Permohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Januari 2013

Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Kementerian Belia dan Sukan telah membuka permohonan memasuki IKBN di seluruh negara bagi pengambilan sesi Januari 2013.

Pengambilan IKBN bagi sesi Januari diuruskan sendiri oleh Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia dan Sukan. Manakala bagi pengambilan sesi Julai dikendalikan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP), Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia atau lebih dikenali sebagai UPU.

Permohonan adalah terbuka kepada semua belia Warganegara Malaysia yang berumur 18-30 tahun bagi mengikuti Latihan Kemahiran peringkat sijil (SKM/DKM/DLKM) Tahap 1 hingga 5, Persijilan JKKP dan Persijilan Suruhanjaya Tenaga (ST) dan Diploma MQA di Institut Kemahiran Belia Negara, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

Konsep Latihan

Konsep latihan di IKBN adalah berbentuk latihan bersepadu dengan pelaksanaan pendekatannya merangkumi latihan kemahiran (teori dan praktikal), keusahawanan, ketatanegaraan, kepimpinan, keagamaan / moral, sukan/rekreasi dan khidmat masyarakat.

Bidang Pengajian

IKBN

  • Teknologi Mekanikal
  • Teknologi Automotif
  • Teknologi Awam
  • Teknologi Elektrik
  • Teknologi Elektronik
  • Teknologi Tekstil
  • Teknologi Marin
  • Teknologi Hospitaliti
  • Teknologi Fotografi
  • Teknologi Maklumat
  • Teknologi Personal
  • Teknologi Sukan

Syarat Umum

  • Warganegara Malaysia
  • Boleh membaca dan menulis
  • Berusia di antara 18 – 30 tahun semasa memohon
  • Berkelulusan sekurangnya Tamat Tingkatan 5
  • Belum berkahwin atau bujang
  • Sihat tubuh badan
  • Tidak pernah melakukan kesalahan jenayah dan penyalahgunaan najis dadah
  • Belum pernah mengikuti latihan kemahiran di mana-mana Institut Latihan Awam/Swasta (KECUALI calon yang mempunyai sijil lepasan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dan Sijil Suruhanjaya Tenaga (ST) untuk menyambung pelajaran)
  • Sanggup menjalani latihan sehingga tamat dan dikehendaki mengikut segala peraturan yang telah, sedang dan akan ditetapkan.
  • Pemohon yang sedang menjalani latihan di mana-mana institut latihan kemahiran dan belum tamat latihan/belum memperolehi sijil ketrampilan SKM tahap 2/3 atau 3/4 tidak dibenarkan memohon untuk tahap selanjutnya.
  • Pemohon yang tidak tamat latihan / disingkir dari mengikuti latihan dari mana-mana Institut Latihan Awam lain tidak dibenarkan memohon.

Kemudahan

  • Tiket penerbangan bagi pelajar dari dan ke Sabah dan Sarawak.
  • Elaun bulanan RM100 – RM300 sepanjang tempoh pembelajaran.
  • Penginapan, makan minum dan pakaian disediakan.

Lokasi IKBN

Permohonan

  • Permohonan untuk masuk ke Institut Kemahiran Belia Negara ini boleh dibuat secara online di laman web Sistem Permohonan Kemasukan ke IKBN.
  • Sila dapatkan maklumat lanjut mengenai bidang kursus, sijil dan tahap, tempoh kursus, pusat IKBN yang menawarkan kursus, kelayakan akademik dan sinopsis kursus di laman web eKBS sebelum membuat permohonan.
  • Permohonan yang tidak mendapat apa-apa jawapan selepas 2 bulan dari tarikh semakan dianggap tidak berjaya.
  • Pemohon yang didapati memberikan sebarang butiran palsu boleh disingkirkan dari mengikuti latihan di IKBN.
  • Pihak Kementerian berhak memanggil calon lepasan sekolah ( Tamat tingkatan 5 untuk menghadiri proses temuduga).
  • Tempoh kursus yang dinyatakan pada iklan kemasukan tidak termasuk tempoh latihan industri bagi kursus-kursus tertentu.

Tarikh Tutup

  • Permohonan kemasukan ke IKBN sesi Januari 2013 ini ditutup pada 7 November 2012.

Keputusan Permohonan

  • Keputusan permohonan ke IKBN sesi Januari 2013 ini dijangka boleh disemak mulai 1 Disember 2012.
  • Sila semak keputusan permohonan di laman web eKBS.
  • Pemohon boleh ditempatkan di mana-mana IKBN seluruh Malaysia

Maklumat

  • Pemohon dipelawa mengunjungi mana-mana IKBN dalam sebelum tarikh tutup permohonan bagi mendapat pendedahan awal tentang program kemahiran yang dilaksanakan di setiap IKBN
  • Sila rujuk laman web interaktif Kementerian Belia dan Sukan atau laman web utama KBS untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.
  • Sila rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Julai 2010, Januari 2011 dan Januari 2012 untuk lebih maklumat.
  • Di samping itu sebarang pertanyaan boleh juga dibuat dengan menghubungi talian berikut 03-8871 3651/ 3652/ 3653/ 3646/ 3685.

151 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Januari 2013

  1. nur aisyah says:

    adakah semua bayaran, contohnya yuran, asrama semuanya ditanggung oleh ikbn? maknanya, tak perlu bayar apa-apa la? dan adakah lepasan diploma dari ikbn diiktiraf dan boleh menyambung pelajaran di peringkat ijazah sarjana muda di IPTA?

  2. kenapa tak boleh nak pohon? dh masukkan dah no i/c dan tak boleh nak masuk?

  3. […] Permohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Januari 2013 […]

  4. irah syahirah says:

    saya harap permohonan saya diterima untuk sesi 2013..

  5. nik ahmad rahimi says:

    asslamualikum………encik ,sy mohon kpada pihak encik utuk stuju permohonan yg sy tlah buat pda blan 10 hari itu………………………..emmm………….

  6. Mana tempat dekat ipoh?

  7. saya mempunyai sijil lukisan senibina dari kolej komuniti. adakah diploma lukisan senibina di IKBN?

  8. syahmifitri says:

    sijil di iktiraf oleh MQA ke ?

  9. SAYA NAK TANYA…JIKA MOHON,BILA SAYA DITERIMA…ADAKAH SAYA BOLEH MENOLAKNYA SEMULA??

  10. Assalamualaikum,
    sy dh cuba buka permohonan tp tak dapat.
    hari ini tarikh akhir permohonan tp adakah sy b0leh buat rayuan?

  11. Harap harap dapat untuk sesi januari 2013 nanti :)

  12. assalamualaikum…sya sudh mengangur lbh krng 2 tahun..sya ada sijil skm thap 1 jurulelektrik rendah lpasan sek teknik 2010…boleh sambung ke ikbn x sijil sya tu??tq

  13. akmal faizal says:

    Salam.. Saya teringin sangat nk masuk ikbn ni.. Saya harap boleh sertai ikbn sesi 2013.

  14. salam..kalau sye ambek course automotiv brpe byarannye ? kalau sye terus ambek diploma boleh ?

  15. Sy terlewat seminggu untuk membuat permohonan dari tarikh yang ditetapkan

    Bolehkah saya mencuba untuk membuat permohonan lagi untuk kemasukan januari?

  16. slm…….result ble keluar????

  17. bgaimana jika tiada spm sbb smpai pmr tp ade skm 2 dan ingn smbung skm 3 dan sterusnya di ikbn.blh?

  18. salam..sya spm tahun nie..mcm mna nk isi borang ikbn??
    saya minat sgt nk msok ikb??

  19. salam..sya SPM tahun nie..mcm mna nk isi borng ikbn untuk sesi 2013??

  20. SELAMAT DATANG

    Semakan keputusan permohonan boleh dibuat mulai 08 Disember 2012.

    Terima Kasih

    [ Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia dan Sukan ]

    kenape dye kuar cam nie…
    camne nak daftar????? :(

  21. blew d buka g prmohonan selain januari????

  22. hafiz hafizi says:

    kenapa nak mohon tak boleh??
    sebelum bulan november lagi dah mohon tapi tak dapat2 =(

  23. saya nak tnye,saya berminat nak msok ikbn ni,tpi sya tgk permohonan utk msok ikbn pde 2013 dia nye prmohnan dh dttup.mcm mane ye?ada x permohonan ke2 x yg akn dbke?sye nk blajar kt ikbn.

  24. salam,saya hendak masukkan adik saya dekat ikbn pada sesi januari 2013 tetapi tarikh tersebut sudah tutup. Adakah borang rayuan akan dikeluarkan sebelum tarikh lapor diri akan tiba, Atau masih ada kekosongan untuk adik saya masuk ke ikbn.

  25. sharajuddin says:

    assalamualaikum. . .memandangkn tarikh permohonan sdh pn trttp . .jd msh ka saya ada peluang untuk msk ke ikbn dgn hanya mengisi borang lgsg dr institusi itu sndri tnpa menggunakan perkhidmatan talian online? . .mohon pencerahan? . .please !

  26. em nk tnya,sye dpt ikbn d BACHOK KOS P.MKNAN,em nk tnya klau sye nk tkar kos laen bleh x??????

  27. ble boleh semak permohonan kemasukan bulan january 2013

  28. saya memohon ke ikbm,dah hmpir ttp tawaran nya…dan skrng pemohonan sy tak dpt… jika sya mnbuat rayuan kemasukan bulan satu 2013 skrang.. adakah sya akn dpt…

  29. macam mana mahu mohon??
    how about the school fee??

  30. ape kelayakan minimum spm untk memasuki ikbn?

  31. abdul razak b jamal says:

    bila lagi intake untuk tahun 2013

  32. Feroz Firdaus says:

    Saya terima tawaran Kemasukan Ke IKBN Alor Gajah, Melaka .

  33. Muhamad Suni says:

    mcm mna mau balas sama ada kita terima tawaran atau tolak tawaran??

  34. boleh ke memohon kalau pernah belajar di politeknik tpi belum tamat pengajian.

  35. Mira e kiroro says:

    Umur 16 thn bleh masuk x? Ade Sijil Tamat Latihan GIATMARA bidang Bakery & Confectionary Dan Sijil UPSR jer..tolong bantu saya yg betul2 berminat untuk join IKBN..tq

  36. Mira e kiroro says:

    Umur 16 thn bleh masuk x? Ade Sijil Tamat Latihan Kursus Giat Mara bidang Bakery & Confectionary & Sijil UPSR je..TQ

  37. assalamualaikom..saye igin membuat rayuan…tapi macam mana ye.???..saya betol2 nak masuk ikbn..

  38. DIAN RAHMAWATI JAPAR says:

    Boleh sy memohon sedangkan dah 7 thn sy tinggalkan ikbn peretak dlm jirusan sijil bakery?

  39. DIAN RAHMAWATI JAPAR says:

    boleh tak sy dian rahmawati japar dlm jurusan bakery memohon dlm bidang tahap 3.Sedankan dah 7 thn sy tinggalkan ikbn Peretak

  40. hamizan rosli says:

    tolong inform pada saya permohonan kemasukan ke ikbn sesi julai 2013 di emel saya okay .. =)

  41. hamizan rosli says:

    tolong inform pada saya untuk pengambilan sesi julai 2013 di email saya okay .. =D

  42. saya dapat 1 kepujian dan 1 kelulusan saja…so mcm mana nie i boleh masuk ke ikbn dah sesi 2013

  43. Bagi sesi 2013 cm ne laq nk mohon ? Sal saya bawu bes spm 2012 dan tgh tunggu spm ..nk mhon ble eak and cm ne ?

  44. mcm mna nak buat surat rayuan..saya btul2 mau msuk ikbn kinarut nie..

  45. Nur hamizah says:

    saya dari lepasan stpm tahun 2011,tapi saya repeat semula stpm saya kerana saya gagal dalam stpm yg lalu..tapi saya xyakin yg saya akan lulus.sbb itu saya memohon ikbn pada tarikh 21.10.2012.

    tapi bile saya hendak semak permohonana saya di ikbn,

    SELAMAT DATANG

    Semakan keputusan permohonan boleh dibuat mulai 8 Disember 2012.

    Terima Kasih

    [ Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia dan Sukan ]

    portal tersebut tunjuk benda ni..ape maksudnya..adakah saya xdpt..?saya btul2 nak msuk ke ikbn sesi januari 2013 ni..kerana umur saya sudah 21..tolong lah dapatkan sya msuk ke ikbn..saya dah xtahu nak msuk ke mana lagi..dengan sape saya harus berckp n berjmpe tuk saya diterima masuk ke ikbn..saya nak tanye skit..adakah ikbn dan iktbn sama?

  46. Assalam..saya teringin nak ambil kemahiran…bila lagi pengambilan pelajar di buka…saya tak tahan dengan f6…

  47. sy dh msuk ikbn . jadi mcmmana nk mohon balik bermalam 4 ari 3 mlm???

  48. tumpang tanya sikit , saya minat oil and gas di bandar penawar . kemasukan macam mana ? boleh bagi link yang boleh membantu sedikit ..

  49. shaidatul.akma says:

    salam . nk tanya . mcam mne nk mohon ? saya try tak bole II

  50. shaidastul akma says:

    salam . mcm mne nak mohon . saya try tak bole II

  51. salam..mcm mne nk buat rayuan kemasukkan ikbn. sy ade skm thp 2 dan nk sambung smpai thp 4.
    sy telah semak. tapi pemohonan saya dalam simpana..

  52. salam..mcm mne nk buat rayuan kemasukkan ikbn. sy ade skm thp 2 dan nk sambung smpai thp 4.

  53. salam,boleh sy tahu bile intake yg akan dtg??syarat kelayakan ntk teknologi maklumat..mohon balas ye,terima kasih .

  54. muhd izwan says:

    salam,saya ingin tanya jika saya dipilih untuk pergi ke plkn macam mana nak memohon masuk ikbn untuk sesi 2013

  55. sye brmnt nk smbong blajr di ikbn tpy cm ne aek.,
    nk mohon cm mne aek

  56. mcm ne nk daftar??

  57. Salam, boleh Tanya.bagaimana cara hendak mohon ikbn ini ya?

  58. mcam mana mau daftar bah ??

  59. Salam saya nak tanya,pengambilan selain januari bulan ape lagi eh? dan bila permohonanya dibuka? Terima kasih.

  60. asslm..mcm mne nk bkn brng pemohonan ni…

  61. salam..sye nk blajr dkt ikbn,tpi tarikh prmohonn dh tutup.bila lgi pngambiln dibuka. .

  62. Slm…..sye ingin juga blajar….ble lgi permohonan akan dibuka

  63. jika bln january 2013 kemasukannya, prmohonan bka pada bln oktober 2012,,jika kemasukan julay 2013 maka permohonannya dibuka pada april 2013????btol x???sy nk sngat msuk ikbn ni sbb sy dah buntun xtau ag nk eply institut mane,,jd sy ambil keputusan untuk msuk ke institut kmahiran belia negara ni,,sy harap pn @ en @ akak @ abg reply my comment jika bnar prmohonan dibuka pd april bg pngmbilan julay,,sy cuma mahukan kpastian..plezzz yaa =)

  64. benarkah permohonan dibuka pd bln april untuk pngmbilan bln julay???

  65. sey nak tau la,permohonan sey nie d tulis eh SIMPANAN.2 dapek x gak eh????

  66. as salam..sy nk apply jugak kat ikbn nih tapi untuk kemasukan bln januari2013 dah terlepas ,so ada kemasukan julai kan ? bila pulak boleh mohon untuk kemasukan bulan julai eh ? bulan berapa ? saya dah tanak jadi penganggur terhormat ..pleaseeeeeeeeeeeeeeee…mohon pencerahan secepat mungkin..

  67. sufian yan says:

    sye nak msok jugak tapi tarikh tutp time 2012 haizzz~~~~
    syer ader sijil skm lvl1 dgn lvl2 kemahiran welding arka logam berperisai

    • sufian yan says:

      salam semua^,^ syer nak tanyer ni time kemasukan ke ikbn ader lagi ke tak thon 2013 ni
      semua nyer dah tamat tarikh 2012 haizz
      syer ader sijil skm lvl1 dgn lvl2 hendak melanjutkan ke lvl 3 jer skrang ni tolong yer
      wasalm

  68. salam..nk tnya pinjaman untuk belajar di ikbm ni kalau pinjaman guna ptptn ka?kalau biasiswa macam mana nk dpt..?

  69. salam . sy dh msok kn nom ic tpi npe tak bole ? cmne care yg btol nye ? ? ?

  70. 1)bile boleh daftar untuk kemasukkan yang akan datang ???
    2)macam mana nak daftar balik jika kita pernah mohon tapi tidak pergi atas sebab-sebab tertentu

  71. hairul julkaply says:

    askom cik bila kemasukan sesi 2/ 2013 ikbn untuk memohon online…..bulan 6 punya…

  72. slm…nk tny bila lak intake kemasukkn ke ikbn..lau dh ada dip kej awm tp nk mohon sjil lukisan senibina boleh x??atau tgk result spm…kt ikbn bachok ada tak course ni??

  73. sha shamimi says:

    mcm mne nak daftar msuk r……

  74. saya dah ada skm 1 dan 2 bolehkah saya terus ke skm 3 dan 4……???

  75. as salam…..Saya nak tnya, jika saya telah gagal berterusan di politeknik sbelum ini, adakah saya bleh mmohon untuk kmsukan ke ikbn???

  76. sofyy ahmad says:

    salam . nak tanya , course admin takde ke kat ikbn ?

  77. sofyatul millah says:

    salam . kos admin ada tak kat ikbn ???

  78. NURUL JANNAH says:

    salam sy nk tnye.. kalo nk msuk ikbn utk sesi julai 2013,, kite perlu mgisi borang online upu under ikbn kn??. then kite kne beli no pin dlu.. if saya nk mnggunakn atm manchine utk beli id number, saya perlu beli under politeknik atau ipta?

  79. ..mcm mne nk mohon ikbn sesi julai…kne beli nom pin n mohon kt upu ke????

    mohon balas…..!!!

  80. ..mcm mne nk mohon ikbn sesi julai…kne beli nom pin n mohon kt upu ke????

  81. muhammad khairuzzan says:

    Assalam mualaikum,sye belajr kolej komuniti,mcm mne sye nk sambung pw4 dan sye sudah ada buku log….

  82. Saya ingin memohon kursus pemesinan CNC..

    1)-Bagaimana cara?

    2)-Bilakah pengambilan terkini akan dibuat?

    3)-IKBN yang terdekat dengan Sungai Petani Kedah?

  83. Cikzaryfaa says:

    Macm mna nak mohon untuk sesi 2/2013 ? dahh lma menganggur nie . . yea ke kena beli no pin ? tolong share yea . .

  84. as salamualaikum..

    maaf sy bertanya bila permohonan kemasukan untuk sesi julai 2013??

    plez rply my cmmnt as soon as possible…tq:)

  85. mamat bill says:

    salam…saya bekas pljr dri kolej swasta..saya ada sijil SKM automtive thp1 & 2..bolehkah saya mnyambung thp sterusnya di IKBN

  86. Kenapa tak boleh nak masuk no i/c???

  87. kiki nadia says:

    permohonan nie blh download borang kn…

  88. tok mun mun bobo kew hah???

  89. salam,saya dah letak no ic tap takboleh kenapa ye ? saya lepasan spm mempunyai sijil skm

  90. freshli bin ronny says:

    saya harap,saya dapat kemasukan ikbn kinarut ini bulan 7 . ..

  91. badadizal bin badtak says:

    saya harap saya diterima dalam kemasukan ikbn kinarut…berapa kah kredit yang dikehendaki oleh ikbn?:)

  92. salam cam ner nak buat rayuan..

  93. saya nak memasukan adik saya di ikbn,tp hari ni terakhir prmohonan.tak sempat nk beli no pin d bsn.adik saya memang nak melajutkan plajaran nya d sana,.Klu boleh saya tahu,boleh tak mbuat rayuan utk masuk ke sana?

  94. saya nak memasukkan adik saya ke ikbn,tapi hari ni terakhir utk memohon kemasukan,saya tak sempat nak beli no pin di bsn.adik saya memang nak masuk melajutkan pelajaran di sana.klu boleh saya tahu,boleh tak membuat rayuan utk masuk ke sana?

  95. boleh tak di lanjutkan tarikh permohonan masuk ke ikbn utk sesi julai ni?saya tak smpat nak isi borang kemasukan ke sana.saya baru th hari ni.saya bharap di beri peluang 1 hari lg utk mngisi kemasukan ke ikbn.saya betul2 berminat.

  96. sesi julai nye takda ke ?

  97. taufiqillah says:

    asskum sy kalau buleh sesi julai kalu buleh sy nk pergi ikbn nie

  98. kenapa sesi temuduga saya tk dapat??? ini bererti saya gagal mendapat tawaran kemasukan ke IKBN kee??? kalau gagal lepas nii boleh lagi ker saya minta lain??? saya betul2 berminat nk masuk nii.. tolong la beri jawapan dkt saya….

  99. kenapa saya tk dapat utk sesi temuduga ??? ini bererti saya gagal mendapat tawaran kemasukan ke IKBN ker??? saya betul2 berminat nk masuk ke IKBN, Lepas nii boleh lagi ker?? saya minta lagi permohonan ke IKBN?? Tolong la beri penjelasan kepada saya….

  100. Sesi julai takkda ke

  101. MUHAMMAD SYAIRAZI says:

    saya nak buat rayuan kemasukan ke IKBN kenapa tak boleh????tolong lah…saya nak tolong keluarga saya………tolonglah?????

  102. nape xdpt masuk ikbn sedangkan semua syarat okey je
    frust la gini. tunggu pya lame nk msuk then xdpt reason pn xtw apa
    upu ne bikin panas. wasting time je

  103. zulhelmi says:

    ikbn alor gajah penyedian makan ada tahap 4??

  104. Bile boleh mohon ikbn bg kemasukan 2014??sy bminat sangat nk msuk ikbn..adakah stiap tmpt mnawarkan kursus yg blainan??

  105. bila lagi booleh buat pemohonan,,

    Saya lepasan spm,

  106. encik..boleh sy tanya bilakah mula permohonan kemasukan IKBN bagi tahun 2014?..

  107. assalammualaikum sye nk tnye skt klu xde SPM blh memohon x……

  108. mohd khairul says:

    salam…macam mane nak pohon?

  109. bleh sye thu mcm ne nak mhon,sye btoi2 nak msuk………..

  110. ble tarikh permohonan kemasukan ikbn? & mcm mne nk memohon? sy btul2 n brharap sngat dpt msuk ikbn.

  111. misal kata orang yang tidak mempunyai apa-apa sijil boleh tak memasuki IKBN?

  112. atika ariffin says:

    salam .. saya nak thu tarikh permohonan ikbn bagi bulan januari 2014 bile erkk .
    tolong yee , saye x nak terlepas tarikh permohonan tuu ..

  113. mohd farid hakimi says:

    aslmkum cik sye nak tanye mcm mane nak isi borang masuk ikbn chembong sesi januari thn dpn,sye nak ambik diploma mekanikal jentera berat baru lps dari ikbn miri

  114. […] rujuk juga komen-komen di Permohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Januari 2013 dan Julai 2013 untuk lebih […]

  115. salam encik,, awal tahun lepas saya dah dapt ikbn tapi sya tak pergi kerana tengah belajar di uitm,, tapi saya tak sah kan penolakan. now saya berhenti belajar sebab kos tugasan grafk sagt tggi dan keluarga saya tak mampu,, jadi tok 2014 ni saya mohon lagi boleh ke saya dapt?

  116. saya memohon ikbn dari 15 November 2013 hingga la 13 januari 2014 sebagai status simpanan… sampai bila nak tunggu ni… 6 jan 2014 semua org dah masuk dah… mcm mane nak buat rayuan ni…. dah lepas dah dari tempoh 13 januari 2014. takkan nak tunggu sampai tahu 2015.. umur mgkin lame mngkin tua….

  117. good afternoon, i would like to ask that my doughter was just finish the spm and the result is not so good ,but still pass only the sejarah is failure, but she is very interesting in bakery some like making cake and biscuit. so i wish to let her go to ikbn to further her study in bakery couse, pls let me know which area ikbn got this course and with one is better.

  118. saya nak tanya. adik saya dapat ikbn pagoh bwh welding. sebelum dia da sampai skm 2 dkt giatmara. nt dia dkt pagoh kena sambung skm 1 balik atau skm 3?

  119. mardhiah says:

    harap tuan puan bagi peluang dekat saya untuk mengikuti program ini .
    tolong bg feedback pada saya jika apa maklumat :)
    01117774060
    #terima kasih
    saya nak masuk ikbn alor gajah

  120. mardhiah says:

    harap bagi saya peluang masuk ke ikbn alor gajah
    feedback kalau ade ape2 maklumat :)
    01117774060

  121. Atikah Kahar says:

    Bagaimana kalau tiada skm langsung..? dan bukan lepasan spm yg terkini, kerana sy lepasan spm 2010… Jika boleh, Apakah kelayakan untuk masuk bidang hospitaliti seperti kuinari, pastri atau penyajian?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>