Permohonan Kemasukan Lepasan UPSR, PMR, SPM 2011

Senarai tarikh permohonan kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI), Maktab Rendah Sains MARA (MRSM), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Kelas Rancangan Khas (KRK), Kolej Vokasioanl (KV), Sekolah Menengah Vokasional (SMV), Sekolah Menengah Teknik (SMT), Maktab Tentera DiRaja (MTD), Kolej Matrikulasi dan insitusi yang lain bagi lepasan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

UPSR PMR SPM

Diharap senarai tarikh permohonan kemasukan SBP, SBPI, MRSM, SMKA, KRK, KV, SMV, SMT, MTD, Matrikulasi dan institusi yang lain ini dapat membantu para pelajar dan ibubapa yang berkenaan.

Lepasan UPSR

Tingkatan 1 Asrama 1 Malaysia

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 4 Januari 2012 MOE
Permohonan Ditutup 27 Januari 2012 Pengetua Sekolah
Keputusan Permohonan Februari 2012 MOE
Pendaftaran Pelajar Baru Februari 2012 VI, Methodist, St John


Tingkatan 1 SBP

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 1 September 2011 MOE
Permohonan Ditutup 15 Oktober 2011
Keputusan Permohonan 14 Disember 2011 MOE
Permohonan eRayuan Ditutup 5 Januari 2012 MOE
Pendaftaran Pelajar Baru Januari 2012
Keputusan Rayuan:Pengambilan ke 2 3 Februari 2012 MOE

Tingkatan 1 MRSM

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 17 November 2011 MARA
Permohonan Ditutup 30 November 2011
Penghantaran Dokumen Ditutup 5 Disember 2011
UKKM 12-16 Disember 2011
Keputusan Permohonan
– Ulul Albab & IGCSE
– Biasa
6 Januari 2012
20 Januari 2012
MARA
MARA
Permohonan Rayuan Januari 2012
Pendaftaran Pelajar Baru Februari 2012
Keputusan Rayuan:Pengambilan ke 2 Februari 2012
Keputusan Rayuan:Pengambilan ke 3 Mac 2012

Tingkatan 1 KRK

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka Hari keputusan UPSR Sekolah & PPD
Permohonan Ditutup 14 hari selepas dibuka Pejabat Pelajaran Daerah (PPD)
Keputusan Permohonan 21 Disember 2011 Jabatan Pelajaran Negeri (JPN)
Permohonan Rayuan Ditutup 12 Januari 2012 Pejabat Pelajaran Daerah (PPD)
Pendaftaran Pelajar Baru 4 Januari 2012  Sekolah
Keputusan Rayuan Februari 2012  JPN & PPD

Tingkatan 1 SMKA & KAA

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 17 November 2011 Sekolah & PPD
Permohonan Ditutup 24 November 2011 Pejabat Pelajaran Daerah (PPD)
Keputusan Permohonan 21 Disember 2011 Jabatan Pelajaran Negeri (JPN)
Permohonan Rayuan Ditutup 29 Disember 2011 Unit Pendidikan Islam, PPD
Pendaftaran Pelajar Baru
– SMKA
– KAA
3 Januari 2012
mengikut sekolah
Keputusan Rayuan Jan – Apr 2012 Unit Pendidikan Islam, PPD

Selain daripada di atas terdapat beberapa institusi lain yang boleh dipohon. Di antaranya :

  • Pengambilan Pelajar Tingkatan Satu Rancangan Khas YS yang diuruskan dengan kerjasama Yayasan Selangor dan Kementerian Pelajaran
  • Sekolah-sekolah kawalan di bawah Kementerian Pelajaran
  • Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di bawah Kementerian Pelajaran
  • Sekolah Agama Menengah (SAM) dan Sekolah Agama Menengah Tahfiz (SAMT) yang dikendalikan oleh Jabatan Agama Islam Negeri
  • Sekolah Menengah Integrasi Sains Tahfiz (SMISTA) di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)

 

Lepasan PMR

Tingkatan 4 SBP

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 1 September 2011 MOE
Permohonan Ditutup 15 Oktober 2011
Keputusan Permohonan 20 Januari 2012 MOE
Permohonan Rayuan Januari 2012
Pendaftaran Pelajar Baru Februari 2012
Keputusan Rayuan:Pengambilan ke 2 Februari 2012

Tingkatan 4 MRSM

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 3 Oktober 2011 MARA
Permohonan Ditutup 20 Oktober 2011
Tarikh Akhir Hantar Dokumen 26 Oktober 2011
UKKM 28 Nov – 2 Dis
Keputusan Permohonan 20 Januari 2012 MARA
Permohonan Rayuan Januari 2012
Pendaftaran Pelajar Baru Februari 2012
Keputusan Rayuan:Pengambilan ke 2 Mac 2012
Keputusan Rayuan:Pengambilan ke 3 April 2012

Tingkatan 4 MTD

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 15 Ogos 2011 MTD
Permohonan Ditutup 30 September 2011
Keputusan Permohonan Januari 2012

Tingkatan 4 KV/SMV/SMT

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 1 September 2011 MOE
Permohonan Ditutup 19 Disember 2011
Keputusan Permohonan 30 Disember 2011 MOE
Pendaftaran Pelajar Baru 4-7 & 9 Januari 2012 Mengikut KV SMT SMV
Keputusan Rayuan Selepas 9 Januari Hubungi KV SMT SMV

 

Lepasan SPM

Kolej Matrikulasi

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 1 Julai 2011 MOE
Permohonan Ditutup 30 November 2011
10 Oktober 2011
Semakan Permohonan 6 – 20 Februari 2012 MOE
Keputusan Permohonan April 2012
Permohonan Rayuan April 2012
Pendaftaran Pelajar Baru Mei 2012
Keputusan Rayuan Jun 2012

Darul Quran

Tarikh Rujukan
Permohonan Dibuka 1 September 2011 Darul Quran
Permohonan Ditutup 14 Oktober 2011
Semakan Temuduga 24 Oktober 2011
Keputusan Temuduga 28 November 2011
Surat Tawaran 5 Disember 2011
Pendaftaran Pelajar Baru 4 Januari 2012

IPTA – Sijil, Asasi & Diploma

Tarikh Rujukan
FASA 1 – Pendaftaran Maklumat Permohonan 15 Nov – 31 Dis 2011 UPU
FASA 2 – Pengesahan Permohonan & Pilihan Program Pengajian 9 Jan – 2 Apr 2012
Permohonan Ditutup 2 April 2012
Keputusan Permohonan Mei 2012
Pendaftaran Pelajar Baru Mei/Jun/Julai 2012

 

NOTA

Maklumat di atas adalah berdasarkan makluman dari beberapa laman web dan pembaca ePutra. Maklumat ini tertakluk kepada pindaan oleh pihak berkuasa yang berkenaan.

Jika ada maklumat terkini harap dapat dapat maklumkan kepada kami, terima kasih.

132 thoughts on “Permohonan Kemasukan Lepasan UPSR, PMR, SPM 2011

  1. bila pengambilan untuk ke ikbn sesi 2012

  2. Saya dah cuba banyak kali untuk permohonan lepasan PMR.. tp selepas masukan no KP, angka giliran & klik login.. dapat skrin permohonan tapi apabila "klik untuk mengisi borang" dpt skrin sesi telah TAMAT ! sedangkan saya isi apa2 maklumat lg.. Harap tuan dpt membantu

  3. Nak tanya, sekolah berasrama penuh (sbp) mana yang ada aliran sains sosial?

    • Ini kena tanya call Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh di talian 03 8321 7400 sbb disenarai yg diberi kementerian tidak disebut

  4. sy nak login kemasukan baru,, tp kat mana ye? kemasukn baru dibuka smpai bila? dan,, sy dah beli num pin upu… dan sy ingin menukar course… bagaimana ye? terima kasih atas bantuan sesiapa yg sudi… :)

  5. nurfazlina fatin says:

    ble x msk p cana law kputusan 5a 2b 1c

  6. Ahmad Rustam says:

    tumpang tanya kalu fom2 nk masuk agak2 boleh ker

  7. sush la nk dftr sekolah nie….
    selain 2 mcm mn nak masud sek nie

  8. azizah sidek says:

    kena tunggu permohonan rayuan ke kalau nak masuk sbp?boleh x lanjutkan lagi tarikh tutup nak masuk sbp tingkatan 4 2012?

  9. Saya nak tanya bila permohonan ipta sesi 2012/2013 untuk lepasan spm/seteraf sebab saya dah beli nombor pin upu

  10. Saya nak tanya bila permohonan ipta sesi 2012/2013 untuk lepasan spm 2011 sebab saya dah beli nombor pin upu

  11. Saya nak tanya sebenarnya dimana nak buat pendaftaran maklumat pemohonan ?

  12. macam mana nk cari borang untuk permohonan kemasukan ke tingkatan 1 krk ?

    • borang boleh didapati dari pejabat sekolah rendah atau di mana2 Pejabat Pelajaran Daerah atau di laman web Jabatan Pelajaran Negeri.

  13. […] (SMKA), Asrama Harian atau Sekolah Agama Menengah (SAM) di bawah Jabatan Agama Negeri. Sila rujuk Permohonan Kemasukan Lepasan UPSR, PMR, SPM 2011 untuk maklumat […]

  14. bile permohonan untuk lepasan SPM 2011 d buke ? saye ade beli no upu .

  15. saya hendak tanya tarikh rayuan ke sekolah menengah sains tahun 2012.

  16. Saya ada membuat permohonan ke SMISTA,jika tidak diterima masuk, adakah saya boleh membuat rayuan ke MAIWP untuk kemasukan.

  17. azlina binti zainal says:

    anak saya dari sekolah agama rendah agama intergrasi bandar baru bangi….keputusan upsr dia 3A 2B dan mendapat MUMTAZ dlm psra 91.3%.anak saya telah memohon sekolah sam10.tetapi gagal.skrg ni boleh tk anak saya memohon sekolah berasrama smk seri bintang utara atau mana2 sekolah yg berasrama.adakah anak layak untuk memohon sekolah itu..kerana anak saya ni dtg dari sekolah agama intergrasi…under jais..bagaimana cara2 untuk memohon sekolah tersebut..
    terima kasih..

  18. upsr 2011 anak saya mendapat 3a2b, upkk 8a, upsra 8a1b, bolehkah anak saya memohon ke sekolah menengah agama, tapi tarikhnya dah tutup, macamna eh..

  19. saye lpasn spm.. kalau na mntk msuk mktab perguruan camnew yew??

  20. bleh semak keputusan permohonan kat sini ke? bila agaknya keputusan keluar ye?

  21. khairil hizalmi says:

    bila boleh semak keputusan kemasukan krk dan smka 2012

  22. lambat lagi ke keputusan sekolah teknik ni keluar ?

  23. Ambe nak tanya kalau budak belaja lua negera masa kecik2 pastu nak masuk SBP dia ade chance besa ke yang dia akan dimasukkan dengan pertolongan dari kerajaan? tolong jawab ambe dok tau.

  24. sye dpt 1A5B2C1D,,,d ue b.arab,,,sye ade minx teknik,,,agak2 layak x??

  25. saya dapat 7a1b . saya dah try apply sekolah teknik .
    agak-agak saya dapat tak ?
    macam mana nak tahu kita dapat sekolah tuh ?

  26. klu syarat2 kelayakan utk masuk sekolah menengah sains pnye ?
    boleh x klu keputusan 3A 5B masuk ? :(
    yg mana sesuai utk saya sains tulen ke / sains sosial ?

  27. emmm bila agak nye keputusan permohonan ke vokesional arrr

  28. anak saya dapat 7A 1B dan mengisi borang sbp secara online sahaja tanpa pengesahan sekolah. Adakah peluang diterima?

    • jika permohonan tidak ada masalah akan dipertimbangkan tetapi jika ada masalah dan mereka tidak dapat merujuk kepada borang & dokumen sokongan kerana tidak dihantar mungkin tidak akan dipertimbangkan

  29. salam..sy dpt 6A 2B dlm pmr.yg B adlh bm dn bi.agknye lyk x klau nk msuk sbp men.sains?

  30. bile keptusan teknik akan kluar , sila komen ek .

  31. bila keputusan teknik akn kuar ek ? sila komen ..

  32. Hamba Allah says:

    Assalammualaikum, saya telah membuat rayuan ke atas permohonan kemasukan sbp tingkatan 1bagi tahun 2012. Apakah tindakan selanjutnya setelah permohonan dicetak?

  33. adakah saya layak utk memasuki sekolah teknik dgn mendapat keputusan 3 a 5 b ??

  34. cmne nk wt rayuan skola teknik??

  35. salam, macamana saya nak tau anak saya dah submit permohonan ke sek men teknik atau tidak. katanya dia dah submit…. masalahnye saya nak semak keputusan dan sebagainya, link nye asyik error sahaja….jika dia tak submit, ada tak cara lain jika nak mohon

  36. rsew nyer xley kot…xde lh…grau jew…

  37. camne erk kalu bru dapat result pmr tp bru nak mohon sm teknik ni?boleh lagi ke,,??

  38. urgent,
    adik saya pmr 2011 ni dpt 7A1B, tapi masalahnya, saya tidak memohon dia ke sekolah mana2 lagi. Nampknya semua tawaran dah tutup. Adakah adik saya boleh buat rayuan atau permohonan baru? Bila tarikhnya?trima kasih ya.

  39. leana nabila says:

    pmr saya hanya mndapat 2A 4B 3C
    saya ada apply teknik alor setar dan mengambil aliran teknikal (sains pertanian)
    boleh dpt tak??

  40. as-salam….
    saya nk tnya agak2nya bile paling awl keputusan permohonan ke kolej vokasional akn keluar?
    Dan 1 lg saya nk tnya, kalau keputusan pmr saya 8A agk2nya ape chance saya nk masuk situ?

  41. macam mana nak check permohonan teknik diterima atau tidak ?

  42. Salam, keputusan pmr saya 4a2b2c. yang A tu bm, bi, agama and math. Rasanya saya ni ade peluang ke masuk teknik? saya ade apply teknik kuala lumpur. And macam mana kita nak tahu yang kita dapat ke tak?

  43. Salam, Keputusan PMR anak sy 1A-KH 6B 1D-Mate, bolehkan anak sy memohon ke SMV dlm jurusan Pengatucaraan Komputer. Apakah kelayakan untuk jurusan ini?…………….

  44. cikgu saya cakap, lepas dapat result pmr, saya kena kemaskini keputusan saya. tapi, setelah saya mendapat keputusan pmr saya, saya tak dapat jumpa perkataan kemaskini tu. minta bantuan

  45. bilakah tarikh semakan kemasukan sekolah menengah teknik dan vokasional 2012 ?

  46. BILAKAH TARIKH SEBENAR SEMAKAN KEPUTUSAN KE SEKOLAH MENENGAH TEKNIK DAN VOKASIONAL 2012 ?
    TOLONG BALAS . TRIMA KASIH .

  47. adakah permohonan yang berjaya akan dihantar melalui surat ?

  48. saya nak tanya bilakah tarikh semakan permohonan ke kolej vokasional (tingkatan 4) sesi 2012 dikeluarkan?

  49. klu dpt 1A6B1C b0le pegy teknik tak ??

  50. BDAK SMV :) says:

    bolehkah rayuan dibuat secara online ?
    jika tidak boleh , ape yg ptut di tulis utk dihantar ke sekolah tersebut .
    harap balas . trima kasih .

  51. sory…sye nk buat semakan same ade dtrime ke x di smv atau smt..
    tp knape ble sye msukkan no. mykad atau angke gliran tetp jgak x boley nk cek..
    harap dbantu sbb sye amatlah mgharap sgt dpt diterima d mane2 skolah yg di pohon..
    cme x tau nk buat semakan mcm mne..

  52. mcm mne cre nk dptkn borang rayuan ye??

  53. tmpg tnye,,,syebdk lpsn pmr..sye de mhn ke sekolah sbp n cye dah cek,,,
    tp smpi skrg sye x tau sme der sye diterima / x diterima…bile sye mskkan ic no n angka glran dkt skrin tue tulis SILA HUBUNGI SEKOLAH YG TLH DIMOHON…something like that lah…
    so how…pe mksudnyer…

  54. kalau saya dah apply untuk SBP dan SMT ddn saya berjaya dapat teknik, betul ke permohonan SBP akan ditolak? Sbb kawan saya ada cakap macam tu/…btw, saya menolak tawaran sekolah teknik itu…

    tolong lah jawap….saya tengah runsing ni

  55. Salam,

    Saya budak lepasan PMR, nak tanye, agakagaknye bile Keputusan Rayuan ke SMT akan keluar?

    Saya mengharap sangat nak masuk. Kalau dapat 4a mereka boleh terima ke?

    Tolong sesiapa. Saya nak sangat masuk.

    Sekian terima kasih .

    • Salam… mungkin hujung januari.
      bergantung kepada kursus yg dipohon, jumlah yg merayu dan tempat yg masih kosong di sekolah itu

  56. salam..hari tu sye x sempat nk mohon ke sbpi n mrsm..result pmr sye 9a..bolehkah lg sye nk mohon sbpi n mrsm?sye nk sgt mohon sbb skola sye skrg ni x de sains..

  57. Salam,baru2 ni saya dpt 8A dalam PMR ,soala saya apakah tarikh sebenar keputusan semakan ke SBP dan MRSM ? Dan betulkah apabila kita diterima, surat akan sampai ke rumah dengan serta merta?jika kita tidak diterima kita hnya dpt melihat semakan hanya dari internet?

  58. saya mendapat 7A1B dalam pmr…
    adakah saya berpeluang mendapat sbp @ mrsm????
    cikgu saya kata sbp ambil pelajar 8A sahaja…..
    bagaimana dengan mrsm ??????

    • betul tu…
      mrsm selain akademik, keputusan ukkm, latar belakang keluarga, ko-ko juga diambil kira

      • tengok plajar mrsm n sbp x de le miskin bebonor……..
        cuba tengok time outing….. semua mak bapak kete besor2……….

    • saya rasa anda boleh dapat ……
      macam abg saya dia 7A dapat mrsm…
      sebb pengambilan ke mrsm dia nak 5050 laki n perempuan……….
      tapi kebiasaannya lelaki kurang mohon jadi lelaki peluangnya lebih tinggi kot…
      tp sbp tak tau la pulak….

  59. bila agknye kputusan sbp akan kluar?????

  60. sush btol nk mhon skolah tknik vokasional niy,,ad stgh yg dpt ad stgh yg ta dpt..nape mcm tu ek?agk2 blew tarikh permhonan di buka lg?

    • Keputusan permohonan sudah pun diketahui, skrg ni dalam proses rayuan dan juga sekolah yg telah pun mengumumkan mrk yg berjaya dlm rayuan.
      Call SMV/SMT yg berkenaan utk mengetahui status utk sekolah itu

  61. lepasan PMR 2011 says:

    alhamdulillah petang tadi dapat surat tawaran ke SM Sains Tuanku Jaafar yay!!siapa2 dah dapat tolong reply yer ..

  62. bila twaran smka tingkatan 4 keluar ?
    ^^

  63. mmacamanan ni nak buat rayuan mrsm line asyik breakdown aje so nak buat rayuan cara mana ni bila rayuan tutup

  64. tentang prmhonan ke IPTA mcm mna kalau bulan nya terkena dgn bulan utk ke PLKN ?pendftran nya blan 5 dan PLKN pun sama

  65. […] (SMKA), Asrama Harian atau Sekolah Agama Menengah (SAM) di bawah Jabatan Agama Negeri. Sila rujuk Permohonan Kemasukan Lepasan UPSR, PMR, SPM 2011 untuk maklumat […]

  66. askm. anak saya mendapat %a3B dlm PMR yg lepas. boleh ke saya mohon bagi pihak beliau untuk ke SMS Tapah? TQ

    -shaza-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>