Permohonan Kemasukan Ke IKBN/IKTBN Sesi Julai 2012

Kementerian Belia dan Sukan mempelawa mereka yang berminat dan layak untuk memohon belajar di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) di seluruh negara bagi pengambilan Sesi Julai 2012. Ini bagi mengikuti Latihan Kemahiran peringkat Sijil, Sijil Lanjutan, Diploma dan Diploma Lanjutan.

Konsep Latihan

Konsep latihan di IKBN adalah berbentuk latihan bersepadu dengan pelaksanaan pendekatannya merangkumi latihan kemahiran (teori dan praktikal), keusahawanan, ketatanegaraan, kepimpinan, keagamaan / moral, sukan/rekreasi dan khidmat masyarakat.

Bidang Pengajian

IKBN

  • Teknologi Mekanikal
  • Teknologi Automotif
  • Teknologi Awam
  • Teknologi Elektrik
  • Teknologi Elektronik
  • Teknologi Tekstil
  • Teknologi Marin
  • Teknologi Makanan
  • Teknologi Fotografi
  • Teknologi Maklumat
  • Teknologi Personal
  • Teknologi Sukan

Lokasi IKBN

Senarai Program & Syarat Permohonan

Senarai program yang boleh dipohon dan syarat kemasukan yang diteteapkan adalah berdasarkan kelulusan pemohon.

Senarai program pengajian terutamanya syarat khas kelayakan memohon bagi setiap kursus atau program pengajian boleh disemak di e-Panduan Permohonan Kemasukan ke TEVT & ILKA.

Permohonan kemasukan ke IKBN sesi Januari 2013 dijangka akan dibuka dalam bulan Oktober

Cara Memohon

Permohonan untuk masuk ke Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) bagi pengambilan sesi Julai 2012 perlu dibuat secara online melalui UPU di Permohonan Kemasukan Ke TEVT / Politeknik / ILKA Lepasan SPM & SKM Sesi Akademik 2012 / 2013

Tarikh Tutup

Permohonan kemasukan ke IKBN / IKTBN sesi Julai 2012 akan ditutup pada 2 April 2012.

Maklumat

232 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke IKBN/IKTBN Sesi Julai 2012

  1. salam..sy nk tnye.. kt ikbn sijil lanjutan tu klau lpsn SPM boleh mohon tak

  2. saya sedih sgt. saya mohon pada fasa 2, mmg tak akn diterima ya :(

  3. mcm mna nk memohon ikbn ni?

  4. saya nk tanya..apa beza sijil teknologi dengan sijil lanjutan teknologi?
    saya keliru ni..harap dapat terangkan..

  5. salam….cmne nk mohon msok ikbn nie eak…

  6. ieyra rasya says:

    salam…boleh sesiapa bantu iera tidak…?iera nk cuba bidang fotografi tp tk thu mcm mana nk mohon dan diman mahu mohon..bila iera mohon iera cri bidang itu tk jmpelh..tidak salahkn jika kitamencuba dahulu bidng y kita mint..

  7. sy nk msk ikbn mcm mna cara dia erk…
    dia nk kelulusan mata pelajar ape….

  8. salam mcm mana nk msk ke ikbn ,
    dia nak kelulusan mata pelajaran apa

  9. salam ,

    saya nak tanya ,dulu saya penah mohon ikbn ,,pastu dapat ,,tapi saya tak minat so saya tak pergi ..so kalau saya apply sekali lagy bole dapat ke ??harap boleh bantu ,,terima kasih

  10. […] Permohonan Kemasukan Ke IKBN/IKTBN Sesi Julai 2012 […]

  11. mcm mne nak mohon ??

  12. hmm…tk blh mohan ikbn ke??terlepas peluang sy..:(

  13. hmmm…tk blh mohan ikbn lg ke??telepas peluang…:(

  14. saya terlewat mengisi borang ikbn…
    urh tensionnya..tengok2 tarikh dah lepas 2 hari yg lalu..
    frustnya!!!

  15. please anybody. sape yg tahu boleh mengisi borang lagi ke macam mane ni?
    saya memang berminat sangat nak masuk ikbn..saya lepasan spm..

  16. saya agak kecewa,saya ingin mohon masuk ikbn,tapi hari ni,saya baru tau tarik tutupnya 2 hari lepas.bole ka saya mohon lagi?

  17. saya kecewa kerana tarikh tutup 2 april . saya tak sempat nk mohon ikbn nie . boleh kew saya mohon lagi . saya lepasan SPM .

  18. saya kecewa kerana tak dapat mohon ikbn . saya tak tahu yg tarikh tutupnya 2 april . boleh kew saya nk mohon ikbn nie . saya lepasan SPM .

    • Secara amnya selepas tarikh tutup memang tidak boleh lagi membuat permohonan tetapi cuba hubungi IKBN yang terdekat untuk mendapatkan maklumat lanjut

      • Ikbn ada menawarkan diploma pelukis pelan senibina ka?, saya telah mendapat SKM 1,2 dan sijil lanjutan tahap 3 dalam bidang ini… saya sekarang mencari tempat yang menawarkan diploma..

  19. bla tarikh keptusan permohonan ikbn sesi julai 2012 keluar?..bleh bantu?

  20. Salam sejahtera, saya nak tanya boleh ke saya buat permohonan lagi untuk kemasukan sesi Julai 2012. Sekian.

  21. ameylyana syakilla says:

    cye x pandai nk memohon ikbn..mcm mne cara nk isi borang dye eak..??

  22. salam skrng bleh mohon x kemasukan ikbs

  23. bila tarih temuga dan permohonan ke ikbn sesi julai 2012 di keluar kan.

  24. salam
    kemasukan bulan julai ada lgi?????

  25. salam
    untuk kemasukan bulan julai ad lagi tak?????

  26. when is the next sesi? Tolong reply, dan mana boleh saya apply. Nak apply untuk Teknologi Marin. Help me please.

  27. salam, boleh saya tahu bilakah tarikh utk semak keputusan permohonan kemasukan Julai 2012? terima kasih…. (:

  28. salam boleh saya tahu, bila tarikh mohon untuk sesi julai 2012, tolong saya, saya teringin nk masuk ikbn, sudah lamaa saya tunggu borang permohonan keluar, kalau ada apa2x boleh komen di facebook saya tolong replay cik

  29. salam boleh saya tahu bila tarikh permohonan bagi sesi julai 2012

    • salam boleh saya tahu, bila tarikh mohon untuk sesi julai 2012, tolong saya, saya teringin nk masuk ikbn, sudah lamaa saya tunggu borang permohonan keluar, kalau ada apa2x boleh komen di facebook saya tolong replay cik

  30. x blh dh ke nk mhon wlau pn dh hbs tmpoh

  31. ikbn boleh tak terima lepasan pmr?

  32. when can apply for second intake?

  33. siti aminah abdullah says:

    salam..sy nak tanya untuk adk sy.dia gagal mathe blh ke masok ikbn.jurusan ape yg dia layak.

  34. Salam,sy nk tanya,sy smue lulus,5 kredit,blh sy msok IKBN/IKTBN?jurusan ap yang sesuai untuk sy dengan result yang sy dapat ni,terima kasih,

  35. Salam,sy nk tanya,sy smue lulus,5 kredit,blh sy msok IKBN/IKTBN?jurusan ap yang sesuai untuk sy dengan result yang sy dapat ni,terima kasih,

  36. assalammualaikum,sy nak tanye…..spm sy dapat 7kredit…rasa2 layak tak sy msuk IKBN…sy cume tak mendapat kredit dalam subjek BI..jurusan apa yang layak untuk sy????

  37. Salam..sy nak tanye…spm sy lulus smue…7kredit…agak2 layak tak untuk sy msuk IKBN?cuma BI sje yang tak dapat kredit……………..?

  38. assalammualaikum…sy nak tanye…sy dapat 7kredit…layak tak nak msuk IKBN

  39. salam, saya nak tanya bolehkah saya masuk IKBN dengan hanya 4 kepujian?

  40. SALAM , slepas dpt result SPM sy ade mohon masuk ikbn nie , tpi bile buat semakan takde pulak . cmne ye ?

  41. salam. .
    sy ingin memohon kemasukan ke mana2 IKBM. .sy bru lepasan SPM 2011. .
    sy amat b'minat utk smbng bljr. .sy haraf di terima. .
    no. tel sy : 0175725016(nizam)
    alamat rumah sy : 14166-A9 kampung padang balang,gombak,w.persekutuan(KL),51100

  42. aslm…sy nak tanya,saya tak ada sijil spm yang ada hanya sijil pmr itu pun gagal,layak tak saya mohon masuk ikbn..

  43. emm saya da terlepas nk memhohon.. sedih..

  44. REENZ MUSTAFA says:

    saye nak mohon masuk ke ikbn tpi sye tak tahu carenye..?

  45. salam… sye dah ada SIJIL SKM tahap 1 pembuat pakaian wanita.. sye ingin sambung tahap 2 mcm mane erk??? sye harap pihak cik dapat membantu sye.. sekalian terima kasih…

  46. nur asmaa binti mokhter says:

    salam..saya ada SKM Tahap 1 pembuat pakain wanita,saya nak sgt smbung tahap 2. .. camne ye.. tolong sya.. sye harap pihak cik dapat membantu saya… sekalian terime kasih…

  47. salam…nk tanye..nk masuk ikbn boleh tak gune sjil pmr?

  48. salam sy nk tnye…kursus pastri ad temuduga jgak kew…tlg jwab…sbb sy x tau…

  49. assalamualikum,,say nk tanya la brape kredit yg melayakkn untuk msuk IKBN/MARA dan sbaginye yg berkaitan ILK??

  50. salam,sy nk tanye..klaw sy ada sijil thp 1 and 2,,klaw nk ambk thp3 dkat ikbn..boleh ke?sijil automotif

  51. jiwa kacau says:

    cam ne nak cek kputusan kmsukan ke ikbn sesi julai 2012 mlalui upu.???????

  52. Bila lagi blh mohon IKBN sbb untuk pengambilan seisi julai dah tamat tempoh..

  53. sy dh mohon knp tidk dterime ??

  54. knp sy mohon tidk diterme?

  55. macmane nak semak permohonan bg sesi julai ni samada dapat ke x ..boleh kasi link x

  56. bila lagi ada pengambilan ikbn nie?? plesee reply

  57. Muhamad Syafuan says:

    Bagaimana cara untuk membuat pemohonan rayuan bagi sesiapa yang tidak dipilih. harap dapat memberi tahu. sila hubungi sya di talian 01114789016.

    Sekian.
    Terima Kasih.

  58. salam…boleh lagi x mmohon utk kmasukan julai 2012

  59. salam.. macamane nak memohon masuk ke ikbn, kemasuksn julai 2012 anak sy lepasan spm, anak saya nak pilih teknologi awam dan negeri mana yang ada kos ini, saya dah masuk web ikbn tapi tak ada..

  60. sekarang i belajar hair styles skm 1 and 2 lepas i belajar i boleh joind ke ikbn ke

  61. bila pemohonanan kali kedua dibuka.

  62. saye bru tahu hari ini tapi tak sangka pulak tarikh da tutup.
    bidang yang ingin saya ambil bidang jahitan .. tetapi bidang itu ada ke di ikbn or iktbn ?

  63. salam , sy nak memohon utk kemasukan tahun 2012 bleh lagi tak ???
    Dan kalau memohon lagi , boleh bagi link borang memohon IKBN tu kat saya ..
    Harap maklum terima kasih.

  64. cmne nk mohon ni,

  65. saya teringin sangat nk msuk IKBN,IKTBN
    tpi boleh lagi x saya nk mohon????

  66. saya teringin sangat nk masuk IKBN,IKTBN
    tapi boleh lagi ke nk mohon??

  67. x ada ke intake skali lg ??? harap bls

  68. salam. permohonan utk masuk ikbn sesi julai 2012, dah di tutup kan?mcm mane nk mohon utk sesi januari 2013?

  69. Sekiranya tiada sijil SPM layakkah untuk memohon? Sahabat saya yang berpengalaman kerja 5 tahun berminat nak persue sijil penyelenggaraan jentera berat.

  70. nany_kenik says:

    adussss….cm ner nux mohon nieyh…nany nux cgt2 masok ikbn nieyh……..please tlg nany…tulung3…….capew tlg yer…nieyh num fon nany lor..lw ad pat tulung yer…0172068074….nany ad 4 kredit lam result SPM…..

  71. lailatul munirah says:

    salam. sy nk tny ble keputusan ikbn sesi julai 2012 keluar???

  72. sy ade SKM tahap 2..nk smbung tahap 3…mcm mana ye..harap dapat bantu..

  73. salam.. saya da sorang kawan yg berminat utk sambung belajar, tapi dia ambk spm thn 2008.. boleh ke apply ikbn lg? dan caranya bgaimana?

  74. Raja Khairuzzaman says:

    salam… nk tye ikbn mne atau institut mne yg ad jurusan elektronik audio visual DIPLOMA….
    sbb sye dh grad SKM3…

  75. HARMIZA MIRZA says:

    NAPA XDAPAT ISI BORANG ??? AMBILAN JULAI 2012

  76. MUNAWWARAH says:

    salam…. saya nak tanye ? untuk pengambilan jan 2013 ni ,bile boleh buat permohonan …

  77. MUNAWWARAH says:

    SALAM …saye nak tanye .. kemasukan jan 2013 ,bile permohonan boleh dibuat?

  78. auntysyeera says:

    skrg da 3jun… sy nak apply ikbn nih.. memg x boleh ke?? adduuhhh nape la terlepas pandang sabalum nih..

  79. TARIKH PERMOHONAN DAH TUTUP UNTUK SESI JULAI. BILA PENGAMBILAN MASUK KE IKBN SETERUSNYA? ANYONE KNOW? :)

  80. SAPA TAHU NEXT INTAKE BILA? :) NOW TARIKH PERMOHONAN DAH TUTUP :/

  81. salam…sy nk mntk ikbn…tp bla check dpt kolej komuniti plak…mcmna nk tkr please ada sapa2 leh bntu x…bgtau mcmna …

  82. cner nak capai surat tawaran secara online ek..??
    dh dpt tawaran dh…

  83. abdul wafiy says:

    mcm mane nak mohon ikbn ni?

  84. sy nak fax surat tawaran tapi x tahu nak fax kat mana?plzz bg tahu

  85. clayrence says:

    mcm mne cek pgmblan pljr kat ikbn kinarut sabh?…bole gik tau x??

  86. mCm mana nak cek kemasuk ikbn saBAh,Kinarut..Boleh bagi link sie x?…plizz

  87. dh ada diploma iktbn..lepas nie boleh smbong ke mana?

  88. lau terlepas sesi julai 2012 nie..bleh lg ke mohon untuk sesi januari 2013??sye lepasan spm

  89. sye lepasan spm…sye terlepas sesi julai 2012…so..bleh x sye mohon untu sesi januari 2013??

  90. Bleh x sye mohon untuk sesi januari 2013?? bidang penyediaan makanan…sya hrap ikbn dpt mnerima sya…

  91. Asmafatinha Ariffin says:

    salam, sy nk tye ni knpe sy isi ikbn xde yg bleh pn sdgkn sy isi 3 permohonan dlm upu tu????
    mcm mne nk isi lagi???tlglh sy…

  92. muhd syahmi safwan says:

    assalam,macam mana nak mohon?

  93. zulfaqar says:

    salam.. nak tanya.. nak mohon masuk sesi januari 2013 mcm mana?? dan saye tidak tahu mcm mana nak online permohonan??? boleh terangkan???

  94. samudera says:

    salam……bile kita boleh wat semakan utk mengetahui kta dpt or tdak ikbn nie..utk 2012 and 2013

  95. asalamualaikum,, tumpang tanya saya MOHD RIDZUAN BAHSIRAN merupakan bekas pelajar insititut kemahiran mara ( ikm ).
    saya nak tanya boleh ke saya sambung diploma mekanikal,elekrikal atau mekatronik di ikbn?? dan berapa lama tempoh pengajian yang akan saya jalani…terima kasih atas kerjasama pihak yang terlibat…harap soalan saya dapat encik jelaskan…

  96. khairani says:

    daftar pukul 9.00 hingga pukul berapa

  97. perry amirul azmie says:

    saya nak mohon IKTBN …dlm bidang fotografi ..tapi permohonan untuk bulan julai ni dah tutup ..coz saya terlambat ,,sepatut nya bulan april dah kene mohon..tapi sya nk masok IKTBN bulan julai ni macam mana ??…buat rayuan boleh ??…dan bila lagi intake untok IKTBN ni.??…saya nak masuk tahun ini…

  98. che noriah bt matt says:

    anak saya berjaya ke ikbn kuala perlis sessi julai 2012-semakan melalui web. tapi hga ari ni surat tawaran tidak dapat di cetak kerana web yg dimaksudkan tidak update…habih camno…

  99. sya dulu amek sijil kemahiran malaysia skunk saya dah sambung ker diploma kemahiran malaysia..terima kasih ikbn..

  100. NUR MARDHIAH BINTI ZAKARIA says:

    SALAM……BLE TAWARAN BARU SESI TAHUN BARU

  101. ahmad fauhan says:

    salam…

    saya nak tanya jika kelulusan saya lulus cukup-cukup makan sahaja boleh tak saya ingin mohon ikbn nnt?
    bagaimana saya ingin memohon ikbn,adakah melalui laman web atau di pejabatnya?
    boleh tak jika saya ingin mengambil lebih dari 1 kos kemahiran nnt?

  102. saya nak mohon IKTBN…dlm bidang kulinari..tapi sye dh mohon tp xdpt IKTBN….sye dpt KOLEJ KOMUNITI….sye nk masuk IKTBN bulan julai ni bleh lgi ke???atau nk kena buat rayuan???klau xboleh sye nak buat pemohonan untuk bulan januari 2013 ni terus….kt mane mahu cari laman web pemohonan IKTBN untuk januari 2013???tolong la sye btol2 nk masuk IKTBN…

  103. saya nak mohon IKTBN …dlm bidang kulinari…tapi sye dh mohon untuk bulan julai tapi xdapat..sye dapat kolej komuniti….sye nk masuk IKTBN…boleh lgi ke sye nk masuk IKTBN untuk bulan julai??klau buat rayuan boleh??klau xbleh sye nk masuk tahun depan bulan januari….pemohonan untuk bulan januari 2013 ada x???klau ada sye nk secepat mungkin…..tolong la sye xtau nk tanye siapa lgi dh…

  104. Akum, anak sy lepasan spm dia berminat untuk belajar kemahiran dan sy galakan untuk masuk IKBM, untuk permohonan januari 2013 adakah blh di isi skrg melalui intrnt atau borang manual.

  105. ROY GANU says:

    KEMASUKAN BULAN NI TERIMA LAGI KER..??????

  106. ROY GANU says:

    KEMASUKAN BULAN NI BOLEH LAGI KER????

  107. nurezzati says:

    salam…mne nk tgk rayuan ke,asukn ikbn xsilp sy rni kuar

  108. muhamad shahrul hafizhat says:

    sy nk tny,sy nk msuk ke ikbn pda masa sekrg ni blh lg ka?

  109. Muhammad Rais says:

    dah terlambat dah …aku dh jumpe dh pegawai pengambilan…dia ada kata klau nk mohon jugak boleh cuba lah mana tau dapat….sbb pelajar dh terlebih penuh dah pon….
    dan lagi satu permohonan akan dibuka bulan 8 ni masuk bulan january taon depan,,,,,,,……………..
    klau still ade kosong utk bln ni die boleh adjustkan~~~

  110. salam.. sy nk tanya, bile tarikh permohonan yg baru keluar? sy nk mohon utk kemasukn january 2013..
    ade sape2 bule bagi jwapan?

  111. anak saya nak masuk sangat Teknologi Automotif ada kosong satu?

  112. VIJYA PIRIYA A/P CHANDRAN says:

    SALAM SEJAHTERA. ABG SAYA NAK TANYA DI IKBN ADA TAK KOS FESYEN. SAYA DAH HABIS TAHAP 2. SAYA NAK SAMBUNG TAHAP 3 DEKAT IKBM BOLEH TAK. TAPI ADA KE KOS FESYEN; KAT MANA YE?

    ABG SAYA NAK TANYA SUATU LAGI SOALAN. TEKNOLOGI SUKAN DAN TEKNOLOGI PERSONAL 2 MCM MANA YE?

  113. assalamualaikum… sy lepasan spm sye kecewa krna tak dpt msk ikbn.. sbb saye ta tau bile tarikh ttp nye daftar 2 april… ade care laen yg buley mmbantu sy tuk msk ke ikbn??? tlg la.. sye tgl di bukit kuang kemaman terangganu.. kalau buleh sy igt msk ikbn yg berdekatan ngn sye iaitu IKBN KEMASIK…

  114. assalamualiakum,, sye nk tye,,, bile permohonan kemasukan ke ikbn yg seterus nye..???. kalau ade rezeki sy na masuk…

  115. susila bte suhadak says:

    biler lagi pengambilan tuk student baru?

  116. saya baru nak memohon,boleh ke?

  117. salam macan mana nak mohom masuk nie …

  118. syakirin says:

    mcm mne nk msuk IKBM tlong me

  119. asalammualaikum…kalau brkenaan dengan elektrik ni sijil kmahiran smpai tahap berapa…?

  120. sbab saya ni pelajar kat giatmara s0 saya nak buat lanjutan yg lebih dri tahap PW4 di IKBN….sbab giatmara ada smpay tahap 4 tu je..pastu nak tmbh kmahiran bagi aut0m0tif…b0leh ke…?

  121. salam…saya nak tahu la…

    bulan oktober 2012 ni sesi pengambilan untuk januari 2013 kan,jadi cara untuk memohon ikbn ni adakah menggunakan upu atau daftar secara online??

    ada jugak saya call ikbn alor gajah untuk menanyakan hal ini,tapi hampa kerana tak pernah nak angkat call saya..

    mohon penjelasan kpd yg lebih pakar dan terima kasih yer..=)

  122. salam,mcm mn ey nk mohon utk sesi 2013 nie…sy ingn bsmbg jahitan utk tahap 2..

  123. salam ..kalau warga negara Brunei boleh mohon kah terima kasih

  124. saya ad skm mekatronik tahap 2 boleh ke sambung tahap 3 or amik kos yg lain ?

  125. muhamirul aidil says:

    asalam…sy aidil nk tanye pade ssesiape.care nk oline masok ikbn? macam mane sbab sy ni x ade pegalaman oline ni hehehe..die kena beli pin upu ke?

  126. assalamualaikum saya fikrie, saya nak tanye ni kat mne ade tawarkan kimpalan? mane mane la jnji kn ade kimpalan, saya harap korang sume bleh bantu saya

  127. saya sarmigah bt sait ,,dari BINTULU SARAWAK saya nak memohon IKBN MIRI,,baru-baru ini saya berhenti form6 bulan 8 ni,,saya tahu saya telah mendaftar lambat,,,adakah saya masih berpeluang dalam tahun 2012 nie kew,,saya sekarang buntu,,,hanya ikbn ni saja yg saya harapkan sekarang,,,,saya harap tuan&puan dapat membantu saya,,,saya mengharap sangat ni ,,,dan hubungi saya di 01115851537,,pppppppllllliiiizzzz bantu saya ,,saya nak memohon dalam hospitaliti kulinari…….bantu lah saya k,,,

  128. saya berminat nak masuk ikbn tapi saya tataw cmna?

  129. bila trikh pemohonan bln jenuari ni??

  130. BILA PERMOHONAN KE IKBN AKAN DIBUKA SEMULA? UNTUK PNGETAHUAN ANDA,SYA LPASAN SPM… N BRMINAT DLAM KATEGORI JAHITAN @ MASAKAN…

  131. salam
    nak tnye..
    apa beza sijil teknologi dan sijil lanjutan teknologi?..
    harap ada yg bleh bg jwpn..

  132. ibnu waly ariffudin says:

    assalamualaikum.sya nak masuk ikbn tapi sya tak pandai nak daftar..macam mana nak daftar,kalau boleh tolong masukkan saya..

  133. khairul zaimi says:

    salam..saya lulusan diploma dari ipta, saya still bleh mohon ikbn ke?

  134. azwan bin abdullah says:

    salam…sy azwan bin abdullah dari lepasan ikm sik kedah course yg sy ambil adalah sijil teknologi elektronik industry..sy ingin menyambung pelajaran sy ke tahap diploma…apekah syarat-syarat kemasukan nya?bilakah tarikh kemsukan pelajar baru?

  135. saya nk tnya saya dari lepasan kolej komuniti kos makanan tp kalau saya nk sambung diploma lanjutan kat ikbn boleh x….ambik kos makanan…..kalau xboleh saya terpaksa guna spm balik kew???tlg jawab k….nk sgt sambung stdy tlg lah yew..nih no saya 0176757906….

  136. aq rse xbleh lar..kaw kna gna rsult spm smula..

  137. bleh boh..mri ambo tulo isi,

  138. salam..
    mcm mne nk mohon diploma pnyediaan makanan.???

  139. jinaljamal says:

    kemasukan ikbn januari 2013 dah open..mula memohon 7 oktober hgga 7 november 2012..

  140. salam bang lau saya lulusan pmr layak ke mohon masuk IKBN??

  141. assalamualaikum ,. saya ingin bertnya ikbn ambik kira markah koko x ? harap maklum ,..

  142. assalamualaikum sy nk tnye markah kokurikulum dia ambik kira x ?

  143. […] diuruskan sendiri oleh Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia dan Sukan. Manakala bagi pengambilan sesi Julai dikendalikan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP), Jabatan Pengajian Tinggi, […]

  144. sy taOn ney spm .taOn dpn egad na msOk ikbn kOs seni bine .agk2x ad ta ?minat sgad .tlOng ye .

  145. assalamualaikum….nak tanya,bila pendaftaran masuk IKBN tahun 2013?

  146. salam . Ala sye nak mohon ikbn tp da terlewat tarikh , cm ne nie ?

  147. salam.. mcm nak mohon ikbn ini ??

  148. yana lol ... says:

    salam … sy nak mohon tuk smbg diploma dalam bidang fotografi intake kali ke_2 untuk tahun 2013 … sy mempunyai sijil modular kebangsaan lebih kurang mcm sijil kemahiran malaysia….

  149. Salamualikum abg..saya nak tanya,macam mana nak sambung diploma kat ikbn chembong..adakhha perlu temuduga atau masuk secara automatik.ada x no telefon ikbn chembong yang senang nak di hubungi.

  150. Diana Kamal says:

    salam.. saya nak tanya,saya tidak ada SPM,tetapi saya m’punyai sijil giat mara,SKM tahap1 dan SKM tahap2,bolehkan saya m’lanjutkan p’ngajian saya di sini??

  151. salam…saya nak tanya macam.. saya dapat tawaran pengabilan jan 2013 Sijil Lanjutan Teknologi Hospitaliti (Kaunter Hadapan-Front office) tapi skrg saya tengah belajar di IPTA.. 6 bulan lagi baru habis.. boleh tak kalu saya tangguhkan pengajian saya ke ikbn n msuk utk bulan 7??? ada sape2 tahu x kt mana saya nak rujuk??? :D

  152. IQBAL JAMALUDIN says:

    nk masokkk ikbn jugKK

  153. muhammad khairuzzan says:

    saya nak buat SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI ELEKTRIK (PENDAWAIAN ELEKTRIK TIGA FASA-PW4)
    tetapi adakah sama sijil (SMK) sijil modulor kebangsaan dengan (SKM) sijil kemahiran malaysia.
    harap dapat bantu saya…
    terima kasih

  154. mcm ne nk wt ni??? mksd sye mcm ne nk mohon!!! boleh tunjuk ajar????

  155. kasimselamat says:

    Korang nk mohon..pegi mne2 ikbn yg trdekat dgn korang..mintak je borang permohonan.. Tp tgok tmpat la..mcm sy dkat ikbn temerloh..skrg tgh study dip. tek. kej. automotive… so klau korang nk blajar bidang automotif..dtg la ikbn temerloh sndiri amik borang.. klau dpt..bleh jmpe aku kt sne..hahaha

  156. nurul fiona syukma says:

    nak mohon IKBN tapi tak dapat.. Kenapa erkk??

  157. Nurul Fiona Syukma says:

    Asal tak dapat mohon IKBN nihh erkk?? Nak masuk IKBN..

  158. saya nak mohon , tapi berapa credit yang dia nak erkk ? lepastu .. nak mohon cam mna ? saya ta tahu lah …..

  159. Nooraziah bt saat says:

    Assalammualaikum..sya Nooraziah bt saat..mcm mne nak daftar msok ikbn 2013..blh daftar g ke??
    lau msok kos pastri nak klulusan ape??

  160. camnew r lu sy nok msok ikbn julai…sy xtaw r,,ad sape2 yg ley tlong sy xniem

  161. nur aini says:

    saya nk tnya sesi julai 2013 xbuka lgi ke..?

  162. mohh zaim says:

    sy nk tanya nie thun lpas sy dh msk ikbn tp sekerat jlan jew coz sy kna buang dri ikbn sbb xlepah sem..klau sy nk msk blk msk ke ikbn lain adkah sy d trma ke x?

  163. saya lepasan spm, saya nak mohan IKBN tpy pndaftran darh tamat darhh…
    bulan barape lghe yerh aderh pndftran tuw

  164. fatieyn fie-qah says:

    salam . . macam mane nak mohon untuk masuk ikbn yer??? untuk kawan saya . . kemasukan bulan julai 2013 nie . .

  165. Falahen Ucux says:

    nak tnye nie .., cmne nak mohon msuk ke ikbn . tapi smua kursus kat ikbn ade akaun ke ? contohnye teknologi hospitaliti .., sye confius nak msuk ke mana-2 ipta n kemahiran…,

  166. mcm mana nak mohon ikbn on9?? sy cuba tp x dapat… ada link x?

  167. salam…sy skrg kader jkr di INSTUN behrang ulu.. mcm mna klau sy nk ambk sjil chrgeman par time di IKTBN.
    utk pengthuan tuan sy sudah hmpir 4thun brkhidmat dan juga mmpunyai sijil wireman PW4.
    boleh tuan bgi thu step2 mcm mna nk mohon…

  168. zafran azam says:

    saya nak tanya klau saya ingin membuat sijil kemahiran malaysia tahap 3 dalam kos engineering automotion mechatronic boleh ke ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>