Permohonan Kemasukan Ke MRSM 2012

TERKINI: Keputusan Permohonan MRSM Ulul Albab & IGCSE

Bahagian Pendidikan dan Latihan Menengah, Majlis Amanah Rakyat (MARA) mengendalikan permohonan kemasukan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM). Pengambilan pelajar baru MRSM adalah untuk kemasukan ke tingkatan 1 dan tingkatan 4 sahaja.

Maktab Rendah Sains MARA

Permohonan Tingkatan 1 MRSM

Permohonan Tingkatan 4 MRSM

Pertanyaan

Jika terdapat sebarang pertanyaan berkenaan permohonan kemasukan ke MRSM sila hubungi Bahagian Pendidikan Menengah, Tingkat 19 & 20, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan Raja Laut 50609 Kuala Lumpur atau telefon 03-26134509/ 03-26134513 atau faks 03-26911658.

86 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke MRSM 2012

  1. [...] TERKINI : Permohonan Kemasukan Ke MRSM 2012 [...]

  2. keputusan percubaan saya agak teruk,saya dapat 5A 3B dan maths saya 79 B layak ke saya masuk mrsm?

  3. nak tanye, boleh x kalau guna result peperiksaan pertengahan tahun punye, or memang kene trial punya?

  4. tadi ibu saya pergi ke pejabat MARA untuk beli nombor pin tapi orang MARA kata saya tak layak mohon sebab maths saya B.Bukankah untuk memohon pelajar perlu sekurang-kurangnya lulus maths and science dalam trial?
    PMR sebenar baru kena dapat A maths and science tapi kenapa saya tak layak memohon?

    • Benar kalau mengikut laman web MARA hanya perlu lulus sahaja.
      Cuba cetak iklan permohonan dari laman web MARA dan bawa bersama semasa memohon nombor pin sekali lagi

  5. ammar rahimi says:

    macam mane nak isi borang pemohonan sbp???peace

  6. minta maaf, saya musykil la sebab kenapa x boleh guna result pertengahan punya ye sebab masa kakak saya nak mohon mrsm dulu dia gunakan result pertengahan punya n alhamdulillah dia dapat masok. and saya dengar kalau salah seorang drpd keluarga kita dah dapat masuk mrsm, berkemungkinan adik beradik yang lain dah x boleh masuk, betul ke?
    ~ maaf, kerana terlalu banyak pertanyaan ~

    • Mungkin bergantung kepada pegawai yg bertugas pada hari tersebut tetapi kalau mengikut syarat memang sepatut mrk nak result percubaan.
      Tak pasti pula dengan polisi itu… mungkin tidak benar

  7. bagaimana ingin mengisi borang permohonan mrsm

  8. untuk form 2 2012 ade x ? tolong laa ade please :'(

  9. permohonan masuk ke KRSM untuk form 1 ada x?

  10. permohonan kemasukan ke MRSM ada x?untuk form 1 pada 2012

  11. pelajar form3 says:

    saya sudah membuat permohonan online untuk mrsm . pada iklan syarat kemasukan mrsm , ada memberitahu bahawa perlu menghantar borang permohonan dan dokumen ke bahagian pendidikan menengah MARA , saya inginkan kepastian apakah 'dokumen' yang perlu dihantar sekali bersama borang permohonan tersebut ? terima kasih

    • Kalau tidak silap pada cetakan borang pernohonan itu ada disenaraikan dokumen yg perlu dihantar tapi jika tidak ada boleh hantar dokumen yang menyokong maklumat dalam permohonan seperti sijil penglibatan dan pencapaian.
      Tapi kalau nak benar2 pasti… call pejabat MARA

  12. mcm mane saya nk hantar borang klaw saya ad dekat terengganu?

  13. Hamba Allah says:

    Sekadar bertanya, anak saya mengambil peperiksaan UPSR di Sibu, Sarawak memandangkan kami sekeluarga menetap di sana. Pada tahun hadapan, kami sekeluarga akan berpindah ke Semenanjung kerana saya akan ditukarkan ke Kuala Lumpur. Persoalannya, adakah anak saya boleh membuat permohonan MRSM kemasukan tingkatan 1 tahun 2012 di Semenanjung?Untuk maklumat, anak saya memperoleh 5A di dalam percubaan UPSR. Begitu juga dengan abangnya yang memperoleh 7A 1B di dalam percubaan PMR, adakah anak saya itu juga layak untuk MRSM kemasukan tingkatan 4 tahun 2012. Maklum.

    • Tidak pernah terjumpa keadaan macam ini tapi dari segi merit memang kedua2 abang & adik layak utk memohon.
      Cuba call Bahagian Pendidikan Menengah, MARA di talian telefon 03-26134509/ 03-26134513

      • Hamba Allah says:

        Terima kasih kerana sudi membantu, saja nak menanya seandainya anak-anak saya mendapat kemasukan MRSM tingkatan 1 dan tingkatan 4 bagi tahun 2012 di Sarawak. Adakah boleh dibuat pertukaran ke MRSM Semenanjung bagi mengikut perpindahan keluarga.

        • Yang saya tahu, pertukaran biasanya akan dipertimbangkan jika ada alasan kesihatan atau kembar berada di MRSM yg lain. Bagi mengikut perpindahan keluarga tu tak pasti pulak tapi pada pendapat saya mungkin boleh

  14. saya hendak msok ke mrsm

  15. ade tak link tuk permohonan ke sek sain fom 4 2012??…anyone? carik tapi tak jumpe pulak..

  16. muhammad firdaus says:

    macam mane nak masuk mrsm tingkatan 1 2012

  17. [...] Ini adalah satu lagi pilihan untuk pelajar yang cemerlang dalam UPSR selain memasuki Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Kelas Rancangan Khas (KRK) dan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM). [...]

  18. ade x permohonan untuk form 2 2011 kepada form 3 2012?? naak masuk….

  19. [...] Amanah Rakyat (MARA) mempelawa pelajar Tahun 6 2011 warganegara Malaysia yang layak untuk memohon kemasukan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Tingkatan 1 tahun 2012 di Sabah dan [...]

  20. [...] Amanah Rakyat (MARA) mempelawa pelajar Tahun 6 2011 warganegara Malaysia yang layak untuk memohon kemasukan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Tingkatan 1 tahun 2012 di Semenanjung Malaysia. Bagi [...]

  21. lau nk msuk gna result trail @ result upsr yg betol

  22. Kalau keputusan 3A 2B tapi dari segi kokorikulum bagus dan dpt jawatan tinggi kat sklh as like pengawas dan lain2,layak ker msk MSRM?? harap2 layak la yer.

  23. SALAM ADIK SEPUPU DAPAT 4A 1C(DALAM BAHASA INGGERIS) DAN MENETAP DI TAWAU SABAH, JADI LAYAK TAK TUK DIA MOHON MRSM DI TAWAU. TAKUT NANTI NAK PEGI PEJABAT MARA KATA XLAYAK PLAK SIA SIA JAK NANTI PEGI TLG BG PANDANGAN.

  24. sALAM,
    sAYA DAH HANTAR BORANG MRSM ONLINE TAPI TAK DAPAT NAK CETAK SEBAB PRINTER TIBA-TIBA ROSAK MACAMANA NAK BUAT NAK MASUK BALIK GUNA NO PIN TAK BOLEH KENAPA YE? TOLONG BANTU…

  25. salam, tuan pegawai mara, saya nak pastikan tarikh ujian yang tertera pada web mara iaitu pada 13/12/2011 samada tarikh ini telah ditetapkan atau perlu saya menghubungi pihak mara di pastikan semula. terima kasih

  26. saya telah cuba menghubungi pihak mara tetapi malangnya tiada siapa yang jawap talipon, kenapalah susah sangat ya..tolonglah beri kerjasama

  27. adakah pihak mara menerima pengambilan 4a1b untuk pelajar luar bndr????

  28. Bahagian pertanyaan MRSM (Kuala Lumpur) tidak mesra pelanggan.

  29. bila keputusan kemasukan tingkatan 1 2012 boleh tau, camna nak check

  30. amirul mustaqeem says:

    kalau 4a 1b boleh masuk x mrsm?

  31. [...] permohonan kemasukan 2012 ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 MRSM yang lain akan diumumkan selepas ini, ada kemungkinan pada 20 [...]

  32. ada x permohonan kedua untuk kemasukan ke mrsm form 1 bagi tahun 2012..kalau ade bile ye?
    sebab adk saya x sempat memohon kerana tarikh dah tutup..

  33. Ahmad Adam says:

    kalau trial dpt 3A 3B 2C tpi PMR dpt 6A 2B(sains math A)

    boleh dpt ke mrsm kuala kubu bharu???sape tolong jawab please

  34. [...] pelajar yang ada membuat permohonan kemasukan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Tingkatan 1 atau Tingkatan 4 bagi sesi pengambilan [...]

  35. untuk program igcse, adakah mrsm akan mengambil pelajar tingkatan 1 shj utk program tersebut? ataupun pelajar tingkatan 4 yg baru mendaftar juga terlibat dalam program tersebut? tq..

  36. adk sy masih xdpt mana2 sbp @ mrsm..temuduga & rayuan sbp tidak berjaya..permohonan mrsm juga tidak berjaya.rayuan bg mrsm sy dah antar, bila kputusan rayuan utk mrsm ye?buntu da xtau what should i do 4 her,helps..

  37. aloo..sYe nAk TnYe,,sKg sYe f0rm 4,,rEsUlT sYe tAuN lEpS 5A 2B 1C…sN sYe A tP mAtH sYe B…LyK kA sYe mSk MRSM tP tImE TrIAl rEsUlT sYe SgT tRk…sYe dPt 1A jAk tP LuLs aR……sYe nAk m0hn MRSM d tAwAu c0z sYe mNtP D lAhD dAtU….b0Le kA tu…??

  38. Assalamualaikum,bilakah keputusan rayuan untuk Tingkatan 1 MRSM akan dikeluarkan?.Tahun lepas 21 Februari .

  39. assalamualaikum,saya ingin pindah sekolah dari sekolah harian biasa ke mrsm boleh ke?

  40. Assalam. Bagaimanakah pengambilan MRSM tingkatan 4 setelah PMR dimansuhkan?

  41. Assalamualaikum, Saya ingin bertanya. kalau saya tukar dari sekolah biasa ke asrama boleh ke? Saya skrg tingkatan 2.

  42. betul ke exam trial lebih penting dari pmr sbenar..

  43. betul ker trial lbih pntg dri pmr sbnr..

  44. ader x borang permohonan untuk masuk ke MRSM tingkatan 1 , 2013 ? kalau dapat 3A atau 4A boleh berjaya diterima MRSM ?

  45. Muhd Saifullah says:

    Adakah saya layak masuk ke MRSM jika mendapat 3 A sahaja di UPSR ???

  46. ada tak borang permohonan mrsm tingkatan 1 untuk 2013?

  47. ANAK SAYA DAPAT 4A 1B(BAHASA INGGERIS) MENETAP DI SELANGOR LAYAK TAK MEMOHON MRSM TINGKATAN 1 (2013)

  48. Result pmr saya 5a3b..saya A dalam sc,bi,pi,geo,sj..dan B dalam mth,kh,bm..layak ke saya untuk masuk mrsm….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>