Keputusan Permohonan Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4 2011

Keputusan Permohonan SBP Tingkatan 4 2011

Semakan Pengambilan Kedua SBP Tingkatan 4 2011

Semakan permohonan memasuki Tingkatan 4 2011 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pelajaran Malaysia sudah boleh dibuat secara online mulai hari ini 18 Januari 2011. Pada tahun in Kementerian Pelajaran Malaysia menerima sebanyak 46,506 permohonan untuk kemasukan ke Tingkatan 4 di SBP berbanding tempat yang ditawarkan sebanyak 5,300 sahaja.

Semakan Permohonan SBP Tingkatan 4

e-Rayuan SBP Tingkatan 4

  • Bagi yang tidak berjaya mendapat tawaran, mereka boleh membuat rayuan secara online.
  • Laman web untuk membuat rayuan kemasukan ke Tingkatan 4 SBP 2011 adalah di Sistem e-Rayuan Atas Talian Ke SBP Tingkatan 4 Sesi 2011.
  • Tempoh membuat rayuan ialah mulai 18 Januari hingga 2 Februari 2011.
  • Keputusan rayuan tertakluk kepada kekosongan tempat yang ada setelah proses pendaftaran pelajar yang menerima tawaran.
  • Keputusan pengambilan kedua SBP Tingkatan 4 ini biasanya akan diumumkan pada minggu terakhir Februari.

Pendaftaran Pelajar Baru

  • Pelajar yang berjaya mendapat tawaran ke Tingkatan 4 SBP ini perlu membuat pendaftaran di sekolah yang berkenaan pada 7 Februari 2011.

Maklumat

Tahniah kepada mereka yang mendapat tawaran ke Tingkatan 4 Sekolah Berasrama Penuh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Penulisan terdahulu pada 15 Januari 2011

Untuk makluman para pelajar yang telah menduduki PMR 2010 dan ada memohon memasuki ke Tingkatan 4 2011 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pelajaran Malaysia, keputusan permohonan mereka telah sedia ada.

Surat tawaran kemasukan ke Tingkatan 4 SBP 2011 telah pun mula dipos ke rumah pemohon yang berjaya. Difahamkan ada yang telah pun menerima surat yang bertarikh 14 Januari 2011 tersebut hari ini (15 Januari 2011). Dijangka pada minggu hadapan ini (antara 17 – 21 Januari) semakan permohonan secara online boleh mula dilakukan.

Kami akan paparkan url laman web untuk membuat semakan permohonan ke Tingkatan 4 SBP 2011 tersebut bila telah dibuka nanti.

355 thoughts on “Keputusan Permohonan Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4 2011

  1. harap2 berjaya…amin

  2. knape ari isnin bru bleh cek name
    plik btol laa

  3. nurlaila natasya says:

    jika berjaya.. bilakah tarikh kemasukan ke sbp…?

  4. hrp2 sgt dpt..
    tolong lah ya Allah!!!

  5. alhamdulillah, saya dapat semashur ! :) sape2 yang semashur sini ?

  6. hrap2 brjaya jga…

  7. Harap2 tak dapat. Tak payah la tinggalkan kawan2 lama. Muahaha. Kalau pindah kat sana nanti, ada musuh lama. Tak terdaya nak bermusuh balik =.=

  8. Mashi Hakita Maroo says:

    haiisssshhh,,ble la surat nk smpy ni,,,

    nnti aq tukar fkiran skool at akool lame jewp kang bwu taw,,,

    =,=

  9. huh ! hrap2 ar dpt..
    erm,,nk tnye kalo sekolah sains seremban mmg kerajaan yg pilih k??
    kalo kite dh buat pmohonan cam ne ah??

  10. assalamualaikum dan salam satu malaysia.. saya ada satu soalan.. kalau kita tak dapat surat, bermakna kita x dapat masuk SBP ke? atau tidak begitu?? tolong jawab… terima kasih..

  11. mintak2 adik aq dapat masok sbp….aaaaaaammmmmmmmiiiiiinnnnn…

  12. takodd nyee !
    dup dap , dup dap .
    ase cem tak dpd jea :'(
    sbb , surat twrn tk dpd pun . hum .

  13. menakutkan aja takada game

  14. mmg 15 januari semestinya dpt ke?

  15. ya..allah bantulh hamba2mu…smoge dptlah masok supya cita2 aku nk gi mesir tercpai…

  16. harap harap dapat…

    AMIN!!!

  17. cuak lahh .
    nak sagad pegi semesra .

  18. kwn i dah dpt la..
    congrates to her..
    but pelik dye bru dpt td..
    bkn ke postman cuti ahad ni..
    hrp2 la sy dpt jgak..

  19. thanks for the info ^^
    smg dapat,doakan sy eah ? aminnn :')

  20. harap2lah…..dapat…..
    amin…
    INSYA-ALLAH…

  21. sape yg dah dpd surat twrn ?

  22. sabah sarawak belum tentu dapat dlm mase trdekat ni .
    surat tu kne berenang merentasi laut china selatan dulu , sblum ke sg rajang
    hehe..nth2 2 mggu bru sampai x . .
    hmm sabar je la . .hrp2 dapat..amin

  23. segala puji bagi allah tuhan sekalian alam,selawat dan salam keatas junjungan nabi muhammad, berikanlah hambamu masuk ke sekolah berasrama penuh..amin

  24. Hafiqah Dekqa says:

    hmm tak dapat letter ag la arinie..
    postman cuti ke ahad nie? huhu..
    takpe2..
    ade rezeki dpt la kot..
    takde..redha je..skola mne2 un same je.. : )
    insyaallah

  25. hrap2 dpt mskj sbp

  26. mnxk2 dpat sbp aminn…
    spa2 knal aq di sbp nnt tlong tgur….

  27. kawan aku yg lelaki semua dapat. yg permpuan setakat ni takde sorang pun. mungkin lambat sikit kot. hmmm

  28. prmpuan mne leh….laki jer bleh…….huhahahaha………….xdpt pon xpe…

  29. saye duduk tganu..agk2 bila surat smpai?

  30. syifaasaarimnoriza says:

    surat ta smpai pon..!huhuhu.
    ta dpt ke??

  31. Saya masih tak dapat surat tawaran lagi :-(
    Papepun , saya harap dapat tawaran ker SM Muar !
    Aminnnnnnnnnnnnnnn .

  32. Sy dpt surat semlm utk anak sy ke sbpi gombak. Dftr 7 Feb. Anak sy mcm tak nak pegi je. Dia suka kat sklh skrng di Izzuddin Shah, Ipoh.

    • kalau tak mahu pergi , kenapa dia apply ? dia sebenarnya mengurangkan tempat untuk orang lain . kalau dia reject pun orang lain terpaksa menunggu turn ke 2 . hmmm

    • btol2..kesian pd orang yg mmg nk masuk

    • cmone,apala masalah mak bapak sekarang?kalau xnak g biarla,stay dekat rumah belajar elok2 spm 10a mintak jpa,fly.apa susah.

    • En Khir, that’s one of the best sbp school nowadays, ranking spm dia tinggi sgt!!! sy nak sgt anak sy masuk sekolah tuh, anak en khir tolak tuah kalu x pergi.

    • menyusahkan orang lain yang nak masuk !

    • pada semua, jangan cepat buat assumption, kadang-kadang kita apply sekolah lain dapat sekolah lain yang ditentukan oleh Kementerian.

  33. waaa…bile nak dapat nih…berdebar2 dah nih

  34. nuruil syukrina says:

    hmmm… sye pun x dpt lg….. hmmm sdeh der kalu x dpt… hmmm…. srat 2 mmg lmbt nk smpai ka??? hmm… pa pe pun hrp dpt… amin

  35. nuruil syukrina says:

    hmmm… sye pun x dpt lg….. hmmm sdeh der kalu x dpt… hmmm…. srat 2 mmg lmbt nk smpai ka??? hmm… pa pe pun hrp dpt… amin

  36. xde pown link nk cek…
    ckp stat kul 12 mlm..17 hb…

  37. okay,im waiting rite here rite now in front of my laptop . haishh . dah tpacak dpn ni sharp pkol 12 td . tak klua pun . sabaa jela =____=

  38. hurm.. :( mnenyer lman web dier.. sye tggu nihh.. smapi x tido mlam.. nk check punyer psal ..

  39. ble nk dpt tsau kptsn melalui internet nie..???

  40. maNE ni…

  41. Dr Al-Amin says:

    SEK MEN SAINS SELANGOR,KUALA LUMPUR adalah antara SBP trbaik dlm sejarahnya. semoga terus melahirkn para ilmuan,cendiakawan,pakar perubatan,ahli politik,sejarawan dan masyarakat yg brguna. Terima kasih para guru SMSS. Tanpa anda siapalah sy. ikhlas dari The Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI).

  42. perlu ke lambat2 kan

  43. pelik betul sistem ni. Apa yang payah sangat nak papar kat website tu? Bukan ke patutnya yang on line tu lagi cepat?

  44. Right Luck says:

    assalamualikum… dan salam satu malaysia.. kepada sesiapa yang tahu, bilakah akan dipaparkan URL laman web untuk membuat semakan permohonan tingkatan 4 SBP 2011. TARIKH SEBENAR… terima kasih….

  45. aku pun tak dapat lge, harapnye dapat. sapesape yang tahu cemane nak cek, dalam mase terdekat, mset aku kat facebook yaww.

  46. kalo dpt insyaalah pegi…

  47. tahniah pada yang berjaya…suspen jugak nunggu ni walaupun tak berapa confiden sebab anak saya 7a saja…tapi haraplah jugak skit2 sebab abangnya dah form 5 kat asis kl. kalau tak berjaya harap mrsm ada cannn :)

  48. bla nak kuar nie!! dh pnt tggu…

  49. i'm waiting.waiting.waiting. =='
    blek skula,tros tgk.hmmm :'(
    i'm tired of waiting,sabar sabar :)

  50. x de kluar result pon…..
    x phm la…… dah kluar ke blom?

    • salam zulaikha, 18/01/2011 baru keluar result, alhamdullilah saya dah dpt tawaran ke sek sains rembau 7/2/2011 register

  51. mane link nye nak cek nih..saye x tido malam tunggu nak cek on9..tapi x der pon..??

  52. x boleh bukak pom …
    -_-"

  53. x boleh bukak pom …
    bile tarikh sbnrnye ?

  54. lamanya……… penat tau tunggu nie ,. =[

  55. syukur sgt2!! Sy dpt SM Sains K. Trg… ad yg dpt sme mcm sy x??

  56. Dah call KISAS & dimaklumkan belum ada senarai nama calon berjaya lagi..

  57. pelajar :) says:

    sedang mnunggu -.-'

  58. macam mane nak cek sbb aku dah cuba cari tp x jumpa pun .korang dapat berape

  59. aduh mak ,saya nak sagad pegi sains rembau .erm ,xsampai pon surat .tak dapat ke??
    pless lah ,na sagad ya Allah :)

  60. knp la lambat sgt…
    hrp2 sgt blh dpt sbp…
    teringin nak rasa duduk asrama…
    hrp2 best la ye… ^_^

  61. aduh ,na sagad pergi SM sains rembau .na jadi berdikari ..agak2 bole dapat tak??

    ada sesape kat sini dapat sains rembau?

  62. mashi pooh says:

    mne ni… lmbt la… thiah yg dpt tu… hrp2 la sye pon dpt.. aminnn

  63. mcm mane nk check name kita dpt sbp ke x???

  64. Mashi Hakita Maroo says:

    putus asa ntok mncari semakan kemasukan ke sbp,,,,,,huk3=(

    bye2…..smoge yg len2 tu berjaye…..

  65. URL ni pun, bila ntah nk keluar

  66. weyh korang.., cmner nk tngok nih… xphm lerr,, ajr r cmner nk semak nih,,

  67. hmmmm… srat x smpai lgi… kwn2 aq suma dh dpt…
    aq ja yg x dpt lgi…
    hmmm… hrp2 dpt…
    AMIN…

  68. i have got the letter ! thanks sbp :) <3 alhamdulillah

  69. Bila semakan sbp secara online boleh dibuat ?

    kte hri nie dah boleh buat semakan secara online,

    tp knp blum dpt lg ?

  70. zatiey noor says:

    aQ qsa mmg xde peluang nk msok xp doakan kkawan yg lain dpat

  71. zatiey noor says:

    aq qsa mcm xdpat jew, xp doakan kkawan lain dpat msok

  72. i called kemetenterian this morning. katanye online esok baru boleh buat semakan..

  73. hamba allah says:

    saya dpt 7A jek….
    ade x possibility utk sy dpt SBP???

    • maybe boleh kalau total markah2 u banyak yang 90 above .
      n strong in kokorikulum .

    • Harapan Seorang Bapa says:

      Entah, kita hanya mengharap. Anak saya dapat 9A pun x dapat. Kokurikulum pun strong, mungkin x dapat sokongan VVIP dan bapak menteri kot, Sebab itu x dapat. Kesyian dia.

  74. I called Kementerian pagi tadi, mereka kata semakan online esok baru boleh buat. url dia ada di laman web mereka. http://www.moe.gov.my

  75. rslt sbp da dpt… sya dtawar kan aliran sains teknikal… boleh sya nak tukar aliran??

  76. huhu.. apsal lambat sangat.. debar2 la..

  77. bila dpt semak keputusan permohonan sbp??

  78. kawan saya dah dpt surat hari ini.sesiapa yg x dpt surat tu fhm2 je la ye.

  79. kalau dah dapat sbp,
    ade kemungkinan x kite dapat mrsm pulak ?
    atau siape yg dapat sbp x kan dapat mrsm.
    dan siape yg x dapat sbp ade peluang mrsm ?

  80. Alhamdulillah.. sye dpt SM SAINS SERI PUTERI.. mslahnya x tao la nk pg k x coz jaoh.. T___T

  81. cmna na cek nyh?

  82. Zainal Hasheem says:

    Mana dia? Kata hr ni 17 Jan boleh check?

  83. aduh….pening r…hrap2 bleh r….amin3

  84. Abang prihatin says:

    Abang pun nak checkkan adik punya result.. Adik2 sekalian, sungguhpun tak dapat tawaran ke SBP, janganlah berputus asa ye. Sesungguhnya ada banyak lagi jalan untuk berjaya.

  85. x de own kat portal kem.pelajaran
    kwn saye sorang dah dpt srat
    saye lom lak

  86. PeningPeningg =.=' says:

    saya da dpt result tuh . dpt SBP kat area terengganu . tapi , konfius pulak nk pegi or takk . adoiii ., susahny nk buat keputusan niii :((

  87. salam…..sper yg tau camner nk check …….

  88. am8888888888888 says:

    xd pon kt url neyh
    betulkah seseorang itu mendapat sbp dari surat tawaran sahaja
    manakala di internet hanya untuk memastikan sbp yg ditawarkan

  89. adik2 semua nak tanya la… ada ke boleh check yg online punya selain dari terima surat..

  90. bilakah tarikh sebenar??????

  91. hmm , dh rmai ke yg dpt surat ?

  92. Kata boleh semak oneline ari ni… x de pon…

  93. Ya Allah, kawan saye sudah 4 orang dapat tawaras SBP. Ade yg pegi Alam Shah la, Bagan Datoh, Tun Raja Alzlan. Tapi saye sorg x dpt. Diorg smua dah dpt surat tawaran. Mintak2 la pg esok check dapat Insya-Allah. Dahla mase Form 1 apply pun x dpt :(

  94. hurmm…..lmbtnye result kluar
    wt owg debar2 jew

  95. Yang blum dapat surat tu banyak-banyak bersabar dan berdoa pada Allah, masih terlalu awal lagi. Surat pun banyak yang belum sampai lagi. Insyallah kalau ada rezeki tu dapat la nanti.

  96. please help me.. says:

    aku dpt sms kubang pasu???
    nk pi ke x huh??

    • sbp integrasi kubang pasu kn?
      aq nsihat kn kmu g laa yerk..coz skool tu bgos jgk..
      ranking ke-18 spm 2009

  97. Mcm xde harapan je ni, sape2 dr area penang dpt x surat tawaran?

  98. ummu zubair says:

    cuba check 12:01am …another 55minutes….. pg tadi sy call MOE on behalf anak, insyaallah se awal mungkin dia akan open link tu… sama2 kita berdoa semoga berjaya….

  99. ummu zubair says:

    insyaallah … kalau ada rezeki, adalah..

  100. bla nk kuar nie…..

  101. aslmkum semua…ahlmdullah ank sy dpt twaran ke SBP di SMS SULTAN ISKANDAR..tp ank sy mohon KISAS..x tahu ank sy nk g ke x..

    • congrats to anak ibu =)

    • Ntah apa2x MOE nie, orang mintak aliran agama bagi aliran sains,.. jauh pulak tu, sajer menyusahkan

    • Utk parents & students2 yg tak dpt mne2,,

      Korang sume jgnlah kecewa sgt

      Sye ni pelajar sbp

      Trial dpt 7a, aktif dlm koko, pmr straight a’s

      Tp dpt msuk sbp yg tak top

      Dh tu tak msuk first intake

      Ble dh msuk, yg aslnye cmrlg mse pmr,

      Taklah cmrlg sgt diorg mse spm

      Biase2 je

      Klau anda sume (including parents) nk ckp yg dok skola harian takleh nk gi oversea or universiti yg trbaik

      Korang slh..

      Skrg ni klau spm dpt straight a+

      Gerenti korang dpt je interview gi oversea

      Tp INTERVIEW SHJ, korang kena compete lg kat interview tu nnt

      Esp dlm communication

      Dh takde lg dh specialty tok dak sbp&mrsm

      Mmglh dok kat sbp & mrsm ad bnde bru yg korang dpt bljr,

      And klau korang btul2 nk belajar bnde bru ni,

      Korang bleh je tnye dgn kwn2 korang yg skola kat sne

      Camne sistem kepimpinan, pengurusan skolah, aktiviti koko, and mcm2 lah

      Pndek kata, segala bnde yg lain drp skola harian

      Alaa… Klau korang study kat skola kluster pon not bad

      Ad jugak yg lbih excellent drp sbp, mrsm

      Klau dpt straight a & active dlm koko mcm yg KORANG CLAIM,

      Mmg surelah dpt msuk kluster schll

      • wow..

        my school is kinda an elite school..

        but i really want to go to sbp..

        ye lar, terase boring plak skola tempat yg same 5 thn,, sure nk try environment baru..

        but, if x dpt nk wat cmne..

        kene try back-door lar plak..

  102. ummu zubair says:

    Salam. Keputusan SBP ke tktn 4 nye link dah dipublish…. boleh check skrg… Good Luck….!!!

  103. bile neyh????
    skunk da pukul 12.45 a.m x kuar2 lg
    aduh……….:(((((((((

  104. 1 pagi 18 januari.. masih tiada url untuk semakan.. aku setia menunggu..

  105. so sad x dpt..
    mmg pmpuan ssh nk dpt..
    da pnt2 dpt kn 8a but still x de peluang..
    :'(
    boleh check kt kementerian pelajaran malaysia punye web..

  106. sekarang dah boleh cek sbp tingkatan 4

  107. URL dah keluar, dah boleh check online

  108. da boleh check kat portal moe. gud luck adik2

  109. cdeyh jugak :'( says:

    alhamdulillah,sy da check online :')
    sy dah dpt.alhamdulillah.terima kasih ya allah :')

  110. kalau yg wt e-rayuan 2 utk pgambilan ke-2 ke?

  111. [...] Peperiksaan UPSR, PMR, SPM, STPM, STAM, MUET 2011',''],['','Senarai Biasiswa',''],['',' Keputusan Permohonan Kemasukan ke SBP Tingkatan 4 2011',''],['','Tarikh Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi Akademik 2011/2012',''],['','Penyelarasan [...]

  112. tumpangembira says:

    tahniah utk yg dpt..pluang yg ade jgn d sie2 kn.. :' )

  113. Harapan Seorang Bapa says:

    Assalamualaikum.

    Sebagai seorang bapa, hanya harapan dan kata semangat aja yg dapat diberikan buat anak2, sedangkan keputusan terletak ditangan orang yang lebih berpengaruh.

    Kes yang saya ingin bentangkan disini adalah kes anak saya:

    Beliau sangat berminat untuk belajar disekolah berasrama penuh sejak dari Sekolah Rendah lagi. Hasil usaha kerasnya, beliau telah mendapat 5A dalam peperiksaan UPSR tahun 2007 namun permohonan utk memasuki SBP telah GAGAL. Beliau dan kami sekeluarga redzo dengan keputusan itu.
    Sebagai bapa, saya walaupun kecewa namun tidak menzahirkan dihadapan anak2 kerana ini akan melemahkan semangat beliau. Saya berusaha membakar semangat beliau untuk berusaha lagi untuk dapat belajar di SBP jika keputusan PMR beliau cemerlang. Alhamdulillah, setelah 3 tahun berusaha dalam kepetusan PMR 2010 lalu beliau mendapat keputusan sangat cemerlang dengan mendapat 9A dan merupakan pelajar terbaik disekolah beliau. Namun harapan beliau hanya 1, untuk masuk belajar di SBP. Namun hari ini, sesudah selesai menunaikan solat Subuh, beliau menemui saya sambil menangis menyatakan Keputusan Permohonan beliau utk belajar di SBP telah GAGAL.
    Sebagai seorang bapa, apa daya saya sekarang utk membantu anak saya ini. Nampaknya, saya telah menjadi seorang penasihat dan pembakar semangat yang GAGAL dan PENIPU. Segala harapan dan kata dorongan saya tidak dapat membantu beliau untuk belajar di SBP.
    Kepada tuan/puan cerdik pandai di sini, tolong selesaikan masalah saya untuk berhadapan dengan anak saya nanti….

    • xpe2…mungkin ad hikmah disebaliknnye..
      diharap kan bersabar

      • Harapan Seorang Bapa says:

        Selama ini, hanya ayat " mungkin ada hikmah disebaliknye …' yang menjadi alasan buat seorang bapa untuk memujuk anaknya yang sedang meratapi KEKECEWAAN dalam mendapat tempat ke SBP …

    • Mama Yang Turut Kecewa says:

      Saudara Bapa,

      Saya terharu membaca keluhan yang saudara suarakan. Anak saya juga menerima nasib yang sama dengan anak saudara, dia anak solehah yang tidak meninggalkan solat, cemerlang dalam bidang akademik dan mewakili sekolah dalam beberapa acara sukan sejak di Sek Rendah, mendapat 5A dalam UPSR dan merupakan Pengawas Sekolah sejak Darjah 3 hinggalah Tingkatan 4 tahun ini. Kegagalan menempatkan diri di tingkatan 1 di mana-mana SBP dan MRSM telah menguatkan semangatnya untuk lebih tekun. Syukur Alhamdulillah berjaya memperolehi 8A dalam PMR. Dan memasuki asrama penuh seperti teman-teman rapatnya yang lain adalah harapannya yang paling utama. Saya sentiasa meyakinkan dia bahawa mana-mana sekolah pun bagus, pokok pangkalnya tekad dan usaha masing-masing tapi bagi anak dalam usia tersebut, kejayaan mendapat tawaran memasuki SBP adalah kejayaan total yang sebenar.

      Namun begitu harapan tersebut akhirnya berkecai jua beberapa detik lalu setelah saya menyemak keputusan permohonan ke SBP. Saat ini beliau masih di sekolah dan belum tahu keputusan tersebut. Rasanya berat sekali untuk saya memberitahunya perkara ini dan pedihnya hati membayangkan airmata hampa yang akan mengalir.

      Entah apa lagi yang diperlukan pihak Kementerian untuk melayakkan anak-anak ini menjejakkan kaki ke SBP yang hebat dan gah itu. Perlu sokongan dari VVIP atau kabel dari Pak-pak Menteri kah?

      • Harapan Seorang Bapa says:

        Anak saya juga bukan hanya sebagai ulat buku tetapi aktif gak dalam kokurikulum, Menjadi pengawas sekolah, aktif dalam setiap aktivitidi sekolah dan berjaya mengumpulkan sijil2 penyertaan dan penghargaan setebal 2 inciTerlintas gak didalam benak saya, mungkin itu yang sebenarnya diperlukan untuk mendapat tempat di SBP dan bukannya usaha kuat kerja cemerlang anak2 yang telah membuktikan kesungguhan dalam pelajaran.

    • Saya pun telah mengalami nasib yg same. Sejak dari sekloah rendah saye telah berazam untuk memasuki sekolah berasrama penuh. Semasa saye 12 tahun alhamdulillah saya telah dapat 5A dan berhasrat untuk memasuki SBP dan MRSM. Ibu saya telah beria-ria photstat semua sijil dan membuat rayuan kepada SBP dan MRSM kerana permohonan saya telah ditolak. Malah makcik saya yg ade cable dgn guru besar sekolah SBP itu pun telah menolong saye, tapi tetap gagal. Pada waktu itu saye redha dgn keputusan itu dan berusaha untuk PMR untuk mencuba nasib sekali lagi. Setelah mendapat 8A saya pun buat perkara yg same semasa di darjah 6. Pada 15 januari lepas ramai kawan2 saye tlh call saye memberitahu mrk telah mendapat surat tawaran. Saye pun beria-ria berlari untuk check mailbox dan kecewa untuk melihatnye kosong. Tapi saya masih tidak berputus asa dan bertawakal. Namun semua harapn saya hancur apabila pagi td saya check dan dapati permohonan saye telah ditolak. Padahal trial saye 7A berbanding kawan saya yg dapat SMS Alam Shah, salah satu sekolah SBP terbaik di Malyasia hanya mendapat 3A untuk trial. Kenapa? Mana kedilan di dunia ini?

      • Harapan Seorang Bapa says:

        Mmg tiada keadilan didunia ini. Keadilan hanya ada diakhirat. Siap lah siapa yang tidak amanah menjalankan kerja di dunia.

    • Harapan seorang bapa, kita harus tabah. Saya sendiri dapat 8A pun GAGAL diterima ke Tingkatan 4 2011 ini T___T

      • tak pasti bagaimana penilaain mereka .
        rakan saya terbaik dalam aliran juga tidak mendapat tawaran .

      • betul betul betul !
        susah nak cerna ayat yg ade huruf "G+A+G+A+L"
        tp sy dah biase trima keGAGALan dlm hidup , jd ia perkara biase buat sy. .
        tp prasaan sedih mmg sukar nk buang jauh2 . . simpan je la . . tak pun conteng buku buat lepas geram ! haha

      • Harapan Seorang Bapa says:

        Awak 8A, anak saya 9A. Mana lebih banyak A…. Klu 9 x dapat, 8A x dapat kira biasa lah …

        • 8A ke 9A ke sme je . . bezany cuma yg dpt 8A amik 8 subj , yg dpt 9A amik 9 subj . .
          klo kitorg amik 9 subj pun mngin akn dpt 9A jgk . . jd jgn dipersoalkanlah. . dua-dua straight A . . jgn terlalu emosi sehingga membuat org lain trase !
          jgn memprotes ape yg dah tetapkan . . hanya ade satu jalan je yg dapat mengubah takdir iaitu dgn 'berdoa' . . luahkan isi hati pd Tuhan , bukan dengan cara mengutuk org lain , melemahkan org lain seolah2 ank diela yg paling pandai , paling layak masuk sbp . . !

        • Enigmatic Gurlz says:

          munkin diorang x ambil bahasa arab.. sebab tu x dapat 9…. so, kiranya.. 2-2 straight A lah tu…

    • sabar je la . . mungkin diorg ukur dr sudut lain kot ! . .
      ayah sy pn marah sbb sy tak dpt msuk sbp. .
      tp yg x bestnye, dy marahkan sy ! haha . .
      dy kte sy kurang aktif koko, pasal tu tak dapat . .
      hurm,sy yg prnah wakil smpai pringkat negeri utk saintis muda pun tak dapat masuk sekolah Sains?
      dan spatutnya thn lps sy dpt wakil prtndingan yg sama ke pringkat negeri (utk thn 2010 pula), tp skolah tak hntr sbb ade mslh kewangan . . sy hairan . . ok la tu ! knp sy dipersalahkan ?

    • Hafiqah Dekqa says:

      same boat la..
      hanya saya sahaja yg TIDAK MENDAPAT twrn di sekolah..yg laen semua dpt..
      kesahnye sbb sy ank cikgu..dan kurg layak.padahal trial sy mmg lbh bgs drpd kengkwn..
      mungkin smue nie ade hikmahny..
      jauh sudut hati.mg kita sedih.
      tp jauh di atas sana ALLAH mengaturkan yang terbaek untuk kita..
      PERCAYALAH..
      even both abg sy dulu stu scool sc..stu scool agame..
      tp sy bongsu..takdppt mne2..
      nampak terpancar wajah duka kat mama n ayh..
      tabahkan hati semua..: )

    • saya btol2 xphm dn keliru….org pndai yg mcm mana yg diorang nk ni??tak ckup ka dgn straight A's??xckup lg dgn kokurikulum??ap korang nk sbenarnya..dh twu ramai yg dpt straight A;s..bg la tmpat yg bnyk untuk msuk SBP..tak kan nk mntak kabel najib kowt weh !

  114. sape dpt sains alam syah?????
    adikku dpt ke sne..huhu
    surat smpi semalam

  115. yea…seremban! alhamdulillah…

  116. pelajar :) says:

    Alhamdulillah
    dpat SAMURAA
    thank youu Allah :)

  117. hahaah…dapat sains seremban

  118. dpt

  119. sdeynye tk dpt msok sbp…
    arghh!!!! sdeyy :(

    • nur_cahaya says:

      takpe ader rezki lain yg lebih baik lepas nih.tak semestinye kalau tak dapat masuk SBP tak boleh berjaya.insyaallah kalau ader usaha kat mana2 pon bole berjaya =)

  120. Betul ke kalau parents kerja dgn kerajaan dpt byk peluang untk dpt tawaran berbanding dengan yang kerja swasta? Kawan saya dpt result bgs untuk trial and PMR, tetapi kawan saya lagi satu yang kurang sedikit markahnya yang dpt tawaran ke SBP,kawan yang result bgs lagi tu tak dapat.

    • Harapan Seorang Bapa says:

      Parent kerja kerajaan lagi teruk. Alasan mereka x dapat kerana bapa ada slip gaji dan kerja kerajaan. Baiklah parent kerja swasta atau kerja sendiri dgn pendapatan 5 hingga 6 angka daripada kerja dengan kerajaan gaji RM 3,000 ++.

      • Oh, saya konfius sebab kebanyakkan kawan saya yang dpt tawaran parents mereka kerja kerajaan, yang dengan swasta tak dpt pun walaupun result mereka lebih baik, mereka juga aktif dalam aktiviti koko, gaji parents mereka pula tak setinggi dengan yang dapat tawaran tu.

  121. sape2 ade x dapat semesti ?

  122. aku syakir says:

    siape dapat sbp tapah ?

  123. hmmmm.. x dpt..

  124. Saya sangat kecewa sebab GAGAL diterima ke SM. SAINS. Walaupun PMR saya 8A namun tak dapat juga T__________________T

    Kenapa nak buat e-rayuan macam ada problem? Tolonglah saya rasa nak menangis, penantian yang selama-lama ini dinanti-nantikan akhirnya tidak berbaloi-baloi. =____________=

  125. Kalau untuk pengambilan kedua, kalian agak-agak kena daftar bila kalau dapat tawaran?

  126. alhamdulillah, sye dpt SM. SAINS ALAM SHAH

  127. klu tak dpt sbp , ade pluang la nk masuk mrsm ye?

    • salam…adik, auntie ada call MARA, diorang inform pemilihan ke MRSM bagi pelajar2 lpsn PMR ni adalah selepas dipilih oleh KPM utk ke SBP, so insyaallah kalau ade rezeki bagi mereka yg mempunyai keputusan yg baik berserta dgn kokorikulum yg bagus ada tempat di MRSM….insyaallah

      • mksudny mrsm ni kutip sisa je la ye aunty?
        ataupun mmg mara sudah informkan kpd kpm yg diorg nk amik pelajar ni pelajar ni , jd nama2 yg dipilih oleh mara akn diblacklistkan drpd sbp ? (bg yg memohon kedua2ny la)

  128. assalamualaikum,
    saya nk tanya,
    kalau tk dpt sbp boleh buat e-rayuan kan?
    bila agak-agaknya keputusan e-rayuan tuh?
    dan berapa peratus perayu yg diterima masuk biasanya?
    -terima kasih-

  129. why intenet so slow huh????cam xnak bgy check ja……..:-(

    serah kpada Allah ja la…harap2 DApAT….

  130. assalamualaikum,
    saya nk tnya,
    bila keputusan pengambilan kedua sbp (2011) tingkatan 4 keluar?
    tlog reply secepat mungkin
    -terime kasih-

  131. assalamualaikum
    nak tnye
    ade sape2 dpt sekolah sultan alam shah x

  132. KHAIRUL FAIZ says:

    XDPAT LA….SEDIHNYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

  133. sye mintak aliran sains agama sbb wak2 trial sye dpt a. tpi dsbbkan mslh kesihatan swktu mnjwb kertas b. arab sye dapt d ToT. jdi sye x dptla twran ke sbp. swktu mmbuat rayuan sye tukar aliran ke sains tulen sbb sye dpt 8 a & 1 d ToT…. adkh peluang sye ke sbp untk pggln ke-2 ceraaaaaaaahhhh????????????????

  134. boleh keluar dah… saya boleh di sekolah sains machang tapi aliran teknikal.. cita-cita saya doktor mana boleh ambil aliran teknikal.. kenalah ambil aliran sains tulen.. macam mana ni? kalau boleh minta tukar aliran boleh ke tak..

  135. alhamdulillah, ASiS KL.. sesape yg ke sana?

  136. saya tak dapat T.T patah hati laa.

  137. alhamdulillah dpt SESERI KL .
    anybody yg dpt g sna ?

  138. perghhh, ramai gila dapa sains alam shah (ASiS). Gua pun dapat jugak. haha geng!

  139. sapa dpt seratas??

  140. tumpang tanye.
    saya ade penyakit asma tetapi tidak lah terlampau kronik.
    adakah ini menghalang saya untuk memasuki SBP ?

  141. sapa dpt mckk

  142. saya turut merasa kekecewaan apabila permohonan ke sbp ting 4 GAGAL.
    untuk pengetahuan saya mendapat 8a dlm PMR dan 8a juga dalam trial.
    persoalan yg membuatkan saya sentisa tertanya-tanya..
    ADAKAH PIHAK SBP TIDAK MELIHAT LANGSUNG KEPUTUSAN PELAJAR SEMASA PERCUBAAN.
    sehingga kan pelajar yg trial dapat 3a pun boleh dapat tawaran ke SBP tetapi pelajar yang mendapat 8a dalam trial x dpt tawaran ke SBP. ADIL KAH BEGITU? saya sentiasa mendapat keputusan cemerlang setiap kali peperiksaan, tp inikah hasilnya?

    • Menuntut Keadilan says:

      Adil hanya ada pada TUHAN. Buat baik balasan PAHALA.
      Dalam dunia manusia, mmg tiada keadilan, sbb ada perbuatan baik dibalas dengan kejahatan.

    • sedangkan kawan saya pertama dalam aliran semasa trial pon tak dapat .
      tak pasti lah cara penilaian kementerian .

    • Samalah nasib kita, yang dapat keputusan trial bawah dari saya yang dapat tawaran, saya tidak dapat pun sedangkan peratus markah trial kami jauh berbeza dan lagi tinggi..redha jer la, mungkin ada hikmahnya..

    • Saya pun tak dpat. Kawan saya yang trial dapat 3, 4 A dapat plak. PMR saya 8A pun tak dapat. T_______________T

  143. ummu zubair says:

    Salam
    Kekecewaan yang dirasakan oleh semua yang tidak berjaya, jua dirasakan oleh anak saya.Terlalu berat utk memberitahu keputusan gagal itu kpd beliau yang jauh di Pantai Timur semalam. Hanya kata2 semangat supaya terus menimba ilmu di serambi mekah itu sahajalah yg dpt mengubat lukanya.Walaubagaimanapun, kita masih ada ruang. Kita perlu berusaha lagi melalui membuat rayuan. Insyaallah, semoga anak kita berjaya ke SBP untuk intake ke 2 or 3.

    • Mama Yang Turut Kecewa says:

      Salam Ummu,

      Mudah-mudahan rayuan kali ini akan dipertimbangkan ya. Masih terbayang kehampaan yang terlukis di wajah comel anak tersayang petang semalam. Walaupun jauh di sudut hati, saya lebih senang dia bersekolah dekat rumah aja, ada di depan mata kita, namun tak tergamak melihat dia kecewa utk kali kedua. Semoga Allah makbulkan doa kita dan anak2 ya. Amin.

    • profesor kat universiti saya ckp..anak dia dr upsr pn xdpt sbp/mrsm form 3 pn xdpt gak walau dpt semua A..prof saya ckp dia dulu bekas pelajar SAS ngan wife dia bekas SSP..mak bapak bekas asrama penuh tp anaknya sekolah biasa ajer

  144. maresmartian says:

    x yah msuk sbp..msuk mrsm ja..hahahaha..esp taiping…x pnah dpt bwah dr no 5 lam spm..taun lpas no 1 mlaysia slpas re check..klah saser..gp 0.7 sumthng

  145. Saya belum membuat rayuan,tetapi apabila buka e-rayuan ditulis rayuan telah dibuat.Macammana boleh jadi macam ni?

  146. Saya ada seorang kawan yang membawa perkhabaran gembira yang anak nya mendapat tawaran ke sekolah sains muar….yang menjadi kemusykilan beliau ialah….dia tidak pernah membuat permohonan mahu pun sekolah anak beliau pun tidak melakukan perkara yang sama….jadi bagaimana perkara ajaib ini berlaku….musykil betul la dgn sistem yang sedia ada ini.

  147. Kecewa tidak dapat tawaran, lagi kecewa apabila kawan saya yang tidak mahu pergi ke sbp pula yang dapat tawaran dan 3 orang lagi kawan saya menolak tawaran tersebut, redha jer la..

    • Jangan lupa untuk buat rayuan insyallah anda pasti jadi pengganti kepada rakan anda yang menolak tuah itu.

      • Harap-haraplah juga dapat untuk second intake,cuma tidak puas hati saja sebab ada yang saja2 minta dan dapat tapi tidak mahu pergi, sedangkan ramai lagi yang mahu sangat pergi tapi tak dapat.

  148. kalau x dpt sbp blh dpt ke mrsm????

    • Kalau dari segi protokol sistem anda layak untuk di tawarkan ke MRSM sekiranya gagal ke SBP,
      cuma persoalannya adakah anda ada membuat permohonan secara online ke MRSM sekitar Oktober 2010 dan menduduki peperiksaan UKKM sekitar awal Disember 2010. Sekiranya jawapan adalah Ya…maka berdoalah supaya anda di tawarkankan tempat oleh pihak MARA….amin

  149. Harapan Seorang Bapa says:

    Takut dah nak mengharap MRSM, bimbang akan kecewa lagiii…..

    • Saya amat bersimpati dengan anda. Anak anda adalah seorang pelajar yang cemerlang. Tidak berjaya untuk masuk SBP atau MRSM bukan kayu pengukur kecemerlangan anak anda. Anda lihat Nur Amalina(?) dan seorang lagi pelajar dari Rengit(?), Batu Pahat, mereka bukan pun pelajar dari SBP tetapi mereka tetap cemerlang dalam SPM.

      • Harapan Seorang Bapa says:

        Telah menjadi naluri kebapaan, sentiasa akan cuba memenuhi segala kehendak anak2 terutama dlam pendidikan. Saya tidak kisah, tetapi kekecewaan anak krn tidak dapat untuk BEALAJAR di SBP tidak sanggup saya hadapi. Beliau sgt2 berminat dan amat berusaha untuk dapat BELAJAR di SBP… Mungkin jika dapat BELAJAR di SBP akan merupakan 99 peratus dr kejayaan beliau dalam tempoh pembelajaran / menuntut ilmu beliau. Hanya TUhan yang tahu apa yang terbuku dalam hatinya.

    • Harapan Seorang Bapa says:

      Memang keputusan yang diterima sungguh menghampakan.

  150. nuruil syukrina says:

    hmmm… sye x dpt hmmm maybe dh x dk rezeki untk dri ku…. saya brharap sngt dpt pg ke sbp…. dlu mse upsr dpt 5a pun x brkesempatan tp skrg dh dpt 8a pun x dpt… kecewa tramat sngt tp hrp sye dpt la mrsm… tlg doakn sye…. amin….

  151. Marilah kita buat tuntutan ramai2 supaya org2 kpm membace luahan2 hati bagi mereka yg kecewa dgn kegagalan permohonan mereka. Tiada gunanye juga kite meraih simpati kalau tiada siapa yg akan menolong.

  152. nk brtnye..klau kte wt ryuan utk sbp, kte bole dpt mrsm x ?
    dan klau dpt mrsm tp mnolak twaran trsbut, stil ade pluang utk ke sbp utk second take x?

  153. nk brtnye..klau kte wt ryuan utk sbp, kte bole dpt mrsm x ?

  154. xpayah la gah sangat nak masuk mrsm ke sbp ke..kawan saya ex mrsm jadik jururawat gred u29 jer kat spital..sorang dr mrsm kem terendak dan satu mrsm kota putera..aku dr sekolah kluster (sekolah harian) pn dapat jadi pegawai dietatik u41..aper nak jadi budak mrsm zaman sekarang..ex mrsm tp setakat jadi misi..ape kelas

    • tidak semestinye. kakak saye keluar dari mrsm muadzam shah dan sekarang ni sedang belajar di Bangalore utk menjadi doktor. bukan smua org klua dr mrsm jadi nurse atau pegawai je

    • sebenarnya lepasan mrsm mmg mcm tu..diorg ni bukan la pandai2 pn..budak sbp lg bijak..ramai yg jadi medical doctor,dentistry,pharmacist terdiri dr budak sbp..korang yg masuk mrsm mmg loser.baik masuk smka lg bagus dr masuk mrsm tu..sekurang2 nya leh la jadi ustaz atau ustazah..

      • cube bandingkan result spm 2009, bagi SBP can MRSM. Sekolah terbaik SBP pada waktu itu ialah SMS Seremban dan MRSM pula MRSM Taiping. Secara kesuluruhan GPA MRSM Taiping lagi tinggi daripada SMS Seramban. X percaye cube check sendiri..

  155. Anonymous. says:

    Kalau dah pandai, sekolah mana mana pun boleh cemerlang, takpayahla bila tak dapat, hidup macam dah takdemakne. :|

    • betoi tu..aku bekas pelajar sekolah harian jer..sekolah kawalan di bawah ppd kota bharu.upsr dapat 5A/pmr dpt 8A (aku pernah mohon sbp tp xdapat)..spm sains tulin dapat 9A. then aku dapat tawaran matrikulasi sains hayat kpm.then ijazah sarjana muda pembedahan pergigian um then aku skrg tgh buat master dlm dentistry sains dalam bidang Pembedahan Mulut & Maxilofasial..ok la kan walau aku hanya dr sekolah biasa jer..so kalo xdapat sbp ke jgn risau..skor spm tu..ramai kawan aku budak2 sbp atau mrsm masa belajar peringkat matrik,ijazah pertama dulu tak menunjukkan prestasi yg di jangkakan..maklum la dr sekolah hebat..ader yg gagal pn ader..so sekali lagi jika tak dapat tawaran sbp/mrsm tu xper..nanti spm skor betol2..naik kan nama sekolah harian anda dan tunjukan yg bekas pelajar sekolah biasa boleh jadi pelajar cemerlang..

  156. sapa yang dapat Sester? Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu. macam mane sekolahnye? macam mane keputusan SPM pelajar skolah tu?? ade sape2 boleh jawab.. thx. ^_^

  157. Baru sahaje check MRSM. Masih x dapat juga :(

  158. Bagi sesiapa yg nak check keputusan MRSM sila check di sini – http://cms.mrsm.edu.my/ola/checkStatusF4.jsp

  159. cornetto anis says:

    alhamdulilah..saya dapat sm sains sultan muhammad jiwa,kedah..jauh kot..saye org perak..ade sape2 xyg dpt kat situ?email addressnie [email protected] atau kat fb saya Cornetto Anis..saya dpt saians teknikal..adakah itu bagus?mereka cakap sc tulen lg bagus..sc teknikal susah..lagi2 utk pompuan

    • x larh!!
      sbnarnya ikowt jga mnat
      klu mnat kearah tchnical snang larh!!
      klu x mnat mmg ssah!!
      ikowt jga cita2!!
      klu nak jd engine amek lar tcnical..
      klu nak jd DR lbeh baek amek pure sc!!!

  160. saser,here i come

  161. sya mngambil matapelajaran b.arab dlm PMR saya dan syukur Alhamdulillah sya tlh mendapat keputusan 9A dalam PMR 2010…..so,saya apply SBP untuk ambik aliran sains agama tetapi gagal..ternyata,saya telah mendapat MRSM,tapi saya tidak berapa puas hati kerana MRSM itu tidak menawarkan subject b.Arab tinggi..adakah mungkin bagi saya untuk menerima tawaran dari SBP (2nd intake) jika saya membuat rayuan?.semestinya sya akan reject tawaran dari MARA itu.anybody,tolong jawab?

  162. Alhamdulillah, saya tersilap. Semasa saye check keputusan MRSM tu sepatutnye selesas pukul 10 pagi baru boleh. Petang tadi saye check, saye dpt tawaran ke MRSM Tun Ghafa Baba/ MRSM Jasin. Ade sesiape yg mendapat MRSM itu jugak ke?

  163. sape2 tahu x ape2 barang larangan ke sbp ?
    dalam buku tawaran tu xde tulis pun.

  164. bdk sekolah aku yg mohon sains tulen 8sbp la. semua yg dpt lelaki. prmpuan sorg je. itupun dy amik sains tknikal! asl dorg amik laki je? hish

    • ia..lah calon lelaki lbih diutamakan,cba tinjau sklah2 lainnya ,kbnyakan calon prmpuan

      kcewa x dpt ke sbp..

      • kecewa lah. aku dah nekad kot nak masuk sbp klau dpt. tp xdpt. nak buat cano. susah2. hahahhahahaha

    • mmg mcm tu..lelaki mmg di utamakan utk kemasukan ke sbp sbb laki xramai yg pandai..laki suka main2..pompuan dah berlamabak dah pandai2..utk masa dpn kalo dibiarkan begini..pastiya negara akan kepupusan lelaki sbg pentadbir dan pegawai atasan..sbb tu la lelaki perlu dilebihkan utk ke sbp..pompuan sori la

  165. bdak runsing says:

    sye nak sgt msuk sbp,..tp xdpt..mse pmr 2010 aritu,sye dpt 9A..so,bleh sape2 gitaw,ape alamat surat rasmi sbp…please3…

  166. hmmm…………………………………..
    semua tk dapat, sbp tk dpt MRSM pon tk dpt,
    maybe takdir telah menyetapkan bahawa aku akn kekal di sekolah lama smpai bile2

  167. erm…sy check tenet dpt sbp..tapi surat tawaran blom dpt…nk kna dftar dah…

    macam maner neyh??ade sapa2 g dpt sbpi gombak?

  168. kalau guna e-rayuan tak perlu borang ke??

  169. Salam. Senyap sunyi dah semua orang. Any news pasal intake ke 2 SBP? Anyone can update?

  170. haraaap..

  171. haih! mybe mcm ni la perjalanan hidup kan.Kalau korang semua nak masuk sbp sebab rasa sbp tu bagus sangat,aku pulak nak masuk sebab nak ubah kehidupan aku yang dah tak bermakna dan hampir punah-ranah ni. ( i mean,in a good way) Tapi knapa orang yang selalunya tak nak dapat boleh dapat pulak? Huh! Bengang betul aku.

  172. Salam. saya dah call MOE bagi pihak anak… insyaallah, result 2nd intake SBP, 18th Feb. Good luck semua…!

  173. Salam. Keputusan intake ke 2 SBP dah keluar. Terima surat tadi. Tapi masih x boleh check online.Alhamdulillah, anak saya dapt juga masuk ke SBP, KISAS. Anakanda nun jauh di pantai timur tak tahu lagi. 28hb kena register.

  174. [...] Keputusan Permohonan Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4 2011 [...]

  175. bilakah keputusan panggilan ketiga untuk tingkatan 4 akan disiarkan???

  176. wanie marzukie says:

    dye ambek pljr tu dgn kptsn trial or pmr??
    or lain??

  177. saye nak mskSBP N MRSM…..camne nak wat permohonan ye?(Form:1 thn depan) 2012 sedang menantikan kedatangan saye

    hrp2 dpt la….amin