Permohonan Kemasukan SBP Tingkatan 1 2012

TERKINI : Keputusan Permohonan Kemasukan ke SBP Tingkatan 1 2012

Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 2012

Para pelajar Tahun 6 atau Darjah 6 yang akan menduduki UPSR 2011 dan berminat untuk memasuki Tingkatan 1 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) pada tahun 2012 adalah dipelawa untuk membuat permohonan secara online sekarang. Ketika ini terdapat 57 buah SBP di seluruh negara yang menyediakan tempat untuk pelajar Tingkatan 1.

Aliran SBP

Kementerian Pelajaran Malaysia menyediakan dua aliran Sekolah Berasrama Penuh iatu Aliran Sains dan Aliran Agama. Ketika ini terdapat 43 buah SBP aliran Sains dan 14 buah SBP aliran Agama di seluruh negara.

Pakej Mata Pelajaran

Pakej mata pelajaran yang ditawarkan untuk setiap aliran adalah seperti berikut;

Sains : Bahasa Melayu, English, Science, Mathematics, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup, Pendidikan Islam/ Moral, Bahasa Antarabangsa (Arab/ Jepun/ Jerman/ Perancis/ Mandarin)

Agama : Bahasa Melayu, English, Science, Mathematics, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup, Pendidikan Islam/Moral, Bahasa Arab (Komunikasi), Bahasa Antarabangsa (Jepun/ Jerman/ Perancis/ Mandarin)

Permohonan SBP Tingkatan 1 2012

  • Permohonan Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 2012 ini perlu dibuat dengan mengisi borang secara online di portal permohonan atas talian yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
  • Pemohon dikehendaki mencetak Borang Permohonan ini sebanyak DUA salinan.
    1. Salinan pertama perlu dihantar kepada Guru Besar sekolah asal pemohon.
    2. Salinan kedua dihantar kepada Pengetua Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang dipilih.
  • Pemilihan ke SBP melibatkan dua cara iaitu 20% murid akan dipilih oleh Pengetua SBP dan 80% murid akan dipilih oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Pemilihan oleh pengetua lebih kepada memilih murid yang mempunyai bakat dalam bidang tertentu yang sesuai dengan kebitaraan (niche area) sekolah tersebut. Walau bagaimanapun semua cara pemilihan masih tertakluk kepada syarat dan kriteria yang ditetapkan.

Tarikh Tutup

  • Permohonan untuk ke Tingkatan 1 SBP 2012 ini akan ditutup pada 15 Oktober 2011.

Keputusan Permohonan

  • Keputusan permohonan kemasukan ke Tingkatan 1 SBP 2012 ini dijangka akan diumumkan pada penghujung bulan Disember 2011.

Maklumat

Soalan Lazim Berkaitan Permohonan ke SBP

Berikut adalah soalan-soalan lazim mengenai permohonan ke SBP yang disediakan oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Kementerian Pelajaran Malaysia :

  1. Apakah kriteria pemilihan murid ke SBP?

    Pemilihan murid SBP adalah berasaskan kepada syarat dan kriteria yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu murid mestilah warganegara Malaysia, murid daripada Sekolah Kebangsaan sahaja, memperoleh keputusan 5A dalam Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah (UPSR) dan aktif dalam kegiatan kokurikulum. Pemilihan juga berasaskan kepada pendapatan seisi keluarga dan diberikan keutamaan kepada murid luar bandar berbanding murid bandar dengan nisbah 70% : 30%.

  2. Bila keputusan pemilihan murid tingkatan satu ke SBP akan diumumkan?

    Keputusan ke SBP akan diumumkan dalam tempoh 45 hari bekerja selepas tarikh UPSR diumumkan dan keputusan akan dimaklumkan melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia http://www.moe.gov.my.

  3. Bagaimana untuk membuat rayuan, sekiranya gagal atau tidak pernah memohon secara online?

    Rayuan boleh dibuat secara online melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia http://www.moe.gov.my dalam e-rayuan. Sekiranya murid tidak memohon secara online sebelum ini, mereka juga perlu membuat rayuan secara online.

  4. Bagaimana sekiranya ibubapa/penjaga ingin menyerahkan surat/dokumen mengenai permohonan ke SBP?

    Surat/ dokumen boleh diserahkan ke Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kluster dan surat/dokumen itu akan dicop terima. Seterusnya surat/dokumen tersebut diserahkan kepada pengarah untuk diminitkan kepada sektor yang berkenaan.

  5. Mengapa anak saya tidak dipanggil untuk proses temuduga di SBP?

    Pemilihan ke SBP melibatkan dua cara iaitu 20% murid akan dipilih oleh pengetua SBP dan 80% murid akan dipilih oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Walau bagaimanapun semua cara pemilihan masih tertakluk kepada syarat dan kriteria yang ditetapkan.

    Pemilihan oleh pengetua pula lebih kepada memilih murid yang mempunyai bakat dalam bidang tertentu yang sesuai dengan kebitaraan (niche area) sekolah tersebut. Sekiranya anak tuan tidak dipanggil untuk temuduga, murid tersebut masih berpeluang ke SBP berdasarkan pemilihan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu sebanyak 80% tanpa temuduga.

336 thoughts on “Permohonan Kemasukan SBP Tingkatan 1 2012

  1. Anak saya tidak dapat masuk ke sbp yg diminta. Saya telah pn membuat rayuan dengan e-rayuan. Di situ perlu kita cetak borang rayuan tersebut. Soalan saya adakah borang itu perlu dihantar ke kementerian atau untuk simpanan sendiri?

    • Sy pernah telefon ke 03-7723 7070 (Talian Khidmat Pelanggan) katanya tak payah hantar.. utk simpanan pemohon e-rayuan saja. Entah betul entah tidak. betul kot.
      Satu lg yg sy rasa peliknya.. Kita buat permohonan.. kita submit online.. kita print..pastu dapat pengesahan Pengetua. Bagi anak sy katanya semuanya diuruskan olh cikgu sekolah dia.. YANG AMAT-AMAT HAIRAN DAN PELIKNYA.. Semua yang kita submit..samada online, melalui org menguruskannya..satu pun kita tidak diberitahu..PENERIMAAN permohonan tersebut..TUP-TUP keluar PEMBERITAHUAN.. keputusan boleh semak di Laman KPM.. Tak rasa pelik ke kita? Persoalan sy dlm Zaman ICT yang canggih kenapa 'penerimaan brg permohonan' tidak boleh diberi jawapan mengikut teknologi yang sedia ada.

    • TEACHER NAILI says:

      TAHNIAH ANAK ANDA DAPAT

  2. [...] Permohonan Kemasukan SBP Tingkatan 1 2012 [...]

  3. salam
    Saya ingin tahu…selepas dicetak permohonan adakah perlu menyertakan salinan sijil sekali
    Kedua….Untuk salinan ke sekolah yang dipilih bolehkah kita serah sendiri ke sekolah itu atau terpaksa melalui sekolah.

  4. a'ah..mcm mn ye..

  5. ye lah..mcm mne ye . . .

    • Jawatan tertinggi yg disandang dalam kelab/persatuan tu mesti semasa darjah 6 shj atau boleh semasa darjah 4/5.

      • nk tanaya jap..bknker klu nk msk sbp kena
        mndpat keputusan 90 keatas.jd klu 80 keatas hanya
        dpt msk MRSM jer ke??

        • tidak semestinya… markah itu berdasarkan sekolah yang dipohon & lokasi sekolah pemohon

        • direject sbp/mrsm says:

          x de maknenye dapat markah 90 lebih dpt masuk sbp or 80 dpt mrsm. sy ni mase upsr dpt 5a, trial 5a, markah a tinggi2, check jawapan 1 2 je yg salah x pun betul semua pun x dpt mane2 skola gak. mase pmr pun same gak, pmr 8a, trial pmr 8a, markah tinggi2, check jawapan 1 2 je yg salah x dpt mane2 skola pun. skrg sy form 4. mohon jugak sbp, mohon gak mrsm tp x dpt ke mane2 sbp or mrsm. sape ade 'cable' senang la nak masuk.

          • untuk Ke SBP dan MRSM bukan sahaja Pelajar perlu cemerlang dalam akedemik, perlu juga cemerlang dalam kokorikulum terutama dalam sukan, sesiapa yg pencapaian ke peringkat negeri cerah untuk dapat Masuk MRSM atau SBP. sosio ekonomi parents pun di ambil kira.

            Sesiapa dapat markah 95 keatas dan kokorikulum yg baik tu lg cerah nk dapat .. setiap tahun hampir 60 ribu pelajar yg dapat 5A's yang dapat masuk F1 SBP dan MRSM kurang lebih 10% sahaja.

            MRSM F4 ada ujian IQ…. perlu dapat keputusan yg baik
            ramai yg tak guna kabel pun bole masuk no hal jgn putrus asa

            dan byk sekolah2 kluster atau rancangan Khas disediakan kepada pelajar2 yg tak dapat masuk SBP atau MRSM.

          • alah, x semestinye…
            mungkin tu bukan nasib awak..
            nak buat macam mane…
            Tuhann kan dah tentukan takdir hidup masing-masing………….
            TERIMA JE LAH …………………

          • alah…. x semestinya….
            kdng kdng nasib je…
            x semestinya daa cable leh mc0k…..
            awak k0lah mna sekwng????? mrsm kewr???

          • Ish biar betoi.. harapan anak saya berkecai kalau dia tau..

          • Haha ! Padan mke.. says:

            Padang mke !! Jangan nk bajet!, aq pown 2×5 smee.. X yah nk bajet.. Nasib Baek aq dpt.. Men kmu tau kmu dpt Sumer tinggi2 pnye.. =p

      • tak pasti pulak…. mungkin boleh dari darkah 4-6

      • ye ke??????

  6. salam,
    soalan: apakah syarat kemasukan ke SBP aliran agama? adakah sama syaratnya dengan aliran sains? terimakasih

  7. kalau kita dah print dan ada maklumat yang tersalah, boleh tak kita buat permohonan baru dan batal yang lama tu?

  8. cuba jangan tak cuba, belum cuba belum tau, dah cuba pun tak tau…terima ke idak…..ehm!!!

  9. knpe x bleh bukak borang dia ?

  10. iman nabilah says:

    kalu dah isi borng leh x nak tukr blik??bab kalu ade trslah…

  11. eh..kat mana nak isi borang sbp??

  12. eh..kat mana nak isis borang sbp ni??

  13. nak masuk ssbp kena berapa A?

  14. kalau 4A 1B boleh x nak masuk sbp

  15. Mengapakah pelajar dari bukan sekolah kebangsaan dianaktirikan? Kami jua anak bumiputera dan rakyat Malaysia. Kami amat bersyukur ibubapa kami menghantar kami ke sekolah agama semenjak kecil lagi.

  16. liyana Adnan says:

    kenapa sangat susah nak masuk website untuk dapatkan borang permohonan ni…tetibe rase hangin dengan perkhidmatan kerajaan..grrrr……..

  17. Kalau nak mohon SBP Integrasi (aliran agama), sijil yang mana satu akan lebih dinilai, UPKK atau PSRA?

  18. Kenapa semalam dan hari ini website unt isi borang ke tingkatan 1 tak dapat masuk ……….

  19. Kenapa website unt dapakan borang ke tingkatan 1 tak dapat masuk dari semalam lagi ni……can mana

  20. hai,cam ne nak bukak nieh, x b0leh p0wn….
    haiiyyaaa….. manyak susah oooo…

    Tpikan,klau dapat 4a 1 b leh x mcuk sbp????????????
    sush jgak la noh!!!!

    • Setakat pukul 12:30 19 Sept laman web permohonan SBP masih belum boleh dilayari, sila cuba lagi dilain masa/hari

      Mrk yg dapat 5A lebih diberi keutamaan

  21. kenapa tak leh masukkkkkkkkkk…………….

  22. Salam, bilakah tarikh tutup Penghantaran salinan ke sekolah asal dan sekolah yang dipohon?

  23. yelah,,,,bakpa xleh masuk nee..?????

  24. kalau dapat 5A dalam percubaan lepas tu dapat 3A2B dalam UPSR sebenar boleh masuk tak sekolah asrama penuh

  25. nak tanya kalau dah tersalah no i/c ibu bapa, boleh betulkan ker? knp x boleh ea????

  26. salam,bolehkah saya mengisi bahagian bidang kokurikulum dengan sukan yg saya sertai semasa sekolah rendah?

  27. Betul ke? MRSM & SBP kita kena apply dan pilih satu je..

  28. Boleh mohon dua2 tapi kalau dah dapat tawaran ke SBP secara automatik nama akan digugurkan dari senarai pemohon MRSM

  29. yuhaniesyushrie says:

    kalau percubaan dapat 3A 2B…….. tapi peperiksaan sebenar dapat 5A…..ada can tak nak masuk SBP

  30. Pilihan ke SBP boleh choose satu sekolah je ke…? Sebab IPTA kan boleh choose a few.. Sorry tak pernah ke SBP.. Kalau dapat 4A 1B trial tapi 5A peperiksaan sebenar…ada high possibility ke..

  31. latifahabdmutalib says:

    salam. sekadar memberikan pandangan dan tentunya memerlukan penjelasan. Sistem pendidikan di Malaysia memberikan hak sama rata kepada semua anak-anak untuk meneruskan pelajaran sehingga ke peringkat tertinggi. Namun demikian, persoalannya, mengapakah hak ini tidak diberikan kepada pelajar-pelajar sekolah agama rakyat (swasta) untuk meneruskan pengajian di sekolah berasrama penuh walaupun keputusan mereka jauh lebih baik, bahkan aktif dalam kokurikulum serta mampu menjadi pemimpin yang tentunya berlandaskan islam . Bukankah dasar pendidikan negara ingin melahirkan pelajar yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

  32. nak masuk sbp/mrsm ,kena tengok markah percubaan ke peperiksaan sebenar??

  33. ropikatul husna says:

    Anak saya dapat 4a 1b dalam percubaan..haruskah saya tunggu keputusan yg sebenarnya untuk mengisi borang atau menggunakan keputusan percubaan yg sudah keluar.

    • Perlu mohon sekarang kerana tarikh tutup permohonan adalah pada 15 Okt, keputusan UPSR cuma akan diumumkan pada pertengahan Nov

  34. Nuralya faqihah says:

    Saya nak mohon memasuki SBP untuk anak saya tetapi keputusan periksa belum keluar lagi bagaimana?

  35. saya ingin masuk skolah sukan za”aba

  36. S.RAVINDARAN says:

    SELAMAT PAGI, SAYA ADALAH BAPA KEPADA PEMOHON SBP, SAYA INIGIN BERTANYA BAGAIMANA KALAU PERMOHONAN BOLEH DIKEMASKINI SELEPAS DICETAK SEKIRANYA ADALAH MAKLUMAT YANG SALAH.
    SEKIAN TERIMA KASIH.

    S.RAVINDARAN

    • Selamat pagi, sepatutnya memang tidak boleh diubah selepas dicetak tetapi cuba call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh KPM di talian telefon 03 8321 7400 atau di Talian Khidmat Pelanggan KPM di 03 7723 7070 untuk bantuan.

  37. Apa tindakan guru besar selepas kita bagi 1 borang kat sekolah asal kita tuh, untuk record saje ke atau guru besar ada buat susulan.

  38. masturina nabilah says:

    minta maaf,saya tidak tahuhndak mengisinya,sya sudah mencuba bnyak cara ttpi tdak boleh

  39. bagaimana dengan murid yang tiada ibu/bapa (meninggal dunia).mcm mn status pd borang tersebut, sebab pada borang tersebut tidak dinyatakan 'meninggal dunia'. isi mcm biasa ke?

  40. A’SALAM… kalau nak hantar borang kena serta kan dengan sijil kelahiran dan ic ibubapa x??

  41. Saya bertugas di kementerian luar.Anak saya bersekolah di sekolah antarabangsa sekarang ini.Saya bercadang untuk menghantar anak saya bersekolah di Malaysia dalam SBP tingkatan 1.Adakah saya perlu mengisi borang secara online. Masalahnya anak saya tidak ada no giliran untuk UPSR.

    • Semua permohonan memang perlu dibuat secara online dan hanya terbuka kepada mereka yang belajar di sekolah kebangsaan.
      Sila hubungi Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh, KPM di talian telefon 03 8321 7400 atau faks 03 8321 7403 untuk mendapatkan penjelasan situasi anak sdr Don

  42. salam sye nk tnye klau borang yang dah print di hantar tanpa tandatangan pengetua boleh tak??

  43. sy dah isi borang tp cume x tau nak hantar sijil pae??

  44. kalau percubaan upsr dpt 4c 1d tpi upsr 5a ada harapan nak masuk sbp tak?

  45. Saya tak nampak button to print the borang. Macamana ya?

  46. salam..
    saya nak tanya macam mana kalau pengetua tak nak tandatangan borang permohonan sbp..kerana masa percubaan tak dapat 5A..tapi kita tak tahu kan nanti masa upsr sebenar boleh dapat 5A..Adakah pengetua diberi kuasa untuk meluluskan permohonan ataupun pihak sekolah yang kita pohon?

    • Salam… cuba dapatkan penjelasan dari Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh di talian telefon 03 8321 7400

  47. Salam, ada masalah ketika nak cetak, statement dibawah keluar, bolih bantu ke. Permohonan anak saya belum dapat dicetak. Bila kemaskini masalah berulang.

    500 – Internal server error.
    There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.
    The web site you are accessing has experienced an unexpected error.
    Please contact the website administrator.

    The following information is meant for the website developer for debugging purposes.

    Error Occurred While Processing Request
    Element PASS is undefined in SESSION.

    The error occurred in D:/KPMData/aplikasi/SEKOLAH/SST1/PermohonanSST1/2011/cetak.cfm: line 60

    58 :
    59 : <cfoutput>
    60 : <cfset url.gilir = #session.pass#>
    61 : </cfoutput>
    62 :

    • Salam… jika telah cuba beberapa kali dan masih menghadapi masalah yang sama sila hubungi Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh di talian telefon 03 8321 7400, bimbang data maklumat tidak tersimpan dalam rekod permohonan.

  48. kalau kiter2 murid thun 6 (2011) tidak mendapat kelayakan ker SBP iaitu sekolah berasrama penuh kiter masih lagi boleh melanjutkan pelajaran di sekolah menengah yang lain ……. hehheheheheehe jangan marah yer,biler ader yang tersinggung….. O.o

  49. cammana orang kampong yang tak ada internet nak mohon?

  50. yg anta kat pengetua uh wk2 ble???

  51. macam mana eh…..nak tukar asrama penuh…..sy dah tertekan print

  52. Assalam, macam mana nak tukar eh kalau ada benda yang tersalah selepas print. Please reply asap, thanks! I think I tersalah isi suatu benda..

    • Salam… sepatutnya dah boleh buat pindaan tapi cuba call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh di talian telefon 03 8321 7400

  53. Hari ahad ni pun tak boleh masuk sistem ni…adakah sistem ni online pada waktu pejabat sahaja?

  54. Mohon ihsan kementerian terima kami murid sekolah agama swasta ke sbp.Jangan biarkan kami ketinggalan,kami juga pelajar berpotensi malah dan kira lebih lagi ada sijil aliran agama.Kenapa masalah ini tak pernah difikirkan sejak abang saya yang dulu lagi tak dapat mohon.Apalah kerajaan ni kata nak suruh jadi remaja dunia akhirat.

  55. salam, ari tuh menteri KPM ada bagitau kalau yg dok kat luar bandar tuh kalau dapat 3A pun dah layak apply SBP …..cuba gitau gan makcik kalau anak makcik tuh memang duk luar bandar tapi kokorikulum pulakk dia kurang ….camana pulakkkk???? ke atau pemilihan utk rural student tuh terus dapat atau ade lagi syarat lain……………tapi pelik gak, kat SBP ramai anak orang gaji besar duk dalam tuh…..masih ramai gak yg guna kebel nak masuk SBP………

  56. anis aishah says:

    klau bdak sjk c blh x msuk mrsm… tpi sya bdak melayu..em..

  57. NUR HAFIZAH DHAMIRAH says:

    Tahun nih 4A leh masuk keh?

  58. Tarikh permohonan dah tamat.. tapi anak akak saya x sempat nak isi on9.. macam mana ye.. ni semua angkara guru dia. ckp isi borang, dah isi borang pastu buat pekasam kat meja guru.. bleh sesape bg tau x.. mcm mane sy nak masukkan nama anak akak saya kedalam list permohonan SBP tingkatan 1..

    • Sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah yang terdekat atau Jabatan Pelajaran Negeri untuk mendapatkan bantuan dengan masalah yang dihadapi ini.

  59. nur amira aqilah says:

    mcm mana saya nak dapatkan borang kelayakan ke tingkatan 1 bagi tahun 2012

  60. hurmmmmmmmmmmm x fhm larrrrrrr

  61. pelajar tingkatan 4 says:

    maaf kerana ganggu… Adakah permohonan kemasukan sbp tingkatan 4 2012 akan diterima walaupun telah melepasi tarikh tutup kerana saya betul-betul ingin masuk ke sbp,,,, ?? Tolong bantu saya… … …

    • biasanya selepas tarikh tutup tiada permohonan baru yg akan diterima… walaupun begitu cuba call nombor yg diberi di atas utk kepastian

  62. syarifah izzah says:

    SALAM..klau sya dpat 5a..cam mne nk msk sbp agama…seperti imtiaz…kene isi lam ni jugak ke lam website imtiaz???

  63. [email protected] says:

    salam. saya ingin bertanya. anak saya mendapat 4a1b. lelaki. b dalam matematik….dia sangat2 berminat memasuki MRSM atau SM Sains.. tidak ada ke lagi peluang dia untuk membuat rayuan. lagipun kami tinggal di kawasan luar bandar. dan saya adalah ibu tunggal. terima kasih.

  64. Norfaiz Nordin says:

    Hi ! Boleh saya tanya? UPSR 2011 saya ni dapat 4a 1b , yang b tu 'science' boleh ke masuk asrama penuh? saya sedih lah.. urrrm

  65. Sofian Nordin says:

    Salam..Saya ingin bertanya tentang 'Permohonan Lewat' utk ke SBP tkt 1 MRSM thn 2012 ! Anak Saya telah mendapat keputusan cemerlang 5A dl peperiksaan UPSR yg telah diumumkan pada hari ini (17/11/2011) ? Adakah beliau masih layak utk memohon ? T/kasih

  66. asmah hassan says:

    hi! upsr 2011 ni anak saya ( lelaki) dapat 4A 1B.B tu Bahasa Inggeris.layak ke ank akak ni dapat masuk ke SBP.hari tu cgu dia dah summit ke SM SAINS TUAKU JAAFAR.Hari tu kerajaan ada umumkan sek luar bandar 4A 1B sdh lyak untuk masuk ke SBP.Betul ke????

  67. bolehkah saya mendaftarkn anak saya ke SBP secara online?bagaimanakah caranya?

  68. Assalamualaikum,

    Anak saya dapat 5 A dalam UPSR 2011. Baru nak mohon online. Tapi tarikh dah tutup. Bilakah tarikh baru akan dibuka?. Saya amat berharap agar dapat masuk SBP (SM Sains Selangor), kerana anak ini yang sulung supaya menjadi role model kepada adik-adiknya dan saya pun dah nak pencen ni. Boleh ke saya merayu? Semoga Alah membantu hambamu ini. Sekian, terima Kasih.

    • Waalaikumsalam…
      Tahniah kerana anak tuan berjaya mendapat 5A.
      Secara amnya memang tidak ada permohonan baru yang akan diterima selepas tarikh tutup.
      Walaupun begitu jika nak mencuba rezeki mungkin boleh cuba menghubungi PPD atau SMS Selangor (pengetua ada kuota utk memilih pelajar baru)

  69. saya nak membuat rayuan permohonan ke tingkatan 1 SBP, maklumat di web kementerian mengatakan boleh mengisi borang di e rayuan tapi saya tak nampak pun butang e rayuan di mana-mana laman web moe.

  70. salam…..saya mempunyai seorang adik yang baru sahaja memperolehi keputusan UPSR bagi tahun 2011 ini…..dan keputusannya adalah…..2A….2B….1C……mata pelajaran bagi gred A adalah…..penulisan dan matematik…..mata pelajaran gred B adalah……pemahaman dan sains……dan mata pelajaran gred C adalah bahasa inggeris…..jadi…..disini,saya ingin meminta pendapat yang pakar akan sekolah asrama mana yang sesuai bagi seorang pelajar yang berkeputusan begini….dan kalau boleh,saya ingin mengetahui tentang cara-cara untuk mendaftar serta senarai sekolah berasrama yang terbaik buat adik saya…sekian…..

    • Agak sukar utk memohon asrama dgn keputusan sedemikian tetapi ada beberapa sekolah agama yg berasrama yg mungkin boleh dipohon, cuba berhubung dgn jabatan agama negeri utk mendapatkan senarainya

  71. Salam,

    Anak makcik terlambat nak apply ke MRSM bagi ting 4 (2012)krn tarikh permohonan online dah ditutup. Tolong sesiapa bantu makcik. Terima kasih

  72. salam,anak saya tidak bernasib baik kerana telah mendapat 4A 1B dalam UPSR 2011.Sebelum ini dia adalah pelajar cemerlang dan selalu mendapat 5A dalam peperiksaan begitu juga dengan percubaan UPSR.Beliau juga pelajar aktif kerana pernah dua kali mewakili negeri dalam pertandingan bercerita Kisah2 Alquran ke peringkat Kebangsaan.Selain itu pernah mewakili negeri dalam pertandingan hoki ke peringkat kebangsaan di samping permainan bola jaring ke peringkat negeri,tokoh murid,ketua murid dan sentiasa melibatkan diri dalam apa jua kokurikulum.Namun begitu nasib tidak menyebelahinya.Soalan saya adakah beliau masih ada peluang untuk melanjutkan pelajaran ke sekolah berasarama penuh?

    • Salam… bergantung kepada pengambilan tahun ini, secara amnya memang hanya mrk yg mendapat 5A sahaja akan ditawarkan tetapi ada kes2 yg tertentu mrk yg mdpt 4a 1B pun ditawarkan

  73. minta tolong bg thu ..
    ada asrama x untuk murid dpt 3A 2A dlm UPSR
    BM (PEMAHAMAN) A
    BM (PENULISAN) A
    SC A
    MT B
    BI B
    tolong bg thu =)

    • untuk sekolah asrama penuh mmg sukar ttp asrama lain mungkin boleh, cuba tanya sekolah

      • dinie, sama pulak keputusan anak dinie dengan saya. Cuma anak saya SC dia dapat B, Maths dia A. cikgu dia cakap, mmg tak boleh dapat sekolah mana2. sedih saya mendengarnya. UPSRA dia 4A 5B

  74. salam..saya ingin bertanya satu soalan..adakah saya lyak memasuki sekolah berasrama penuh dengan memperoleh keputusan 4A 1B?

    • salam… bergantung kepada latar belakang izzati

      • Latar belakang ibubapa pula kena nilai betul-betul. Now penoreh getah pun ramai yg dah kayo! Kat kolum borang pemohon boleh cheating. Kerja menoreh getah gaji RM500-00 ha! ha! ha! Boleh ke kita siasat secara adil?

        Benda ini sgt complicated untuk dinilai. Contohnya kakitangan kerajaan di kampung lebih senang penghidupannya berbanding dibandar. Di Bdr beban kos sara hidup tinggi seperti kos rumah mahal, makan minum mahal. Kesesakan dan sebagainya. Mereka lebih kritikal dari segi masa dan pendapatan berbanding setengah-setengah luar bandar. Kecuali pada mereka yg berada di pendalaman itu patut didahulukan. Sekian untuk renungan.

  75. Rozaimah bt hussain says:

    Salam. Saya nak tnya anak saya mendapat 5 A dlm pepriksaan UPSR masalahnya skrg saya x memohon secara online sblm nie sbb mungkin anak saya terlupa nak bg tau. Masih ade peluang lg ke utk ank saya memohon ke asrama penuh dan macam mana.

  76. betul ke sekolah ugama ini sukar untuk meneruskan pelajaran ke universiti…….kenapa tidak dikira melalui keputusan peperiksaan murid agar sama rata……walaupun sekolah sains atau sekolah agama…

  77. salam …sya saya mendapat 3A 2B ……BMK-A….BMP-A…M3-A…SN-B…BI-B….saya ingin masuk ke sekolah berasrama…….sekolah mana yg sesuai dengan saya……harap pihak berkenaan bantulah saya yang ingin berjaya…. terima kasih…

  78. mariya ramli says:

    anak saya dpt 5A dan dah dpt temuduga ke sek sains kubang pasu.masalahnya sekarang dia nak buat permohonan ke SBP lain pulak .boleh ke??dia nak skolah sains JENAN d jitra sbb katanya kwn2 tak ada..terima kasih

  79. hari tu mohon SBP ting 1 2012.sekarang nak tukar ke SBP lain dari yg d pohon boleh ke?upsr 5A.kalau boleh nak SBP yg perempuan semua

  80. Adik saya dah dapat panggilan temuduga. Boleh share tak preparation mengadapi temuduga SBP?

  81. anak saya mendapat 5. permohonan secara online telah dibuat dan telah memilih spbi . apabila disemak anak saya tidak layak kerana tiada sijil upkk. boleh tak tukar ke mrsm.

  82. anak saya mendapat 5. permohonan secara online telah dibuat dan telah memilih spbi . apabila disemak anak saya tidak layak kerana tiada sijil upkk. boleh tak tukar ke mrsm.

  83. NOORISH ZAID says:

    Tarikh tutup permohonan ialah 15 Oktober 2011, iaitu sebelum keputusan UPSR. Asalnya anak tidak berminat ke SBP–hanya mahu ke sekolah harian walaupun keputusan sentiasa 5A dalam peperiksaan. Saya akur. Tetapi apabila selepas UPSR dan dapat 5A, dia nak pula ke SBP..Info di atas, di ruangan soalan lazim mencadangkan supaya saya perlu rujuk ke E-RAYUAN, tetapi di situ HANYA ada rayuan untuk TINGKATAN 4 2011 sahaja… TOLONG la…apa yg perlu saya lakukan sekarang? Mohon respon SEGERA….terima kasih..

    • mungkin tahun ini kementerian tidak membuka proses rayuan ini sebab soalan lazim di atas adalah sama sejak beberapa tahun yg lepas… apa2 pun cuba call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh di 03 8321 7400 utk kepastian

  84. Saya baca di sini ada yang sudah dapat surat temuduga ke SBP.
    Anak saya belum dapat. Keputusan 5A.
    Bagaimana surat temuduga itu diterima? Pos? Telefon? Terima kasih

    • Temuduga tersebut hanya untuk pemilihan kuota Pengetua sahaja, jadi mereka tidak dipanggil temuduga masih berpeluang untuk dipilih dari kuota kementerian.
      Temuduga ini boleh diberitahu melalui surat @ telefon.

  85. salam…anak saya cemerlang akademik dan ko kurikulum..belajar di sekolah berprestasi tinggi..percubaan dn UPSR mendapat 5A..tetapi tidak dipanggil temuduga ke sbp spt sebilangan kawan2nya..sy nk tnya peluang anak sy ke sbp rendah ke krn tidak dipanggil temuduga..?sekian terima kasih

    • Salam… Temuduga tersebut hanya untuk pemilihan kuota Pengetua (20%) sahaja, jadi mereka yang tidak dipanggil temuduga masih berpeluang untuk dipilih dari kuota kementerian (80%).

  86. saya sudah submit permohonan mrsm, tetapi kerana sistem selalu tergendala, maklumat pekerjaan bapa telah tersalah tekan (ini adalah kerana sistem online MRSM selalu tergendala, jadi setelah mencuba selama hampir 5 hari, ini pula yang terjadi). Jadi bagaimana caranya untuk saya membetulkan maklumat tersebut? Saya telah dimaklumkan terlebih dahulu semasa mendapatkan pin untuk tidak membuat kesilapan kerana maklumat tidak dapat diubah. Masalahnya sistem terus hantar permohonan sebaik shj saya selesai memilih maklumat (tak sempat nak semakpun).

    • Difahamkan anda bukan seorang menghadapi masalah ini.
      Jika tidak boleh dibetulkan, sila maklumkan kepada pegawai MARA yang bertugas semasa menghantar cetakan & dokumen sokongan kepada mereka.
      Ada yang kata boleh buat kemaskini kalau belum dicetak, cuba call MARA untuk kepastian

  87. adakah anak yg pergi temuduga hanya d tawarkan ke sekolah tersebut shj @ ikut keputusan kementerian?bila result kemasukan sbp keluar.ada yg kata kalau dah dpt sbp maka mrsm tak dpt .betul ke mcm tu?.bukan apa kdg2 takut kalau buat pemilihan tak sesuai dgn anak.

    • Secara amnya mereka yang ditemuduga jika berjaya mendapat tawaran melalui kuota Pengetua akan bersekolah di sekolah yang memanggil temuduga itu. Jika tidak, mereka akan dipertimbangkan melalui kuota kementerian dan boleh ditawarkan di mana2 sekolah.
      Betul tu, menurut syarat yg ditetapkan oleh MARA, nama yang telah dapat tawaran SBP/SBPI akan digugurkan dari pertimbangan kemasukan ke MRSM.

  88. dah hantar rayuan moga anak di terima masuk ke SBP sultan abdul halim,jitra @jenan sbb tadi dah pergi ke sbp tersebut sbb ada temuduga pd yg online hari tu.anak saya tak dpt temuduga sekolah tersebut jd atas jasa baik cikgu pkhem minta saya buat rayuan.terima kasih kalau anak saya diterima masuk.harap2 sgt di terima.

  89. zuraidah bte andong says:

    Salam..anak sya mendapat 5A dlm upsr tapi da terlewat utk permohonan SBP…smlm 23/11 sya telah telepon Bhgian Pengurasan SBP..dia mengatakan permohanan akan di buka pertgahan bulan 12 ni…agak2nya berapa hari bulan ya..t.kasih

    • Salam…. jika benar akan dibuka kemungkinan pada minggu ketiga bulan Dis nanti iaitu serentak dengan pengumuman mereka yang mendapat tawaran. Maknanya ini adalah permohonan rayuan, apa2 pun tunggu pengumuman rasmi dari kememterian

  90. Mohd Zafran Amzar says:

    salam, saya sudah isi borang secara online sebelum tarikh tutup. Tetapi saya belum menghartar borang ke sekolah yang dipilih. Adakah saya masih berpeluang untuk menghantarnya ke sekolah yang dipilih?

    • Pihak sekolah sekarang sudah mula memanggil utk sesi temuduga bagi pemilihan kuota Pengetua, jika sekolah pilihan masih belum panggil temuduga, segeralah hantar

  91. Anak sulung saya tahun lepas dapat 5A (2010) SBP x terima. Penat gi buat rayuan.MRSM pun x dpt.Percubaan pun dia dpt 5A
    MRSM pulak anak, polis,anak tentera diutamakan siap ada kategori dlm borang on line, belum lagi yg ibu bapa sejarah blajar kat MARA dah macam Mara tu pusaka di org pulak.Dunia…dunia x amanah tu sape bertanggung jawb gubal ptraturan cam ni jawablah kat akhirat nanti..!.Ramai mendoakan!!.
    Anak kerajaan kategori anak awam point kuranglah banding ngan anak-anak diatas tu……anak swasta lagilah…adalak ibubapa punya kerjaya dilibatkan..kesihan anak-anak.
    Now anak sy kedua dpt 5A gak ..percubaan pun dpt 5A.Harap2 kali ni berjaya.
    Sy rasa ni mungkin kes luar bandar didahulukan spt pengumuman kerajaan.Persoalannya kalu kampung betul @ pedalaman ok gak..redhalah.Tapi kalu ala-ala luar bandar kemudahan sama jer ngan bandar…musykil gak.Yg penting bukan senang nak kategori bandar & luar bandar ni.
    Ikut keadilan, kementerian kena byk buat kerja sbb melibatkan masa depan & rezeki anak bangsa.
    Sekolah anak sy 13 org org je dpt 5A. Kampung saya sekolahnya 15 org dapat 5A…cam ner tu.Kan sy ckp banyak kerja nak kena buat.
    Entahlah ini sumer org atasnye kerja org bawah ikut ckp boss jer .Dunia sekrg pakai otak boss2 jer..org bwh kena ikut sbb dah kena ikat ngan boss…ala apalagi prestasilah…Soal amanah tu slagi x mati x terasa takut…so soal amanah ni ramai tolak tepi jer!!..dunia..dunia!

    • hamba Allah says:

      takde kene mengena dgn anak luar bandar ke apeke
      semua benda ni rezeki masing masing
      jangan nak salahkan org lain kalau tak dpt
      jangan nak menafikan hak org lain
      anda tu ibu, tunjukkan sikap sebenar sebagai seorang ibu
      bukan melenting mcm ni
      mereka hanya melakukan kerja mereka
      jangan pakai sedap mulut je cakap
      saya bekas pelajar MRSM, takde maknanya MARA amek semua pelajar yg kaya kaya
      biasa biasa je,
      tak semestinya anak dpt 5A UPSR boleh dpt straight A PMR /SPM
      allah tahu apa yg dirancang oleh hambanya
      ni mcm melawan takdir je ni
      please don't say like this
      because it shows that
      youre against the takdir
      salam :)
      no hard feeling

  92. anak saya ada memohon SBP. Tapi tak dipanggil untuk temuduga. Nak maklumat….. Adakah semua yang memohon akan dipanggil untuk ditemuduga? Siapa yang panggil? Sekolah yang dipohon atau kementerian yang panggil? Terima ksih.

    • Mereka yang dipanggil untuk temuduga hanya untuk pemilihan kuota Pengetua Sekolah sahaja. Pihak sekolah yang memanggil mereka ini kerana Pengetua ada kuota 20% untuk memilih pelajar. Baki 80% akan ditentukan oleh kementerian.

  93. boleh memohan lagi ke?

  94. bila keputusan ke SBP boleh diketahui? adakah ibubapa boleh semak melalui online juga? Dan benarkah kementerian akan memilih calon yg mendapat keputusan 90 keatas dalam semua subjek UPSR untuk ke SBP terpilih seperti MCKK, SAS, STAR, TKC, STF dsbnya?

    • Biasanya utk tingkatan 1 sebelum 25 Dis
      Keputusan memang boleh disemak secara online oleh calon & ibubapa
      Tentang pemilihan tu begitulah yang diceritakan tetapi saya tidak pasti kebenarannya

  95. x payah mohon la mohon lau trikh p'mohonan daa ttup……

  96. Anak saya (lelaki) memperolehi keputusan UPSR 3A 2B dan UPSRA 4A 5B. Masihkah dia berpeluang untuk memohon SMKA?

  97. bagaimana saya boleh mendapat borang tu?tapi tarikh dah tutup,masih boleh buat pemohonan tak?

  98. mrsm ulul albab KB says:

    salam, bilakah temuduga untuk sekolah alam shah akan diadakan ? dan mcm mana nak tau dpt temuduga atau tidak ? salam :)

  99. assalamualaikum . saye ade masalah . jikalau saye dpat 4 A boleh masuk ke ? tapi saye dah daftar . macam mne kite nak tahu yang kite ni dapat ke tak . jikalau korang semua bace tolong lah balas banyak banyak supaye dapat tolong saye .

  100. harap anda semua leh tolong saye

  101. menjawab atiah says:

    atiah : tak boleh

  102. Faizal Mohamad Zain says:

    Assalamualaium dan Salam 1Malaysia,

    Bilakah tarikh Rayuan untuk kemasukan SBP Tingkatan 1 akan dibuka? Terima Kasih.

  103. Faizal Mohamad Zain says:

    Assalamualaium dan Salam 1Malaysia,

    Bilakah tarikh Rayuan kemasukan SBP Tingkatan 1 akan dibuka? Terima kasih.

  104. Saya tak bersetuju dgn pandangan Hamba Allah…. Apa yg di utarakan oleh Pn Sofia ada kebenarannya. Di mana letaknya keadilan di dalam pembahagian kemasukan ke MRSM. Bagi anak-anak di pedalaman tidak dipersoalkan. MRSM di bawah MARA ( Majlis AMANAH Rakyat ). Amanah adalah satu tanggungjawab yg amat berat dan perlu dititik beratkan oleh setiap pekerja dan pemimpin yang beriman. Jika tidak amanah hancur semua pelaksanaan. Ini yg banyak berlaku sekarang. Perlu dijawab di akhirat kelak. Setiap komen yang dikemukakan perlu di terima dengan hati yang terbuka dan di bincangkan dengan jujur dan ikhlas.

    Hamba Allah adalah bekas pelajar MRSM tidak merasai apa yang dirasai oleh budak-budak yg layak dan bercita-cita tinggi ke MRSM tetapi gagal disebabkan adanya quota yang tidak adil. Mungkin suatu hari nanti Hamba Allah akan merasai apabila, anak cucunya yg mendapat keputusan cemerlang UPSR gagal mendapat tempat ke MRSM seperti yg diharapkan. Harap-harap tak perlulah guna kabel, hanya berserah pada takdir. Tuhan jadi saksi.

    • Apa yang lebih menyedihkan ada pelajar2 yg telah berusaha bersungguh2 utk masuk & gagal mendapat tawaran tetapi ada kawan mrk di sekolah yg sama @ yg berhampiran dapat tawaran walaupun pencapaian & latar belakang mrk tidak selayak pelajar berkenaan.
      Susah juga nak jelaskan kpd anak2 ni betapa keadaan sebenar…

  105. salam..bila boleh tau keputusan SBP.untuk semakan online..

  106. kalau ada 3a , tapi ada c boleh ke.

  107. Haslina Hassan Basri says:

    Assalamualaikum

    Anak sulung saya Muhammad Shafi Hazwan telah mendapat 4A 1B

    (B = Bahasa Inggeris) dalam keputusan UPSR. Saya tidak sempat memohon untuk kemasukan SBP kerana permohonan telah ditutup. Anak saya teringin untuk masuk ke sekolah sains berasrama penuh. bantu la saya. Adakan anak saya masih ada peluang untuk masuk ke sekolah asrama penuh. Bagaimana cara-cara untuk mendaftar. Terima kasih.

  108. Ibu prihatin says:

    Assalamualaikum,saya ibu kpd pelajar yg memohon kemasukan ank saya ke SBP.Borong pemohonan secara online telah di isi.Tarikh tutup pemohonan pd 30.10 2011.Jadi semasa itu result UPSR sebenar blum d perolehi.Adakah semua pemohon yg brminat hanya isi borong & sertakan salinan sijil2 shj tanpa menghantar salinan UPSR yg sebenar?…..2) Bagaimana cara saya utk mengetahui samada pemohonan ank saya dalam senarai pelajar yg memohon ke SBP utk SESI 2012?………..INGIN MENGETAHUI……

  109. Nak tanya jika anak saya terpilih utk SBP bolehkah beliau menukar sekolah lain SBP lain. sebab sebelum ini dia ada isi utk SM Sains..tapi nak tukar ke aliran Agama…Bagaimana caranya

  110. asnida ariffen says:

    mcm mane nk check tahu dpt ke x??????

  111. anak saya mendapat 5A dalam UPSR 11 yang lalu, tetapi x tahu la peluang dia ke SBP ada ke x sbb bnyk sangat kriteria2 yang nak diambil kira……..sebab anak saya ni biasa2 aje……boleh belajar dan koku pun aktif tapi x la terlalu aktif…….ada peluang ke untuk pelajar yang macam tu…..tolong la mendoakan anak saya semoga dia diterima oleh kementerian…….

  112. Kalau buat erayuan sijil kena hantar lagi ke KPM

  113. e-rayuan telah dibuka online…..daftar sekarang!!!!!!

  114. salam…saya dah buat e-rayuan….dn dah cetak borang butiran diri yg diisi,adakah borang itu perlu dihantar ke KPM atau ke sekolah,atau disimpan utk dibuat rujukan?

  115. KALAU DAPAT 4 A 1 B BOLEH MASUK X?

  116. salam.lepas buat erayuan lepas tu buat apa??

  117. Ambe nak tanya kalau budak yang sekolah di luar negara dari kecik dan mohon ke SBP dengan pertolongan kerajaan dia ade 100% chance boleh masuk ka tolong jawab ambe dok tau.

  118. salam..anak saya telah mendapat 5A dalam UPSR baru-baru ini dan telah pun memohon untuk ke SBP tetapi gagal.saya dah pun membuat e-rayuan.masalah nya saya tidak dapat mencetak seperti yg dikehendaki.Adakah e-rayuan saya diterima?

  119. Mahadi Jalil says:

    Anak sy dpt 5A,kepimpinan ,kokurikulum dan sukan ,sume ade..tp msh gagal utk ke SBP.Mcmmane nk buat rayuan?

  120. mcm mane nk buat rayuan

  121. [...] pelajar UPSR 2011 yang ada memohon memasuki Tingkatan 1 2012 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pelajaran Malaysia sudah [...]

  122. Salam. Anak saya lelaki dpt 5A UPSR. Ada memohon ke SBPI tetapi tidak berjaya. Saya rasa terkilan kerana anak saya juga aktif koko , ketua pengawas, ketua TKRS sekolah, pengerusi Kelab Muzik/budaya sek. Sangat cenderung dalam bidang agama, 8A UPKK, berjaya ke prkt negeri hampir setiap tahun dlm MTQ sekolah dan syarikat korporat – petronas. Adakah pemilihan ke SBPI hanya secara rawak tanpa meniliti sijil2 dan kebolehan tertentu calon. Saya dan anak sangat kecewa dan berharap rayuan akan berjaya.

    • samalah salma63, anak saya juga gagal. saya sangat memahami perasaan anda.
      apatah lagi 5A sudah tentu, anak saya juga wakil bola jaring peringkat daerah, penjaring terbanyak dan tokoh ko kurikulum sekolah. nombor 1 sepanjang darjah 6 juga.
      saya pun keliru, seolah-olah pemilihan secara baling dadu.
      saya sedapkan hati dengan mengatakan, Allah hendak kita buat rayuan dengan e-rayuan dan kepadaNya lagi dan lagi sebab Allah suka mendengar kita mengadu padaNya.
      Semoga anak2 kita berjaya.

  123. Assalam anak saya lelaki mendapt 5A dalam UPSR. Ada memohon ke SPBI tetapi tidak berjaya. Saya merasa terkilan kerana beliau juga sangat aktif koko. Ketua pengawas sek, ketua Tunas Kadet TKRS , dan pengerusi kelab muzik/budaya sek. Dlm bidang agama pula ank saya mendapat 8A UPKK, berjaya ke prgkt negeri hampir setiap tahun dalam kategori tilawah (MTQ) sek dan syrkt korporat. Beliau juga pernah mendpt naib johan MTQ Pergkt kebngsaan petronas 2010 kat. kanak-kanak. Saya musykil adakah pemilihan ke SPBI hanya dibuat secara rawak tanpa meniliti sijil2 dan kebolehan tertentu calon. adalah sangat rugi sekiranya seorang pelajar yang cemerlang ditempatkan di sek harian biasa yang kita sudah sedia maklum akan masalah dan prestasi sekolahnya. e-Rayuan telah dibuat, adakah ada cara lain untuk merayu?

  124. Saifulezam – saya telah memasuki e rayuan, semasa mencetak berlaku 'error' pada komputer saya dan belum cetak borang tersebut. Apabila saya cuba masuk semula, setiap kali juga ada arahan untuk 'login' semula. Apa patut saya buat? Terima kasih.

  125. Awal pagi ini disaat hamba Allah ramai dibuai mimpi yg enak2 saya merawati perasaan hampa sy dengan mengaji dan bermohon pada Allah agar ada rezeki untuk anak lelaki tunggal sy ke MRSM pula setelah gagal ke SBP Kementerian.
    Kekecewaan sy kerana anak sulong saya gagal mendapat tawaran ke sekolah2 tersebut pada tahun lepas masih berbasi lagi.Kini,Semakan secara on line sebentar tadi permohonan anak kedua ke SBP pula gagal.
    Kedua-dua anak saya mendapat 5A.Sy sangat berharap agar anak kedua sy berjaya kerana selain aktif,dia juga ketua pengawas dan tokoh murid di sekolahnya.
    Kawan sy berpendapatan lebih tinggi dari sy dua anaknya berjaya ke sbp.
    Anak ketiga sy juga pandai,tahun depan 11tahun.Dia hanya skali sahaja mendapat no 2 itu pun ketinggalan 1 markah selain itu dia hanya mendapat no 1 stakat ini.
    Dulu sy slalu memberi smangat pd anak2 tetapi dgn fenomena yg berlaku ini sy menjadi patah hati…
    Sy hanya kakitangan kerajaan biasa dan tidak menggunakan sbarang kebel…Tetapi sy merasa sebal jika tempat yg spatutnya diisi oleh anak sy diambil oleh org lain dgn cara x adil…
    Hanya sy berserah dan berdoa pd Allah ketidak adilan ini akan ada ganjaran akhirnya!.
    Post a Comment

  126. Awal pagi ini disaat hamba Allah ramai dibuai mimpi yg enak2 saya merawati perasaan hampa sy dengan mengaji dan bermohon pada Allah agar ada rezeki untuk anak lelaki tunggal sy ke MRSM pula setelah gagal ke SBP Kementerian.
    Kekecewaan sy kerana anak sulong saya gagal mendapat tawaran ke sekolah2 tersebut pada tahun lepas masih berbasi lagi.Kini,Semakan secara on line sebentar tadi permohonan anak kedua ke SBP pula gagal.
    Kedua-dua anak saya mendapat 5A.Sy sangat berharap agar anak kedua sy berjaya kerana selain aktif,dia juga ketua pengawas dan tokoh murid di sekolahnya.
    Semakan terbaru kawan sy berpendapatan lebih tinggi dari sy anaknya berjaya kesbp dan masuk yg ini ada 2 anaknya berada di sbp sekarang ini.Sekiranya calun2 yg berjaya menempatkan diri ini dengan cara yg jujur kita harus berbangga kerana kejayaannya adalah atas usaha mereka sendiri.Tetapi jika sebaliknya hanya Tuhan tempat mengadu,,,
    Anak ketiga sy juga pandai,tahun depan 11 tahun.Dia hanya skali sahaja mendapat no 2 itu pun ketinggalan 1 markah selain itu dia hanya mendapat no 1 sepanjang persekolahannya setakat ini.Begitu juga 2 adiknya yg lain.
    Dulu sy slalu memberi smangat pd anak2 tetapi dgn fenomena yg berlaku ini sy menjadi patah hati…
    Sy hanya kakitangan kerajaan biasa dan tidak menggunakan sebarang kebel…Tetapi sy merasa sebal jika tempat yg spatutnya diisi oleh anak sy diambil oleh org lain dgn cara yg x adil…
    Hanya sy berserah dan berdoa pd Allah ketidakadilan ini akan ada ganjaran akhirnya!.

  127. athira . masih ada peluang ambilan 2,3 dan 4 untuk MRSM & SBP… jangan berhenti berdoa

  128. Untuk Quota 20% yang diberi kepada Pengetua tu ada lagi ke?
    Bukan ke ini untuk tahun 2009 je.
    Saya baru berjumpa Pengetua Salah satu sekolah di SBP PutraJaya, dia kata yg 20% Quota tu tak ada.

    Satu lagi, borang erayuan tu sama dengan borang permohonan.
    Tak sama sepertimana tahun tahun sudah. Ada tempat menulis Rayuan etc….

  129. Viviana Lisaa says:

    Selamat pagi , saya tadi sudah membuat E-Rayuan , tetapi permohonan ditolak . sedangkan saya mendapat keputusan 5A2B dlm upsr .. saya inginkan penjelasan dan syarat asas .

  130. nadiahana60 says:

    Anak saya dapat 5A tp still x berjaya di panggil utk temuduga….sy teruskan ke E-rayuan….
    sbb saya harap sgt anak sulung sy lanjutkan pelarajan…..
    Nak tanya jugak……anak saya telah dipanggil temuduga untuk MRSM…adakah dia berkemungkinan dapat tawaran MRSM tersebut….
    Harap reply …tenkiu so much

  131. Assalamualaikum.. nak tanya sket.. permohonan dah d terima..calon pun sedia nak masuk ke SBP.. antara barang keperluan yg perlu d sediakan dan bayaran yuran dikenakan ada tak? maaf.. kami ni dari keluarga miskin..tak ada keluarga yg pernah melalui ini semua.. tak tau nak bertanya dengan siapa.. mohon d bantu..sekian..

    • salam… boleh berhubung terus dgn sekolah yg ditawarkan, mrk mempunyai maklumat yg lebih tepat tapi ia pasti tidak membebankan

  132. azie marzuki says:

    salam…keputusan erayuan betulkah dalam bln feb 2012???
    adik saya juga ada dpt twran ke sbp sultan azlan shah..sementara nak tunggu jawapan erayuan, jika dia terima dulu tawaran sek sultan azlan shah tu dulu blh ke??

  133. salam..bilakah keputusan mrsm igcse tingkatan 1 akan diketahui…..

  134. Apa Khabar

    saya tingkatan 2 tahun 2011

    bagaimana mohon pindah sekolah asrama tingkatan 3 tahun 2012 ?

    kat mana dapat mohon ?

  135. muhiddin bengong… bagi kat orang pndapatan rendah ja masuk sbp… ada orang 2A3B pon dapat…

  136. nora aishah says:

    assalamualaikum..saya ada terdengar keputusan kemasukan MRSM IGCSE di ketahui lebih awal dari mrsm biasa..betol ke..dan dijangka bila..?terima kasih

  137. Salam sejahtera..erayuan tutup 5.1.2012. Keputusannya bila diketahui.

  138. ahmadfarhan says:

    harap2 dptlah msok mrsm…sbb saya bkn ap cme nk jdi org yg berjaya dlm kehidupan..(>o<)..huhu

  139. ahmad farhan says:

    apa salahnya saya jadi anak orang bandar (bukan bandaraya hanya bandar sederhana) .Kakak sy dapat 5A thn lepas x dpt..sy pun dpt 5A..sy pun berusaha dan belajar bersungguh2 juga.Sy pun ada impian nak masuk MRSM atau SBP macam saudara saya di kampung.Mak sy hantar kelas tambahan pun kurang sebulan nak amik UPSR…sbb mak sy kerja kat KL jauh…balik lewat ptg…jem lagi.Ayah balik malam.
    Kami x de pem.rumah…Tahun lepas balik skolah sy kena jaga adik sy yg umur 4 dan 6 thn.Sementara tunggu ibu ayah pulg sy tolong buat kerja2 rmh seperti angkat baju, sapu daun2 kat simen depan, buang sampah ,mask nasi dan siram pokok.Bila ada masa terluang sy baca buku.
    Sy bersemangat belajar sbb cita2 sy nak ke MRSM.Sy juga Ketua Pengawas dan Tokoh murid di skolah sy.Keputusan SBP baru2 ni sy x berjaya…hu..hu..hu
    Sy lihat saudara sy di kampung ada laptop sendiri pemberian kerajaan tapi..kat rumah sy terpaksa ikut giliran bila nak main komputer sbb ibu bapa sy berpendapatan sederhana je..
    Sy berdoa agar ALLAH kabulkan doa sy nak gi MRSM supaya jadi semangat pada adik2 saya, jika kita belajar sungguh2 impian kita utk ke MRSM insyaalah tercapai -amin-

  140. Bila keputusan e-rayuan sbp akan diketahui?

  141. Macam nilah..
    Setelah hampir 54 tahun merdeka baru nak dikuat kuasakan matlamat penubuhan SBP dan MRSM.Kenapa x dari dulu lagi….masa itu jurang luar bandar dan bandar sangat besar perbezaannya.
    Sekarang, masa berlalu..kampung di luar bandar banyak yg telah dimajukan (kecuali pedalaman patut diutamakan).Itulah yg Kerajaan slalu canangkan dalam TV, akhbar terutama waktu nak dekat pilihan raya.Maksudnya Kerajaan nak beritahu mereka berjaya !.
    Tetapi setelah hampir 54 tahun merdeka kenapa tiba2 nak dikuatkuasa?.Yepp mungkin ada unsur politik atau Kerajaan benar2 nak menebus kelewatan tindakan mereka dahulu..tetapi relevankah lagi kita takut anak dibandar yg cerdik pula yg jadi mangsa…
    Sbb itu Muhyiddin buat syarat 4A 1B luar bandar dan 3A 2B anak pendapatan rendah boleh masuk SBP sekarang.Beliau x de masa nak memperhalusi perkara ini jadi adalah tanggung jawab bagi orang bawahannya yg terdiri dari ahli bijak pandai seperti Ketua Pengarah Pendidikan memperhalusi apa yg disyaratkan oleh Menteri Pelajaran itu.Ini utk menjamin prestasi atau harumnya nama SBP atau MRSM itu tetap gah seperti dahulu dan orang akan tetap merasa bangga bila anak dapat belajar di situ..Keputusan ini bukannya try and error bila ada gejala buli,gangsterisme di SBP baru nak terfikir
    Dinyatakan sekolah rendah dikategorikan luar bandar ada sebanyak 4319 dan 830 buah di lokasi pedalaman.Persoalannya,
    1.Dari aspek apakah sekolah luar bandar iti dikategorikan.Berapa jaraknya dari bandar.Jika sekolah terlibat adalah sempadan antara bandar dan luar bandar aspek apa yg ditekankan utk mengkategorikannya?.Adakalanya ada sekolah bermula dari nama Kampong tapi dekat gak ngan bandar…beberapa km je.
    2.Jika sekolah itu dikategorikan luar bandar dan sekolah itu prestasi UPSRnya ok katakan 10-20 orang dapat 5A adakah Kementerian masih mengutamakan pelajarnya atas tiket luar bandar? kerana
    syarat baru ke SBP ini mencari pelajar yg cerdik walau prasarananya sekolahnya dhaif tapi kalau dah ramai berjaya mesti ada kelebihan sekolah tersebut berbanding sekolah di bandar sama ada banyak dapat subsidi dari kerajaan, bantuan wakil rakyat atau dapat guru bagus.Jangan lupa di bandar nampak je sekolah ok tapi ada yg terpinggir dari segi bantuan dan guru x bagus pun ada yg berkhidmat di bandar….Benda halus cam ni mampukah dikaji dan dipantau hingga anak melayu di bandar dinafikan hak mereka…lebih2 lagi MIDDLE INCOME yg bermastautin di bandar.
    3.Terima permohonan kemudian terus buat pemilihan.Bagi yg x de payslip bolehlah klentong.
    Benda2 ni subjektif sbenarnya.Ada anak bapa penoreh getah…x de pay slip adakah mereka siasat kebun getah tu mereka yg punya.Bapa miskin…abang kakak banyak hulur..yg lebih halus lagi kelurga
    rumah kecil tapi anak dapat bantuan bulanan sekolah,guru2 dan mak bapa x kisah duit hasil pendapatan banyak dulukan utk anak.Ada anak bandar nampak cam berada tapi loan rmh kena potong,belanja hias rumah,kereta dll… anak2 hanya dapat duit saku cukup2 jer.Nak beli buku lebih sikit mak berdengung, berkira..Mana makan hati dan dapat blajar lebih tenang pelajar luar bandarkah atau di bandar.Bila ada syarat begini tentu anak di bandar kecewa yelah yg berada ibubapa mereka tapi mereka diadili sebagai segala2nya senang…bolehlah score dlm UPSR.Kesimpulannya x wajar latar belakang ibu bapa diambil kira anak pulak dinafikan hak ke SBP.Mereka pun ada impian juga,Kalau nak juga siasat betul2
    4.Persoalannya lagi kenapa bila selesai buat rayuan ke SBP…bila print ada tertulis kakitangan kerajaan bukan guru,Adakah kesimpulannya guru2,peneroka,tentera,polis ada keutamaan.Habis kami kakitangan kerajaan biasa dan swasta ini tiada sumbang apa2 utk negarakah???.Mungkin ada MOU tapi relevankah dgn zaman sekarg ini….
    5.Lagi satu kabel…sng cerita hapuskan kekebelan…Nanti jangka panjg dapat pemimpin atau bos malas berfikir tahu main arah aje…Bila buat bangunan..bangunan runtuh..korupsi,gangsterisme .
    Lagi satu x perlu ada kuota pengetua.Ada pengetua jadi serba salah bila didekati kerabat dan saudara mara.Bila x dipenuhi renggang hubungan.Ada gak Pengetua yg x amanah, rasuah dan pilih kroni je.
    6.Sy rasa prosedur permohonan cara zmn dahulu lagi bagus ..murid peksa aje.Kementerian yg buat kerja pilih murid ke SBP.Apa rasionalnya mohon dahulu sblm keluar keputusan sebenar pun sy x tahu.Utk pengetahuan macam dulu2 semua ibu bapa suka anak ke SBP bangga lagi..tawar ajelah.Bagi mereka tempoh utk menjawab…hanya segelintir saje yg menolak atas sbb2 tertentu.
    7.Lagi satu dulu2 kementerian buat kerja sungguh2..pastikan jawapan kemasukan ke MRSM diberi sblm bermula sessi persekolahannya.Senanglah ibu bapa nak merancang perbelanjaan persekolahan.Pendek kata perancangan pemimpin2 dahulu lebih matang dan bertanggung jawab…mereka memperhalusi sesuatu perkara…mesyuarat mereka sangat berkualiti…bukan macam sekarang sekali ketua cakap yg lain2 tambah2 menguatkan apa bos kata….
    Kesimpulannya anak orang kaya dan anak orang miskin saje kerajaan bela bagaimana dengan MIDDLE INCOME…terlepas pandang.Di bandar zaman sekarang cabarannya lagi banyak cukai pintu , taska, harga rmh, kesesakan (byk pakai minyak kereta woo), makanan sumer mahal…fikir-fikirkanlah hak kami pula.
    8.Apa kata wujudkan sekolah khas utk anak pintar luar bandar atau keluarga berpendapatan rendah atau ada sekolah khas utk mereka…mcm MRSM khas anak peneroka,polis dan tentera.Nampak lebih relevan lagi.Sekarang katanya bila syarat 3A dibuka , pelajar 2A 3B pun ada dpt masuk.Lama2 org pun x rasa bangga anak masuk SBP….bijak…bijak.

  142. salam…
    biler yer keputusan rayuan F1 sbp 2012
    diumumkan????

  143. maafkan saya…saya ingin bertanya…sbp untuk tingkatan 1 2012 saya telah post ke negeri sembilan….soalan saya:adakah saya perlu menunggu ia menjawab dengan menghantar post ke rumah saya atau saya perlu cek secara online

  144. maafkan saya…saya ingin bertanya…sbp untuk tingkatan 1 2012 saya telah post ke negeri sembilan….soalan saya:adakah saya perlu menunggu ia menjawab dengan menghantar post ke rumah saya atau saya perlu cek secara online

  145. salam..saya ingin bertanya..mengapa sya tidak dpat msuk ke SMKA di Melaka, sedangkan saya mmperoleh 3A2B dalam upsr..dan telah mmbuat rayuan sejak awal-awal lagi kputusan diumumkan.Saya jga mmperoleh keputusan Mumtaz dalam peperiksaan Syahadah ibtida'ieah arabiah(SIA).Harap dapat membntu.Terima Kasih.

  146. bagaimana hendak memohon sbp ?panggilan ke-4 tidak ada ke ?

  147. syafiqah says:

    as'slm ! bagaimana hendak masuk ke sbp ? panggilan ke-4 tidak ada ke ? saya nak sangat masuk sbp !

  148. Tumpang tanya, tak boleh buat rayuan lagi ke?

  149. eummm mana saya hendak mencari borang pemohonan sekolah berasrama penuh saya berminat ingin memasukinya

  150. Dayana Alya says:

    asslam. sya ibu kepada noratikah binti abdul wahid hendk memaksukkan ank sya ke sekolah sbp iaitu sm sains tun azlan shah. tpi beliau sudah berumur 13 thun. dn hendk kesana pda tingkatan 2. mcm mne saya hndk mngisi borang trsebut.?

  151. […] Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4 2011, Tingkatan 4 2012, Tingkatan 1 2011, Tingkatan 1 2012 dan SBP 2013 untuk maklumat […]

  152. nak tanay boleh…macam mana eh nak online permohonan ke asrama penuh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>