Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2012




Tarikh-tarikh Penting sila rujuk :
Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan 2012

Permohonan Kursus Perguruan Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (KPLSPM) Ambilan Jun 2012 di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia akan mula dibuka mulai 22 Mac 2012. Para lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam dipelawa untuk memohon program perguruan yang ditawarkan iaitu Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP).

Kementerian Pelajaran Malaysia : Permohonan Kursus Perguruan

Permohonan untuk ke Institut Pendidikan Guru atau lebih dikenali sebagai Maktab Perguruan ini memang dinanti-nantikan oleh mereka yang berminat untuk menjadi guru setiap tahun. Status pengambilan ke Institut Pendidikan Guru pada tahun ini menjadi tanda tanya pada awalnya.

Syarat Asas

  • Warganegara Malaysia.
  • Umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2012 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1992.
  • Calon hendaklah sihat fizikal dan mental.
  • Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
  • Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat
    • Cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran; DAN
    • Sekurang-kurangnya kepujian dalam tiga mata pelajaran berikut:
      • Bahasa Melayu
      • Sejarah
      • Satu mata pelajaran yang lain serta;
      • Lulus Bahasa Inggeris
  • Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon.

Program Pengajian

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)

  • Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) ini dikhususkan untuk melatih guru-guru di Institut Pendidikan Guru (IPG) dan institusi lain yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dalam pelbagai bidang bagi keperluan di sekolah rendah.
  • Sebagai prasyarat, calon dikehendaki mengikuti Program Persediaan selama 18 bulan atau 3 semestar di institusi yang ditetapkan.
  • Calon mesti lulus Program Persediaan sebelum ditawarkan untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan selama 4 tahun atau 8 semestar di Institut Pendidikan Guru yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Bidang Pengajian

Bidang pengajian yang ditawarkan adalah berdasarkan sekolah seperti berikut;

Sekolah Kebangsaan (SK)

  • Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua Penddikan Rendah
  • Bahasa Tamil Pendidikan Rendah
  • Bahasa Cina Pendidikan Rendah
  • Bahasa Arab Pendidikan Rendah
  • Bahasa Kadazan Dusun Pendidikan Rendah
  • Bahasa Iban Penddikan Rendah
  • Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Islam Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Jasmani Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Seni Visual Pendidikan Rendah
  • Pengajian Sejarah Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Muzik Pendidikan Rendah

Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC)

  • Bahasa Melayu Pendidikan Rendah
  • Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua Penddikan Rendah
  • Matematik Pendidikan Rendah
  • Sains Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Jasmani Pendidikan Rendah
  • Reka Bentuk dan Teknologi Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Seni Visual Pendidikan Rendah
  • Bimbingan dan Kaunseling
  • Pengajian Sejarah Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Pemulihan Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Muzik Pendidikan Rendah

Sekolah Jensi Kebangsaan Tamil (SJKT)

  • Bahasa Melayu Pendidikan Rendah
  • Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua Penddikan Rendah
  • Matematik Pendidikan Rendah
  • Sains Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Jasmani Pendidikan Rendah
  • Reka Bentuk dan Teknologi Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Seni Visual Pendidikan Rendah
  • Bimbingan dan Kaunseling
  • Pengajian Sejarah Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Pemulihan Pendidikan Rendah
  • Pendidikan Muzik Pendidikan Rendah

Cara Memohon

  • Permohonan untuk memasuki Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM) Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Ambilan Jun 2012 hanya boleh dibuat secara atas talian (online) melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia atau terus sahaja ke portal
    Permohonan Dalam Talian KPLSPM Ambilan Jun 2012.
  • Permohonan ini hanya boleh dibuat dengan menggunakan nombor pengenalan individu (PIN) yang boleh dibeli di Bank Simpanan Nasional (BSN) di seluruh Malaysia dengan bayaran sebanyak RM 6.00 mulai 22 Mac 2012.
  • Pemohon dinasihatkan mendapatkan maklumat berkenaan bidang pengkhususan dan gred minimum serta kalendar aktiviti sebelum membuat permohonan.
  • Calon dibenarkan mengemukakan hanya satu permohonan sahaja.
  • Calon boleh menggunakan nombor PIN yang sama untuk membuat pindaan butiran kepada permohonan yang telah dihantar. Butiran permohonan boleh dikemaskini pada bila-bila masa sebelum tarikh tutup.
  • Maklumat yang tidak benar dan tidak lengkap boleh mengakibatkan permohonan ditolak.

Tarikh Tutup

  • Permohonan kemasukan Kursus Perguruan Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (KPLSPM) Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Ambilan Jun 2012 ini akan ditutup pada 5 April 2012.

Maklumat

  • Maklumat di atas cuma ringkasan sahaja, sila rujuk Aplikasi Permohonan Program Perguruan dan baca dengan teliti sebelum anda membuat permohonan.
  • Sila rujuk laman web Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia.
  • Sila rujuk juga komen-komen di Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2010 dan Jun 2011 sebagai panduan.
  • Jika ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan permohonan KPLSPM ini, sila hubungi:
    • BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
      ARAS 3, BLOK E13, PARCEL E
      KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
      62604 PUTRAJAYA
      (u.p : Unit Pengurusan Pengambilan Pelajar)
      Telefon : 03 8884 1260/ 1249/ 1246/  1242/ 1245
    • URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      Cawangan Sabah
      d/a Institut Pendidikan Guru Kampus Gaya
      Peti Surat 10491
      88805 Kota Kinabalu,
      Sabah
      Telefon : 088 236804
    • URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      Cawangan Sarawak
      Jalan College
      93259 Kuching,
      Sarawak
      Telefon : 082 258045

350 thoughts on “Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2012

  1. Untuk lepasan stpm 2011 boleh buat permohonan x?

    • umur ko berapa? sebab kalo follow syarat dia kata cam ni “■Umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2012 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1992. “…

    • Boleh jika umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2012 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1992 dan memenuhi syarat akademik SPM yang ditetapkan

      • bila permohonan kursus pergurusan lepasan ijazah akan dibuka semula…

      • please abg azhad…sy mmg nk jd ckgu andsy klik byk kali still kluar portal yg sama…kat mana lman web borg nye?

      • cM mna kalO sYa dpaT 5 KpuJIan ttPi x da cMeRlaNG. . Bleh MemOhOn KH .. ??

      • sayataktahu says:

        salam..saya ada kawan..dya dapat 10 a…dya mintak untuk jadi cikgu sej ..tapi ada kawan mak dya kata..kplspm x terima kerana budak2 cemerlang akan dihantar untuk jawatan yang lain..betuika???

        • hmmm..x tau lagi tu..just tell him/her try apply je..dapat tak dapat..tu lain cerita..yg penting try…all da best..tahniah for the flying colours result…

    • nanie, boleh tapi guna keputusan spm bukan stpm dan syarat umur 30.06.2012 mesti bawah 20 tahun.

    • assalamualaikum,_ble mbuat pmohonan untuk lepasan stpm 2011 asalkan usia anda blum mencecah 20 tahun genap pada 30 jun yg akan datang,_semoga berjaya,__

  2. shela tiansin says:

    macam mana nak pohon PPC?? dan bila?

  3. macam mana pula nak pohon program penghantaran pelajar cemerlang ke luar negara?

  4. bole x lepasan spm 2009 nk mohon,,,lahir pda blan 8 n blom genap 20 taon lagi,,,plis2 nk tau sgt…

  5. pada kali ini PISMP tidak menawarkan program PPC..sila rujuk iklan akan datang yang dikeluarkan KPM…program PISMP ini tidak terhad kepada pelajar SPM atau STPM…selagi umur anda tidak lebih 20 tahun anda layak untuk memohon…kerana banyak stage yang perlu dilalui sebelum anda diterima masuk ke program PISMP ini…=)

  6. ppc xde tahun ni. maybe telah diselang dua tahun sekali shja. lepasan spm 2009 boleh memohon jika umur tidak melebehi 20 pd tahun 2012.

  7. utk lepasan 2008 boleh lagi ..??

  8. Ada krusus lain yg saya boleh ikut memandangkan umur dah melebihi 28 thn..kalau nak ikut krusus ni dah lewat dah :(..

  9. mcm mana nak isi?? secaa online ka??

  10. dah give up mau isi secara online ni hurmmm

  11. untuk spm 2003 ade paluang tak…sebab pernah mohon….tapi tak de jawapan..mohon maklum balas

    • Boleh jika umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2012 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1992 dan memenuhi syarat akademik SPM yang ditetapkan

  12. mcm mne nk dptkn borg @ nk dftr melalui online??

  13. mcm mne nk dptkn borg @ nk dftr melalui online??

  14. […] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2012 […]

  15. Salam..opsyen ape yg pgambilannye byk utk tahun ni ek?

  16. salam….saye lepasan spm tahun 2010…..result saye 2A+(sains/perdgngan) 3A-(bm/sej/agama) 2B+(akaun/math) 1B(eko) dan 1C+(BI)……layak tak untuk saye mohon kplspm taun nie????saye sdng menuntut di ipta……toloong bals ye….

  17. salam, mcm mana jikalau saya sedang melanjut pelajaran di IPTA, tapi masih lagi ingin mengisi borang permohonan perguruan.. adakah boleh? umur ok g..

  18. salmah hj jaba says:

    asalamualaikum…saya lpasan spm 2010.. saya dpt (4A-, BM,BI,SJ,ADDMTH) (2A,PI,MATH) (2B,CHM.BIO) dan 1C+(phy). saya sekarang tgh menuntut d matrikulasi labuan… boleh kah saya memohon ni?

    • bole baa. sa pn ambik spm 2010 n dlu prnh stdy d mtrik jgak. yang pnting kmu lahir lpas 30 JUN 1992 😉

      • kalau dah studi di matrikulasi teruskan aje. jgn kecilkan ruang dan peluang utk pelajar spm 2011. awak dah dapat peluang, gunakan sepenuhnya.

    • salmah hj jaba. teruskan pgajian anda di matrikulasi dan skor baik baik dlm peperiksaan akhir dan masuk upsi.

      • betol kata kamu..kalo dah masuk matrik tu baik teruskan jer lagipun kursus yang ditawarkan kali ini tak berapa menarik dimana hanya kursus-kursus level biasa-biasa subjek bagi sekolah rendah mengikut sekolah vernakular..baik masuk matrik..skor elok2 leh jadi doktor kalo result biasa2 pun leh mintak ijazah sarjana muda pendidikan di mana2 ipta termasuklah upsi

  19. maklumat yang berguna tq

  20. Yang sekolah menengah tiada ke?

    • Hasliza, semua bakal bakal gurtu lepasan maktab atau skrg ni dikenali IPGM akan ngajar disekolah rendah. kalau nak ngajar skolah men. masuk upsi atau ipta melalui matrix atau stpm.

  21. umur 17 tahun boleh tak?spm 2012….

  22. saya teringin sangat nak jadi cikgu niii..memang dh cita2 sejak kecil lgi…umur saya genap 21 tahun april niii…boleh ke tak saya buat permohonan..??

  23. student ipg says:

    sy rse lebih baik cube je isi borang tu.,,
    klau yg dh ada ijazah bidang lain,nk jdi cikgu jugak,isi borang KPLI (kursus perguruan lepasan ijazah)..
    klau yg dh nk hbis matrik tu mmg blh sgt isi..
    lps isi borang, nnti klau sape yg lyk akn dipanggil untuk interview..
    kirenye xsng jugak la nk msuk mktb ni..,

    # yg penting isi je dlu borang #

  24. Assalamualaikum . Saya mahu bertanya , pagi tadi ayagh saya pergi untuk membeli num pin di bank . Pihak bank kata ada dua . Satu program Ijazah Srjana Muda Perguruan ( PISMP) dan satu lagi Program Kursus Perguruaan Lepasan SPM ( KPL SPM ) . Untuk maklumat , saya merupak lepasan SPM 2011 , Jadi num pin bagi mana satu program yang perlu saya beli . Adakah PISMP dan KPL SPM adalah sama ? Harap dapat membantu . Terima kasih .

  25. KPLI bla akn dibuka?

  26. terlepas..tua dah diriku..hehehe… :p

  27. terlepas..dah tua dah acik nie..huhu… :p

  28. luyah tasha says:

    sy lepasan spm 2010. sy msok form 6. masih ada pluang ker sy nak masuk maktab? sbab yg sy dgr susah form 6 nak msuk maktab. pluan sgt tipis. btul ker? sy pnah interview maktab last year tp sy x dpt maktab pun.

  29. assalamualaikum, sy lpsn spm 2010. skrg ni tgh final sem 1 dkt uitm. result spm sy 1 je cmeerlang iaitu math. tp, yg lain kpujian. 5 kpujian.. 3 lulus atas. mcm mna ye? adakah sy dpt memohon?

  30. sy lahir pada 26.06.1991.. boleh ke kalau sy nak memohon?

  31. krag phm la…kna ada 3a ea???

  32. scrumhalf boy says:

    assalamualaikum…saya spm 2009…sblum nie sya dh mohon maktab 2 kali..dua2 sya x dapat…saya dpt 3A(math,p.islam,b.m) 3B+(addmath,sejarah,kimia) 3B(bio,fzk,b.i)..agak2 apa yg sesuai sya patut apply wktu isi borang 2 nanti…sebelum nie,first time, saya mntak math & b.m, kali kedua saya mntak b,m & kemahiran…thank ye…

  33. admin,
    bile agaknye KPLI akn dibuka?.. sy ade degree dan nk memohon untuk KPLI..

    • ye nk taw jgak…KPLI dimansuhkn ke?

    • kpli telah dimansuhkan. jika ada pun bagi bidang-bidang diperlukan iaitu pendidikan islam jQAF, pendidikan khas. bahasa asing seperti bi, cina, tamil. tiada lagi program seperti sain, matemaik, perakaunan, bm, kemahiran hidup dll bidang sekolah menengah kerana terdpt lambakan graduan pendidikan di ipta yang belum lagi mendapat posting

      • Ye ke..menurut dari sumber lain, kpli tak dimansuhkan, cuma tempoh pengajian ditambah menjadi 1 tahun 6 bulan..mana satu yang betul..???

  34. mmg xdapt coz 2A jer

  35. Saye cume dpt 1 jer cemerlang n yg lain tu semue kepujian teratas n kepujian rasenye layak atau x saye jdi guru….

  36. atas rezeki laa….ada yg byk A pom kdg2 xdapat…yg sikit A dapat….ada rezeki mujur….ambo 4A jer…mjur dpat.

  37. izzulislam says:

    salam… sy nk tanya.. dekat mana nak tengok syarat-syarat kelayakan mengikut bidang ??

  38. bila nak isi start jam 12.00PM ni kah???

  39. 1a , sejarah D , yg lain kredit ,,, layak ke untuk ke kplspm ni ? pernah ke ada calon result macam ni ?

    • lalilo, kalau keputusan spt mana anda dpt tu memang 100% tak layak. saya blum jumpa lagi calun yg begini keputusan nya di panggil temuduga.

  40. linny sunaau says:

    untuk kplspm,bleh pkai pin num untuk tahun lps tak untuk memohon tahun ni?

  41. sya spm 2010,result dpt 3A-[bm,sej,sc]1A[pdgngan],2B+[pi,p.akaun]3c+[bi,p.seni,math],tp kokuriklm sya x brape ok n sblum ni sya blum prnah isi borng kplspm,adkah syarat aktif dlm kokuriklm itu sgt penting utk mlayakkan sesorng wlaupun mmpunyai kputusan yg ok.

  42. salam.mcm mne law no pin hilg?….blh beli lak k?

  43. KALAU UNTUK LEPASAN STPM ADA KER?

  44. PISMP ni tul mgajar skolah rendah kan? ada tak yg tuk mgajar skolah menegah??

    • semua program kplspm/pism di maktab perguruan akan jadi cikgu di sekolah rendah. kalau nak ngajar sekolah men. masuk upsi atau ipta melalui kelulusan matrikulasi atau stpm. ada paham.

  45. sori. nak tnya… bg saya yang lepasan SPM 2012 mohon KPLSPM ye? nnti kan kita kena isi slip kat BSN nak tulis ape ye kat rujukan? nak kena tulis KPLSPM Online ke? hope dapat bantu saya. terima kasih..

  46. sy dpt 1a dlm matematik,2b+ dlm bio dan moral serta 6c+ dlm bm,bi,sej,add mths,physcs n chmstry bg spm 2011 adakah sy layk??tlg bg reply..

  47. amir qasimi says:

    kalau untuk lepasan matrik….boleh guna result matrik x utk aply

  48. kalau bdk matrik..nk apply kena guna result matrik x

  49. tahun 1990 konfem x ble.. kecewa je..

  50. nak appy cam mane ye??tak jumpa pun permohonan tu… blh tlg send link ke?? tq

  51. nk memohon ni mcm mane erk….um if lah sy dpt bm A+,bi A,sej A,pai A…tehn mtk B+….rase2 bleh x dpt ni…nom pin kena beli cmne erk….

  52. bila permohonan nak bukak ? tak sabar nak isi :)

  53. nurul shahira says:

    sye berminat tp 2 a jer

  54. bila borang pemohonan kplspm ambilan jun 2012 akan dikeluarkan?

  55. nur atiqah says:

    saya spm 2011. saya dapat 2a+(sej,mt),2a(bm,pai),3a-(fzik,kmia,admath),1b(bi),1c(bio)… sya nk mohon kplspm. tpi camne eh

  56. hehe…dh bli no pin nie…bila agaknye borang akan kluar…..

  57. salam… sy nk mhon utk sklah mnebgah..kne mhon kplspm kn?? sy lpasan spm 2011.. result cme 4a(bm,pai,math,sej) , 2b+(fiz,kmia) , 2b(bi,add math) , 1c+(bio)….lyak x?? mmbr kte xlyak… tlg r…nk tau sgt2 ea..

  58. bumiputra sarawak says:

    pukul berapa nak buka ni

  59. keputusan saya A {bm},B+[sejarah,agama,sains],C+[sains,tek. maklumat],D[matematik].layak tak memohon

  60. Salam 1 Malaysia, boleh tanya ke tidak, apakah link permohonan KPLSPM memandangkan laman web Kementerian Pelajaran Malaysia pun tidak menyediakan sebarang perisian lagi, camne ?

  61. sarah gordon says:

    when will the site be open??it’s still not open yet

  62. apa lman web untuk pemohonan ke ipg?? bla tarkh pemohonan sebnrnya??

  63. ble nye nak bkak pmohonan nie/panas…………..

  64. bila akan buka?….hahah…tidak sabar untuk memohon …:)

  65. tahun kami 2004 perlu 7 kredit kalau nak masuk maktab..kenapa sekarang sangat simple dia punya syarat?? tak adil bagi kami yg dh lepas.. huhu…

  66. Ur honour says:

    saya lepasan spm 2009.. layak ke?

  67. cik abcdefghij says:

    saya lepasan spm2011 tp umor x cukup 18thn lg bleh mohon tak??????

  68. kalau 2A (BM, Sejarah) je agk2 layak ke mohon..?

    • azlina ex5 says:

      law pmpuan biase payah ckit untk mohon law dpat 2A. law lelaki boleh dipertimbgkan sbb kekiurgan guru lelaki.

  69. bila akan di buka? tak sbar nak memohon… heheh
    main DOTA pun bleh dpt 6A juga… huhuh

  70. Setakat pukul 1:00 tengahari tadi permohonan belum dibuka

  71. result x cmerlang sbb takder A
    full result 5B+ 2C+ 1C 1D

  72. helo,,sy m’rupakn pelajar lpsan spm 2011..result sy br2 nie juz 4A,3B,2C…mnkala peratus kk sy 6/10 peratus..sy mmg nk jd cgu..to kalo ada rzki sy nk jd seorg pensyarah…sy nk tnya la kpd mrk yg b’pngalaman…kalo dh keluar dari maktab nnt,,kalau nk smbng study blh mohon kt ipta k???n kalo dh smbng smpai peringkat master,,adakh kita layak untuk m’gajar di sek.men??blh cpa2 tlg jawab p’tnyaan sy nie..sy btl2 nk tau…:-)

  73. helo,,sy m'rupakn lepasan spm 2011..result spm sy br2 nie juz la 4A,3B,2C..mnakala peratus kk sy 6/10 peratus…sy mmg minat nk jd cgu..tp kalau ada rzki,,sy nk jd seorg pensyarah…sy nk tnya kpd mrk yg b'pngalaman….kalau kita dh keluar dr maktab,,kita automatik m'dapat degree…so,,kalo kita nk smbng study ambik master,,kita blh smbng kt ipta yg lain k??n kalo kita dh dpt master,,kita blh m'gajar di sek men k??blh x cpa2 jwb p'tnyaan sy nie dgn lngkap…sbb sy btl2 nk tau….:-)

  74. helo,,sy m'rupakn lpsan spm 2011..result spm sy juz la 4A,3B,2C…mnakala peratus kk sy juz 6/10 peratus..sy mmg nk jd seorg cgu..tp kalo ada rzki sy nk jd seorg pensyarah…sy nk tnya kpd org yg b'pngalaman…kalo kita dh keluar dr maktab,,kita automatik akan m'dpt degree…kalo kita nk smbng study d peringkat master,,ada kh kita blh m'ymbung study d ipta lain???n ada kh kalo kita dh m'dpt master,,kita boleh m'gajar sek men???pliz jwb dgn lngkap sbb sy btl2 nk tau………….

    • bakal guru says:

      kalau msuk ipg, lepasan spm, mesti lah ajar sek rendah.. klu nk ajar sekolah menengah, kena ada degree awl2, n amik kos KPLI (kursus Perguruan Lepasan Ijazah) kat ipg, selama setahun, bru leh ajar sek men.. satu lg cara, kalau nk ajar sekolah menengah, lepas ajar 3 thun sekolah rendah, g sambung master, pastu leh la posting kat sek men.. harap membantu anda..

  75. MiclareMoris says:

    blh x minta link isi borang apply Kursus Perguruan Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (KPLSPM) Ambilan Jun 2012 ni?

  76. salam , saya saya pelajar spm 2009 , sy dpt 2a ja , blh x dpt jd guru ni ? sy mnt … agak2 , kos apa yg sesuai untuk sy ambk dlm kplspm ni .. please .. help me ,.

  77. Hai,,,result saya, Bi,SJ,MATH=A
    BM,PM,FZK=B
    BIO,CHEMIST=C
    ADMATH = D

    BLEH Apply ke ne????

  78. Abdullah Muizzan says:

    Setakat pukul 5 pun permohonan belum dibuka

  79. mcm mne nk isi borg?borg pun xjmpe cari…hhahaha

  80. Saya calon SPM 2011(1994),Saya dpt hanya 1a(Sn),B+(BM),B(SJ,GEO,PAI,ICT,BI) Dan 1D(MATH).Rasanye lyak tak saya mohon,kalau tak lyk,jurusan apa yg bgus utk saya,..plizzz

    • susah sbb awak tak kredit math..awak leh try mintak kolej swasta kot atau mana2 progran uitm yang tak pakai kelayakan maths mcm diploma pengurusan maklumat atau diploma muzik, kulinari dll..

  81. saya lepasan SPM2011…result saya BM A+,SJ A-,MATH A,AGAMA ISLAM A,BI B,ADDMATH C+,BIOLOGI C+,FIZIK dan KIMIA D…..adakah saya layak utk memohon masuk ke mana2 IPG?…..

  82. saya mendapat kepujian mengikut syarat yang ditetapkan.. adakah dengan keputusan sedemikian saya boleh mengambil krusus peguruan ini?bukan kah , pelajar yang mendapat keputusan cemerlang akun diutamakan ?

  83. zunnurain says:

    untuk program PPC tu dah lama ditamatkan. Batch spm 08 adalah batch terakhir.

    sbb malaysia dah tukar kpd BM balik..ex ppc students…:)

  84. assalamuaikum….. saya nk tnye kalau dpt 2A+ 1A 1A- 2B 3C+ saya dulu ambik sc tulin… boleh ke mohon ni? kena pilih ke nak subject pe or ditentukan? harap dpt membantu

  85. kalau spm 8A, layak tak nak memohon PPC? atau program tu mmg confirm dah takde? sbb saya sekarang sedang ikuti program asasi. mohon jawab soalan ni. tq sangat sangat =)

  86. Program berkembar bahasa perancis tidak dibuka lagi tahun ini?(2012)

  87. DLM SPMSY DPT 1A (SN),6B+ (SEJ,PM,PSV,BT,MT,PD) 1B (BM) 1C+ (BI)

    BOLEH MOHON TAK KPLSPM (PISMP)

  88. dimana borang nk isi ni???

  89. salam,sy nk tanye..mane borangnye?dah berjam2 hadap laman web ni,,tp bau borang pun xhidu,,sahkan nk tengok rupa borang..tlg bgtau scepat mgkin ye.. =)

  90. kalau sye dpt 1a,4b+,1 b+,3 c+……layak ke??

  91. belum lagi ….

  92. boleh tak bagi link untuk isi borang ni. sakit hati pulak carik kat website moe tu. tekan sana tekan sini tak jumpa2 pun..

  93. azlina ex5 says:

    salam.sye ni lepasan spm 2011.mcm mane nk mohon masuk dlm kplspm niy ek. sye brminat nk jd guru tp xtaw cara2 untk mmohon. nom pin dah beli.ade sape2 yg bleh tlog gtaw sye x.

  94. Salam admin.mohon pencerahan. Sy dapat straight a spm 2011 yang diumumkan semalam. Dan saya berhasrat nak jadi cikgu sek menengah. Dan ada ke bakal cikgu yang dihantar ke oversea?

  95. Hello and Assallamualaikum.harap ada yang membantu.keputusan sy takda A lgsg.Tapi penuh dgn B ada 7.Teras semua saya B+ manakala markah koko saya 7.49 adakah saya layak untuk permohonan?

  96. Kalau saya nak apply cikgu sek menengah mesti habis tingkatan 6 dulu?

  97. Setelah membaca semua pertanyaan/komen di atas, dapat saya gambaran bakal calon di atas tidak membaca maklumat yang telah disediakan sebelum memberi maklumbalas atau membuat pertanyaan. Soalan yang sama berulangkali, walaupun telah dijawab oleh admin. Semua calon yang berumur antara 18 – 20 tahun dan memiliki SPM layak memohon dan perlu memilih program yang bersesuaian dengan pencapaian/kekuatan subjek. Namun pemarkahan calon yang layak untuk peringkat berikutnya meliputi juga markah koku. Saya dimaklumkan ada peratusan juga untuk ketrampilan, kepimpinan, keyakinan, kestabilan emosi @ ujian psikologi… Harap bakal/calon mempersiapkan diri dan lebih matang demi generasi masa depan. Terima kasih

    • Jika saya sekarang sedang baca form 6,tapi saya ingin nak jadi guru,macam mana saya hendak buat?? Saya pernah mohon semasa 2011,tapi gagal semasa interview. Adakah saya perlu habis form 6 dulu atau mohon sekarang?? Saya mau mohon PISMP atau KPLSPM?? Apa beza?

  98. ada masalah berlaku ketika mengisi borang…sistem seperti tidak boleh menerima maklumat pemohon pada bahagian keputusan spm…apo ni????

  99. saya hanya sempat mengisi bahagian pertama permohonan ini kerana saya x tersengaja tertutup web ketika permohanan ini dilakukan. saya cuba klik bahagian edit tetapi xdapat. ada sesiapa yang dapat membantu??….

  100. saya hanya sempat mengisi bahagian pertama permohonan ini kerana saya x tersengaja tertutup web ketika permohanan ini dilakukan. saya cuba klik bahagian edit tetapi xdapat. ada sesiapa yang dapat membantu??….

  101. bolehkah saya tanya tentang jika saya isikan salah info tapi tak dapat tukar nya kosong …seperti Maklumat PLKN [Program Latihan Khidmat Negara] 2012 ..sebenarnya saya tidak kena NS..bagaimanakah atasi masalah itu? atau Kementerian Pelajaran Malaysia tidak kisah? sila jawap soalan saya ASAp .tolonglah

  102. camne nak pohon ppc..

  103. remaja bingung says:

    untuk sekolah menengah tidak ada?

  104. nazmi faiz says:

    sy nak tnya sy sekarang tgh menuntut di ipta dan sy nak mohon KPLSPM ni…boleh x sy nak mohon ?

  105. NAK TANYA NI.BORNG KEMASUKAN MAKTAB KAT MNE EN..XJUMPA LA

  106. Muhd Haniff says:

    saya xdapat edit bhgian Maklumat Peribadi… siapa2 bleh bntu???

    • saya pun hadapi msalah yg sama.. ad mungkin ke kte kena tlp cawangan perguruan kt mana2 tempat terdekat???

  107. sy ingin mendapatkan penjelasan.semasa mengisi borang saya mengalami beberapa kesulitan..contohnya web tidak menyediakan no kod telefon sabah&sarawak..di dalam ruangan plkn,walaupun tidak menyertai plkn .maklumat siri dan lokasi plkn secara auto ada.(xkanla kami yg tak masuk plkn tetiba siri 1 & kem papar kot). maklumat institut pengajian terkini..(cuma diberi pilihan stpm/ipta/poli…kalau tak silap..dan secara auto dia letak STPM)..kemudian di bahagian akhir borang terdapat pengesahan borang (macam mana nak sahkan borang kalau byk sgt percanggahan / ni mmg normal?)hrp penjelasan..terima kasih

  108. assalamualaikum. kalau saya berminat untuk menjadi guru pendidikan islam, adakah saya kena mempunyai lulusan bahasa arab untuk memohon?

  109. mcm mna nk kemaskini butiran kmbali permohanan tersebut..

  110. ketika ingin mengisi maklumat spm dan kegiatan kokurikulum… sistem x bleh msuk.. asyik error.. mcm mna tu.. bla sya nk kms kini.. sistem ckp permohonan anda tlh dhntar dn dsahkan.. pda hal sya blum mngisi pun maklumat tntg spm.. dn mklumat kegiatan kukurikulum… mcm mna tu.. sya bingung.. sma ad ia sah dhntr atau mklumat sya ma c x lngkap..

  111. tak dpt mohon dgn sempurna…….. plz help me :(

  112. permohonan saya tergantung. laman web permohonan error,

  113. salam.. sy spm candidates 2011 .. mohon pertanyaan,sekiranya saya hanya mempunyai 6kepujian dlm spm..layak @ x untuk saya memohon kplspm .. hanya mahu pendapat..

  114. salam.. saya slh seorng calon spm 2011 ,mohon pertanyaan di sini..saya mempunyai 6kepujian dlm spm.. layak ke saya memohon kplspm? minta pendapat.. TQ

  115. STUDENT LAW says:

    -MOHON KERJASAMA- salam… mohon pencerahan di sini.. adik sya nak edit bahagian maklumat peribadi tapi bile klik edit,yang keluar ialah 'error' dan sudah pasti maklumat lengkap tak dapt dipenuhi bg mengesahkan permohonan..adik sya sudah mncuba banyak kali,tapi keputusannya tetap sama dan sya cuba mmbantunya tetapi hal yg sama berlaku..keadaan ini amat merisaukan kerana tarikh tutup permohonan kian hampir….sya harap pihak yang berkenaan dapt membuat sesuatu bagi menyelesaikan masalah yang bukan dihadapi oleh adik sya sahaja tetapi individu yang lain juga..sudah pasti ibubapa mereka juga bingung dengan keadaan ini…
    sebarang tindakan amatlah diharapkan..

    • Cuba ulang semula dari awal.

      • STUDENT LAW says:

        saudara/saudari, sya dah mncubanya…kptusannya sama je walaupun dah buat hampir 10x…sya pasti kesilapan teknikal sistem 'online' nih…pihak yg berkenaan perlu membuat sesuatu..

    • aku pun…cuma tinggal satu section lagi utk diisi tp selalu keluar server error 505 kalau tekan edit …

      • azlina ex5 says:

        anda cuba pada awal pagi.kemugkinan line x sibuk pd mse itu

        • STUDENT LAW says:

          untuk pengetahuan saudari, sye sudah mencuba pda pkul 3-4 pagi…tak perlu rasanya berjaga pagi selama seminggu menunggu 'line' tak sibuk…punca kesilapan itu yng perlu diperbaiki…

      • STUDENT LAW says:

        masalah tersebut bukan dihadapi saudari seorang tpi setiap pemohon yng membuat permohonan..tindakan segera prlu diambil oleh pihak yg bertanggungjawab..

      • STUDENT LAW says:

        masalah tersebut bukan dihadapi saudari seorang tapi setiap pemohon yang memohon..
        kerjasama pihak yang bertanggungjawab amatlah diharapkan.

  116. Hello…. :) salam 1 Malaysia…
    macam mana klu sy lahir pda tahun 1995, but suda ambl spm thun lalu lah.. boleh apply tk?

  117. Hi..nk tanya sikit..aku dah isi online application tp tinggal satu section lg belum habis isi…tekan edit tp page tu tukar kepada server error 505 …siape leh tolong?

  118. pismp mohon dari awal pun dia tulis…..unexcept error……plz help…….utk mohon :(
    klu mcm ini bila nak mohonya….. plz reply

  119. Hamba Allah says:

    Assalamualaikum. Saya lepasan SPM 2011. Saya mendapat keputusan SPM BM (A+) BI, SEJARAH, PENDIDIKAN ISLAM, PRINSIP PERAKAUNAN (A-), MATH (B+), EST (C+), FIZIK & KIMIA (D) dan ADDMATH (E). ## Layak ke untuk saya memohon ? Dan subject apa yang saya patut ambil ?

  120. saya dapat mengisi semua maklumat kecuali maklumat peribadi .kenapa semasa saya mahu mengisi maklumat peribadi,tak dapat masuk dan asyik muncuk error? Saya perlukan PERTOLONGAN!!!!

  121. azlina ex5 says:

    salam. sye perlukan pertolongan. dimana hendak periksa status permohonan kita slepas prmonan kita telah sah n dihantar. ??…sye cume nak taw dapat ke x untuk ditemuduge slepas tarikh tutup mohon kerana arahan mgatakan surat menyurat mgenai temuduge tidak akan dihantar. hanya melalui scara online sahaja… sye jga telah tersilap tertekan "hapus" semasa mgisi maklumat kurikulum.. dpatkah sye mengedit semula. ataw adakah ia memberi kesan kpda prmohonan sya nanti???untk maklumat, prmhohnan sye tlah sah n dhantar…. sesipa yg tahu diharap tolong lah balas.

  122. sy mahu tanya..bila ada pengambilan untuk program ijazah selain dri bulan ini yer…sbb sy akn konvo tuk diploma pada bulan 6…saya ingin mendaftar tuk program ijazah…saya harap akn ada pengambilan untuk program ijazah lagi… sy nak sangat masuk belajar dkt maktab sbb b4 nie sy study d kolej swasta..saya harap akan ada maklum balas dri pihak anda.. terima kasih atas info yg diberikan…

  123. Saya merupakan lepasan SPM ’11.. Saya binggung tentang bidang pengajian yang hendak dipilih..

    Ini keputusan spm saya:

    A+=BM,EkoAsas.

    A=Sej,PAI,Sastera,Geo,Sains

    A-= BI

    B+=Math

    Jd, bdang apa yang sesuai dan saya harus pilih untuk permohonan IPG tahun ni.. TQ

  124. kenapa saya tidak dapat menghantar permohonan ? tulis server error ni . tolong bantu saya . thanks .

  125. bagi mereka yg msih blum jumpa link tu lg.. ni ha link nyer.. http://apps1.moe.gov.my/kplspm/kplspm2012/

    btw.. btul tu SAFFIYAH… asyik2 error je kan… frust aku… haih.. tp kwn aku ckp bila dorang semak permohonan, ada lak permohonan dorang kat dlm sistem.. msalahnya,xleh sahkan n print prmohonan tu..

  126. kenapa asyik error je? susah la. sy berjaga dr malam ke pagi still xleh gak.:(

  127. bakal guru says:

    sy pelajar IPG kampus kota bharu.. apa kata anda semua cuba saja dulu, insyaallah ada rezeki.. Rasanya pengambilan tahun ni kurg sikit, sbb dorg bnyk ambil budak yg diploma/degree utk ikut program DPLI/KPLI.. pastu dorg ada buat PPG.. kepada chek: hati2 dgn kata2 anda.. cikgu xde kelas? kebanyakkan pelajar kelas sy yg memohon, semuanya atas 6A.. sy sendiri 9A dlm spm 2009.. kami disini fully support, elaun satu sem, mau jejak rm5K.. kalau anda makan ptptn, xyh nk kutuk sgt la..

  128. kenapa saya tidak dapat menghantar permohonan ? tulis server error ni . tolong bantu saya . thanks .

  129. Salam.. saya sudah try isi all permohonan KPLSPM . then, knpa time nak edit maklumat peribadi x blh?? Balik2 page error je. Tak blh nak buka and edit.. permohonan pun tak blh send.. sy jga sudah pergi byk kedai internet.. tapi masih jga x blh buka and edit. Ada sesiapa yang blh bantu sya.. Please..

  130. plik larhhh…nape xblh nak sahkan?????
    plik!!!!!knapa xblh nak sahkan???

  131. saya dah isi pmohonan tetapi maklumat bahagian koko takboleh isi. adakah ini berkaitan dgn plkn kerana sy adalah bekas platih plkn kump 1 siri 9 thun 2012 . sy dah try isi mklumat koko tu byk kali . harap mklum

  132. harap harap dapat msuk IPG

  133. Salam admin.. skrg entah kali ke berapa suda sya try edit maklumat peribadi tapi masih jga error… x blh nak edit. yang lain suda selesai diisi. please help me..huhu :( thanks..

  134. azlina ex5 says:

    salam. ade sape2 x yang tahu boleh ke x edit semule pmohonan yang kita telah hantar..?..

    • ina koko11 says:

      xboleh. kite hanye boleh edit slagi x hantar pmohonan.

      • azlina ex5 says:

        mcam tu ker. maknenyer syer xdapat edit smule lah sbb dah hntar pmohonan. nom rujukan pun sudah dapat.cuma x cetak lagi.. hish , pelik2 btol nk masuk guru ni.

  135. blh tk nk tnye skit,knpe ye sy isi borang pemohonan 2 slalu je error? ble dh siap isi,nk hntr plk asyk error je…ataupun trikh dh ttup? hrap bls……

  136. adakah kursus untuk sjkt dan sjkc untuk pelajar india dan cina sahaja..sebab syarat bidang mesti kredit bahasa tersebu?

  137. Salam…Kenapa setiap kali sya nak edit bhgn. maklumat diri ini je yg keluar??

    Server Error

    500 – Internal server error.

    There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.

    The web site you are accessing has experienced an unexpected error.

    Please contact the website administrator.

    The following information is meant for the website developer for debugging purposes.

    Error Occurred While Processing Request

    The system has attempted to use an undefined value, which usually indicates a programming error, either in your code or some system code.

    Null Pointers are another name for undefined values.

    Resources: •Check the ColdFusion documentation to verify that you are using the correct syntax.

    •Search the Knowledge Base to find a solution to your problem.

    Browser

    Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows NT 6.1; Trident/5.0)

    Remote Address

    10.251.25.1

    Referrer

    http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspm2012/senarai-

    Date/Time

    26-Mar-12 09:01 AM

    Stack Trace (click to expand)

    Please help me… Thanks

  138. saya sempat isi bahagian pertama juga sebelum laman web tu cakap 500 -internal server error There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed. java.lang.NullPointerException

  139. saya lepasan spm 2011. saya hanya mndapat 4A (bm. math. pi, sej) 2B (kimia, bi) 1C (addmath) 2D (bio, fizik) layak x untuk saya memohon?

  140. saya nak jadi pendidik(cikgu) tapi umur da 34th bleh lg ke bantuan?????

  141. kenapa bahagian maklumat peribadi tak boleh edit?

    saya amat risau permohonan saya ini.

    tolong reply saya…

  142. saya dah isi kplspm. yang menjadi masalahnya. semasa isi. semua maklumat betul misalnya mengenai penyakit saya jawab TIDAK. tetapi bila dah sahkan penghantaran dah ini di cetak. semak balik maklumat jadi YA. untuk subjek BM masa isi A- tiba tiba jadi A. agama A jadi A-. utk PLKN masa isi, saya jawab TIDAK terlibat dgn PLKN, tetapi bila dah hantar dan semak kembali jadi YA, sedangkan sebelum saya sahkan penghantaran. saya dah semak berkali-kali maklumat diri. jadi apa perlu saya lakukan. saya sudah cuba hubungi kementerian tapi tidak berangkat.

  143. salam.

    Sistem permohonan kursus perguruan menghadapai masalah tekninal ketika ini, sila isi mana-mana maklumat yang boleh dahulu sementara menunggu ia diperbetulkan.

    nak tanye, still ade masalh teknikal lg ke? macamane nak taw eh bile ok?
    tq

    • HAMBA ALLAH says:

      YUP,STILL AD MSLAH AG…SY BRU JER LPAS ISI TP XSMPAT HBIS,,,BRU JE NK ISI MAKLUMAT SPM N KUAR SISTEM ERORR

    • Umi Taufeeq says:

      Ermmm dah 2 hari melekat dpn pc ni nak isi details anak…asyik server error saja…tinggal berapa hari lagi nak tarikh tutup. agak2 bila nak smooth jer website ni yer??? Can someone do something???

  144. HARAP BALAS BILE SEMAKAN KPLSPM 2012 PUNYE….?????

  145. cita2 jd guru says:

    kalo ada diploma bhgian leisure managment.. layk x mohom kos pendidkan tuk amik degree? tp dploma amik swasta?

  146. Just dpt 6A 3B 2C.. Hopefully dapatla jgk tawaran masuk ipg :)

  147. kalo lahir bulan jun 1991 bleh lagi ka?

  148. ibnualmizan says:

    macam mana kalo SPM 2008 bleh lgi ke nak wat pemohonan ni…lahir 23 jun 1991

  149. Salam, Saya cuma nak tanya macam mana utuk menjadi seorang guru di sekolah menengah, ataupun kita perlu mlalui apa2 proses?

    • slps tamat pengajian & mula mengajar boleh mohon rasanya

    • masuk matrik atau stpm amek ijazah sarjana muda dengan pendidikan mengikut bidang awak semasa matrik atau stpm tu lulus ijazah terus dapat kerja sebagai cikgu sekolah mnengah..yang ni ngajor sekolah rendah jer..tak kelas langsung

  150. reenshenaa says:

    saLAM…SY CAlon spm2006..
    leh x..sy memohon???

  151. mcm mna klu kita dah apply dah kplspm ni..pastu kita nak tukar [email protected].mcm mna?

  152. Norsuhana says:

    salam saya sudah mengisi permohonan kplspm dan telah berjaya di hantar,tetapi bahagian keputusan spm saya ada yang kurang.macam mana saya boleh baiki.ada sesiapa yang boleh bantua saya

  153. saya tak tahu says:

    salam..kawan saya dapat 10 a..dya minat perguruan..dya minx jadi cikgu….tapi mak kawan dya kata..mgkin x dapat sbb dya akan dihantar untuk jawatan yg lebih baik..adakah kadar dya diterima masuk kplspm tak cerah..tolong sapa2..

  154. saya tak tahu says:

    salam..kawan saya dapat 10 a..dya minat perguruan..dya minx jadi cikgu….tapi mak kawan dya kata..mgkin x dapat sbb dya akan dihantar untuk jawatan yg lebih baik..adakah kadar dya diterima masuk kplspm tak cerah..tolong sapa2..

  155. kenapa sekarang saya x boleh nk isi borang ny???
    sedeyhh.,.

  156. saya ada baca bhgian yg ad tnda warning (!) kat ats skali.. bila agaknya msalah ini boleh selesai memandangkan sya sudah banyak kali mencuba utk isi borang permohonan guru.. bleh jwb kn x pertanyaan sy nie????

    • hamba ALLAH says:

      try isi kul 12.30a.m ke ats ase nyer xde mslh lau isi time 2….dh byk mlm dh sy bka time ALHAMDULILLAH selesi gk pmohonan yg sy buat,,

  157. result sye spm2011…1A(BM),2A-(SJ,PI),2B(MM,BI),1C+(BIO),3D(KM,FZ,MT)….agk2 ley dpat ke???

  158. Morning, bila dapat buat permohonan ni???????? http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspm2012/
    pe sal tak dapat buka?
    ada sesiapa bole tolong tak?????????????????????????????????????????
    ugrent!!
    tarikh tutup dah nak dekat ni..help me ..

  159. kalau umur 20 tahun, n lahir pada 1992 12 februari, bleh lg x mnta? saya xbpe phm la..

  160. siti badariah says:

    saya lepasan spm 2009,,sy mndpt 5A(BM,math,sains,perakaunan,sejarah) 3B(ekonomi asas,pendidikan islam,add math) tapi bi saya dpt D..
    adakah saya layak untuk membuat permohonan???
    memandangkan keputusan kokurikulum sy sgt cemerlang..

  161. […] Permohonan Kursus Perguruan Lepas SPM KPLSPM Ambilan Jun 2011 […]

  162. tumpang tanya..bila lulusan diploma boleh apply?dan di mana? terima kasih.

  163. shahril nazura says:

    npew sya nk isi skarang x blh????ada sape blh tlong x???

  164. saya xboleh nk buat pengesahan….link tu error…tarikh da nak tutup…. :(

  165. deathlord says:

    apesal la asyik error jer niy. nak semak permohonan pun payah. macam mana orang nk print klau asik error…

  166. apo nie x dpt nk buka online maktab perguruan… eeeeeee apo pun x blh website ini…. dh la tinggal 2 hari je x kanlah i nk duduk diam je.. mcm kura-kura… wat website realy trouble me alot.. oh my god plz help me..

  167. bilakah keputusan akan diumumkn??

  168. lpasan 2011 says:

    saya mndapat 3a(bm,maths,pm) 3B(sej,bio,bi) 3c(admat,est,kimia) D untuk fizik. adakah sy lyak

  169. Scream 4 says:

    salam umi taufeeq. macam mane kita nak tahu status panggilan untuk pergi temuduga slepas tarikh tutup ?..

  170. ana suzi says:

    sy ambil spm thn 2010..result sy 6A 3B..sy mohon IPG thn lps tp x bjaya..thn ni sy mohon lg walaupun skrg sy merupakan penuntut d sebuah IPTA..mahu cuba nasib..tapi td baru terperasan yg sy tersalah isi maklumat kokurikulum..saya cuma isi 1 ruangan sahaja..sepatutnya isi ketiga-tiga maklumat kokurikulum..aduiii..jadi sy mohon doa semua yg baca tulisan sy ini agar sy bjaya kali ni walaupun tersalah isi maklumat +_+

  171. saya dh isi borang..dan dh brjaya hantar..,tapi mcm mna nk tahu yg saya lulus atau tidak??mcm mna saya nk tahu keputusannya.,,??

  172. hi..sy lahir 06/01/1992

    sy mengambil 12 subjek spm,sy hanya mendapat 2A dlm subjek sains dan geografi manakala subjek lain kepujian tertinggi dan semuanya kredit…

    sy perempuan ada kah sy layak/berpeluang untuk menuntut di institut ini.

    p/s sy terlewat sedikit kerana sy mengalami masalah yang tidak dapat dielakkan…terima kasih.sila beri komen ya.

    sy dalam kebuntuhan”

  173. bg yg da dpt tmpt kt ipta 2, bg la peluang kt org len yg xdpt tmpt kt mne2…

  174. nk tnye.. temu duga je ke or ade lg ujian bertulis ek

    • Calon yang dipanggil temu duga dikehendaki menduduki ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) semasa menghadiri temu duga

    • Budak IPG says:

      Calon yang dipanggil temu duga akan secara individu dan secara berkumpulan.clalon juga dikehendaki menduduki ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) semasa menghadiri temu duga.

  175. assalamualaikum,saya tak tersengaja dah hilangkan no pin,nnti nak semak kena guna no pin xea?

  176. knpe nk cek xbleh pn..bkn hri nie ke tarikh nk semak untuk tmdge??

  177. hello..sya pelatih guru AMBILAN JUN 2011 yang dalam penangguhan,macam mana saya hendak mengetahui penempatan saya selepas tamat penangguhan dengan secepat mungkin..saya baru habis PPISMP SEMESTER.1…dan ditangguhkan pengajian selepas itu..dimanakah saya akan menyambung SEMESTER 2 PPISMP? Opsyen saya adalah PENDIDIKAN SENI VISUAL(SK).

  178. kenapa sudah lulus semua kelayakan asas tetapi tidak diberi peluang untuk temeduga?memang tak adil ni..

  179. admin, bila keputusan rayuan bagi semakan panggilan temuduga kplspm ambilan jun 2012 akan dikeluarkan???

  180. killalldie94 says:

    adoiii.. tpkse waT rayuan pulak. biler laa tarikh kputusan rayuan ni keluar yer?????????????

  181. mcm ni laaaaa lumrah hidup. . .kalau mhgarap sngat pun payah, x mgharap pun payah.. myampah aku

  182. bila keputusan rayuan kluar ?

  183. Adui.. i ade kelayakan tapi i x dpt temuduga. i buat rayuan again dunnoe got or nt.. God plz help me.. bila keputusan rayuan kluar x sbr nk tahu…

  184. mummydah says:

    mcmmn nk tahu panggilan rayuan ke kplspm ni

  185. assalamualaikum..saya seorang pelajar lepasan diploma dari politeknik yang bakal graduat pada tahun depan..syarat-syarat untuk kmasukan maktab di atas umur x melebihi 20 tahun..sedangkan saya lepasan diploma politeknik sekarang berumur 21 tahun..untuk lepasan diploma bagi yang nak sambung ijazah perguruan perlu apply ke mana?berminat..

  186. Assalamualaikum,baru2 ni saya dapat tawaran untuk menghadiri interview maktab tapi saya juga dapat tawaran asasi.jadi jika saya pass interview maktab tetapi telah memilih asasi kerana tarikh mendaftarnya lebih awal…ADAKAH SAYA AKAN DI BLACKLIST???? harap ada yang dapat membantu masalah saya…

  187. melen anak sana says:

    macam mana nak mohon lagi?saya baru melihat bahagian ini tetapi dah terlambat pulak…..hemmmm!!!!!

  188. Hidup KPLI says:

    Salam..sy ingin menyatakn rasa kesal n kesian sgt2 kat graduan2 ipta yg bminat utk apply kpli..smua comment2 kat cni lebih mrujuk kpd kplsm jer,padahal pkara tue mmg da jelas sgt dinyatakn syarat2 nak memohon,tp ole sbb sikap malas pmohon,soalan2 remeh still diutarakn jg..tlg la…jelaskn pkara sbnar mngenai ura2 kpli yg kabur2 ni,sbb smua org mcm mgelak jer bila sebut psl hal ni,sy cuma nak tegakkn keadilan bg pmohon2 yg bcita2 msuk kpli..salam 1 malaysia..

  189. salam,bla lagi ada pengambilan maktap perguruan tahun ney???

  190. golden dragon says:

    sya dpt bm-A, bi-b, sej-B+, geo-A, pai-A, ekonomi asas-A ,sains-A, math-C..adakah kerana bil. mata pelajaran sya yng mnyebabkn sya x bjaya dipilih utk melanjutkn pljrn di IPG..atau keputusan yg sya perolehi hnya ala kadar jer..

  191. […] Mereka yang ada memohon Kursus Perguruan Lepas SPM (KPLSPM) Ambilan Jun 2012 bagi memasuki Institut Pendidikan Guru (IPG) atau sebelum ini dikenali sebagai Maktab Perguruan dan […]

  192. […] yang ada memohon Kursus Perguruan Lepas SPM (KPLSPM) Ambilan Jun 2012 bagi memasuki Institut Pendidikan Guru (IPG) atau sebelum ini dikenali sebagai Maktab Perguruan […]

  193. saya bru blk dr plkn..las intake jun..ade date untuk intake baru ta?

  194. salam…saye nk tanye,saya lepasan spm 2012…selepas ambilan bulan jun,masih ada intake lgi ke utk lpasan spm mcm saye?dan bile tarikh permohonan akan dibuka semula?harap dapat maklum balas…terima kasih

    • x-student ipg says:

      aw boleh pohon utk intake taun depan pulak..tarikh permohonan akan dibuka lebih kurang mcm tahun ni jugak..around bulan 3

  195. salam….
    saya nk tanye,bila akan di buke pula pengambilan baru untuk lepasan spm.????

  196. lpasan spm 08 mmg da xblh nk apply maktab ke…??

  197. permohonan utk 2013 ade x ?

  198. umr lbh xblh nk pertimbgkn ker..22

  199. Saya pelajar spm 2011.. Saya nak apply untuk masuk maktab perguruan.. Tapi sebab tak tahu mana nak apply, oleh itu saya sambung belajar diploma.. Tapi saya lebih berminat dan bercita cita nak jadi guru.. Boleh bagi tahu saya bagaimana nak apply masuk maktab perguruan 2013? Sekarang umur saya baru masuk 19 tahun sahaja..

  200. asalam macam mane nak mohon tok ambilan 2013 nih? masih ade ke? xjumpe borang pon i wish could help dak2 y pas spm nih tq :)

  201. jayasalinee says:

    saya student spm 2010…bolehkah saya apply ipd pengambilan jun 2013..???

  202. […] Maklumat di atas cuma ringkasan sahaja, sila rujuk Aplikasi Permohonan Program Perguruan dan baca dengan teliti sebelum anda membuat permohonan. […]

  203. aina syakirah says:

    saya pelajar lepasanj spm 2014. permohonan untuk 2015 bila akan dibuka ye?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>