Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh 2012

TERKINI: Keputusan Permohonan Tingkatan 4 SBP 2012

Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Kementerian Pelajaran Malaysia memaklumkan bahawa permohonan secara online kemasukan murid ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) bagi tahun 2012 akan dibuka pada 1 September sehingga 15 Oktober 2011.

Permohonan kemasukan ke SBP bagi tahun 2012 telah pun dibuka, sila rujuk;

Sebagai panduan sila rujuk;

Jika setelah merujuk kepada pautan di atas dan masih mempunyai pertanyaan, sila hubungi Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Kementerian Pelajaran Malaysia di talian telefon 03-83217400 atau faks 03-83217403.

351 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh 2012

  1. fazlin azdi says:

    bile boleh tahu result rayuan SBP erh?

  2. Assalamualaikum,
    Anak saya berminat dan berhasrat untuk menyambung pengajian ke Ting. 4 di KISAS mulai 2012. Sekarang dia sedang belajar di salah sebuah SMKA di Perak. Apakah syarat minima kemasukan ke KISAS? Bolehkah keputusan percubaan PMR 2011 digunakan untuk membuat permohonan secara online nanti?

    Mohamad

  3. assalamualaikum,saya mempunyai hasrat untk ke sbp, jadi adakah laman e putra ini akn mengajarkn cara2 untuk membuat permohonan secara online?

  4. zzz…keputusan percubaan pmr saya 9A…brape peratus kebolehmasukan saya ke SBP??? adakah sbp mengira keputusan trila lebih dr keputusan pmr sebenar??

    • tahniah kerana mendapat 9A dlm peperiksaan percubaan tetapi permohonan adalah berdasarkan keputusan peperiksaan sebenar

    • zzz….wahhh hebat nye..btw tahniah ok…insyaalllah dpt…actually ,pemilihan pelajar ke sbp dipengaruhi dengan markah koku.,markah percubaan then markah sebenar pmr/upsr…untuk certain cases, mereka tengok pencapaian sepanjang pembelajaran from form 1 till form 4…other than that, klu pilih sekolah yg tip-top plak, mereka akan pilih sesiapa yang ade kebitaraan yg same ngan sekolah terbabit..sekian

  5. ariNa0pPaumMi says:

    TERIMA KASIH ATAS MAKLUMATNYE ! :DD

  6. assalamualaikum , saya hendak masuk ke sbp……Adakah sbp mengira keputusan percubaan ????? apakah syarat minima untuk masuk ke sbp????

  7. assalamualaikum , sekiranya saya hendak masuk sbp , adakah ia mengira keputusan percubaan???

  8. Faisal Anuar says:

    saya mengambil 9 subjek….kalau science saya B, adakah layak masuk ke KISAS atau mne2 SBPI ?

  9. assalammualaikum…permohonan ni tgok kputusan trial or pmr sbnr ? then, mcm mane nak mohon?

  10. a"kum…sy zarif..sy ingin msok ke sbp utk ting 4 thn dpn…sy ingin mohon sbp yg ade di negeri sembilan,melaka,dn kuala lumpur atau selangor……bagaimana nk mohon????

  11. As salam,, anak saya ingin memasuk SBP/SBPI untuk tingkatan satu.
    Apa kah syarat-syarat ,T kasih

  12. As salam,, anak saya ingin memasuk SBP/SBPI untuk tingkatan satu.Sila tolong terangkan syarat-syarat minima. tq

  13. Aslkm…adik sy berminat utk memasuki SBP…adakah kite perlu memohon setelah menerima keputusan sebenar UPSR atau kite perlu memohon seawal mungkin???adakah menggunakan keputusan percubaan UPSR???

    • salam…. perlu mohon bila dibuka pada 1 sept nanti sebab tarikh tutupnya sebelum keputusan upsr diumumkan.
      pemilihan adalah berdasarkan keputusan sebenar

  14. assalamualaikum…saya nak tanya kalau peperiksaan trial kita tdk berapa memuaskan…tetapi real pmr kita dapat straight A…adakah kemungkinan kita boleh dapat sbp nie?

  15. salamualaikum . adekah kemasukan sbp brdsrkn keputusan trial . sbb trial sye hnye dpt 4a jeww . bole kee dpt ? atau pun kemasukan nie brdsrkn kputusan sebenar .

  16. assalam
    saye nak tanye kalau saye dapat 4 A 1B (penulisan) adekah sya layak memohon borang sbp

  17. muhd haziq says:

    keputusan saye untuk trial hanya mendapat 1a , adakah sy layak untuk memohon sbp bagi kemasukan 2012 ?

  18. muhd haziq says:

    salam , saya pelajar tingkatan 4 , saya ingin mohon sbp tetapi trial dy hanya mendapat 1a sahaje , adakah saya layak untuk mohon bagi sesi kemasukan 2012 ,

  19. nurul hidayah says:

    salam….sy nurul hidayah…pljar tingktn 3 thun 2011..saya brcdang nk mhon sbp..klau math sy A tetapi sains sy B adakah sy msih layak ke sbp??and kalau sy pljar luar bandar??

    • salam… mrk yg semua A lebih tinggi peluang utk mendpt tempat tetapi tidak salah jika nak cuba memohon

    • salam…insyaallah boleh dpt…klu direject ( kalau la ),buat e-rayuan then g pejabat pengurusan sbp kat putrajaya then buat rayuan direct kt sane…insyaallah dpt,tp sbp yang diberikan mungkin yg baru dibuka tahun nie

    • nurdini qistina says:

      nk ke skolah mna?

  20. qulam zaki says:

    apa lagi dasar yang digunakan dalam pemilihan ke sbp…kenapa keputusan trial tidak diambil kira?? bolehkah kita memilih sbp mana yg kita inginkan nanti?? atau akan ditentukan oleh pihak yang berkenaan nanti??

  21. Aslkm….sekiranya kita mengisi borang SBP awal iaitu sebelum result UPSR keluar,adakah pihak SBP akan melihat result sebenar pelajar tersebut di kementerian pendidikan??

    • wslm… memang tarikh tutup sblm result keluar… tetapi keputusan sebenar akan digunakan bagi proses pemilihan

  22. salam…nak tanya kalau salah satu matapelajaran sjarah/kh/geo x lulus mkna kata gagal…adakah permohonan saya dpt d terima?

  23. salam..saya nk tanye..

    bole x klo saya mohon sbp untuk form 2?

  24. boleh x klo saya nk mohon sbp
    tapiey untuk form2?

  25. Hamba Allah says:

    Assalamualaikum saya hanya mendapat 5A 4B dalam trial PMR saya ….saya ingin memohon sbp. Adakah saya layak untuk memohon sbp dlm bidang sains dan agama ????

  26. izzatie halil says:

    saya nk sngt msk asrma ni sbab ia bleh buat sya lbih brdkari

  27. ass’kum…sya pljr upsr 2012.

    sy nk tya adkh 75 above da a??

  28. assalamualaikum,sya nak tnya adkh 75 above da A??bgi pringkt pmr?

  29. Salam, anak saya pelajar tingkatan tiga sekolah agama swasta. Bolehkah memohon sbpi?

  30. Salam…saya ingin memohon SBP untuk anak saya (UPSR)…boleh ke kalau kami memohon sekolah yang luar dari negeri kami??? Dan kebiasaannya bila keputusan SBP ini di umumkan??

  31. saya pelajar tingkatan 3 2011, saya bersekolah da duduk diasrama di kuala lumpur , adakah saya dianggap pelajar bandar , padahal rumah saya di kawasan luar bandar, adakah saya berpeluang untuk masuk ke sbp jika pmr saya nanti hanya mendapat 6a ,,

  32. salam. saya nak bertanya jika saya mendapat hanya 3a dalam percubaan tetapi dapat 8a dalam pmr, berapa peratus peluang untuk masuk ke sbp?…. terima kasih….

  33. Salam , saya dapat 6A 3b dalam trial . ada tak peluang nak masuk SBP/SBPI ? apakah syarat untuk mohon tingkatan 4 ? betul ke keputusan berdasarkan trial ?

  34. SALAM…
    nk tanye kalau sye dapat 7a2b trial pmr,(b-bi n sej),tapi pmr betul sumer A…berape peratus sye bleh masuk sbp?????

  35. assalamuaalaikum,saya fathimah,saya nak tanya macam mana nak buat permohonan ke sbp adakah layari laman web {www.moe.gov.my}

  36. Salam ePuta.

    Kalau nak masuk SBP harus dapat 6A2B(A bagi Math dan Sains) atau 8A?

  37. Hello,
    saya nak tanya kalau saya dapat 5A2B(BM dan Geografi dapat B) dalam trial pmr. adakah saya masih berpeluang untuk masuk SBP? Saya lihat ramai murid SBP berbangsa Melayu tapi saya bangsa Cina. boleh saya masuk? saya juga ada sijil seperti bengkel IMO 2011, dan juga terlibat dalam pertandingan olimpiad matematik dan medapat sijil sajungan kehormat. adakah saya berpeluang?

  38. hello,
    sayapun tanya kalau sy dpt 3A5B dlm trial pmr boleh tak sy masuk SPB?saya suka masuk dlm spb.tapi,sy lihat semua org melayu je..sy seorang pelajar india…blh sy masuk spb?

  39. kalau nk buat permohonan sbp pada 1 sept nnti , dekat mne ye ?

  40. kalau saya nk buat permohonan pada 1 sept nnti dekat laman web ape ye ?

  41. aslkm..mcmn kita nk tahu bhw permohonan online kita telah di terima??

    • Permohonan online perlu disokong dengan penghantaran borang permohonan yang dicetak barulah dianggap telah diterima.
      Bila sudah dicetak maknanya borang online telah diterima.

  42. Saya da isi borang 2 sbp bg t4..mcm mne nk wt kalau salah masukkan mklumat?

  43. ala…time isi borang permohonan dh isi ngn betul dah…..tibe2 bile nk cetak…..maklumat surat menyurat dh ubah bandar jd lain (saya dok seremban…tibe2 ubah jd asahan mane tah) ….mcm mne ni….sy betul2 nk msuk sbp…nnti die antar tmpat lain la kan……problem r server…sy mmng btol2 click seremban….bile dh cetak…die ubah jd asahan….bole buat permohonan baru x ?

  44. sye nk tye..sye isi brang..tlis tmpat tggl sye kt batu pahat..tp,tetibe dy t'tukar jd asahan..cm ne nk btolkan ek???

    • Jangan print dulu… call kementerian di talian 03 83217400 dulu sebab ramai orang lain yg hadapi perkara yang sama….

  45. waktu nak mohon nak isi apa untuk maklumat tentang bapa sekiranya bapa telah meninggal ?

  46. mahu bertanya says:

    saya pelajar ting.3 thun 2011. saya nk tnye, kalau result trial sy tak brape nak memuaskan( tapi tiada yang ggal),adkah saya lyak nk memohon sbp??

  47. mahu brtanya says:

    sy plajar ting 3 thun 2011. sy mahu bertanya, adkah sy lyak memohon sbp bgi thun 2012 sdangkan result trial sy tidak memuaskan( tp tiada yg ggal) ??

  48. sy plajar ting 3 thun 2011. sy mahu bertanya, adkah sy lyak memohon sbp bgi thun 2012 sdangkan result trial sy tidak memuaskan( tp tiada yg ggal) ??

  49. saye dpt 3A JE TRIAL…

    BLEH KE?????

  50. saya telah mencetak 2 borang permohonan.1 diserahkan kpd pengetua dan lagi satu utk sekolah yang di pohon.untuk sekolah yang dipohon perlukah saya menghantar sekali salinan keputusan percubaan UPSR?

  51. salam,adakah 2a 3b boleh ke asrama penuh

  52. kalu saye silap isi borang permohonan ke sbp …apa yg harus saya buat utk perbaiki kesalahan tersebut????

    • cuba call Bahagian SBP di kementerian di talian 03 8321 7400 atau boleh juga call Talian Khidmat Pelanggan KPM di 03 7723 7070

  53. mule2 tekn parit buntar tibe2 kuaq ayer hitam mase nk print 2…..ape nk wt erk??/

    • mmg ramai hadapi perkaran yg sama… cuba call Bahagian SBP di kementerian di talian 03 8321 7400 atau boleh juga call Talian Khidmat Pelanggan KPM di 03 7723 7070

  54. BAGAIKMANAKAH CARA MEMOHON KE MRSM TING.1 BAGI SESI 2012

  55. saya plajar sklh swasta di kuantan iaitu maahad tahfiz negeri pahang,boleh tak kalu saya nak masuk sbp bg kmasukan ke tgkatan 4 2012?sya harap permohonan ini dapat diluluskan…

  56. salam…trial upsr saye dpt 4A1B,,,bolehkah saye masuk SBP?

  57. assalamualaikum.boleh tumpang tanya. agma ikhtisas tiada bahasa arab tinggi ke?

  58. Snip3kiLLer says:

    oi x pyh la nk gi sbp…..korg knnyer pndai sgt pown…blek la…aq yg paling pndai kt dunie nie

  59. cuba nak daftarkana anak saya secara on line sbp tingkatan 1 tetapi x boleh.walaupun telah mencuba banyak kali.boleh beritahu sekiranya ada cara lain untuk mendaftar ke sbp.

    • mesti mohon secara online
      cuba guna browser lain atau cuba mohon waktu lain
      jika masih ada masalah hubungi nombor di atas utk bantuan

  60. Hani Sahrul says:

    askm…sye Hani..sye nk mohon sbp for form 1 2012..tpi trial dpat 4a1b je klau cm tu ade pluang x nk msuk sbp dan contohnye sye dpat 4a1b jugark mse upsr sbnr bleh dpat msuk x..hrap dpt mmbntu !?

    • Hani boleh mohon tapi kalau keputusan sebenar tak dapat 5A peluang akan terjejas kerana setiap tahun terlalu ramai yang mendapat 5A

  61. Syasya Zani says:

    Assalammualaikum,

    Saya ingin memasuki SBP tingkatan 1 tahun hadapan . Bolehkah sesiapa memberi ‘link’ borang permohonan kemasukan SBP tingkatan 1 kepada saya ?

    Terima kasih .

  62. saya nak tanye senarai sekolah berasrama penuh yang pelajarnya hanya perempuan sahaja.

  63. salam…..sy nk mintak advice skit….da banyak kali sy try nk print out permohonan adik sy tp tiap kali tkan button print msti kluar ayt nie 'The web site you are accessing has experienced an unexpected error.
    Please contact the website administrator.'
    adakah ini masalah sistem??

    tlg jelaskan pada sy krana date line utuk application nie pn dah dkat tp stl x print2 lg…tlg sngat2…

    • cuba guna browser lain jika masik tidak boleh cuba buat dari lokasi yang berbeza
      jika masih tidak boleh call nombor di atas tu untuk bantuan

  64. salam. anak saya belajar d SJKC. Percubaan yg lepas dia perolehi 5A 2B yg mana B adalah utk kertas bahasa cina 1 dan 2. walaupun kemasukan ke SBP adalah utk pelajar SK, adakah ank saya boleh membuat rayuan.

    • salam…. rasanya memang boleh… cuba hubungi kementerian atau terus bertanya dengan sekolah yang ingin dipohon untuk maklumat lanjut sebab pengetua ada kuota untuk pengambilan terus

  65. as'kum, kalau result percubaan x berapa bagus tetapi pmr sebenar dpt straight a cmne??

  66. Just nak tanya bagi pihak anak saya, adakah permohonan ke MRSM juga kena melalui permohonan SBP?

  67. Boleh atau tidak kita mengisi lebih dari satu borang untuk ke sbp, erti kata lain membuat banyak pilihan untuk lain-lain sekolah?

  68. saya nak masuk asrama SMKA Kerian untuk tingkatan 1…? tapi macam mane

    • Permohonan ke sekolah yg bukan di bawah SBP & MRSM boleh dibuat di Jabatan Pendidikan Negeri atau Pejabat Pendidikan Daerah yang berkenaan

  69. bolehkah calon 5A daripada sekolah rendah agama swasta memohon SBP untuk kemasukan ke Ting 1?

  70. askum , klu percubaan sy failed , tpi PMR sy dpt 8A . masih dpat mohon ke ?

  71. erm.. saya t'ingin nk msk sbp.. tp kptsn trial saye hnye 3A.. adkh saya b'peluang utk d terima msk?

  72. sy nk tnye..sy dh print dh borg asrma pnoh n anta dh kt ckgu..sy seorang plajr yg agk aktif..tpi sy trslh ltak jwtn kat unit bruniform..spatot nye ahli aktif tpi ahli biasa..bgitu jgak ngan permainan n tugas2 khas..boleh ke sy mnukar skarang atau dh muktamad???

  73. sy nk tnye..sy seorg plajr tingkatan 3 yg agk aktif dlm koko..tpi sy tersalah letak jwtn kat koko..spatot nye ahli aktif tpi trltak ahli biasa..bgitu juga ngan permainan n tugas2 khas..sy dah print borg sbp tu..adakah sy boleh buat pertukaran itu lagi walaupun sudah print?

  74. salam…sye nk tnye,mcm mne nk isi prmohonan kmskn ke sbp scra online?? sye xtau…tolong bgitau caranye…

  75. asalammualakum . boleh tnya . kalau sy nk buat prmohonan dkt SBP bolehkah sy memohon MRSM sekali ?

  76. aiman syaheer says:

    assalamualaikum….
    saya seorg paljar yg skolah agama d klantan…. saya ada brhasrat utksmbung blajr ting 4 ke sbp d malaysia….tpi saya seorg plajr yg lemah bhasa arb…blh ker kalau saya tukar aliran ke sains tulen…??

  77. wahine yukun says:

    Salam…semasa mengisi borang hari tu saya tersalah isi borang tu. silap tak baca betul2. pencapaian Khas murid tak diisi sebab tak tahu maksudnya. dah print baru dapat baca.sedangkan murid yang sa isi tu banyak pencapaian khas. contoh olahragawan sk 2 tahun bturut-turut. percubaan juga 5A. adakah ini menjejaskan permohonan.

  78. saya ingin memasuki sekolah ini

  79. mcm mana nk pasti kn permohonan kta telah d terima?

  80. Salam..saya tidak dapat memasuki semula permohonan yang telah dibuat tetapi masih belum mencetak..cuba untuk memasuki sistem semula tetapi 'sesi telah tamat'..macam mana??

  81. Salam..saya telah menghantar permohonan dan telah mencetak.
    Setelah mencetak baru saya perasan maklumat ibu bapa ada tersalah.
    Apa yang perlu saya lakukan??
    Harap dapat bantu..terima kasih.

  82. nur syafiqah says:

    cam ne nak daftar masuk sbp???

  83. Salam.. saya telah menghantar permohonan dan telah mencetak tetapi setelah disemak saya telah tersilap memasukkan ujian penailaian kelas kafa. bagaimana cara membuat pembetulan pada item tersebut? kepada sesiapa yang boleh membantu saya amat saya hargai.terima kasih.

    • Salam… selepas cetak sepatutnya tidak boleh dipinda tetapi cuba call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh di talian telefon 03 8321 7400

  84. ada kawan yang maklum kepada saya, brg permohonan yang dihtr ke sbp pilihan perlu disertakan salinan sijil2 berkaitan . cth : salinan trial upsr atau apa2 sijil2 yang diperolehi di sekolah .Adakah ini benar?

    • Bergantung kepada Pengetua sekolah tersebut, jadi sebelum hantar telefon dahulu sekolah itu utk mengetahui apa yg perlu disertakan

  85. salam boleh tak nak buat permohonan kemasukkan asrama untuk form 2 ?

  86. adik saya ingin bersekolah berasrama penuh.boleh ke adik saya bersekolah di sekolah ini..? harap tuan / puan dapat membalas COMMENT ini..

    biodata dia:

    nama=abbidah Khadijah Bt. Hj Abdul Aziz

    umor=12 tahun

    tarikh lahir=17 julai 1999

    alamat=No.39 taman sri Piai,kuala selangor,45000 Selangor Darul Ehsan

  87. salam
    saya bercita-cita ingin masuk ke asrama an'nur di benut bagaimana cara-cara untuk memohon dan dia ambil dari keputusan upsr atau keputusan percubaan?harap puan atau tuan dapat membalas comment ini secepat yang boleh.sekian,terima kasih. wassalm

  88. Anak saya mohon SBP tingkatan 4 dlm negeri Pahang tetapi terisi SBP dlm negeri Terengganu, macam mana hendak buat pembetulan

  89. anak saya hendak mohon SBP tingk 4 di Pahang terisi SBP Terengganu, macam mana hendak buat pembetulan ?

  90. askum

    anak saya telah isi permohonan obline SBP utk tingk 4 di SBP Terengganu tetapi hendak buat pindaan ke SBP di negeri pahang
    macam mana cara

    • Anak saya telah isi permohonan SBP online tetapi ingin buat pindaan ke SBP negeri Pahang
      bagaimana caranya.

      • Kalau belum print masih boleh pindaan tapi jika telah print sepatutnya tidak boleh tetapi boleh cuba call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh, Kementerian Pelajaran Malaysia di talian telefon 03-83217400 untuk mendapatkan bantuan

  91. ooooooooOOOOo

  92. norliyana mahmood says:

    assalamualaikum ,, saya ingin btanye mngenai kputusan pmr ,, kputusan saya hanya 4c 2d dan 2e .. ttpi kputusan sbenr saya mndpt lbih dr 4a .. adakah sya bpeluang utk msuk kew sbp ini ???

  93. assalamualaikum,

    saya nak tanya

    1. adakah hanya pelajar sekolah kebangsaan sahaja akan diterima kerana saya dari sekolah swasta.

    2. saya telah mengambil pmr pada tahun 2009 dan mendapat 9A. kemudian saya menyambungkan pelajaran ke maahad bagi menghafal 30 juz alQuran selama 2 tahun. adakah saya masih boleh memohon utk ke sbp bg menyambung pelajaran tingkatan 4?

  94. mesti syokkan

  95. Fatin Tisha says:

    Saya b'hasrat nk masuk Asrama tapi saya pelajar tingkatan 1 2011 ,klau mcmnii nak tengok result ape yeh?

  96. apakah website e-rayuan

  97. Assalammualaikum, saya berhasrat ingin masuk asrama tingkatan satu 2012. kalau nak masuk asrama nak kena dapat berapa 'A' ye???

  98. assalamualaikum…adik sya hanya mendapat 5B dalam kputusan percubaan upsr…ade tak asrama yg layak untuk adik saya..?

  99. SALAM, saya ni murid tahun 6 , kalau saya tidak mendapat 5A untuk keputusan UPSR, ( kalau la) adakah kerajaan akn ambil kira untuk trial, dan kalau saya ni tidak berapa aktif dlm kokurikulum agak agak sapat ke saya masuk ke sbp??

  100. salam . trial sy cume dpt 4b4c shje . boleh kea sy mohon teknik ?

  101. assalamualaikum…..saye nabila….saye ingin tahu bila tarikh tutup untuk ke sbp….

  102. assalamualaikum…boley xklo sye mnx sbp pas abih result

  103. salam .. sebelum kita hantar permohonan .. kita kena print dulu tak ?

  104. salam..ada x sekolah asrama yg bole msok tingkatan 3..??

  105. Assalamualaikum..saya nk tnya..time trial saya hanya mdapat 2b 3c tapi lebih semasa upsr sbnar..adakah saya bole memohon..?adakah peluang saya cerah?

    • salam… kalau keputusan sebenar 5A memang ada peluang tetapi jangan mengharap terlalu tinggi kerana tempat yg ada terhad & mrk yg layak terlalu ramai

  106. leh x lau ambl sbp pas result??

  107. mohd safarudin rahim says:

    salam….pemohonan tingkatan 6 ke sbp mcam mna ha??

  108. […] keputusan cemerlang dalam akademik serta aktif dalam kokurikulum tetapi tidak mendapat tempat di Sekolah Berasrama Penuh […]

  109. […] satu lagi pilihan untuk pelajar yang cemerlang dalam UPSR selain memasuki Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Kelas Rancangan Khas (KRK) dan Maktab Rendah Sains MARA […]

  110. bila permohonan asrama penuh di buka balik???????????

  111. Anak saya tidak sempat memohon secara online untuk kemasukan ke SBP. Bolehkah dia merayu? Kalau boleh, bagaimana dan bila?

    • Biasanya memang tidak boleh lagi memohon selepas tarikh tutup tetapi cuba call PPD yang terdekat kerana selepas tarikh tutup PPD akan memproses permohonan

  112. abis klo sye form 2 nk mohon SBP bleh kew??

  113. mcm mne nk mrayu kt sbp klau permohonan ditolak??

  114. salam…nama saya kamal ingin bertanya, anak saya periksa upsr dapat 1A, 3B,1C adakah layak memohon sekolah KRK atau teknik atau yang selayak nya???

  115. salam, saya nk tanya bila keputusan kemasukan ke tgkn 1 2012 utk sbp keluar? dan nk semak jawapan tu di mana

  116. bilakah keputusan kemasukan ke sbp tahun 2012,kalau menerusi online nak semak di laman mana

  117. Faizal Mohamad Zain says:

    Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,

    Bilakah tarikh Rayuan kemasukan SBP Tingkatan 1 akan dibuka? Terima kasih.

    • salam… proses rayuan akan dibuka selepas keputusan diumumkan, biasanya hanya utk mereka yg ada memohon sahaja tetapi tahun ni tak pasti pula kalau dibuka juga utk mrk yg tidak memohon

  118. SALAM….anak saya ada memohon kemasukan ting. 1 sbp 2012…boleh saya tahu bila keputusannya akan keluar.

  119. اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

    Anak saya mendapat keputusan 5A dalam UPSR dan mendapat Jayyid Jiddan dalam PSRA 2011 yang lepas. Sangat berminat untuk memasuki sekolah berasrama aliran agama boleh membaca Al-Quran dan mahir jawi. Sahsiahnya adalah baik dan aktif dalam ko-kurikulum sudah memohon di beberapa buah sekolah agama. Ada membuat permohonan di Jeram tapi tidak berjaya, masih belum menerima sebarang tawaran dari mana2 sekolah agama pun. Sudah membuat rayuan di Pej Agama Kuala Selangor. Persoalannya bolehkah membuat dua kali rayuan untuk kemasukan mana2 sekolah daerah Petaling atau sekitar Shah Alam. Mohon dihurai permasaalahan.

    Syukran Jazilan… ^_^

  120. اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

    Jika sekiranya UPSR 5A dan PSRA Jayyid Jiddan pada tahun 2011 yang lepas sekolah berasrama aliran agama mana, yang layak untuk memohon rayuan kemasukan?

    Syukran Jazilan… ^_^

    • anak saya 5A, MUMTAZ 94% pun masih tak mana mana sekolah agama. tawakal aje. dah buat segalanya. memohon! merayu! kehendak manusia……..iNSYSALLAH…ada rezeki le tu… doa banyak2 tuan.

    • jika belum memohon, cuba hubungi JPN atau PPD yg terdekat

  121. bila keputusan sbp akn keluar????

  122. salam , keputusan sbp blia keluar???

  123. Assalamualaikum,
    Semakan tawaran ke sbp ting 1 /2012 sudah dibuka hari ini.Boleh semak sekarang.Tahniah bagi yg berjaya dan bg yg tidak bjaya, bpeluang utk rayuan.TK,

  124. Salam, adik saya dpt tawaran sbp, tp klu nk tggu tawaran MRSM blh x, sbb peperiksaan masuk MRSM pada 16dis ini ? ble tarikh tutup utk feedback sbp?

  125. Assalamualaikum…saya ni pelajar tingkatan 3 thun 2011.. ada tak peluang bagi pelajar yang dapat result PMR 7A 1B ..?? (B-Sejarah) mcm saya untuk masuk ke sekolah sbp?

  126. luqmanul hakim says:

    assalamualaikum
    saya result pmr sebenar dpt 1A 4B 2C 1D,kalau pakai kuota menteri boleh ker?

  127. nurul asmida jafffari says:

    salam,saya dapat pmr 7a 1b.boleh dapat tawaran sbp lagi atau tidak?

  128. Salam. Saya fitriah mndpt kptusan 8A dlm pmr 2011 .. Dan saya berminat untk ke asrama penuh. Sudah punn mhon scara online ke TKC. Tetapi jikalau saya x dpt tawaran ke tkc ttapi twarn ke skolh brasrama penuh yg lain msih boleh ke saya buat rayuan untuk ke tkc juga Dan bagaimana ? Terma kasih . :D

  129. nazri mohamad says:

    Assalamualaikum saudara,
    Anak saya mencapai keputusan cemerlang (8A) dalam PMR 2011 dan dia amat berminat untuk memasuki SBP Kementerian Pelajaran, keputusannya kemasukan ke SBP anak saya adalah GAGAL…bolehkah saudara membantunya? Ic no 960406-10-5178 angkagiliran BD041K029
    Sekian terima kasih

  130. boleh saya tahu saya mendapat 7A dalam pmr dan 1B …..
    B ialah bahasa inggeris
    tetapi saya calon luar bandar
    adakah saya berpeluang masuk SBP@ MRSM

  131. saya memperoleh 8B dalam percubaan pmr…. dan pmr yang sebenar saya telah mendapat 7a1b dan saya telah menghantar permohonan ke SBP SERI PUTERI CYBERJAYA…. adakah saya layak ke sekolah berasrama penuh dengan memperoleh keputusan 7a1b dalam pmr yang sebenar?

  132. ilya zulaikha says:

    salam…. saya telah memperoleh 5A dalam UPSR…. dan saya juga telah memohon secara online ke SBP tetapi x berjaya… dan sudah membuat rayuan secara online tetapi x boleyh nk print…. macam mana nk buat eik..

    • tak print pun tak pe tapi kalau nak pasti permohonan erayuan telah diterima baik berhubung dgn ahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan,

  133. Salam,
    Nama anak saya Amirul Mirza Fahmi. Beliau mendapat 4A1B dalam UPSR. Saya telah memohon untuk medapatkan tempat di SBP, tetapi gagal dan saya telahpun membuat rayuan. Saya ingin bertanya selain sekolah berasrama penuh, adakah terdapat sekolah menengah yang menyediakan asrama selain SBP untuk pelajar di sekitar Selangor dan Perak. Sebagai contoh, sekolah berasrama separuh kerajaan etc.

    • Salam… untuk sekolah kerajaan boleh berhubung dgn JPN Selangor dan untuk sekolah di bawah kelolaan kerajaan negeri boleh berhubung dgn JAIS.

    • ada jer tp yg aku tahu kat perak jer antara sekolah yg top

      anderson ipoh

      sekolah izzudin shah

      sekolah taayah

      sekolah raja perempuan bainun

      sekolah king edward taiping

  134. maafkan saya, saya ingin bertanya…adik sy tidak sempat untuk memohon ke tingkatan empat sekolah berasrama penuh..bagaimana untuk kami membuat rayun..harap ada yang sudi beri maklumat dan respond..terima kasih

    • biasanya memang tidak ada permohonan baru diterima selepas permohonan ditutup tetapi cuba call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan

  135. sy pnye result trial xbaik tp result sbnar sy baik
    sy xsmpt nk mohon..
    cmne ye?

  136. Apa Khabar

    saya tingkatan 2 tahun 2011

    bagaimana mohon pindah sekolah asrama tingkatan 3 tahun 2012 ?

    kat mana dapat mohon ?

  137. Apa Khabar

    saya tingkatan 2 tahun 2011

    bagaimana mohon pindah sekolah asrama tingkatan 3 tahun 2012 ?

    kat mana dapat mohon ?

  138. NOORISHAH ZAIDON says:

    Asalamualaikum, saya seorang guru.Anak saya tingkatan 1 2012. Terlepas permohonan sebelum UPSR.. Keputusan UPSR ialah 5A. Saya ingin merayu untuk SBP ambilan ke-2 (sudah bertanya sebelum ini tetapi tiada respon)…Ramai menasihatkan saya perlu juga memohon online..Jadi apa yang perlu saya buat sekarang? Harap respon segera…terima kasih.

    • waalaikumsalam… memang ada pengambilan kedua tetapi utk mrk yg ada buat permohonan tetapi tidak dapat dan telah membuat rayuan.
      untuk mrk yg tidak pernah buat permohonan biasanya memang tidak berpeluang tetapi cuba bertanya dengan Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan

  139. Salam,

    Saya ada sedikit persoalan..

    Adik saya dapat 8A utk PMR 2011.

    sekarang adik saya dah menerima tawaran ke Sek Men Teknik.

    tetapi, dalam masa yang sama dia juga tgh menunggu utk twaran ke SBP.

    Soalan saya :-

    1. kalau dah dapat SMT, adakah beliau masih berpeluang ditawarkan SBP?

    2. Sekiranya beliau terima tawaran ke SMT, adakah nama beliau akan dibatalkan dari keputusan SBP?

  140. Assalamualaikum. Saya nak tanya, saya dapat 8A dapam PMR. Adakah permohonan saya diterima?

  141. Assalamualaikum. Saya nak tanya, saya dapat 8A dalam PMR. Adakah permohonan saya diterima?

  142. Aiman Collegian says:

    Assalamualaikum.

    Saya ada satu pertanyaan. Baru2 ini saya mendapat 7A1B (B agama), dan saya ingin melanjutkan pelajaran saya dari Kolej Sultan Abdul Hamid ke Sbp , iaitu Sekolah Alam Shah. Disamping itu, saya agak aktif dalam bidang kokorikulum dan mendapat 90 markah keatas bagi form1,2 dan 3. Soalan saya, adakah permohonan saya akan di pertimbangkan? atau peluang ke SAS memang tiada?

  143. salam,keputusan permhonan sbp tingkatan 4 2012,bila nak diumumkn???

  144. salam….dkat mane nak tau dapat masuk rk dkat perak?????tolonglah……..

  145. Salam, anak sya ada mmohon secara online, tetapi keputusan gagal (7A1B), sya ingin membuat erayuan, bagaimana caranye? adakah bile sy tekan print, adekah pihak tn/pn terus terima atau memerlukan sya mengeposnye ke putrajaya brsama sijil2 nye? harap dapat mbantu sya. t.ksih

  146. salam
    bolehkah menukar sekolah yang lain ketika membuat e-rayuan?
    maklumat sukan yang perlu diisi maklumat tahun lepas(2011) atau terbaru?
    bolehkah mengemaskinikan e-rayuan banyak kali?

  147. aina nabila says:

    salam.., saya sudah apply ke sbp tetapi tidak berjaya dan saya tidak membuat rayuan. bolehkah saya membuat rayuan sekarang??

  148. Abdul Warits says:

    assalamualaikum…saya ingin mengetahuai bilakah keputusan sbp tngkatan 1 2012 ambilan kedua keluar???

  149. Hari ni keputusan erayuan tingkatan satu dah keluar

  150. saye bdk sbp,leh ke nk mintak sbp lain lpas pmr nie…

  151. assalamualaikum,saya ingin keluarkan anak saya dari sbp kerana terdapat beberapa masalah peribadi.siapa yg patut saya jumpa?apa yg harus saya buat?

    • Salam, boleh berhubung dengan pihak sekolah dan Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, KPM selepas itu dengan Pejabat Pelajaran Daerah

  152. Assalamualaikum, SBP ada brape kali in take ??

  153. kalau saya berada di tingkatan 2, dan ingin memohon SBP yang baru dibina, boleh tak?

  154. salam kalau dah buat rayuan tetap tak dapat macam mana :( result sebenar saya 9a

  155. salam,,sy pljr ting 3 2012..sy brcta2 utk msk ke sbp,,,ttp kptsn sy tdk bbrpa memuaskn bru2 ini,,,ttp sy lulus dlm mta pljrn math n sains,,blhkh sy mngisi brng prmhonan scra online dan adkh sbp akn mnrima sy,,,

  156. Nur Fadiah Amirah says:

    SALAM,SAYE MURID DARJAH 6 ,KALAU SAYE TIDAK MENDAPAT 5A UNTUK UPSR ,ADAKAH KERAJAAN AKAN MENGAMBIL KIRA UNTUK TRIAL,DAN KALAU SAYE TIDAK BERAPA AKTIF DALAM KOKURIKULUM ?? AGAK2 DAPAT KE SAYE MASUK KE SBP????

  157. SAYE MURID DARJAH 6,SAYE HENDAK BERTANYE ??? KALAU SAYE TIDAK MENDAPAT 5A DALAM UPSR /MUMTAZ DALAM PSRA ADAKAH PIHAK TUAN DAPAT MENERIME SAYE????

  158. Salam, adik saya ambil PMR tahun ni 2012, jika adik saya mahu memasuki SBP KISAS tahun depan 2013, boleh tlg bagitahu ape prosedur yg perlu dilalui untuk memohon kemasukan?

    • Salam, boleh membuat permohonan bila dibuka dalam bulan September nanti dan pilih SBP KISAS sebagai pilihan pertama

      • 1) Boleh kasikan link utk permohonan yg dimaksudkan?

        2) Jika adik saya dari sekolah menengah agama swasta, adakah die berpeluang memohon utk masuk ke KISAS?

  159. Salam.. Saya Ni Pelajar Tingkatan 2 2012.. Saya mahu masuk sekolah SRI PUTERI .. Adakah saya akan di terima ??

  160. bolehkan masuk ke sek asrama biasa pada pertengahan tahun?

  161. Anjelica Vitus says:

    bila lg boleh memohon nak msuk asrama penuh ni?

  162. kalau 4A boleh masuk sbp x?

  163. haziq hizami b. asri says:

    walaupun saya orang biasa,dan saya sekarang ini sudah menduduki upsr..insyaallah..adakah saya akan memasuki ke sbp??dengan usaha saya ni..good luck untuk semua orang dan agar mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan antaranya UPSR,PMR,SPM dan sebagainya..AMIN

  164. bila permohonan sbp 2013 di buka untuk upsr 2012 dan adakah perlu melalui sekolah

  165. nurhidayah binti zulkefli says:

    kenapa permohonan untuk masuk ke asrama penuh lambat sangat!!!dah tak sabar ni nak masuk ke tinkatan 1….mmmm,kena tunggu la lepas keluar RESULT UPSR tahun 2012

  166. asm.saya ni murid tahun 6.percubaan upsr hari tu saya mendapat 5A.sekarang dah lepas upsr.ni sibuk nak masuk sk sbp….

  167. saya nak tanya kalau Trial dye mendapat 2E tpi PMR dpt 7A 1B layakkah masuk SBP…????

  168. ada x borang utk ke sklh afzan

  169. salam… saya ingin masuk kesbp tapi x tahu cara…….

  170. assalamualaikum,saya ada satu soalan nk tanye.kalau saya tidak mendapat 5A dlm upsr pada tahun ini.blehkah saye msk ke sekolah asrama pada sekolah menengah nanti…

  171. Izzatul Fauzah says:

    assalamualaikum,apkh?syarat2 nk masuk SBPI?

  172. Izzatul Fauzah says:

    assalamualaikum,apkh?syarat2 nk masuk SBPI?

  173. nurdini qistina says:

    kalau nk tgk keputusan upsr macam mna?tk ditunjuk lagi ka?

  174. Amiza najwa says:

    Hai tahin depan saya masuk tingkatan tiga dan sana nak memohon masuk ke asrama ni. Boleh ke ?

  175. a'kum.. anak saya telah mendapat tawaran ke sbpi sabak bernam bagi ting. 1 sesi 2013. Bolehkah saya membuat rayuan/permohonan pertukaran ke sbpi yang terletak di NS… SBPI Jempol? Jika boleh, bila tarikh permohonan pertukaran akan dibuka? TQ

  176. salam,sya dpt 5a.boleh tak sya msuk ke sbp?tpi,sya aktif dlm kokurikulum.tq

  177. Salam.

    Saya dapat 8A 1B. B subject B.I (PMR). saya ingin mohon KISAS..boleh sesiapa kongsi pendapat @ pengalaman samada boleh diterima tak?

  178. Saya berminat ke matrik tapi kimia saya dapat D saja. Saya aktif dalam kokurikulum dan mewakili negeri. Adakah saya layak ke matrik

  179. 1A3B1C BOLEH MINTA SEKOLAH MN?

  180. Saya nak tahu…berapa % kah kelayakan utk ke sbp yg membuat rayuan…yg akan dpt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>