Permohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Julai 2013

Kementerian Belia dan Sukan mempelawa mereka yang berminat dan layak untuk memohon belajar di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) di seluruh negara bagi pengambilan Sesi Julai 2013. Ini bagi mengikuti Latihan Kemahiran peringkat Sijil, Sijil Lanjutan, Diploma dan Diploma Lanjutan.

Konsep Latihan

Konsep latihan di IKBN adalah berbentuk latihan bersepadu dengan pelaksanaan pendekatannya merangkumi latihan kemahiran (teori dan praktikal), keusahawanan, ketatanegaraan, kepimpinan, keagamaan / moral, sukan/rekreasi dan khidmat masyarakat.

Bidang Pengajian

IKBN

  • Teknologi Mekanikal
  • Teknologi Automotif
  • Teknologi Awam
  • Teknologi Elektrik
  • Teknologi Elektronik
  • Teknologi Tekstil
  • Teknologi Marin
  • Teknologi Makanan
  • Teknologi Fotografi
  • Teknologi Maklumat
  • Teknologi Personal
  • Teknologi Sukan

Lokasi IKBN

Senarai Program & Syarat Permohonan

Senarai program yang boleh dipohon dan syarat kemasukan yang diteteapkan adalah berdasarkan kelulusan pemohon.

Senarai program pengajian terutamanya syarat khas kelayakan memohon bagi setiap kursus atau program pengajian boleh disemak di e-Panduan Permohonan Kemasukan ke TEVT & ILKA.

Cara Memohon

Permohonan untuk masuk ke Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) bagi pengambilan sesi Julai 2012 perlu dibuat secara online melalui UPU di Permohonan Kemasukan Ke  Politeknik / ILKA Lepasan SPM & SKM Sesi Akademik 2013 / 2014

Tarikh Tutup

Permohonan kemasukan ke IKBN / IKTBN sesi Julai 2013 akan ditutup pada 15 April 2013.

Maklumat

Pertanyaan

136 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Julai 2013

  1. muhd hazurin says:

    saya nak masuk ke ikbn tp mcm mna yer sebab link yg encik/cik bg tuh saya sudah apply untung kemasukan ke adtec jadi ada cara lain tak untuk kemasukan ke ikbn

    • fara fearot says:

      saya pun nak masuk ikbn alor gajah. tapi mcm mane nak msok ? adakah nak pergi ke tmpatnye or ap ye ?

      • fara fearot says:

        saya jugak nak masok ikbn alor gajah. tapi mcm mane nak invite ke sana ? adakah nak pergi ke tempatnya ?

  2. nadia md salman says:

    sy nk msk ikbn utk sambungan thp 3,tp sy blm abis thp 2 ag,blh x klu sy mhon ikbn utj thp 3 sesi julai thn nie?

  3. muhd azan says:

    BANTUAN!! saya nak mohon masuk ikbn tapi saya cari link nak mohon tak jumpaXD..

  4. muhammad suffi says:

    sy nak tanya klau saya mohon untuk kemasukan ke ikbn sesi july ni dan jika terpilih adakah pihak ikbn akn menghantar sy ke mna2 cawangan ikbn atau itu pilihan pemohon?

  5. SOFIAH BINTI ZAKARIA says:

    saya nak mohon masuk ikbn tapi saya cari link nak mohon tak jumpa.

  6. zulaikha zulkifli says:

    mana link permohonan online?

  7. saya tak jumpa juga link permohonan secara online untuk kemasukan sesi julai 2013

    • Mohamad rizuwan says:

      Sye ingin msok ikbn tpi sye dah lmbt isi brang adkah sye akn di trima lg unyuk,msuk k ikbn.

  8. saya xjumpa link untuk mohon kemasukan sesi julai 2013???

  9. yana azahari says:

    saya tak faham lah nak isi borabg permohonan ni . kata laluan apa kena guna ?

  10. macam mana nak mohon online???

  11. nao azira says:

    erm saya nk tny , bila borang pemohonan ikbn bagi sesi julai kuar ?

  12. mcm mana ekk nk mohon kemasukan bulan julai??…sy nk sambung tahap 3

  13. saya nak masuk ikbn sesi julai 2013 .. tapi mcm mna nak daftar permohonan … huhu

  14. mak iii..sampai thap 3..dasyat2..

  15. mana link no isi borang???????

  16. mohamad ridzuan says:

    assalamualaikum..,saya nak tanye ny..,macam mane nk mohon masuk ke IKBN..,tolons saya..,saya mahukan bantuan

  17. assalamualaikum , sye nk masuk ikbn ni ??
    tpi mcm mne eh ??

  18. siti zulinah says:

    askum,saya nak tanya ni. mcm mana nk mohon ikbn sesi julai ni.saya tidak jumpa pun borang online nya.???

  19. Faten nadhirah says:

    macam mana nak apply ni ? borang kemasukan tadak pun untuk sesi julai , tarikh nak tutup dah ni

  20. aduh…mne borang nye nie asal data link arrow.upu dh beli tp link untuk borang x kuar pown tarikh dh nk last nie.

  21. apesal link arrow ni???tolong,,,

  22. Kalau Dapat Sijil Sahaja .. Boleh Ke Minta Kerja .. Atau Kne Smbung ke Diploma ..

  23. nurul farhana says:

    mcm ner nk mohon msok ikbn??

  24. nurul farhana says:

    salam…tlg sy sy nk msok ikbn??mcm ner nk mohon..??sy bru pas abz spm

  25. macam mana nk isi borang permohonan nie ??x jumpa pun

  26. tah2 lpas mgundi pa bru kuar borang prmhonan ni..

  27. nak masuk ikbn tapi tak sempat nak masuk boleh lagi ke masuk ni

  28. Nurshahirah says:

    ikbn ni bukak bali biler ye ??? penat saye mencari, tak jumpa2 pon, masa berjalan ni, :D
    saya nak masuk juga ikbn ni

  29. SAMA LAH SYA..XTAHU PUN LINK DA CLOSE 15 APRIL..COZ ASYIK BUKA LINK TUH TP X LEH BUKA..BLH KER IKBN LANJUTKAN TARIKH PERMOHONAN..TOLONGLAH KAMI LEPASAN SPM 2012 NI..

  30. opss.da lpas due date.bila ada intake lagi lepas julai 2013 ni??tlg laa repp.tade komen balas dr admin punn lagi.da ramai yg btnya nie.

  31. amiruddin hakim says:

    Sy bru habis belajar tahap 2 nie,,klu sy nk smbung tahap 3 kt ikbn nie boleh x??sy x thu plk bkk awal permohonan nie bulan lps??sy nk sngt msk,sbb ad kemahiran yg sy mnt??

  32. amiruddin hakim says:

    Sy bru habis belajar tahap 2 nie,,klu sy nk smbung tahap 3 kt ikbn nie boleh x??sy x thu plk bkk awal permohonan nie bulan lps??sy nk sngt msk,sbb ad kemahiran yg sy mnt??

  33. amiruddin hakim says:

    Sy baru habis belajar tahap 2,klu sy nk smbung tahap 3 kt ikbn nie,boleh x???

  34. saya pun nk masuk ikbn gak..tp xtau cara2 nk mohon..leh terus isi borang online atau terus ke ikbn je?

  35. eattrance jaffry says:

    saya juga nak masuk ke ikbn tapi sudah tutup permohonan pula..dan saya tidak tau bagaimana nak isi borang melalui online..saya tidak begitu faham..

  36. cm mne nk mohon online…!!!

  37. saya plajr ikbn kuala langat.. klau nk apply je dkat ikbn kuala langat… kos disini ade beberapa prgram diploma

  38. ehem2. kalu korg nak apply tayah online pun tkpe, just dtg kat ikbn yg korang na or bdekatan gn korng. kalu korg apply online, tmpat kbs yg tentukan,. kita tk blh tukar, huhu

  39. muhammad naufal says:

    salam.. kenape payah sngt ni nk daftar.. susah la camni nk masuk..

  40. ryn kaido says:

    assalamualaikum..saya pelajar politeknik…saya bkn admin portal nie..cuma nak share pendapat jew..saya rase mungkin korg boley try minx kat laman web upu.mohe.gov.my..saya rase itu lebih snang..sbb kat situ kita boley minx smua tempat study cntoh nye..matrik,politeknik,universiti,termasuk ikbn dan kolej komuniti..sebab saya pon minx guna 2 dlu..tapi buat mase skrg nie dah tutup(rasenye lahh)..slalu nye die akn ambil untuk sesi julai plak..korg try bkak minggu kedua bulan julai nnti..x dpt bg tarikh tetap…so..ingat MINGGU KE 2,BULAN JULAI…semoga informasi ini dapat membantu…terima kasih .. ;)

  41. da ttup ea….. ape brng tutup awal….. bkak blik ur….. esok aq msok……

  42. nk join ik bn tapi x tau nk daftar sape boley ajar kn sy..

  43. cba cek kt website ni http://www.kbs.gov.my/dokumen2013/TransaksiOnline… cba tgk kat sistem prmhonan online stakat ni permhonan baru blm ambil lg laa n yg 2 pn bru ja d kmas kini 02/05/2013 kra da pluang lg la kn2:)..

  44. macam mana nak mohon julai 2013 ?? asyik info yang sama sebab dah mohon yang lain tapi takdapat ….

  45. Borang ikbn nak cari na

  46. syafinaz says:

    sy nk tmpg tny ..skg nie result kmsukan tlh kluar .dan scra peribadi sy tdak dpt mmsuki sbrg kmsukan upu…sy ingin mmbuat ryuan bgi kmsukan ikbn ..jd
    i mcm mna prsdur ryuan yg hrus sy buat ?

  47. mcm mna nk mohon ikbn nie..adoiii..

  48. mcm mna nk mohon ikbn nie..adoiii..

  49. hasnita mustapa says:

    Permohonan anak saya ke ikbn tidak berjaya. Saya ingun membuat e-rayuan tetapi kata laluan tidak sah. Apa yang perlu saya buat. Tq

  50. Muhd. Muzhaffar Naim says:

    macam mana nak buat rayuan untuk memohon masuk ikbn untuk sesi julai 2013 ?

  51. macam mana nak buat rayuan untuk masuk ikbn sesi julai 2013?

  52. rozlani alwi says:

    salam encik,saya dah dpt tawaran utk kemasukan bln julai ni…tp saya nk tau bila bleh bt semakan kemasukan?terima kasih..

  53. macam mana nk buat rayuan ikbn 2013 ?? sangat memerlukan , harap ada yang membantu :)

  54. muhd afiq says:

    salam..macam mane nak buat permohonan secara online?..

  55. muhd afiq says:

    salam..macam mane nk daftar secare online ni?

  56. macam mne nak daftar ni!

  57. mcam mne nk daftar ni

  58. mcm mne nk daftar masuk ni

  59. nor ariffin says:

    apa syarat2 untok mohon,,

  60. WAWASEMPUT says:

    PAGE NY XDE ADMIN KE?????
    tahu x maklum blas dri tuan page ny sgt dprlukan bkn hnye sye tp rmai lg.

  61. saye nk mohon on9 please.. ikbn

  62. Amirul Hafiz says:

    saya tak jumpa juga link permohonan secara online untuk kemasukan sesi julai 2013…boleh x admin tolong jelaskan?..plsssss…ty..:)

  63. Amirul Hafiz says:

    saya tak jumpa juga link permohonan secara online untuk kemasukan sesi julai 2013…boleh x admin tolong jelaskan?..plsssss…ty..:)

  64. amirul hafiz says:

    salam..macam mane nak buat permohonan secara online?..

  65. shahirah says:

    macam mana nak buat rayuan?

  66. cye pun nk msok.tp dah trlambat..dpat mohon balik ka?dah bulan 6..dpat ka mohon.di harap blas komen.

  67. nurul eqa says:

    mcm mane na msuk ikbn?

  68. ahmdnajib says:

    dah terlambat nak mohon. herm kena tunggu next year ke?

  69. mcm ne nak apply msuk…page ny x ade admin??tolong la beri kemudahan kat kiteorg..

  70. Ikmal Hakim says:

    -DilemmaSambungBelajar-

    Macam mana nak daftar ? ke dah terlambat ? Ada tak second intake? Sumpah Tension.

  71. BILA SESI KEMASUKAN SETERUSNYA ADMIN???

  72. Macam mana nak mohon masuk ke ikbn? Sya nak mohon ikbn Jitra

  73. nak masuk kemasukan bulan 7 ni takda ke ? bru lepas belajar tahap 2

  74. macam mana ye nk masuk ke ikbn

  75. Ikmal hisham says:

    Assalamualaikum .. saya ingin mengikuti program di IKBN .. tp bagaimanakah syarat-syarat dan pemohonannya ??

  76. Macm mne nk mhon ikbn?? Bley mohon lgi ke ???

  77. Alin Kasim says:

    asalamualaikum,saya nak btnya..bgaimana ye nak memohon utk kemasukan julai walaupun tempoh permohonan telah ttup ?

  78. ada lagi ke permohonan untuk masuk ke ikbn??blh bagi tarikh selanjutnya??

  79. ada lagi ke permohonan untuk masuk ke ikbn???bila tarikh selanjutnya???

  80. muhd izzuddin says:

    bilakah tarikh selanjutnya untuk membuat permohonan?

  81. dapat elaun tak…. kalau msk ikbn

  82. kerol afiq says:

    mintak bantuan ..,,. saya nak masuk ikbn tapi waktu bukak permohonan saya di plkn… saya keluar plkn baru dapat tahu..itu pun tarikh dah permohonan dah tamat

  83. NURUL AQMAL IZATIE says:

    saya tak jumpa cari link untuk permohonan ikbm… n tlong bgitahu bila boleh memohon???

  84. Salam…sy nk memohon ke ikbn bg kos teknologi mkanan tp sy xtaw bila tarikh pmohonan d buka.. :'( ..blh tuan bgtaw sy bilo tarikh permohonan d buka.???

  85. siti norbaya ambotuo says:

    salam..cam mna nak msuk ikbn nie yha..?sya nak sgat2 msuk ke ikbn..

  86. wan muhd haziq says:

    salam..sy nk mohon msuk ke ikbn ni..tp x tau bile trikh dibuka..saya nk msuk bdang kulinari..saya nk tau bila trikh tu…harapan yg tinggi..sngat tuan

  87. mcm mna nk dftar kemasukan ke IKBN MELALUI ONLINE??
    blh tlg x?? sy xfaham n xreti..

  88. mcm mana nak mohon secara online

  89. beli nombor unik ID dekat bank BSN.tanye je akak kt kaunter tu. da dapat ID, pegi Google search upu.gov.my.buat permohonan kt situ.

  90. saya nak masuk ikbn di sabah..tapi mcm mana??

  91. salam sejahtera, saya salah seorang pengajar IKBN , bagi kamasukan januari 2014 pemohonan dijanka akan dibuka pada 13 september 2013, bagi pelajar yang berminat untuk masuk ke IKBN sila layari link kementerian belia dan sukan (http://www.kbs.gov.my/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=67) untuk mengetahui senai IKBN di seluruh Malaysia dan senarai kursus yang ditawarkan… bagi pemohonan kemasukan sila layari link http://eikbn.gov.my/ikbnweb/public/... tq

  92. bila borang kemasukkan ikbm akan buka

  93. cammane nak msuk ikbn ????

  94. permohonan untuk sesi awal januari 2014 bila?

  95. mcm nak daftar ikbn …nie..dan bila buka lagi ?

  96. IKBN LEMBAB Katanya permohonan online dibuka pada 13 september 2013. Bila klik link apaun tarak…

    • Salam Sejahtera, Maafkan Saya, Encik dzulfakar, sila baca sekali lagi ye permohonan DIJANGKA dibuka pada 13 september 2013, (tidak semestinya dibuka pada tarikh yang ditulis).. mohon Encik memahami pemasalahan pihak pengambilan Pelajar Ke IKBN.. Tarikh yang telah diputusan oleh Bahagian Kemahiran (Kementerian Belia Dan Sukan ) adalah pada 30 September 2013.

      Sekian Terima Kasih.

  97. Salam Sejahtera, Pemohonan Kemasukan Ke IKBN Sesi Januari 2014 adalah pada 30 september 2013, pemohon boleh melayari laman web pemohonan kemasukan di link ini http://eikbn.gov.my/ikbnweb/public/ .. TQ

  98. mcm mne kalau result terok bole ke msuk ??

  99. shahidah bahar says:

    kenape link yang di bagi tak boleh nk bukak.. asyik link errow jea .

  100. ok noteeeezz 30 september prmohonan br dbuka… tq :)

  101. fadhilah saidin says:

    sya da isi borng ikbn .
    so bla bolh tgok kptusan ya..?

  102. mcm mna nk tau kputusan?sya da isi borng utk thun depan

  103. A’kum tuan ! Saya nak tanya saya bercadang nak masukkan anak saya ke ikbn. Tapi beliau belum akan tamat tkt 5 hujung tahun ini. Umur baru mencapai 17 tahun. Kalau boleh saya nak nasukkan pd sesi jan 2014 ini.1

  104. […] diuruskan sendiri oleh Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia dan Sukan. Manakala bagi pengambilan sesi Julai dikendalikan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP), Jabatan Pengajian Tinggi atau lebih […]

  105. muhammad najmi says:

    nk keputusan SPM ke…..????

  106. muhammad najmi says:

    nk keputusan SPM ke…???

  107. izzati mazlan says:

    salam..sy dh 2 kali mohon msk ikbn mlui online knpe ssh sgt nk dpat..

  108. salam sejahtera, keputusan kemasukan ke ikbn bagi sesi jan 2014 adalah pada 15 november 2013, bagi pelajar yang tidak berjaya, jangan putus asa, anda boleh membuat rayuan @ menhubungi IKBN yang menawarkan kursus yang di pohon untuk membuat rayuan. tq

  109. salam , kemasukan IKBN bg sesi 1 2014 bila borang dia kluar ? nakmsuk IKBN blah penang. .

  110. salam sejahtera . .saya dapat tawaran ikbn bukit mertajam dalam bidang DED34 diploma teknologi elektronik(industri). . macamna nak buat pertukaran tawaran dari ikbn bukit mertajam ke iktbn sepang??

  111. salam sejahtera . .saya dapat tawaran ikbn bukit mertajam dalam bidang DED34 diploma teknologi elektronik(industri) 2014. . macamna nak buat pertukaran tawaran dari ikbn bukit mertajam ke iktbn sepang ??

  112. muhammad sufyan says:

    Salam..sy ingn smbg bljr tp kptsn spm sy

    truk..bleh ke sy smbg bljr dgn kptsn BM

    je yg llus?

  113. Sy berminat dalam bidang kulinari… tp sy dapat keputusan pun cukup makan adakah sy lyak untk ke ikbn???

  114. Sy plajar spm thun 2013 dan semalam bru sy ambil result…

  115. Salam..sy ingn smbg bljr tp kptsn spm sy

    truk..bleh ke sy smbg bljr dgn kptsn BM

    je yg llus?borang on9 bulan julai 2014 bila dibuka????

  116. mcm mna nk mohon masuk ikbn ni..da 1hari cri tp xjmpa…tlg bntu sy

  117. as salam,,, adik2 semua,,, biar akak tolong jawabkan ,, tadi akak da call ikbn …. pengambilan julai da penuh,,, tggu utk pengambilan jan 2015,,, iklan akan mula dikeluarkan dalam bulan september,,, anak akak pun da terlepas… terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>