Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014

Permohonan kemasukan ke Tingkatan Satu di Sekolah Berasrama Penuh – SBP dan kemasukan ke Tingkatan Empat di Sekolah Berasrama Penuh Kementerian Pendidikan Malaysia telah dibuka mulai 1 September 2013.

Permohonan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dikendalikan oleh Bahagian Pengurusan Maklumat dengan kerjasama Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Cara Memohon SBP

Permohonan Kemasukan SBP

  • Pelajar Darjah 6 atau Tahun 6 yang akan menduduki UPSR 2013 boleh memohon Sekolah Berasrama Penuh – SBP.
  • Pelajar Tingkatan 3 yang akan menduduki PMR 2013 boleh memohon SBP.
  • Permohonan perlu dibuat secara online melalui Aplikasi Permohonan ke SBP dan Sekolah Kawalan.
  • Pastikan maklumat yang dimasukkan adalah betul kerana pengemaskinian tidak boleh dibuat setelah cetakan dibuat.

Tarikh Tutup

Permohonan ke Sekolah Berasrama Penuh – SBP sesi 2014 akan ditutup pada 15 Oktober 2013.

Permohonan Lain

Maklumat

97 thoughts on “Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014

  1. saya nak mohon sekolah vokasional kat sini boleh ke ??
    saya nak masuk vokasional

  2. macam mane dengan sijil ye? perlu hantar tak?

  3. Salam.. Terima kasih atas makluman SBP 2014… Saya nak tanya mengenai pendaftaran awal tu… pada menu 4.1.2 Daftar, ada ruangan nama yg perlu diisikan… Adakah nama anak atau nama ibubapa? Mohon pengesahan berikutan pada manual yang diberikan tiada nyatakan apa2 dan manual juga tiada paparan kemasukan nama anak…

    Terima kasih…

  4. […] Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014 […]

  5. […] Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014 […]

  6. Assamualaikum, saya ingin menanyakan satu soalan, adik saya yang baru sahaja habis menjalani percubaan pmr, telah mendapat keputusan iaitu 6B 1D 1E, E math, dan D pula pendidikan islam, adakah result ini dapat melayakkan dia untuk memohon ke sbp atau tidak? Mohon admin atau sesiapa sudi menjelaskan perkara ini kepada saya secepat mungkin. Terima kasih.

    • Pemilihan ke SBP adalah berdasarkan keputusan PMR yg sebenar. Tingkatkan prestasi utk memperbaiki keputusan. Masih ada masa lg. Pastikan 8A diraih utk bersaing ke SBP. Dgn keputusan sebegitu dlm PMR sebenar, maaf mmg tiada peluang.

  7. Salam.Saya pelajar Tingkatan 3.nak tanya kenapa dia tulis numbe ic dekat borang tu 'MYKID? Mohon Penjelasan sesiapa sahaja

  8. asyira aini says:

    salam.saya ingin memasuki ke asrama penuh …
    ialah asrama puteri …saye ingin memasuki ke asram penuh
    kerana saya ingin menggembirakan ibu dan ayah saya
    saya,mohon agar permohonan dapat di laksanakan

    • Bagus, niat kamu utk mgembirakan hati kedua2 ibu dan bapa patut dipuji. Pastikan keputusan UPSR/PMR cemerlang utk masuk ke SBP. Nasihat saya, yg paling utama adakah kamu sendiri yg rela dan mahu belajar di sek berasrama penuh? Persiapan dr segi mental dan fizikal amat penting. Ramai student yg quit kerana tidak tahan. Moga kamu berjaya mendpt tempat ke sbp.

  9. saya mahu tahu sbp yang menawarkan sains sosial/kemanusiaan……

  10. salam,lepas cetak surat permohonan tu kene hantar ke mana ye?

    • Hantar shj kpd gb @ pengetua sek masing2. Mereka akan simpan utk rujukan & tindakan selanjutnya.

      • salam bt cikguiman, terima ksaih atas penerangan cikgu. saya ingin bertanya, sy sudah menghantar borang online spb untuk anak sy tingkatan 3, borang juga sy sudah siap cetak tp apabila anak sy menghantar kepada guru kelas, guru kelas tersebut mengatakan borang itu perlu dihantar sendiri oleh ibubapa, masalahnya kemana borang itu perlu kami hantar sedangkan dalam syarat2 itu tidak ada alamat di sediakan.mohon cikgu dapat memberi sedikit penjelsan,terima kasih.

        • Salam makusu. Tahniah kpd puan kerana telah melengkapkan permohonan online tanpa menunggu pd saat2 akhir. Nampak puan sgt berusaha utk kecemerlangan anak puan. Berkaitan pertanyaan puan, borg permohonan yg telah siap dicetak perlu ditandatangani oleh pemohon dan dihantar kpd pengetua sek anak puan utk disahkan. Sertakan sekali semua salinan dokumen yg diminta. Pihak sek sendiri akan menghantar borg yg telah disahkan ke JPN @ PPD. Semoga anak puan berjaya menempatkan diri ke sekolah yg terbaik thn hadapan.

          • terima kasih cikguiman~ sy dah cll org tu kata kena hantar sendiri ke sekolah pilihan kita, kiranya tak hantar tak menjejaskan permohonan.kalau ada reseki adalah cikgu..kita sebagai ibubapa berusaha memohon….mohon doa cikgu untuk anak2 semua yg akan menghadapi pmr nanti~ amin

  11. Salam. Tahun lepas, saya cuma sekadar pemerhati & pembaca komen para ibu bapa/anak2 di sini. Mmg membantu dan bnyk panduan saya peroleh utk anak dan anak didik sendiri. Nasihat awal saya utk ibu bapa di luar sana, w/pun trial UPSR/PMR anak anda kurang cantik, mohonlah sbp, sek kawalan, KRK dsbnya utk mrk. Bukannya perlu byr pun. Kta tidak tahu rezeki mereka akan dtg. Mungkin dlm exam sebenar, keputusan yg mereka peroleh hebat2. Allah itu maha memberi. Itu yg ada komen ibu bapa thn lepas yg kata mereka terlepas pandang nk isi online ke sbp. Sekurang2nya anak2 tahu kita juga berusaha yg terbaik utk mereka.

  12. salam. adakah jika sbp pilihan yg dipohon cth (sekolah alam shah) tidak dapat adakah boleh ditempatkan ke sekolah asrama penuh yang lain yg sealiran dengannya.
    kemaskini boleh dilakukan lagi setelah menekan button simpan?

    terima kasih?

  13. saya nak masuk vokasional .. ada borang nye x ? saya nak masok nih

  14. Salam buat semua ibu bapa yg prihatin demi kecemerlangan anak2. Sekiranya anda telah selesai mengisi permohonan online, telah dicetak dan telah juga mendpt pengesahan drp GB/Pengetua sek anak masing2, jgn lupa fotostat satu salinan utk simpanan dan rujukan tuan/puan sendiri sblm diserahkan kpd pihak sek. Ia bertujuan utk memudahkan para ibu bapa yg ingin menggunakan kuota pengetua (berdsrkan thn lepas) @ utk tujuan rayuan kelak. Wpun ada tertera button rayuan nnti, tapi ada parents atas inisiatif sendiri akan berjumpa dgn pihak-pihak tertentu utk menyokong rayuan mereka. Kepilkan sekali utk rujukan mereka. Usahalah apa sahaja tetapi pastikan anak tuan/puan mmg cemerlang agar tidak menafikan hak org lain. Doa yg terbaik utk anak-anak.

  15. bagi pemohon yang menghantar borang melalui pos, borang permohonan kemasukan pelajar tingkatan 1 2014, hantar ke alamat yang mana??

    • tu la sy dah isi suruh anak hantar kat sekolah, kemudian cikgu pulang semula. tak puas hati sy cll sendiri ke no fon yg kat atas tu, org tu kata sekarang tak perlu hantar borang…pelik kan. org kata lagi kalau nak hantar juga, hantar ke sekolah yg menjadi pilihan kita. sya tanya jugak kalo tak hantar borang ke sekolah pilihan menjejaskan permohonan kita atau tak~ jawapan nya tidak menjejaskan.kalau saudara nak kan penjelasan lebih lanjut telefon la

    • hantar kat asrama yg di mohon kot ;

  16. dah isi. harap harap dapat buat yg terbaik dalam PMR. teringin sangat nak masuk sbp. Aminn.

  17. permohonan ke mrsm bila? adakah selepas peperiksaan pmr selesai?

  18. bila boleh pohon mrsm? lepas habis periksa pmr atau selepas keputusan pmr. satu lagi, permohonan sbp perlukan tandatangan pengetua sahaja?? pemohon dan ibu bapa?

  19. macam mana nak register sbp & kv untuk form 4 2014?

  20. permohonan 'online' ke mrsm bagi tingkatan satu akan dibuka selepas keputusan upsr diumumkan kelak. bagi tingkatan 4 tak pasti pulak. tq

  21. saya agak keliru dgn proses permohonan bagi lepasan upsr…..ada online untuk parents, dan online utk pihak sekolah….mohon pencerahan..tq

  22. saya cri link mrsm tahun 2014….tapi jumpa…boleh tolong bagikan link tersebut?????

  23. saya cari link mrsm tetapi tidak jumpa….boleh tolong bagikan link tersebut???

  24. […] Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014 […]

  25. […] Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014 […]

  26. […] Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014 […]

  27. […] Permohonan Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2014 […]

  28. salam..maaf ye.saya xberapa pandai untuk mendaftar secara online nie..untuk anak saya masuk SBP tingkatan 1.saya dh buka dan suruh taip katalaluan tapi xbole.saya nk tau apa katalaluan tu…

  29. Salam , adakah tarikh tutup 15 hb tu , untuk permohonan online atau merupakan tarikh akhir bagi semua urusan termasuk penghantaran borang yg telah di`print`

  30. salam..Saya telah menghantarkan kesemua dokumen cuma 1 salinan yg diminta oleh guru tetapi tidak mempunyai salinan tersendiri. Perlukah saya membuat 1 lagi salinan untuk simpanan sendiri..

  31. khairulanwar says:

    saya ada memohon kesbp.tapi saya tidak mencetak permohonan tersebut sekadar menyimpan maklumat permohonan,bila saya ingin membuka semula permohonan,ianya sudah ditutup…adakah saya gagal untuk memohon ke sbp..mohon penjelasan.

  32. saya sudah terlepas memohon ke mrsm utk tingkatan 1, masih adakah peluang ke 2 utk anak sy memohon?..trial upsr 3As 2Bs ( sains dan BI ), masih ada peluang lg ke?

  33. Apa cuma muslim yang boleh masuk sbp?

  34. Saya ingin bertanya. Jika kita sudah daftar permohonan ke sbp sebelum tarikh tutup. Dan kita tidak hntar borang permohonan yang diprint. adakah permohon itu tidak lepas?

  35. Assalamualikum. maaf,saya ingin bertanya bagaimana nak mohon sabk dgn smka?

  36. Assalamualaikum.bagaimana untuk mohon sabk dgn smka?

  37. assalamualaikum . saya nak mohonkan SBP untuk sepupu saya . tapi permohonan da ditutup . bole ke saya buat rayuan ?

  38. […] Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP ) 2014 […]

  39. ASSALAMUALAIKUM

    anak lelaki saya telah ketinggalan utk memohon Sek Asrama Maahad di Johor bagi kemasukan tingkatan 1. Dia amat berminat, tp disbbkan saya telah tercuai melihat tarikh tutup, maka dia ketinggalan utk membuat permohonan. Adakah dia masih berpeluang utk memohon? TK

  40. assalamualaikum .. saya nak tanya , sepupu saya memang berminat nak masuk sekolah sains tp sebab kecuaian saya terlewat mohon ,, macam mane nak mohon eh ..? kalau buat rayuan boleh tak ..?

    • slm,saya mndpt 4A1B….B for sains,saya sdh mmhon sklh mngh sains,adakah saya masih layak atau perlu mmbuat rayuan???

  41. assalammualaikum

    anak saya telah mndapat 5A dlm trial UPSR , da pgang jwatan pnolong ketua pengawas , di anugerahkan tokoh murid ,aktif KOKO , bersekolah di luar bandar . Tapi keputusan UPSR amat mengejutkan krn dpt 4A 1B , B for sains.sdgkan selalunye dia dpt A utk subjek tu . pihak sekolah bg cdangan utk semakan semula tp selalunye keputusan dlm bulan februari. mase permohonan SBP tempohari , guru2 sekolah nasihatkan pilih Kolej Tungku Kursiah . Tapi skrg mmg xde hrapan. sekiranya semakan semula dia dapat A . adakah peluang dia nak masuk SBP lagi?

  42. salam,,, saya terlambat memohon untuk kemasukan sbp, keputusan UPSR baru shj keluar, anak sy dapat 5A. ada cara lain untuk memohon x?

  43. salam…saya mndpt 4A1B dlm UPSR,B for sains…saya sudah memohon sekolh mngh sains, adakah sye msh b'pluang atau prlu mmbuat rayuan atau brjumpa dgn pngetua sklh itu sendiri?

    • Syarat layak ke sbp, sains & maths wajib dpt A..even kami pelajar TKC pun sebesar mana 'cable' yg kami ada, still wajib dpt 5A masa UPSR…

  44. salam,saya mndpt 4A1B dlm UPSR…B for sains,saya sudah mmohon sklh mngh sains…adakah sye masih layak atau b'pluang utk mmbuat rayuan??

  45. assalam tuan/puan?
    saya telah membuat permohonan secara online dan telahmenghantar permohonan anak saya kepada gurubesar sekolah rendah anak saya. Soalan saya, bagaimanakah caranya saya nak tahu permohonan anak saya berjaya atau tidak.

  46. apa langkah seterusnya, jika keputusan UPSR dah diterima dengan 4A1B. SAYA perlu masukkan keputusan saya pada kemaskini permhonan x? saya dah cetak sebelum nie dgn result percubaan.

  47. salam,,bila keputusan permohonan dikeluarkan??

  48. mohd zin bin shawal says:

    Tuan,assalamualaikum..saya nak tahu bila keputusan utk pengambilan pelajar ting 1 kesekolah smk agama,kaa akan diketahui

  49. Salam, saya ada memohon sbp bagi tingkatan 1 2014 utk adik saya. nak tanye apa perkembangan atau berita baru berkaitan permohonan itu? apa yang saya perlu buat seterusnya selepas bermohon? terima kasih.

  50. salam..just nak tnya bila tarikh yg akan diorang umum siapa yg dtrma ke sbp? sebab jika dapat mmbazirlah duit yg beli buku baju sekolah semua….ksian dkt ibu bapa …

  51. As Salam… nak Tanya bila tarikh temuduga or tawaran kemasukan ke sbp dikeluarkan?

  52. Bila tarikh panggilan temuduga @ tawaran kemasukan SBP diberitahu?

  53. macam mne nak buat semakan ? tolong reply :(

  54. masrizal bin asrin says:

    salam,anak saya mendapat keputusan upsr 4A 1B dan upkk 8A,Saya telah memohon kemasukkan sbp untuk anak saya tetapi tiada panggilan temuduga,adakah cara untuk saya membuat rujukkan atau rayuan.

  55. Assalam, result sbp dah keluar. Boleh check di http://www.moe.gov.my

  56. hanis hafizah says:

    Syaa dh x dpt sbp…hancur harapan….

  57. assalam….
    anak saya telah mendapat 4A 1B, B for sains, adakah dia layak masuk keasrama penuh kerana saya telah memohon sekolah aliran sains.bilakah saya akan mendapat jawapan layak atau tidak?.

  58. […] pelajar UPSR 2013 yang ada memohon memasuki Tingkatan 1 2014 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pendidikan Malaysia sudah […]

  59. Anak sy pun xdapat sbp.. huhu..

  60. assalam. permohonan yang berjaya ini berdasarkan keputusan percubaan pmr atau sebenar? dan bagaimana saya nak masukkan keputusan pmr yg sebenar kalau result pmr keluar nanti ?

  61. Bila keputusan e rayuan akan keluar dan bila keputusan sekolah kawalan akan diumum

  62. Salam..anak saya mendapat tawaran ke sbp kemasukan 2014 dan maahad 2014. Tetapi anak saya tidak prefer utk duduk diasrama… soalan saya adalah..adakah peluang utk anak saya ditawarkan ke KRK sekolah harian?

  63. salam keputusan 7a1b boleh ke apply sbp atau mrsm. b adalah KH.

    adakah kemungkinan boleh diterima masuk?

  64. sayed hassen says:

    Keputusan PMR keluar pada 19/12/2014 sedangkan tarikh tutup permohonan 15 Oktober ??????????????????????????????????????? macamane nak mohon SBP

  65. sy pun nak mohon untuk anak dapat 8A – borang permohonan nak ambil dari mana

  66. Suzana Shaari says:

    Permohonan untuk SBP memang dah tutup . Satu satunya cara untuk masuk dalam SBP is kalau korang dapat good result and active dlm koko , you guys boleh guna orang dalam . maksudnyaa , you guys suruh parents korang slow talk sndri dgn principal . Like i did . But no guarantee 100% success . Just sharee . Weeee :D

  67. Assalammualaikum…

    Bila agaknya keputusan permohonan ke SBP 2014 diketahui?

    Hari tu mohon menggunakan trial pmr 4A5B, Alhamdulillah PMR yg lepas

    anak berjaya mendapat 9A

  68. Assalamualaikum…

    Sebelum ni saya ada buat permohonan secara online ke kolej vokasional untuk adik saya.. Tetapi bila saya semak keputusan yg baru keluar baru2 ni mnyatakan adik saya tidak pernah memohon.. Mungkin berlaku masalh masa saya mghantar permohonan tersebut.. Adik saya menharapsangat…
    Adakah adik saya berpeluang untuk msuk ke klj vokasional lagi? Bagaimana caranya?

  69. […] yang ada memohon memasuki Tingkatan 4 2014 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pendidikan Malaysia sudah […]

  70. ank sy berada di tingkatan 4 thn ini (2014) dn akan menduduki PBSMR. Anak sy berminat kepada perakaunan. Jadi sek berasrama penuh manakah yg sesuai untuk anak saya selain dari sekolah biasa.

  71. Assalamualikum,jika pelajar yang menduduki peperiksaan PBSMR pada tahun ini.Bilakah permohonan boleh dibuat dan bagaimana?Berikan sedikit penjelasan.Harap mendapat rsponse dengan cepat.tq.

  72. […] yang ada memohon memasuki Tingkatan 1 di SBP Kementerian Pendidikan Malaysia dan gagal mendapat tempat semasa […]

  73. Saya nak mohon skolah Sukan..how??

  74. […] yang ada memohon memasuki Tingkatan 4 di SBP Kementerian Pendidikan Malaysia dan gagal mendapat tempat semasa […]

  75. fifi nadiya says:

    kalau upsr dapat 2A 2B 1C dapat tak memhon untuk masuk SBP?kawan saya keputusan UPSR dia sama dengan saya kenapa dia dapat masuk ke SBP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>