEMOHON BIASISWA..THN NI SY SEMESTER KE2..SEM LPAS S MNDPT 3.58..N KWN SY SUH MEMOHON BIASISWA JPA OR MARA..

  22. Megat,
    Biasanya pada bulan Jun setiap tahun.

  23. does JPA offered a scholarship for those who got an offer from oversea university??
    how can i apply???
    please guide me…..i have to register to aston university, birmingham on september….
    i can’t apply for MARA, just bcoz my SPM didn’t credit at all subject..
    it’s not fair at all…
    i’m doing the best i can in my mechanical engineering certificate and electromechanical engineering diploma….
    where is the chance for a student who keep trying to improve herself….

  24. salam…
    Saya pelajar kejuruteraan dari salah sebuah IPTA. Saya ingin bertanya, adakah JPA menyediakan biasiswa bagi pelajar yang sedang mengikuti pengajian tahun kedua?

  25. Rayna,
    Anda boleh cuba memohon Skim Pinjaman Yuran Pengajian Di Luar Negara JPA.

    A’an,
    Salam…
    Ya ada, iklannya dijangka akan keluar pada bulan Jun nanti.

  26. SALAM…NAK TYA BLA DIUT BIASISWA JPA NAK MASUK?
    ADA SAPA2 YG TAHU?

  27. nak tya bila schoolarship jpa nak kuar??

  28. If I take many subjects, for example 13 subjects and score straight A’s and i am also active in co-curiculum. Will i be at advantage compared to another student who scored straight A’s for10 subjects but has been active in co-curiculum avtivities and have won a zone competition. The reason why I am asking such a question because i am deciding whether to take many subjects or put more time in brushing up my skils for the coming zone competition? TQ for ur advice and help. I really appreaciate it.

  29. salam,

    Saya mengikut isteri saya melanjutkan pelajaran di peringkat PhD di UK. Pada masa yang sama, saya berminat untuk melanjutkan pelajaran di peringkat MEng. Saya ingin memohon pinjaman pelajaran bagi tujuan ini. Adakah JPA menyediakan pinjaman untuk peringkat postgraduate. Terima kasih

  30. Is JPA scholarship provide the course of veterinary to overseas ?

  31. sy dpt 3.58 stpm 2008,sy bpotensi ke memasuki universiti sedangkan bgitu ramai yg lebih cemerlang berbanding sy?

  32. Paiapple dan Jus,
    Saya tidak mempunyai maklumat mengenainya.

    Jesmin,
    Merit tidak berdasarkan jumlah matapelajaran yang diambil tetapi gred matapelajaran tersebut. Manakala bagi ko-kurikulum merit akan lebih baik jika anda memegang jawatan lebih tinggi atau wakil ke peringkat negeri. Oleh itu bergantung kepada kebolehan anda bagaimana untuk meninggikan merit keseluruhan diri anda.

    Dean,
    Salam… Memang ada.

    Luck,
    Anda perlu menyemak terus dengan pihak JPA kerana penajaan pengajian pelajar sering ada perubahan.

    Mimi labuan,
    Masih ada peluang. Anda cuma perlu bijak memilih kursus.

  33. i would like 2 ask a very2 important question of my life… i really need someone to answer it for me.. please… i’ve put medicine in the application for the jpa and currently i am attending the ‘program pendedahan kerjaya seorang doktor’… but, i dun feel like goin for medicine because my parents who are the one that asked me to take medicine… but i am more interested in pharmacy… can anyone hellp me??? am i allowed to change my course and still able to get the scholarship??? i really want to fly oversea…

  34. please.. if can reply to my email ASAP…

  35. i applied 4 PILN 2009. jz curious ,is any different between tajaan MARA n JPA.

  36. Wish,
    Pertama sekali saya syorkan anda berbincang dan terangkan kenapa anda lebih berminat dengan jurusan farmasi kepada ibubapa anda. Selepas itu anda berbincang pula dengan pihak JPA berkenaan hasrat anda itu. Saya rasa pada peringkat ini tidak ada masalah dengan biasiswa jika bertukar jurusan.

    Syed,
    Saya sendiri kurang pasti, mungkin ada pembaca lain boleh membantu.

  37. thanx a lot… tp sya tkot jka pluang untuk sy mndpat tajaan akn mnjdi smkin nipis… lgpun mcm mna prosedurnya??? krna tdk lma lg interview jpa sndri akan djlankan???

  38. berapa org yg akan mendapat biasiswa mara? ada statistik 2008 tak?

  39. Wish,
    Kerana bimbang peluang mendapatkan tajaan menjadi tipis menjadi sebab utama anda perlu berbincang dengan pihak JPA untuk melihat option yang anda ada. Saya sendiri tidak pasti caranya, cuba bertanya dengan pihak JPA.

    Jika ada pembaca lain yang mempunyai cadangan atau pengalaman, bolehlah membantu Wish.

    Unknown,
    Saya tidak ada maklumat mengenainya.

  40. I wan to ask that if i get the scholarships to go overseas,can i change it to become i get free tuition fee for studying in local u,for any course?

  41. Scrmath,
    Setahu saya tidak boleh tetapi cuba dapatkan penjelasan daripada JPA.

  42. Hi! saya pelajar tahun 1, semester 2 di Monash, Sunway. Boleh tak saya apply utk JPA scholarship jika saya transfer ke Monash, Australia utk tahun kedua dan ketiga? is that possible??

  43. Dudu,
    PILN ini adalah untuk lepasan SPM yang baru hendak masuk IPT sahaja. Bagi mereka yang sedang belajar di IPT ada beberapa pembiayaan lain yang boleh dipohon.

  44. gelisah betul 09 says:

    saya mendapat 11A1 dalam spm2008. Telah di interview untuk program luar negara JPA. Saya berjaya diterima untuk program matrikulasi 2009. Soalan saya sekarang ialah : 1) adakah permohonan JPA menjadi tipis ataupun “lesap terus” dengan penerimaan matrikulasi? 2) adakah pihak matrikulasi dan JPA bersepakat dalam penajaan seseorang penuntut? 3) adakah tajaan JPA diberikan kepada adik-beradik yang berjaya dengan cemerlangnya setiap tahun berturut-turut? Sekian, terima-kasih.

  45. Gelisah Betul 09,
    1. Tidak, oleh itu usahlah bimbang.
    2. Sepatutnya begitulah.
    3. Jika layak dan memenuhi syarat, tentu akan diberikan.

  46. Kalau seorang itu yang mulanya dapat Matrikulasi dan kemudian pula dapat biasiswa JPA untuk ke luar negara, perlukah dia dafter kat kolej Matrikulasi sementara tunggu surat dari JPA?

  47. kawan saya dah dapat confirmation JPA scholarship. Esok perlu dafter untuk Matrix. Beliau risau tentang samada beliau harus daftar atau tidak? Tolong jelaskan.

  48. Pgs,
    Mereka yang mendapat tawaran ke luar negara biasanya perlu membuat A-Level dan seumpamanya di Malaysia dahulu sebelum ke universiti luar negara untuk program ijazah. Mereka ini biasanya juga akan ditempatkan di satu kolej khas.

    Manakala mereka yang mendapat tawaran biasiswa dalam negara pula akan diserapkan di IPTA/IPTS tempatan pada peringkat ijazah selepas tamat samada Matrikulasi, Asasi atau apa-apa program pra-universiti yang ditentukan.

    Berdasarkan ini saya berpendapat mereka yang mendapat tawaran ke luar negara tidak perlu mendaftar ke Matrikulasi hari ini. Mereka yang mendapat tawaran dalam negara pula perlu mendaftar.

  49. Thanks for the clarification Nilam.

    Do you know about a serious problem in the JPA web site.
    Ini soal keselamatan data. beberapa kes di mana setelah calon click terima tawaran, ada orang lain (yang mungkin tahu noIC calon itu) telah menukar status sebagai “Tolak” tawaran. Kita dah adukan pada JPA. Sepatutnya setiap orang perlu di mestikan guna password, bukan IC number, untuk akses borang masing-masing. Ntah berapa ramai calon yang tidak sedar keputusan mereka dah di tukar orang lain!!! Anak kawan baik saya pun kena. JPA dah block borang anak kawan supaya tidak boleh di ubah orang. Tapi bagaimana dengan calon lain yang masih tak tahu kalau ada orang buat tukaran?
    Apakah langkah keselamatn JPA dalam perkara ini?

  50. Pgs,
    Sama-sama…
    Harap pihak JPA dapat melakukan sesuatu. Malang kepada mereka yang menjadi mangsa dan tidak mengetahui apa yang berlaku, ini mungkin menjejaskan peluang mereka.
    Ini juga sebagai peringatan kepada yang lain supaya lebih berhati-hati dengan sebarang urusan yang dilakukan secara online.

  51. nurulbunga says:

    slm.saye dpt jpa scholarship based on my spm in 08 tapi,dlm negara-ipts utk asasi/degree perubatan..soalan saye ialah,adakah saye masih berpeluang utk sambung degree in medidine di luar negara?help me!asap.

  52. Nurulbunga,
    Salam… Buat masa ini jika anda ditawarkan biasiswa untuk dalam negara, anda tidak akan dihantar ke luar negara. Melainkan ada perubahan dasar semasa anda tamat asasi nanti. Sila rujuk komen-komen di Keputusan Biasiswa JPA Bagi Program Ijazah Luar Negara 2009 mengenai isu yang berkaitan.

  53. I got the overseas JPA scholarship for pharmacy.
    But i am now think that i am more interested on aeronautical engineering. How ??

  54. Angel,
    Sila berbincang dengan JPA, mungkin anda berpeluang untuk menukar jurusan.

  55. HelloPutra says:

    Bagi kes rayuan JPA, berapakah peluang sesorang itu untuk berjaya? adakah bedasarkan penolakan penerimaan seseorang calon yang telah berjaya??

    Ada tak calon yang cukup syarat memohon sesuatu kursus tp mendapat 5A berjaya PILN dlm keputusan terdahulu???

    berapa pula kuota yang diberikan tahun ini? t. kasih.

  56. HelloPutra,
    Saya tidak mempunyai maklumat peratus peluang mereka yang merayu. Begitu juga mengenai mereka yang mendapat 5A berjaya dalam PILN dan kuotanya. Harap ada pembaca lain boleh membantu.
    Walaupun begitu memang jumlah mereka yang menolak tawaran mempengaruhi kes rayuan.

  57. salam…

    sy nk tye psal hal ni…
    bleh x klau sy just dpt 5 1A 7 2A apply biasiswa jpa ini ???
    satu lg, klau kokurikulum sy x active ade x hrapan sy dpt blajar kt oversea

    ….trime kasih….

  58. Syazwan,
    Salam… Memang ada peluang tetapi mereka yang mempunyai lebih 1A akan mendapat keutamaan begitu juga dengan penglibatan ko-kurikulum.

  59. salam….
    cmne nk apply biasiswa JPA utk student thun dua julai ni?

  60. Aina,
    Permohonan dijangka akan dibuka pada penghujung bulan ini. Sila rujuk maklumat mengenainya di Biasiswa JPA Bagi Pengajian Dalam Negara 2008 (ini untuk tahun 2008, untuk tahun 2009 belum keluar lagi).

  61. nilam, bila dijangkakan biasiswa jpa 2009 akan keluar?

  62. thn nie tak ade ke jpa hntar student ke ireland utk course medic??? sbb rmai kwn sy yg dpt biasiswa jpa nie, diorg dpt ke mesir n jordan shaja??? adekah course medic hnya utk negara mesir n jordan??? negara eropah xde ke??

    ….trime kasih…..

  63. Esz,
    Jika maksud anda permohonan biasiswa JPA PIDN, biasanya hujung Jun.

    Syazwan,
    Mungkin ada cuma kebetulan orang yang kita kenal tidak ada yang dapat ke situ. Harap ada pembaca lain yang boleh mengesahkannya.

  64. erna_ndiana says:

    Salam..
    saya memiliki diploma lepasan politeknik. saya aply jpa dgn pointer 3.53
    sy harap..sgt sy dpt.tp,keputusan yg ke luar minggu lepas..sy gagal.sy masih b’kesempatan utk buat rayuan.Kwn2,doakan sy b’jaya dlm rayuan nanti..

  65. Erna,
    Didoakan anda berjaya.

  66. salam….. can i ask something????
    thun nie sy dlm form 5 and nak tanyer psal biasiswa.

    mcam maner sy boleh mmohon biasiswa slepas rsult spm nnti? adakah guru di skolah sy akan mmaklumkn mngenai biasiswa ini ataupun sy kena cari inisiatif sndiri?

    boleh x pohon lbih drpd 1 biasiswa? mksud sy, klau sy dah isi borang untuk biasiswa jpa, bleh x sy isi borang lagi untuk biasiswa mara pulak???

    thanks…..

  67. Azuan,
    Anda perlu berusaha sendiri untuk mendapatkan biasiswa dengan sentiasa memerhatikan maklumat yang diumumkan di akhbar2 dan internet. Anda boleh juga rujuk di ePutra dengan melihat kategori Biasiswa dan Pinjaman untuk mengetahui peluang mendapatkan biasiswa.

    Di samping itu pengumuman juga ada dibuat oleh IPTA dan IPTS mengenai tawaran biasiswa kepada para pelajar mereka.

    Anda memang boleh memohon semua tawaran biasiswa yang ada untuk meningkat peluang mendapat biasiswa.

    Apa yang penting sekarang dapatkan keputusan yang cemerlang di dalam SPM kerana peluang lebih cerah untuk mereka yang mempunyai keputusan yang baik. All the best for your exam!

  68. salam….
    1)bleh x bagi tips2 utk mghdapi tmuduge untuk biasiswa jpa????

    2)biasenyer, soalan ttg ape yg diorang akan tanye???

    3)uth thun dpn, brape jumlah biasiswa yg akan dtawrkn kpd student????

    adekh biasiswa mara hanye utk plajar lpasan mrsm jer???

  69. Faten,
    1. Sila rujuk komen-komen di Permohonan Tajaan Program Ijazah Luar Negara 2009 Lepasan SPM 2008 mungkin boleh membantu.
    2. Sila rujuk no.1
    3. Saya tidak ada maklumat tersebut.
    4. Biasiswa MARA boleh dipohon oleh semua pelajar Bumiputra bukan untuk lepasan MRSM sahaja.

  70. hello… I ‘d finish my study at matriculation college a few months ago.. Unfortunately, I got the course that I don’t prefer during the enrollment to university.. So, I decline the offer.. Now, I am thinking of studying in Russia ( medical)… Can I apply scholarship for that? How? Thank you…^_^

  71. Nella61,
    Normally you need to secure a place at the university before you can apply for the scholarship. Please refer eSILA JPA for details.

  72. Thank you… ^_^

  73. Nella61,
    Your welcome…

  74. salam…

    sy nak tnye..
    sekarang nie sy sdg mengikuti pengajian peringkat diploma..
    kalau saya dapat menyambung pengajian degree di luar negara,
    jpa ada sediakan tajaan tak?

    and ape syarat2 dia?

  75. salam. i am sorry if my question has been asked before this; but still i want the answer :)

    can we apply jpa scholarship to pursue our study abroad by using iium matriculation results? tq

  76. saya dapat biasiswa jpa untuk pengajian di politeknik..adakah bila saya sambung degree boleh lanjutkan biasiswa?

  77. haloo.

    my name is Johnben, i am currantly in Matriculation college.

    i am wondering, is it possible for me to apply for the 2010 scholarship offer under JPA?

    well, i really have no idea whether or not it is possible or not.

    anywa, i am looking forward for a fast feedback, koz i am afraid the deadline will hit soon :)
    ]
    thank you very much,

  78. is there any scholarship for goverment politeknik???when is the closing date??

  79. salam..untuk pelajar lepasan matrikulasi,berapakah pointer yang dikehendaki bagi membolehkan kami memohon biasiswa jpa?

  80. hi. im an spm leaver n going to pursue my study into first degree programme in ipta.i want to inquire into the Jpa scholarship.Is it possible for me to apply for the degree programmes in overseas under this scholarship after I got my CGPA(degree)?

  81. salam nilam
    saya sedar bahawa kita tidak boleh hanya bergantung kepada biasiswa jpa,mara kerana bilangan cerdik pandai semakin meningkat sekarang so nilam ada cadangan tidak untuk saya memohon biasiswa seperti badan korporat dan lain-lain.sebelum ini saya pernah mencari biasiswa seperti ini tapi tidak menjumpai website yang sesuai.harap nilam boleh tolong

  82. biasiswa apa yang selalu disediakan untuk pelajar yang ingin menyambung pelajaran dalm bidang fizik selain jpa dan mara

  83. untuk pelajar SBP,adakah mereka mempunyai apa-apa keistimewaan untuk mendapat biasiswa?

  84. salam… universiti mne yg menyediakan course untuk architecture?

  85. adakah yuran pengajian akan ditolak terus dari pihak jpa atau pelajar yang perlu membayar kemudian setelah biasiswa diperolehi kepada pihak universiti?

  86. May I enquire that if I am a 2009 SPM candidate,can i apply for the 2011 JPA?Thank you.