Semakan Tawaran KPLSPM Ambilan Jun 2011

Semakan Keputusan Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2011

Mereka yang ada memohon Kursus Perguruan Lepas SPM (KPLSPM) Ambilan Jun 2011 bagi memasuki Institut Pendidikan Guru (IPG) atau sebelum ini dikenali sebagai Maktab Perguruan dan telah menjalani proses temuduga dan Ujian Insak yang ditetapkan sudah boleh menyemak keputusan permohonan mereka mulai hari ini, 19 Mei 2011, lebih awal dari yang dijadualkan. Terima kasih kepada Muhammad ‘Afif yang berkongsi maklumat ini di Facebook ePutra.

Semakan Tawaran KPLSPM

Semakan Keputusan Permohonan KPLSPM 2011

Semakan keputusan permohonan KPLSPM ke IPG ini boleh dibuat melalui internet dan sms.

Semakan Melalui Internet

Semakan boleh dibuat di laman web Kementerian Pelajaran di portal:

Semakan Melalui SMS

Semakan keputusan permohonan menggunakan SMS boleh dibuat seperti:

  • MOE<jarak>KPLSPM<jarak>NOKP dan hantar ke 15888. contoh: MOE KPLSPM 910121102324 dan hantar ke 15888.

Bagi semakan nama kursus yang berjaya ditawarkan secara sms sila taip :

  • MOE<jarak>KURKPLSPM<jarak>KODKURSUS dan hantar ke 15888. contoh: MOE KURKPLSPM S01010101P dan hantar ke 15888

Pengesahan dan Surat Tawaran

Semua calon yang berjaya perlu membuat pengesahan tawaran dan memuat turun surat tawaran sementara dan dokumen berkaitan bagi tujuan pendaftaran menerusi salah satu portal di atas.

Borang Am 402

Borang Laporan Perubatan bagi pemeriksaan doktor untuk perlantikan ke perkhidmatan kerajaan boleh dimuat turun di Borang Am 402.

Permohonan Rayuan

Difahamkan tiada permohanan rayuan akan dibuka untuk mereka yang gagal mendapat tawaran ke IPGM ini. Walaupun begitu tidak ada halangan untuk anda menulis surat rayuan ke Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia,  Aras 3, Blok E13, Parcel E, Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62604 Putrajaya (u.p : Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar).

Pertanyaan

Sebarang masalah atau pertanyaan berkenaan Keputusan Permohonan KPLSPM 2011 ini sila hubungi Unit Pengambilan dan Penempatan Pelajar, Bahagian Pendidikan Guru di talian 03 88844 1260/ 1245/ 1243/ 1235/ 1229/ 1228.

Tahniah kepada semua yang berjaya ditawarkan untuk mengikuti Program KPLSPM ambilan Jun 2011 ini.

172 thoughts on “Semakan Tawaran KPLSPM Ambilan Jun 2011

  1. too bad..xdpt tawaran.sedih kot.btwbole bt rayuan x? and how about 2nd intake?? bcz my friend dulu dpt 2nd intake

  2. Tengku Jebat Imran says:

    ye, berjaya…

  3. lelaki_merahjambu says:

    lorhh..i didnt get it..might b there was no luck4 me to b a teacher..:-(

  4. lelaki_merahjambu says:

    boleh ker wat rayuan????

  5. alaa,xdpt la..sy nak sgt pegi ipg..btl ke ade 2nd intake utk kplspm?n ade rayuan ke?

    • ye..ade 2nd intake..kalo nk bt ryuan msti tulis surat then hntar ke bahagian pendidikan guru..alamatnye cr dlam internet..

  6. Syukur…. saya berjaya

    • ahhh stress xdapat…ata surat pn dua kali xdpt..stress hidup..xde rezeki..sedih laaa..hancur harapan parents i..redho..

  7. alaa,xdpt..btl ke ade 2nd intake utk ipg?n bleh buat rayuan x?

  8. i dont know.but i baca last year.diorang bt.it shows yg kita btol2 nak,if ad rezeki insyaALLAH..btw,i rasa ad intake 2nd…not sure,but my friend yg same foundation ngan i last year dpt 2nd intake ;)

  9. Alhamdulillah, saya dapat. Memang risau btol tak dapat tadi, haha, sebab saya tak dapat matrik ataupun UPU.

  10. KPLSPM ni sma x dgn tawaran untuk PPC?

  11. nak tanya…yang dapat ipg ni dapat ke tak matriks dengan upu??

  12. PPC mcamane??same ke cara semakan??atau melalui panggilan?

  13. sedihnye..tesl sjkc pn takde rezeki..nk sgt masuk ipg..btw, tetap nk buat rayuan..but how??? pls responds.

  14. semakan rayuan pun melalui online ke?

  15. ad rayuan tak????

  16. mcm mne nk bt rayuan????

  17. anis idham bin ahmad mokhtar says:

    saya tak dapat…nak sangat masuk ipg……boleh wat rayuan tak??

  18. i hate this happend to me…x dapat…huhuh,,,,mau nangis rasanya….knp dunia begini????belajar bermati-matian pun x dapat masuk juga….apa hal????i have a bad day…shit….

  19. ya Allah.. sy x dapat la.. boleh wat rayuan ke.. please help me..

  20. brogombak says:

    sapa dapat dkt ipg batu lintang , sarawak ?

  21. salam all….to all my frenz yg x dpt….sy nak share kat korang sume…aplikasi rayuan online memang tidak ada….tp anda semua boleh membuat surat rayuan sendiri and postkan ke pejabat utama kpm….

    usaha lah wat surat rayuan insyaallah dipertimbangkan sebb tiada halangan dikeluarkan untuk menghantar surat rayuan…selamat mencuba !

    • surat rayuan tu perlu ada pengesahan ke?kat mna nak bt pengesahan,?? ble jelaskan secara terperinci,,,plesss,,,

    • ingin tahu says:

      memang dh ade ke yg dpt ipg guna rayuan nie??

    • ingin tahu says:

      nak tnya..emm surat rayuan nie perlu bt pengesahan ke?kat mna arr,,,?ble bri penjelasan secra trperinci ke?nak tau sngt nie… nak try mgkin da rezki…huhu

      dah ade ke yg berjaya msuk ipg guna rayuan nie?

      • salam u all…ok,,,sy terangkan secara terperinci….

        yup…memang ada yang berjaya ditawarkan melalui rayuan….rezeki tak de sape yg duga,,,,so jgn la berputus asa,,,n then dlm bbrpe bln insyaALLAH ada dbuka second intake bg mengisi kekosongan bg pelajar yg menolak tawaran ipgm ni….

        ye,,,buat surat tawarn sndiri dlm bentuk formal ( surat rasmi )…n then sertakan skali dgn sijil2 akademik n kokurikulum n sokongan2 tu,,,pastu wat resume,,,,,n then cop n sign pengesahan,,,dh lengkap smua hantarkan ke pejabat utama kpm…..try k….insyaALLAH kalau ada rezeki dapat…doa banyak2 tau…..sbb 8 ribu lebih korang yg dtemuduga hari tu,,,cume x smpai 3 ribu yg terpilih,,sengit tu…..usaha k….sy doakan anda dpat ! amin k…

        • ingin tahu says:

          ok thnks..arap2 ade rezki la..aminnn

        • macam mana nak buat surat tawaran sendiri tu? tolong….plezzzz.. saya memang x tau mcm mana nak buat…..plezzz…

          • most wc…

            @danish…

            sy x jamin yg rayuan dterima ke tak,,,tp ade plajar yg berjaya melalui permohonan…sbb kpm pun x de mengeluarkan akta yg melarang kta menulis surat rayuan….jd ape salah nya kalau kita usaha kan?….

            k,,,anda buat dalam bentuk formal ( surat rasmi )..

            buat la mcm surat rasmi biasa tu,,,

            n then tajuknya,,,PERMOHONAN RAYUAN UNTUK KEMASUKAN KE IPGM AMBILAN JUN 2011…

            settlekan scepat mungkin sbelum terlambat….sbelum pengakhir bulan 5 ni tau…..wish u gud luck….

            anyway,,,x dpt kplspm,,,jgn bptus asa,,,bnyk lg rezeki lain yg mnggu,,,jka anda betul2 nk jd guru,,,doa bnyk2,,,,insyaALLAH akan tercapai,,,,kpli n dpli pun ade..n msuk u apply la kos pendidikan..jgn rsau k…yg penting usaha tu mesti ada….

  22. nurul fatihah says:

    hhmmmm…cedihnyer xdpt mktb….ana terlalu nk sgt masuk blja kat ipg…..mcm mne nk buat rayuan ntuk kemasukan 2intake…???plz….perlukan bantuan,…..

  23. alhamdulillah…..sye dpt ipg dato' razali ismail…dkt dgn umah jew…
    n now,,,i still cant believe it…cam mimpi jew…btol ke ipg plih aq ni…???haha…
    time temuduge english punyele brtrabur….pkai hntam jew….aq pkai ckp jew…x kesah betol ke x….asl brckp….lecturer yg temuduge aq tu lak asyik gelak jew….adoyai,,,konfius..

  24. tahniah pada mereka yang berjaya..

  25. akmaniza says:

    sbar je la yg tak dpt tu dik…dunia pndidikan skrg..dorg tak pndng da 5A—10A ke..sbb ade dpt 3A pun dpt..yg 6A..tak dpt..sbr je la..

  26. why is it most people tak dapat tawaran ipg? how come?

  27. syahadah says:

    ppc n ipg sma ka x..adoii tlgla jwb

  28. muhainin says:

    kptusan utk PPC kluar sama hari dgn kplspm ke???

  29. anyone who applied for PPC get the offer??

  30. aishiteru says:

    hmmm…xdptla…mcm mne nk wat rayuan nie n btol ke ade 2nd intake?? lau ade, bulan brpe kpm akan pggil?? TOLONGLA BAGI RESPON PD SESIAPA YG TAU…IN4MATION ANDA AMATLA DPERLUKAN DALAM KEADAAN TERDESAK CMNIE…PLIZZZZZZZ!!!!!!!!!!!

  31. aishiteru says:

    ape nie………rayuan ade x?? 2nd intake ade x?? aduhhhhh….pliz la bg respon..share2 dgn sume org….

  32. hanahanis93 says:

    now skg nie nk tnye….ade x rayuan utk kplspm nie n btol ke ade 2nd intake utk nie?? lau btol ade, bulan brpe die akan pggil n cmne nak mohon utk 2nd intake nie?? TOLONGLA SESAPE YG TAU BG RESPON..SHARE2 NGN SUME YG XDPT KPLSPM NIE….INFORMATION ANDA AMAT DIPERLUKAN DLM KEADAAN TERDESAK CMNIE…PLIZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  33. hanahanis93 says:

    tolong la respon….

  34. Macam mana kita nak tau detail-detail pasal tawaran yang kita dapat , macam tempat belajar semua. Sbb skrg nih dpt PPC , tp xtau camne nak check lebih detail.

  35. I having all those problem too, i think the best way is too call to the pihak berkenaan and ask lo…

  36. ada tak sapa2 yang dapat ppc sebab kebanyakan kawan saya semua tak dapat…saya ada dengar cerita result ppc keluar rabu ni…sekarang saya tak tahu cerita mana yang betul….

  37. zaitarul says:

    biasa IPG akn ada 2nd intake.. n lau x slp dye akn pggl bln 7/8…

    • btul ke? sye try tnya kwn p mrka x tau… klau ada 2nd intke, sms kat sye 0128453236. felix … from sibu,srwk.. smk sj.

  38. salam..ade yg dpt ipg kota bharu..??alhamdulillah..sye dpt kt sne…

  39. ipg ni kalo nk uat rayuan nk kna anta ape lg??.. surat? sijil2? kna anta ea??

  40. kenapelah tak dapat ipg ni…sedih2..akibat perasaan terharu ini..aq membuat tinjauan daripada kawan2 dan ibu bapa…hasilnya mengejutkan…kenape ramai budak2 8A ke atas tak dapat? ada 10A pon tak dapat.. yang peliknya ramai plak result time spm tu 4A 5 A dapat plak???? ini turut terjadi kepada keputusan Medsi baru2 ini..dah jadi perbualan hangat dari ibu bapa sekarang ni…

  41. salam,yang 2nd intake tue kan mmg pihak kplspm akan bagi kepada sesiapa yg hantar surat rayuan sahaja ke?bagi sesipa yg xhantar surat rayuan tue memang kiranya xakan dapat la eh untuk 2nd intake???

  42. alhamdulilah sy dpt.. ('',). kt penang la..adoyai jauh nye..
    tak tau nak pegi ke x? sbb keliru nk lepaskn upu..
    pening2..

  43. anyone got ppc y math punye x??

  44. almt lgkp dia apa???bleh tlong bg sepa y tau…,,,

  45. mau bwt rayuan tp x tau almt lgkp….ada sepa bleh tlong????
    tkut slh hntr

  46. adakah 2intake sudah dikeluarkan??????

  47. sapa2 dpat kplspm k

    at lembah pantai???..

  48. salam.. tahniah kpd yg dpt ipg.. yg x dpt jgn bersedih.. mgkin rezeki dn pluang anda smbg blajr bkn d ipg.. mmg ade 2nd intake.. ni intake tuk org yg tolak twrn ipg.. yg dpt 2nd intake mengisi kekosongan yg ada,.. stiap taun pengambilan pljr ipg adlh terhd dn jumlahnya telh d ttpkan.. x sama cam u yg amek sebnyak mgkin.. keputsn 10A ke, 8 A ke hnya sekadar kelaykn anda utk dptkn temuduga,.. bknlah tmpt d ipg.. that y adenye temuduga… klau kptsn sms d temuduga oleh lectre ipg anda gagal.. gagal la… ada kriteria dn cri2 yg d ambil bert sms anda d temuduga… sekian… -pelajar ipg-

  49. seseorang says:

    boleh saya tau x, SESIAPA YG KATA DPT PPC TU AWAK SEMUA CEK KAT MANA?
    link yang kat atas ni or ada link yg lain..
    terima kasih..

  50. sy mau tnya!!!bukan sepatutnya ada tulis nama dan no ic. kh klo x dpt tawaran??

  51. kplspm ambln jun nie trmasuk y tmuduga d zon pdlmn kha???atu kputusn zon pdlmn tu lum kluar lg??

  52. alif firdaus says:

    dapat tesl ipg jitra….
    syoknyer…
    alhamdulillah….

    • awk dpt kat ipg darulaman ke?owg mana?

    • tahniah…
      btw,nk tnye ni…awk ade trime sms x drp 15888 yg bgtau awk dpt ipg?
      sye pun dpt…tp x dpt pun msj yg bgtau sye dpt…huhu
      kwn sy yang dpt ipg sume dpt msj tu…

  53. kplspm ambln jun nie trmasuk y tmuduga d zon pdlmn kha???atu kputusn zon pdlmn tu lum kluar lg??

  54. […] Cita-cita Pelajar Cemerlang Terbantut […]

  55. hye…btul ka ad 2nd intake?? hurm…mcm mna dgn keputusan temu duga luar bandar? dah kluar result? huhu.

  56. kplspm zon pdlmn bila kluar???

  57. klo yg x dpt tmudga tu,dpt x msk ipg???

  58. Amir Syafiq says:

    Sesiapa yang da dapat tau pasal tempat persediaan bg PPC harap dpt beri sedikit maklumat -.-'.

  59. ada ssiapa dapt twran ipg btu lintang sarawak

  60. sape dapat tesl kat ipg dato razali ismail?

  61. tahniah buat anda yang dapat tawaran ipg.. ya! memang ada intake kedua malah INTAKE KETIGA pun ada. intake yang kedua adalah lebih kurang sebulan selepas intake pertama.. yang pasal intake ketiga ini sya tidak dapat memberi apa-apa kepastian tetapi untuk batch saya (student ipg) memang akan ada third intake.. bagi proses rayuan dan sebagainya, saya tidak dapat beri sebarang maklumat dan nasihat saya ialah call pihak KPM or mana2 lecturer yang mengajar kat ipg untuk beri cara2 menulis surat tawaran.. that all from me.. =)

  62. sharveena nair says:

    i gt snd rayuan lttr to kpm because tey din clld me fr interview olso…so did i gt the chnce fr second intake…plz anyone rply fr me….!

  63. boleh sesiapa bgetaw saya lman web utk check second intake kplspm….thank you..=)

  64. zon pdalaman gna pos ke?? bkn dh kluar sbb da kwn sy yg g tmuduga pdlamn dpt …2nd intake ambl yg buat rayuan je ke? please give me some im4mation tq….

  65. sdih plak rsanya bl dah 2x dpt p temu dga tp x brjya dpt twran…

  66. bler dpt tw keputusan 2intake utk mktb bg kplspm?

  67. Perhatian,
    Kepada mereka yang dapat PPC , surat tawaran belum dikeluarkan lagi sebab list nama belum sampai ke bahagian tajaan . Tarikh 20 Jun tu tak tentu lagi , mungkin lambat sikit untuk PPC . Tapi tadi orang tu kata kali ini intake ramai yang dapat. Utk lebih lanjut , hubungi 03-83217126 ( Bahagian Tajaan ).

  68. anyone..dpt ipik cheras???….
    ada benda nak tnya ni…

  69. dkat ipg mane y menawarkan kursus utk pendidikan khas?

  70. Salam sejahtera. nak tanya mcm mana nak tau dan bila kuar scnd intake kplspm 2011

  71. bila ya tarikh tutup rayuan nie??

  72. calaste aping says:

    bagaimana ya cara untk merayu tu??

  73. ade sape2 y dah berjaya mendapat 2 intake mktb 2011?????

  74. anyone please tell me the exact date , bila 2nd intake IPG boleh disemak ? please please =(

  75. yang xbuat rayuan tapi dah pergi temuduga pun boleh check untuk rayuan ke?? i means yang xbuat rayuan bertulis pon ad peluang ke untuk second intake??

  76. aq dapat second intake kat pulau pinang,,,mesej dpat pagi tadi,,,

  77. salam.nk tnya.bulan berapa intake yg seterusnya untuk tahun 2011 ?

  78. if i don't get any chance to be a student at maktab, can i try it again next year in 2012???

  79. mia juhari says:

    salam, saya nak tnya bulan berapa intake untuk 2012??

  80. slm nak tnye…ipg ni utk jdi cikgu sekolah rendah jew ke?..sekolah menengah ade x?…subjek ape untuk sekolah menengah?..n ade kt kampus ipg mne?…

  81. kenapa saya tidak kena pilih?macam mana buat rayuan?tolong saya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>