Matrikulasi, Asasi, Diploma, Tingkatan 6

Matrikulasi, Asasi, Diploma atau Tingkatan 6, Apa Pilihan Anda?

Susahnya pelajar untuk membuat keputusan apabila mendapat 3 tempat ini sekali gus. Bagaimana kita hendak membantu mereka memilih sendiri haluan yang tepat ? Minat, kemampuan kewangan, jurusan pilihan akan membantu pemilihan pelajar.

Pilihan Ke IPTATingkatan 6, peluang untuk menjejakkan kaki ke u lebih banyak terbuka kerana dasar kerajaan yang memberi peluang kepada pelajar STPM. Cuma pelajar perlu benar-benar menumpukan perhatian kepada pelajaran disebabkan banyak sukatan yang perlu dibuat persediaan. Walaupun bunyinya ada 4 mata pelajaran tapi setiap mata pelajaran ada 2 atau 3 kertas. Dalam setiap kertas pula ada banyak bahagian dan setiap bahagian ada banyak topik.

Semangat yang tinggi, kesabaran serta teknik belajar yang sistematik perlu ada pada pelajar STPM. Strategi memilih mata pelajaran sewaktu 6 rendah penting kerana ia akan menentukan peluang untuk ke kursus pilihan kerana setiap kursus ada syarat-syarat kemasukan tersendiri. Sebab itu memilih subjek ting 6 penting kerana biasanya setiap kursus di universiti minima memerlukan gred yang baik dalam 2 mata pelajaran sementara 2 mata pelajaran lain akan menyokong pointer.

Pelajar perlu jelas di dalam strategi memilih mata pelajaran. Sistem penggal yang masih diamalkan oleh sekolah juga akan membebankan pelajar untuk membuat persediaan di peperiksaan STPM.

Diploma pula selalunya jalan untuk mencari pekerjaan dengan cepat kerana setelah tamat selalunya lepasan ini akan terus bekerja. Peluang untuk sambung ke Ijazah amat tipis dan sekiranya bercita-cita untuk sambung belajar ijazah perlu dapat 3 pointer ke atas.

Matrikulasi pula ada 2 sama ada matrikulasi KPM atau matrikulasi universiti-universiti. Matrikulasi di universiti lebih dikenali sebagai Asasi. Pelajar perlulah jelas perbezaan kedua-dua matrikulasi itu dan yang penting kaedah pemilihan kursus ijazah di kedua-dua matrikulasi tersebut. Apabila pelajar telah mendapat penjelasan maklumat yang perlu dengan jelas akan membuka ruang pelajar untuk membuat keputusan dengan lebih baik.

Tawaran Terbuka

Memandangkan sekarang dasar tawaran terbuka (double offer) digunakan, maka calon lepasan SPM yang layak mungkin akan menerima dua tawaran iaitu sama ada untuk mengikuti program Matrikulasi di KPM atau mengikuti Program Pengajian Asasi/Diploma di IPTA. Mereka yang mendapat dua tawaran ini pasti ada yang telah yakin mana yang harus dipilih tetapi tidak kurang yang merasa keliru atau tidak pasti.

Tingkatan 6

Melanjutkan pelajaran ke tingkatan 6 boleh dianggap sebagai peluang kedua bagi pelajar untuk menjejakkan kaki ke menara gading dan seterusnya menggapai segulung ijazah. Banyak pengalaman telah membuktikan bahawa pelajar yang kurang cemerlang sewaktu SPM mampu untuk menebus kekecewaan tersebut dengan pencapaian SPM dan seterusnya ke universiti. Tidak mustahil utk berjaya di tingkatan 6 asalkan kena dengan strateginya.

Pembelajaran semasa di tingkatan 6 memang lebih susah jika dibandingkan dengan politeknik atau diploma. Walaupun begitu sekiranya anda memasuki tingkatan 6, peluang anda untuk memasuki universiti tempatan adalah lebih cerah iaitu 65% berbanding dengan lepasan politeknik atau diploma.

Kelebihan Tingkatan 6

Tingkatan 6 sebenarnya mempunyai beberapa kelebihan, di antaranya adalah;

  • Ianya diiktiraf bagi kemasukan ke kebanyakan universiti di serata dunia.
  • Dengan sijil STPM pun sudah boleh bekerja dengan kerajaan mahupun swasta. Syaratnya dapat 4 prinsipal atau 3 prinsipal 2 subsid mana-mana yang terpakai berdasarkan prinsipal terendah.
  • Kiraan pointer STPM berdasarkan campur kesemua pointer subjek diambil bahagi dengan 4 sahaja. Kalau dapat 3.00 ke atas tu kira ok. Pointer nak masuk universiti guna STPM ni tak tinggi berbanding kursus matrikulasi, pra-u lain, diploma dan sebagainya kerana taraf akademiknya sangat hampir dengan universiti. Orang cakap sebelah kaki dah di universiti kalau masuk form six ni. Itu sebab subjeknya walaupun ambil 4 atau 5 subjek bebannya lagi susah kerana perlu belajar sangat mendalam dalam setiap subjek malah ada budak matrikulasi pun belum tentu dapat skor bila jawab soalan STPM ni.
  • Setiap sujbek majoriti kena ambil 4 kertas atau bahagian bergantung ikut subjek.
  • Sastera pun susah, sains pun susah. Tapi ingat ini bukan dijadikan alasan untuk tidak berjaya ye! Dikatakan peperiksaan top 5 tersusah di dunia, tapi kualiti sijil STPM ni bertaraf diploma di jabatan kerajaan sekarang ni. Maksudnya boleh cuba minta jawatan bertaraf diploma di jabatan kerajaan, layari laman web spa.gov.my. Semua jawatan diploma boleh cuba dipohon.

Matrikulasi KPM

Program Matrikulasi KPM terbahagi kepada dua iaitu Program Satu Tahun dan Program Dua Tahun dan mempunyai 3 jurusan iaitu Sains, Perakaunan dan Teknikal. Jurusan Sains dipecahkan kepada 3 modul iaitu Modul I, Modul II dan Modul III. Sistem modul bagi Jurusan Sains ini baru diperkenal pada tahun ini. Sukatan pelajaran program matrikulasi lebih bersifat terbuka kerana hanya dibahagikan kepada tiga jurusan umum ini.

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah cuma RM 220 untuk jurusan Sains dan Teknikal dan RM 212 untuk jurusan Perakaunan. Yuran pengajian dan penginapan ditanggung oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Semasa belajar di kolej matrikulasi, para pelajarnya akan menerima elaun sebanyak RM 1,250 satu semestar. (Nota : Yuran dan elaun yang terkini mungkin berbeza)

Lulusan matrikulasi perlu memohon melalui UPU atau Universiti Sains Malaysia (USM) untuk mengikuti program peringkat ijazah. Mereka yang mempunyai keputusan cemerlang mempunyai peluang yang lebih cerah untuk memasuki program pengajian yang diminati. Mereka yang sederhana pula ada kemungkinan akan mendapat program pengajian yang tidak diminati atau biasa disebut ‘dilelong’.

Asasi IPTA

Program Asasi pula dikendalikan oleh universiti yang berkenaan di bawah Kementerian Pengajian Tinggi. Program asasi terbahagi kepada beberapa jurusan yang khusus serta mengambil masa antara satu hingga dua tahun. Sukatan pelajaran program asasi lebih bersifat khusus kepada program pengajian peringkat ijazah yang dijuruskan untuk program asasi tersebut.

Umpamanya Universiti Malaya (UM) mempunyai 7 program asasi iaitu Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal, Asasi Alam Bina, Asasi Pendidikan Islam, Asasi Syariah, Asasi Usuluddin dan Asasi Pengajian Islam Dengan Sains. Manakala Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mempunyai 15 program asasi iaitu Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal, Asasi Sains Kesihatan Bersekutu, Asasi Kejururawatan, Asasi Farmasi, Asasi Pergigian, Asasi Perubatan, Asasi Sains Kemanusian, Asasi Bahasa Inggeris, Asasi Bahasa Arab, Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan, Asasi Seni Bina dan Reka Bentuk Alam Sekitar, Asasi Kejuruteraan dan Sains Komputer dan Asasi Undang-Undang.

Di samping itu universiti lain yang mempunyai program asasi adalah Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah bergantung kepada jurusan dan universiti yang berkenaan. Yuran pengajian dan penginapan perlu ditanggung sendiri oleh pelajar. Walaupun begitu para pelajar asasi akan ditawarkan pembiayaan wang saku sebanyak RM 1,000 satu semester, yuran pengajian sebanyak RM 350 satu semester dan yuran penginapan sebanyak RM 300 satu semester. (Nota : Jumlah pembiayaan yang terkini mungkin berbeza)

Lulusan program Asasi UM dan Asasi UiTM masih perlu memohon melalui UPU atau USM untuk mengikuti program peringkat ijazah tetapi mereka akan diberi keutamaan untuk memasuki ke universiti program asasi mereka. Manakala lulusan program asasi yang lain akan diserapkan terus ke program peringkat ijazah universiti berkenaan jika memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan.

Diploma IPTA

Program Diploma pula diurus dan dikendalikan sendiri oleh pihak universiti. Program peringkat diploma ini biasanya akan mengambil masa selama 3 tahun. Kursus di peringkat diploma ini daripada awal lagi telah dikhususkan kepada bidang-bidang tertentu. Ini bermakna apabila pelajar berkenaan mengikuti program pengajian diploma mereka telah boleh merancang masa depan kerjaya dengan lebih tepat.

Hampir semua IPTA ada menawarkan program pengajian peringkat diploma dan seterusnya program peringkat ijazah yang berkaitan.

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah bergantung kepada jurusan dan universiti yang berkenaan. Yuran pengajian dan penginapan juga perlu ditanggung sendiri oleh pelajar. Para pelajar boleh memohon biasiswa atau pembiayaan yang lain seperti PTPTN untuk menampung kos pembelajaran.

Lulusan program diploma boleh terus bekerja jika mereka mahu atau menyambung pelajaran ke peringkat ijazah. Mereka perlu memohon melalui UPU atau USM untuk mengikuti program peringkat ijazah. Walaupun begitu ada juga universiti yang menyerap terus lulusan diploma mereka ke peringkat ijazah jika memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan.

Pilihan Anda

Kesemua program pengajian ini memang disasarkan kepada calon yang berbeza. Setiap satu program tersebut mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.

Mereka yang mengikuti program asasi dan matrikulasi satu tahun merupakan antara jalan terpantas untuk memasuki universiti dan menamatkan program pengajian peringkat ijazah. Secara langsung mereka akan dapat mula bekerja lebih awal di usia yang muda.

Memandangkan program asasi dan matrikulasi mengambil masa yang singkat untuk ditamatkan maka mereka yang mengikuti program ini perlu melalui proses kehidupan dan pembelajaran yang mencabar. Banyak yang perlu dilakukan dalam masa yang begitu pendek dan perlu fokus serta mengekalkan prestasi pelajaran dari mula lagi.

Walaupun begitu segala susah payah ini akan dibalas dengan kepantasan memasuki program pengajian peringkat ijazah dan dunia kerjaya.

Secara umumnya program Matrikulasi KPM sesuai untuk mereka yang belum begitu pasti kursus apa yang ingin diikuti diperingkat ijazah nanti kerana sukatan pelajarannya lebih terbuka. Manaka program Asasi pula sesuai untuk mereka yang sudah pasti apakah kursus yang ingin diikuti diperingkat ijazah dan universiti yang ingin dimasuki kerana sukatan pelajaran asasi telah disusun mengikut kursus yang tertentu.

Perbezaan yang paling ketara antara program asasi dan matrikulasi dengan program diploma adalah tempoh masa pengajian. Program diploma mengambil masa yang lebih panjang iaitu 3 tahun jadi proses pembelajaran tidaklah begitu ketat. Di samping itu pelajar diploma mempunyai lebih peluang untuk membaiki penurunan prestasi kerana ada 6 semestar berbanding 2 semestar untuk asasi dan matrikulasi setahun.

Namun kerana tempoh masa pembelajaran yang lebih lama maka lepasan diploma akan lewat memasuki pengajian peringkat ijazah dan akan lambat mula bekerja. Walaupun begitu ada universiti yang memberi pengecualian jam kredit kepada lulusan diploma dan ini boleh memendekkan sedikit tempoh masa pengajian.

Di samping itu lulusan diploma boleh menggunakan diploma mereka untuk terus bekerja tetapi tidak demikian untuk lulusan asasi dan matrikulasi. Mereka yang mengambil program asasi dan matrikulasi dianggap akan meneruskan proses pembelajaran mereka kerana program tersebut memang disusun sebagai laluan pantas ke universiti.

Sementara itu bagi mereka yang tidak berjaya ke matrikulasi atau asasi maupun diploma jangan gusar kerana anda masih boleh memasuki universiti mengikuti program peringkat ijazah. Laluan anda adalah dengan masuk ke tingkatan 6 dan ambil STPM.

Walau apa pun pilihan anda pastikan anda melaluinya dengan terancang dan berusaha untuk mencapai yang terbaik demi masa depan yang cemerlang. Pastikan anda tidak mengulangi kesilapan dan kelemahan semasa SPM dahulu. Pada peringkat ini sepatutnya anda telah mengenai diri anda sendiri dan tahu apakah minat, kemampuan dan kekuatan masing-masing.

Artikel di atas digarap semula oleh Saudara Muhd Khairul Fakrullah atau lebih dikenali dengan Pok Loh atau Cikgu Loh dari penulisan Panduan Tentang Tingkatan Enam dan Pilihan Antara Matrikulasi, Asasi Atau Diploma.

Saudara Pok Loh telah menghasilkan e-book untuk membantu pelajar lepasan SPM memilih pelbagai bidang kerjaya atau menyambung pengajian dan mendedahkan cara-cara permohonan dibuat dan panduan sebenar memilih kerjaya atau pengajian selepas SPM mengikut minat dan keputusan SPM. Maklumat mengenai e-book Pok Loh ini boleh diperolehi di Rujukan Informasi Kerjaya Lepasan SPM.

337 thoughts on “Matrikulasi, Asasi, Diploma, Tingkatan 6

  1. syazwani says:

    kalau lepas masuk asasi, boleh apply utk further study di oversea tak??

  2. Prince_86 says:

    Askm….saya nak bertanya sekiranya saya gagal dalam matrikulasi apa yang akan terjadi pada saya? mana saya boleh pergi selepas itu?
    adakah nama saya di blacklist oleh semua u?

    • rasanya kalau gagal matrikulasi, peluang untuk dapat Uni sangat rendah..dan kene isi balik upu and start macam awal2 dulu time spm..dan gunakan result spm untuk try diploma pula..usaha dahulu..think positive sure bole..mostly my friends yang study matrikulasi result dorang sangat bagus..tapi kalau study asasi result bole la lepas masuk Uni sahaja..sebab asasi sudah focus ke arah bidang yang kita mahu..contoh macam asasi undang2, kejuruteraan..:) good luck!

      • Abang_Bob says:

        adik adi, jika anda bercakap pasal gagal, apa porgram yg anda pilihpun, sama saja. Tak boleh pergi ke mana-mana. JIka ada usaha, Insya Allah kita tidak akan gagal

    • Budak_baek says:

      Apalah awk nie…..
      Blajar pun x lagi,,, knapa tanya pasal kegagalan… Kita hdup nie kna relax and confident with everything that we did.. SO,,, klau x nk gagal blajar lah dgn baek,,, ok??? :D

      • WE MUST BE CONFIDENT IN EVERYTHING THAT WE DID……. SO,,, study smart and don't forget to have enough sleep… he3 :D

        Study smart+Enough Sleep = STRAIGHT A's

    • aatiqah amr says:

      bole . insyaALLAH . yang penting kte usehe . sebab pointer syarat ntk lulus kt mtrix 1.8 atau 2.0 .

  3. syazwani: lepas asasi tak boleh apply study oversea..macam asasi UIA..student asasi uia tak bole apply Uni lain..if nak juga oversea..study la dekat kolej mara..yang tuh nanti kalau result bagus..boleh pergi oversea..if not..study unikl kot..:)

  4. hello. saya dapat tawaran matrikulasi. saya ada apply uitm juga. masalah nya sekarang, kalau saya sudah berada d matrikulasi, dan dalam waktu yg sama saya dapat tawarn masuk uitm. bolehkah saya meninggalkan matrik dan masuk ke uitm? :)

    • miemie..bukankah semakan upu keluar 6 May?rasa nye laa..hihi :) matrikulasi register bila?biasanya..result upu keluar dahulu sebelum register matrix..kementerian akan bagi kita masa sebelum register mana2 tawaran..

    • boleh, cuma kena lihat program apa yang diterima. sekiranya dapat tawaran asasi kat Uitm tak de masalah kalau nak keluan, tp kalau dapat tawaranan diploma ada sedikit masalah. bagi mareka yang keluar matrikulsi untuk sambung dip akan diminta untuk bayar balik semua kos semasa di matrikulasi tetapi tidak untuk asasi. ini kerana taraf asasi sama dgn taraf matrik, manakala taraf diplima pula lebih rendah dari taraf matrikulasi. watpe nak keluar matrikulasi?

      • iza bingung says:

        mknya di sini law kua dr asasi di ipta , kite kna bayar balik mcm matrik x? contoh la kan. saya dpt asasi di uitm. tp, sya jga dpt tawaran kplspm. tarikh uitm n kptusan kplspm tau ari y same kn. so, masalahny skrg, saya nk pegi kplsm too, tp disebabkn sy xtaw dpt ke x, so sya bercdg nak dafta y asasi di uitm dulu. andai kate sya dpt kplspm too, law nk kua dr asasi kna byr x ? susah la, xtaw nk wak cmne. saya takut yang dikejar xdapat, y dikendong berciciran je. tolong saya !

  5. kenapa orang pandang rendah pada form 6

    • Abang_Bob says:

      Jawabnya mudah…. kerana mereka kurang arif dengan sistem pengajian tinggi yang diamallkan sekarang. Saya mengambil satu contoh yang mudah untuk difahami, permohonan untuk memasuki kursus-kursus Perubatan, Pergigian dan Farmasi di IPTA HANYA DIBUKA kepada lepasan STPM dan Matrikulasi sahaja. Pemegang diploma tidak layak memohon (kecuali UiTM yang ada program penerapan pelajar lepasan diploma mereka ke program di atas)

      Jadi, rendahkan Tingakatan 6 dan Matrikulasi itu?

      • betul Abang Bob, saya sokong

        • Pendapat saya la, ramai orang xnak masuk form 6 sebab diorang masih nampak form 6 itu sebagai 'masih budak sekolah'. Pelajar2 kebanyakannya tidak mahu terikat dengan undang-undang sekolah, agenda sekolah dan sebagainya. Nampak pakai uniform terus tak nak form 6. My personal opinion, the government should encourage more students to apply for form 6 by upgrading form 6 from a 'school' to be known as 'pra-U'. Buat satu institusi untuk form 6 baru la pelajar tak pandang rendah dan rasa lebih yakin masuk form 6. Bak kata orang 'dah merasa masuk U' sebab dah ada institusi sendiri. Just my humble opinion, no offend. :)

          • saya sokong hani… huhuhu….

            • kak long says:

              beza form 6 ngan matrik ni antaranya ialah matrik nak masuk syarat akademik kena excellent tp form 6 ko dpt cukup2 mkn pun dah boleh..so matrik = budak bijak & form 6 = budak tak cemerlang dan yg tak dpt ipta..so atas percepsi ini la yg menyebabkan form 6 dipandang rendah..satu lagi diorg pilih spm leavers pon lebih suka amek diploma sbb pelajar diploma dianggap telah memasuki universiti dan memgalami kehidupan mahasiswa dan jugak dgn diploma yg mereka ader mereka dah layak utk dapat pekerjaan yg bagus…tidak seperti lepasan stpm atau matrik..diploma mereka tidak berapa laku di pasaran kerja..so tu jer aper yg saya dpt simpulkan

              • jadi tanggapan yg salahla punca form 6 krg dpt sambutan

              • Ye betul kata "kak long" salah paham mcm tu la yg buat org tak mau masuk form 6 tapi kebenarannya Ramai pelajar FORM 6 TOLAK tawaran IPTA sebab diploma lambat :) Satu g orang melayu ramai TAKUT ambil form 6 sbb dikatakan susah… semua itu lagenda je… semua benda pon susah dlm dunia ni… Nasihat saya, Jikan nak buat degree mudah Pilihlah matrikulasi atau STPM… diploma memang susah utk sambung belajar kecuali uitm itupon hanya boleh ke uitm je.. kalau nak g U lain hm… keutamaan utk matrik n stpm dulu.. kemudian asasi… diploma last sekali! Fikir2kan lah.. sistem pendidikan kita dah adil.. yg susah itu lebih diutamakan dr segi pointer utk ke U.. Yang salah bukan sistem tetapi diri sendiri sbb buat pilihan tak betul dgn kemahuan & malas usaha..

  6. Iema Fuad says:

    na tau???
    pkaian form 6 kaler pe???
    adakah sme ngn dak skola laen???
    mse dftar 9 mei nie kne pkai bju skola ke???

    • Kalau tak tau nak pakai apa, pakai jer la kain batik datang ke sekolah…

    • biasanya uniform sekolah tapi cuba call sklh tu dulu utk kepastian

    • sllu pkai uniform skola :)

    • umm sy ex f6..blaja mmg ssah sbb byak suktan yg kna hbiskan dalam ms stu thun stgah tu.. tambhan pula ngn aktvt sek yg f6 kna handle..da mcm budak u da…tp t’kilan sgt law ad yg xdpt u n matrik xmau try f6 n sgup daftar kat ipts alasannya dak f6 pakai unifom sek..ikut p’aturan..tolonglah…f6 sgt terbaik wat sesapa yg kurang cemerlang ms SPM dulu..sy SPM 4a je..xdapat u pon.. try STPM last year dgn result 3.58..sangt bermakna ..masuklah f6 adik-adik law rasa nk melangkah ke u… =)

      • sye bekas dak uitm…ambek pra diploma uitm…………..tp smnggu je sye kt sne………….sb biler dipkkn blekkk f.6 lagi baek n ada gk mse nk belaja…law kt u….kne study patu assigment agi…mang xterbhgi mse nk belaja…mgkn ada hkmh….n sjk dri tu…sye sedar gn rezeki yg ada dpn mate…n smbng blek f.6……………..sye hrp kptsn sye di f.6 akan jd lbh cemerlang……….n dpt mengejar owng yg mengutuk f.6 nie………………….

  7. assalamualikum…
    nk tanya skit….subjek untk student kejuteraan makenikal bgi pelajar matrikulasi ada brapa ehh?

  8. Assalamualaikum..boleh x kupas skit pasal matrikulasi 2 tahun.. ape kelebihan dan kekurangannya..patut ke ambik?

    • matrik 2 thn tu utk mrk yg krg cemerlang, jadi thn pertama tu belajar utk menguatkan asas2 sblm join bdk 1 thn utk tahun berikutnya.
      bila asas dh kuat beri peluang utk score masa dlm tahun kedua cuma akan mengambil masa tambahan setahun sblm dpt msk u

      • mok cik says:

        betul cakap amirul tu, cuma ada budak2 yang program 2 tahunni msh tak sedar diri, orang bagi peluang untuk kuatkan apa yg lemah pada tahun pertama, dia g cari awek or pak we maklumlah tak perlu nak struggle mcm yang program satu tahun, masuk tahun kedua untuk program satu tahun, kantoi…rugi masa dua tahun tu.

    • kak long says:

      masuk jer matrik tu..janji matrik..bersyukur lah..

    • lina sham says:

      wasalam..saya bekas pelajar matrikx dua tahun…kelebihannya progrm dua thun(PDT) adalah anda dapat mengukuhkan basic yang kte lemah dalam subjek teras. Silibus pembelajaran sedikit berbeza berbanding program satu thun(PST)…senang cite dlm bhasa kgnya…belajar lebih kurang saje dgn PST cuma temph mse panjang sdikit. Sebab itu, bgi mereka yg ada basic subjek teras yg kukuh insyallah boleh survive dlm PST…tpi kalu dorang dpt pointer kurg 2.0 semasa final sem 1, dorang akan di tendang keluar. Berbanding PDT, final sem 1 walau dpt teruk tpi tidak di tendang keluar. PDT ni mcm progrm tolong org skit brbnding PST…

      • hmm sy dak mtrik 09/10..dgr2 kitorang last batch yg gune sylbes lme..now korang2 yg bkal msuk ney…pki sylbes bru,,n need 2 adapt ngn cara pengurusan baru…so..PDT dah xwujud..sume sme je..dgr cter la..tp xtahu la

    • skrg mne ade matrik 2 thun daa..start 2011 da xde martik 2 thun,,sy ex p.d.t ( prgrm 2 thn)..bg sy p.d.t mmg mmbntu..thun ptme blajr bsic..thun kdua akn bljr sme lju mcm bdk sethun..strt 2011 ni,mmg xde p.d.t tp…mne2 bdk sthun yg pointer sem 1 nye leps dr 2.0 klu x silp,dye akn trus ke sem 2..tp bg yg poitr sem1 bwh dr 2.0..akn diserap ke progm 2 thun…totol akm jd 4 sem..sbb kne trun ke 2 semster ( msuk pdt) after dat bru bleh msuk sem 2 p.s.t …tu ape yg pnsrh sy gthu..

  9. sy dpt result spm ok jugk lah..tp xthu nk msuk ting 6 atau ke u buat diploma?

  10. NAK TNYE,,KENAPA YURAN MATRIKULASI RM220 BG JURUSAN SAINS??SETAHU SY RM425???CE CTER….NK TAU NIH….

  11. maklumat yg sgt berguna….good !

  12. saya dpt plkn 15.5 ni tp matrik 23.5 ni..kalo sya trima mtrik,boleh x saya dftar selepas blik plkn..?

  13. nak tnye..ada x mn2 program yg anta student lepasan matrik g oversea..guide me pliss

    • entah la..rase nye takde..sebab kat matrik tak blaja A level(seumpama) yang bole buat kita fly kot..tapi kalau result bagus..3.50 ke atas..bole apply scholarship..jangan risau bole kot Nisa dapat..sebab ramai je dapat 4 flat..tapi masuk asasi je payah sikit..subjek byk dan dah focus ape nak study nanti..tapi kalau dapat kolej mara..haa yang tuh result bagus bole la pegi oversea..kalau xlepas..kene study dekat unikl kot :)

  14. miss bulan says:

    nak tanya .. kalau dapat jurusan sc dlm f6 , ttbe sy nk tukar amx jurusan sastera , law nak smbung ijazah t boleh amx cos ape je ? :)

    • byk je kos yg awk leh amik tuk dgree nanti….jurusan sastera slalu nya amik sains kmanusiaan bila msuk u….sains kmanusiaan luas bidangnya cth history, political sciences, sociology n anthropology, mass comm, psychology n byk lg la

    • kak long says:

      boleh jer..ramai jer kawan akak duku yg kelas saisn tp subjek kimia/fizik/bio tu setakat ldpt 7/8 jer..then amek kelas sastera ikhtisas form 6..amek kelas ekonomi atau perniagaan..tgk diorg berjaya jer..ader yg amek degree ekonomi, perakaunan, pendidikan, teknologi maklumat/mutimedia tau sains sosial seperti kesusateraan, geografi,antropologi,sejarah dll..byk jer peluang janji pandai cari..

  15. salam nak tanyer……..kalo kite nak amek ijazah kedoktoran……kene pilih modul yang mane satu ek????????????

    • x kisah janji ada subjek bio,kimia,math.

      • Abang_Bob says:

        Kelayakan minima untuk memohon at least dapat PNGK 3.00 dan mendapat B bagi ketiga-tiga subjek di atas serta MuET juga mesti band 3 ke atas. Tapi jangan lupa, itu hanya syarat layak memohon sahaja kerana yang dapat PNGK 4.00 yang telah memohon lebih ramai drp tempat yang disediakan.

  16. npa org lain pandang rendah sngt kalu nk msuk f6?
    kalu kt ckp ja pasal f6…mesti durg ckp buang masa dan susa><npa ek

    • sbb ramai yg x msuk f6 g jd rmai yg x tau la…awl2 mmg nmk cam low class kne msuk skolah balik……tp hikmahnya snang msuk U amik dgree wlaupn pointer x tggi….klu amik diploma pointer kna tggi nk smbung dgre klu x keje la….matrik plak x lepas mgulang la ko hbih kn masa jer….kesimpulan bljr rjin2

      • Abang_Bob says:

        Setuju dgn sdr Mat. STPM kalau dapat 2.80 ke atas dan 'pandai mengukur baju di badan sendiri' semasa memilih kursus, peluang nak dapat tempat tu tetap ada. Tapi kalau diploma, syarat layak memohon di kebanyakan IPTA pun dah 3.00 ke atas. Kalau dapat 3.50 pun belum tentu boleh dapat kerana ramai yang lebih tinggi drp kita sedangkan unjuran bagi kategori diploma adalah terlalu sedikit.

  17. Fatin Amani says:

    salam sy nk tnya…diantara tngktn 6 dan diploma…mana yg lbh baik???

  18. saya nak tanyer..saya dapat asasi unikl dalam course engineer dekat kolej mara……antara asasi kpm dgn asasi unikl mane lagi…………..

    • kolej mara nnt kalau result bagus bole study oversea..asasi unikl tatau..mcm baru je lagi

    • kak long says:

      ok jer kot..program fist ke unikl tu..rasanya asasi tu khas utk msk ke unikl jer..tp boleh kot apply ipta lain pakai sijil fist tu..fist ni belajar kat kolej mara samada ni kuala nerang atau kulim..yg kolej mara yg buat kursus oversea tu kolej mara banting..program IB tu utk pelajar yg bijak pandai

  19. salam nak tanya kat matrik law nak ambil aliran sc bio.fiz n kimia kna bpe ya?????

  20. budak klate says:

    assalamualaikum….nak tanya nih….klau ada sapa2 yg tahu sila jawab….
    result spm saya xla ok sangat….dan saya mohon asasi seni bina di matrikulasi uiam…..
    tpi fizik saya dapat D je.. subjek lain semua kredit…tpi bidang ni aliran sastera pun buleh mohon….adakah saya dapat…

  21. silentlover says:

    btol ke kalo da masuk asasi UIA xbole apply U len utk degree???

    anyone?

  22. nashriqz says:

    dalam jurusan sains (matrikulasi KPM), boleh terangkan x kandungan matapelajaran yg trdapat dalam module1, module2 dan module3..?dan module yg mana 1 yg ssuai bagi pelajar yg meminati subjek math..?

    • modul 1-fizik, kimia, biologi dan matematik (add math ye tp di matrik pggl math)
      modul 2-fizik, kimia, sains komputer dan matematik
      modul 3-biologi, kimia, sains komputer dan matematik.

      Yang masuk matrikulasi takkan terlepas daripada subjek matematik. :) WAJIB belajar.

  23. sheraaaadnan says:

    saya nk tnya..kalau dpt form 6..adkah kita akn still dpt twaran upu??

  24. jangan fikir gagal http://goo.gl/QBLpL

  25. nak tahu says:

    nak tahu, apa yg lambat kalau kta wat diploma? bukan kalau kta wat dip 3 tahun, then degree 2 tahun ke?? means, sama la kan dgn kalau buat asasi setahun, degree 4 tahun..dua2 pun equal to 5 tahun jugak…

    • nope..kalau tak salah degree 2 taun jer…tpi ikut course yg kita mntak arr

    • biasanya program ijazah di antara 3.5 – 4.5 thn bergantung kpd bidang. Klau ambik doktor, ijazah ambil masa 6 thn.

      • oo..mmg klau asasi stahun..degree dy lbih lm dr diploma yg 3thun???

        • Ringkasnya….
          Asasi/Matrikulasi 1 tahun + Ijazah 4 tahun = 5 tahun
          Diploma 3 tahun + Ijazah 4 tahun = 7 tahun

          • agak2 la diploma 3 sambung ijjazah 4 tahun total semua 7!.sambung ijjazah perubatan ker??noob.. selalunya sekrg org kalau smbg ijjazah akan kos sama juga semasa mereka belajar time diploma. ada mungkin sampai 4 thn ke? kecuali kos berlainan. tambahan pula dgn pemindahan kredit subjek mana mungkin sampai 4 thn..giler.. aku punya diploma it 3 thn sambung ijjazah unimap 2 thn. so 5thn ja. mender sampai 7 thn

            meh aku ringkas,,
            STPM 2 thn+ ijjzah 4/3.5=7 -6.6
            Asasi/Matrik 1 thn+ijjzah 4/3.5=5-4.5
            Diploma 3 thn +Ijjazah 2 thn/3 thn/3.5/ thn=5 thn 6.5

            • Diploma 3 thn + Ijazah 2 thn biasanya hanya utk mrk yg sambung bidang yg sama @ di u yg sama.

              Secara amnya kebanyakan tempoh program ijazah adalah 4 thn, jadi klau tidak dapat pemindahan kredit mmg akan jadi 7 thn. klau dpt blhlah pendekkan masa belajar.

              Jadi penting utk mengkaji laluan masa dpn kita

              • hurmm… sebut pasal dip+degree ni, teringat al kisah cerita aku dulu. rasanya ini yg plg shortest ever in malayasia.

                gini:

                aku ambik SPM + STAM.

                pastu aku gi ke KUSZA(now UniSZA) buat DIPLOMA. since aku ada STAM, so Diploma aku dr 3 tahun dapat excuse/transfer jd 2 TAHUN (terus lompat ke sem3) bg lepasan SPM, tetap 3 tahun.

                lepas 2tahun Diploma, pihak KUSZA ada agreement dgan Al Azhar Univ, Mesir utk terus ke Tahun akhir, tahun4 Ijazah syariah/usuldin di sana.

                bg yg lucky (&pandai), trus dapat lulus straight,Alhamdulillah. namun ramai juga terpaksa repeat atleast 1 year.

                jadi keseluruhannya timing cost aku:

                SPM-> STAM-DIPLOMA-DEGREE = 4 Tahun SHJ.

                (dpt sijil STAM, DIPLOMA IPTA, Degree Oversea)

                bahkan ada bbrapa sahabat yg buat sijil STPM belan2 buat diploma tu. diploma xderlah payah mana pun. lebih krg sama je silibus dgn STPM tu. so akhir tahun diorg gi attend exam STPM(canggih! smpai skrg aku rsa rugi x buat sama2 -xda sijil STPM)

                lepas balik mesir dia sambung masters pulak 2 tahun di UKM.

                so kawan aku tu dlm masa 6 TAHUN SAHAJA!, dia ada STAM, STPM, DIPLOMA Ipta, DEGREE

                Oversea & MASTERS.

                skrg dia dh jd Pensyarah IPTA.

                Paling Express, Paling Murah! (oleh krn dia org T’ganu masa tu, so yuran adalah separuh shj brbndg pelajar luar: +-RM300/sem)

                hebat tak?? hehe.

                kata orang kalau nak apply kerja Govment, STPM holders is Priority…

                mungkin ada yg pi matriks/asasi lps SPM tu, ada yg dpt 2tahun-2.5tahun. plus degree 4 tahun, jadi la 5-6-7 tahun juga.. kelulusan yang dapat HANYA IJAZAH SAHAJA(+SPM) yg mana mrupakan majority kelulusan ratusan ribu graduan malaysia pada hari ini)

                jadi fikirkan baik2 masa depan yg sebenar anda.

                (p/s: situation di atas tu sudah invalid pd tahun ini kerana Joint Agreement dgn Al Azhar

                sudah terbatal since Last Batch 2007/2008)

                Sekian dan Tahniah kpd yg berkesempatan dpt rezeki seperti itu.

  26. hmm nak tanya,saya punya result spm sederhana je..sbjek teras ok laa dapat A je..cuma subjek sains je slack dpt c n c+ gitu..adakah saya masih layak utk menerima rayuan kemasukan matrikulasi pada 22mei ni?atau adakah sy masih layak utk dpt matrikulasi yg 2thn?and seandainya saya daftar f6 sementara tggu keputusan rayuan matrik keluar,adakah saya masih berpeluang utk masuk matrik?

  27. anda comel says:

    lelong budak matrik dapat keputusan sederhana.. kena lah belajar betul2

  28. [...] Semakan Keputusan Permohonan UPU 2011 Lepasan SPM [...]

  29. salam…tumpang tanya
    pembiayaan yang kita dapat kalau masuk asasi tu pinjaman PTPTN ke?

  30. yg elaun untuk budak matriks tu.sume budak matriks dapat ke?.ke kena mohon?.ke bagi yang layak je?

    • ex matrik kmj says:

      mmg dia bg sume dak mtrik..xpyh mohon..tp nk masuk matrik kena kuat mental n fizikal..xleh mudah mengalah..n kena bersedia berada dlm keadaan stress sbb mse mmg pendek.. chaiyok2 tok korg yg nk masuk matrik taon ney..akak da lepas matrik..hee

      • miss myra says:

        akak…kalau lepasan mtrik tknkal nk mhon ijzah bkaitan perubatan boleh ke tk???

        • lepasan matrik teknikal lebih mudah untuk mohon jurusan engineering.. kalau nak ke jurusan yang berkaitan dengan perubatan, mungkin jurusan biochemical engineering. tapi pastikan pointer atas dari 3.5 sebab jurusan yang berkaitan dengan perubatan ni selalunya sangat sengit.. tapi kalau awak dari matrik teknikal, peluang untuk mohon jurusan kejuruteraan sangat tinggi berbanding matrik lain..

        • boleh2 .. pastikan modul yg diambil berkaitan ngan medic la

  31. salam..nk tnya, sy pnye spm ckup2 mkn jew
    sy dpt mktrik tp upu xdpt pom..=(
    sy mmg xykin nk g mktrik..
    n try wt rayuan tuk pom6..
    so btol ke pe yg sy dh wat ni???

    • sllu law da dpt matrik mmg x dpt upu n fom6, law ase yakin dgn f6 oke la..kwn sy pn ada mcm awk..tp dia t’pksa msuk matrik n dia nk mintak uitm yg second intake tp l’lepas..plih yg mane yg awk rse blh tp kat mne2 pon same, mmg kne struggle..

  32. fiefasha says:

    bolehkah kita memohon untuk pertukaran tempat matrikulasi…sekiranya boleh..bagaimanakah caranya

  33. assalamualaikum..abg saya masih keliru nak ambil matriks-sains atau diploma elektrik kuasa. Susah tak belajar elektrik kuasa, peluang kerja luas tak? Ambil matrikulasi tak tahu lagi bidang apa akan dpt nanti. Siapa boleh bantu. Terima kasih.

    • salam… xpasti pulak apa peluang kerjanya tapi klau dah ambil diploma tu kira dah fokus pada bidang elektrik kuasa tetapi jika msk matrikulasi msh blh memilih bidang nk ambil di u nanti

  34. mat_keliru says:

    assalamualaikum , sy nak tanya 2 soalan , uitm syarat die b.i mesti credit , tapi kenapa ramai kawan sy tak dapat credit dalam b.i layak masuk uitm sedangkan markah koko diorang rendah , dan sy b.i dapat credit ke atas dan markah koko sy tinggi dan kami memohon course yg sama , tapi diorang dapat , saya tak dapat . boleh jawabkan ? :) . soalan kedua , sy mengambil keptusan untuk menyambung form six dulu memandangkan sy tak dapat upu ,kawan sy kata rayuan upu or 2nd intake bulan 12 , so , boleh ke kalau 6 bulan sy buad form six then kalau sy dapat upu 2nd intake , sy terus keluar form six ?

    • maybe rezeki dorg.. xpe je law nk f6 dlu n law dpt 2nd intake uitm kua f6..

      • btul kte najwa 2..sye pown x dpt upu dan matrik walaupun result sye ok dari kwn2 sye.. sye ingt nk msuk f6 dlu klu tpilih untk 2nd intake nnti ,bru kluar f6..rezeki ade mane2 je,,kite kne brusaha skit..

        • kenapa dah masuk f6 6 bln pastu nak kuar cmtu je?xrasa rugi ke?cuba kamu masuk f6 tuh n belajar dgn bersungguh2 pastu kamu pk la..nk keluar ke tak nak kalo dpt second intake…kalo akk..akk xkan pergi…sbb ternyata kptsn akk tak nak mohon apa2 permohonan upu dan lain2 lps xberjaya masa first intake berbaloi2…^^

          • setuju ,.. dulu sy pon dapat 2nd intake..tp rs nk smbg degree cpat skit so troskn f6…apa pon kna study kuat sikit la…=)

    • keputusan rayuan upu dlm minggu kedua bulan jun ni nanti. klau dpat mmg blh keluar dari form 6

    • Please la jangan keluar F6.. saya dulu dapat uitm diploma sains geomatik sesi disember… saya tolak mentah2.. Dan sekarang berbaloi.. Saya dapat tawaran Ipta sesi 2011 / 2012. sbb apa? Form 6 always a better choice than diploma.. Nak gaji besar, kerja besar kena buat degree cepat… peluang nak msk U sambung ijazah pon tinggi.. pointer 2.75 dah boleh dpt U… Bidang yang kita nak pilih pon masih luas… boleh pilih je nak belajar ijazah apa.. diploma? dah menjurus ke arah satu.. x de bebas2.. x minat maka nasib buruk… Biarlah org nak kata apa pon (budak skolah la).. Haaa hari ni kawan2 saya yg buat diploma makan balik kata2 mereka sampai lebam… saya dah degree mereka masih terkehel2 buat diploma.. Jadi fikir2kanlah Apa kemahuan anda.. Nak degree cepat atau nak rilex je ambik diploma Tapi pointer 3.5 keatas pon blm tentu dpt U utk degree.. Nak tau kenapa? UPU kata diploma utk melahirkan graduan pekerja separa professional. maknanya jadi pembantu bla bla bla je la. Hanya pembantu pegawai.. dan lain2.. So nak keja besar & nak berjaya cepat sila lah ambil stpm atau matrik.. Pilihan yg salah atau tepat mempengaruhi masa hadapan kita… Diploma pon bagus tapi anda kena korban masa lew… blajar lama……

  35. ex matrik kmj says:

    setahu sy kte xleh tukr tmpt matrik..kecuali sbb sakit or ade kembar..

  36. boleh je keluar f6 lps dpt 2nd intake..=)

  37. salam…nak tanya…stahu sy kt matrik (kpm) ada modul 1, modul 2, modul 3…modul tu kita kne pilih nak ambik salah satu atau mesti ambik tiga-tiganya sekali..???

  38. salam..nak tanya..kita kena pilih salah satu modul di matrik(kpm) atau wajib mengambil ketiga-tiganya??

  39. salam , saya dapat matrikulasi UIAM – sains hayat , tapi bila check kat website UIAM , saya x boleh sambung medik if saya ambik Sc hayat at UIAM , kene amik asasi Prubatan at UIAM bru boleh sambung MBBS . Soalan saya , saya dapat 9A dalam SPM , and adakah saya mempunyai peluang yg tinggi untuk tukar course di UIAM ? dari sc hayat ke asasi perubatan ?
    saya dah amat confused , because kalau saya x dapat tukar ke perubatan , saya memang x suka nak ambik selain medicine . tapi at the same time saya dapat marikulasi BAnting . macam mane ye ?

    • salam… blh mohon tkr ttp tertakluk kpd kelulusan & kekosongan tempat. Klau xslp saya pernah terbaca yg bdk asasi sains hayat jika cemerlang (4.00) blh mohon sambung MBBS, cuba Hayati call UIAM utk sahkan.
      Jika masuk matrikulasi pun blh sambung perubatan, asalkan keputusan cemerlang.

    • pergi je matrik..nanti sttudy betul2 pastu apply medic ade lima uni…UPM,UM,USM,UITM,UNIMAS DAN UKM…kalau uia kena gi uia je….lagi satu matrik ade persaingan dgn cina2 dan india2 yg pandai2…so belajar pun lebih kompetitif dan insyaallah boleh berjaya dlm bidang yg diceburi =)

    • kak long says:

      yati..awak boleh jer tukar ke asasi perubatan biler di cenfad uiam tu nanti tp tertakluk kepada kekosongan la..sbb kawan saya dulu ader ckp ramai yg dpt tawaran asasi perubatan ramai yg dpt oversea..byk tak daftar..so leh tanya cenfad uia tu dulu…atau skor betol2 dpt pointer ~ 4 cgpa masa sem 1 atau 2 akan diberi pertimbangan ke asasi perubatan, pergigian….kalo masuk ke matrik kpm pon ok gak..dpt pointer bgs aderr jer peluang utk amek doktor perubatan

    • Mr Asura says:

      Boleh mohon tukar. Kena bincang dgn pihak sana, depends on result dan availibility jugak.
      hmm memilih masa depan, mmg confuse sy faham prasaan hayati.
      pikir dalam-dalam, choose the best, and goodluck!

  40. fatinnadia says:

    saya dapat matrikulasi perak dlm course sains. dan UITM pahang dlm diploma sains komputer, which one i should take? konpius dah ni.

  41. fatinnadia says:

    salam, nak mintak pendapat semua. saya dapat matrikulasi perak dalam course sains. n UITM pahang dlm diploma sains. which one i should take? saya takot if saya amik uitm, nanti nk sambung degree kita terikat dengan subjek tuh je. n sy still tak tahu apa jurusan yang saya nak n kerjaya apa yg saya nak. dan kalau sambung matrik, if saya fail , saya tak dpt nk smbung mana2 dah. macam mana ye? tolong saya T_T

    • salam… dua2 kursus pun ada cabarannya. jika belum pasti nak ambil bidang apa di u, lebih baik fatin masuk matrikulasi. insyaAllah klau fokus & bersungguh2 akan berjaya

    • kak long says:

      kalo rasa diri tak leh nak catch up amek diploma sains kalo rasa awak mmg bijak the amek matrik…kalo selamat amek diploma sains sbb chance awak dpt diploma tinggi..awak leh apply kerja ngan diploma..awak leh sesuai kan diri dulu sbb diploma take 3 yer to finish..but matrik kalo failed tak dpt sijil..kalo dpt rendah kena lelong kursus pelik2..kena cepat sesuaikan diri dgn sistem pembelajaran yg very fast track..so ikut awak la..kalo nak peluang masuk degree cepat masuk matrik..kalo lambat masuk diploma..

    • Mr Asura says:

      konfius dan keliru..
      mungkin artikel ni dapat berikan sedikit pedoman. http://sangasura.wordpress.com/2011/05/23/minat-p
      goodluck!

  42. salam….saya dpt matrik perakaunan….kalau sy nak tukar kos perakaunan ke sains bole x ??

    • salam… pertukaran matrikulasi perakaunan ke sains tidak dibenarkan

    • kak long says:

      ruginya..awak mmg kelas spm akaun ke..kalo subjek sains awak bgs baik amek diploma jer..byk diploma kat uitm spt diploma kimia industri,teknologi makmal perubatan, kejuruteraan, mikrobiologi ker..drp tuakr aliran ker sastera ni

    • maaf tak boleh,, sains ke akaun boleh la

  43. salam, saya tengah konfius skg nie…saya dpt twrn ke matrikulasi dan uitm….yg mne patut sy plh sbb sy xtwu nk plh yg mne cz matrik dpt jrsan perakaunan n uitm dpt jrsn pengurusan bank….yg mne lbh bgs utk mse dpn….

  44. assalamualaikum…kalau dapat diploma sains uitm nanti bile degree nak sambung ape ?? boleh kew dari dip sains uitm nak tukar kpd asasi sains uitm ??

  45. assalamualaikum…nak tanye…kalau diploma sains kat uitm nanti ble degree nak sambung ape ?? emm, boleh tak dari dip sains uitm nak tukar ke asasi sains uitm ??

    • salam… xpasti plk tp mungkin apa yg berkaitan sains, cuba rujuk syarat kemasukan ke program pengajian peringkat ijazah. Nak tukar kursus tu susah sikit sbb tawaran biasanya muktamad

    • kak long says:

      xboleh kot..selalunya yg dpt asasi uitm telah dipilih utk pelajar spm yg dpt spm yg cukup bgs manakala diploma sains kurang ckit..cuba chek ngan uitm kalo boleh…

  46. keliru.. says:

    bole tnye pendapat..saya dpt matrikulasi kos akaun..n universiti malaysia pahang kos sains komputer..mne lagi bgus yer..saye ade basic akaun coz dulu tyme sekola amek akaun..saya mnat juga lah..lau sains komputer ape peluang kerjaya yer..pleez reply..kebuntuan..

  47. ntahlar says:

    saya dapat asasi kjuruteraan uitm. kalau saya pergi dengan bidang ni , saya boleh sambung ngan fieLd maths x? cz sy mang minat bidang maths cuma xtaw pathway ke mana. sy juga dpt mtrikulasi penang.y mna sy patut pergi? pLease toLong sy…

  48. salam. sy tgah pning nk buat kputusan. sy dpt matrikulasi sc penang dan pd masa yg sma sy dpt asasi kjuruteraan uitm. sy lebih berminat utk proceed dlm bidang maths n sy mang minat subjek maths. ap pndpt anda? yang mna sy perLu pergi?

    • hmm..sbnrnye ikut pilihan sendiri itu yg terbaik..tanya pd hati..tanya pd minat…tgk ap bidang yg lg kita cenderung..cuma igt level matrk dan asasi same jee..yg penting usaha..

    • kak long says:

      pilihan yg baik bg awak ialah masuk matrik dan pilih modul kearah sains fizikal dan komputer sains sbb awak minat math..then lepas matrik boleh mohon degree math yg mmg byk kat ipta..kalo nak amek math awak xopyah struggle sngt nak dpt pointer yg power mcm nak amek doktor perubatan..so peluang awak utk amek math mmg senang la..pilih matrik

  49. salam.. nak tanye,, klaw matrikulasi teknikal, subjek ape y kite blaja

  50. orangebuddy says:

    assalamualaikum….
    seseorang perlu bantu saya….
    sampai ke hari ini….saya masih tidak tahu apa minat,kekuatan dan kelemahan diri….
    jadi…ke mana hala tuju yang boleh dilalui….
    sesiapa ada pendapat…??

  51. assalamualaikum..
    mahu brtanya, subjek yg fizik kat matrik cm mne?
    sye ni fobia fizik..

  52. kamal125zr says:

    as salam tok sume …sye nk tnye berkenaan dgn "pengecualian jam kredit" brape lama dy potong utk pengambilan ijazah nnty ….bole x sesiape terangkn dgn lebih trperinci , utk sye rancang pilihan sye lps nie ……..

    • salam…tak pasti pula tapi rasanya bergantung kpd kelulusan sedia ada & universiti mana nak sambung degree tu

  53. ASSALAMMUALAIKUM , SAYA DAPAT MATRIKULASI KOS PERAKAUNAN DAN DIPLOMA UITM-KOS PERAKAUNAN.. MANE SATU YANG PATOT SAYA PERGI ?????????

    • klau nk cpt msk program peringkat ijazah ambil matrikulasi tapi klau dpt diploma fast track rasanya lebih baik pergi uitm

  54. salam..sy confuse . sy dpt matrix course sains n uitm kos asasi undg2..mane satu yg ptot sy plih ?? matrix ke asasi ?? rmy yg nasihat plih asasi . sy minat undg2 tp sy kurg yakin la .

    • salam… sains & undang2 dua bidang yg agak berbeza, mslhnya dua2 pun bagus. jadi dicadangkan pilih yg yaya yakin & minat

    • sama la kita , tapi undang2 ni susah nk cari keja halal esok2 , kalau minat saja tapi xda masa depan xda guna gak .

  55. assalamualaikum. mohon bantuan. kalau lepasan matrik nak masuk usim tp tanpa ada arab tgi or arb komunikasi peringkat spm, bole apply tak usim? kalau ada arb komunikasi peringkat pmr je?

  56. Apakah proses penukaran kursus asasi di UIA? Saya ditawarkan bidang ekonomi dan sains pengurusan, ttp lebih berminat mengikuti pergigian. Sy diberitahu penukaran kursus dibenarkan, ttp bagaimana prosesnya? Benarkah pelajar hanya dibenarkan utk membuat penukaran selepas tamat sem pertama? Jika benar, tidakkah pelajar itu bakal akan ketinggalan dlm kursus yg lebih diminatinya?

    Ada sesiapa boleh bantu?

    • Dari apa yg saya dgr, permohonan blh dibuat semasa minggu orientasi nanti

    • kak long says:

      amek diploma jer sbb kalo asasi ekonomi dan perniagaaan for sure awak tak kan dpt masuk aper2 degree bidang sains lg termsuk pergigian…say goodbye to science stream or awak try mohon diploma or masuk matrik kpm kalo awak dpt

  57. pelajar asasi boleh buat pinjaman ptptn ke?

  58. konpiyus says:

    salam…. sy dpt matrik perak dlm jrusan sains dan dploma kt uitm perlis dlm jrusan teknlogi polimer….
    mslahnye sy x tau mne stu yg hrus sy plih…
    ade spe2 yg boleh bg cdangan?? teknlogi polimer 2 ok ke??

    • salam… mula2 tanya diri awak apa yg awak minat. jika minat bidang aliran teknologi polimer ni blh msk uitm tapi jika minat bidang lain @ xpasti lg ambilla matrik.

  59. saya runsing says:

    salam..kalau masuk asasi UM then cemerlang (4.00) bleh sambung overseas tak?kalau kolej MARA pon boleh x nak sambung overseas kalau cemerlang?ada orgbgtau klu asasi x boleh tp kalau kolej MARA boleh…sapa tau tlg eh…..

    • salam.. kwn saya ada cerita masa dia belajar di matrikulasi 3 thn lps ada org dari JPA/MARA dtg temuduga pelajar cemerlang utk sambung oversea tapi skrg tak tahu la ada lg atau tidak

  60. btoika smasa processback end calon yg tlh brdftr dgn kolej matrikulasi kpm diselaraskan x kan dipertimbgkn dah dlm proses rayuan msuk ke ipta.x knn kott????somebody know?help me please

    • memang betul…

    • btul…tp kn mse sy mtrik thn lepas,,kitorang sume berjaga2 tkot pointer sem1 down..so kitong isi uitm punyer pnggiln kedua tuk msuk lan disember…bile result sem 1 kuar..tgk2 ade dak2 yg kne tndang coz below than 1.5..so dyorang cbut g uitm.

  61. jika lmbt dtar fom 6 mcm mne ye ? tetapi pilihan saya skrang msuk ke fom 6 .

  62. salam..

    saya menerima tawaran matriks perakaunan di perlis tarikh daftar 23 mei dan saya juga menerima tawaran asasi bahasa inggeris di UIAM tarikh daftar 29 mei.. ada sesiapa leh cite modul utk asasi bahasa inggeris ini dan seandainya sy berpeluang menyambung ijazah dlm bidang yg sama, apa kerjaya yg bersangkut paut dalam bidang ini.. dalam masa yg sama saya sdg menunggu keputusan temuduga PILN MARA pd 18mei dan KPLSPM pada 21mei.. sy benar2 keliru krn sy amat meminati bidang matematik.. tlg saya..

  63. bakal kms says:

    sape dpt matriks selangor….(;

  64. aatiqah amr says:

    salamualaikum . nak tanye . pointer selamat untuk smbung ijazah bgi lepasan matrix brpe ye ?
    lepastu , betul ke kalau dpat pointer4 dlm sem 1 ngn 2 boleh mintak tajaan UTP ??

    • xtahu la ye ke x..tp lecturer slalu ckp "at least ples la dpt 3.0 ye awk2 sume"..tp classmate i dlu spm 5a je kot tp power la 4.0 sem 1.so admire him!hehhehe

    • Mr Asura says:

      wkslm. kalau dapat 3.0 ke atas, dah boleh lepas dah sebenarnya.
      preferrably around 3.5.
      untuk UTP, kalau dapat pointer 4 of course peluang cerah utk ke UTP.
      tapi bukan tajaan UTP jgn salah faham ye, tapi tajaan Petronas/MARA/JPA.
      Tak dapat 4 flat pon, actually still boleh apply UTP.

  65. salam..
    apa kelulusan untuk masuk asasi dlm pendidikan islam..

  66. salam saya tgh konfius ny mana lagi baik saya dpt matrik sains ngn diploma farmasi
    mana saya patut pergi
    hati saya berbelah bagi skrang ny mmg la saya dah baca kat atas tp saya stay berbelah bagi lagi tlg sapa2 bg cadangan .tolonglah

  67. nadia tasya says:

    assalamualaikum… sy ad 1 prtanyaan.. cntohnya ssorg pljr tu ambil asasi di ipts, contohnya uniten, mmu n sbgainya.. ad x pluang utk dia ambil degree di ipta?

  68. Mr Asura says:

    nice information by ePutra.
    ramai lepasan SPM yg tak jelas tentang hal ni.
    kebanyakan mereka keliru nak buat pilihan..

  69. nk tnye,,mne lbih baik,p0li @ f0rm6..btol ke kalau terima twran p0li,xkn dpat ryuan u..

    • Tingkatan 6 lebih bagus ira kerana sijil STPM diiktiraf di seluruh dunia dan hanya di malaysia sahaja anda dapat mengambil STPM. Fikirkanlah peluang ini sebaik-baiknya sebab peluang hanya datang sekali sahaja

  70. salam,saya nak tanye,skng ni kalau politeknik masih boleh tukar tempat belajar tak tanpa tukar kos,maksud saya politeknik port dickson dip pemasaran,boleh tukar ke politeknik sultan azlan shah dlm bidang yg sama cuma tukar politeknik je.boleh tak?dan mcm mana caranye?

    sekian terima kasih….

  71. zuriah ismail says:

    c.zu .Kesian n termenung makcik …bila baca… semuanya x leh wat keputusan…matrik / asasi / f6.camnilah e putra dh bagi info diatas…baca n faham…pas tu…jalan terakhir wat sembahyang istikorah minta Allah beri petunjuk.amin…

  72. mohdsyukri says:

    Hey semua..Jika anda gagal memasuki U pada semester Jul-Dis 2011. Jangan lepaskan peluang..banyak pengambilan ke 2 di buka terutamanya oleh di IPT MARA. Kalau ada 5 kredit BM, Mate, subjek Sains, mana-mana 2 subjek lain dan lulus Bahasa Inggeris hubungi saya dalam kursus kejuruteraan Pembuatan di Kuantan pahang. Hantarkan nama, no hp, e-mail, resut SPM kepada mohdsyukriabdullah [at] yahoo.co.uk

    • sy budak lpasan matriks 2010/2011

      batch kteorg yg last b4 sukatan pljran di matriks d’rombak.

      if korg dpt mtriks, better juz go for it. lgpon batch skrg untung sbb syllabus byk di cut.

      cth: dlm kuliah bljr biodiversity 18 jam, but now only 8 hours.

      buku2 lthan tutor pon makin lama makin nipis.

      but, once u all dh msuk mtriks kne struggle coz dlm kuliah ckg ajr cepat.

      n pls bg pljr lpsan SPM yg dpt mtriks tp rslt xde la bgus mana don’t ever u compare your rslt wif others people b’coz one day korg yg rsa rslt dpt cukup2 mkn bolh score 4flat. trust me! as long as you all study smart ok.

  73. ikanmasin says:

    hello!sy ade diploma medical lab.tech…bole ke course ni continue pegi medic?dkat mane yee?

    or sambung pegi oversea,bole ke?(angan2 yg tinggi hehe)

  74. ikanmasin says:

    boleh ke dari diploma continue pegi course medic?

  75. chaeryching says:

    Salam sjahterah…saya skrang ne tgh menuntut form 6 dan skrang dah hampir last semester 1…tiba2 dpt surat twran SPA,course penolong pegawai perubatan(diploma)…saya CONFIUS sangat2,yang mana satu patut sa lepaskan..umur pun dah 19thn,sa ingin cepat2 habiskan pelajaran dan mara ke pringkat seterusnya..tapi form6 susah sangat.. manakala SPA plak tahun 2014 baru habis blajar itupun baru tahap diploma blum lg degree… umur pun dah 22 tapi on the same time SPA menjamin kerja dan telah memberi satu bidang khusus…Macam mana Ne???hati sa berbelah bagi…TOLONG!!!sapa2 bg cadangan..

    • salam sejahtera… mula2 tanya diri apa yang paling minat, rancangan masa depan & apa yang hendak dilakukan selepas tamat proses pembelajaran nanti. Ini penting kerana tempoh masa bekerja lebih lama daripada tempoh masa belajar….
      contoh andaikan kata habis belajar umur 25 tahun & mula kerja umur 26 tahun hingga 60 tahun pencen, maknanya 34 tahun bekerja. Bukankah lebih baik jika anda dapat bekerja dengan sesuatu yang diminati & disukai….
      Jika ambil STPM anda masih boleh memilih bidang yang anda minati tetapi jika pilih SPA anda telah memilih satu bidang yang khusus…

  76. nor ashikin qurratul ain says:

    salam,,saya pelajar stpm sekiranya subjek sejarah gagal,,,ada tawarankh untuk masuk universiti ..sebab saya bercadang untuk memilih kos pendidikan..

  77. Halo…saya baru je habis spm….saya nak tanya

    1.apakah kelebihan sekiranya saya pilih matrikulasi berbanding universiti???adakah sijil lepasan matrikulasi amat membantu kelak??sebab matrix sgat popular la…tapi x tau apa sebab pla…

    2.banyak yg kata Masuk universiti apply diploma dulu pas tu ijazah…diploma tu apa???asas utk alam kerjaya??ijazah pla apa??semua kerja kerajaan perlu ijazah ke??

  78. adakah universiti sains islam USIM menerima pelajar lepasan matrikulasi???sye amek bidang perakaunan tp saye ingin smbung degree dlm bdang agama di USIM…ADAKAH DITERIMA????

  79. Salam saya nak tanya, saya dari asasi kliuc dan saya nak tahu boleh ke saya daftar sarjana muda di ipta? helppppppp

  80. assalamualaikum… nak tanya sikit pasai PILN… untuk PILN kan kita kena mntak sendiri ke or di'offer'…

  81. saya nak tanya, saya lepasan matrikulasi pst sesi 2010/2011.. saya nak tahu, seberapa lamakah keputusan matrikulasi kita itu sah digunakan untuk memohon ke peringkat ijazah di ipta. terima kasih.

  82. saya nak tanya. result spm saya bm-c. bi-e. p.islam-c. sejarah-d. math-g. science-d . apa yg patut saya buat. saya ingin meneruskan mata pelajaran. adakan jalan terbaik memasuki tingkatan 6? :)

    • Nasira ferosia says:

      saya rasa kamu boleh masuk dipolma kerana ia lebih senang dari pada ting 6 , kamu pelajar IT ke
      kalau kamu pelajar IT lebih baik kamu pergi (UTHM) … ;)

  83. pelajarbuntu says:

    RESULT SAYE TEROK ADE 1A ADE G…BOLEH X MASUK FORM 6?

  84. Assalamualaikum…!! sya nk tyn adakh sya layak msuk ke form6 dgn result sya yg truk nie sbjek sains : fizik n kimia: E biolog: D… bm: b+ p.islm : B tasawur islm : B math : c+ sej:c+ ..!!!!

  85. saya nak tanya , pilhan antara dua ni, pra-diploma dan tg.6, mana satu yang lebih baik, yang lebih menjamin masa depan ..? saya bingung!!!!!!

  86. saya ada pertanyaan pra-diploma tu bagus ke juga ? yang 6 bulan pngajian . antara pra-dip dan form6 mana lbih bagus ?

  87. Result saya agak kurang memuaskan dlm SPM. Bio & Fizik dpt C dan Add Maths & Kimia dpt D. Jadi, saya nak tahu, saya ini layak x masuk form 6 ? Dan kalau masuk form 6, boleh tak saya tukar ke aliran sastera?

    • layak kot~Result kmu hampir sama gan saya.Cikgu sayan kata saya boleh,cuma kena tukar ke aliran sastera

  88. bile boleh tahu saya akn dpt skola mana?

  89. Ateyn_jauhari says:

    chemistry dan fizik di matrikulasi senang tak? kita perlu belajar dari mula ke ataupun sudah kena ada asas belajar daripada sekolah dulu?

    • memang kena ada asas semasa sekolah kerana di peringkat matrikulasi, level nya lebih tinggi lagi dari sekolah. jadi, kita akan belajar lebih mendalam berbanding apa yang kita pelajari sewaktu di sekolah.

  90. msa spm saya suka sgt fizik,lepas masuk matrix saya jd benci fizik..kt matrix,fizik lh yg plg dibenci ramai..plg disuka ramai adalah bio…bg pdt skarang,tak sama mcm pdt dulu…pdt skarang sgt susah kalu malas blajar..dpt pointer 1.5 ke bwh pd sem 1,terus kickout…sesiapa yg dpt pdt,fikir 2 kali…sesiapa yg dpt pst,teruskan dgn usaha..

  91. bg sesiapa yg dpt matrix,tak kira pdt atau pst..dua2 bgs asalkan fikiran positif dan bersemangat berkobar…kalau semangat low n cpat mengalah,pasti akn hanyut…goodluck

  92. maksudnya fizik,chemistry dan biologi wajib belajar di matrikulasi lah ya?

    • mulai matrik sesi 2011/2012, matrik sains pst ada perkenalkan 3 modul.
      Modul I – Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik.
      Modul II – Fizik, Kimia, Sains Komputer dan Matematik.
      Modul III – Biologi, Kimia, Sains Komputer dan Matematik.

      matrik sains pdt hanya ada modul I dan II. matrik teknikal pula akan mengambil subjek matematik, fizik kejuruteraan, kimia kejuruteraan, dan subjek kejuruteraan yang dipilih (elektrik&elektronik/mekanikal/awam)..

  93. saya bekas pelajar matrikulasi teknikal sesi 2010/2011 dan dalam program pst. aliran saya ambil pengajian kejuruteraan elektrik & elektronik. pandangan saya kepada mereka yang berminat untuk menjadi engineer, adalah lebih baik memohon matrikulasi teknikal sebab peluang untuk buat degree engineering di ipta sangat lah tinggi bagi student matrik teknikal ni berbanding matrik sains. sebab, student matrik teknikal telah diajar basic engineering dan lebih fokus kepada bidang engineering, contoh seperti elektrik, mechi atau civil. sekarang saya sedang buat degree di UTeM dalam bidang kejuruteraan elektrik kuasa. jangan risau kalau anda dapat matrik teknikal, pergi je, bagus tau, yang penting jangan main-main masa belajar, sebab matrik teknikal semuanya adalah pst dalam anggaran 10 bulan.

    • salam,,, saya dapat aliran sains matrikulasi,,,dengar cerita matrik teknikal susah?? hi3..
      boleh tolong kasi tips sikit kat saya sebab saya nak jadi engineer…

      • AzriFathurrahman says:

        matrik takde yang senang, lagi2 pst. haha. tapi relax je tak yah tension2 sangat. kejap je belajar terus dah masuk degree. kalau minat engineering, boleh masuk matrik teknikal. ada bidang yang dah khusus, electric/mechi/civil.. tips nya masa dah masuk matrik ni, pastikan buat semua assignment, tutorial dan perform masa ujian pertengahan semester (UPS) dengan peperiksaan semester program matrikulasi (PSPM).. insyaallah boleh punya. sebab nanti bila dah degree lagi susah belajar nye. matrik ni sebagai langkah persediaan nak ke universiti. :)

  94. salam..nk tye, sy dpt fist kt kuala nerang, rse mcm nk pegi kt sane..tp xpsti lg sb kputusn mtrik n upu pm xkuar lg..n kos yg akn dpt 2 pm xtaw lg..sy plk nk sgt further stdy dlm sc-medic..lg 1..kt k.nerang 2 sy bley mntk pnjamn mara, xdela mbebnkan sgt klu dbndigkn dgn ptptn 2 kn..n andai kte sy dpat mtrik dlm bidg sc n upu- asasi sc..which 1 should i choose??klu cthnye sy dpt asasi sc kt uitm bley x nk pohon pnjmn mara??

    sry ad y lri topik plk..(psal pnjamn 2)tp klu ad spe taw..pliz help me..huhuhu

  95. salam, agak-agak layak tak jika saya masuk form6 aliran sains dengan result SPM subjek C(fizik, biologi), D(kimia) dan B(add math)?. saya amat meminati form6 kerana form6 salah satu jalan untuk saya kejar cita2 dan tebus balik result spm. lagipun saya nak elak dari ptptn,… tapi saudara-mara suruh saya ambil U or poli lagipun kos yang ditawarkan mungkin bertentangan dengan minat saya… tolong lah menasihati saya apa yang perlu saya buat…

  96. assalamualaikum,saya berminat utk menjadi guru ekonomi dan kos yg sesuai diambil adalah pendidikan dengan ekonomi, jadi kena masuk maktab ke atau yg berkaitan dgn itu,ataupun memadai dgn mengambil kos pendidikan ekonomi diuniversiti yg sudah cukup utk bergelar seorang guru ekonomi?sbb saya kurang faham tentang perkara ini..saya lepasan SPM 2011 yg ingin memasuki f6…tkasih..

  97. Salam sejahtera. Minta kebenaran link maklumat ke blog saya.
    Tidak harus ada orang memandang rendah belajar di tingkatan 6 kecuali yang tak layak sahaja. Saya seorang guru dan saya amat menggalakkan pelajar-pelajar masuk ke tingkatan 6 jika tidak dapat/tidak layak matrikulasi. SPM aliran sastera jangan fikir banyak banyak terus sahaja ke tingkatan 6. InsaAllah dapat keputusan baik di STPM dan dapat sambung Ijazah di mana-mana universiti awam. Aku pun dulu ke tingkatan 6 setelah sangat tak layak ke matrikulasi. Alhamdulillah Cikgu Siswazah dah aku sekarang.

  98. sarah_iman says:

    Salam.Saya pelajar aliran sastera dan Alhamdulillah berjaya skor 9A. Permasalahannya skrg saya x pasti sama ada mahu sambung ke ipta atau ting 6. Bagi saya tawaran ting 6 lebih menarik kerana jangka masa yg pendek dan peluang sambung degree lebih cerah.Dlm masa yg sama juga sy berminat utk ke ipta. yg manakah harus saya pilih?

  99. nabila abdullah says:

    assalamualaikum,sya dpt 5a(bm,math,kim,sej,agama) 4b(+math,bi,bio,fiz)..klau dpt twaran antara asasi dan matrik mna satu yg sya ptut pilih?klau matrik modul mna yg ptut sya plih sbb sya x thu sya cenderung ke arah mna?..andai saya dpt asasi kejuruteraan @ asasi sains hayat yg mna lbih byak peluang yg baik?..sya ada baca post kt atas yg ckp klau asasi sains hayat xlayak smbung degree perubatan sedangkan saya mnat medic..buntu…please helpppp…

    • waalaikumsalam.. alhamdulillah kamu seorang yang sangat beruntung tahu dapat semua tawaran. hmm.. ikot kata hati lah nak sambung mana.. mana yang kamu minat.. jika kamu ingin ke dunia pekerjaan yang lebih cepat, boleh amek diploma.. jika nak amek degree cepat, amek matrik atau f6.. tentang jurusan yang kamu dapat tu, boleh refer ke internet apa peluang pekerjaan yang sesuai bila dah grad dip nanti..

  100. salam?kolej matrikulasi boleh tukar tak?

  101. nak tnya blh tak? sy dah dpt twarn utk msuk ke mtrx..adakh sy akn dpt twran utk asasi kat U lg? and tym spm, sy tak ambl subjek fizik, klu msuk mtrx ada kh sy akn study sbjek tue dla 3modul yg d twar kn?

    • rasanya kalau dah dapat tawaran matrik, kita tak dapat tawaran asasi lagi. hmm.. hanya modul III yang tak ada fizik iaitu subjek Biologi, Kimia, Sains Komputer dan Matematik..

      • thx 4 the answer.. nak tnya lg, blh? modul tue pihak mtrx yg akn tntu kn atau stdnt plih sndri sbb modul 3 je yg lyak utk sy?..

      • thx 4 the answer ah.. nak tnya lg stu?.. modul tue pihak mtrx yg akn tntu kn atau stdnt yg akn plih sndri ? sbb kn, modul 3 je yg lyak utk sy..

        • modul tu student yang pilih sendiri. saya cadangkan supaya awak ambil sahaja modul III sebab awak takde basic langsung dalam fizik. jangan ambil risiko sebab sistem belajar di matrik ni memang laju dan padat masa belajar, risau nanti stress pula. lagipun, saya rasa nanti pihak matrikulasi tempat awak pasti tak akan benarkan awak ambil selain dari modul III. ini pendapat saya lah.

          • sy tak nak ambl fizik.. sbb tue sy tnya! thnk u again.. klu sy nak msuk medic, wajib eh kna score 4 flat?..

  102. gadis buntu :( says:

    saye nk tnye, tolonggggggggggggg la jwab, sye keliru, sye DAH TERIMA tawaran matrik, tp saye sbenarnye masih mahu menunggu upu, adekah keputusan saye menerime tawaran marik sye akn mempengaruhi keputusan upu? adekah upu bersangkut paut dgn matrik? adekah upu tidak akan memberikan tawaran kpd org yg sudah terime tawaran matrik? help me :(

    • satu pilihan yang bagus jika anda pilih matrik (semestinya saya sokong sebab saya lepasan matrik sesi 2010/2012) haha. saya tak pasti lah pengaruh ke tak upu, tapi pernah dengar gak kalau dah terima matrik, tak dapat upu. hmm.. tak pasti. tapi jangan risau, matrik sangat best walaupun jadual belajar nya sangat padat. yang penting kena pandai bahagi masa antara belajar dan aktiviti kolej. sebenarnya, matrik ni melatih kita sebagai persediaan sebelum masuk ipt. nasihat saya, jangan main-main sewaktu belajar di matrik kerana pengajian nya sangat singkat dan pantas untuk ke peringkat degree. agak susah tapi kalau berusaha pasti berjaya. zaman belajar di matrik lebih indah berbanding belajar di universiti ketika buat degree nanti, semua bekas pelajar matrik mengakuinya. jangan stress sangat belajar tu, petang turun lah riadah. tu mengikut pendapat saya.

  103. lady buntu says:

    assalamualailum,sy lpasan spm 2011.result sy x brape elok,law mhon KPTM boleh di jamin masuk U ke?ape beza KPTM dgn giat mara?

    kalau sy masuk City U boleh tak?sbb sy minat seni bina…

  104. asmkum. sy habis belajar asasi undang-undang. skrang uitm tknak terima dan mcm tutup je peluang budak melayu nak masuk uitm LAW. nk jgak band yg diperlukan. sedanghkan hnya tgl berapa mata je nak dpat band 4. sy nk tny pendapat. kalau dah ke ijazah boleh tak sy nak tkar course lepas sy ambil skali lagi muet dan memenuhi syarat.

  105. Fatin Syakirah says:

    salam . .nk tnye. .kalo amek jrusan sains untk stpm. .sbjek ape yg kne plih ek?? mohon dibantu. :)

  106. klu dpt matrikulasi dgn maktab rasanya plih msuk ke mtrx tue plihan yg terbaik ke atau tak?

    • maktab belajar lama, 3 sem foundation, 4 tahun degree.. kelebihan maktab telah dijanjikan pekerjaan apabila dah grad degree cikgu tu. maktab juga diberi elaun sehingga tamat belajar, tak perlu risau pasal pinjaman.. matrik pulak bagus, belajar cepat, orang kata matrik ni jambatan untuk buat degree, cuma jangan belajar main sebab sistem belajar kat matrik ni cepat dan padat. kena pandai bahagi masa. ikut minat awak, nak jadi cikgu atau nak pegi matrik, sebab lepas habis matrik, kita akan isi upu lagi untuk buat degree yang lebih fokus dengan dunia pekerjaan akan datang.

  107. intoscience says:

    Salam semua,

    saya lepasan spm 2011,SPM result ok but saya decide nak amik science in F6,and sudah pun ditawarkan, tapi parents tak bagi sbb diorg cakap buang masa and suruh saya amik perakaunan sbb result akaun SPM lebih better. Akaun pula saya dapat tawaran ACCA-CAT. Saya nak minta pandangan untuk memilih aliran yang saya minat atau yang lebih mampu?

  108. salam..hmm,nk tnya..ape beza matriks pst and pdt?then,kalo dpt pdt tu okay ke?mean ta rugi ke masa 2 thn tu n lbeyh baek amek asasi..skrg confuse sme ada mtriks or asasi is more better..haish..anyway,thanks kpd spe yg reply ni =)

    • pst=program satu tahun. pdt=program 2 tahun. pst lebih padat, dalam 10 bulan waktu belajar. pdt lebih ringan sedikit, waktu belajar tidak sepadat pdt. kalau dapat pdt okay je cuma habis belajar nya lambat sikit. selalu nya yang dapat pdt ni spm nya lebih bagus sikit dari pdt, tapi bukan bermakna pelajar pdt tak bagus. asasi semua setahun, kecuali asasi uia 2 tahun. kelebihan asasi cuma asasi ni programnye kat universiti, dan keutamaan untuk sambung degree kat universiti tu lebih tinggi. asasi um dan uitm perlu memohon upu lagi sama macam student matrik. asasi uia terus sambung degree kat uia. asasi dengan matrik lebih kurang sama je, saya lebih suka matrik (semestinya sebab saya ex-kmtj haha). buat solat istikharah.

  109. Salam . Saya nak tanya , kalau saya dapat Form 6 aliran scince . Dan saya sudah pun klik terima . Adakah ianya akan menganggu tawaran UPU yang akan disemak pada 7 Mei ini ? Saya mendapat 6A dalam SPM 2011 . Dan adakah saya boleh mendapat tawaran asasi untuk UPU ini ?

  110. [...] ramai calon yang mempunyai keputusan cemerlang akan menerima lebih daripada satu tawaran. Pemohon yang berjaya perlu membuat keputusan yang bijak dan tepat serta mendaftar ke program yang [...]

  111. salam , nak tumpang tanya ,
    kalau saya dapat asasi uitm untuk 1st intake tapi course yg saya tak nak then saya pergi matrik ,.. , boleh x saya apply untuk 2nd intake diploma kat uitm???

    • 2nd intake diploma uitm biasanya intake disember.. kalau awak masuk matrik, selalunya tawaran 2nd intake diploma uitm akan dibuka bila awak selesai final exam sem 1 (PSPM1) kat matrik.. boleh je apply, takde masalah.

  112. salam,
    tak adakah cara nak tukar program ipta saya? Result spm saya 8A, saya apply untuk asasi kejuruteraan di UiTM tetapi saya dapat diploma kejuruteraan kimia. Rakan saya yang dapat 5A pn pun dapat asasi yang saya nak.Rayuan bole dilakukan ke?

    • dapat matrik tak? saya cadangkan, kalau tak dapat asasi kejuruteraan, lebih baik awak pegi matrik teknikal atau matrik sains yang menawarkan subjek fizik.. nak amek dip boleh tapi sayang sekali result awak bagus sangat tu 8a.. cuba mohon biasiswa.. 8a boleh mohon biasiswa yayasan telekom malaysia, dan boleh amek asasi kejuruteraan kat mmu.. just cadangan..

  113. As-slm, apakah status ibu sebagai penduduk tetap( ic merah) tidak melayakkan seseorang yg cemerlang untuk mendapat tmpt di IPTA?? Adik sy lepasan spm dengan result street A ( 6A+,2A,1A-) ada memohon tempat dibeberapa IPTA , namun dukacita bagi kami sekeluarga kerana walau 1 pun tidak menawarkan tmpt untuk adik sy menyambung pelajarannya…. Ayah orang malaysia dan adik sy sendiri adalah warganegara , yang lebih mengecewakan kwn2 adik sy yg mendapat result tidak sebaiknya telah mendapat pelbagai tawaran… Kami sekeluarga mmg meletak harapan pada dia, kerana dia bercita2 besar untuk menjadi doktor.. Sekian, harap sudi memperjelaskan

    • untuk pengetahuan awak, ibu saya juga berstatus penduduk tetap, tapi alhamdulillah saya layak masuk matrik dan seterusnya sambung degree ke ipta.. pendapat saya, adalah lebih baik adik awak membuat rayuan.. mohon mana-mana biasiswa.. sayang sekali result yang begitu cemerlang tapi tak dapat biasiswa.. buat rayuan ke sama ada ke ipta atau matrik.. mhon mana-mana biasiswa.. selalunya tawaran biasiswa telah dibuka sejak result spm diumumkan, kena alert.. ini pandangan saya..

  114. fille fatale says:

    Hai..I'm totally confius here…T.T
    I got twaran form 6 science stream and diploma science UiTM..
    if I go for the diploma,ada chance tk nak further study oversea for degree in medic?????
    diploma science is a lil bit safer and totally a full 3 years(for medic only,.as there's no fast track),while form 6 is superduper hard..but with also extra hardworking STPM is so much worthy,rite.And is recognize around the world.
    so,Whats on your mind..someone,help me out.I'll appreciate every advice.:::Thank you:::

  115. hi , juz want to ask .
    sijil matriks laku x ??
    kalau kantoi degree , macm mane nak futher study balik??
    nak gune keputusan spm or matriks???

    • sijil matrik hanya laku untuk sambung degree.. tak laku untuk mohon kerja.. kantoi degree selalu nya boleh repeat sem.. tapi kalau boleh jangan lah sampai kantoi.. tapi kalau dah kantoi tapi tanak sambung degree, boleh mohon diploma semula melalui upu guna result spm.. tapi rugi lah bro, dah penat belajar kat matrik susah-susah pastu dah sambung degree nak ulang balik diploma.. better terus je belajar sampai habis degree.. :)

      • bukan ape bro , banyak dgr citer member kantoi degree , tu yg cuak tu :) papehal pon thanks bagi informtn

        • haha.. go through je.. aku pun lepasan matrik sesi 2010/2012.. dah nak habis sem 2 degree pun ni.. alhamdulillah lah walau belum dapat merasa dekan lagi sebab course engineering susah nak arwah. hahaha. asal boleh habis kan seksaan degree ni memang lega. lol. ok, welcome… :D

  116. Hahafyza says:

    assalamualaikum ! alhamdulilah sye dpt tawaran ketiga2 sekali . Matrikulasi , tingkatan 6 dan diploma . saya tak yakin untuk masuk matrikulasi . saya minat nak terus diploma . tapi jurusan yang dapat itu jurusan pergurusan perniagaan pengangkutan . ttapi ade orang kata jurusan ini tidak popular . ramai pelajar tak amik jurusan ini . bagaimana yee ? boleh sape2 bagi taw saya mengenai jurusan ini ? ape peluang pekerjaan selepas abis diploma . bantuu saya !! :(

  117. Hahafyza says:

    assalamualaikum .
    alhamdulilah saya telah dapat 3tawaran . matrikulasi , IPTA dan tingkatan 6 . masaalah saya , saya tak berapa yakin untuk masuk matrikulasi . saya berminat untuk ke IPTA . tapi IPTA saya dapat jurusan Pengurusan Perniagaan (pengangkutan) . ada orang cakap jurusan tuu tak berapa popular dan tak bagus . apa pendapat anda ?? saya sangat buntu . jurusan tu bagus tak ? ape kerjaya masa depan untuk jurusan itu . tolong saya !! :(

  118. yayaSPM2011 says:

    salam . saya ditawarkan belajar di matrikulasi dan diploma di UiTM . saya sangat buntu untuk membuat keputusan tetapi setelah membaca info2 yang berguna di atas, hati saya telah terbuka untuk decide belajar di matrikulasi 28 Mei ini . terima kasih sudara kerana membantu ..

    • wasalam.. alhamdulillah.. saya rasa tu pilihan yang sangat bijak.. sebab pengalaman kat matrik sangat best. mereka yang pilih diploma akan merasa pengalaman kat u tapi tak dapat rasa pengalaman kat matrik, kita ni student matrik akan ke u juga satu hari nanti. sekaligus dapat pengalaman di matrik dan universiti.. nasihat saya, belajar kat matrik ni jangan terlampau santai sebab jadual yang padat dan pembelajaran yang agak sukar lebih-lebih lagi matrik program pst.. all the best and good luck! :D

      • yayaSPM2011 says:

        yea saya dapat matrik program pst, ramai sangat yg kata susah sampai saya takot untuk terima matrik tapi bila dipikirkan balik, tiada apa yang mudah di dunia ini, yang penting kita usaha dulu, btol x? chaiyok!! saya akan dengar nasihat saudara itu kerana saudara sudah ada pengalaman di sana, saya akan belajar rajin2 at sana nanti, kalau orang lain boleh, saya pun mesti boleh! Malaysia boleh! InsyaAllah .. saya akan share informasi ni kat kwn2 yg lain jgk supaya diorang x takot utk gi matrik .. thanks senior Azri ..

        • yep. dulu pun saya risau gak nak masuk matrik bila dapat pst, tapi bila dah masuk best.. serius.. hahaha.. sekarang ni saya dah nak habis sem 2 degree engineering :) .. okay, all the best and good luck kat matrik! :D

  119. salam.klau sy dftr dlu kt matrix,ader pluang x ryuan upu sy diterima?

  120. saya ditawarkan diploma teknologi maklumat(pengaturcaraan) di politeknik premier ungku omar…so nak tanya ok ke tidak kos ni?..lepas tamat tempoh pngajian, dimana patut saya sambung? mohon bantu…

  121. princess says:

    sape2 yg bace ney pliz bg pendapat…saye dpt matrikulasi kat penang dlm sains…then dpt jugak diploma sains com..yaa..same like due tige org kat sini..tp mslhnye..sye xtw nk pg mane..sb seyesly sy xminat sains com..parents soh masok je try..mane tw minat..sb dorg kate matrik ssh..tp pd saye..saye nk msok matrik..sb bole tuka course kat u..tp saye takot xmampu :(….saye takot gagal..sb spm saye pny sains xla ok mane :(..bole la~..tp pk2 blik..klau amek diploma..sye bknnye nk kje awl..klau amek dip..nk smbong ijazah kat kampus len n course len bole ke?…klau bole xpela..klau xley tu yg xtw tu..so saye xtw la matrik ke U..tlg la sayeee:(..saye minat sains..tp xske struggle2…takot xleh bwk..hmm..pliz help mee~~ da wt solat istikharah..tp still berbelah bagi..hm

  122. Hello,selamat petang~ Boleh saya tanya? Harap kamu dapat memberi maklumat.
    Sebenarnya saya pelajar yang pekak.. keputusan saya SPM ialah 3A- Moral,MPED, PSV 2B -sejarah,science 2C-math,BM 1D-english dan 1E add math.. saya telah dilayak masuk ke dalam form 6.. tapi masalah pemgangkutan.. tiada sesiapa hantar saya pergi ke sekolah normal.. Guru2 normal cadang saya masuk ke sek penang kerana senang ada asrama.. Saya ingin ambil PA,PSV,BM,MUET dan PP or geografi di sek penang tapi sayangnya kekurangan guru tiada mahu mengajar PP or geografi.. Guru2 penang nak saya cuba ambil Math M tapi saya lemah dalam Math.. Apa Perlu Buat?? saya sekarang dah buntu.. Saya tak tahu apa perlu buat..

  123. Hello,selamat petang~ Boleh saya tanya? Harap kamu dapat memberi maklumat. Saya pelajar pekak.. Keputusan SPM saya ialah 3A-moral,MPED dan PSV, 2B-Science,sejarah, 2C-math,BM 1D-english 1E-add math..saya telah dilayak masuk form 6 tapi masalah pengangkutan dan tiada sesiapa nak hantar saya pergi ke sekolah normal. Saya amat kecewa kerana saya benar2 ingin nak masuk sekolah normal.. Guru2 di sekolah normal cadang saya belajar form 6 di sek penang kerana katanya senang ada asrama.. So saya daftar sek penang.. Saya ingin ambil BM,MUET,PA,PSV dan PP or Geogarfi tapi sayangnya kekurangan guru tiada sesiapa ingin mengajar PP or Geografi.. Guru2 di penang nak saya cuba ambil math M tapi saya lemah dalam Math.. Apa perlu buat?? saya sekarang dah buntu..Tak tahu buat apa2..

    • hum~ sebenarnya boleh je awak ambil math m tu, sebab setahu akak, math m tu tak sesusah add math. untuk subjek pp dgn geografi tu, kalau awak betul-betul nak ambil dan yakin, awak boleh je cuba belajar sendiri. walaupun ini agak susah sebab tak ade bimbingan tapi kalau awak betul-betul minat, akak rasa tak ada masalah. ^_^ harap membantu

  124. pointer stpm sy 1.95.adakah sy masih berpeluang untuk smbng ijazah ?

  125. hai.nak tanya,kalau saya nak ceburi bidang farmasi subjek apa yg saya perlu ambil masa dkt matrikulasi? fizik or sains komputer?

  126. saya nak tanya ,kenapa saya x dapat matrik,sedangkan keputusan spm saya dapat 7a??koko sy pun x rendah,tambah lg sy pernah msk plkn,intake sesi pertama.bulan 3 ni baru balik dari kem.blh x jawab soalan sy ?sy nk tau punca masalah sy x dpt matrik..

  127. Zarahumaira91 says:

    Saya nk tanya,saya lepasan matrik 2010/2011..bleh lg tak klau sy nk mohon upu gna result matrik..berapa lama result matrik boleh digunakan utk mohon upu?..Ada sapa2 yg tau tolong jawab eh..tq..:)

  128. salam .. nak tanya . apa beza kolej matrikulasi dgn kolej mara ??

  129. nk pgi matrik tpi xamik +math bole ke..??

    • tak boleh la. sebab pogram kat matrik dah diatur matapelajaran apa yg perlu diambil. macam sekolah, bezanya cuma tak pakai baju sekolah. hahaha *pengalaman rakan-rakan akak la cakap~~ hehe

  130. slam..pointer saya 3.69 dlam diploma sains uitm…adakah pointer ini layak ke kos ijazah perubatan melalui sistem penerapan ke uitm??

    • sekurang kurangnya pointer diploma untuk masuk ke ijazah perubatan adalah 3.50 InsyaAllah, rezeki itu ada.

  131. salam..setahu saya saya diploma pun ok jga..ramai jga budak yg straiht a’s msk diploma tu..mnkn diorng tk mau terlalu cpt shngga gagal semuanya yg nk dikejar(jalan slmt)..ada yg aku dngr dri bebudak medic uitm..diorng kata..bila duk belajar medic..diorng cukup respect ngan budak diploma(pun ada bljr sama)..mereka lebih cekap tangkap apa yg diajar oleh lecturer..dri bebudak matriks or asasi..mnkn 3 tahun(diploma)buat mereka cukup faham dgn subjek2 yg dibelajar..biasanya diorng tk de masalah bila di ijazah cth:medic.

  132. afuq mikhtar says:

    nak tanya,kemasukan pelajar 'fast track' ~kemasukan januari,tu berdasarkan trial ke?kalau result spm x bagus,adakah akan dikeluarkan? bagus x menerima tawaran kolej swasta yang menawarkan biasaiswa untuk foundation n certain course saja?

  133. Muhd Hisyam says:

    Nak tanye… Antara F6, Politeknik, u , Matrixx or AL-HAFIZ… mane rase2 korang yg paling terrrbbbaaaeeekkk?????? Mohon bg cadangan

  134. x de ke asasi perakaunan

  135. kalau mrkah kokum 2.0 ada peluang ka msuk ipta?

  136. Assalammualaikum. .
    saya sekarang menyambung pengajian diperingkat diploma kejuruteraan elektronik (komunikasi) di politeknik sultan mizan zainal abidin.saya ingin bertanya,andaikan saya ingin menyambung pengajian diperingkat ijazah kelak,boleh ke kalau saya nak ambil bidang lain? contohnya seperti bidang perguruan di upsi kerana yang lansung tidak meminati bidang kejuruteraan. .

  137. salam.. nak tanya apakah perbezaan asasi, diploma dan matrix ;)

    • AzriFathurrahman says:

      diploma selalunya selama 3 tahun di ipt. asasi dan matrik ni programnya lebih kurang sama, cuma asasi di ipt dan matrik di kolej matrik under KPM. dip punya sijil laku untuk apply kerja, asasi dan matrik bila dah habis program, perlu sambung ke degree.

  138. salam. nak tanya, ptptn ada sediakan pinjaman for program asasi tak? terima kasih.

  139. Mna lebih baik F6 ke asasi?sya dah dpt F6..tpi b'harap dpt asasi undang2x UIA..yg mna ok????

    • matrik apply tak?

    • f6 sijil lebih laku dah lebih mudah untuk awak bila dah masuk universiti nanti. untuk asasi pulak, mmg antara saluran yg singkat untuk meneruskan pelajaran ke peringkat ijazah, kawan akak ada sorg ambil sijil asasi undang2. mmg busy habis sebab hanya ambil masa setahu dan perlu belajar macam2. awak mungkin akan lost sekejap masa awal tahum masuk peringkat ijazah. tapi kalau awak betul2 yakin yang awak boleh buat dan minat awak boleh je masuk asasi. tapi kalau awak rasa awak tak boleh cuma satu2 masuk f6 dulu. masuk mana2 puntak rugi, yang beza sekarang kelebihan dan kekurangan. cuba badingkan kelebihan dan kekurangan dua peringkat ini. InsyaAllah, awak boleh pilih sewajarnya. hehe ^_^ harap membantu

  140. ezwansyah says:

    saya blur la nk buat pilihan……takut tak leyh bawak kat mtrik nnt..by the way sya dpat matrik mlaka, program 1 tahun..sains..susah sgt ker?

    • AzriFathurrahman says:

      matrik memang tough dari segi pengurusan masa dan jumlah kredit yang diambil banyak dalam satu semester, dan jika dapat matrik satu tahun (biasanya dalam masa 10 bulan), perlu pengurusan masa yang bijak. jangan risau, sebab biasanya lecturer di matrik sangat membantu kita. asalkan kita buat kerja yang disuruh seperti assignment dan tutorial, dan perform masa Ujian Pertengah Semester serta Peperiksaan Semester Program Matrikulasi, insyaallah boleh buat. jangan risau. saya bekas pelajar matrik juga, dan sebelum masuk matrik memang agak risau, tapi tu semua mind set aje. for sure kita boleh habiskan matrik. seriously, matrik best kot!

  141. salam.,kolej mara dengan f6 mana lebih bagus?

  142. salam.,kolej mara dengan f6 mane lebih bagus?

  143. slm nak tny slaluny kalo buat rayuan utk msuk form 6 ni ble dpt ke?

    • saya sekarang pelajar diploma dalam bidang seni bina landskap, walaupun tak berapa nak minat tapi saya berusaha jugak pupuk minat tu~ hehe. tapi setiap sem pointer saya asyik jatuh je,boleh ke saya agak risau kalau tak mampu lepas ke pogram ijazah. tapi boleh saya tukar ke jurusan lain bila masuk ijazah?? atau saya kena ambil diploma semula untuk jurusan lain???

    • saya sekarang pelajar diploma dalam bidang seni bina landskap, walaupun tak berapa nak minat tapi saya berusaha jugak pupuk minat tu~ hehe. tapi setiap sem pointer saya asyik jatuh je,boleh ke saya agak risau kalau tak mampu lepas ke pogram ijazah. tapi boleh saya tukar ke jurusan lain bila masuk ijazah?? atau saya kena ambil diploma semula untuk jurusan lain???

  144. slm nak tny da pngilan kdua utk form 6 x?

  145. salam , nk tnya yg mna lg bagus ea , diploma kjuruteraan pembuatan di unimap or course sains di matrikulasi ?? T.T

    • AzriFathurrahman says:

      wasalam. kalau minat untuk mengambil degree lebih cepat, boleh ke matrik. kalau minat untuk kerja dahulu, boleh amek dip sebab sijil dip boleh apply kerja, tapi sijil matrik tak boleh mintak kerja dan mesti habiskan degree.

  146. assalam , sya dpt matrikulsi teknikal . yg sya tgh bntu skg nie psl nak plih samada kos kjuruteraan awam ,elektrik or mekanikal ?? which 0ne is btter ? tolong sye ! tq..

    • AzriFathurrahman says:

      wasalam. ikut minat awak nak amik yang mana, kalau awak lebih minat ke arah math sehingga ke peringkat universiti, saya rasa bidang elektrik sesuai. kalau awak minat ke arah fizik sehingga ke peringkat universiti, mungkin mekanikal lebih sesuai. dan kalau awak minat ke arah design atau architecture dan bahagian perancangan bandar sehingga ke peringkat universiti nanti, mungkin awam lebih sesuai. saya bekas pelajar kolej matrikulasi teknikal johor dan saya mengambil aliran elektrik dan elektronik, dan di universiti saya mengambil kejuruteraan elektrik (kuasa industri) di UTeM. memang electrical lebih menjurus ke arah math semata-mata.

  147. assalamualaikum…..saya nk tanya….saya dpt diploma teknologi kejuruteraan elektrik di uthm…….saya nak tahu boleh ke saya tukar sewaktu ambil ijazah nanti kepada jurusan kejuruteraan elektrik……berlainan dengan kos sewaktu saya ambil ketika diploma….harap boleh bantu

    • Azri Fathurrahman says:

      wasalam. ada degree dalam teknologi kejuruteraan elektrik di UTeM, di mana ipta pertama yang menawarkan course ini. jangan risau, course teknologi kejuruteraan dan kejuruteraan lebih kurang sama cuma teknologi kejuruteraan lebih kepada hands-on dan banyak lab berbanding kejuruteraan yang lebih kepada teori. dan untuk pengetahuan awak, seorang engineer memerlukan 4 orang technologist. dan, mengenai soalan awak tu, boleh sahaja minta ke bidang kejuruteraan elektrik, sebab lebih kurang sama sahaja subjek yang diambil.

  148. sy nak tanya tntang tingkatan 6,apakah subjek yang perlu sy ambil semasa di tingkatan 6 sekiranya selepas STPM sy nak smbung U dlm bidang KEJURUTERAAN AWAM?? sy nak masuk sgt dalam bidang tu..lagipun sy dah ada asas dlm lukisann kejuruteraan & pengajian kejuruteraan awam semasa d sekolah menengah..

  149. apakah subjek yang perlu sy ambil semasa di tingkatan 6 sekiranya selepas STPM sy nak smbung U dalam bidang KEJURUTERAAN AWAM?? sy nak sangat masuk dalam bidang tu lagipun sy dah ada asas dalam lukisan kejuruteraan & pengajian kejuruteraan awam semasa di sekolah menengah teknik..sy buntu dalam subjek yang perlu sy ambil semasa dlm tingkatan 6..takut nanti slpas STPM x dpt smbung ke bidang yang diminati..

  150. Assalammualaikum , saya bekas pelajar matrikulasi , saya baru lepas dapat result and result saya 3.00 , ada peluang tak saya nak masuk degree ?? kalau upsi ??

  151. Assalam…
    Anak saya menolak tawaran ke politeknik ..program yg ditawarkan ialah DIPLOMA KEJURUTERAAN ELEKTRONIK(PERUBATAN)
    Dia kini menduduki tingkatan 6 ..subject yg diambil kini ialah Ekonomi,Perniagaan,B,Malaysia ..oleh kerana markah sains dlm spm gred c ..guru beliau mengarahkan utk tukar aliran.
    Sebagai ibu sudah tentu saya inginkan yang terbaik utk beliau.
    Saya nak mntak pendapat dari pihak E-Putra.
    Mana langkah terbaik utk beliau..pada saya smua subjek yg akan diambil adalah baru..hanya perlu gigih belajar utk mencapai kejayaan.
    Pada dia pula..ambil STPM lebih banyak peluang utk ke universiti sedangkan politeknik blom pasti cabang hala tujunya..
    harap dapat bantu sya…terimakasih

  152. hurmm… sebut pasal dip+degree ni, teringat al kisah cerita aku dulu. rasanya ini yg plg shortest ever in malayasia.

    gini:
    aku ambik SPM + STAM.
    pastu aku gi ke KUSZA(now UniSZA) buat DIPLOMA. since aku ada STAM, so Diploma aku dr 3 tahun dapat excuse/transfer jd 2 TAHUN (terus lompat ke sem3) bg lepasan SPM, tetap 3 tahun.
    lepas 2tahun Diploma, pihak KUSZA ada agreement dgan Al Azhar Univ, Mesir utk terus ke Tahun akhir, tahun4 Ijazah syariah/usuldin di sana.
    bg yg lucky (&pandai), trus dapat lulus straight,Alhamdulillah. namun ramai juga terpaksa repeat atleast 1 year.

    jadi keseluruhannya timing cost aku:

    SPM-> STAM-DIPLOMA-DEGREE = 4 Tahun SHJ.
    (dpt sijil STAM, DIPLOMA IPTA, Degree Oversea)
    bahkan ada bbrapa sahabat yg buat sijil STPM belan2 buat diploma tu. diploma xderlah payah mana pun. lebih krg sama je silibus dgn STPM tu. so akhir tahun diorg gi attend exam STPM(canggih! smpai skrg aku rsa rugi x buat sama2 -xda sijil STPM)
    lepas balik mesir dia sambung masters pulak 2 tahun di UKM.
    so kawan aku tu dlm masa 6 TAHUN SAHAJA!, dia ada STAM, STPM, DIPLOMA Ipta, DEGREE
    Oversea & MASTERS.
    skrg dia dh jd Pensyarah IPTA.
    Paling Express, Paling Murah! (oleh krn dia org T'ganu masa tu, so yuran adalah separuh shj brbndg pelajar luar: +-RM300/sem)
    hebat tak?? hehe.
    kata orang kalau nak apply kerja Govment, STPM holders is Priority…

    mungkin ada yg pi matriks/asasi lps SPM tu, ada yg dpt 2tahun-2.5tahun. plus degree 4 tahun, jadi la 5-6-7 tahun juga.. kelulusan yang dapat HANYA IJAZAH SAHAJA(+SPM) yg mana mrupakan majority kelulusan ratusan ribu graduan malaysia pada hari ini)
    jadi fikirkan baik2 masa depan yg sebenar anda.

    (p/s: situation di atas tu sudah invalid pd tahun ini kerana Joint Agreement dgn Al Azhar

    sudah terbatal since Last Batch 2007/2008)
    Sekian dan Tahniah kpd yg berkesempatan dpt rezeki seperti itu.

  153. eira amiera says:

    assalamualaikum ..sy br saje abis diploma dlm kejuruteraan elektronik perhubungan ..tp sy rase degree nanti mcm nk tuko kos len, sb peluang pekerjaan kos elektronik ni susah nak dapat la ..minx pendapat ckit ..

  154. As salam. betul ke klau apply form 6, kmungkinn matrik tk kn dpt ? btul ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>